liveblog
NOS NieuwsAangepast

Minder mensen in zalen, horeca sluit eerder • Horeca-sector: 'Symboolpolitiek'

  • Cafés in zes veiligheidsregio's in het land moeten eerder dicht, zalen en feestlocaties mogen nog maar 50 gasten ontvangen.
  • De horecasector noemt de maatregelen buitenproportioneel en symboolpolitiek.
  • Er zijn 1756 positieve tests gemeld bij het RIVM. Dat is na gisteren opnieuw een record.
  • 'GGD's tegen voorrangsbeleid en blijven uitbreiden testcapaciteit'
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en het reisadvies voor verschillende landen staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
liveblog gesloten

Vakantiegangers uit België en Duitsland verrast door code rood

Duitsers en Belgen verrast door code rood: 'Alsof het virus aan de grens stopt'

Veel Belgen en Duitsers gaan op vakantie naar de Brouwersdam, die Zeeland en Zuid-Holland met elkaar verbindt. Voor Zuid-Holland geldt voor hen code rood, voor Zeeland niet. Daar zijn ze nogal verbaasd over. "Alsof het virus aan de grens stopt." Wat de toeristen uit onze buurlanden nu moeten doen, is niet voor iedereen even duidelijk.

Rutte reageert niet op nieuwe maatregelen

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwing werd premier Rutte door Kamerleden gevraagd naar de uitgelekte nieuwe coronamaatregelen. Rutte hield z'n kiezen echter op elkaar: "Ik ga er vanavond niets over zeggen."

De plannen worden eerst morgen nog besproken in het kabinet voordat ze tijdens een persconferentie officieel bekend worden gemaakt.

De Algemene Politieke Beschouwingen zijn hier te volgen op NOS.nl.

Horeca reageert op plannen: 'Pure symboolpolitiek'

Koninklijke Horeca Nederland vindt de maatregel om cafés in het westen van het land om 01.00 uur 's nachts te laten sluiten buitenproportioneel. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts in een reactie tegen de NOS. "Er zijn 113 besmettingen in de horeca. Zet dat af tegen de 1,5 miljoen horecabezoeken per week." Beljaarts spreekt daarom van "pure symboolpolitiek".

Volgens Beljaarts is er ook sprake van een rare draai bij het kabinet. In zijn vorige persconferentie riep Rutte immers op thuis geen grote verjaardagsfeesten meer te organiseren, maar die juist naar de horeca te verplaatsen. "Ik voorzie ook grote handhavingsproblemen voor de politie en boa's op het moment dat iedereen naar buiten gaat. Het is naïef om te denken dat iedereen dan een boek gaat lezen."

25 besmettingen in verzorgingshuis Leerdam

In een woonzorgcentrum in Leerdam zijn 25 besmettingen met het coronavirus geconstateerd, zo laat burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden weten op Twitter. Het gaat om dertien medewerkers en twaalf bewoners. De locatie Meesplein is daarom gesloten voor bezoek staat op de website van Present, waar het woonzorgcentrum onder valt.

Nieuwe maatregelen: cafés in westen land dicht om 01.00 uur

In de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge worden morgen verscherpte coronamaatregelen aangekondigd. Cafés in de zes veiligheidsregio's Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden, moeten eerder dicht, melden Haagse bronnen aan de NOS. Ook het maximumaantal bezoekers in zalen, zoals feestlocaties, moet omlaag van 100 naar 50. Wanneer de maatregelen precies ingaan, is nog onduidelijk.

Kindertelefoon krijgt meer meldingen digitaal pesten

Bij de Kindertelefoon zijn veel meer meldingen van digitaal pesten binnengekomen in de periode dat de scholen eerder dit jaar vanwege corona gesloten waren, meldt een woordvoerder aan het ANP: "De stijging is te verklaren door het feit dat jongeren niet op school waren en meer thuis moesten blijven, waardoor hun leven zich ook meer online afspeelde."

In april was er in 17 procent van de gesprekken sprake van digitaal pestgedrag. Een jaar eerder was dat in dezelfde maand 3,7 procent. Aan digitaal pesten gaat volgens de Kindertelefoon pesten in het echte leven vooraf: "Het begint vaak op het schoolplein en gaat dan online verder."

