liveblog
NOS NieuwsAangepast

OMT-lid: moesten eerder grote labs inschakelen • Opnieuw migranten Lesbos besmet

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen starten we een nieuw liveblog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Opnamestop op verpleegafdeling GHZ na besmettingen

Op een verpleegafdeling van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda geldt per direct een tijdelijke opnamestop in verband met een aantal corona-besmettingen onder medewerkers en patiënten. Op de afdeling van Interne Geneeskunde zijn mondkapjes vanaf nu verplicht voor medewerkers en patiënten. Personeel met klachten blijft thuis en laat zich testen op het virus, meldt het ziekenhuis op zijn website.

Het Groene Hart Ziekenhuis schrijft dat het aantal besmettingen in de regio Den Haag relatief hard stijgt. "Het coronavirus komt daarmee ook in ons ziekenhuis weer dichtbij. Deze maatregelen zijn een extra stap om de veiligheid van onze patiënten en medewerkers te waarborgen."

OMT-adviseur: we hadden eerder grote labs moeten inschakelen

Een belangrijke adviseur in het Outbreak Management Team (OMT) over het Nederlandse testbeleid erkent dat de grote vraag naar coronatests van de afgelopen weken verkeerd is ingeschat. Volgens arts-microbioloog Ann Vossen leek daardoor de hulp van grote Duitse laboratoria niet nodig, maar dat was dus een inschattingsfout. "Deze dip hadden we kunnen voorkomen als we eerder de grote laboratoria hadden ingeschakeld", zei ze in het televisieprogramma Jinek.

Sinds 1 juni is het de bedoeling dat iedereen met coronaklachten zich laat testen. Volgens Vossen hadden de Nederlandse laboratoria aanvankelijk genoeg capaciteit en zijn er pas sinds kort echt grote problemen. Ze benadrukt dat de kwaliteit van de Duitse laboratoria nooit ter discussie heeft gestaan.

Nieuwsuur meldde eerder dat de Nederlandse regering maandenlang niet wilde dat Duitse labs zouden worden ingeschakeld, onder meer door de hevige concurrentiestrijd tussen de laboratoria.

Ook Arjen Lubach uitte gisteren in Zondag met Lubach kritiek op het Nederlandse testbeleid:

#ikdoenietmeermee: artiesten beginnen actie tegen coronabeleid kabinet

Een aantal artiesten doet op sociale media een oproep om niet meer mee te doen aan de coronamaatregelen van het kabinet. "Nee, ik houd mijn 'bek' niet!", zegt YouTuber Famke Louise op Instagram, waarmee ze vermoedelijk naar premier Rutte verwijst. Die zei eerder vandaag dat supporters in voetbalstadions hun "bek" moeten houden om verdere besmettingen te voorkomen. Later gaf hij toe dat hij beter had kunnen zeggen dat ze hun "mond" moesten houden.

Famke Louise schrijft dat ze nee zegt tegen alle maatregelen "totdat de overheid dit beleid controleerbaar kan rechtvaardigen". En: "Ben je het met mij eens? Deel dit filmpje en maak er een voor je eigen omgeving. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle."

Hiphopper en dj Bizzey doet ook mee aan de actie. "Dit kan niet langer zo", schrijft hij. "Wij staan voor een goede volksgezondheid, maar de maatregelen rammelen aan alle kanten. Hij zet onder meer vraagtekens bij het nut van het gebruik van niet-medische mondkapjes en de anderhalvemeterrichtlijn. "Alleen samen krijgen we de overheid eronder", zegt hij net als Famke Louise. "Ik doe niet meer mee. Free the people." De berichten worden afgesloten met "#IKDOENIETMEERMEE".

Bizzey heeft 417.000 volgers op Instagram, Famke Louise 1 miljoen. Hun oproep krijgt niet van iedereen bijval. De reacties van volgers zijn over het algemeen afwijzend.

