liveblog
NOS VoetbalAangepast

FC Utrecht sterker in tweede helft, maar VVV houdt stand en pakt punt

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

We zijn aan het einde gekomen van een mooie voetbaldag, met onder meer winst van de Oranjevrouwen in en tegen Rusland. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Samenvatting VVV-Venlo-FC Utrecht

Bekijk hier de samenvatting van VVV-Venlo - FC Utrecht

Van den Brom: 'Beetje een valse start'

Van den Brom: 'Beetje een valse start'

Bayern slacht Schalke: 8-0

Bayern München is op de eerste speeldag van de Bundesliga rustig doorgegaan met waar het vorig seizoen gebleven was: winnen, en het liefst met zoveel mogelijk doelpunten. In de lege Allianz Arena was Schalke 04 het slachtoffer en hoe: 8-0. Serge Gnabry maakte drie doelpunten.

Eredivisie op vrijdag

Met samenvattingen van VVV-FC Utrecht en de EK-kwalificatiewedstrijd van de Nederlandse voetbalsters tegen Rusland.

Wedstrijdverslag VVV-Venlo-FC Utrecht

Het ambitieuze FC Utrecht is in zijn eerste competitiewedstrijd niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel bij VVV-Venlo. Vooral de eerste helft van de gasten was ondermaats. Na rust toonde Utrecht beterschap, maar de zege bleef uit.

Mimoun Mahi in actie namens FC Utrecht

AFGELOPEN!

FC Utrecht is sterker in de tweede helft, maar moet tegen VVV-Venlo genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel. VVV blijft dit kalenderjaar thuis ongeslagen in de eredivisie.

VVV-Venlo-FC Utrecht 1-1

58' GOAL FC UTRECHT!

Sean Klaiber maakt de gelijkmaker namens FC Utrecht na een vlot lopende aanval. Wordt VVV in het vervolg aan de kant gezet?

VVV-Venlo-FC Utrecht 1-1

Beerensteyn niet tevreden over duel met Russinnen

Beerensteyn na zege Oranjevrouwen: 'Niet tevreden over deze wedstrijd'

46' TWEEDE HELFT BEGONNEN

De tweede helft tussen VVV-Venlo en FC Utrecht is begonnen. Kunnen de bezoekers de 1-0 achterstand wegwerken? De statistieken zitten niet helemaal mee. VVV heeft namelijk de laatste 4 eredivisieduels gewonnen waarin het ging rusten met een voorsprong.

FC Eindhoven en FC Volendam zegevieren

In de vierde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie hebben FC Eindhoven en FC Volendam drie punten bijgeschreven. Eindhoven versloeg 'kleine grote broer' Jong PSV in de lichtstadderby met 1-2. FC Volendam boekte zijn eerste overwinning nadat Nick Doodeman in de blessuretijd doel trof, ten koste van Helmond Sport: 0-1.

Jort van der Sande met het winnende doelpunt

RUST IN VENLO!

De Limburgse koploper gaat door een vroege goal van Guus Hupperts met een 1-0 voorsprong de rust in. FC Utrecht kreeg wel kansen, maar VVV weert zich kranig.

VVV-Venlo-FC Utrecht 1-0

Matchwinner Roord: 'Het was lastig'

Doelpuntenmaakster Roord na zege op Rusland: 'Winst is het belangrijkste'

25' FC Utrecht bijt wat van zich af

FC Utrecht komt iets beter in de wedstrijd en krijgt kansjes via aanvoerder Simon Gustafson (redding Kirschbaum) en Mimoun Mahi (kopbal naast). Mahi maakt overigens zijn eredivisiedebuut voor Utrecht. Vorig seizoen kwam hij uit voor FC Zürich (18 competitieduels, 2 goals).

VVV-Venlo-FC Utrecht 1-0

8' GOAL VVV-VENLO!

Guus Hupperts tikt een voorzet van Georgios Giakoumakis van dichtbij binnen. Een droomstart voor de koploper tegen FC Utrecht. Hupperts maakt zijn eerste eredivisiegoal sinds 4 oktober 2015, tegen FC Twente namens AZ (3-1 winst).

