liveblog
NOS VoetbalAangepast

AZ naar derde voorronde Champions League, loting op 31 augustus

liveblog gesloten

Tot zover

We houden ermee op hier in Alkmaar. Het Europese avontuur van AZ gaat over ruim twee weken verder in de derde voorronde. Tot dan!

De Wit opgelucht: 'Was niet goed vandaag, maar we bleven knokken'

De middenvelder erkent dat het spel van AZ niet goed was in het duel met Viktoria Plzen in de tweede voorronde van de Champions League.

De Wit opgelucht: 'Was niet goed vandaag, maar we bleven knokken'

En nu?

AZ speelt op 15 of 16 september de derde voorronde van de Champions League en dat betreft weer slechts één wedstrijd. De loting vindt plaats op 31 augustus. De mogelijke tegenstanders zijn Benfica, AA Gent en Dinamo Kiev.

De verliezer van dat duel stroomt door naar de groepsfase van de Europa League. De winnaar gaat naar de play-offs om een plek in de groepsfase van de Champions League.

KLAAR IN ALKMAAR

AZ heeft zich in Alkmaar ternauwernood gekwalificeerd voor de derde voorronde van de Champions League. De Alkmaarders wonnen na verlenging met 3-1 van het Tsjechische Viktoria Plzen.

Teun Koopmeiners viert zijn treffer

118' GOAL AZ

De IJslandse invaller blijkt de reddende engel: Gudmundsson maakt met zijn tweede treffer aan alle onzekerheid een einde. Hij omspeelt de Tsjechische goalie en schiet de bevrijdende 3-1 binnen.

111' AZ ontsnapt

Daar was bijna de gelijkmaker van Plzen: een voorzet eindigt op het hoofd van Havel, maar die kopt vanuit kansrijke positie rakelings over. Het blijft oppassen voor de Alkmaarders in deze spannende slotfase.

AZ-Viktoria Plzen 2-1

108' Bijna de beslissing

Boadu had de wedstrijd definitief kunnen beslissen: hij stormt alleen op de Tsjechische keeper af, maar schiet de bal vervolgens ver over en naast.

Kort daarvoor was er een gele kaart voor Plzen-coach Gula, die zich boos maakte over een vermeende handsbal van Druijff. In de herhaling ziet het er inderdaad kielekiele uit, maar er is sowieso geen VAR.

AZ-Viktoria Plzen 2-1

TWEEDE HELFT VERLENGING

Nog een kwartier volhouden voor AZ. De tweede helft van de verlenging loopt bij een 2-1 voorsprong.

RUST

In de slotfase van de eerste verlenging nam de druk van Plzen op het doel van AZ toe, maar de Alkmaarders houden vooralsnog stand.

98' GOAL AZ

DOELPUNT VOOR AZ! Gudmundsson schiet de bal in de verlenging fraai in het dak van het doel, AZ leidt met 2-1 tegen Viktoria Plzen.

De IJslander controleert de bal keurig na een pass van Midtsjø en knalt de bal vervolgens hard langs keeper Hruska.

AZ-Viktoria Plzen 2-1

De doelpuntenmakers van AZ: Albert Gudmundsson en Teun Koopmeiners

EERSTE HELFT VERLENGING

De eerste helft van de verlenging is begonnen. Kan AZ meteen doordrukken tegen Viktora Plzen na de late gelijkmaker?

Na een paar minuten gaat Idrissi geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger is Sugawara.

90+5' GOAL AZ

Hoe is het mogelijk? AZ krijgt een strafschop na een overtreding van de doelman op Druijff in de allerlaatste seconde!

Aanvoerder Koopmeiners benut de strafschop onberispelijk. Het is 1-1. De Tsjechische fans zaten ongetwijfeld al aan het bier, maar we gaan verlengen.

AZ-Viktoria Plzen 1-1

De felicitaties zijn voor Teun Koopmeiners na zijn benutte strafschop in blessuretijd

90+2' Bijna Gudmundsson

Een fraaie halve omhaal van Gudmundsson gaat via de paal naast. AZ is er dichtbij, maar de Champions League lijkt nu toch echt aan de horizon te verdwijnen.

AZ-Viktoria Plzen 0-1

88' Bijna Druijff

Met de moed der wanhoop valt AZ aan. We zagen een kopbal via de grond van Druijff, maar die leverde niets op.

De minimale blessuretijd is vier minuten.

AZ-Viktoria Plzen 0-1

83' Bijna de gelijkmaker

Daar was het bijna 1-1: de Plzen-defensie gaat in de fout en de prima invaller Gudmundsson krijgt een grote kans, maar raakt de bal verkeerd en werkt de bal naast.

Het Alkmaarse slotoffensief is aan de gang. De Champions League hangt aan een zijden draadje.

AZ-Viktoria Plzen 0-1

78' GOAL VIKTORIA PLZEN

Doelpunt voor de Tsjechen! AZ-keeper Bizot verkijkt zich lelijk op een afstandsschot van Limbersky en de bal zeilt pardoes in het Alkmaarse doel.

Helemaal uit het niets kijkt AZ ineens tegen een achterstand aan.

Trainer Slot grijpt meteen in: extra spits Druijf komt erin voor Clasie.

AZ-Viktoria Plzen 0-1

Vreugde bij Plzen na de goal van David Limbersky

75' Storm iets geluwd

Het leek er tien minuten geleden op dat AZ steeds dichter bij de openingstreffer zou komen, maar de storm is weer wat geluwd. Met nog een kwartier op de klok moeten we misschien stiekem al rekening gaan houden met een verlenging.

