NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

VDL en DSM gaan mondkapjes maken • Recordaantal besmettingen in Frankrijk

 • Vandaag 744 nieuwe besmettingen, stijging positieve testen zet door.
 • Minister De Jonge gaat kijken of mensen met vitale beroepen toch voorrang kunnen krijgen bij coronatesten.
 • De Italiaanse oud-premier Berlusconi is met het coronavirus opgenomen in een ziekenhuis in Milaan.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Steeds meer scholen onderzoeken commerciële testen

  Steeds meer basisscholen en middelbare scholen overwegen om commerciële coronatests in te zetten voor hun personeel. Omdat de wachttijd voor een coronatest bij de GGD oploopt en de uitslag ook niet meteen komt, kunnen docenten met verkoudheidsklachten soms bijna een week niet lesgeven. Ook mediabedrijven en sportploegen kloppen aan bij de commerciële bureaus.

 • Minister zegt bewust tests over kleine labs te verdelen

  Er wordt bewust gekozen om de coronatests in Nederland te verdelen over veel verschillende kleine laboratoria, zegt minister Hugo de Jonge in een interview met Nieuwsuur. Critici zeggen dat deze manier van werken niet efficiënt is in een pandemie.

  Het gebruik van de kleine laboratoria is volgens de minister nodig om de labs, die een belangrijke regionale functie hebben, te behouden. Ondertussen worden de grote laboratoria in Nederland niet volledig ingezet.

 • WHO tempert verwachtingen grootschalig vaccineren

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht niet dat er voor de eerste helft van volgend jaar op grote schaal gevaccineerd kan worden. De WHO wil de verwachtingen over de beschikbaarheid temperen, ondanks het feit dat de ontwikkeling van een aantal vaccins vergevorderd is.

  WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zei dat de Wereldgezondheidsorganisatie niet achter vaccins zal staan als niet is bewezen dat die veilig zijn. "Ze worden alleen gebruikt als ze effectief en veilig blijken te zijn. Dat zou ik de wereld willen verzekeren."

  Wereldwijd zijn de verwachtingen om snel een vaccin te maken hooggespannen. Eergisteren sprak minister De Jonge nog de hoop uit dat de eerste vaccins in het begin van 2021 beschikbaar zijn.

 • 'Negen mogelijke vaccins die goede kans maken'

  Er is niet heel veel fantasie voor nodig om de ontwikkeling van een coronavaccin te zien als een race naar de finish. Er zijn spelregels, koplopers, en aan de eindstreep wacht eeuwige roem en een pot met geld. En het publiek houdt de adem in.

  "Ik zit nog net niet met chips en cola te kijken", zegt epidemioloog Ger Steenbergen tegen Nieuwsuur. "Er zijn negen vaccins in de race die een goede kans maken."

 • Bijna 9000 nieuwe besmettingen in Frankrijk, nooit eerder zo veel

  In de afgelopen 24 uur zijn er in Frankrijk 8975 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het zijn sinds het begin van de corona-uitbraak niet eerder zoveel geweest.

  Het aantal mensen met een coronabesmetting in Franse ziekenhuizen is in het afgelopen etmaal gestegen tot 4671. Dat is nog steeds een stuk minder dan op het hoogtepunt op 14 april: 32.292. Het aantal doden in Frankrijk ligt nu op 30.686 en het totaal aantal vastgestelde besmettingen is 309.156.

 • Katholieken gaan minder naar de kerk uit angst voor corona

  Het aantal kerkgangers in Nederlandse rooms-katholieke parochies is sinds het begin van de coronacrisis met ongeveer 25 procent afgenomen. Dat blijkt uit een rondgang van het Katholiek Nieuwsblad langs 21 parochies in de zeven bisdommen.

  Verschillende pastoors zeggen tegen het nieuwsblad dat met name ouderen en kwetsbare parochianen de kerken mijden uit angst of voorzichtigheid. "Onder kerkgangers die voor de coronacrisis gewoonlijk in onze kerken kwamen, zit nog heel wat schrik", zegt een pastoor uit het aartsbisdom Utrecht. Voor de crisis kwamen bij een gemiddelde zondagsviering in zijn kerken tussen de tachtig en honderd mensen, nu zijn dat er ongeveer zestig.

  In sommige parochies is de afname minder en in een enkele parochie is zelfs sprake van een stijging. Maar over de hele linie is het aantal bezoekers tussen de 25 en 30 procent gedaald.

 • Aboutaleb ziet sinterklaasintocht Rotterdam niet zitten

  De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gaat er niet van uit dat er dit jaar een sinterklaasintocht in zijn stad komt. Volgens de regionale omroep Rijnmond ziet hij dat niet zitten als de huidige situatie rondom het coronavirus niet verbetert. "Dat gaat niet gebeuren", zegt hij.

  "Het kenmerk van een intocht is dat er een massa mensen op elkaar zit. Voor kinderen is dat niet zo erg, maar er zitten ook enorm veel ouders tussen." Er is nog geen besluit genomen, omdat de gemeente niet weet wat er de komende periode gaat gebeuren rondom corona, zegt de omroep.

 • Belgische brouwerij stilgelegd na 9 besmettingen

  Negen werknemers van een brouwerij in Jupille, in de Belgische provincie Luik, zijn positief getest op corona, melden Belgische media. Alle besmette personeelsleden werken op de logistieke afdeling. De brouwerij van bierconcern AB Inbev is stilgelegd.