VVV-Venlo-FC Utrecht 1-0

AFTRAP!

De bal rolt in Venlo. Eist de Griek Giakoumakis weer de hoofdrol op bij VVV of toont FC Utrecht zijn klasse? De laatste keer dat de Limburgers in Venlo wonnen van de Domstedelingen was op 12 maart 1989 (2-1).

Bondscoach Wiegman: 'We staan er geweldig voor'

Sarina Wiegman weet dat de Nederlandse voetbalvrouwen na de nipte zege op Rusland in Moskou (1-0) de Europese titelstrijd niet meer kunnen ontgaan. "Het is mooi dat we ons op 23 oktober in Groningen tegen Estland definitief kunnen plaatsen. We staan er geweldig voor", zei ze vanuit Rusland na de zevende zege op rij in de kwalificatiestrijd.

Sarina Wiegman balt de vuist na de minieme zege op Rusland

Opstellingen VVV-Venlo en FC Utrecht

Opstellingen VVV-Venlo en FC Utrecht

Zorgeloze zege Oranjevrouwen

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben ook de zevende wedstrijd in de kwalificatiestrijd voor het Europees kampioenschap in 2022 in winst omgezet. De ploeg van Sarina Wiegman was in Moskou veel en veel beter dan Rusland, maar won slechts met 1-0.

Jill Roord (tweede rechts) viert met ploeggenotes haar 1-0 tegen Rusland

AFGELOPEN!

De Oranjevrouwen boeken, na een matige tweede helft, de zevende EK-kwalificatiezege op rij door in en tegen Rusland verdiend met 1-0 te winnen. Jill Roord is de matchwinner. Op 23 oktober kan het ticket voor de eindronde definitief veilig worden gesteld. Dan is Estland de tegenstander.

Jill Roord

73' Roord geblesseerd van het veld

Jill Roord, de maakster van het Nederlandse doelpunt, moet geblesseerd het veld verlaten en wordt vervangen door Inessa Kaagman. De Oranjevrouwen staan nog altijd met 1-0 voor in Rusland en komen nauwelijks in de problemen.

Ihattaren naar Marokko en Dest in Oranje?

De FIFA versoepelt de regels voor jonge talenten die na hun interlanddebuut alsnog willen overstappen naar een ander land. Dat is vandaag met een meerderheid van stemmen besloten tijdens het jaarcongres van de wereldvoetbalbond.

Mohamed Ihattaren (PSV)

RUST!

De Oranjevrouwen gaan tegen Rusland met een 1-0 voorsprong de kleedkamer in. Jill Roord maakte na een kwartier spelen de tot nu toe enige treffer van de EK-kwalificatiewedstrijd.

Talentvolle Jurriën Timber verlengt bij Ajax

Eiting vertrekt bij Ajax

Carel Eiting is met zijn zaakwaarnemer Guido Albers gesignaleerd op Schiphol en gaat een buitenlands avontuur aan. Volgens de eerste berichten wordt de middenvelder door Ajax verhuurd aan Huddersfield Town, dat uitkomt op het tweede Engelse niveau. De clubs hebben de transfer nog niet bevestigd. Zaakwaarnemer Albers inmiddels wel.

Carel Eiting

23' Janssen schiet op de paal

En daar is bijna de 2-0 voor de Oranjevrouwen. Dominique Janssen probeert het van afstand en treft de paal.

15' DOELPUNT NEDERLAND!

Jill Roord neemt een corner kort, combineert met Daniëlle van de Donk en krult de bal prachtig in de verre hoek. De Oranjevrouwen leiden met 1-0 in en tegen Rusland.

Wiegman vol vertrouwen

Bondscoach Sarina Wiegman was kort voor aanvang van het duel met Rusland positief, ook al zijn de Oranjevrouwen pas sinds lange tijd weer bijeen. "Ik heb goede dingen gezien op de training. Tegen de Russinnen weten we waar we echt staan. Ik heb er wel vertrouwen in."

