liveblog

Kinderen met snotneus mogen weer naar school • Amsterdam sluit 's nachts parken


Scholen in Kenia pas in 2021 weer open

Scholen open of dicht vanwege corona? Op het Afrikaanse continent is het een nog veel groter dilemma dan in Europa. Volgens cijfers van Unesco, de onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties, zijn de scholen volledig dicht in twaalf landen onder de Sahara.

Kenia heeft zelfs besloten het hele schooljaar af te gelasten. Pas in januari 2021 gaan de scholen weer open. Zo'n 18 miljoen kinderen, tieners en jongvolwassenen zitten al zeven maanden thuis. Met grote gevolgen.

De 15-jarige Mary en 17-jarige Glen vertellen over wat hun is overkomen sinds de scholen zijn dichtgegaan:

'Als er geen corona was, zat ik nog op school en was ik niet zwanger geworden'

Experts over nieuwe coronamaatregelen: 'Logisch moment om nu in te grijpen'

Waarom zijn aanvullende coronamaatregelen nodig als de ziekenhuizen nog lang niet vol liggen? Kun je het virus niet beter laten rondgaan onder jongere mensen? En gaan de maatregelen wel effect hebben?

In dit artikel vind je het antwoord op deze veelgestelde vragen:

Israël opnieuw in lockdown

Een groot deel van alle bedrijven en ondernemingen in Israël zijn de komende drie weken dicht. Ook mogen inwoners maximaal een kilometer van huis gaan, nu het land opnieuw in lockdown is gegaan.

Israël heeft zo'n 46.000 actieve, bevestigde besmettingen. 577 patiënten liggen in het ziekenhuis en zijn er slecht aan toe. Met rond de 5000 dagelijkse besmettingen is het naar verhouding een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.

Israëliërs mogen tijdens de lockdown overigens in een aantal gevallen wel verder weg van huis. Bijvoorbeeld als ze werken bij een bedrijf dat niet open is voor publiek, voor het kopen van medicijnen of boodschappen, of voor demonstraties.

De onvrede over het coronabeleid van premier Netanyahu is groot onder een deel van de bevolking:

'Het is een rommeltje, we snappen er niets meer van'

De hoofdpunten uit de coronapersconferentie van het kabinet

'Als we het samen doen, kunnen we de tweede golf breken'

VNO-NCW en MKB-Nederland: met een kanon schieten op een mug

Ondernemersclubs VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de nieuwe horecamaatregelen disproportioneel. "Het lijkt op schieten met een kanon op een mug. Vaststaat immers dat veruit de meeste besmettingen plaatsvinden in de privésfeer. En als je horecabezoek beperkt, neemt het risico op feestjes achter de voordeur alleen maar verder toe", schrijven de organisaties.

In plaats van de huidige maatregelen te nemen, zou het kabinet haast moeten maken met sneltests en meer testcapiteit, stellen de ondernemers. Daarvoor zou de overheid particuliere laboratoria en farmaceutische bedrijven moeten contracteren. "De kosten van meer en grootschalig testen zijn niets vergeleken met de miljardenschade die de samenleving en de economie oplopen als we het aantal besmettingen geen halt weten toe te roepen."

Als de testcapaciteit niet wordt opgeschaald, verwachten de ondernemersclubs dat bedrijven in de knel komen doordat steeds meer werknemers uit voorzorg in thuisisolatie moeten. De ondernemers hopen daarom op een extra regeling die werkgevers compenseert voor het loon van werknemers die thuiswerken.

Extra handhaving Rotterdam, afhaalrestaurants dicht om 02.00 uur

De gemeente Rotterdam gaat, boven op de door het kabinet aangekondigde maatregelen, extra controleren op de naleving van coronamaatregelen. Daarnaast moeten afhaalrestaurants uiterlijk om 02.00 uur 's nachts sluiten en mogen ze na 01.00 uur geen alcohol meer verkopen.

Ook gaat Rotterdam, net als Amsterdam, publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op bepaalde tijdstippen alleen openstellen voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. Alle Rotterdamse maatregelen staan op de site van de gemeente.

"Ik hoop dat het de urgentie weer groter wordt", zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. "Ook vandaag waren er weer honderden besmettingen in Rotterdam, en helaas een paar doden en ziekenhuisopnames. Het is menens, het virus is niet weg."

Volgens de burgemeester zijn alle Nederlanders medeverantwoordelijk voor de heropleving van het virus:

'We hebben het collectief laten verslonzen'

Campagnes op komst om jongeren te informeren over corona

Een belangrijke brandhaard van het virus zijn studentenhuizen, benadrukten Rutte en De Jonge op de persconferentie. Er komen ook gerichte campagnes om verspreiding in studentensteden beter aan te pakken.