Ook Denemarken scherpt reisadvies Nederland aan

De Deense regering raadt z'n burgers af naar Nederland te reizen, tenzij het om een noodzakelijke reis gaat. Het land scherpt ook het reisadvies voor Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland en Portugal aan vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in die landen. Denen die de reis wel ondernemen wordt aangeraden bij thuiskomst veertien dagen in quarantaine te gaan.

Nederland wordt door meer landen als risicogebied aangemerkt. Duitsland zette Noord- en Zuid-Holland op een lijst van risicogebieden. Voor dezelfde provincies gaf ook België code rood af.

NVZ: geen coronabonus voor hogere inkomens

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt dat ziekenhuizen de coronabonus van 1000 euro "ruimhartig" aan hun personeel moeten toekennen. De bonus is bedoeld voor alle medewerkers die "direct of indirect hun steentje hebben bijgedragen aan de zorg voor covidpatiënten of aan de noodzakelijke veranderingen in de zorgorganisatie", staat in een verklaring.

Maar de NVZ voegt eraan toe: "Professionals en bestuurders met hogere inkomens" hoeven geen aanspraak te maken op een bonus als dat nodig is om de "benodigde middelen doelgericht te besteden". Wat de NVZ als hogere inkomens ziet, wordt niet in de verklaring gespecificeerd.

Ministers spreken met zes veiligheidsregio's over nieuwe maatregelen

Sinds een uur of half zes praten de ministers De Jonge van Volksgezondheid en Grapperhaus van Justitie met de voorzitters van zes veiligheidsregio's: Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

Vooral onder jongeren en studenten laait het virus op, zo blijkt uit de meest recente cijfers en het kabinet vindt dat er ingegrepen moet worden.

Er wordt gesproken over allerlei extra maatregelen om het coronavirus terug te dringen, zoals het eerder sluiten van de horeca, het beperken van de groepsgrootte binnen en buiten en extra voorlichtingscampagnes in de zwaarst getroffen regio's.

"Er ligt van alles op tafel, maar ze zijn er nog niet uit", zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Het is lastig om effectieve maatregelen te nemen die niet te grote economische effecten hebben." Er wordt digitaal vergaderd.

Morgen houden premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie waarin de maatregelen worden aangekondigd.

De persconferentie is om 19.00 uur bij de NOS te volgen via NPO 1 en NPO Nieuws, een livestream op de site en app, NPO Start en de Facebook- en Youtube-pagina van de NOS.

Geen grote sint-intochten en carnavalsvieringen in Zeeland

Dit jaar zullen er in Zeeland geen sinterklaasintochten zijn van grote omvang en begin volgend jaar ook geen grote carnavalsoptochten. Dat meldt Omroep Zeeland. Daarnaast zullen gemeenten ook geen nieuwjaarsrecepties houden, allemaal om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Voorzitter van de veiligheidsregio Jan Lonink zegt wel dat er op kleinere schaal dingen georganiseerd kunnen worden. "Er blijft ruimte voor initiatieven. Met creativiteit is kleinschalig iets mogelijk." Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe een alternatieve intocht eruitziet.

Coronabonus voor medewerkers supermarkt Deen

Werknemers van Deen Supermarkten krijgen een bonus van 10 procent over hun gewerkte uren van maart tot en met augustus. Het familiebedrijf zegt de medewerkers dankbaar te zijn voor hun inzet sinds de corona-uitbraak.

"Medewerkers in de supermarkten werden geconfronteerd met een stijgende werkdruk. De familie Deen en de directie hebben met enorme bewondering gekeken hoe de medewerkers zich al ruim zes maanden door deze lastige tijd heen slaan", aldus het bedrijf.

Deen heeft circa tachtig filialen, voornamelijk in Noord-Holland en Flevoland. Er werken ruim 9000 mensen.

'GGD's willen geen voorrangsbeleid bij testen en ook niet steeds verder opschalen'

Er moet geen voorrang voor het afnemen van een coronatest komen voor mensen die werkzaam zijn in de zorg of het onderwijs. Dat schrijven de GGD's in een brief aan minister De Jonge van Volksgezondheid. Die brief is in handen van Trouw. Tegenover de NOS zegt koepelorganisatie GGD GHOR zich niet te herkennen in het beeld dat in Trouw wordt geschetst.

Voorzitter André Rouvoet van de koepelorganisatie schrijft dat een testbeleid dat voorrang geeft aan specifieke beroepsgroepen haaks staat op het huidige coronabeleid. Dat is erop gericht om via bron- en contactonderzoek besmettingsclusters in kaart te brengen. Voorrangsbeleid zou de krappe capaciteit van de GGD voor bron- en contactonderzoek nog verder onder druk zetten.

