NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Veel meer besmettingen door technische storing • Rijbewijzen langer geldig

Liveblog gesloten
 • Meer dan 7000 nieuwe vastgestelde besmettingen in Frankrijk

  In de afgelopen 24 uur hebben de Franse autoriteiten 7017 nieuwe besmettingen vastgesteld. Een etmaal eerder waren dat er nog 4982. Het is de derde keer sinds het begin van de coronacrisis dat het aantal boven de 7000 besmettingen uitkomt. In totaal is nu bij 293.024 mensen corona vastgesteld.

  Voor de vijfde dag op rij is het aantal ziekenhuisopnamen gestegen. 4632 patiënten liggen nu in het ziekenhuis. Dat is nog wel een stuk minder dan op het hoogtepunt, op 14 april lagen er 32.292 covidpatiënten in de Franse ziekenhuizen. Het aantal mensen dat is overleden aan het virus is met 25 gestegen tot een totaal van 30.686.

 • Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi besmet

  De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is besmet met het coronavirus, meldt een van zijn woordvoerders. De 83-jarige Berlusconi blijft in quarantaine in zijn woning in de buurt van Milaan. De mediatycoon en voorman van de politieke partij Forza Italia blijft wel gewoon doorwerken. Hij zal onder meer partijgenoten steunen bij de campagne voor regionale verkiezingen later deze maand.

 • Cel- en taakstraffen voor demonstranten die politie belaagden

  De rechtbank in Den Haag heeft tijdens een snelrechtzitting cel- en taakstraffen opgelegd aan mannen die de politie belaagden tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen op 20 augustus. Volgens de politie werd ingegrepen toen agenten werden belaagd en "meerdere demonstranten zich provocerend en agressief richting agenten gedroegen".

  Een 42-jarige man uit Den Haag kreeg de hoogste straf. Hij moet twee maanden de gevangenis in. De rechter neemt het de man kwalijk dat hij een leidende rol had en dat hij medeverantwoordelijk was voor de grimmige sfeer. De politierechter noemde zijn gedrag onacceptabel.

  Een 33-jarige man uit Sint-Willebrord kreeg een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Hij werd verdacht van het slaan en bespugen van een agent. De rechter vond dat "vies en kwetsend". Een eveneens 33-jarige man uit Etten-Leur werd veroordeeld tot een taalstraf van 150 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. Hij bekende in de rechtbank dat hij "uit emotie" tegen een politiebus schopte. Hij kreeg ook een boete van 3000 euro.

  Een 48-jarige man uit Den Haag had geen vertrouwen in een eerlijk proces omdat de rechter hem al voor een eerder vergrijp had veroordeeld. Daarom diende hij een wrakingsverzoek in. Vanwege dat verzoek blijft de verdachte voorlopig vastzitten. De wrakingskamer moet nog besluiten of hij een andere rechter krijgt toegewezen.

 • 70 procent Nederlanders bereid om te laten vaccineren

  Een flink deel van de Nederlanders wil zich niet laten inenten als er een goed werkend vaccin tegen corona beschikbaar komt, of twijfelt daar nog over. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Nieuwsuur.

  13 procent wil zich niet laten inenten en 16 procent weet het nog niet. De meeste Nederlanders, zeven op de tien, zijn dus wél bereid zich te laten vaccineren.

 • WHO verandert behandelrichtlijn voor coronapatiënten

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verandert het behandeladvies voor coronapatiënten. De verwachting is dat dit sterfte voorkomt. De organisatie raadt nu behandeling met zogeheten corticosteroïden aan voor patiënten met ernstige of levensbedreigende covid-19. In de behandelrichtlijn van 27 mei raadde de WHO routinematig gebruik van die groep ontstekingsremmers nog af voor mensen met covid-19.

  Het kantelpunt ontstond half juni toen Britse onderzoekers meldden dat het middel dexamethason de sterfte van coronapatiënten aan de beademing met ongeveer een derde verminderde. "Op dat moment liepen er allerlei onderzoeken naar dexamethason en vergelijkbare ontstekingsremmers", zegt Lennie Derde, intensivist en onderzoeker bij het UMC Utrecht. "Toen we de hoopgevende Engelse resultaten zagen, vonden we het niet meer verantwoord patiënten vergelijkbare middelen te onthouden tijdens onderzoeken."

  "De WHO heeft toen het initiatief genomen om alle gedegen onderzoeken in samenhang te analyseren", zegt Derde, die de Europese tak van een internationaal onderzoek coördineerde naar het op dexamethason lijkende middel hydrocortison. "Het nieuwe WHO-advies is gebaseerd op die analyse."

