liveblog

GGD'er vroeg geld voor gratis tests • Blijdorp ontslaat kwart personeel


Liveblog gesloten

Dit liveblog wordt gesloten. Donderdag starten we een nieuw blog.

Geen Kamermeerderheid voor motie van wantrouwen

De motie van wantrouwen die PVV en Forum voor Democratie hadden ingediend, kon niet rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De twee partijen vinden dat Rutte ten onrechte heeft ingestemd met miljarden euro's voor de 'arme' lidstaten. Lees meer in dit artikel:

Veel kritiek op Rutte om coronaherstelfonds

In het debat in de Tweede Kamer over de EU-afspraken over het coronaherstelfonds heeft premier Rutte veel kritiek gekregen.

Sommige partijen vinden dat hij te veel geld en macht heeft gegeven aan de EU, andere vinden dat hij zich te streng heeft opgesteld. Maar er zijn genoeg partijen die Rutte steunen.

Wijnoverschot Oosterhoutse zusters bijna verkocht: 'Overtreft wel even alles'

De zusters van het Sint Catharinadal-klooster in Oosterhout zaten met 20.000 flessen wijn uit hun eigen wijngaard die ze door de coronacrisis niet verkocht kregen. Maar door hulp van het platform Breda Maakt Mij Blij ging de verkoop ineens door het dak.

Wijnoverschot Oosterhoutse zusters bijna verkocht: 'Overtreft wel even alles'

GGD-medewerker vroeg geld voor gratis coronatests

Een medewerker van het nationale coronanummer van de GGD heeft geprobeerd om mensen te laten betalen voor een gratis coronatest. Mensen die belden voor een testafspraak vroeg hij om eerst een bedrag over te maken. "Vreselijk", zegt de GGD erover tegen RTL Nieuws.

"Het is niet voor niets een gratis test", zegt een woordvoerder van de GGD. "Duizenden mensen doen hun stinkende best om te zorgen dat het goed gaat en dan gebeurt er zoiets." Het fraudeteam van de GGD kwam gisteren achter de oplichting en probeert nu de gedupeerden te vinden.

Het is niet duidelijk of en hoeveel er is buitgemaakt. De GGD heeft aangifte gedaan en de politie zegt tegen RTL dat er een 24-jarige man uit Rotterdam is aangehouden. Hij heeft mogelijk 85 mensen gevraagd te betalen voor een test.

Coronaherdenkingsdag is op 6 oktober

De landelijke coronaherdenkingsdag, waarvan het kabinet al eerder aankondigde die te willen organiseren, is op 6 oktober. Dat bevestigen bronnen in Den Haag.

Begin deze zomer maakte het kabinet bekend een herdenkingsdag te willen houden. Premier Rutte zei toen dat het een dag van bezinning wordt voor iedereen die met het verlies van geliefden te maken heeft gehad.

Man uit vliegtuig gezet na weigeren mondkapje

Een Nederlandse man is gisteren uit een vliegtuig gezet in het Portugese Faro, omdat hij weigerde een mondkapje te dragen. Dat bevestigt een woordvoerder van Transavia aan RTL Nieuws.

De man weigerde de aanwijzingen van het personeel op te volgen. Volgens Transavia ging dat gepaard met verbale agressie. Daarop is besloten om de politie erbij te halen en de man uit het vliegtuig te verwijderen.

Het incident, waarvan verschillende filmpjes op videosite Dumpert verschenen, veroorzaakte een uur vertraging voor de 150 passagiers. Het toestel vloog van Faro naar Eindhoven.

'Trump wist vroeg van gevaren corona'

President Trump heeft toegegeven dat hij al weken voor de eerste coronabesmetting in de Verenigde Staten wist dat het virus gevaarlijk was, heel erg besmettelijk en dodelijker dan het sterkste griepvirus. Dat stelt de Amerikaanse journalist Bob Woodward in zijn nieuwe boek Rage, waar nieuwszender CNN over schrijft.

