NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Reisadvies Griekse eilanden aangescherpt naar oranje • Heerlense basisschool dicht na besmettingen

 • Vandaag zijn in Nederland 797 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
 • Premier Rutte zegt dat het kabinet openstaat voor suggesties van andere partijen met ideeën voor aanpassingen van de coronawet.
 • Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies voor de Griekse eilanden aan van geel naar oranje.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Wij sluiten het liveblog. Overdag is er een nieuw liveblog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Aantal reizigers in ov neemt iets toe, maar nog verre van normaal

  Het wordt langzaamaan weer drukker in het openbaar vervoer. Uit cijfers van Translink, het bedrijf dat het inchecken met de ov-chipkaart registreert, blijkt dat er al een paar weken sprake is van een groei. Eind juni lag het aantal reizigers nog 60 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Nu de zomervakantie voorbij is, ligt dat aantal op ongeveer de helft. Op sommige dagen zijn er uitschieters naar twee derde van de aantallen die vorig jaar normaal waren.

  Reizigers lijken zich nu beter te spreiden over de dag dan voor de coronacrisis. Toen waren er in de ochtend- en avondspits nog grote pieken in het aantal reizigers. Inmiddels is het verschil tussen de spitsen en de rest van de dag veel kleiner. Dat komt deels door afspraken die de ov-bedrijven hebben gemaakt met onderwijsinstellingen. Die laten leerlingen nu meer gespreid over de dag reizen.

  Bij de Nederlandse Spoorwegen is men blij met de terugkeer van een deel van de reizigers, maar de verwachtingen blijven somber: "Het is nog steeds vooral vrijetijdsverkeer. Reizigers die om een zakelijke reden de trein pakken, zien we veel minder in de trein." Volgens de NS heeft de groei van het aantal reizigers nog niet geleid tot te drukke treinen.

  De spoorvervoerder verwacht nog lang last te houden van de lagere reizigersaantallen: "Dat betekent wel wat voor onze inkomsten. En dat blijft nog wel even zo."

 • Meer coronabesmettingen in vluchtelingenkamp op Lesbos

  In het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn inmiddels 17 coronabesmettingen bevestigd. Gevreesd wordt dat het aantal verder oploopt.

  Het eerste geval werd afgelopen woensdag gemeld. Het ging om een Somaliër die was teruggekeerd uit Athene. Inmiddels zijn er ongeveer 16.000 testen uitgevoerd op het eiland, meldt de Griekse migratieminister Notis Mitarachi.

 • Reisadvies Griekse eilanden aangescherpt naar oranje

  Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Griekse eilanden aangescherpt van geel naar oranje. Het advies geldt vanaf morgenochtend.

  Volgens het ministerie is het aantal mensen dat besmet is geraakt met het virus tijdens hun vakantie op een van de Griekse eilanden flink gestegen. "Bent u van plan om naar een Grieks eiland te reizen of bent u daar? Houd er rekening mee dat het advies voor dat eiland oranje wordt. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden", zegt het ministerie.

  Mensen die terugkeren uit een oranje gebied, moeten tien dagen in thuisquarantaine.

 • Paris Saint-Germain-speler Mbappé besmet met corona

  Paris Saint-Germain-speler Kylian Mbappé is positief getest op corona. De aanvaller het Franse nationale voetbalelftal mist daardoor de interland tegen Kroatië.

  Mbappé is de zevende speler van PSG die corona blijkt te hebben. Ook Neymar is besmet.

 • Coronatests kwijt in Purmerend: 'We waren boos en verdrietig'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronatests kwijt in Purmerend: 'We waren boos, verdrietig'
 • Provincie Antwerpen naar code geel, stad blijft wel oranje

  Het reisadvies voor de provincie Antwerpen gaat van code oranje naar code geel. De stad Antwerpen blijft wel oranje, wat inhoudt dat een bezoek wordt afgeraden als het niet noodzakelijk is.

  Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is de corona-uitbraak in de rest van de provincie onder controle. Mensen die in de stad Antwerpen zijn geweest moeten in thuisquarantaine.

