NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Minder mensen in zalen, horeca sluit eerder • Horeca-sector: 'Symboolpolitiek'

 • Cafés in zes veiligheidsregio's in het land moeten eerder dicht, zalen en feestlocaties mogen nog maar 50 gasten ontvangen.
 • De horecasector noemt de maatregelen buitenproportioneel en symboolpolitiek.
 • Er zijn 1756 positieve tests gemeld bij het RIVM. Dat is na gisteren opnieuw een record.
 • 'GGD's tegen voorrangsbeleid en blijven uitbreiden testcapaciteit'
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en het reisadvies voor verschillende landen staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Liveblog gesloten
 • Vakantiegangers uit België en Duitsland verrast door code rood

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duitsers en Belgen verrast door code rood: 'Alsof het virus aan de grens stopt'

  Veel Belgen en Duitsers gaan op vakantie naar de Brouwersdam, die Zeeland en Zuid-Holland met elkaar verbindt. Voor Zuid-Holland geldt voor hen code rood, voor Zeeland niet. Daar zijn ze nogal verbaasd over. "Alsof het virus aan de grens stopt." Wat de toeristen uit onze buurlanden nu moeten doen, is niet voor iedereen even duidelijk.

 • Rutte reageert niet op nieuwe maatregelen

  Tijdens de Algemene Politieke Beschouwing werd premier Rutte door Kamerleden gevraagd naar de uitgelekte nieuwe coronamaatregelen. Rutte hield z'n kiezen echter op elkaar: "Ik ga er vanavond niets over zeggen."

  De plannen worden eerst morgen nog besproken in het kabinet voordat ze tijdens een persconferentie officieel bekend worden gemaakt.

  De Algemene Politieke Beschouwingen zijn hier te volgen op NOS.nl.

 • Horeca reageert op plannen: 'Pure symboolpolitiek'

  Koninklijke Horeca Nederland vindt de maatregel om cafés in het westen van het land om 01.00 uur 's nachts te laten sluiten buitenproportioneel. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts in een reactie tegen de NOS. "Er zijn 113 besmettingen in de horeca. Zet dat af tegen de 1,5 miljoen horecabezoeken per week." Beljaarts spreekt daarom van "pure symboolpolitiek".

  Volgens Beljaarts is er ook sprake van een rare draai bij het kabinet. In zijn vorige persconferentie riep Rutte immers op thuis geen grote verjaardagsfeesten meer te organiseren, maar die juist naar de horeca te verplaatsen. "Ik voorzie ook grote handhavingsproblemen voor de politie en boa's op het moment dat iedereen naar buiten gaat. Het is naïef om te denken dat iedereen dan een boek gaat lezen."

 • 25 besmettingen in verzorgingshuis Leerdam

  In een woonzorgcentrum in Leerdam zijn 25 besmettingen met het coronavirus geconstateerd, zo laat burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden weten op Twitter. Het gaat om dertien medewerkers en twaalf bewoners. De locatie Meesplein is daarom gesloten voor bezoek staat op de website van Present, waar het woonzorgcentrum onder valt.

 • Nieuwe maatregelen: cafés in westen land dicht om 01.00 uur

  In de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge worden morgen verscherpte coronamaatregelen aangekondigd. Cafés in de zes veiligheidsregio's Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden, moeten eerder dicht, melden Haagse bronnen aan de NOS. Ook het maximumaantal bezoekers in zalen, zoals feestlocaties, moet omlaag van 100 naar 50. Wanneer de maatregelen precies ingaan, is nog onduidelijk.

 • Kindertelefoon krijgt meer meldingen digitaal pesten

  Bij de Kindertelefoon zijn veel meer meldingen van digitaal pesten binnengekomen in de periode dat de scholen eerder dit jaar vanwege corona gesloten waren, meldt een woordvoerder aan het ANP: "De stijging is te verklaren door het feit dat jongeren niet op school waren en meer thuis moesten blijven, waardoor hun leven zich ook meer online afspeelde."

  In april was er in 17 procent van de gesprekken sprake van digitaal pestgedrag. Een jaar eerder was dat in dezelfde maand 3,7 procent. Aan digitaal pesten gaat volgens de Kindertelefoon pesten in het echte leven vooraf: "Het begint vaak op het schoolplein en gaat dan online verder."