Woodward baseert zich op een reeks interviews die hij het afgelopen jaar hield met de president. Trump zou daarin ook hebben toegegeven dat hij de gevaren van het virus bewust publiekelijk bagatelliseerde. "Ik wil geen paniek veroorzaken."

Eind januari werd Trump door zijn adviseurs op de hoogte gesteld over de ontwikkelingen rond het virus. Daar werd hem door zijn nationale veiligheidsadviseur Robert O'Brien meegedeeld dat het virus "de grootste bedreiging" voor de nationale veiligheid zou gaan vormen tijdens zijn presidentschap. In een aantal interviews zei Trump volgens Woodward dat hij veel details had over het gevaar van het virus. "Dit is dodelijk spul", zei hij op 7 februari. "Je ademt gewoon de lucht in en dat is hoe het zich verspreidt."

Het boek van Woodward, die in de jaren 70 betrokken was bij het ontdekken van het Watergateschandaal rond president Nixon, komt volgende week uit. Het is onder meer gebaseerd op achttien interviews met Trump.

Complotten in een crisis: gouden combinatie

De coronacrisis zorgt voor veel complottheorieën. NOS op 3 zocht uit waar ze vandaan komen en waarom ze juist nu naar boven komen.

Minder ministers bij Algemene Beschouwingen Tweede Kamer

Bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer zijn volgende week maar zeven ministers aanwezig. Normaal zitten alle leden van het kabinet dan in 'Vak K' in de Kamer, maar vanwege de coronaregels is dat nu niet mogelijk.

Als alle ministers en staatssecretarissen er zouden zijn, zouden ze de anderhalvemeteregel niet in acht kunnen nemen. Het kabinet wordt nu vertegenwoordigd door premier Rutte, de vicepremiers De Jonge, Ollongren en Schouten en de ministers Hoekstra, Wiebes en Koolmees.

De Algemene Beschouwingen gelden als het belangrijkste politieke debat van het jaar. Ze worden volgende week gehouden op woensdag en donderdag, de dagen na Prinsjesdag.

Diergaarde Blijdorp ontslaat kwart medewerkers

Een kwart van de 180 personeelsleden van Diergaarde Blijdorp wordt ontslagen. Vanwege de coronacrisis heeft het Rotterdamse dierenpark dit jaar miljoenen euro's minder omgezet dan was begroot. "Het afscheid van dierbare, hardwerkende en betrokken collega's zal ons heel veel pijn doen", zegt directeur Erik Zevenbergen in een persbericht.

Er gaat vooral gesneden worden in het personeelsbestand dat werkt in bezoekgerelateerde functies, zoals in de restaurants in de dierentuin. Begin maart kondigde Blijdorp nog plannen aan om de dierentuin uit te breiden, maar sinds de sluiting op 16 maart is de focus op lijfsbehoud komen te liggen.

"We zijn een stichting zonder winstoogmerk. De bedrijfsvoering van een dierentuin is in de basis gewoon ontzettend afhankelijk van bezoekers, die vooralsnog zeer beperkt toegelaten mogen worden. Dit terwijl alle kosten die samenhangen met de verzorging van onze unieke dieren, planten en niet te vergeten de monumenten, gewoon door blijven gaan", legt Zevenbergen uit.

Scholen moeten soms noodgedwongen sluiten

Steeds meer scholen raken in de problemen door het coronavirus. Leraren mogen niet werken bij ziekteverschijnselen en vervanging is moeilijk te vinden. En wat doe je als een leerling het coronavirus blijkt te hebben?

Iedere school lost dat op zijn eigen manier op, met als resultaat dat scholen soms tijdelijk helemaal dichtgaan.

Taj Mahal weer open ondanks stijgend aantal besmettingen

De Taj Mahal in India is vanaf 21 september weer open voor publiek, schrijft nieuwszender CNN op basis van lokale autoriteiten. Er mogen straks 5000 bezoekers per dag naar de populaire toeristische trekpleister komen, verdeeld over twee sessies van 2500 mensen.