Daarnaast zegt de GGD niet oneindig de testcapaciteit op te kunnen schalen. De GGD's zullen dan ook niet kunnen voldoen aan de vraag van het kabinet om met nieuwe voorstellen daartoe te komen. Volgens Rouvoet moet de prioriteit het voorkomen van nieuwe besmettingen zijn: "Anders blijft het dweilen met de kraan open", zo staat in de brief.

Rouvoet zegt in de brief niks over óf en hoe het testbeleid moet worden aangepast. Op dit moment is de richtlijn dat iedereen met coronagerelateerde klachten voor een test terecht moet kunnen.

Franse coronatesters staken

In Frankrijk hebben een paar honderd medewerkers van laboratoria die testen op covid-19 hun werk neergelegd. Ze vinden hun werkomstandigheden onder de maat.

Sommige laboratoriummedewerkers spreken van "oorlogsomstandigheden". Ze moeten onder grote druk hun werk doen en krijgen te maken met agressieve mensen. Door de staking kan er in verschillende steden en dorpen niet op corona getest worden, zegt vakbond CGT.

Volgens Eric Sellini van de CGT is een coronabonus niet genoeg: "Het zou wel wat goed doen, maar op zichzelf is het niet genoeg." Hij verwacht dat de staking ook in de komende weken kan voortduren.

Onder meer in Parijs gingen mensen de straat op. Er werd ook gestaakt door Fransen die werkzaam zijn in andere sectoren.

Opnieuw meer positieve tests gemeld door RIVM

Bij het RIVM zijn tot vanochtend 10.00 uur 1756 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe is gerapporteerd. Gisteren was er ook al sprake van een 'record', met 1546 positieve tests.

Tegelijkertijd blijft het aantal ziekenhuisopnames en doden vooralsnog relatief laag. Er werden vandaag 14 nieuwe opnames en 6 doden gemeld bij het RIVM.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

Hoogste aantal in Amsterdam

Vanochtend werden vanuit de gemeente Amsterdam 238 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM. Dat is het hoogste aantal van alle Nederlandse gemeenten.

Gemeten per 10.000 inwoners telde studentenstad Wageningen vandaag iets meer gemelde besmettingen: 4 per 10.000. Maar over de afgelopen drie dagen staat Amsterdam wederom bovenaan met 7,8 positieve tests per 10.000 inwoners.

Ook in Den Haag (7 per 10.000 inwoners) werden veel nieuwe besmettingen gemeld in de afgelopen drie dagen, gevolgd door Wageningen (6,6). In absolute aantallen staan naast Amsterdam ook Rotterdam (163) en Den Haag (117) bovenaan.

Ziekenhuizen

Het aantal patiënten met covid-19 op de intensive care is vandaag gedaald van 54 naar 49. Tegelijkertijd nam het aantal covid-patiënten buiten de intensive care wel toe, van 191 naar 212. Daarmee komt het totale aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op 261. Gisteren waren dat er nog 245. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

WHO: zorgen om coronacijfers Europa

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is niet gerust op de ontwikkeling van de coronacijfers in Europa. Dat zei directeur Hans Kluge van de Europese afdeling van de WHO donderdag in zijn wekelijkse persconferentie.

"De weekcijfers in september zouden een wake-upcall moeten zijn", aldus Kluge. Het aantal bevestigde covid-19-gevallen ligt in Europa nu hoger dan tijdens de piek in maart, stelde Kluge vast.

De helft van de landen in Europa liet een stijging van 10 procent per week zien. In zeven landen was zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal gevallen. Kluge roept regeringen ook op om de zorgen van hun burgers serieus te nemen: "Ze worden moe van de hele situatie. Dat moet begrepen en geadresseerd worden op momenten dat het ons in gevaar brengt."

Gelderse basisschool 10 dagen dicht

De St. Victorschool in het Gelderse dorp Afferden gaat tien dagen dicht vanwege twee coronabesmettingen. Dat meldt dagblad De Gelderlander. Het zou gaan om een leraar in opleiding en een leerling uit zijn klas.

Op de St. Victorschool zitten 135 kinderen. Omdat het een kleine school is waar leerlingen veel contact hebben met kinderen uit andere jaren is na overleg met de GGD besloten om de hele school te sluiten.