Sarina Wiegman

AFTRAP

1' De bal rolt in Rusland. De Oranjevrouwen hopen met een zege een enorme stap te zetten richting het EK. Daniëlle van de Donk kopt al vroeg op de lat. Nederland neemt meteen de regie in handen.

Drie duels schorsing voor vechtende Leistner (HSV)

Toni Leistner mag de eerstkomende drie wedstrijden niet meedoen bij Hamburger SV. De verdediger is geschorst omdat hij maandag na het bekerduel met Dynamo Dresden een fan op de tribune aanviel. Leistner kreeg naast de drie wedstrijden ook nog twee duels voorwaardelijke schorsing. Ook moet hij een boete van 8.000 euro betalen.

De 30-jarige Leistner, die nieuw is bij HSV en voorheen bij Dynamo Dresden speelde, zegt dat de supporter hem ernstig beledigde. "We zien dit als ernstig sportief wangedrag", aldus Hans Lorenz van de Duitse voetbalbond.

Leistner was na het voorval uit voorzorg al in quarantaine gezet, omdat hij geen mondkapje droeg toen hij de tribune op stormde. HSV begint de competitie in de tweede Bundesliga vrijdag tegen Fortuna Düsseldorf.

Gonzalo Higuaín naar Inter Miami

Dat Gonzalo Higuaín zou vertrekken bij Juventus was geen geheim. Vandaag is zijn nieuwe club bekend gemaakt: het wordt Inter Miami in de Verenigde Staten. Saillant detail: zijn broer Federico speelt bij DC United.

Opstelling!

Bondscoach Sarina Wiegman moet het vanmiddag doen zonder Sherida Spitse, die vanwege de coronapandemie geen toestemming kreeg van haar club Valerenga om af te reizen naar Rusland. Met Jill Roord, die al zes treffers maakte in twee duel bij haar club Arsenal, kiest Wiegman voor een aanvallende vervangster.

En dat geldt ook voor de rechtsbackpositie van Lineth Beerensteyn, al is het niet voor het eerst dat Oranje met deze variant aantreedt.

Over een uurtje: Oranjevrouwen in actie!

Vandaag kunnen de Oranjevrouwen een heel grote stap zetten richting het Europees kampioenschap. Om 16.00 uur neemt Oranje het op tegen nummer twee Rusland.

AZ-coach Slot: 'Niet raar als we hele goede wedstrijden gaan spelen'

Voor AZ begint de eredivisie pas zaterdagmiddag om 16.30 uur met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De Alkmaarders waren vorige week vrijgesteld vanwege Champions League-verplichtingen.

Dat liep uit op een deceptie bij Dinamo Kiev, waar AZ onnodig met 2-0 verloor. De sprankelende ploeg die vorig seizoen samen met Ajax op de eerste plaats eindigde, moet nog opstaan. "Ja, maar we hebben wel laten zien op Champions League-niveau dominant te kunnen zijn. Ik zie dus dat we een ontwikkeling doormaken", houdt trainer Arne Slot de moed erin.

Slot hoopt dat zijn ploeg een streep onder de teleurstellende week kan zetten. "Er is met plezier en enthousiasme getraind. Ik zou het helemaal niet raar vinden als we de komende weken hele goeie wedstrijden gaan spelen."

AZ-trainer Slot: 'Niet gek als we hele goeie wedstrijden gaan spelen'

Ajax-trainer: Ten Hag wil Dest niet kwijt

Trainer Erik Ten Hag hoopt dat Sergiño Dest bij Ajax blijft, hoewel de belangstelling van Bayern München steeds concretere vormen aanneemt. "Ik wil niet dat hij gaat, maar ik heb niet overal invloed op", zei Ten Hag op de persconferentie voor het eredivisieduel met RKC Waalwijk.

Volgens de Duitse krant Bild is de 19-jarige Dest persoonlijk al akkoord met Bayern München, dat 15 miljoen euro zou overhebben voor de rechtsback. Voor Ajax is dat bedrag vooralsnog echter te laag.

"Ik wil niet dat hij gaat", zei Ten Hag herhaaldelijk. "Maar mocht het gebeuren, dan wordt het achterin wel wat dunnetjes en moeten we kijken naar een vervanger."