Maar de premier zei ook: "Niet alle studenten doen het fout." Het probleem is volgens hem vooral het cafébezoek van deze groep. "Je moet niet heel hard in elkaars oor staan tetteren", aldus de premier. De verspreiding onder studenten en jongeren gaat ook sneller, omdat die veel dichter op elkaar staan.

Hoe denken studenten zelf over de besmettingen en de maatregelen? NOS op 3 vroeg het ze.

Amsterdam sluit 's nachts parken

Om illegale feesten tegen te gaan, sluit Amsterdam 's nachts parken af. Dat is een van de aanvullende, regionale maatregelen die de veiligheidsregio neemt om het snel stijgende aantal besmettingen in te dammen.

Het is nog niet duidelijk om welke locaties het gaat en vanaf wanneer. Ook de Veiligheidsregio Kennemerland gaat bepaalde gebieden aanwijzen waar mensen 's nachts niet mogen komen, om illegale feesten in recreatiegebieden te voorkomen.

Verder gaat Amsterdam publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op bepaalde tijdstippen alleen openstellen voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. "We vragen winkels en musea dat ook te doen."

Rutte maakte eerder al bekend dat in zes regio's, waaronder Amsterdam, deze extra coronamaatregelen gelden vanaf zondag.

PO-Raad opgelucht met 'snotneus'-besluit

De sectororganisatie voor het basisonderwijs is opgelucht dat kinderen onder de 13 met milde klachten, zoals een snotneus, zich niet meer hoeven te laten testen. "We zijn blij dat de deskundigen tot het oordeel zijn gekomen dat kinderen in de basisschoolleeftijd met klachten toch naar school mogen komen. We merken in toenemende mate dat de continuïteit van het onderwijs, door het moeten testen bij klachten, enorm in het gedrang komt."

Rutte: 'Gevoel van urgentie moet weer terugkomen'

Rutte: 'Het gevoel van urgentie moet weer terugkomen, de feiten zijn zorgwekkend'

Alle maatregelen op een rij

Dit zijn de aanvullende coronamaatregelen voor de regio's: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Ze staan op de site van de Rijksoverheid.

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
  • Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast nemen de zes genoemde regio's specifieke maatregelen per regio. De Jonge denkt dat er volgende week misschien nieuwe regio's bij komen.

De Jonge: in zes regio's mag je na middernacht de horeca niet meer in

Minister De Jonge licht corona-maatregelen toe

Rutte: eerder sluiten cafés heeft zeker effect

De premier is ervan overtuigd dat de belangrijkste maatregel, het eerder sluiten van de cafés in zes regio's, wel degelijk effect heeft. Later op de avond is het voor cafébezoekers moeilijker om afstand te houden.

"Je gaat elkaar toeschreeuwen, zeker met te veel alcohol op." Daarom wordt ook de groepsgrootte teruggebracht van 100 naar 50 personen. Rutte benadrukt dat de horeca niet de schuld moet krijgen van het stijgende aantal coronagevallen.

Deze aanvullende maatregelen gelden alleen voor de regio's: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

Rutte hoopt dat iedereen zich houdt aan de regels. "Dan kunnen we weer snel naar de kroeg."

De Jonge: kinderen met snotneus kunnen weer naar school

Kinderen onder de 13 jaar met milde klachten hoeven zich niet meer laten testen. "Kinderen met een snotneus kunnen weer naar school", aldus De Jonge. Deze maatregel is nodig om de testcapaciteit niet extra te belasten en kinderen niet te veel te laten missen op school. De Jonge: "Het verspreidingsrisico is heel gering."

Nu geldt die regel al voor kinderen tot en met en 6 jaar, behalve bij hoge uitzondering. Kinderen tot 13 hoeven zich wat het kabinet betreft alleen te laten testen als ze in contact zijn geweest met iemand met corona of als er iemand in hun huishouden koorts heeft of benauwd is.

Tweede golf? Ja en nee, zegt De Jonge

Ook de minister van Volksgezondheid benadrukt dat het aantal besmettingen echt te hoog is, vooral in die zes regio's. Hij werpt de vraag op of er sprake is van een tweede golf. "Ja als we kijken naar het aantal besmettingen. Maar nee, als je kijkt naar het aantal ziekenhuisopnamen", aldus de minister.

Hij zegt dat vooral jongeren en studenten vaker corona krijgen. Ze worden er vaak minder ziek van. "Maar ze gaan op zaterdag wel naar de supermarkt en zondag naar hun oma."

Niet meer dan 50 man bijeen in zes regio's, ook op bruiloften

De regio's waar de extra maatregelen gaan gelden zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden). Daar wordt het maximale aantal mensen dat binnen of buiten bijeen mag komen verlaagd van honderd tot vijftig, bevestigen Rutte en De Jonge.