  Volgens vakbonden heeft de brouwer te laat gereageerd op de besmettingen. De eerste twee besmettingen werden vorige week al geconstateerd. Een van de werknemers ligt in coma, zegt een vakbond. De bonden en de directie van AB InBev zitten momenteel om tafel. Volgens de brouwer heeft het stilleggen van de werkzaamheden al gevolgen voor de hoeveelheid bier dat gebrouwen wordt.

 • ID&T en verzekeraars schikken over coronaschade

  Festivalorganisator ID&T en verzekeraars Nationale Nederlanden en Reaal hebben een schikking getroffen over de afwikkeling van de schade die de festivalorganisator door de coronacrisis heeft geleden.

  ID&T, bekend van grote festivals als Mysteryland en Awakenings, stapte naar de rechter omdat het bedrijf door afgelastingen veel schade heeft geleden. De rechter bepaalde vorige maand dat de organisator een voorschot van 1,3 miljoen euro tegemoet kon zien, waarop de verzekeraars in hoger beroep gingen.

  De partijen zijn er nu alsnog samen uit gekomen. Over het overeengekomen bedrag doen ze geen uitspraken.

 • VDL en DSM gaan samen mondkapjes en filters maken voor de zorg

  Industrieel concern VDL en chemiebedrijf DSM beginnen samen een bedrijf om mondkapjes en filters te maken: Dutch PPE Solutions. Beide organisaties investeren miljoenen en gaan op twee locaties produceren, in Helmond en Geleen.

  In Helmond kan volgende maand al worden gestart met de productie van mondmaskers. In Geleen moet nog een fabriek worden gebouwd waar de stof meltblown polypropyleen kan worden gemaakt. Dat is een belangrijk onderdeel van het filtermateriaal voor de maskers. Die fabriek moet in april volgend jaar operationeel zijn.

  De maskers en filters zijn in eerste instantie bedoeld voor de gezondheidszorg. Op een later moment kan worden uitgebreid naar producten voor openbaar vervoer, scholen en andere bedrijven in Europa.

 • Zes hockeysters in quarantaine, start seizoen uitgesteld

  De hockeybond heeft de competitiewedstrijd van zondag tussen de vrouwen van Amsterdam en HGC uitgesteld. De bond heeft dat besluit genomen omdat er bij Amsterdam drie speelsters besmet zijn met het coronavirus en drie speelsters preventief in quarantaine zitten.

  De wedstrijd is verplaatst naar volgende week woensdag.

 • UWV verwacht snelle stijging aantal WW-uitkeringen

  Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat het aantal WW-uitkeringen volgend jaar hoger zal zijn dan op de top van de kredietcrisis, eind 2013, begin 2014. Toen waren er 441.000 lopende uitkeringen. Het UWV merkt wel op dat het om een prognose gaat, die van veel factoren afhankelijk is.

  In juli keerde het UWV 301.000 WW-uitkeringen uit. Zonder de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) die werkgevers kunnen aanvragen om de loonkosten tijdens de coronacrisis te dekken, zou het aantal WW-uitkeringen nog veel sterker zijn gestegen, denkt het UWV.

  De instantie zegt dat het effect van de coronacrisis heftiger is dan van de kredietcrisis. Toen duurde het vijf jaar voordat het dieptepunt, het niveau van 2013/2014, werd bereikt, nu wordt dat waarschijnlijk al binnen twee jaar bereikt.

  In de twaalf maanden voor de coronacrisis ontving het UWV gemiddeld ruim 34.000 nieuwe WW-aanvragen per maand. In april steeg dat aantal naar meer dan 100.000 aanvragen. Sinds de start van de NOW is het teruggezakt naar rond de 43.000 per maand.

 • Stijging aantal positieve testen zet door

  Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 744 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Daarmee zet de stijging van de afgelopen drie dagen door. Vorige week was het aantal positieve testen steeds rond de 500.

  Mogelijk is de verklaring dat er aanzienlijk meer mensen willen worden getest. Het RIVM kijkt daar nog naar en komt dinsdag in de wekelijkse rapportage met de uitkomst van die analyse.

  De meeste besmettingen (135) zijn in Amsterdam, gevolgd door gevolgd door Den Haag (99) en Rotterdam (57). Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Ouder-Amstel (5 per 10.000 inwoners), Delft (4,8) en Eemnes (4,3), onmiddellijk gevolgd door Den Haag met 4,1.

  De GGD's hebben vandaag 7 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden gemeld aan het RIVM. Gisteren waren er 5 opnames en geen overledenen.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

  Er lagen gisteren 123 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 28 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

 • Helft bewoners in Amsterdams verpleeghuis besmet

  In een verpleeghuis in Amsterdam-Zuidoost zijn zestien van de dertig bewoners besmet met het coronavirus. Ze zijn op een etage ondergebracht, waar ze apart worden verzorgd, schrijft de Amsterdamse omroep AT5.

  De uitbraak werd ontdekt toen een aantal bewoners symptomen vertoonde, waarna iedereen werd getest op het virus. "Het zijn cliënten met dementie, dus het is lastig om te herkennen of ze symptomen hebben. Wat we nu weten is dat de klachten relatief licht zijn", zegt een woordvoerder van zorgorganisatie Cordaan tegen AT5.

 • Demonstranten verlaten Malieveld

  Een uur nadat de gemeente Den Haag de demonstratie op het Malieveld had beëindigd, vroeg de politie de demonstranten te vertrekken van het grasveld. Daaraan lijkt gehoor te worden gegeven. Mensen verlaten het Malieveld en lopen rustig naar station Den Haag Centraal.

  Even werd het vanmiddag grimmig op het Malieveld:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Burgemeester zet streep door protest op Malieveld