Of kijk ze hier

Nu op NPO 1, de samenvattingen

Schakel nu in op NPO 1 of de site/app voor de samenvattingen van vanavond.

Tannane oefent op 'zwabberbal' met materiaalman: 'Soms vliegt-ie de bosjes in'

Wedstrijdverslag: Efficiënt sc Heerenveen neemt de punten mee bij Fortuna Sittard

sc Heerenveen heeft dankzij een productief eerste halfuur een 3-1 zege bij Fortuna Sittard geboekt. De Friezen zijn na twee duels schadevrij - vorige week werd Willem II met 2-0 geklopt -, de Limburgers staan daarentegen nog met lege handen.

Mvogo reageert: 'Voel me schuldig'

Blunderende Mvogo: 'Voel me schuldig'

Afgelopen in Sittard

Fortuna weet geen vuist meer te maken en verliest met 3-1 van de Friezen. Door de zege is Heerenveen minstens voor een dag koploper in de eredivisie.

• NOS
    Programma en uitslagen eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie per 19-9

Nog een paar minuten

Fortuna is op jacht naar nog een treffer, maar de voortekenen zijn er niet echt naar.

Fortuna haalde nog nooit punten uit een eredivisieduel waarin het ten minste 3 goals achterstond en sc Heerenveen verspeelde ook nog nooit punten in een eredivisieduel waarin het 3 goals voorstond.

73' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Fortuna valt volop aan in de tweede helft en dat levert de 1-3 op. De Duitser Polter kopt binnen.

Stegeman reageert 'Voor elke scheet wordt geel getrokken'

Geïrriteerde Stegeman baalt van scheidsrechters: 'Voor elke scheet wordt geel getrokken'

Fortuna probeert het

De tweede helft is nu een kwartiertje onderweg en Fortuna dringt aan. De Limburgers hebben, zonder tot grote kansen te komen, het meeste balbezit. Heerenveen wacht rustig af.

Wedstrijdverslag: Blunder Mvogo weer niet fataal, Maxi Romero redt PSV

Vorige week tegen FC Groningen betekende een blunder van de nieuwe PSV-keeper Yvon Mvogo al een doelpunt tegen en tegen FC Emmen ging de doelman weer in de fout. Opnieuw had zijn blunder geen fatale gevolgen. Invaller Maxi Romero werd in blessuretijd matchwinner: 2-1.

Afgelopen in Eindhoven

PSV, en vooral keeper Yvon Mvogo, komen met de schrik vrij. De Eindhovenaren houden de drie punten in eigen huis; 2-1.

90+4' DOELPUNT PSV!

In de absolute slotfase lijkt PSV alsnog te gaan winnen van FC Emmen. Maxi Romero kopt de 2-1 binnen.

Rust in Sittard

Fortuna en Heerenveen zoeken de kleedkamers op met een 0-3 tussenstand. Heerenveen is heer en meester.

Telgenkamp voorkomt voorsprong PSV

Donyell Malen gaat alleen op het doel af, maar Dennis Telgenkamp weet zijn hand net tegen de bal te zetten. Daar ontsnapt Emmen aan een achterstand.

83' DOELPUNT FC EMMEN!

Na zijn blunder tegen Groningen van vorige week laat PSV-keeper Mvogo dit keer de bal onder zijn voet rollen, zo z'n eigen doel in. PSV en Emmen weer in evenwicht.

Jansen komt erin

Met nog tien minuten te gaan komt Anco Jansen binnen de lijnen voor FC Emmen. De topschutter van de ploeg komt terug van een blessure en kan nog geen hele wedstrijd spelen. Wat kan Emmen nog?

34' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

Na zijn assist bij de 1-0 mag Henk Veerman nu zelf een doelpunt vieren, en wat voor een!

Met Ninaj in zijn rug krijgt hij de bal aangespeeld. Een fraaie voetbeweging zorgt ervoor dat hij de bal goed voor zijn voeten krijgt om vervolgens verwoestend uit te halen.

29' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

Na een goede actie van Batista Meier wordt de Duitser door Roel Janssen neergehaald in de zestien en gaat de bal op de stip. Joey Veerman haalt daarna simpel de trekker over.

Bijl test Mvogo

Glenn Bijl schiet een vrije trap gevaarlijk richting het PSV-doel, maar keeper Mvogo weet ook deze bal uit zijn goal te houden. PSV moet alert blijven wil het niet, ondanks het overwicht, tegen de gelijkmaker aanlopen.

PSV heeft controle

In Eindhoven is PSV de baas over Emmen. De thuisploeg controleert de wedstrijd, al komen er weinig grote kansen. Emmen kan echter (nog) geen vuist maken.

15' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

De Friezen komen na een fraaie aanval op voorsprong in Sittard. Op aangeven van Henk Veerman schiet Batista Meier binnen.

Doelpunt van in Premier League debuterende Van den Beek helpt United niet

Manchester United heeft een valse start van het nieuwe Premier League-seizoen beleefd. De Red Devils, die een week later mochten instromen vanwege het lange Europa League-avontuur dat ze achter de rug hebben (verlies in halve finales tegen Sevilla), liepen thuis tegen een 3-1 nederlaag tegen Crystal Palace aan.

Fortuna eert Fernando Ricksen, die een jaar geleden overleed

Vuurwerk voor Ricksen en Fortuna

Fortuna en Heerenveen begonnen

In Limburg rolt de bal.

Fortuna-Heerenveen: wat feitjes op een rij

- Nog nooit eindigde dit eredivisieduel in een gelijkspel. Beide teams wonnen vijf eerdere edities.

- Vorig seizoen hield Fortuna de punten in Sittard (2-1) dankzij een eigen doelpunt van Sven Botman (nu Lille) in de slotfase. Mitchell van Bergen (0-1) en Felix Passlack waren de andere doelpuntenmakers.

- Fortuna begon het seizoen met een nederlaag bij Twente (2-0). Heerenveen was met dezelfde cijfers Willem II de baas.

- Bij Heerenveen maakt Jan Paul van Hecke zijn eredivisiedebuut.

Wedstrijdverslag: Tannane leidt Vitesse naar verdiende thuiszege op Sparta

Vitesse-uitblinker Oussama Tannane heeft Vitesse naar 1-0 geknald

Vitesse heeft ook z'n tweede duel van het seizoen gewonnen. De Arnhemmer klopten, met invaller-coach Edward Sturing op de bank, in eigen huis Sparta Rotterdam met 2-0.

In de voetsporen van McDonald

Noni Madueke maakte zijn eerste eredivisiegoal. Hij is de eerste Engelsman die voor PSV scoort sinds Rob McDonald op 12 april 1986 tegen VVV-Venlo (0-3 winst).

Madueke is pas de derde Engelsman die scoort voor PSV. Naast McDonald was Gordon Nutt in zijn periode bij PSV (1961/1962) ook trefzeker voor de Eindhovenaren.

• Getty Images
    Gordon Nutt als speler van Coventry City in 1954
    Rob McDonald als speler van PSV in 1986

Opstelling sc Heerenveen

Afgelopen in Arnhem

Vitesse heeft na de rode kaart van Sparta weinig moeite met de Rotterdammers, maar wel het net te vinden. Uiteindelijk blijft het bij 2-0 in Arnhem.

82' DOELPUNT VITESSE!

Broja stelt de zege veilig door Vitesse op 2-0 te zetten tegen de tien van Sparta.

21' DOELPUNT PSV!

Daar is de voorsprong voor PSV. Na een sterke aanval komt linksback Philipp Max met de voorzet, Noni Madueke hoeft de bal alleen nog maar in te tikken.

Goede kans Emmen

PSV heeft het beste van het spel, maar ook Emmen laat zich niet onbetuigd. Na een corner zoekt Vos de kruising, maar keeper Mvogo ranselt de bal knal uit zijn doel.