"Dat geldt ook voor bruiloften", zegt De Jonge. "Er zijn uitzonderingen, zoals voor demonstraties, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten." De maatregelen gaan zondag 18.00 uur in.

Rutte: aantal ziekenhuisopnames stijgt fors

Rutte waarschuwt dat het aantal ziekenhuisopnames fors aan het stijgen is. In Amsterdam en Rotterdam zijn al speciale corona-afdelingen in ziekenhuizen opnieuw geopend. De premier rekent uit dat met deze snelheid er over drie weken zo'n 10.000 corona-gevallen per dag bij komen. "Dat kunnen we de zorg niet aandoen."

Hij zegt dat de consequenties niet te overzien zijn, ook voor de horeca en andere bedrijven. Hij doet een oproep om weer streng te zijn. "We moeten het nog een keer doen."

Rutte: burgemeesters maken na bijeenkomst extra maatregelen bekend

Vooral in de Randstad loopt het aantal besmettingen snel op. Daarom maken na deze persconferentie de betreffende burgemeesters aanvullende maatregelen bekend, zegt premier Rutte.

Rutte: 'Het gevoel van noodzaak moet terug, virus bezig met comeback'

De premier zegt dat er extra maatregelen nodig zijn omdat de Nederlanders minder streng omgaan met de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden en heel vaak handen wassen. En dat moet weer veranderen. "Het gevoel van noodzaak moet terug."

Dit zei de premier op de persconferentie over de nieuwe regionale coronamaatregelen. Het aantal besmettingen in Nederland stijgt zo snel dat het kabinet met de zes regio's in het westen van het land nieuwe regels noodzakelijk vindt. "Het virus is met een comeback bezig", aldus de premier. "De feiten zijn zorgelijk."

Rutte: 10 procent alle bekende clusters terug te voeren op werksituatie

Meer dan 10 procent van alle bij de overheid bekende uitbraakclusters is terug te voeren op werksituaties, zegt premier Rutte. "Daarom blijft ons advies: blijf zo veel mogelijk thuis."

Hier kun je straks de persconferentie volgen

Straks rond 19.00 uur begint de coronapersconferentie van het kabinet. Die is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

'Neem niet doldrieste maatregelen, zeker niet in horeca'

Voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek Pieter Broertjes is tegen aanvullende, strenge coronamaatregelen voor de horeca. Hij reageert in Nieuws en Co op NPO Radio 1 op het nieuws dat in zes westelijke regio's, waar het Gooi niet onder valt, de kroegen eerder moeten sluiten.

"Uit cijfers blijkt dat er thuis veel meer besmettingen zijn dan in de horeca, waar de situatie ook meer controleerbaar is. Dus houdt dat in stand." Broertjes hoopt dat premier Rutte geen "doldrieste maatregelen neemt". Want, zo zei hij, de schade aan de economie is al "enorm". Hij benadrukt verder dat de situatie nu anders is dan aan het begin van de coronacrisis toen de IC's vol lagen met coronapatiënten.

Broertjes is ook burgemeester van Hilversum en vreest voor een waterbedeffect als de kroegen in nabijgelegen regio's al om 01.00 uur moeten sluiten. "Daar zit ik niet op te wachten", zegt Broertjes. "Maar ik verwacht dat mensen niet zo onverstandig zijn om dan een enkele reis naar Hilversum te nemen."

'Lockdown light' in en rond Spaanse hoofdstad Madrid

Het regiobestuur van Madrid gaat de bewegingsvrijheid van de inwoners van 37 zones in de Spaanse hoofdstad en enkele randgemeenten beperken. De maatregel gaat maandag in. "Het betekent feitelijk een lockdown light voor deze gebieden", zegt correspondent Rop Zoutberg. Met name daar is een stijging van het aantal besmettingen te zien.

De bewoners van de 37 zones mogen alleen hun wijken uit om naar ziekenhuizen, werk, banken, of scholen te gaan. Bijeenkomsten worden beperkt tot zes mensen. Winkels, restaurants, cafés gaan uiterlijk 10.00 uur ´s avonds dicht en parken worden gesloten.

"We hebben geen tijd te verliezen. Ook al moeten we beslissingen nemen die de activiteit van mensen en bedrijven beperken", zegt vice-president Ignacio Aguado.

Nieuwe besmettingen in Spanje spelen in een van de drie gevallen op in de regio Madrid. Afgelopen zeven dagen vielen 124 doden door corona in Madrid, 366 in heel Spanje.

In dezelfde periode werden 21.131 nieuwe besmettingen in Madrid geregistreerd, 57.240 in het hele land, volgens de cijfers van gisteren.