De ouders zijn gisteravond op de hoogte gebracht. Voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep is noodopvang geregeld. Zeven leerlingen worden op school opgevangen, de rest krijgt vanaf morgen online onderwijs.

'Ministerie weerde Duits testlab met taaleis'

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een groot Duits laboratorium geweerd toen dat extra coronatestcapaciteit aanbood. Het ministerie eiste namelijk dat er een Nederlandstalige arts beschikbaar was, meldt onderzoeksplatform Follow the Money op basis van documenten.

Op 2 april keurde het RIVM het laboratorium Labor Dr. Wisplinghoff officieel goed voor coronatests. Maar kort daarna kwam de top van het ministerie met aanvullende eisen aan laboratoria die tests uitvoeren. Een daarvan was dat een Nederlandstalige arts-microbioloog verbonden moest zijn aan de laboratoria, om de "interpretatie van de resultaten in het Nederlands te kunnen verzorgen (en) uitslagen te communiceren met de zorgverleners". De aangeboden 5000 extra tests per dag werden daardoor niet gebruikt.

De nieuwe richtlijn leverde geen groot probleem op, want destijds was de Duitse testcapaciteit niet nodig. Sinds kort maakt Nederland wel gebruik van het laboratorium.

Zorgpersoneel piekert veel

88 procent van het zorgpersoneel piekert vaak en lang over de mogelijke gevolgen van het coronavirus. De zorgmedewerkers zijn vooral bang om mensen uit hun privéomgeving te besmetten. Dat melden de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit en Stichting IZZ op basis van een enquête onder bijna 13.000 zorgmedewerkers.

De enquête laat ook zien dat een kwart van het zorgpersoneel heeft overgewerkt vanwege het virus. Van het personeel in de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen heeft zelfs een derde meer uren gemaakt. Een deel is gecompenseerd voor die extra uren. Maar bijna de helft van de zorgmedewerkers geeft aan dat hun overuren niet uitbetaald worden.

Corona-uitbraak bij Vitesse

Acht trainers van voetbalclub Vitesse, onder wie hoofdtrainer Thomas Letsch, zijn besmet geraakt met corona. Ze zitten daarom de komende tijd in thuisquarantaine.

De thuiswedstrijd tegen Sparta van komende zaterdag kan wel gewoon doorgaan. Technisch directeur Johannes Spors valt dan in als coach. Hij wordt geholpen door assistenten Edward Sturing en Nicky Hofs.

De besmettingen kwamen aan het licht doordat stafleden, spelers en andere direct betrokkenen rond het eerste elftal van Vitesse wekelijks worden getest.

Begraafplaats Jakarta raakt vol

Indonesië kan de slachtoffers van de corona-epidemie maar nauwelijks begraven. Vandaag werden opnieuw 122 doden gemeld, waarmee het officiële dodental als gevolg van covid-19 op 9222 komt.

Op de begraafplaats van Jakarta worden dagelijks coronaslachtoffers begraven. De begraafplaats raakt daardoor vol en moet worden uitgebreid:

Begraafplaats Jakarta raakt vol door coronadoden

Nederlandse baanwielrenners niet naar EK

De Nederlandse baanwielrenploeg doet niet mee aan de Europese kampioenschappen in Bulgarije in november. Omdat er code oranje is afgegeven voor het land vanwege corona vindt wielerbond KNWU het niet veilig en verantwoord om te gaan.

Op de vorige EK in 2019 won Nederland vijf gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles.

Vanwege de coronacrisis worden er dit seizoen nauwelijks baanwielrenwedstrijden gereden. De KNWU wil daarom in Nederland een toernooi organiseren.

Inspectie tevreden over GGD's, maar vreest voor tweede golf

De 25 GGD-regio's hebben het testen op het coronavirus goed geregeld. Dat geldt ook voor het bron- en contactonderzoek, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Wel waarschuwt de inspectie dat alle betrokken partijen nog niet klaar zijn voor een tweede golf van het coronavirus of een acute regionale opschaling.

De GGD's en de laboratoria moeten volgens de inspectie de komende maanden het aantal testen en bron- en contactonderzoeken sterk vergroten om klaar te zijn voor een mogelijke tweede golf. Daarmee staan zij "voor een enorme opgave". De inspectie zegt dat er 55.000 testen per dag nodig zijn in november, 70.000 in december en 85.000 per dag vanaf februari.