Meer dan 200 voormalige Moria-bewoners besmet

Op het Griekse eiland Lesbos zijn meer dan 200 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het zijn bewoners van het nieuwe vluchtelingenkamp, dat daar na de brand van twee weken geleden in kamp Moria is neergezet. Onder de 7064 migranten die tot het nieuwe kamp zijn toegelaten, zijn er 243 positief getest, zegt de Griekse regering. De meesten hebben geen ziekteverschijnselen. 160 politiemensen en kampmedewerkers die contact hadden met de migranten, testten negatief.

Door de brand in het overbevolkte kamp Moria raakten 12.000 migranten dakloos. Een aantal van hen weigert naar het nieuwe kamp te gaan. Ze willen naar het Griekse vasteland worden gebracht en slapen in de open lucht.

Volgens de Griekse autoriteiten is de brand in Moria het gevolg van brandstichting door Afghaanse migranten. Die waren boos omdat hun bewegingsruimte nog verder was ingeperkt, nadat bij 35 kampbewoners corona was vastgesteld.

Aboutaleb eist extra toezicht bij Feyenoord, dreigt met wedstrijden zonder publiek

Burgemeester Aboutaleb heeft aan Feyenoord laten weten dat de club bij thuiswedstrijden extra beveiligers moet inzetten. De politie en de gemeente hebben geconstateerd dat een gedeelte van het publiek gisteren bij de thuiswedstrijd tegen FC Twente de anderhalvemeterrichtlijn niet in acht nam.

Feyenoord moet daarom bij alle thuiswedstrijden 25 beveiligers extra aanstellen, boven op de 380 beveiligers die al aan het werk zijn. De extra beveiligers krijgen de opdracht om op de naleving van de anderhalvemeterrichtlijn toe te zien. De maatregel gaat zondag al in, als Feyenoord ADO Den Haag ontvangt.

Aboutaleb geeft ook een waarschuwing; als het weer misgaat, moet Feyenoord in het uiterste geval een of meer thuiswedstrijden zonder publiek spelen. Ook roept hij de club op om supporters die zich niet aan de regels houden een stadionverbod op te leggen.

Spelers van Feyenoord peppen elkaar op voor het begin van de wedstrijd tegen FC Twente

Brabantse veiligheidsregio's roepen carnavalsverenigingen op creatief te zijn

De drie Noord-Brabantse veiligheidsregio's roepen carnavalsverenigingen op om alternatieven voor carnaval te bedenken. "Wij staan midden in onze Brabantse samenleving en weten wat carnaval voor velen van u betekent en wat de tradities zijn. Het staat ook in onze agenda's: veertig dagen voor Pasen. Maar de volksgezondheid staat op nummer één", schrijven de drie in een gezamenlijke verklaring.

De drie kunnen het carnaval niet verbieden. Ze hopen daarom dat de carnavalsverenigingen zelf uiterlijk begin december met ideeën komen om het feest in februari op een veilige manier te vieren. "Zoals Sinterklaascomités nadenken over hoe de Sint wellicht online of op een andere manier ingehaald kan worden, zo kan er ook met creativiteit naar het vieren van carnaval gekeken worden."

De drie voorzitters, die ook de burgemeesters zijn van Den Bosch, Eindhoven en Tilburg, benadrukken dat de coronasituatie snel kan veranderen en dat daardoor nog niet duidelijk is welke richtlijnen medio februari gelden. "De noodverordening die op dat moment van kracht is, is leidend."

De veiligheidsregio's in Limburg willen later deze maand met een besluit over carnaval in hun provincie komen.

Bezoekers van een carnavalsmis bij het carnaval in n Eindhoven, dit jaar

Vlaamse sportminister straft voetbalclub voor gedrag supporters

De Vlaamse minister van Sport heeft de voetbalclub Racing Genk bestraft voor het overtreden van de coronaregels door enkele supporters. Ze hielden gisteren bij de wedstrijd tegen KV Mechelen niet voldoende afstand van elkaar en droegen geen mondmaskers.