President van Guatemala besmet

De president van Guatemala, Alejandro Giammattei, is besmet met het coronavrius. Op de radio maakte Giammatei bekend dat hij positief is getest. Bij eerdere testen was de uitslag steeds negatief.

Het is onduidelijk of de 64-jarige president last heeft van symptomen. Hij was voor het laatst in het openbaar gezien op 15 september.

Zo kijken studenten naar de coronaregels

Het coronavirus gaat snel rond onder studenten. Na een flink aantal nieuwe coronabrandhaarden tijdens introductieweken, op studentenfeestjes en in cafés, komt het kabinet vanavond met nieuwe maatregelen.

Hoe denken studenten zelf over de besmettingen en de maatregelen? NOS op 3 vroeg het ze.

'Ik denk dat strengere maatregelen niet gaan werken'

RIVM-mondkapjesrichtlijn 'is schandalig'

Oppositiepartijen en ouderenorganisaties zijn woedend dat de mondkapjesrichtlijn van het RIVM voor de ouderenzorg deels gebaseerd was op schaarste. Nieuwsuur onthulde vandaag dat een belangrijke richtlijn stilzwijgend is aangepast en dat medewerkers nu wél mondkapjes moeten dragen bij kort contact.

"Dit nieuws betekent een ernstige aantasting van het vertrouwen van zorgpersoneel in het RIVM", zegt de voorzitter CNV Zorg & Welzijn. "Schandalig", reageert de directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB. "Verzorgers, ouderen, mantelzorgers en naasten zijn op het verkeerde been gezet. Terwijl er zo veel angst onder senioren was."

Lees verder:

Dertig leerlingen van middelbare school Amsterdam besmet

Sinds het begin van het schooljaar een maand geleden zijn zeker dertig leerlingen van het Spinoza Lyceum in Amsterdam positief getest op het coronavirus. Ook zijn vijf docenten besmet geraakt, bevestigt de rector van de school.

De afgelopen week zijn naar schatting twaalf leerlingen positief getest. Hun besmettingen zijn zeer waarschijnlijk op een feestje gebeurd, zegt de rector. In een brief aan alle ouders en leerlingen roept de school op dat het nu niet de tijd is om feestjes te geven.

De school blijft open. De klassen waarin de onlangs besmette kinderen zitten, blijven de komende tijd wel thuis. De besmette leerlingen hebben alleen milde klachten.

Aantal ziekenhuisopnames in 7 dagen met 67 procent gestegen

Op de intensive cares zijn er afgelopen etmaal negen coronapatiënten bij gekomen, het totaal is nu 58. Het aantal covid-19-patiënten buiten de IC bedraagt 230, dat er zijn 18 meer dan gisteren. Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

De afgelopen zeven dagen is het aantal ziekenhuisopnames vanwege covid-19 met 67 procent gestegen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De grootste drukte wordt gezien in de ziekenhuizen in de regio's Amsterdam en Rotterdam. Gepaste maatregelen zijn daar nodig om de stijging van aantal nieuwe patiënten in te dammen."

De aantallen staan nog altijd in schril contrast met de eerste maanden van de coronacrisis. Maar Kuipers vreest dat de stijging ook de komende dagen doorzet.

Ook in Denemarken kroegen eerder dicht

De horeca in Denemarken sluit vanaf morgen al om 22.00 uur. Om het stijgende aantal besmettingen in te dammen wordt ook het maximumaantal personen dat bij elkaar mag komen verlaagd van honderd naar vijftig.

Het Nederlandse kabinet gaat vanavond vergelijkbare maatregelen bekendmaken. Volgens Haagse bronnen wordt in zes westelijke regio's het maximale aantal mensen dat bij elkaar mag zijn in een zaal, teruggebracht van honderd tot vijftig. Ook moeten cafés in die gebieden vanaf zondag voortaan uiterlijk om 01.00 uur sluiten.

Net als in ons land is in Denemarken de afgelopen 24 uur een nieuw dagrecord qua besmettingen gemeld. In Denemarken waren er 454 nieuwe besmettingen, in Nederland 1977.

Overzicht van de 'coronarekening' in Nederland

De Algemene Rekenkamer heeft een online dashboard gepubliceerd met een overzicht van alle steunmaatregelen en de bijbehorende overheidskosten. Er is te lezen welk ministerie hoeveel geld heeft gestoken in welke noodmaatregel en welke partijen die steun hebben ontvangen.

"We willen hiermee inzicht geven in de kosten van de maatregelen voor de bestrijding van de coronacrisis, en zodra het kan ook de resultaten ervan", schrijft de Rekenkamer in een persbericht. Volgende week verschijnen volgens de instantie de resultaten van onderzoeken naar het coronabeleid, de testcapaciteit en het beleid om misbruik van de NOW-regeling te voorkomen.