Voor de coronacrisis kwamen er 70.000 bezoekers op weekenddagen en 40.000 op doordeweekse dagen. Het monument is zes maanden gesloten geweest. Autoriteiten zeggen dat er straks strikte maatregelen gelden voor het houden van afstand tussen bezoekers.

In de deelstaat waar de Taj Mahal staat, Uttar Pradesh, zijn gisteren ruim 3500 nieuwe besmettingen geregistreerd. Ook vielen er 110 corona-doden. In heel India staat de teller op meer dan 4,3 miljoen geconstateerde besmettingen.

Online coronavragen stellen aan Rutte en De Jonge

Premier Rutte en minister De Jonge beantwoordden een uur lang vragen via Facebook en YouTube over het coronabeleid. Het vertrouwen daarin is afgenomen, meldde het RIVM deze week en hiermee leek het kabinet weer wat te willen terugwinnen.

Allerlei vragen kwamen voorbij: Komt er een tweede lockdown? Moet mijn dochtertje zich met elke verkoudheid laten testen? Wat vindt u van complottheorieën?

Het grootste deel van de sessie was vooral een goede mogelijkheid om de huidige speerpunten nog eens voor het voetlicht te brengen. "Afstand houden en handen wassen", "echt alleen testen bij klachten", "groepsimmuniteit kan geen doel zijn" en "we zetten in op uitstampen waar het nodig is".

Minder faillissementen in augustus ondanks corona

Rechters hebben in augustus 235 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 42 minder dan in juli en 127 minder dan in augustus vorig jaar. Volgens de Raad voor de Rechtspraak is de daling opvallend in coronatijden. "Het zijn voor veel mensen en ondernemingen financieel zware tijden. Een stijging van het aantal faillissementen lijkt dan aannemelijk", klinkt het.

De oorzaak van de daling is niet onderzocht. De Raad zegt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken, maar dat het wel opvalt.

De Jonge: mogelijk extra maatregelen in grote steden

Het kabinet is in overleg met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag over het toenemende aantal coronabesmettingen. Het is mogelijk dat in deze steden extra maatregelen genomen worden om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Minister De Jonge weet niet wanneer dat duidelijk wordt. "We doen dit stap voor stap", zegt hij. "We gaan nu eerst een analyse maken van waar de besmettingen precies zitten." De minister wijst erop dat het kabinet heel bewust heeft gekozen voor een regionale aanpak. Daarbij wordt geprobeerd om nieuwe brandhaarden ter plekke in te dammen. Op die manier kunnen landelijke maatregelen worden voorkomen en wordt de samenleving zo min mogelijk getroffen.

Eerder vanmiddag zei De Jonge dat er in een dag 1140 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Dat is het hoogste aantal in maanden. De meeste besmettingen waren in de grote steden.

Rechter haalt streep door eisen Viruswaarheid

Actiegroep Viruswaarheid krijgt geen toegang tot documenten over het coronabeleid. De rechter heeft een streep gehaald door de eisen van de actiegroep, die een kort geding had aangespannen tegen de Staat.

Volgens de rechter is niet aannemelijk gemaakt dat Viruswaarheid belang heeft bij de opgevraagde informatie. Viruswaarheid had onder meer notulen opgevraagd van het Outbreak Management Team (OMT), waarin onafhankelijke gezondheidsdeskundigen zitten die het kabinet adviseren over te nemen maatregelen.

Niet de notulen, maar de uiteindelijke adviezen worden openbaar gemaakt. De rechter vindt dat voldoende en was het eens met de Staat dat de OMT-leden in alle vrijheid moeten kunnen discussiëren met elkaar. Vertrouwelijkheid weegt dan zwaarder dan het belang van Viruswaarheid bij volledige openheid.