In opdracht van sportminister Weyts mogen bij het eerstvolgende thuisduel van Genk maar 2500 toeschouwers in het stadion. Dat waren er gisteren 5000. "Het spijt me zeer dat ik van mijn hart een steen moet maken", zegt Weyts tegen Sporza. "Maar ik had op voorhand aangekondigd dat we sancties zouden treffen wanneer de afspraken niet zouden worden nagekomen."

De voetbalclub heeft het gedrag van zijn supporters veroordeeld. "Aan deze tientallen supporters: dit is een klap voor iedereen bij KRC Genk én bij uitbreiding voor de hele maatschappij."

Rutte over 'bek houden': ik had niet moeten schelden

Premier Rutte is achteraf niet zo gelukkig met zijn opmerking van vanmorgen dat voetbalsupporters in het stadion "gewoon hun bek moeten houden". "Ik heb de beelden teruggezien en dat woord had ik niet moeten gebruiken. Het woord is niet zo fraai. Ik had beter kunnen zeggen 'je mond dichthouden'. Maar de boodschap is onveranderd", zei hij vanmiddag.

Afgelopen weekend bleek dat veel supporters zich niet aan de regel houden dat spreekkoren verboden zijn. Die maatregel moet verspreiding van het coronavirus voorkomen.

Rutte: "Ik moet niet gaan schelden, maar alsjeblieft in die stadions: schreeuw niet, hou je aan de regels." Heeft de premier spijt van zijn uitspraken? "Ach je moet het niet te zwaar maken. Ik had dat woord gewoon niet moeten gebruiken."

Rutte: ik moet niet schelden

Even storing op coronatest.nl, afspraak maken of uitslag bekijken lukte niet

De website coronatest.nl van de GGD heeft vanmiddag even met een storing te maken gehad. Een testuitslag bekijken of een testafspraak maken, lukte niet. Op het moment dat een gebruiker moest inloggen met zijn DigiD liep de site vast.

"We werken er hard aan!", meldde de GGD op Twitter. Mensen die een testafspraak willen maken werd aangeraden met 0800-1202 te bellen. Het probleem was na ruim twintig minuten opgelost.

Podcast De Dag gaat vandaag over de capaciteitsproblemen met coronatesten. Het kabinet doet er alles aan om de capaciteit op te voeren, maar is dat wel verstandig als het systeem van alle kanten vastloopt? Je kunt de podcast hier beluisteren.

GGD's maakten tot 13.00 uur bijna 4000 afspraken voor zorgpersoneel en leraren

De GGD's hadden om 13.00 uur via het speciale telefoonnummer voor leraren en zorgpersoneel 3800 afspraken gemaakt voor een coronatest. Deze bellers kunnen zich vandaag of morgen laten testen. De verwachting is dat er nog een groot aantal afspraken bij zal komen. De GGD geeft om 20.00 uur een nieuwe update.

Zorg- en onderwijspersoneel dat zich met voorrang mag laten testen, kan sinds 07.30 uur bellen met telefoonnummer 0800-8101. De GGD zei vooraf op een paar duizend aanmeldingen per dag te rekenen, maar dat het aantal mensen zich niet precies liet voorspellen. "Het zijn dagkoersen. We zullen aan de knoppen moeten draaien", zei directeur Sjaak de Gouw.

Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde de voorrangsregeling ruim een week geleden aan. Het gaat om een tijdelijke maatregel vanwege oplopende wachttijden. Alleen mensen die zorgen voor continuïteit in de zorg en in het basis- en voortgezet onderwijs komen in aanmerking.

Feyenoord snapt frustratie Rutte over negeren coronaregels door supporters

Feyenoord zet komende zondag tegen ADO extra mensen in om ervoor te zorgen dat de fans zich aan de coronarichtlijnen houden. De club zegt dat in een reactie op opmerkingen van premier Rutte. Die maakte zich boos over het gedrag van voetbalsupporters, onder meer van Feyenoord, omdat die het afgelopen weekend toch spreekkoren lieten horen, juichten en zongen. "Gewoon je bek houden als je er zit en naar de wedstrijd kijken. En niet schreeuwen", zei Rutte.