Aantal bevestigde besmettingen nadert 2000 in een dag

Tot 10.00 uur zijn 1977 nieuwe positieve coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat is het hoogste aantal positieve tests dat in Nederland tot nu toe op een dag is gemeld.

Het is de vierde dag op rij dat er een recordaantal positieve tests wordt geregistreerd. Tot deze week lag de piek op 1327 en dat aantal stamde van 10 april. Toen werd echter op veel minder brede schaal getest, waardoor het totale aantal besmettingen in de praktijk waarschijnlijk veel hoger lag.

Het aantal ziekenhuisopnames en doden blijft intussen relatief laag. Het aantal nieuwe opnames bedroeg 12 en het aantal doden 7. De vrees is desondanks dat het hoge aantal besmettingen uiteindelijk resulteert in meer opnames en doden.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

Amsterdam

De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam, met in totaal 361 besmettingen. De hoofdstad wordt gevolgd door Rotterdam (187) en Den Haag (122).

Het is het hoogste aantal besmettingen in Amsterdam dat tot nu toe werd vastgesteld. Dat was gisteren ook al zo. Toen ging het om 248 positieve tests. De afgelopen week was er zes van de zeven dagen sprake van een recordaantal positieve tests in Amsterdam.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Amsterdam (9,7 per 10.000 inwoners), Rotterdam (7,9) en Bodegraven-Reeuwijk (7,7).

Seniorenorganisatie: mondkapjesrichtlijn RIVM schandalig

Ouderenorganisatie KBO-PCOB is geschokt dat de oorspronkelijke mondkapjesrichtlijn van het RIVM voor de ouderenzorg gebaseerd was op schaarste. "Schandalig! Nu zijn verzorgers, ouderen, mantelzorgers en naasten op het verkeerde been gezet, terwijl er zo veel angst onder senioren was. Die angst blijkt nu terecht", zegt directeur Manon Vanderkaa.

Medewerkers in de ouderenzorg hoefden maandenlang geen mondmasker te dragen als ze dicht bij een (mogelijke) coronapatiënt werkten. Het RIVM zei eerder dat dat niet nodig was en dat dat besluit gebaseerd was op medisch advies en veiligheid. Na vragen van Nieuwsuur blijkt nu dat de richtlijn ook zo was opgesteld omdat er een tekort was aan mondkapjes.

Alsnog boete voor Grapperhaus

Minister Grapperhaus moet alsnog een boete betalen omdat hij zich niet aan de coronaregels heeft gehouden tijdens zijn huwelijk. Dat heeft de minister te horen gekregen van het Openbaar Ministerie.

"Het OM vindt dat met het opleggen van de geldboete de geloofwaardigheid van de handhaving van de coronaregels, waarvan de minister van Justitie en Veiligheid het boegbeeld is, gediend is", schrijft het OM in een persbericht.

De minister zal de boete van 390 euro zo snel mogelijk betalen. Na de commotie die ontstond toen foto's opdoken van de bruiloft liet de minister weten dat hij twee keer 390 euro zou overmaken aan het Rode Kruis, voor zowel zichzelf als zijn vrouw.

Burgemeester Rotterdam: 10.000 euro voor beste corona-idee

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de studentenvereniging die met het beste, uitvoerbare idee komt om corona in de stad aan te pakken. Dat deed hij op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Rotterdamse studenten.

Aboutaleb uitte daarin ook zijn zorgen over het oplopende aantal besmettingen in de studentenwereld. "We krijgen het virus er alleen onder als we ons allemaal houden aan de basisregels: 1,5 meter afstand binnen en buiten, drukte vermijden en veel handen wassen. En blijf thuis en laat je testen als je klachten hebt. Ook nu hebben we de hulp van alle studentenverenigingen nodig om het belang van deze regels weer onder de aandacht te brengen bij studenten", zei hij tegen de studenten. "Help mij, help de stad. Kom met ideeën!"

Volgende week gaat de burgemeester weer in gesprek met de vertegenwoordigers van de Rotterdamse studenten.

Nieuwe coronamaatregelen gaan zondagavond in

De nieuwe maatregelen die het kabinet vanavond aankondigt, gaan zondag om 18.00 uur in. Het gaat onder meer een eerdere sluiting van cafés en een beperking in het aantal aanwezigen in feestlocaties.

De regio's waar de maatregelen gaan gelden, zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

De persconferentie waarin de maatregelen worden aangekondigd door premier Rutte en minister De Jonge begint om 19.00 uur en is te volgen via NPO 1, NPO Start, NPO Nieuws, NOS.nl, de NOS-app, NPO Radio 1 en de kanalen van de NOS op sociale media.