Volgens de inspectie verschillen de landelijke berekeningen voor het opschalen van de testen met de realiteit en dat heeft gevolgen voor de uitvoering. Zo hadden sommige GGD's in het begin te veel capaciteit, terwijl andere GGD's de pieken niet konden opvangen door personeelstekort. Ook dit moet worden verbeterd, laat de inspectie weten.

Verder vindt de inspectie dat de regie ontbreekt wat betreft het testen en bron- en contactonderzoek. "De bestaande organisatiestructuur is complex en op onderdelen ontbreekt het aan transparantie en samenwerking. Daarom concludeert de inspectie dat er behoefte is aan regie. Het moet binnen de keten duidelijk zijn wie waarop aangesproken kan worden."

De inspectie benadrukt daarnaast dat de GGD's de aanpak van de coronacrisis niet alleen kunnen en afhankelijk zijn van landelijke partners, laboratoriumcapaciteit en de medewerking van het publiek. Zo moeten mensen zich niet laten testen als ze geen klachten hebben en zijn er patiënten van wie bij bron- en contactonderzoek blijkt dat ze zich in veel situaties niet aan de afstandsregels hebben gehouden.

Het onderzoek van de inspectie (.pdf) is uitgevoerd in juli en augustus. Toen lag het aantal besmettingen lager dan nu.

Corona-uitbraak bij Antoni van Leeuwenhoek-personeel

Een groot aantal medewerkers van de afdeling Bloedafname van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam is besmet met corona. Negen van de dertien medewerkers zijn positief getest.

De medewerkers zijn direct getest toen zij lichte klachten hadden en zitten sindsdien thuis. De besmetting is waarschijnlijk ontstaan van medewerker op medewerker. De kans dat patiënten besmet zijn geraakt is minimaal, meldt het ziekenhuis. Medewerkers van de bloedafname-afdeling hebben namelijk maar kort contact met patiënten en er zijn in het begin van de coronaperiode beschermende maatregelen genomen, zoals plexiglas schermen in prikcabines. Toch worden mensen die bloed hebben laten prikken en griepachtige klachten krijgen of smaak- en reukverlies ervaren opgeroepen zich te laten testen.

De afdeling Bloedafname van het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis blijft ondanks de personeelsuitval open. Medewerkers van de afdeling moeten wel voortaan uit voorzorg een chirurgisch mondneusmasker dragen tijdens hun werk.

FNV: kabinet moet werkende ouders en mantelzorgers tegemoetkomen

De FNV roept het kabinet op om met een regeling te komen voor werkende ouders en mantelzorgers. Zij zouden tijdens de coronacrisis extra betaald verlof moeten krijgen, vindt de vakbond, omdat het voor veel werknemers lastig is om werk te combineren met de zorg voor kinderen of hulpbehoevende familieleden.

Doordat kinderen naar huis worden gestuurd vanwege coronabesmettingen op school en kinderopvanglocaties sluiten door ziekteverschijnselen onder het personeel, moeten veel ouders thuis blijven om op te passen. Mantelzorgers merken dat zaken als de dagbesteding nog niet op volle sterkte zijn, waardoor hun zorglast volgens de vakbond de afgelopen maanden alleen maar verder is gestegen.

"De huidige wettelijke verlofregelingen schieten tekort voor deze uitzonderlijke situatie", zegt FNV-bestuurder Judy Hoffer. "Extra betaald verlof is hard nodig, want zeker vrouwen doen anders weer stappen terug op de arbeidsmarkt."

'Grote dierentuinen moeten reorganiseren'

Alle grote dierentuinen moeten reorganiseren om te kunnen overleven. En dan nog bestaat het risico dat ze failliet gaan, zegt directeur Erik Zevenbergen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) tegen NU.nl. "Het is echt niet zo dat dierentuinen niet om kunnen vallen." Zeker als de corona-epidemie aanhoudt, krijgen sommige parken het volgend jaar erg moeilijk.

Alle grote dierentuinen in Nederland zijn aangesloten bij de NVD. Volgens Zevenbergen hebben ze allemaal last van de coronacrisis: een deel van de inkomsten is weggevallen, terwijl de kosten doorlopen. De problemen bij de aangesloten dierentuinen variëren van "substantieel tot heel groot", zegt hij. Zo moet de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp afscheid nemen van een kwart van het personeel.