"Feyenoord snapt de frustratie bij de premier over de oplopende cijfers", zegt een woordvoerder van Feyenoord. "Die delen alle voetbalclubs, want ook wij worden echt keihard getroffen door de pandemie." Hij wijst erop dat de club er alles aan doet om dit gedrag te voorkomen. Er waren 400 stewards op de been om de mensen te begeleiden en aan te spreken wanneer ze zich niet aan de regels hielden. "Dat is een ongekende inzet van mensen. Het zijn aantallen die de club normaal gesproken alleen inzet bij wedstrijden waarbij het stadion tot werkelijk de allerlaatste stoel is uitverkocht." De woordvoerder wijst erop dat het op veel plaatsen in het stadion wel goed ging.

De club doet ook nogmaals een oproep aan supporters om zich tijdens hun bezoek aan de Kuip volledig te houden aan de RIVM-regels.

Beroepsvereniging eist duidelijkheid over totstandkoming mondkapjesrichtlijn

De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN noemt het schandalig dat het RIVM geen duidelijkheid geeft over de aanpassing van de richtlijn voor het dragen van mondkapjes in de ouderenzorg.

Nieuwsuur onthulde vrijdag dat het RIVM deze richtlijn op 17 augustus stilzwijgend heeft aangepast. Vanaf die datum luidde het advies dat het dragen van een mondkapje "noodzakelijk" was, ook bij kort contact met een cliënt. Vóór 17 augustus hoefde dat niet. Bij de totstandkoming van dat advies, in het begin van de coronacrisis, speelde mee dat er een tekort aan mondkapjes was.

De V&VN schrijft vandaag in een brief aan de ministers Van Ark en De Jonge dat verpleegkundigen en verzorgenden vanaf het begin van de coronacrisis het RIVM om een onderbouwing van de richtlijn hebben gevraagd. "Het is beschamend dat het RIVM maandenlang doof bleef voor de roep van duizenden verpleegkundigen en verzorgenden om betere bescherming. maar de richtlijn wel aanpaste na één telefoontje van een arts. Het past in een patroon van het niet willen luisteren naar de kennis en inzichten van verpleegkundigen en verzorgenden."

De V&VN stelt verder dat de leden erop moeten kunnen vertrouwen dat het RIVM hun veiligheid op de eerste plaats zet. "Dat vertrouwen is nu geschonden. Wij willen zo snel mogelijk met u bespreken hoe u dit vertrouwen denkt te herstellen." Ook wil de V&VN dat alle stukken openbaar worden die bij de totstandkoming van de richtlijn een rol hebben gespeeld.

Ouderen naar Catshuis om met Rutte te praten over corona

Premier Rutte ontvangt morgen op het Catshuis een groep ouderen om te horen hoe zij aankijken tegen de bestrijding van de corona-pandemie. Het is de eerste keer dat ouderen in gesprek gaan met de premier: eerder waren er al wel vier bijeenkomsten met jongeren en jongerenorganisaties over de coronacrisis.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn de deelnemers aan het gesprek van morgen geen officiële vertegenwoordigers van senioren-, cliënten- en patiëntenorganisaties. Wel zijn ze door die organisaties naar voren geschoven.

Ouderen vormen een risicogroep. Om besmettingen te voorkomen, gingen in het begin van de uitbraak veel verpleeghuizen op slot voor bezoek. Er was veel kritiek op die beslissing en het kabinet wil bij een tweede golf zo veel mogelijk voorkomen dat ouderen in instellingen geen bezoek mogen ontvangen.

Waarschuwing in VK: mogelijk 50.000 nieuwe coronabesmettingen per dag in oktober

De belangrijkste wetenschappelijke adviseur van de Britse regering waarschuwt dat het aantal coronabesmettingen tot half oktober kan oplopen tot tienduizenden per dag. Dat vertaalt zich volgens hem een maand later in 200 doden per dag.