RIVM baseerde mondkapjesrichtlijn voor ouderenzorg op schaarste

De richtlijn in de ouderenzorg dat medewerkers geen mondkapjes hoeven te dragen als ze werken bij een coronapatiënt is onder meer gebaseerd op schaarste. Eerder beweerde het ministerie van Volksgezondheid dat de richtlijn alleen op medisch advies en veiligheid gebaseerd was, maar na vragen van Nieuwsuur blijkt dat niet zo te zijn.

Het RIVM heeft de richtlijn inmiddels ingetrokken.

Veel meer besmettingen België, maar niet meer doden

De verspreiding van het coronavirus in België neemt "indrukwekkend" snel toe. Vorige week was er een stijging van 74 procent vergeleken met de week ervoor en dat komt niet alleen doordat er meer is getest, zegt viroloog Steven van Gucht, die elke week de Belgische cijfers bekendmaakt. Ook worden er meer mensen opgenomen in het ziekenhuis, maar er is geen sprake van meer sterfgevallen.

Volgende week beslist het Belgisch crisisteam of er nieuwe maatregelen nodig zijn.

Prins Constantijn in zelf-isolatie

Prins Constantijn was ook aanwezig tijdens Prinsjesdag in Den Haag. Toen wist hij nog niet dat hij in contact was geweest met een coronapatiënt. Die kreeg de uitslag van zijn test pas gisteren te horen. Doordat de ontmoeting een week geleden was, blijft de broer van koning Willem-Alexander nog drie dagen in zelf-isolatie.

De rest van het gezin van prins Constantijn gaat niet in zelf-isolatie, omdat de prins de enige is die in contact is geweest met de persoon die positief is getest. De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukt dat tijdens Prinsjesdag alle protocollen, zoals het houden van 1,5 meter afstand, zijn gevolgd.

Ryanair schrapt opnieuw vluchten

Ryanair heeft voor oktober nog eens een op de vijf geplande vluchten geschrapt. Daardoor voert de Ierse maatschappij maar 40 procent van het aantal vluchten uit van een jaar geleden.

De prijsvechter zegt dat de maatregel noodzakelijk is vanwege de vele reisbeperkingen in Europese landen. "Vaak worden die op korte termijn aangekondigd, wat de bereidheid van consumenten om vluchten in de toekomst te boeken, ondermijnt."

Ryanair heeft zijn vluchtschema voor het winterseizoen (november tot maart) nog niet bekendgemaakt, maar waarschuwt dat vergelijkbare stappen noodzakelijk zijn als de reisbeperkingen van veel landen zo blijven.

Leidse studentenvereniging schort kennismakingstijd op

Het bestuur van de Leidse studentenvereniging Augustinus heeft besloten om het verenigingspand per direct voor twee weken te sluiten. Ook worden alle kennismakingsactiviteiten voor eerstejaars twee weken opgeschort.

Aanleiding is een incident vannacht in het Van der Werfpark in Leiden, waarbij zo'n honderd leden van Augustinus aanwezig waren. De dronken studenten hielden zich niet aan de coronaregels en veroorzaakten overlast. Na meldingen van buurtbewoners heeft de politie het park ontruimd.

Het bestuur van Augustinus keurt het gedrag van zijn leden in een verklaring af: "Wij vinden dit gedrag dom en onverantwoord, zeker nu het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands-Midden fors oploopt." Alle betrokkenen worden opgeroepen om in thuisquarantaine te gaan en zich te laten testen bij klachten. Er wordt nog nagedacht over maatregelen tegen de betrokken leden. De vereniging gaat in gesprek met de gemeente over de schade aan het park en zegt eventuele kosten te vergoeden.

Feestvierders in Leiden worden weggestuurd

Zorgpersoneel en leraren vanaf maandag met voorrang getest

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich pas vanaf maandag met voorrang laten testen. Eerder werd nog gesproken over eind deze week, maar dat lukt volgens het ministerie van VWS niet omdat callcentermedewerkers nog moeten worden opgeleid en er specifieke afspraken moeten komen met laboratoria.

Mensen die voor de prioriteitstest in aanmerking komen en zich willen laten testen kunnen straks een speciaal telefoonnummer bellen. Dat wordt maandagochtend om 07.30 uur bekendgemaakt. Ze worden zo veel mogelijk 's ochtends getest, zodat ze 's avonds de uitslag al krijgen.

Alleen zorgmedewerkers en mensen die in het onderwijs werken, kunnen voorrang krijgen bij het testen. Of mensen ook daadwerkelijk hier recht op hebben, wordt twee keer gecontroleerd: telefonisch en in de teststraat. Werkgevers worden opgeroepen om niet onnodig gebruik te maken van de regeling, om te voorkomen dat de voorrangsstraten te snel vollopen.

Bekijk hier in welke gevallen zorgmedewerkers en leraren voorrang krijgen bij de coronatesten.