Ajax-trainer Erik ten Hag en Serginio Dest, vorig seizoen na afloop van het Champions League-duel met Getafe

PSV drie maanden zonder geopereerde Guti

PSV-trainer Roger Schmidt denkt dat hij ongeveer drie maanden niet kan beschikken over Érick Gutierréz. De Mexicaanse middenvelder onderging dinsdag een enkeloperatie.

Zondag ontbrak Guti vanwege zijn enkelblessure in de gewonnen uitwedstrijd tegen FC Groningen (1-3). Een dag later meldde PSV dat hij enige tijd uitgeschakeld zou zijn, maar een termijn werd niet genoemd.

Érick Gutiérrez

PSV tegen Rosenborg of Alanyaspor, Willem II treft Galatasaray of Hajduk Split

PSV kent de mogelijke tegenstanders in de play-offs voor deelname aan de groepsfase van de Europa League. Als de Eindhovenaren volgende week donderdag afrekenen met de Sloveense bekerwinnaar NS Mura, dan speelt de ploeg van trainer Roger Schmidt uit tegen het Noorse Rosenborg of het Turkse Alanyaspor.

Voor Willem II lonkt een thuisduel tegen Galatasaray of Hajduk Split. Bij de Turkse topclub spelen onder anderen Falcao, Ryan Donk en Bredanaar Ömer Bayram. De ploeg van Adrie Koster zal volgende week wel eerst moeten stunten tegen de Schotse grootmacht Rangers.

Bekijk de complete loting van de play-offs voor de groepsfase van de Europa League op Teletekst.

Loting play-offs Europa League

1 oktober 2020 Rosenborg (Noo)/Alanyaspor (Tur) - NS Mura (Slo)/PSV
WILLEM II/Rangers FC (Sch) - Galatasaray (Tur)/Hajduk Split (Kro)
PSV won vorig seizoen uit met 4-1 van Rosenborg BK, een mogelijke tegenstander in de play-offs van de Europa League

Solskjaer: 'Jullie zullen Donny zien tegen Crystal Palace'

Donny van de Beek gaat zaterdag debuteren in het shirt van Manchester United. Manager Ole Gunnar Solskjaer wilde een dag van tevoren niet zeggen of de van Ajax overgekomen middenvelder tegen Crystal Palace ook direct in de basis start, maar hij stelde Van de Beek wel speeltijd in het vooruitzicht. "Donny deed het vorige week goed tegen Aston Villa, dus jullie zullen hem zaterdag waarschijnlijk wel zien", zei Solskjaer op de persconferentie.

Manchester United speelde vorige week achter gesloten deuren een oefenwedstrijd tegen Aston Villa. Van de Beek startte toen in de basis en kreeg na afloop van Solskjaer volop lof. "Donny heeft zich heel goed aangepast. Het is een geweldige jongen met een goede persoonlijkheid, veel energie en een grote glimlach."

Van de Beek zette begin september zijn handtekening onder een contract voor vijf jaar bij de Engelse club, met een optie voor nog een jaar. Ajax ontvangt minimaal 39 miljoen euro voor Van de Beek. Dat bedrag kan door middel van bonussen nog oplopen naar 44 miljoen.

Woensdag spraken we met Donny van de Beek over zijn eerste week in Manchester.

Van de Beek geniet van eerste week in Manchester: 'Ik leef in een droom'

We gaan loten!

De loting voor de play-offs van de Europa League gaat zo beginnen.

De loting voor de Europa League

Pierie klaar voor debuut bij FC Twente

Kik Pierie kan zondag in De Kuip zijn debuut maken voor FC Twente. De Ajax-huurling raakte begin augustus geblesseerd, maar keert nu terug in de selectie van trainer Ron Jans.

Willem II wint moeiteloos bij rentree in Europa

Voordat we gaan loten, hebben we mooi de gelegenheid om even terug te blikken op de 5-0 zege van Willem II op het Luxemburgse Progrès Niederkorn. Het eerste Europese duel van de Tilburgers sinds 2006 (AS Monaco) werd gespeeld zonder toeschouwers, al liet een handjevol fanatieke Tilburgers zich daar niet door weerhouden en lieten vanuit de bosjes van zich horen.