Adviseur Sir Patrick Vallance baseert zich op de jongste coronacijfers. Die gaven gisteren aan dat er in 24 uur 3899 geregistreerde besmettingen bij waren gekomen en achttien patiënten aan de gevolgen waren overleden. "Als dit zo doorgaat, en dit is een heel grote als, verdubbelt dit elke zeven dagen", zei Vallance. "Dan kom je half oktober uit op ongeveer 50.000 gevallen per dag."

Vallence zei verder dat de verdubbeltijd langer moet worden. "Daar is snelheid en actie voor nodig. De Britse premier Johnson heeft morgenochtend overleg met zijn crisiscomité. Daarna legt hij een verklaring af in het Lagerhuis.

De stijging van het aantal besmettingen is volgens de adviseurs van de Britse regering niet het gevolg van de toename van het aantal mensen dat zich laat testen.

Hoogste aantal nieuwe besmettingen: meer dan 2200

Bij het RIVM zijn tot vanochtend 10.00 uur 2223 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni, toen het aantal tests sterk werd opgevoerd. Gisteren werden er 1848 positieve tests gemeld. Verder zijn 27 nieuwe ziekenhuisopnames en twee sterfgevallen bekendgemaakt.

De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam, met 263. De hoofdstad wordt gevolgd door Rotterdam (218), waar het aantal infecties twee keer zo hoog is als een dag eerder, en Den Haag (126).

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Weesp (4,6 per 10.000 inwoners), Leiden (4,5) en Diemen (3,9).

In een eerdere versie van deze post stonden verkeerde cijfers genoemd, zowel landelijk als wat betreft de afzonderlijke gemeenten. We hebben dit rond 17.00 uur aangepast.

Boa's willen lockdown voor betere handhaving

Er moeten lokale lockdowns komen voor corona-brandhaarden. Alleen dan kan de verspreiding van het virus worden ingedamd en kan er beter worden gehandhaafd. Daarvoor pleitte Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP, in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Minister Van Ark werkt thuis, huisgenoot wordt getest

Minister Van Ark werkt vanuit huis. "Binnen mijn gezin vindt een test plaats in verband met corona-gerelateerde klachten. Totdat de uitslag bekend is, blijf ik in thuis-quarantaine", twittert de minister voor Medische Zorg en Sport. Ze zegt dat ze zelf geen klachten heeft.

Rutte vindt dat juichende voetbalsupporters 'hun bek moeten houden'

Premier Rutte heeft geen enkel begrip voor voetbalsupporters die op de tribune juichen en zingen. Dit weekend ging het mis bij de wedstrijden Feyenoord-FC Twente, PSV-FC Emmen en ADO-FC Groningen.

"Je moet het gewoon niet doen, het is heel dom, want hiermee krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op", reageerde Rutte voor de camera van RTL. "Gewoon je bek houden als je er zit en naar de wedstrijd kijken. En niet schreeuwen," zei de premier:

Advies Rutte aan juichende voetbalfans: "Gewoon je bek houden"

Burgemeester Groningen doet ‘klemmend beroep’ op studenten

Het gaat niet goed met de ontwikkeling van het coronavirus in Groningen. Dat schrijft burgemeester Koen Schuiling in een vermanende brief aan studenten. Zij zijn volgens hem goed voor zeker de helft van de besmettingen.

Schuiling vraagt de studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool om de opmars 'samen te stoppen'. "Daarom doe ik in deze brief een klemmend beroep op jou", schrijft hij volgens RTV Noord. En ook: "Waarom ben je toch op die te drukke plekken? Waarom neem je die anderhalve meter afstand niet in acht?".

De GGD in Groningen heeft door de grote drukte het contactonderzoek aangepast. Een deel van de positief geteste personen moet zelf zijn of haar contacten informeren en duidelijk maken dat zij in quarantaine moeten. Zeker tien andere GGD-regio's besloten onlangs ook al het contactonderzoek te beperken.