De dierentuinen konden voor de loonkosten wel gebruikmaken van de NOW-regeling van de overheid, maar de verzorging van dieren en planten moesten ze zelf betalen. "En daar wil je niet op beknibbelen", zegt Zevenbergen, die ook directeur is van Blijdorp, tegen NU.nl. "Op onderhoud bijvoorbeeld hebben we wel fors bezuinigd, daar doen we niks aan tenzij een hok in elkaar dreigt te donderen. Investeringen zoals in nieuwe verblijven hebben we op de lange baan geschoven. De sinaasappel is uitgeperst."

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft 39 miljoen euro toegezegd aan de ongeveer vijftig dierentuinen in Nederland, maar volgens de NVD is dat niet genoeg.

Coronasteun weer aan orde in Algemene Beschouwingen

Vandaag is de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Gisteren waren de fractievoorzitters aan het woord, vandaag is premier Rutte als eerste aan de beurt. Een van de belangrijkste thema's zal, net als gisteren, de coronacrisis zijn en het geld dat het kabinet heeft uitgetrokken daarvoor.

De Algemene Politieke Beschouwingen worden vanaf 10.45 uur deels uitgezonden op NPO 1 en in zijn geheel op nos.nl en NPO Politiek.

Meer kinderen in armoede door coronapandemie

Door de coronapandemie zijn er wereldwijd nog eens 150 miljoen kinderen bij gekomen die in armoede leven. Dat schrijven Unicef en Save the Children in een rapport. Sinds het begin van de pandemie is het aantal kinderen dat in armoede leeft in tweede- en derdewereldlanden met 15 procent gestegen, tot 1,2 miljard.

In het rapport staat dat de situatie van de armste kinderen slechter is geworden. De verwachting is dat het de komende maanden nog zal verergeren. "Families die op het punt stonden om uit de armoede te ontsnappen, zijn er terug in geduwd, terwijl anderen in ontberingen leven die zij nooit eerder hebben meegemaakt", aldus Unicef-directeur Henrietta Fore.

Unicef en Save the Children roepen overheden op om sociale vangnetten, toegang tot gezondheidszorg en mogelijkheden voor onderwijs op afstand snel uit te breiden.

'Vmbo-scholen willen praktijkexamen schrappen'

Vmbo-scholen willen de praktijkexamens voor volgend jaar schrappen, omdat de vertraging die door de coronacrisis is veroorzaakt niet meer valt in te halen. Dat schrijft het AD. Door de sluiting van de scholen hebben vmbo-leerlingen (basis en kader) zo'n dertien weken praktijklessen gemist. Hoewel ze soms thuis een opdracht kregen, is het grootste gedeelte van de lesstof niet behandeld.

"De helft van de onderwijstijd is voor praktijkvakken. Als we in april al centrale praktijkexamens moeten doen, is dat niet meer in te halen", zegt Jan van Nierop, voorzitter van Stichting Platforms Vmbo (SPV) in de krant. Dat zou betekenen dat de leerlingen examens moeten doen waar ze niet op zijn toegerust.

De scholen hopen dus dat het centraal praktijkexamen wordt geschrapt. Dan kunnen ze na het centraal schriftelijk examen voor de theorievakken door met de praktijkvakken. Wat sectororganisatie VO-raad betreft is een afgeslankt centraal praktijkexamen ook een optie.

In de bovenbouw van het vmbo basis en kader zitten ruim 90.000 leerlingen.

Trump over hoogste gezondheidsfunctionaris: 'Ik denk dat hij in de war was'

De Amerikaanse president Trump zegt dat er mogelijk volgende maand al een coronavaccin is en dat het kort daarna massaal kan worden verspreid. Daarmee spreekt hij Robert Redfield, de hoogste volksgezondheidsfunctionaris van zijn regering, tegen. De directeur van het Centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) zei tegen een Senaatscommissie dat een coronavaccin er mogelijk in november of december is en pas halverwege volgend jaar of later op grote schaal kan worden verspreid.

"Om genoeg mensen immuun te maken, denk ik dat we nog zes tot negen maanden nodig gaan hebben", aldus Redfield. "Ik denk dat hij een vergissing maakte toen hij dat zei", antwoordde Trump op vragen van journalisten. "Dat is incorrecte informatie. Ik denk dat hij in de war was. Ik denk dat hij de vraag mogelijk niet goed begreep."

Directeur Anthony Fauci van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten denkt ook dat er meer tijd nodig is voor een vaccin, zei hij gisteren.

