liveblog
NOS NieuwsAangepast

VDL en DSM gaan mondkapjes maken • Recordaantal besmettingen in Frankrijk

  • Vandaag 744 nieuwe besmettingen, stijging positieve testen zet door.
  • Minister De Jonge gaat kijken of mensen met vitale beroepen toch voorrang kunnen krijgen bij coronatesten.
  • De Italiaanse oud-premier Berlusconi is met het coronavirus opgenomen in een ziekenhuis in Milaan.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Steeds meer scholen onderzoeken commerciële testen

Steeds meer basisscholen en middelbare scholen overwegen om commerciële coronatests in te zetten voor hun personeel. Omdat de wachttijd voor een coronatest bij de GGD oploopt en de uitslag ook niet meteen komt, kunnen docenten met verkoudheidsklachten soms bijna een week niet lesgeven. Ook mediabedrijven en sportploegen kloppen aan bij de commerciële bureaus.

Minister zegt bewust tests over kleine labs te verdelen

Er wordt bewust gekozen om de coronatests in Nederland te verdelen over veel verschillende kleine laboratoria, zegt minister Hugo de Jonge in een interview met Nieuwsuur. Critici zeggen dat deze manier van werken niet efficiënt is in een pandemie.

Het gebruik van de kleine laboratoria is volgens de minister nodig om de labs, die een belangrijke regionale functie hebben, te behouden. Ondertussen worden de grote laboratoria in Nederland niet volledig ingezet.

WHO tempert verwachtingen grootschalig vaccineren

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht niet dat er voor de eerste helft van volgend jaar op grote schaal gevaccineerd kan worden. De WHO wil de verwachtingen over de beschikbaarheid temperen, ondanks het feit dat de ontwikkeling van een aantal vaccins vergevorderd is.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zei dat de Wereldgezondheidsorganisatie niet achter vaccins zal staan als niet is bewezen dat die veilig zijn. "Ze worden alleen gebruikt als ze effectief en veilig blijken te zijn. Dat zou ik de wereld willen verzekeren."

Wereldwijd zijn de verwachtingen om snel een vaccin te maken hooggespannen. Eergisteren sprak minister De Jonge nog de hoop uit dat de eerste vaccins in het begin van 2021 beschikbaar zijn.

'Negen mogelijke vaccins die goede kans maken'

Er is niet heel veel fantasie voor nodig om de ontwikkeling van een coronavaccin te zien als een race naar de finish. Er zijn spelregels, koplopers, en aan de eindstreep wacht eeuwige roem en een pot met geld. En het publiek houdt de adem in.

"Ik zit nog net niet met chips en cola te kijken", zegt epidemioloog Ger Steenbergen tegen Nieuwsuur. "Er zijn negen vaccins in de race die een goede kans maken."

Bijna 9000 nieuwe besmettingen in Frankrijk, nooit eerder zo veel

In de afgelopen 24 uur zijn er in Frankrijk 8975 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het zijn sinds het begin van de corona-uitbraak niet eerder zoveel geweest.

Het aantal mensen met een coronabesmetting in Franse ziekenhuizen is in het afgelopen etmaal gestegen tot 4671. Dat is nog steeds een stuk minder dan op het hoogtepunt op 14 april: 32.292. Het aantal doden in Frankrijk ligt nu op 30.686 en het totaal aantal vastgestelde besmettingen is 309.156.

Katholieken gaan minder naar de kerk uit angst voor corona

Het aantal kerkgangers in Nederlandse rooms-katholieke parochies is sinds het begin van de coronacrisis met ongeveer 25 procent afgenomen. Dat blijkt uit een rondgang van het Katholiek Nieuwsblad langs 21 parochies in de zeven bisdommen.

Verschillende pastoors zeggen tegen het nieuwsblad dat met name ouderen en kwetsbare parochianen de kerken mijden uit angst of voorzichtigheid. "Onder kerkgangers die voor de coronacrisis gewoonlijk in onze kerken kwamen, zit nog heel wat schrik", zegt een pastoor uit het aartsbisdom Utrecht. Voor de crisis kwamen bij een gemiddelde zondagsviering in zijn kerken tussen de tachtig en honderd mensen, nu zijn dat er ongeveer zestig.