Operavoorstelling afgebroken vanwege woedende bezoekers

In Madrid is gisteravond een operavoorstelling afgebroken, omdat woedende bezoekers lawaai maakten. De bezoekers op de goedkoopste stoelen vonden dat ze te dicht op elkaar zaten en maakten dat vlak voor de uitvoering kenbaar door hard te klappen.

De directie van Teatro Real zegt dat aan alle voorschriften werd voldaan, maar de bezoekers dachten daar anders over.

De opera Un Ballo in Maschera (Een gemaskerd bal) van Verdi begon wel, maar werd al na een paar minuten afgebroken, omdat de bezoekers doorgingen met hun luidruchtige protest.

Amsterdamse Museumnacht gaat niet door

De komende editie van de Amsterdamse Museumnacht gaat niet door. De organisatie heeft vanwege de coronacrisis "met pijn in het hart" besloten een jaartje over te slaan, schrijft ze op de website. De nacht zou zijn van vrijdag 6 op zaterdag 7 november.

"Na tal van gesprekken was de conclusie helder: onder de huidige corona-omstandigheden is de Museumnacht Amsterdam zoals wij die kennen met 30.000 bezoekers dit jaar niet haalbaar." De organisatie heeft nagedacht over alternatieven, zoals een kleinere of digitale 21e editie. "Maar Museumnacht Amsterdam staat voor het ontdekken van alle musea uit de stad, voor de verborgen parels waarvan je het bestaan niet afwist, voor de ontmoeting tussen mensen, de gesprekken en bovenal voor het samen kunnen beleven. Je moet je onder kunnen dompelen en over kunnen geven. En wij denken dat dit voor ons het beste tot zijn recht komt met de Museumnacht Amsterdam zoals we die gewend zijn."

De organisatie roept mensen op om wel musea in Amsterdam te bezoeken, omdat die dat hard nodig hebben.

Ook politie wil voorrang bij testen

Ook de politie wil voorrang bij het testen van medewerkers op corona. "We hebben moeite met het vullen van roosters, thuiswerken is geen optie voor deze mensen. Politiemensen moeten sneller getest worden dan nu", zei politiewoordvoerster Mireille Beentjes in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Medewerkers in de zorg en het onderwijs kunnen vanaf vandaag voorrang krijgen bij het testen, omdat ze een cruciaal beroep hebben. De telefoon bij de GGD voor het maken van een afspraak staat roodgloeiend.

"Agenten doen hun werk op straat, iedere dag dat ze thuis wachten op een test of uitslag, is een dag te veel. Linksom of rechtsom, als het maar sneller gaat dan nu", zegt Beentjes. Ook boa's willen voorrang bij het testen.

Tsjechische minister opgestapt na recordaantal besmettingen

De Tsjechische minister van Volksgezondheid is opgestapt. De oppositie had erop aangedrongen, omdat het aantal besmettingen in Tsjechië de laatste tijd flink is opgelopen.

Afgelopen donderdag werden 3000 nieuwe besmettingen gemeld, een record.

In Tsjechië zijn zo'n 50.000 mensen besmet geraakt en meer dan 500 patiënten zijn overleden.

Aboutaleb 'bedroefd' over studenten die agenten bekogelden

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is bedroefd over het gedrag van ongeveer zestig studenten in zijn stad. Die hielden zaterdagavond een illegaal huisfeest dat uit de hand liep. Politieagenten werden bekogeld met vuilnis en blikjes toen ze het feest wilden beëindigen.

"Ik ga geen krachttermen gebruiken, maar ik ben er diep verdrietig over. Ze hebben zich misdragen," zei Aboutaleb vanochtend.

De Rotterdamse burgemeester sprak afgelopen week nog met studentenverenigingen om het gedrag van studenten aan te pakken. Hij loofde een bedrag van 10.000 euro uit voor het beste idee om studenten bewust te maken van het belang van de coronamaatregelen.

Vier medewerkers Martini Ziekenhuis Groningen besmet

Vier medewerkers van het Martini Ziekenhuis in Groningen zijn besmet met het coronavirus. Het zijn drie mensen op een verpleegafdeling en iemand met een staffunctie.