Viruswaarheid hoopte de documenten in een andere rechtszaak te kunnen inbrengen. De groep wil de coronamaatregelen onwettig laten verklaren door een rechter.

Tsjechië breidt mondkapjesplicht uit na recordstijging

Iedereen in Tsjechië moet vanaf morgen ook binnen een mondkapje dragen. Dat heeft minister van Gezondheidszorg Vojtech bekendgemaakt nadat het aantal bevestigde besmettingen in een dag was gestegen met 1164, de grootste toename ooit in Tsjechië.

Het dragen van een mondmasker was sinds 1 september al verplicht in het openbaar vervoer en bepaalde openbare gebouwen. Nu wordt het dus ook in alle overige gebouwen verplicht.

Tsjechië heeft relatief gezien een van de sterkste toenames van coronapatiënten van Europa. Inmiddels is de afgelopen twee weken het virus vastgesteld bij 68,8 op de 100.000 mensen, meldt het European Centre for Disease Prevention and Control.

Het totale aantal bevestigde besmettingen staat op 29.877. Ruim 440 patiënten zijn overleden. Het overgrote deel van de patiënten wordt als genezen beschouwd. Maar in diverse landen is gebleken dat ex-patiënten nog maanden last kunnen hebben van ernstige gezondheidsklachten.

EU sluit ook vaccindeal met BioNtech en Pfizer

Het onderhandelingsteam van de Europese Unie heeft opnieuw een deal gesloten over het leveren van coronavaccins. De afspraken zijn gemaakt met de bedrijven BioNtech en Pfizer, die zich bereid hebben verklaard 200 tot 300 miljoen vaccins te leveren, mocht het middel worden goedgekeurd.

De bedrijven zouden op z'n vroegst aan het einde van dit jaar de eerste vaccins in Europa op de markt kunnen brengen. De vaccins worden geproduceerd in Duitsland en België. Op dit moment is het bedrijf nog bezig met het zogenoemde fase 3-onderzoek, waarbij duizenden mensen het middel krijgen toegediend in landen waar het virus hard rondgaat.

Het is de zesde afspraak die is gemaakt, na eerdere afspraken met AstraZeneca, Janssen, Sanofi, CureVac en Moderna. Net als CureVac en Moderna werken BioNtech en Pfizer aan een RNA-vaccin. Dat is een methode waarbij erfelijk materiaal van het virus wordt ingebracht, en die nog zich niet bewezen heeft bij mensen. In totaal zijn er nu bijna 1,8 miljard vaccins gereserveerd door het onderhandelingsteam.

Het was al bekend dat de onderhandelingen gaande waren, maar concrete aantallen waren nog niet genoemd.

Aantal positieve testen stijgt door, veel besmettingen in Delft

Het RIVM bevestigt de woorden van minister De Jonge: tot 10.00 uur vanochtend zijn er 1140 nieuwe positieve testen gemeld. Dat is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 775 van de afgelopen week, wat ook al een stijging was.

Amsterdam blijft de 'coronahoofdstad' met 132 besmettingen. Maar afgezet tegen het aantal inwoners scoort Den Haag hoger onder de grote steden met 120.

Kijken we naar alle gemeenten, dan telt Delft verhoudingsgewijs de meeste positieve tests: 7,3 per 10.000 inwoners. Gevolgd door andere gemeenten in de nabijheid van Den Haag: Pijnacker-Nootdorp (4,3) en Maassluis (3,9).

Doden en ziekenhuisopnames

De GGD's hebben vandaag 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 6 nieuwe opnames en 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

Er liggen 153 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 31 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

De Jonge: 1140 nieuwe besmettingen

Er zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1140 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat heeft minister De Jonge (Volksgezondheid) gezegd in een vraag-en-antwoordsessie over het Nederlandse coronabeleid.