Bekijk de samenvatting.

Bekijk de samenvatting van FC Progrès Niederkorn - Willem II

Ook Parma in Amerikaanse handen

Met spelers als Hernan Crespo, Faustino Asprilla en Gianfranco Zola veroverde het Italiaanse Parma twee keer de UEFA Cup (voorloper van de Europa League en won het één keer de Europa Cup II. Daarna ging het bergafwaarts: er kwamen financiële schandalen aan het licht en de club ging in 2015 failliet.

Parma maakte een rentree op amateurniveau in de Serie D, waarna het drie jaar op rij promoveerde en sinds 2018 weer op het hoogste niveau actief is. Afgelopen seizoen eindigde Parma als elfde in de Serie A.

Met investeringen van de Amerikaanse Krause Group wil Parma weer terug naar die glorieperiode. De familie Krause heeft 90 procent van de aandelen gekocht van Parma.

Daarmee zijn er in de Serie A nu vijf clubs met een Noord-Amerikaanse eigenaar. AC Milan (Elliot Investment Management), Fiorentina (Rocco Commisso), Bologna (de Canadees Joey Saputo) en AS Roma (Dan Friedkin) gingen Parma voor.

Gervinho (Parma) viert zijn treffer

Loting Europa League: mogelijke opponenten PSV en Willem II

De derde voorronde moet nog worden gespeeld, maar over een uurtje (14.00 uur) wordt in het Zwitserse Nyon toch al geloot voor de play-offs voor een plek in de groepsfase van de Europa League. Daarin wordt dus ook de mogelijke tegenstander bekend van Willem II en PSV.

PSV wacht mogelijk een nieuwe ontmoeting met het Oostenrijkse LASK, de club die de Eindhovenaren vorig seizoen de voet dwars zette in de Europa League. Willem II wacht mogelijk een duel met Tottenham Hotspur, Galatasaray of Standard Luik.

In de derde voorronde moet PSV nog zien af te rekenen met het Sloveense NS Mura. Willem II ontvangt in eigen huis Rangers FC. De play-offs worden beslist in een duel op 1 oktober.

Mogelijke opponenten play-offs Europa League

PSV
winnaar LASK (Oos) - Dunajská Streda (Slw)
winnaar Rijeka (Kro) - Kolos Kovalivka (Oek)
winnaar Rosenborg (Noo) - Alanyaspor (Tur)

Mogelijke opponenten play-offs Europa League

Willem II
winnaar Galatasaray( Tur) - Hajduk Split (Kro)
winnaar Shkëndija (Mac) - Tottenham Hotspur
winnaar Standard Luik (Bel) - Vojvodina Novi Sad (Ser)
winnaar APOEL Nicosia (Cyp) - Zrinjski Mostar (Bos)

Heerenveen huurt defensieve revelatie Van Hecke

Jan Paul van Hecke speelt dit seizoen voor sc Heerenveen. De verdediger (20), neef van oud-international Jan Poortvliet, verhuisde vorige week van NAC Breda naar Brighton & Hove Albion, dat hem nu voor een seizoen aan de Friese club verhuurt.

Twee jaar geleden speelde hij nog voor de amateurs van vv GOES, een afkorting van Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk. Met die club promoveerde Van Hecke in 2018 naar de Derde Divisie. Lees verder.

Is Airborneduel in Arnhem in gevaar door uitbraak corona?

Vitesse is deze week geconfronteerd met acht coronabesmettingen in de technische staf, maar vooralsnog heeft dat geen invloed op het eredivisieduel met Sparta, zaterdagavond in eigen stadion. Is dat wel zo verstandig?

"Het is geen discussiepunt", zegt technisch directeur Johannes Spors van Vitesse over de stelligheid waarmee de club donderdag bracht dat het eredivisieduel met Sparta gewoon doorgaat. "Zo is de regel. Met dertien gezonde spelers moet je spelen. Dat kan veranderen als er meer mensen positief zouden testen, maar dat is nu niet het geval."