  De behandeling van coronapatiënten zal in Nederland niet drastisch veranderen door het nieuwe advies. Dexamethason behoort al tot de drie middelen die veel worden gebruikt bij coronapatiënten. "Wel weten we nu echt zeker dat corticosteroïden werken en dat het effect breder is dan allen bij dexamethason", zegt Derde. "Alle onderzoeken wijzen in dezelfde richting, dat is lang niet altijd zo."

 • Door technische storing vandaag veel meer besmettingen gemeld

  Het aantal besmettingen dat vandaag door het RIVM is gemeld (734) is veel hoger dan het gemiddelde aantal meldingen de afgelopen weken. Volgens het RIVM komt dat door "een kortdurende technische storing" gisteren.

  Hierdoor is een deel van de positieve testen die gisteren hadden moeten worden gemeld, vandaag gemeld. Het totaal aantal besmettingen van vandaag valt vandaag daardoor hoger uit.

 • Rijbewijzen negen maanden langer geldig

  Bestuurders van wie het Nederlandse rijbewijs tussen 1 februari en 30 november verloopt of is verlopen, mogen negen maanden langer doorrijden binnen de EU. Dat geldt ook voor beroepsmatige chauffeurs die de verplichte code 95 op hun rijbewijs vermeld moeten hebben. Ook de geldigheid van nascholingscursussen wordt verlengd.

  De Europese Commissie heeft het verzoek van Nederland voor de verlenging geaccepteerd, zegt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Volgens het CBR kunnen sommige mensen vanwege de coronamaatregelen niet voldoen aan de eisen van het verlengen van het rijbewijs.

  Deze Europese regeling geldt voor alle Nederlandse rijbewijzen, schrijft het CBR in een persbericht. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar drie of één jaar geldig zijn. Wel wordt aan deze mensen gevraagd om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijgeschiktheid heeft plaatsgevonden.

 • Debat Grapperhaus live te volgen

  Het debat met minister Grapperhaus over de gang van zaken op zijn huwelijk, waarbij meerdere coronaregels werden overtreden, is live te volgen via NPO 1, NOS.nl, de NOS-app, de sociale media van de NOS en NPO Start.

  Daarnaast houden we een liveblog bij.

 • 'Rule Britannia' mag toch gezongen worden tijdens Last Night Of The Proms

  Het bekende Britse patriottische lied Rule Britannia mag van de BBC toch gezongen worden tijdens de afsluiting van het concertseizoen, Last Night Of The Proms, in de Royal Albert Hall. Eerder werd al besloten, onder meer op verzoek van de Finse dirigent, om het lied alleen instrumentaal op te voeren.

  De zender zei toen dat het koor niet mocht zingen vanwege de coronamaatregelen. Maar volgens tegenstanders werd het zingen geschrapt omdat de BBC de patriottistische teksten niet meer vond passen in de huidige tijd met Black Lives Matter. Onder meer de zin "Heers Brittannië, Brittannië heerst over de zeeën, Britten zullen nooit slaven zijn" zou niet meer passen. De omroep kreeg veel kritiek op het besluit.

  De omroep is nu van dat besluit teruggekomen. Vanwege de coronamaatregelen wordt het lied uit 1740 niet door een koor gezongen, maar "door een kleine groep geselecteerde BBC-zangers".

 • Debat minister Grapperhaus begint rond vijf uur: 'Positie penibel'

  Het debat waarin minister Grapperhaus uitleg aan de Kamer moet geven over de gang van zaken op zijn huwelijk, waarbij gasten tegen de coronaregels in te dicht bij elkaar stonden, begint rond vijf uur.

  Het debat dat nu gaande is loopt uit. Oppositiepartijen zijn fel nadat nieuwe foto's verschenen van het trouwfeest. Daarop is te zien is dat de minister van Justitie - die mensen die geen afstand houden eerder 'aso's' noemde - zelf geen afstand houdt.

  Grapperhaus maakte vorige week excuses voor "de momenten waarop het fout ging" maar zei ook dat de regels zo veel mogelijk waren nageleefd. Na het zien van de foto's die gisteravond verschenen vragen Kamerleden zich af of dat wel klopt en of de minister wel de waarheid sprak.

  Premier Rutte zei een uur geleden op de vraag of de positie van Grapperhaus nog houdbaar is kort "ja" maar wilde er verder niet op ingaan. "Dat is niet netjes, het is nu eerst aan de Kamer", aldus de premier.

  Politiek verslaggever Albert Bos zegt achter de schermen te horen dat de minister "strijdbaar" is. "Dat duidt erop dat hij het debat wil afmaken. Hij zal flink aan de bak moeten, en een diepe buiging moeten maken naar de Kamer. Zijn positie is nog steeds erg penibel."