"We zien nu wel de cijfers oplopen. Het aantal is veel hoger dan gisteren en eergisteren. Eigenlijk is dit het hoogste aantal in maanden", zei De Jonge. Volgens hem is de stijgende trend reden tot zorg, met name in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames is volgens De Jonge gestegen. Er zijn nu gemiddeld per dag 7,7 ziekenhuisopnames, berekend over drie dagen tijd, dat getal was gisteren nog 6,7. Deze aantallen staan in schril contrast met de grote hoeveelheid ziekenhuisopnames aan het begin van de pandemie.

De Jonge: het gaat niet de goede kant op

Rutte en De Jonge beantwoorden vragen

Premier Rutte en minister De Jonge geven op sociale media een vraag-en-antwoordsessie over het coronabeleid. De livestream begint rond 13.15 uur en is te zien op de Facebookpagina van Rutte en via het YouTubekanaal van de Rijksoverheid.

Bij bruiloftsfeest neergestoken jongen blijkt besmet

Een 15-jarige jongen die zondag zwaargewond raakte bij een steekincident op een bruiloftsfeest in Rijsbergen, blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant aan Omroep Brabant.

Het is onduidelijk of er hulpverleners besmet zijn geraakt toen ze eerste hulp verleenden aan de jongen. Het slachtoffer is een Belgische tiener. Een deel van de bruiloftsgasten kwam mogelijk uit Antwerpen. Voor die stad geldt code oranje vanwege het relatief grote aantal besmettingen. Het is niet bekend of meer gasten het virus onder de leden hadden.

Ministerie: mail over corona-app aan beroepsgroepen had anders gemoeten

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) erkent dat de Nederlandse Vereniging Van Maaltijdbezorgers (NLVVM) het verzoek heeft gekregen om aan medewerkers te vragen de corona-app te downloaden. Dat is tegen de afspraken die minister De Jonge met de Tweede Kamer heeft gemaakt. Ook andere beroepsgroepen hebben de oproep gekregen. Dat had niet gemoeten, zegt een woordvoerder na berichtgeving in de NRC.

Lees verder:

'Ouders: bereid je voor dat kinderen weer vaker thuis zijn'

Door het lerarentekort in combinatie met het coronavirus moeten ouders zich erop voorbereiden dat kinderen de komende maanden weer vaker thuis zijn. Die oproep doet de Stichting Voor Werkende Ouders.

"Het aantal meldingen van ouders over hun kinderen die weer thuis zitten, stijgt nu weer en de herfst moet nog beginnen", zegt directeur Marjet Winsemius. "Het heeft ook gevolgen voor hun werkgevers en daarmee BV Nederland. Want werken met een peuter op schoot, werkt toch niet optimaal."

In Nijmegen bijvoorbeeld, is een middelbare school tot en met vrijdag gesloten vanwege een besmette leerling. Bij coronasymptomen mag onderwijs- of kinderopvangpersoneel niet meer werken. Als gevolg kunnen klassen en groepen naar huis worden gestuurd. Daardoor wordt het probleem van het nijpende lerarentekort nog groter, waarschuwt de belangenorganisatie.

Zestal opgepakt voor oplichting met coronabeschermingsmiddelen

In Den Haag zijn zes mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij oplichting met coronabeschermingsmiddelen. De FIOD meldt dat het gaat om mannen en vrouwen in de leeftijd van 31 tot 69 jaar oud.

Klanten in het buitenland kochten de beschermingsmiddelen, maar kregen vervolgens niets geleverd. Ze zouden voor een bedrag van 830.000 euro zijn opgelicht. Het geld stond op de bankrekening van de verdachten. De FIOD vermoedt dat het zestal geldezels zijn; mensen die hun rekening beschikbaar stellen voor criminelen om geld weg te sluizen.

De bank heeft na de ontdekking alle rekeningen van de verdachten geblokkeerd. De FIOD heeft beslag gelegd op de bankrekeningen, evenals op telefoons en een Audi A5. Meer aanhoudingen in het onderzoek worden niet uitgesloten.