Opstelling Fortuna Sittard

Van de Beek scoort bij debuut

Met nog tien minuten te gaan in het duel met Crystal Palace maakt Donny van de Beek zijn eerste goal voor United. De thuisploeg moet flink aan de bak nog, want Palace leidt met 2-1.

Donny van de Beek viert zijn eerste treffer voor Manchester United

Zahavi dicht bij overgang naar PSV

Eran Zahavi is bijna PSV'er. De 33-jarige Israëlische aanvaller zit zaterdag op de tribune om te kijken naar het competitieduel van de Eindhovenaren met FC Emmen.

Zahavi moet bij PSV de opvolger worden van Sam Lammers, die op weg is naar Atalanta Bergamo. Zahavi komt over van Guangzhou R&F, de Chinese club van de Nederlandse trainer Giovanni van Bronckhorst.

Trainer Roger Schmidt gaf voor aanvang van het duel met Emmen aan dat de transfer nagenoeg rond is.

Begonnen in Eindhoven

De bal rolt bij PSV-Emmen.

PSV-FC Emmen: wat feitjes op een rij

- De enige editie van dit duel was in oktober 2018 en PSV rolde Emmen met 6-0 op. Luuk de Jong en Gaston Pereiro waren twee keer trefzeker. De coronapandemie was vorig seizoen spelbreker.

- In Emmen werd het vorig seizoen 1-1 door Daniel Schwaab (0-1) en Marko Kolar.

- PSV begon de competitie met een 3-1 zege bij FC Groningen. Emmen leverde thuis spektakel tegen VVV, maar bleef wel met lege handen achter (3-5).

- Emmen verloor al zijn voorgaande 7 uitduels met de traditionele top-3 (alle competities) en deed dat met een gecombineerd doelsaldo van 0-31. In de eredivisie verloor de ploeg alle 5 uitduels met Ajax, Feyenoord en PSV (doelsaldo 0-23).

De details rondom de deal van Bale

Gareth Bale keert na zeven jaar Real Madrid terug naar Tottenham Hotspur. De club van trainer José Mourinho neemt ook linkerverdediger Sergio Reguilon over van Real.

Daar gaan we weer!

Vitesse heeft de tweede helft op gang gebracht.

Emmen nog altijd zonder shirtsponsor

FC Emmen verbaasd over afgekeurde deal met shirtsponsor in seksspeeltjes

Voorzitter Ronald Lubbers van FC Emmen is zeer verbaasd dat de KNVB de sponsordeal van de voetbalclub met seksspeeltjesbedrijf EasyToys uit Veendam heeft afgekeurd.

"Volgens de KNVB is de sponsordeal in strijd met de goede smaak of het fatsoen, waarmee de bond in feite zegt dat ook wij als bedrijf onfatsoenlijk hebben gehandeld. Dat is wel tegen het zere been", zegt Lubbers tegen RTV Drenthe.

Opstelling FC Emmen

Rust

Na een weinig verheffende eerste helft leidt Vitesse met 1-0.

43' RODE KAART!

Einde wedstrijd voor Spartaan Michaël Heylen. De Belg glijdt na een tackle over de bal heen en haalt zijn tegenstander daarbij hard neer. Hij krijgt zijn tweede gele kaart en mag naar de kant.

27' DOELPUNT VITESSE!

Een vrije trap voor Vitesse breekt de ban in deze wedstrijd. Oussama Tannane gaat achter de bal staan en knalt hem schitterend in de kruising.

1-0 voor Vitesse.

Vooruitblik: Avonturier Madueke geeft PSV stijl en flair: 'Sancho is mijn voorbeeld'

Noni Madueke had afgelopen zondag in Groningen in de 87ste minuut de bevrijdende 3-1 op zijn schoen, maar hield het overzicht en wachtte op de aanstormende Cody Gakpo, die PSV in veilige haven schoot.

