liveblog
NOS Voetbal

Ajax in pot 2 bij loting Champions League; AZ naar Europa League

  • Eindstand: Dinamo Kiev-AZ 2-0
  • Duel in derde voorronde Champions League
  • AZ naar groepsfase Europa League
  • Ajax naar pot 2 bij CL-loting door nederlaag Benfica
liveblog gesloten

Tot morgen!

Tot zover deze Champions League-avond. Reacties van AZ vanuit Kiev zijn later vanavond te zien op NOS.nl en de NOS-app.

Morgen wordt er weer gevoetbald, dan speelt Willem II in de tweede voorronde van de Europa League tegen Progrès Niederkorn uit Luxemburg. Tot dan!

Benfica uitgeschakeld, Ajax in pot 2 bij loting Champions League

Er is vanavond ook nog goed nieuws te melden uit de Champions League: Benfica werd in de voorronde uitgeschakeld door PAOK en daardoor schuift Ajax bij de loting over twee weken door van pot 3 naar pot 2. Dat betekent dat de Amsterdammers een aantal sterke ploegen sowieso zal ontlopen.

Bij de loting zal Ajax nu een tegenstander treffen uit pot 1 (met de op papier sterkste ploegen), pot 3 en pot 4 (met de normaal gesproken zwakkere clubs). De ploegen uit pot 2 worden ontlopen.

In pot 2 zitten volgens de voorlopige indeling, naast Ajax: FC Barcelona, Atlético Madrid, Manchester City, Manchester United, Sjachtar Donetsk, Borussia Dortmund en Chelsea. De Amsterdammers zullen in de groepsfase dus geen rendez-vous krijgen met Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Hakim Ziyech.

PAOK-speler Dimitris Giannoulis juicht na een goal tegen Benfica; de Grieken versloegen de Portugezen met 2-1

Voorzitter Lyon: Barcelona kan Depay niet betalen

Jean-Michel Aulas, de flamboyante voorzitter van Olympique Lyonnais, heeft via Twitter gereageerd op het bericht van De Telegraaf dat Memphis Depay de overstap maakt naar FC Barcelona.

"De president van Barça vertelde me zondag dat Barça veel heeft geleden onder de coronacrisis en geen gelegenheid heeft om een bod uit te brengen", stelt Aulas.

Ondertussen in Waalwijk

RKC Waalwijk heeft Vitalie Damascan aan de selectie toegevoegd. De 21-jarige Moldaviër wordt voor een jaar gehuurd van Torino. De Italiaanse club verhuurde de spits afgelopen seizoen aan Fortuna Sittard.

Ondertussen in Almere

Almere City kent vooralsnog een uitstekende seizoensstart. Op eigen veld boekte de ploeg van Ole Tobiasen een 3-0 overwinning op TOP Oss en staat daardoor met zeven punten uit drie duels op de tweede plek in de eerste divisie.

Thomas Verheydt schiet de strafschop raak: 1-0

AZ ziet weg naar play-offs Champions League versperd worden door Kiev

AZ zal dit seizoen niet in de Champions League aantreden. Door een bittere 2-0 nederlaag bij Dinamo Kiev zijn de Alkmaarders de play-offs voor het hoofdtoernooi misgelopen. AZ gaat verder in de Europa League.

Myron Boadu

KLAAR IN KIEV

Het is klaar in Kiev: AZ verliest in de derde voorronde van de Champions League met 2-0 van Dinamo Kiev. De Alkmaarders moeten genoegen nemen met de groepsfase van de Europa League.

88' Dubbele kans AZ

Een dubbele kans van AZ op de aansluitingstreffer: eerst gaat een poging van De Wit via de Dinamo-keeper tegen de lat, in de rebound kopt Boadu ook nog eens op de lat. Het zit ook niet mee.

Er komen nog vier minuten bij voor een mogelijk mirakel van Kiev.

Dinamo Kiev-AZ 2-0

86' GOAL DINAMO KIEV

Einde oefening voor AZ. Sjaparenko slaat vlak voor tijd toe met de 2-0. Geen Champions League voor AZ, dat lijkt nu wel zeker.

Bizot ziet er niet helemaal goed uit na een voorzet van Kedziora, Sjaparenko kan in een vrijwel leeg doel binnenkoppen.

Dinamo Kiev-AZ 2-0

82' Kansen Kiev

De tijd begint te dringen. Met nog 8 minuten te spelen is er echter een kans voor Dinamo Kiev: De Pena stoomt dreigend op, zijn schot wordt eenvoudig gepakt door Bizot. Een minuut later is er weer een schietkans voor De Pena: vlak voor het AZ-doel.