 • Kamer staat achter de wet voor de corona-app

  Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter de wet die de 'corona-app' regelt. In een Kamerdebat werden nog wel veel kritische vragen gesteld, maar het is duidelijk dat minister De Jonge steun krijgt van een meerderheid.

  Opzet van de corona-app is dat mensen een bericht krijgen als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Dat moet verdere verspreiding van het virus voorkomen.

 • Drie Zweedse kinderen maanden opgesloten uit angst voor corona

  Drie Zweedse kinderen zijn ongeveer vier maanden lang thuis opgesloten geweest. Ze moesten van hun ouders binnenblijven uit angst voor corona. Volgens de rechtbank van de gemeente Jönköping in het zuiden van Zweden was de deur van de woning dichtgetimmerd. De rechter heeft de kinderen uit huis geplaatst.

  De kinderen (10, 15 en 17 jaar) mochten tussen maart en begin juli het appartement niet verlaten, zegt hun advocaat Mikael Svegfors tegen de Zweedse krant Aftonbladet. Ze konden elkaar niet zien en moesten eten in hun kamer, stelde de rechtbank vast. "In de zestien jaar dat ik dit werk doe, heb ik dit nog nooit gezien", aldus de kinderadvocaat.

  De ouders ontkennen dat ze hun kinderen tegen hun zin hebben opgesloten en gaan in beroep tegen de uithuisplaatsing, zegt hun advocaat in een radio-interview. Volgens de raadsman komt het gezin uit "een ander deel van de wereld en spreken ze geen vloeiend Zweeds". "Ze bleven het nieuws via internet volgen vanuit hun oude land", waar veel strengere beperkingen golden. Om welk land het gaat, is niet duidelijk.

 • Rutte: positie Grapperhaus houdbaar

  Ook na de foto's die vandaag verschenen zijn van het huwelijksfeest van minister Grapperhaus, vindt premier Rutte diens positie houdbaar. Premier Rutte zei dat desgevraagd na afloop van een overleg op het Catshuis over de aanpak van racisme, toen hem naar de fotorel werd gevraagd,

  De foto's, waarop Grapperhaus onder meer een hand lijkt te geven en zijn schoonmoeder omarmt, leiden bij oppositiepartijen tot felle reacties.

  Vanmiddag moet Grapperhaus in de Tweede Kamer verantwoording afleggen. Premier Rutte wilde verder nu niet op de kwestie ingaan, hij zei alleen "ja" op de vraag of de positie van Grapperhaus nog houdbaar was. "Ik vind het ook netjes, zo vlak voor een Kamerdebat, dat het nu eerst aan de Kamer is", aldus de premier.

 • 734 nieuwe besmettingen, meer dan afgelopen week

  Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 734 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een dag eerder waren dat er 462. Vorige week werden er gemiddeld 514 besmettingen per dag gemeld.

  De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam (118), Rotterdam (108) en Den Haag (65). In Rotterdam, waar het aantal besmettingen de afgelopen dagen juist afnam, is dat beduidend meer dan het gemiddelde de afgelopen tijd.

  Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Montfoort (6,5 per 10.000 inwoners), Eemnes (4,3) en Amsterdam (3,4). Het gaat in de eerste twee gemeenten slechts om enkele besmettingen, maar vanwege het geringe aantal inwoners staan ze bovenaan.

  De GGD's hebben vandaag 6 nieuwe ziekenhuisopnames en 5 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 3 doden per dag.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en sterfgevallen waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

 • Belgische viroloog noemt Grapperhaus ongeloofwaardig

  "Ministers die zich zelf niet aan de coronavoorschriften houden, zijn ongeloofwaardig en brengen teweeg dat ook burgers de regels loslaten", zegt de Belgische viroloog Steven Van Gucht tegen persbureau ANP. "En het toenemende scepticisme is juist het grote probleem voor de komende periode."

  Hij constateert dat meer en meer burgers de waarschuwingen van de overheid niet langer geloven en zich tegen de coronamaatregelen keren. "Ik ben wel bevreesd daarvoor."

  Volgens Van Gucht moeten leiders het goede voorbeeld geven. Dat zegt hij op de dag dat de Nederlandse minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verder in verlegenheid is gebracht door foto's waarop hij al handenschuddend en omhelzend te zien is op zijn recente bruiloft.

  "Als Grapperhaus' Belgische collega Pieter De Crem een soortgelijk loopje zou nemen met de regels, zou dat een groot probleem zijn, zeker en vast", stelt Van Gucht. "Maar De Crem is een heel consciëntieus man. Hij weet wel dat hij zijn geloofwaardigheid zou verspelen als hij dat zou doen."