Het ziekenhuis is begonnen met een bron- en contactonderzoek en heeft medewerkers opgeroepen om extra scherp te zijn op veiligheidsregels.

Bestuursvoorzitter Feenstra zegt tegen het Dagblad van het Noorden dat hij zich zorgen maakt over de komende periode. "Daarom druk ik iedereen op het hart om thuis te blijven bij klachten, je te laten testen en afstand te houden. Gelukkig hebben wij voldoende testcapaciteit voor onze collega's en geen wachttijden voor het testen. Dat betekent dat zorgpersoneel snel weer inzetbaar is."

Expositie over 'lokale coronahelden' in Zoetermeer

In Zoetermeer is een expositie te zien over "lokale coronahelden", zoals artsen, verpleegkundigen en ouderenwerkers. Zij hangen de komende maanden met hun verhaal, foto en een bijpassend kunstwerk in museum De Voorde.

Een van hen is Anita van der Voort, die samen met een vrijwilligersteam knuffelbeertjes langsbracht bij ouderen en eenzamen. "De mensen reageerden emotioneel. Vaak vertelden ze heel verdrietige verhalen; dat deze tijd ze onwijs doet denken aan de oorlog. Vaak is boodschappen halen hun enige uitje, wat in coronatijd ook te gevaarlijk voor hen werd",zei ze tegen Omroep West.

De expositie 'Stoere Helden tijdens Corona' is tot en met januari te zien in het Zoetermeerse stadsmuseum.

Anita van der Voort bekijkt een kunstwerk dat voor haar is gemaakt

Telefoonlijn GGD voor voorrangstest al veel gebeld

Bij de GGD zijn in een uur tijd al meer dan 3000 telefoontjes binnengekomen van mensen die zich met voorrang willen laten testen. De GGD opende om 07.30 uur het speciale nummer 0800-8101. Dat is alleen bedoeld voor onderwijs- en zorgpersoneel. Een GGD-woordvoerder kan niet zeggen of de ruim 3000 bellers ook echt leraren en mensen uit de zorg zijn.

De GGD rekent op een paar duizend aanmeldingen per dag, maar het aantal mensen laat zich niet precies voorspellen, zei een woordvoerder eerder.

Bruls over regionale maatregelen: 'Het gaat ook om de uitstraling'

Horecagelegenheden in grote delen van de Randstad mochten na middernacht voor het eerst geen nieuwe klanten binnenlaten. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, ziet wel heil in de maatregelen: "Door de beperkingen in de horeca wordt het minder druk en bovendien straal je uit: we moeten minder bij elkaar komen om het virus te stoppen", zegt Bruls in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het is natuurlijk niet gezegd dat deze maatregelen het virus nu ineens stoppen, maar we weten wel dat er in studentensteden veel besmettingen zijn. En dieper de nacht, onder invloed van alcohol, is de kans op besmetting groter", stelt Bruls. "De kracht van deze maatregel is dat je in een groot gebied waar veel besmettingen zijn, een lijn trekt."

GGD organiseert voorrang medewerkers zorg en onderwijs

Mensen die werken in de zorg of het onderwijs kunnen zich met voorrang laten testen op het coronavirus. Zij worden in de ochtend getest, zodat ze in de avond de uitslag hebben.

De GGD heeft hiervoor een speciaal nummer (0800-8101) ingevoerd, dat voor deze groep zeven dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bereikbaar is.

Het kabinet had de voorrang voor zorg- en onderwijspersoneel eerder aangekondigd en het is de bedoeling dat de regeling tijdelijk is. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet en de wachttijden voor het testen afneemt, is het niet meer nodig om groepen met voorrang te testen.

Nieuw-Zeeland versoepelt maatregelen opnieuw

In vrijwel heel Nieuw-Zeeland worden de coronamaatregelen opgeheven, heeft premier Ardern bekendgemaakt op een persconferentie. Alleen in Auckland, de grootste stad van het land, blijft een deel van de restricties nog zeker zestien dagen van kracht. "Auckland heeft meer tijd nodig", aldus Ardern.