Coronatestlijn overbelast, ook problemen bij testaanvraag via internet

De coronatestlijn, die mensen kunnen bellen om een afspraak te maken, is overbelast. Bellers krijgen te horen dat er zo veel aanvragen zijn dat ze beter later terug kunnen bellen. Vervolgens wordt de verbinding verbroken.

"Er bellen zo verschrikkelijk veel mensen die een test willen", zegt een GGD-woordvoerder. Ook op coronatest.nl is het moeilijk of zelfs onmogelijk om een afspraak voor een coronatest te regelen.

Uit GGD-cijfers van gisterochtend blijkt dat mensen gemiddeld anderhalve dag moeten wachten tot ze terechtkunnen voor een afspraak. Een kwart van de mensen die een coronatest aanvraagt, moet langer dan 48 uur wachten.

De GGD stelt dat het probleem niet wordt veroorzaakt door een tekort aan personeel. Er is een tekort aan labcapaciteit en dat ligt bij het ministerie van Volksgezondheid, zegt een woordvoerder.

'Meer ernstig klusletsel en meer vingeramputaties'

Tijdens de 'intelligente lockdown' in Nederland was er een flinke piek in het aantal patiënten met ernstig klusletsel. Ook waren de verwondingen vaak ernstiger dan normaal, melden de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) en Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Landelijk meldde zich in de maanden maart, april en mei 152 patiënten op de spoedeisende hulp met verwondingen die bij het klussen waren opgelopen. Normaal gesproken is zo'n piek volgens de twee verenigingen alleen te zien rondom Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. "De vele doe-het-zelvers tijdens de lockdown en het mooie weer lijken de belangrijkste oorzaak", staat in het persbericht.

Het valt op dat er meer (gedeeltelijke) amputaties van vingers waren als gevolg van de klusongelukken. In 40 procent van de betreffende gevallen werden een of meerdere vingers geamputeerd. De voorgaande jaren was dat percentage 25 procent.

De overgrote meerderheid van de patiënten liep verwondingen op aan de hand of pols, 93 procent. In 18 procent van alle ongevallen liep de klusser blijvend letsel op. Het gereedschap dat de meeste slachtoffers eiste was de cirkelzaag (36 procent).

Zorgen over hoge aantal door corona omgekomen dokters in Indonesië

Indonesië heeft na India de meeste sterfgevallen onder geregistreerde coronapatiënten van heel Azië. Het land heeft van Zuidoost-Azië ook veruit de meeste dodelijke slachtoffers onder zorgpersoneel. Dat leidt tot zorgen over de langetermijngevolgen voor het fragiele zorgstelsel.

Zeker 213 besmette zorgmedewerkers zijn overleden, meldt de Indonesische branchevereniging. Onder hen 107 dokters en 74 verpleegkundigen. Ter vergelijking: op de Filipijnen zijn 33 zorgmedewerkers omgekomen en dat land telt meer geregistreerde besmettingen dan Indonesië.

Indonesië passeerde dinsdag de 200.000 bevestigde besmettingen. Op de Filipijnen staat die teller op 241.000. De twee eilandengroepen zijn daarmee het zwaarst getroffen van Zuidoost-Azië.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat het Indonesische zorgstelsel de toename van het aantal coronapatiënten slecht aankan. Het land telt het laagste aantal dokters per 10.000 inwoners van Zuidoost-Azië, namelijk 4,27.

Alarmcentrale: veel minder hulpvragen

Deze zomer kreeg Alarmcentrale Eurocross Assistance 70 procent minder medische hulpvragen vanuit het buitenland. Het aantal bellers met pech daalde volgens de alarmcentrale met 30 procent.

De hoofdoorzaak voor de forse daling is de coronacrisis. Als gevolg daarvan zijn meer mensen in eigen land op vakantie, of zijn mensen helemaal niet weg geweest.