We maakten gisteren een (bel-) rondje en spraken met Spors, burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, woordvoerders van de KNVB en tegenstander Sparta Rotterdam en epidemioloog Patricia Bruijning. Lees het verhaal.

Technisch directeur Vitesse: 'Moeilijk oorzaak besmettingen te achterhalen'

AZ mét Stengs, zonder Vlaar en Idrissi

AZ-trainer Arne Slot kan zaterdag bij de competitiestart tegen PEC Zwolle beschikken over aanvaller Calvin Stengs. Ron Vlaar en Oussama Idrissi zijn niet ongeschonden uit de strijd in Kiev gekomen.

Calvin Stengs in Kiev

PSV-trainer Schmidt wil Israëlisch doelpuntenfenomeen

Behalve ADO Den Haag wil ook PSV zich versterken met een Israëlisch international als opvolger van Sam Lammers. Trainer Roger Schmidt, die de afgelopen jaren in China werkte bij Bejing Guoan, is overtuigd van doelpuntenmachine Eran Zahavi. De 33-jarige spits was in dienst van Guangzhou R&F sinds 2016 goed voor liefst 103 doelpunten in 117 officiële wedstrijden.

Bij de nationale ploeg van Israël zijn de cijfers van Zahavi minstens zo indrukwekkend. In zijn laatste veertien interlands maakte hij veertien treffers, waaronder hattricks in de EK-kwalificatieduels tegen Oostenrijk en Letland.

Alleen Harry Kane maakte meer doelpunten in de kwalificatiereeks (12) dan Zahavi, die er net als Cristiano Ronaldo elf maakte.

Eran Zahavi in dienst van Guangzhou R&F

ADO huurt Israëlische middenvelder

ADO Den Haag, dat het zondag opneemt tegen FC Groningen, heeft zich tot het einde van het seizoen verzekerd van de diensten van de Israëlische middenvelder Ilay Elmkies. De 20-jarige Elmkies wordt gehuurd van de Duitse club 1899 Hoffenheim.

"Ilay is een veelzijdige middenvelder, die door Alfred Schreuder bij de A-selectie van Hoffenheim is gehaald. Terwijl hij al een tijdje op onze radar stond, viel hij vorige week nog meer op dankzij zijn eerste doelpunt voor Israël. We zijn blij dat Ilay met zijn profiel voor onze club heeft gekozen", aldus Martin Jol, hoofd van het Technisch Hart van ADO.

Elmkies, die in Den Haag met nummer 10 gaat spelen, maakte tot op heden vier keer zijn opwachting in het Israëlisch elftal.

PEC Zwolle huurt Dortmund-talent Pherai

PEC Zwolle heeft zaken gedaan met Borussia Dortmund en huurt de Nederlandse jeugdinternational Immanuel Pherai voor een seizoen. De 19-jarige aanvallende middenvelder draaide in de voorbereiding mee met het eerste elftal van de Duitse topclub.

Pherai verruilde in 2017 AZ, uitgerekend de tegenstander zaterdag, voor Borussia Dortmund, maar tot een officieel debuut kwam het nog niet. Wel zat hij meerdere keren bij de wedstrijdselectie. De Duitsers verlengden zijn verbintenis tot medio 2022 en stemmen nu in met een verhuur.

Immanuel Pherai

AZ hoopt teleurstelling weg te spoelen tegen PEC Zwolle

Zaterdag (16.30 uur) trap AZ ook het nieuwe eredivisieseizoen op gang tegen PEC Zwolle. Tegen PEC Zwolle hoopt het de kater van de uitschakeling in de voorronde van de Champions League tegen Dinamo Kiev weg te spoelen. De ploeg gaat nu door naar de poulefase van de Europa League.

"Dit is denk ik de eerste serieuze teleurstelling voor ons in anderhalf jaar tijd", zei AZ-trainer Arne Slot na het duel in Kiev. "We waren heel graag verder gekomen in de Champions League. Ik ben benieuwd hoe de ploeg zaterdag tegen PEC Zwolle reageert."

Slot praat met ingehouden woede: 'Als je de bal op zo'n manier verliest...'