In sommige parochies is de afname minder en in een enkele parochie is zelfs sprake van een stijging. Maar over de hele linie is het aantal bezoekers tussen de 25 en 30 procent gedaald.

Aboutaleb ziet sinterklaasintocht Rotterdam niet zitten

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gaat er niet van uit dat er dit jaar een sinterklaasintocht in zijn stad komt. Volgens de regionale omroep Rijnmond ziet hij dat niet zitten als de huidige situatie rondom het coronavirus niet verbetert. "Dat gaat niet gebeuren", zegt hij.

"Het kenmerk van een intocht is dat er een massa mensen op elkaar zit. Voor kinderen is dat niet zo erg, maar er zitten ook enorm veel ouders tussen." Er is nog geen besluit genomen, omdat de gemeente niet weet wat er de komende periode gaat gebeuren rondom corona, zegt de omroep.

Belgische brouwerij stilgelegd na 9 besmettingen

Negen werknemers van een brouwerij in Jupille, in de Belgische provincie Luik, zijn positief getest op corona, melden Belgische media. Alle besmette personeelsleden werken op de logistieke afdeling. De brouwerij van bierconcern AB Inbev is stilgelegd.

Volgens vakbonden heeft de brouwer te laat gereageerd op de besmettingen. De eerste twee besmettingen werden vorige week al geconstateerd. Een van de werknemers ligt in coma, zegt een vakbond. De bonden en de directie van AB InBev zitten momenteel om tafel. Volgens de brouwer heeft het stilleggen van de werkzaamheden al gevolgen voor de hoeveelheid bier dat gebrouwen wordt.

ID&T en verzekeraars schikken over coronaschade

Festivalorganisator ID&T en verzekeraars Nationale Nederlanden en Reaal hebben een schikking getroffen over de afwikkeling van de schade die de festivalorganisator door de coronacrisis heeft geleden.

ID&T, bekend van grote festivals als Mysteryland en Awakenings, stapte naar de rechter omdat het bedrijf door afgelastingen veel schade heeft geleden. De rechter bepaalde vorige maand dat de organisator een voorschot van 1,3 miljoen euro tegemoet kon zien, waarop de verzekeraars in hoger beroep gingen.

De partijen zijn er nu alsnog samen uit gekomen. Over het overeengekomen bedrag doen ze geen uitspraken.

VDL en DSM gaan samen mondkapjes en filters maken voor de zorg

Industrieel concern VDL en chemiebedrijf DSM beginnen samen een bedrijf om mondkapjes en filters te maken: Dutch PPE Solutions. Beide organisaties investeren miljoenen en gaan op twee locaties produceren, in Helmond en Geleen.

In Helmond kan volgende maand al worden gestart met de productie van mondmaskers. In Geleen moet nog een fabriek worden gebouwd waar de stof meltblown polypropyleen kan worden gemaakt. Dat is een belangrijk onderdeel van het filtermateriaal voor de maskers. Die fabriek moet in april volgend jaar operationeel zijn.

De maskers en filters zijn in eerste instantie bedoeld voor de gezondheidszorg. Op een later moment kan worden uitgebreid naar producten voor openbaar vervoer, scholen en andere bedrijven in Europa.

Zes hockeysters in quarantaine, start seizoen uitgesteld

De hockeybond heeft de competitiewedstrijd van zondag tussen de vrouwen van Amsterdam en HGC uitgesteld. De bond heeft dat besluit genomen omdat er bij Amsterdam drie speelsters besmet zijn met het coronavirus en drie speelsters preventief in quarantaine zitten.

De wedstrijd is verplaatst naar volgende week woensdag.

UWV verwacht snelle stijging aantal WW-uitkeringen

Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat het aantal WW-uitkeringen volgend jaar hoger zal zijn dan op de top van de kredietcrisis, eind 2013, begin 2014. Toen waren er 441.000 lopende uitkeringen. Het UWV merkt wel op dat het om een prognose gaat, die van veel factoren afhankelijk is.

In juli keerde het UWV 301.000 WW-uitkeringen uit. Zonder de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) die werkgevers kunnen aanvragen om de loonkosten tijdens de coronacrisis te dekken, zou het aantal WW-uitkeringen nog veel sterker zijn gestegen, denkt het UWV.