  Reizigers uit de Nederlandse provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland en Limburg wordt door de Belgische overheid geadviseerd om zich bij aankomst in België preventief te laten testen en 14 dagen in België in zelfquarantaine te gaan.

 • Voor 5,3 miljard loonsubsidie aangevraagd in tweede ronde

  Bedrijven hebben in totaal voor 5,3 miljard euro loonsubsidie aangevraagd uit het tweede noodpakket van het kabinet. Volgens het ministerie van Sociale Zaken zijn daarmee ongeveer 1,3 miljoen werknemers geholpen. Het UWV heeft inmiddels 2,1 miljard euro overgemaakt.

  Bij het loket voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW2) zijn de afgelopen weken zo'n 65.000 aanvragen binnengekomen. Het gaat om bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn geraakt en de lonen niet meer kunnen betalen. Ze kunnen subsidie aanvragen voor de duur van vier maanden. De meeste aanvragen zijn goedgekeurd. In de eerste ronde van de NOW, de een maand langer liep, werd bijna 10 miljard euro aangevraagd.

  Ook zijn er zo'n 100.000 aanvragen binnengekomen van zelfstandigen voor inkomenssteun. De meeste verzoeken kwamen van zelfstandigen die ook in de eerste rond een aanvraag hadden ingediend.

 • Staatssecretarissen niet welkom in de Grote Kerk op Prinsjesdag

  Volgende week dinsdag, op Prinsjesdag, ontbreken de staatssecretarissen van het kabinet bij het voorlezen van de Troonrede in de Grote Kerk in Den Haag. Het kabinet heeft besloten met een kleinere delegatie te komen, vanwege de coronacrisis.

  Vanwege de pandemie leest de koning de Troonrede dit jaar niet in de Ridderzaal voor, maar in de veel grotere Grote Kerk. Tegelijkertijd wordt het aantal aanwezigen flink beperkt om zo voldoende ruimte tussen de gasten te hebben. Normaal gesproken zitten er 1000 mensen in de Ridderzaal, in de kerk zullen dat er ongeveer 250 zijn.

  Zo blijft het hele Corps Diplomatique, de ambassadeurs in ons land, weg. Ook de partners van Kamerleden zijn niet welkom. Van de Raad van State komt alleen vicepresident Thom de Graaff.

  Het kabinet heeft besloten de staatssecretarissen thuis te laten. De geste zet overigens niet heel veel zoden aan de dijk: het gaat om 9 personen. De 16 ministers van Rutte III zitten wel in de Grote Kerk.

 • Schiphol: graag overal een mondkapje dragen

  Schiphol vraagt reizigers vanaf vandaag op alle plekken op de luchthaven een mondkapje te dragen. Gezichtsbedekking is tot nu toe alleen verplicht bij de incheckbalies, de beveiliging, de paspoortcontrole en op de pieren, maar de luchthaven wil dat iedereen vanaf de aankomst tot het vertrek de mond bedekt, zoals bij de winkeltjes en rond het treinstation.

  Het is een "zeer dringend verzoek", maar geen verplichting. Dat zou de overheid moeten bepalen. "We hebben het kabinet gevraagd de algehele plicht in te voeren", laat een woordvoerder weten.

 • Heerlense basisschool dicht vanwege besmette leraren

  Een basisschool in Heerlen heeft alle kinderen naar huis gestuurd omdat een aantal leraren besmet is met het coronavirus. In een brief aan de ouders staat dat de school De Wegwijzer sluit vanwege een te klein aantal medewerkers dat op school mag komen werken. Daardoor kunnen de lessen niet doorgaan.

  De basisschool liet de leraren testen. Een aantal werd positief getest. "Uit het contactonderzoek van de GGD is gebleken dat enkele leerlingen nauw contact hebben gehad met de besmette juf of meester", schrijft de directrice van De Wegwijzer. "Denk hierbij aan het vasthouden van een hand of een gesprekje binnen 1,5 meter." De ouders van die kinderen zijn geïnformeerd over het contact.