In Nieuw-Zeeland werden vorige maand opnieuw strenge maatregelen genomen nadat het virus na drie maanden zonder nieuwe besmettingen weer was opgedoken in Auckland. Die uitbraak, die begon bij een gezin in de stad, lijkt onder controle.

Door de versoepelingen mogen vanaf woensdag weer groepen van 100 mensen bij elkaar komen in Auckland. Als het aantal besmettingen niet oploopt, geldt er over twee weken geen maximumaantal bezoekers meer. "Hoewel we er redelijk zeker van zijn dat we op de goede weg zijn, moeten we in Auckland nog steeds voorzichtig zijn", zei Ardern.

Er zijn op dit moment 62 actieve coronagevallen bekend in Nieuw-Zeeland.

Taj Mahal weer open, ondanks besmettingsrecords

Vanaf vandaag is de Taj Mahal weer open voor bezoekers. De stap is opvallend, omdat het aantal besmettingen in India hard oploopt. Het land, dat 1,3 miljard inwoners telt, heeft inmiddels meer dan 5,4 miljoen coronagevallen geregistreerd. Dagelijks komen er meer dan 100.000 besmettingen en ruim duizend doden bij.

Er worden wel maatregelen getroffen bij de toeristische trekpleister. Het dagelijkse bezoekersaantal wordt beperkt tot 5000, een kwart van het normale aantal. Bij de ingang wordt de temperatuur van bezoekers opgenomen en binnen moet men afstand houden.

Het wereldberoemde mausoleum uit de zeventiende eeuw was sinds maart gesloten. Jaarlijks trekt de Taj Mahal zo'n 7 miljoen bezoekers naar Agra, ten zuiden van New Delhi.

Kroegen sluiten eerder

In zes regio's in de Randstad zijn horecagelegenheden om 01.00 uur gesloten in verband met de aangescherpte coronamaatregelen. Om middernacht mochten ze al geen nieuwe klanten meer binnenlaten.

De nieuwe maatregelen gingen gisteravond in als gevolg van het sterk opgelopen aantal coronabesmettingen. Ook voor groepen gelden nieuwe regels: de maximale grootte daarvan is teruggebracht van honderd naar vijftig. Er geldt wel een uitzondering voor onder meer uitvaarten en demonstraties.

Naast de landelijke maatregelen zijn in sommige regio's extra maatregelen van kracht.

Politie Rotterdam vanuit feestend studentenpand bekogeld

De Rotterdamse politie is zaterdagavond vanuit een studentenpand bekogeld met vuilnis en blikjes, toen de agenten een eind wilden maken aan een huisfeest. Tientallen jongeren zijn uit het pand gehaald, meldt Rijnmond. In totaal waren zo'n 55 jongeren aan het feesten. Toen de politie het huis binnenging, namen zo'n twintig feestvierders via de achterdeur de benen. De overgebleven jongeren weigerden te vertrekken en zijn toen met geweld naar buiten gewerkt. 36 van hen krijgen een boete voor het overtreden van de coronaregels.

Nieuwe lockdown dreigt in Groot-Brittannië

Volgens minister Hancock van Volksgezondheid staat Groot-Brittannië op een kantelpunt. Als mensen de coronaregels van de overheid niet opvolgen moeten er strenge maatregelen worden genomen, waarschuwt hij. Een tweede nationale lockdown is dan een van de opties. "Ik sluit het niet uit", zei hij gisteravond.

Het aantal besmettingen is fors toegenomen de laatste weken. Vandaag kwamen er 3899 nieuwe besmettingen bij. Premier Johnson spreekt van een tweede golf en de burgemeester van Londen eist snelle actie om verdere verspreiding van het virus in de hoofdstad tegen te gaan. "Het is voor zowel de gezondheid als het bedrijfsleven beter om dat te vroeg dan te laat te doen."

Welkom in een nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het blog van gisteren terug.