In totaal ontving Eurocross deze zomer tot nu toe 22.152 telefoontjes, tegenover 56.497 in 2019. Van de meldingen gingen er vorig jaar 31.600 over medische hulpvragen, tegenover 9107 deze zomer.

'Coronaherstelfonds kost Nederland jaarlijks een miljard euro'

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over het coronaherstelfonds van de EU. De Telegraaf meldt dat het Europese noodfonds Nederland jaarlijks een miljard euro gaat kosten. Dit zou blijken uit navraag bij het ministerie van Financiën.

De betalingen lopen ongeveer dertig jaar door en de hoogte van het bedrag daalt iets aan het einde van de looptijd. Tegen 2058 is jaarlijkse bedrag zo'n 800 miljoen euro, verwachten ambtenaren doordat de rente op de leningen daalt naarmate er meer is afgelost. Het bedrag is overigens nog niet in beton gegoten, want er wordt in Brussel nog over het herstelfonds overlegd.

Eind juli werden de EU-leiders het eens over bedrag 750 miljard euro. Het coronaherstelfonds bestaat uit leningen en subsidies. Met de begroting als onderpand gaat de Europese Commissie geld lenen om het vervolgens door te lenen aan met name zuidelijke lidstaten.

School in Nijmegen rest van de week dicht na coronabesmetting, 1350 leerlingen thuis

De middelbare school Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen blijft de rest van de week gesloten. Dat heeft de directie besloten nadat een leerling positief is getest op corona en meerdere klasgenoten en docenten in quarantaine moeten, meldt Omroep Gelderland.

Maandagavond werd duidelijk dat een van de leerlingen besmet was met het coronavirus. Klasgenoten moesten daarom dinsdag thuisblijven. Meerdere leerlingen en de mentor kregen daarna klachten en hebben zich laten testen.

De GGD besloot vervolgens dat behalve de klas ook een deel van de docenten in quarantaine moet, omdat die in contact waren geweest met de klas.

Rutte en De Jonge via Facebook en YouTube in gesprek over corona

Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) beantwoorden om 13.00 uur via Facebook en YouTube vragen van Nederlanders over het coronabeleid. In een persconferentie aan het begin van de maand kondigde Rutte al aan een "digitale ontmoeting" met burgers te willen organiseren.

Rutte zei bij de laatste coronapersconferentie: "Iedereen mag vragen stellen bij wat we als kabinet doen en iedereen mag kritiek hebben. Het zou gek zijn als dat niet mag. Dat brengt ons verder en daar staan we open voor."

'Geen vaccinatieplicht, wel mogelijk IC-verbod voor niet-gevaccineerd ziekenhuispersoneel'

Zorgpersoneel dat zich straks weigert te laten vaccineren tegen corona, kan volgens het AD een verbod krijgen om op bepaalde afdelingen te werken. De krant baseert zich op twee arts-microbiologen van een ziekenhuis in Tilburg en een in Nijmegen.

Maar de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt dat er geen sprake is van een vaccinatieplicht. Wel wordt het ziekenhuispersoneel dringend geadviseerd zich te vaccineren. "Het zou onverstandig zijn om je niet te laten inenten", zegt de woordvoerder.

Een woordvoerder van minister De Jonge van Volksgezondheid laat weten dat het kabinet niet zal overgaan tot verplichte inenting, als er straks een goed werkend coronavaccin is. "Daarover bestaat geen enkele discussie."

AstraZeneca en universiteit Oxford onderbreken studie naar coronavaccin

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford onderbreken hun vergevorderde proeven met een mogelijk coronavaccin.

Bij een proefpersoon is een mogelijk onverklaarbare ziekte geconstateerd. Het bedrijf stelt dat de onderbreking een "routinehandeling" is, staat in een verklaring die aan onder meer de medische nieuwssite Stat News is gestuurd.

Welkom in het liveblog

Goedemorgen, dit is het corona-liveblog van woensdag 9 september. Het blog van gisteren staat hier.