'Ik denk dat hij in de war was'

Veel nieuwe besmettingen op Aruba en Curaçao

Aruba noteerde gisteren 176 nieuwe besmettingen op één dag. Dat is een record. Het gaat op één na om lokale besmettingen. Op dit moment zitten 1630 patiënten in isolatie. 40 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis in Oranjestad, van wie 11 op de intensive care. Van de in totaal 22 mensen die overleden aan het virus, stierven er 12 deze maand.

De regering nam afgelopen weekend strenge maatregelen. De avondklok is voor onbepaalde tijd verlengd. Zonder ontheffing mag niemand zich tussen middernacht en vijf uur 's ochtends op straat begeven. Bars en nachtclubs werden gesloten en het is niet toegestaan om familiefeesten thuis te organiseren. Mondkapjes zijn verplicht in publieke ruimtes en het openbaar vervoer.

Op Curaçao zijn gisteren 23 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in 24 uur. Daarmee zijn er 123 besmettingen op het eiland. Er liggen 2 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Een groot deel van deze nieuwe besmettingen zou hebben plaatsgevonden bij een repetitie van een koor vorige week. Dergelijke bijeenkomsten zijn verboden op Curaçao, juist om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Ook op Curaçao is inmiddels een avondklok van kracht tussen 23.00 uur en 05.00 uur 's ochtends. Restaurants en bars moeten om 22.00 uur dicht.

Koninklijke Horeca vreest mogelijk nieuwe coronamaatregelen

Koninklijke Horeca Nederland vreest dat de overheid met de oplopende coronabesmettingen extra maatregelen wil nemen die mogelijk ook voor de horeca gelden. Zo is KHN bang dat onder meer in enkele grote steden een verplichte sluiting vanaf middernacht wordt ingevoerd.

KHN wijst erop dat de meeste besmettingen in de thuissituatie plaatsvinden. "De RIVM-cijfers van afgelopen week laten voor heel Nederland 113 personen zien die in de horeca besmet zijn geraakt. Procentueel is dat 5,5 procent van alle besmette personen. In vergelijking met de besmettingen van 55,4 procent thuis, 10,3 procent overige familie, 9,5 procent werksituatie, 9 procent verpleegtehuizen en 5,9 procent kennissen en vrienden, staat de horeca onderaan."

Het terugdringen van het aantal besmettingen wordt volgens KHN dus niet opgelost met het eerder sluiten van horeca. "KHN verwacht met deze disproportionele maatregel dat er extra onrust zal ontstaan op straat, aangezien mensen zich zullen verplaatsen naar de publieke ruimte, zoals pleinen, parken en straten. Bovendien kunnen gasten zich ook verplaatsen naar buurtgemeenten." Verder wijst KHN erop dat een dergelijk besluit financieel slecht zal uitpakken voor "een sector die nu al de afgrond in kijkt".

Het kabinet komt morgen met nieuwe, regionale coronamaatregelen. Die gaan waarschijnlijk gelden voor regio's in het westen van het land. Het is nog niet bekend met welke extra maatregelen het kabinet komt.

17 medewerkers en 1 patiënt van ziekenhuis Den Haag besmet

Zeventien medewerkers en één patiënt van ziekenhuis HMC Westeinde in Den Haag zijn besmet met het coronavirus. Tien van de personeelsleden werken op de afdeling hartbewaking, meldt Omroep West.

Het ziekenhuis testte alle medewerkers en patiënten van de afdelingen hartbewaking en cardiologie, nadat vorig weekend een aantal besmettingen aan het licht waren gekomen. Iedereen die met de besmette personen in contact is geweest, is inmiddels op de hoogte gebracht. Alle medewerkers in het ziekenhuis dragen sinds maandag een mondneusmasker bij zorgverlening binnen anderhalve meter.

De exacte bron van het coronavirus is volgens het ziekenhuis lastig te achterhalen. "Daarom focussen we ons op maatregelen om de kans op besmetting nog verder terug te dringen en de continuïteit van zorg en de veiligheid voor patiënten en medewerkers te waarborgen", zegt een woordvoerder.

Nieuwe coronamaatregelen of niet? 'Het is een duivels dilemma'

Gisteren werden er 1546 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM gemeld, een record. Vooral onder jongeren en studenten worden besmettingen doorgegeven. De vraag is of het tijd is voor nieuwe maatregelen. Marc Bonten van het UMC Utrecht noemt het een duivels dilemma.

Nieuwe coronamaatregelen of niet? 'Het is een duivels dilemma wat te doen'

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van donderdag 17 september. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.