De instantie zegt dat het effect van de coronacrisis heftiger is dan van de kredietcrisis. Toen duurde het vijf jaar voordat het dieptepunt, het niveau van 2013/2014, werd bereikt, nu wordt dat waarschijnlijk al binnen twee jaar bereikt.

In de twaalf maanden voor de coronacrisis ontving het UWV gemiddeld ruim 34.000 nieuwe WW-aanvragen per maand. In april steeg dat aantal naar meer dan 100.000 aanvragen. Sinds de start van de NOW is het teruggezakt naar rond de 43.000 per maand.

Stijging aantal positieve testen zet door

Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 744 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Daarmee zet de stijging van de afgelopen drie dagen door. Vorige week was het aantal positieve testen steeds rond de 500.

Mogelijk is de verklaring dat er aanzienlijk meer mensen willen worden getest. Het RIVM kijkt daar nog naar en komt dinsdag in de wekelijkse rapportage met de uitkomst van die analyse.

De meeste besmettingen (135) zijn in Amsterdam, gevolgd door gevolgd door Den Haag (99) en Rotterdam (57). Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Ouder-Amstel (5 per 10.000 inwoners), Delft (4,8) en Eemnes (4,3), onmiddellijk gevolgd door Den Haag met 4,1.

De GGD's hebben vandaag 7 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden gemeld aan het RIVM. Gisteren waren er 5 opnames en geen overledenen.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

Er lagen gisteren 123 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 28 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

Helft bewoners in Amsterdams verpleeghuis besmet

In een verpleeghuis in Amsterdam-Zuidoost zijn zestien van de dertig bewoners besmet met het coronavirus. Ze zijn op een etage ondergebracht, waar ze apart worden verzorgd, schrijft de Amsterdamse omroep AT5.

De uitbraak werd ontdekt toen een aantal bewoners symptomen vertoonde, waarna iedereen werd getest op het virus. "Het zijn cliënten met dementie, dus het is lastig om te herkennen of ze symptomen hebben. Wat we nu weten is dat de klachten relatief licht zijn", zegt een woordvoerder van zorgorganisatie Cordaan tegen AT5.

Demonstranten verlaten Malieveld

Een uur nadat de gemeente Den Haag de demonstratie op het Malieveld had beëindigd, vroeg de politie de demonstranten te vertrekken van het grasveld. Daaraan lijkt gehoor te worden gegeven. Mensen verlaten het Malieveld en lopen rustig naar station Den Haag Centraal.

Even werd het vanmiddag grimmig op het Malieveld:

Burgemeester zet streep door protest op Malieveld

WHO: geen grootschalige vaccinaties voor mid-2021

De WHO rekent niet op grootschalige vaccinaties tegen het coronavirus voor het midden van 2021. Dat zei Margaret Harris, woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie, op een persconferentie.

Volgens haar heeft nog geen enkel kandidaat-vaccin tegen het virus "een duidelijk signaal" afgegeven dat het voor minstens 50 procent effectief is. Oftewel het minimale percentage waar de WHO op inzet.

Daarnaast is het noodzakelijk dat de kandidaat-vaccins langdurig worden getest in de laatste fase als het gaat om effectiviteit en veiligheid. Alle data over vaccins moeten met elkaar worden gedeeld en vergeleken, zei Harris.

Den Haag zet streep door protest, demonstranten nog op Malieveld

De demonstratie op het Malieveld in Den Haag tegen tegen de coronaspoedwet is beëindigd door burgemeester Van Zanen. De demonstranten wilden het Malieveld verlaten. Dat was tegen de afspraken en ze negeerden aanwijzingen van de politie, zegt de gemeente op Twitter. Er zijn nog wel honderden demonstranten aanwezig op het grasveld. Zij zijn omsingeld door agenten, die vooralsnog geen pogingen doen de mensen naar huis te sturen.

Bij de demonstratie werd de sfeer aan het begin van de middag even grimmig. Bij het Korte Voorhout, nabij het Malieveld, hielden agenten demonstranten tegen die weg wilden van het Malieveld.