Nieuwe besmetting bij nertsenbedrijf

Bij een nertsenbedrijf in Meijel in Noord-Limburg is een dier met covid-19 ontdekt. Het bedrijf met 6500 moederdieren wordt zo snel mogelijk geruimd.

De besmetting werd duidelijk dankzij het 'earlywarningsysteem' waarbij dieren wekelijks getest worden op het virus. In totaal zijn nu bij 54 nertsenfokkerijen in Nederland besmettingen aangetroffen.

'Britse sneltest geeft accurate uitslag'

De Britse covid-19-test DnaNudge geeft in vrijwel alle gevallen binnen een uur een betrouwbare uitslag zonder dat een laboratorium nodig is, blijkt uit een wetenschappelijke studie die is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Lancet.

De nieuwe testmethode is gebaseerd op het ontwerp van een dna-test die is ontwikkeld door een wetenschapper van het Imperial College London. In 94,4 procent van de gevallen geeft hij correct aan dat iemand besmet is met corona. Als de test aangeeft dat iemand geen corona heeft, klopt dat volgens de studie altijd.

De Britse gezondheidsminister Matt Hancock zegt dat de test goed geschikt is voor het testen van werknemers, maar hij wordt in Groot-Brittannië ook in gebruik genomen in ziekenhuizen. Net als Nederland neemt het aantal coronapatiënten in Groot-Brittannië in rap tempo toe. "Het aantal ziekenhuisopnames verdubbelt elke acht dagen", zegt Hancock. "Iedereen moet hard zijn best doen om het virus terug te dringen."

De Britse overheid praat over nieuwe maatregelen. Een nationale lockdown ligt nog op tafel, zegt Hancock desgevraagd, maar dat wordt wel gezien als uiterste middel.

Australië versoepelt maatregelen

Nu het weer beter lijkt te gaan met het aantal coronabesmettingen in Australië, worden de maatregelen in het land afgezwakt. Vanaf half oktober mogen wekelijks 6000 Australiërs uit het buitenland terugkeren naar hun eigen land. Nu ligt dat aantal nog op 4000.

Kort na de wereldwijde uitbraak van corona sloot Australië zijn grenzen. Nu er minder mensen in Australië besmet raken met het virus, worden de grenzen geleidelijk heropend voor Australiërs die het land weer in willen. Er zijn nog zo'n 24.000 Australiërs gestrand in het buitenland. De Australische regering wil hen de mogelijkheid bieden om voor Kerst weer thuis te komen. Buitenlanders mogen nog steeds het land niet in.

Australië wil ook de quarantaineregels voor reizigers uit Nieuw-Zeeland versoepelen, omdat dat land vrijwel geen coronagevallen meer heeft. Zo'n 15 procent van de mensen die naar huis willen, zit in Nieuw-Zeeland.

Werk van zes op de tien werknemers veranderd door corona

Van zes op de tien werknemers is het werk door de coronacrisis veranderd. De werk-privébalans is niet verslechterd en ook is het aantal werknemers met een burn-out gelijk gebleven aan voor de crisis. Dat meldt TNO na onderzoek onder ruim 10.000 werknemers.

Uit de enquête blijkt dat er grote verschillen zijn in welke sectoren wordt thuisgewerkt. Vooral hoogopgeleide werknemers tussen de 25 en 54 jaar werkten thuis.

Extra corona-maatregelen op Aruba

Op Aruba worden vandaag extra maatregelen aangekondigd om nieuwe coronabesmettingen te voorkomen. Om welke maatregelen het gaat, is nog onduidelijk, maar premier Wever-Croes hintte eergisteren al op een lockdown. Waarschijnlijk komt er ook een mondkapjesplicht en wordt de verkoop van alcohol op het eiland verboden.

Correspondent Dick Drayer noemt het aantal besmettingen op Aruba alarmerend: "Woensdag was er zelfs een record van 176 besmettingen op een dag. Gisteren werd de 23ste dode sinds het begin van de crisis geregistreerd." Ter vergelijking: Aruba is met 106.000 inwoners ongeveer net zo groot als Delft, maar heeft ruim vijf keer zo veel besmettingen als de studentenstad.

Het ziekenhuis op Aruba zegt het hoge aantal gevallen nog aan te kunnen, maar de druk op de zorg neemt wel toe. Specialisten schreven daarom zondag een brandbrief om de bevolking te waarschuwen en op te roepen om de opgelegde maatregelen te volgen.

Politie beëindigt studentenfeest in park Leiden

De politie in Leiden heeft gisteravond rond 22.00 uur een feest in het Van der Werfpark beëindigd. Tientallen studenten hadden zich daar verzameld met grote hoeveelheden drank, meldt de lokale omroep Sleutelstad.