 • Ook Denemarken scherpt reisadvies Nederland aan

  De Deense regering raadt z'n burgers af naar Nederland te reizen, tenzij het om een noodzakelijke reis gaat. Het land scherpt ook het reisadvies voor Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland en Portugal aan vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in die landen. Denen die de reis wel ondernemen wordt aangeraden bij thuiskomst veertien dagen in quarantaine te gaan.

  Nederland wordt door meer landen als risicogebied aangemerkt. Duitsland zette Noord- en Zuid-Holland op een lijst van risicogebieden. Voor dezelfde provincies gaf ook België code rood af.

 • NVZ: geen coronabonus voor hogere inkomens

  De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt dat ziekenhuizen de coronabonus van 1000 euro "ruimhartig" aan hun personeel moeten toekennen. De bonus is bedoeld voor alle medewerkers die "direct of indirect hun steentje hebben bijgedragen aan de zorg voor covidpatiënten of aan de noodzakelijke veranderingen in de zorgorganisatie", staat in een verklaring.

  Maar de NVZ voegt eraan toe: "Professionals en bestuurders met hogere inkomens" hoeven geen aanspraak te maken op een bonus als dat nodig is om de "benodigde middelen doelgericht te besteden". Wat de NVZ als hogere inkomens ziet, wordt niet in de verklaring gespecificeerd.

 • Ministers spreken met zes veiligheidsregio's over nieuwe maatregelen

  Sinds een uur of half zes praten de ministers De Jonge van Volksgezondheid en Grapperhaus van Justitie met de voorzitters van zes veiligheidsregio's: Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

  Vooral onder jongeren en studenten laait het virus op, zo blijkt uit de meest recente cijfers en het kabinet vindt dat er ingegrepen moet worden.

  Er wordt gesproken over allerlei extra maatregelen om het coronavirus terug te dringen, zoals het eerder sluiten van de horeca, het beperken van de groepsgrootte binnen en buiten en extra voorlichtingscampagnes in de zwaarst getroffen regio's.

  "Er ligt van alles op tafel, maar ze zijn er nog niet uit", zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Het is lastig om effectieve maatregelen te nemen die niet te grote economische effecten hebben." Er wordt digitaal vergaderd.

  Morgen houden premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie waarin de maatregelen worden aangekondigd.

  De persconferentie is om 19.00 uur bij de NOS te volgen via NPO 1 en NPO Nieuws, een livestream op de site en app, NPO Start en de Facebook- en Youtube-pagina van de NOS.

 • Geen grote sint-intochten en carnavalsvieringen in Zeeland

  Dit jaar zullen er in Zeeland geen sinterklaasintochten zijn van grote omvang en begin volgend jaar ook geen grote carnavalsoptochten. Dat meldt Omroep Zeeland. Daarnaast zullen gemeenten ook geen nieuwjaarsrecepties houden, allemaal om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  Voorzitter van de veiligheidsregio Jan Lonink zegt wel dat er op kleinere schaal dingen georganiseerd kunnen worden. "Er blijft ruimte voor initiatieven. Met creativiteit is kleinschalig iets mogelijk." Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe een alternatieve intocht eruitziet.

 • Coronabonus voor medewerkers supermarkt Deen

  Werknemers van Deen Supermarkten krijgen een bonus van 10 procent over hun gewerkte uren van maart tot en met augustus. Het familiebedrijf zegt de medewerkers dankbaar te zijn voor hun inzet sinds de corona-uitbraak.

  "Medewerkers in de supermarkten werden geconfronteerd met een stijgende werkdruk. De familie Deen en de directie hebben met enorme bewondering gekeken hoe de medewerkers zich al ruim zes maanden door deze lastige tijd heen slaan", aldus het bedrijf.

  Deen heeft circa tachtig filialen, voornamelijk in Noord-Holland en Flevoland. Er werken ruim 9000 mensen.

 • 'GGD's willen geen voorrangsbeleid bij testen en ook niet steeds verder opschalen'

  Er moet geen voorrang voor het afnemen van een coronatest komen voor mensen die werkzaam zijn in de zorg of het onderwijs. Dat schrijven de GGD's in een brief aan minister De Jonge van Volksgezondheid. Die brief is in handen van Trouw. Tegenover de NOS zegt koepelorganisatie GGD GHOR zich niet te herkennen in het beeld dat in Trouw wordt geschetst.