Mogelijk wilden ze naar het Binnenhof, waar in de Kamer momenteel een hoorzitting is over de spoedwet. "Blijkbaar wilden de demonstranten zich iets zichtbaarder opstellen", zegt verslaggever Roel Pauw. Hij zag onder meer hoe een vrouw werd gearresteerd. Na ingrijpen van de politie, die massaal aanwezig is met paarden en ME, werd het weer rustig en gingen de demonstranten terug naar het Malieveld. Vervolgens besloot de gemeente de demonstratie dus te beëindigen.

De politie zelf meldt dat een demonstrant is opgepakt, omdat die een agent op een fiets aanviel.

Madrid scherpt maatregelen aan

De Spaanse deelstaat Madrid scherpt de coronamaatregelen verder aan. Opnieuw geldt vanaf maandag het verbod om meer dan tien mensen bij elkaar te komen. De regel geldt voor openbare ruimtes, zoals terrassen, maar ook binnenshuis. Ook wordt het maximaal aantal mensen bij uitvaarten, bruiloften en andere samenkomsten teruggebracht.

Regiopresident Isabel Ayuso spreekt van pijnlijke en harde maatregelen. In Spanje zijn de afgelopen twee weken meer dan 100.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Bijna een derde daarvan werd geteld in Madrid. Vooral in de armere, dichtbevolkte wijken in de hoofdstad zijn veel mensen besmet geraakt.

Volgens het deelstaatbestuur spelen in de regio momenteel 41 virusbrandhaarden, maar is de situatie verder "stabiel". Over twee weken wordt gekeken of er nieuwe maatregelen nodig zijn.

Groningen weert Duitse voetbalfans met noodbevel

Bij de oefenwedstrijd van FC Groningen zondag tegen Arminia Bielefeld zijn supporters van de Duitse club niet welkom bij het stadion en in de stad. De gemeente Groningen heeft een noodbevel uitgevaardigd uit angst voor ongeregeldheden. Vanwege coronamaatregelen was al bekend dat de Duitsers niet het stadion in mogen, maar de gemeente heeft aanwijzingen dat Duitse fans toch naar Groningen afreizen.

"De politie ziet toe op de naleving van dit bevel. Het noodbevel wordt door Arminia Bielefeld bekendgemaakt bij de achterban", zegt de gemeente Groningen in een verklaring.

Honderden mensen bij demonstratie tegen spoedwet

Op het Malieveld in Den Haag zijn zo'n 400 mensen aanwezig bij een demonstratie tegen de coronaspoedwet. De wet is bedoeld om de noodmaatregelen tegen coronaverspreiding een stevigere juridische basis te geven, maar kreeg de afgelopen maanden flinke kritiek.

Een eerste versie werd aangepast na onder meer grote bezwaren van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet. Eind vorige maand plaatsten het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters nog kanttekeningen bij de wet.

De demonstratie op het Malieveld verloopt vooralsnog rustig. Groepjes demonstranten die in het centrum van Den Haag lopen, worden door de politie gevraagd naar het Malieveld te gaan.

De Jonge gaat kijken naar testvoorrang leraren en zorgpersoneel

Minister De Jonge (Volksgezondheid) wil kijken of het mogelijk is om leraren en zorgpersoneel voorrang te geven bij een coronatest. Hij zegt die wens van de Tweede Kamer goed te begrijpen. In het onderwijs dreigen bijvoorbeeld klassen naar huis te worden gestuurd als leraren verkouden zijn. Vervolgens moeten die docenten dagen thuis wachten op een test en op de uitslag. Dat heeft ook gevolgen voor de ouders, die niet naar hun werk kunnen, zei De Jonge vanochtend.

De minister zei dat het wel moet kunnen om bepaalde beroepsgroepen voorrang te geven. "Ik kan niet zeggen dat dit zomaar oplosbaar is", zo waarschuwde hij. Hij gaat erover in gesprek met de GGD's. Die kunnen de vraag naar testen op dit moment alleen nauwelijks aan. Veel mensen kunnen niet binnen 48 uur een afspraak maken. "We zien op dit moment dat het piept en kraakt", zei De Jonge. "We moeten er eerst voor zorgen dat we de schaarste aan testmateriaal oplossen."

Tot nu toe wilde het kabinet geen onderscheid maken tussen verschillende beroepsgroepen bij het testen.