Nadat buurtbewoners hadden geklaagd over geluidsoverlast en wildplassen, veegden agenten het park schoon. De aanwezige studenten zouden zich ook niet aan de coronaregels hebben gehouden. Er waren geen incidenten, maar er bleef wel veel afval achter in het park.

Feestvierders in Leiden worden weggestuurd

Vrouwelijke scheidsrechters maken debuut door coronavirus

In de Copa Libertadores, de Champions League van Latijns-Amerika, is vannacht geschiedenis geschreven vanwege het coronavirus. Voor het eerst maakte een vrouw deel uit van het scheidsrechtersteam in het belangrijkste bekertoernooi van het continent.

De wedstrijd tussen Racing Club uit Argentinië en Nacional uit Uruguay had geleid moeten worden door vier Braziliaanse officials, maar ze testten alle vier positief. Ze werden daarop vervangen door twee Chilenen en twee Argentijnen, onder wie assistent-scheidsrechter Mariana de Almeida.

Hetzelfde gebeurde overigens in de wedstrijd tussen het Argentijnse Defensa y Justicia en de Ecuadoriaanse club Delfin. Daar werd na positieve tests de Argentijnse Daiana Milone ingevlogen als assistent.

De Copa Libertadores was vanwege het coronavirus zes maanden lang onderbroken, maar is onlangs weer van start gegaan.

30 miljoen besmettingen wereldwijd

De grens van 30 miljoen coronabesmettingen wereldwijd is vannacht gepasseerd, valt af te lezen uit de database van de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit.

De meeste besmettingen zijn in de Verenigde Staten vastgesteld, meer dan 6,6 miljoen. India volgt met ruim 5,1 miljoen positieve tests en in Brazilië zijn 4,4 miljoen gevallen.

Het wereldwijde dodental nadert inmiddels het miljoen. Tot op heden zijn er ruim 943.000 mensen om het leven gekomen aan de gevolgen van een covid-infectie. Per 100.000 inwoners zijn in Peru relatief de meeste doden gevallen, bijna 97 per 100.000. Bolivia volgt met 66 slachtoffers en Spanje staat op de derde plaats met bijna 62 sterfgevallen met 100.000 inwoners.

Kamer wil testvoorrang voor werknemers kinderopvang

De Tweede Kamer wil dat het kabinet regelt dat ook werknemers in de kinderopvang voorrang krijgen bij het afnemen van een coronatest. Het kabinet wil dit alleen regelen voor onderwijspersoneel en zorgmedewerkers. De Tweede Kamer vindt dat kinderopvang ook bij de vitale sectoren hoort en daarom op dezelfde wijze behandeld moet worden als de werknemers in de zorg en het onderwijs.

In de Kamer ontstond onrust over een uitgelekte brief, waarin de GGD's zich keren tegen het met voorrang testen van mensen in de zorg en het onderwijs, en waarschuwen dat de testcapaciteit niet oneindig kan worden opgevoerd. Die brief is in handen van Trouw.

Minder toeschouwers op Roland Garros

Grandslamtoernooi Roland Garros gaat minder fans toestaan in de drie stadions dan aanvankelijk aangegeven. De Franse tennisfederatie stond oorspronkelijk 11.500 toeschouwers per dag toe, maar vanwege een toename van het aantal coronabesmettingen in Parijs zijn er maar 5000 mensen welkom.

Wat dat betekent voor mensen die al kaartjes hebben, is niet bekend. Roland Garros begint op 27 september.

Ook in Rusland heeft een toename van de besmettingen invloed op een tennistoernooi. De Kremlin Cup, het ATP- en WTA-toernooi van Moskou, gaat dit jaar niet door. De mannen zouden 19 oktober gaan spelen, de vrouwen een week later. Het ATP-toernooi van Sint Petersburg, dat gepland staat voor 12 oktober, gaat wel door.

Helft mantelzorgers zwaarder belast na afschalen professionele zorg

De helft van de mantelzorgers in Nederland heeft nog steeds een fors zwaardere taak omdat de professionele zorg is afgeschaald vanwege de coronacrisis. Dat meldt belangenvereniging MantelzorgNL op basis van een peiling onder 729 leden.

In juni kon alle zorg weer worden opgestart, maar dat is lang niet overal gebeurd. Met name dagbesteding, dagactiviteiten of andere manieren waarop de zorg tijdelijk wordt overgenomen zijn nog niet of slechts deels opgestart. In iets mindere mate geldt dit voor begeleiding en thuiszorg.

Dat mantelzorgers veel meer taken op zich moeten nemen, merkt ook Wilma. Zij verzorgt dagelijks haar partner Jaap, die lijdt aan MS. "En dat is best overleven", zegt ze:

Wilma is mantelzorger van Jaap: 'Door de coronacrisis leven we van dag tot dag'

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van vrijdag 18 september. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.