Het geduld dat de 18-jarige Madueke toonde is niet alledaags voor jonge, druistige voetballers die in een vergelijkbare situatie dikwijls voor eigen gewin gaan. Het zegt iets over het sterke karakter van de Londenaar.

Nog altijd 0-0

Er gebeurt nog weinig in Arnhem. Vitesse heeft het betere van het spel, maar grote kansen zijn er aan beide kanten nog niet geweest.

Opstelling PSV, Ihattaren keert terug, Madueke vervangt vertrokken Lammers

Opstelling PSV

In de eerste divisie: Ook TOP Oss snoept punten af van SC Cambuur

Een uitgelaten Olivier Rommens heeft TOP Oss op 1-0 gebracht

SC Cambuur heeft in de eerste divisie voor het tweede seizoen op rij niet bij TOP Oss weten te winnen. Op 17 januari verloren de Friezen met 3-2 in Brabant en nu werden dankzij de 2-2 die na het treffen op het scorebord stond, opnieuw punten verspeeld.

Basisplaats Fosu-Mensah, Van de Beek op de bank bij United

Nog wat feitjes

- Vitesse en Sparta stonden op 14 april 2018 voor het laatst in de eredivisie tegenover elkaar in Arnhem. Vitesse won destijds met 7-0 en boekte daarmee zijn grootste eredivisie-ege ooit. Het was de eerste wedstrijd van Vitesse na het ontslag van trainer Henk Fraser (nu trainer van Sparta).

- Vitesse ontvangt Sparta Rotterdam voor de 25ste keer in de eredivisie. Vitesse verloor alleen de allereerste ontmoeting op 19 september 1971 (0-6), waarna de club in 23 opeenvolgende thuisduels ongeslagen bleef (W17-D6-V0).

- Voor de Arnhemmers is dit de langste ongeslagen thuisreeks en voor de Spartanen de langste uitreeks zonder overwinning tegen een specifieke tegenstander in de eredivisie.

We zijn begonnen!

Sparta heeft afgetrapt, we zijn begonnen in Arnhem.

Wedstrijdverslag: AZ en PEC eindigen met tien en spelen gelijk

Na de uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League dinsdag door Dynamo Kiev heeft AZ ook in de eredivisie teleurgesteld. Tegen PEC Zwolle in Alkmaar bleef AZ na een vroege rode kaart voor Calvin Stengs steken op 1-1.

Nog nooit floot Higler zo'n knotsgek duel (6-6): 'Zelfs bij amateurs niet'

1-0, 2-0, 2-1, 2-2, 3-2, 3-3, 3-4, 4-4, verlenging, 4-5, 5-5, 5-6, 6-6, strafschoppen. En nog twee rode kaarten.

Deze krankzinnige wedstrijd in de voorronde van de Europa League tussen het Servische TSC Backa Topola en het Roemeense FCSB stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Dennis Higler.

Vitesse-Sparta: wat feitjes op een rij

- Vitesse won 17 van de 24 voorgaande edities. Sparta's enige zege in Arnhem was in september 1971 (0-6).

- Bij Vitesse zijn acht stafleden die bij het eerste elftal betrokken zijn, positief getest op corona, onder wie coach Thomas Letsch. Speler Jacob Rasmussen testte ook positief. Voorlopig moeten zij in thuisquarantaine. Nicky Hofs en Edward Sturing leiden tijdelijk de trainingen.

- Sparta mist Deroy Duarte, die ook positief is getest op corona.

90+6' Afgelopen

Na twee rode kaarten en twee doelpunten eindigt het tumultueuze duel in Alkmaar in 1-1.

Basisplaats voor Beugelsdijk bij Sparta

Opstelling Sparta

83' RODE KAART!

PEC moet nu ook verder met tien man. Thomas Lam trapt na op Ferdy Druijf en mag gaan douchen. Tien tegen tien.