Het ziet er niet best uit voor de Alkmaarders, maar er is nog hoop: tegen Viktoria Plzen viel de gelijkmaker ook pas in de 96ste

Dinamo Kiev-AZ 1-0

74' Snoeihard

Bijna was het raak voor AZ. Een snoeiharde uithaal van invaller Idrissi suist rakeling over het Dinamo-doel. Dat was eindelijk weer eens een dreigend moment van AZ, met nog ruim een kwartier op de klok in Kiev.

Even later volgt wissel nummer 3 aan AZ-zijde: Sugawara vervangt Vlaar.

Dinamo Kiev-AZ 1-0

64' Weer een mogelijkheid voor Kiev

AZ mag de bal hebben van Dinamo Kiev, maar de Alkmaarders even niet opletten zijn de Oekraïers er meteen gevaarlijk uit. Nu ook weer: een scherpe voorzet van De Pena wordt maar net gemist door Soepriaga. AZ komt weer goed weg, het blijft 1-0 voor Dinamo.

Trainer Slot grijpt in: Druijf komt in de ploeg voor Midtsjø.

Dinamo Kiev-AZ 1-0

59' Kans voor Kiev, Idrissi voor Gudmundsson

AZ zal de mouwen moeten opstropen en creatiever moeten worden, want de Oekraïeners zullen de voorsprong vanaf nu met man en macht verdedigen. Bij de Alkmaarders is Idrissi inmiddels in de ploeg gekomen voor Gudmundsson.

Ondertussen voorkomt Bizot een nieuwe klap voor AZ door een schot van Soepriaga te keren, die zich behendig door de Alkmaarse defensie had gewurmd.

Dinamo Kiev-AZ 1-0

49' GOAL DINAMO KIEV

Na defensief geklungel van AZ komt Dinamo Kiev op voorsprong! Voormalig Telstar-speler Rodrigues schiet de 1-0 tegen de touwen.

Midtsjø was de AZ-speler die onhandig de bal verspeelde, Boejalskij passt op Rodrigues en die schiet hard en hoog binnen. Werk aan de winkel voor AZ.

Dinamo Kiev-AZ 1-0

Gerson Rodrigues juicht, Dani de Wit treurt na de 1-0 voor Dinamo Kiev

48' Kans Stengs

De tweede helft begint hoopgevend voor AZ. Stengs komt na een mooie actie tot een vlammend schot met links vanaf het strafschopgebied, maar de bal gaat rakelings naast.

Dinamo Kiev-AZ 0-0

TWEEDE HELFT

Met dezelfde 22 spelers zijn Dinamo Kiev en AZ begonnen aan de tweede helft van hun duel in de derde voorronde van de Champions League. De stand is 0-0.

RUST

Het is rust in Kiev met de brilstand nog op het scorebord. AZ heeft het meeste balbezit en heeft ook een paar kansjes gehad.

Dinamo Kiev heeft vrij weinig laten zien, hoewel er vlak voor rust nog een gevaarlijk schot was van Boejalskij, hard tegen het hoofd van Vlaar.

35' Kansjes Boadu

Daar was AZ toch weer in de buurt van een goal: na een pass van Gudmundsson is er een kans van Boadu, maar de spits kan niet afdrukken omdat hij hevig wordt gehinderd door de Oekraïense defensie. Geen penalty, meent de arbiter.

Een paar minuten later is er na een prima pass van Stengs - inmiddels in het bezit van een gele kaart - wederom een kans van Boadu, maar het vizier van de spits staat niet op scherp.

Dinamo Kiev-AZ 0-0

Luisteren!

De wedstrijd is via deze link ook te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

25' Geen strafschop, geen doelpunt

Even was er lichte opwinding toen Wijndal in het Oekraïense strafschopgebied naar de grond ging na een duel met Kiev-aanvoerder Sydortsjoek. Maar genoeg voor een strafschop is het niet.

Even later is er flinke opwinding als Boadu de 1-0 lijkt binnen te tikken, maar de bal was al over de achterlijn geweest.

Dinamo Kiev-AZ 0-0

18' Kans en kaarten

Na 13 minuten noteren we de eerste kans van de wedstrijd, en die is voor AZ. Een voorzet van Gudmundsson komt bij De Wit terecht, maar die kan er zijn voet niet echt tegenaan zetten en keeper Boesjtsjan brengt redding.

Een paar minuten later hebben we twee gele kaarten te pakken: Boejalskij gaat lelijk door op de toch al kwetsbare knie van Vlaar en gaat op de bon. Even later is er een even lelijke overtreding van voormalig Telstar-speler Rodrigues op Wijndal: ook geel.