Nieuw-Zeeland meldt eerste coronadode in drie maanden

In Nieuw-Zeeland is voor het eerst sinds eind mei iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een man van in de vijftig, schrijft het Duitse persbureau Dpa. Hij overleed in een ziekenhuis in de stad Auckland, waar eerder deze maand een cluster ontstond na besmettingen binnen een familie.

Nieuw-Zeeland telt nu in totaal 23 coronadoden. Tot de uitbraak in Auckland was het land meer dan honderd dagen virusvrij. Vanwege de nieuwe besmettingen besloot Premier Ardern de parlementsverkiezingen, die eigenlijk later deze maand gehouden zouden worden, met vier weken uit te stellen.

Premier Jacinda Ardern

Australië verlengt inreisverbod tot half december

Australië heeft het inreisverbod voor internationale reizigers verlengd tot zeker 17 december. Minister van Volksgezondheid Hunt neemt daarmee het advies van de Australische gezondheidsraad AHPPC over, die het toelaten van bijvoorbeeld toeristen vanwege de coronapandemie nog altijd als een "onaanvaardbaar risico" beschouwt.

Sinds maart heeft het land de grenzen gesloten voor buitenlandse reizigers. Premier Morrison hoopt rond Kerstmis de meeste beperkingen te kunnen opheffen, zei hij op een persconferentie. Dan moet het ook weer makkelijker zijn voor Australiërs om tussen de verschillende deelstaten en territoria te reizen.

Bezettingsgraad verpleeghuizen stijgt weer

De bezettingsgraad in de verpleeghuizen stijgt weer. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit op basis van de recentste cijfers.

In de piek van de corona-uitbraak in het voorjaar waren er ruim 5500 bedden leeg. Begin augustus waren dat er nog zo'n 3900. Volgens de autoriteit tonen de nieuwste cijfers aan dat mensen het weer aandurven om in verpleeghuizen te wonen. Vooral in de zuidelijke regio's, waar de bezetting ook het sterkst afnam.

Tegelijk besloten veel mensen die recht hadden op een plek in een verpleeghuis daar voorlopig van af te zien, onder meer vanwege het bezoekverbod. Zij kozen ervoor voorlopig zelfstandig te blijven wonen. Doordat deze mensen besloten te wachten met hun verhuizing naar het verpleeghuis, groeiden de wachtlijsten. Nu durven ze het wel aan om te verhuizen en daardoor nemen de wachtlijsten weer iets af.

Dit jaar definitief geen skûtsjesilen in Friesland

Friesland moet het voor het eerst in 75 jaar een heel jaar doen doen zonder skûtsjesyl-wedstrijden. In overleg met de veiligheidsregio heeft de organisatie besloten om ook de allerlaatste wedstrijd van het seizoen in Heeg te schrappen. Het risico op verdere verspreiding van het coronavirus is te groot, meldt Omrop Fryslân.

Skûtsjezilen is sinds de eerste wedstrijd in de sport 75 jaar geleden uitgegroeid tot een Friese traditie. Maar in het huidige jubileumjaar is door de coronapandemie alles anders; wedstrijden werden afgelast of uitgesteld. Er werden veel bezoekers verwacht bij de race in Heeg in oktober, omdat eerdere wedstrijden niet doorgingen en vanwege het gegeven dat het evenement in de herfstvakantie viel.

Volgens de organisatie zou het ondoenlijk zijn om de coronaregels te handhaven.

22 scholen in Frankrijk gesloten

In Frankrijk zijn de afgelopen dagen 22 scholen gesloten vanwege coronabesmettingen. Dat zei minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer op radiozender Europe 1.
Het gaat om twaalf scholen op het Franse vasteland en tien scholen op het eiland Réunion. "Dus dat is een relatief klein aantal op in totaal 60.000 scholen", aldus Blanquer.

Sinds dinsdag gaan er in Frankrijk weer ruim 12 miljoen kinderen naar school. Gisteren meldde het land ruim 7000 nieuwe besmettingen in 24 uur, waarmee het record van ruim 7500 besmettingen op een dag in maart werd genaderd.

Vanwege dat stijgend aantal besmettingen leven er zorgen bij leraren en ouders over de start van het schooljaar.