Slotfase breekt aan

Met nog een kleine tien minuten te gaan is het nog altijd 1-1 in Alkmaar. Beide ploegen zijn nog op zoek naar de winnende treffer.

Debuut voor Dortmund-huurling Immanuel Pherai

Geboren Amsterdammer en voormalig lid van de AZ-jeugd Immanuel Pherai maakt zijn debuut bij PEC.

Lees ons verhaal over de van Dortmund gehuurde aanvaller:

Op advies van Dortmund-sterren kiest grote talent Pherai voor Zwolle

Immanuel Pherai doet niet aan carrièreplanning. Op jonge leeftijd waagde de jeugdinternational een stap naar Borussia Dortmund, waar de grote sterren zich over de middenvelder ontfermden. Met hun goedkeuring speelt hij nu voor PEC Zwolle.

Opstelling Vitesse

Opstootje

Bram van Polen gaat iets te hard door op zijn tegenstander en beide ploegen zoeken elkaar op voor een ouderwets potje vechten. Van Polen komt er vanaf met een gele kaart.

68' DOELPUNT AZ!

De kansen voor AZ stapelen zich op en dat resulteert uiteindelijk in de gelijkmaker voor AZ. Eerst is het Reijnders die op doelman Zetterer stuit, uit de rebound schiet Boadu, met een stuitje, raak.

1-1 in Alkmaar.

Goede kans PEC

Juist op het moment dat AZ sterker is, krijgt PEC een grote kans. Eliano Reijnders stuit op de vuisten van Marco Bizot.

AZ dringt aan

De thuisploeg heeft in de tweede helft het beste van het spel. De Alkmaarders zijn nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en die lijkt steeds dichterbij te komen, ondanks de man minder.

Ondertussen in Duitsland: Klaassen en Chong verliezen met Werder, Dost gelijk tegen promovendus

Werder Bremen is de Bundesliga met een nederlaag gestart. De club, met Tahith Chong en Davy Klaassen in de basis, verloor met 4-1 van Hertha BSC. Ook Bas Dost kende een teleurstellende seizoenstart.

Airborne-wedstrijd voor Vitesse

Zoals ieder jaar speelt Vitesse een zogeheten Airborne-wedstrijd, in 2007 geïnitieerd op initiatief van de supportersvereniging Vitesse. Het duel met Sparta is daar dit jaar voor uitgekozen.

Met een speciaal programma en een speciaal shirt eert de club de ruim 1700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten.

Kansje Gudmundsson

AZ begint redelijk aan de tweede helft en krijgt een klein kansje via Gudmundsson. De IJslander wacht echter net te lang met zijn schot, maar PEC is gewaarschuwd.

Tweede helft begonnen!

In Alkmaar heeft PEC afgetrapt voor de tweede helft tegen AZ.

Hoe de KNVB uitkwam bij De Boer als opvolger van Koeman

Over de opvolging van Ronald Koeman als bondscoach is een maand lang volop gespeculeerd. Tal van namen passeerden de revue, maar het is Frank de Boer bij wie de voetbalbond uiteindelijk is uitgekomen.

De chronologie van een zoektocht, die leidde naar de man die vanaf het eerste moment op het lijstje kanshebbers stond.

45+2' Rust

PEC gaat met een verdiende 1-0 voorsprong de rust in. AZ gaat nog een pittige kluif hebben aan de Zwollenaren in de tweede helft.

38' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Na de kans van AZ is het PEC dat op voorsprong komt. Leemans haalt uit vanaf de rand van de zestien en ziet zijn bal in de rechterbovenhoek ploffen.

Gudmundsson op de paal

AZ wordt flink onder druk gezet, maar komt er toch gevaarlijk uit via Gudmundsson. De IJslander schiet op de paal.

Hoever van Liverpool naar Wolverhampton

Ki-Jana Hoever maakt in de Premier League de overstap van Liverpool naar Wolverhampton Wanderers, dat zo'n tien miljoen pond (omgerekend bijna elf miljoen euro) betaalt voor de 18-jarige Nederlander.