Dinamo Kiev-AZ 0-0

9' Aftasten in hoog tempo

Het is in de beginfase nog aftasten geblazen in Kiev, met het meeste balbezit voor AZ in een behoorlijk hoog tempo. Geen kansen, wel wat overtredingen. Namens AZ waren er harde charges van De Wit en Gudmundsson, maar de Israëlische scheidsrechter Orel Grinfeeld houdt de kaarten nog op zak.

Dinamo Kiev-AZ 0-0

Gerson Rodrigues in duel met Fredrik Midtsjø

AFTRAP

Aftrap in Kiev! Het Champions League-voorrondeduel tussen Dinamo Kiev en AZ is begonnen.

Daar zijn ze!

De spelers van Dinamo Kiev betreden het veld in het akelig lege stadion. We gaan bijna beginnen!

Kiev één keer eerder tegenstander

In het seizoen 2010/2011 stond AZ ook al twee keer tegenover Dinamo Kiev. Dat was in de groepsfase van de Europa League. AZ verloor beide duels: thuis met 1-2, uit met 0-2.

De Alkmaarders deden het onder leiding van Gertjan Verbeek destijds met deze elf spelers.

De teamfoto van AZ voor het thuisduel met Dinamo Kiev in 2010

Warming-up

Voor 70.000 lege stoeltjes is AZ-keeper Bizot begonnen met de warming-up.

Het is in Kiev zo'n tien graden kouder dan in Nederland, maar dat is al met al een prettige temperatuur om bij te voetballen.

Ondertussen in Friesland

Ulysses Llanez speelt dit seizoen voor sc Heerenveen. De Friese club huurt de 19-jarige Amerikaanse aanvaller van het Duitse VfL Wolfsburg. De international kan op beide vleugels uit de voeten.

Opstelling Dinamo Kiev

De Roemeense trainer Mircea Lucescu, voormalig bondscoach van Turkije en twaalf jaar lang coach van de Oekraïense aartsrivaal Sjachtar Donetsk, stuurt deze elf spelers de wei in tegen AZ.

Oude bekende Fran Sol, die begin 2019 van Willem II naar Dinamo verhuisde, zit op de bank. Wel in de basis staat Gerson Rodrigues, de Luxemburger die in het seizoen 2017/2018 in het shirt van Telstar te bewonderen was.

Opstelling AZ

Albert Gudmundsson begint om 19.00 uur met AZ aan het duel met Dinamo Kiev. De IJslander krijgt op de linkerflank de voorkeur boven Oussama Idrissi, die vorige week niet helemaal fit was.

Gudmundsson had in de vorige voorronde met twee treffers een groot aandeel in een zege op Viktoria Plzen (3-1).

'Kiev lastiger dan de teams die we hierna kunnen treffen'

"Dinamo Kiev is sterk, maar ze spelen ook tegen een sterke tegenstander", zegt Arne Slot. De AZ-trainer doelt natuurlijk op zijn eigen ploeg. Na de zege in de vorige ronde op Viktoria Plzen ziet de wereld er anders uit voor AZ. Voor het duel ging het vooral nog om de matige voorbereiding, met slechts één overwinning in zes duels. Daarna waren er de complimenten voor de late ontsnapping.

"De eerste wedstrijd waar het er echt om ging, hebben we gewonnen", concludeert Slot. "Dat heeft ons een hoop zelfvertrouwen gegeven." Maar AZ wil meer. "In de Champions League spelen is heel mooi, voor elke voetballer. Maar zeker voor een speler van AZ. De afgelopen tien jaar is dat namelijk niet een keer gelukt."

AZ op hoede: 'Kiev lastiger dan de teams die we hierna kunnen treffen'

Drie wedstrijden

Vanavond worden drie wedstrijden gespeeld in de Champions League-voorronde, morgen volgen er nog vijf wedstrijden.

Programma CL op dinsdag

19.00 uur Dinamo Kiev-AZ
20.00 uur PAOK-Benfica
20.30 uur KAA Gent-Rapid Wien

Ласкаво просимо до Києва!

Oftewel: welkom in Kiev! Om 19.00 uur is hier in het immense Olimpiejsky-stadion de aftrap van het duel tussen Dinamo Kiev en AZ, in de derde voorronde van de Champions League.

De beslissing valt in deze ene wedstrijd. Bij winst treft AZ in de play-offs van de Champions League de winnaar van KAA Gent-Rapid Wien in een dubbele confrontatie. Bij verlies komt de ploeg van Arne Slot in de groepsfase van de Europa League terecht.