Acht coronagevallen bij Vitesse

Duarte is niet de enige die zaterdag het duel in Arnhem tussen Vitesse en Sparta zal moeten missen. Bij Vitesse werden deze week liefst zeven leden van de technische staf positief bevonden op het coronavirus, waaronder trainer Thomas Letsch. Technisch directeur Johannes Spors zal zaterdag samen met Edward Sturing en Nicky Hofs op de bank zitten. Vooralsnog lijken er geen spelers van de Arnhemmers besmet.

De wedstrijd tegen Sparta staat overigens in het teken van de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog. Traditiegetrouw zal Vitesse tijdens deze Airborne-wedstrijd aantreden in speciale shirts in de kleuren (maroon and blue) van de Britse Airborne-divisie, die op 17 september 1944 in de omgeving van Arnhem werden gedropt.

Dit jaar zullen voor het eerst geen veteranen van de Slag om Arnhem aanwezig zijn in Gelredome. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronapandemie.

Deroy Duarte (Sparta) geveld door corona

Deroy Duarte zal de wedstrijd tussen Vitesse en Sparta Rotterdam (zaterdag, 18.45 uur) aan zich voorbij moeten laten gaan. De middenvelder is positief getest op het coronavirus. Duarte vertoont geen klachten van het virus, maar uit de wekelijkse tests voor spelers en stafleden, kreeg hij een positieve uitslag.

Duarte is onmiddellijk in thuisquarantaine gegaan.

Elia is terug!

Nu we het toch over FC Utrecht hebben. Vrijdagavond in Venlo zien we misschien wel de terugkeer van Eljero Elia op de Nederlandse velden. De flankaanvaller werd afgelopen seizoen kampioen met Basaksehir, flirtte met FC Twente en ADO Den Haag, maar koos uiteindelijk voor FC Utrecht.

Er werd geroepen dat het ambitieuze Utrecht een miljoen euro Elia had overgehaald met een miljoen euro tekengeld Niet waar, zegt Elia. "Ik snap niet dat iemand een leugen moet vertellen", aldus de 33-jarige aanvaller. "Het is echt een leugen, Utrecht is al heel ver voor me gegaan. Ik heb een heel mooi voorstel gekregen en daar ben ik heel blij mee."

"En als ik tekengeld had gekregen, so what?", zegt Elia. "Aan wie is het om over mijn tekengeld te discussiëren? Ik kan er niets aan doen. Je moet in alle opzichten rekening houden met deze tijd, maar een speler hoort te krijgen wat hij hoort te verdienen volgens de club. Ik snap niet dat hierover wordt geklaagd. Ik hoor niemand als een speler voor 40 miljoen naar Chelsea gaat."

Als Elia het zegt, komt het uit: 'FC Utrecht eindigt in topvier'

Utrecht begint bij koploper

De tweede speelronde in de eredivisie begint vanavond met VVV-Venlo tegen FC Utrecht. Voor de Utrechters is dat het eerste competitieoptreden, want het eerste duel tegen AZ werd vanwege de Europese verplichtingen van AZ verplaatst naar 27 december.

In Venlo treffen ze de verrassende koploper met een nog verrassender topscorer. De Griek Georgios Giakoumakis luisterde zijn debuut in de eredivisie meteen op met een hattrick tegen FC Emmen (5-3). Reden voor ons om even langs te gaan in Noord-Limburg.

Koploper VVV en Giakoumakis leven droom

Stand eredivisie

De eredivisiestand na de eerste speelronde

Programma eredivisie

Spurs verwelkomen verloren zoon Bale

Londen is al een paar dagen in de ban van de terugkeer van een verloren zoon. Gareth Bale vliegt vandaag naar Londen om de laatste details van een overgang naar Tottenham Hotspur af te ronden. De Londense club zou Bale, die bij Real Madrid al twee seizoenen op een zijspoor staat, voor een seizoen huren. De Spurs nemen wel het jaarsalaris van Bale, zo'n 22 miljoen euro, voor hun rekening.