Ki-Jana Hoever

Bizot houdt AZ op de been

Een voorzet van Kenneth Paal komt perfect op het hoofd van Clint Leemans. Die kan van dichtbij inkoppen, maar Bizot weet de bal uit zijn doel te houden. Nog altijd 0-0 in Alkmaar.

16' RODE KAART!

AZ moet na iets meer dan een kwartier spelen verder met tien man. Calvin Stengs gaat hard door op zijn tegenstander en moet met rood van het veld. Het ontging Gözübüyük, maar na tussenkomst van de VAR moet de aanvaller naar de kleedkamer.

• NOS
    Calvin Stengs gaat hard door op Kenneth Paal
    Rood voor Calvin Stengs

In balans

Na een kwartiertje spelen is er nog niet gescoord in Alkmaar. AZ kwam goed weg bij het penaltymoment rondom Midtsjø, waarbij er flink werd geklungeld in de AZ-defensie. Daarna hadden de Alkmaarders het even moeilijk. Beide ploegen zijn daarna in evenwicht.

Geen strafschop PEC

Scheidsrechter Gözübüyük legt de bal op de stip na een overtreding van Midtsjø. De VAR kijkt er echter naar en merkt op dat de overtreding van de Noor buiten het strafschopgebied was. De vrije trap levert echter niets op.

AZ-PEC: wat feitjes op een rij

- Van de 20 eerdere duels in Alkmaar won PEC er slechts 3, voor het laatst in 1986: 1-3, met twee goals van Foeke Booy. AZ was 11 keer de sterkste.

- Vorig seizoen won AZ door twee rake strafschoppen van Teun Koopmeiners, nadat die eerder van elf meter had gemist.

- Voor AZ begint de competitie. Het duel met Utrecht werd vanwege Dinamo Kiev-AZ (3de voorronde Champions League, dinsdag) verzet.

- PEC Zwolle won op 5 augustus in een oefenduel met 1-0 (Zian Flemming) van AZ.

- PEC won in de eredivisie slechts 1 van zijn laatste 11 uitduels (W1-G3-V7), een 1-2 overwinning op bezoek bij VVV op 14 december.

- John Stegeman heeft in zijn trainerscarrière nog nooit een punt behaald tegen AZ in de eredivisie (W0-G0-V9). Er is één trainer met minimaal 10 eredivisiewedstrijden tegen een specifieke tegenstander en 0 punten: Maurice Steijn tegen PSV (W0-G0-V10).

- AZ-trainer Arne Slot speelde in 2 periodes (1995-2002 en 2009-2013) in totaal 325 officiële wedstrijden voor PEC. Zowel in 2001/2002 als 2011/12 werd Slot met PEC kampioen in de eerste divisie. Slot speelde slechts 12 van die wedstrijden in de eredivisie voor Zwolle. Op 15 december 2012 verloor hij thuis met 1-2 van zijn huidige werkgever. Slot zelf viel tijdens de rust in.

- Bij AZ speelt Owen Wijndal zijn 100ste eredivisieduel (allemaal voor AZ, 1 goal).

- Timo Letschert maakt zijn eredivisiedebuut voor AZ. Letschert speelde tussen 2013 en 2019 111 eredivisieduels voor Roda JC (11), FC Groningen (12) en FC Utrecht (88).

De bal rolt!

AZ en PEC zijn in Alkmaar begonnen aan hun wedstrijd.

Een duel op vrijdag

FC Utrecht blijft bij koploper VVV-Venlo steken op een gelijkspel

Het ambitieuze FC Utrecht is in zijn eerste competitiewedstrijd niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel bij VVV-Venlo. Vooral de eerste helft van de gasten bleef achter bij de verwachtingen. Na rust toonde Utrecht beterschap, maar de verdiende zege bleef uit.