Berlusconi opgenomen in ziekenhuis

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is opgenomen in een ziekenhuis in Milaan, nadat eergisteren bekend was geworden dat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Dat meldt zijn partij Forza Italia op Facebook. Volgens de partij baart het klinisch beeld van de 83-jarige Berlusconi vooralsnog "geen zorgen". Hij zou uit voorzorg zijn opgenomen. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa vertoont Berlusconi de eerste symptomen van een dubbele longontsteking. Hij ligt niet op de intensive care.

Gisteren nog zei hij in een telefoongesprek met leiders van zijn partij dat hij geen koorts meer had en dat hij herstellende was. Berlusconi verbleef de afgelopen dagen in quarantaine in zijn villa in Arcore, een plaats in de buurt van Milaan. Hij zou het virus hebben opgelopen op Sardinië. Zijn 30-jarige vriendin is ook besmet, net als twee van zijn vijf kinderen.

Berlusconi was drie keer premier van Italië.

'Zorg niet klaar voor tweede golf'

Zorgmedewerkers zeggen dat zij nog niet voldoende zijn voorbereid op een eventuele tweede coronagolf. Dat meldt vakbond FNV op basis van een onderzoek onder ruim 1600 medewerkers uit de zorg- en welzijnssector. 80 procent van de medewerkers zegt bang te zijn voor een tweede golf. Bijvoorbeeld omdat er te weinig beschermingsmiddelen zijn of omdat mensen zich niet goed genoeg houden aan de maatregelen.

Verder zegt twee op de vijf medewerkers fysiek en mentaal uitgeput te zijn door het werk. Ook voelde een meerderheid zich overbelast in de eerste coronapiek. "Deze cijfers maken me echt boos", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. Ze pleit onder meer voor snel meer beschermingsmiddelen. "Want de verwarring over beschermingsmiddelen is compleet door het zwalkende overheidsbeleid. Werkgevers maken misbruik van die situatie door het gebruik van beschermingsmiddelen soms zelfs te verbieden", zegt De Jong. "Met zo'n gevoel van onveiligheid vrezen zorgmedewerkers extra voor een tweede golf. Dat geeft dit onderzoek duidelijk aan en we krijgen hier ook steeds meer klachten over."

'Kijk bij verdeling vaccins naar gezonde levensjaren'

In het wetenschappelijke vakblad Science schrijft een groep wetenschappers niets te zien in het plan van de Wereldgezondheidsorganisatie om vaccins eerlijk te verdelen over de wereld op basis van bevolkingsaantallen. In plaats daarvan moet er gekeken worden naar gezonde levensjaren, dus naar iemands levensverwachting

Lisa Herzog, assistent professor politieke filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, maakte deel uit van de internationale groep epidemiologen, economen, filosofen en ethici die het artikel schreef. Ze legt in Trouw uit waarom het een slecht idee is om te kijken naar alleen bevolkingsaantallen.

Dan wordt er volgens haar bijvoorbeeld geen rekening gehouden met blijvende gezondheidsschade door het virus, zegt ze, waar iemand de rest van zijn of haar leven last van kan houden. "Een verdeling puur naar aantallen inwoners betekent dat er een verlies zal zijn aan gezonde levensjaren, terwijl je dat had kunnen voorkomen. Dat is ethisch onjuist."

India op koers om Brazilië te passeren

In India is het aantal vastgestelde coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gestegen met ruim 83.000. Nooit eerder meldde het land zoveel besmettingen op een dag.

Het land staat nu in totaal op ruim 3,9 miljoen coronagevallen. Vermoedelijk passeert het de komende dagen Brazilië als land dat mondiaal het zwaarst getroffen is door het virus, na de VS. Er overleden in India zeker 68.000 mensen aan het virus.

In augustus kwamen er ruim 2 miljoen besmettingen bij in het land. In grote steden als Mumbai en New Delhi, waar het virus al langer rondwaart en strenge maatregelen gelden, is de situatie relatief onder controle. Maar in kleinere steden en dorpen loopt het aantal besmettingen rap op, omdat er juist weinig maatregelen zijn. Daardoor kan het virus zich gemakkelijk verspreiden. Zo was er half augustus nog geen enkele besmetting vastgesteld in het dorpje Rajewadi, meldt persbureau Reuters. Inmiddels heeft een op de vier inwoners positief getest op het virus.