  Voorzitter André Rouvoet van de koepelorganisatie schrijft dat een testbeleid dat voorrang geeft aan specifieke beroepsgroepen haaks staat op het huidige coronabeleid. Dat is erop gericht om via bron- en contactonderzoek besmettingsclusters in kaart te brengen. Voorrangsbeleid zou de krappe capaciteit van de GGD voor bron- en contactonderzoek nog verder onder druk zetten.

  Daarnaast zegt de GGD niet oneindig de testcapaciteit op te kunnen schalen. De GGD's zullen dan ook niet kunnen voldoen aan de vraag van het kabinet om met nieuwe voorstellen daartoe te komen. Volgens Rouvoet moet de prioriteit het voorkomen van nieuwe besmettingen zijn: "Anders blijft het dweilen met de kraan open", zo staat in de brief.

  Rouvoet zegt in de brief niks over óf en hoe het testbeleid moet worden aangepast. Op dit moment is de richtlijn dat iedereen met coronagerelateerde klachten voor een test terecht moet kunnen.

 • Franse coronatesters staken

  In Frankrijk hebben een paar honderd medewerkers van laboratoria die testen op covid-19 hun werk neergelegd. Ze vinden hun werkomstandigheden onder de maat.

  Sommige laboratoriummedewerkers spreken van "oorlogsomstandigheden". Ze moeten onder grote druk hun werk doen en krijgen te maken met agressieve mensen. Door de staking kan er in verschillende steden en dorpen niet op corona getest worden, zegt vakbond CGT.

  Volgens Eric Sellini van de CGT is een coronabonus niet genoeg: "Het zou wel wat goed doen, maar op zichzelf is het niet genoeg." Hij verwacht dat de staking ook in de komende weken kan voortduren.

  Onder meer in Parijs gingen mensen de straat op. Er werd ook gestaakt door Fransen die werkzaam zijn in andere sectoren. Reuters
 • Opnieuw meer positieve tests gemeld door RIVM

  Bij het RIVM zijn tot vanochtend 10.00 uur 1756 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe is gerapporteerd. Gisteren was er ook al sprake van een 'record', met 1546 positieve tests.

  Tegelijkertijd blijft het aantal ziekenhuisopnames en doden vooralsnog relatief laag. Er werden vandaag 14 nieuwe opnames en 6 doden gemeld bij het RIVM.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

  Hoogste aantal in Amsterdam

  Vanochtend werden vanuit de gemeente Amsterdam 238 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM. Dat is het hoogste aantal van alle Nederlandse gemeenten.

  Gemeten per 10.000 inwoners telde studentenstad Wageningen vandaag iets meer gemelde besmettingen: 4 per 10.000. Maar over de afgelopen drie dagen staat Amsterdam wederom bovenaan met 7,8 positieve tests per 10.000 inwoners.

  Ook in Den Haag (7 per 10.000 inwoners) werden veel nieuwe besmettingen gemeld in de afgelopen drie dagen, gevolgd door Wageningen (6,6). In absolute aantallen staan naast Amsterdam ook Rotterdam (163) en Den Haag (117) bovenaan.

  Ziekenhuizen

  Het aantal patiënten met covid-19 op de intensive care is vandaag gedaald van 54 naar 49. Tegelijkertijd nam het aantal covid-patiënten buiten de intensive care wel toe, van 191 naar 212. Daarmee komt het totale aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op 261. Gisteren waren dat er nog 245. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

 • WHO: zorgen om coronacijfers Europa

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is niet gerust op de ontwikkeling van de coronacijfers in Europa. Dat zei directeur Hans Kluge van de Europese afdeling van de WHO donderdag in zijn wekelijkse persconferentie.

  "De weekcijfers in september zouden een wake-upcall moeten zijn", aldus Kluge. Het aantal bevestigde covid-19-gevallen ligt in Europa nu hoger dan tijdens de piek in maart, stelde Kluge vast.

  De helft van de landen in Europa liet een stijging van 10 procent per week zien. In zeven landen was zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal gevallen. Kluge roept regeringen ook op om de zorgen van hun burgers serieus te nemen: "Ze worden moe van de hele situatie. Dat moet begrepen en geadresseerd worden op momenten dat het ons in gevaar brengt."