  De school heeft zo'n 200 leerlingen en 15 leerkrachten en blijft tot en met zeker vrijdag dicht.

 • Casablanca opnieuw op slot vanwege corona

  Casablanca gaat weer in lockdown. De ruim 4 miljoen inwoners van de Marokkaanse stad moeten zich twee weken aan een avondklok houden. Ook verder wordt hun bewegingsvrijheid ingeperkt. Alle routes naar andere grote steden zijn maandag sinds het middaguur afgesloten. Reizen is alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan. De scholen, die vandaag weer open zouden gaan, blijven dicht.

  Casablanca kent de meeste besmettingen van het land. Gisteren werden er in heel Marokko 2234 geregistreerd. "Niet eerder kwam het aantal besmettingen per dag boven de 2000", zegt correspondent Samira Jadir. "Bijna de helft hiervan is in de stad Casablanca."

  Ondertussen maakte de Marokkaanse overheid gisteren bekend dat niet-Marokkanen het land weer in mogen.

 • Brusselse studenten krijgen diploma in de openlucht

  4700 studenten van de Brusselse universiteiten VUB en ULB krijgen hun diploma dit jaar op de Grote Markt in de Belgische hoofdstad. Burgemeester Philippe Close heeft de historische locatie ter beschikking gesteld.

  De diploma-uitreikingen zullen worden gehouden in de week van 28 september. Telkens krijgt een groep van maximaal 200 studenten hun diploma in de open lucht. Op die manier kan volgens de autoriteiten de veiligheid gegarandeerd worden. Alle aanwezigen moeten verplicht een mondkapje dragen.

  De rectoren van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles zijn blij met de uitnodiging. Het is de eerste keer dat de Brusselse universiteiten de uitreiking buiten hun gebouwen houden.

 • Sinterklaasintochten in 't Gooi afgelast vanwege corona

  De sinterklaasintochten in de Gooi en Vechtstreek gaan komende november niet door. Dat heeft de veiligheidsregio besloten, meldt NH Nieuws. Volgens de burgemeesters van de gemeenten in de regio zijn grote sinterklaasintochten niet mogelijk vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Het betekent dat onder meer Hilversum, Weesp, Huizen en Wijdemeren geen intocht krijgen.

  Een woordvoerder zegt dat anderhalve meter afstand van elkaar houden bij de intochten niet te doen is en ook niet te handhaven is. "Daar komt nog eens bij dat luidkeels zingen niet mag en dat hoort nou eenmaal bij een sinterklaasintocht", zegt de woordvoerder.

  Gooi en Vechtstreek is de eerste veiligheidsregio die de sinterklaasintochten afgelast. Wel hebben eerder andere gemeenten besloten om de intocht niet door te laten gaan, zoals Woerden en Gorinchem.

 • Aantal positieve testen daalt iets, maar blijft hoog

  Tot 10.00 uur vanochtend zijn 797 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Dat zijn er minder dan gisteren, toen het er 925 waren: het hoogste aantal sinds april. Maar het aantal is nog altijd duidelijk hoger dan vorige week, toen er gemiddeld 514 besmettingen per dag werden geregistreerd.

  Mogelijk heeft de toename te maken met een stijging van het aantal testen. Het RIVM is dat aan het bekijken en komt morgen met een analyse in zijn wekelijkse rapportage.

  De meeste positieve testen worden nog altijd gemeld in de grote steden. In Amsterdam zijn het vandaag 135 gevallen, in Rotterdam 77 en in Den Haag 44. Voor die laatste stad is dat minder dan de helft van de 115 van gisteren.

  Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Ouder-Amstel (5 per 10.000 inwoners), Amsterdam (4,3) en Weesp (4,1).

  Doden en ziekenhuisopnames

  De GGD's hebben vandaag 11 nieuwe ziekenhuisopnames en geen doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 3 doden per dag.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet in de afgelopen 24 uur, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

  Er liggen 140 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 31 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.