De Welshman Bale maakte furore bij Tottenham voordat hij in 2013 de eerste speler werd, voor wie een transfersom van meer dan 100 miljoen euro werd betaald. In Madrid schitterde Bal vooral in belangrijke finales. Hij besliste de Champions League-finale van 2014 in de verlengingen, scoorde twee keer in de Champions League-finale van 2018 tegen Liverpool en maakte een hattrick in de finale van het WK voor clubs in 2018. Toch kwam Bale de laatste twee seizoenen onder trainer Zinedine Zidane amper aan de bak.

Ook linksback Sergio Reguilón maakt de overstap van Real Madrid naar Spurs. Beide spelers zouden donderdag in Madrid al medisch gekeurd zijn.

Gareth Bale in 2012 als speler van Tottenham Hotspur

Frank de Boer nieuwe bondscoach? Chronologie van een zoektocht...

Alles wijst erop dat Frank de Boer de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal wordt. De NOS heeft gisteren bevestigd gekregen dat de KNVB met hem in gesprek gaat over de functie.

Over de opvolging van Ronald Koeman als bondscoach is een maand lang volop gespeculeerd. We hebben een chronologie gemaakt van de zoektocht, die leidde naar de man die vanaf het eerste moment op het lijstje kanshebbers stond.

Ronald Koeman en Frank de Boer

Lammers naar Atalanta Bergamo

Gisteravond werd duidelijk dat ook Sam Lammers de eredivisie zal verlaten. De 23-jarige spits van PSV vervolgt zijn loopbaan bij Atalanta Bergamo.

Lammers reist vrijdag naar Italië om de transfer af te ronden. De Eindhovenaren incasseren naar verluidt 9 tot 10 miljoen euro.

Bij Atalanta Bergamo, dat zich voor het tweede jaar op rij plaatste voor de Champions League en afgelopen seizoen pas in de kwartfinales werd uitgeschakeld, wordt Lammers ploeggenoot van Marten de Roon, Hans Hateboer en - de onlangs voor Duitsland debuterende - Robin Gosens.

Sam Lammers tijdens een training van PSV

Thiago naar Liverpool

Bayern raakte gisteren juist een belangrijke speler kwijt. Liverpool heeft met Bayern München een akkoord bereikt over de overgang van Thiago Alcántara. Naar verluidt legt de kampioen van Engeland 27,5 miljoen euro (inclusief bonussen) op tafel voor de Spaanse middenvelder, die voor vier jaar heeft getekend.

De 29-jarige Alcántara maakte in 2013 de overstap van Barcelona naar Bayern. Hij speelde bijna 250 wedstrijden voor de 'Rekordmeister' en won met Bayern maar liefst zestien prijzen, waaronder zeven titels en de Champions League. Hij had nog een contract voor een jaar in München.

Ontlading bij Thiago Alcántara na het winnen van de Champions League

'Dest rond met Bayern München'

Volgens het Duitse tijdschrift Bild is de overgang van Sergiño Dest naar Bayern München zo goed als rond. De 19-jarig Ajacied zou persoonlijk akkoord zijn met de Champions League-winnaar.

Bayern zou volgens het Duitse Sky Sports ook dicht bij een akkoord zijn met Ajax, waar Dest nog tot medio 2022 onder contract staat. Eerder deze week wezen de Amsterdammers een eerste bod van circa 10 miljoen euro op de Amerikaanse rechtsback nog af.

Sergino Dest (Ajax) op het trainingsveld

Welkom!

Welkom bij het liveblog, waarin we vooruitkijken naar de tweede speelronde in de eredivisie. En er speelt veel meer. Zo wordt om 14.00 uur geloot voor de play-offs voor de groepsfase van de Europa League, met PSV en Willem II. Uiteraard kijken we naar de belangrijkste transfers in binnen- en buitenland en volgen we de ontwikkelingen rond de opvolging van Ronald Koeman als bondscoach van Oranje.

Om 16.00 uur schakelen we om naar de Oranjevrouwen, die een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd spelen tegen Rusland. En als VVV en FC Utrecht om 20.00 uur de tweede speelronde in de eredivisie op gang trappen zijn we er ook bij met dit blog.

Genoeg om naar uit te kijken dus!