Tweede wissel aan de kant van AZ: de moegestreden Vlaar wordt vervangen door Leeuwin.

AZ-Viktoria Plzen 0-0

62' Buitenspel

De tweede helft is nu al een stuk beter te pruimen dan de eerste, en na ruim een uur gaat de bal ook voor het eerst tegen de touwen. De treffer van Boadu telt echter niet, het was buitenspel.

Een minuutje later is er weer een kans voor Boadu, maar hij werkt de bal over. En even later is er weer een beste kans voor Midtsjø.

Voor Stengs is de wedstrijd - zijn eerste in 5,5 maand - inmiddels voorbij. Hij is vervangen door Gudmundsson.

AZ-Viktoria Plzen 0-0

56' Serieuze kansen

Na een tiental rommelige minuten was er weer even actie op het veld. Op een halve mogelijkhheid van Stengs volgde een snelle uitbraak van de Tsjechen die eindigde in een serieuze mogelijkheid: Cermak nam een voorzet in één keer op de schoen, maar de bal ging recht op de parerende Bizot af.

Even later probeert Idrissi het van afstand, maar de bal zeilt dreigend naast.

AZ-Viktoria Plzen 0-0

Lukas Kalvach in duel met Calvin Stengs

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij AZ-Viktoria Plzen. Komen er nu wel echte kansen voor de Alkmaarders?

Ja, die komen er. Want al na een minuut ligt de bal er bijna in voor AZ. Een voorzet van Wijndal wordt door De Wit met kunst- en vliegwerk op doel getikt, keeper Hruska brengt met enige moeite redding.

Barcelona laat Messi (nog) niet gaan

Ook al zegt Lionel Messi Barcelona te willen verlaten, daar legt de club zich niet zomaar bij neer zegt technisch directeur Ramon Plánes. "Wij zien een rol voor Messi bij Barcelona."

Barcelona laat Messi (nog) niet gaan: 'We willen team rond hem bouwen'

RUST

Het is rust in Alkmaar na een rommelige, slordige en onwennig eerste helft zonder hoogtepunten tussen AZ en Viktoria Plzen.

Wil AZ de hoop op de Champions League levend houden, dan zal er na rust uit een ander vaatje moeten worden getapt tegen Plzen.

37' De rust nadert

We naderen alweer bijna de rust in een tot nu toe uiterst rommelig en nerveus duel. Geen grote kansen of hoogtepunten, wel veel balverlies en misverstanden. De Tsjechen verdedigen stug en compact. Het is nog niet bepaald een wervelende opening van het Europese voetbalseizoen.

Dit gezegd hebbende was er even wat Alkmaarse dreiging via een prima corner van Midtsjø, die door iedereen werd gemist.+

AZ-Viktoria Plzen 0-0

27' Onwennig en slordig

Na een klein half uur is het eigenlijk nog steeds aftasten geblazen in Alkmaar, waar de harde wind inmiddels wordt gecombineerd met regen. Het oogt aan beide kanten onwennig en slordig, waardoor het vooral spannend is, maar niet fraai.

AZ-Viktoria Plzen 0-0

Oussama Idrissi in duel met Lukas Kalvach

15' De eerste kansjes

Daar was de eerste kans van de wedstrijd, en hij komt op naam van Plzen. Een kopbal van Cermak kan simpel uit de lucht worden geplukt door keeper Bizot.

Een minuutje later is er een eerste (mini)kansje voor de Alkmaarders: een scherpe voorzet van Stengs gaat net aan de neus van De Wit voorbij.

AZ-Viktoria Plzen 0-0

Arne Slot kijkt toe tijdens het duel tussen AZ en Viktoria Plzn

12' Wachten op kansen

De eerste vijf minuten was het balbezit voor AZ, inmiddels bemoeien ook de Tsjechen zich met de wedstrijd. Het is nog wachten op kansen in Alkmaar, waar het stevig waait.

AZ-Viktoria Plzen 0-0

Het Europese seizoen van AZ staat in de steigers

AFTRAP

AZ, uit kaasstad Alkmaar, is begonnen aan zijn Europese missie tegen Viktoria Plzen, de stad van het bier.

Uit de stadionspeakers klinkt voor de aftrap een enthousiast "Retteketetteketet!". Maar op de tribunes blijft het stil, want publiek is er vanmiddag niet.

FC Barcelona vastbesloten: 'We laten Messi niet zomaar gaan'

FC Barcelona is niet van plan om Lionel Messi zomaar te laten vertrekken. Dat laat technisch directeur Ramon Plánes weten. "Messi heeft ons zo veel gegeven, we zullen ervoor vechten om de relatie te herstellen", zegt Plánes.

Het management van Messi heeft het bestuur van Barcelona dinsdag laten weten dat de Argentijnse sterspeler wil vertrekken. Messi wil zijn contract, dat nog tot de zomer van 2021 loopt, per direct laten ontbinden. Daar gaat Barcelona voorlopig niet mee akkoord.

Terugkeer Stengs opsteker voor AZ

Calvin Stengs staat in de basis bij AZ voor het duel met Viktoria Plzen. In Alkmaar strijden de nummers twee van Nederland en Tsjechië in één duel om een ticket voor de derde voorronde van de Champions League.

Het is dus meteen alles of niets voor AZ, dat zonder de creatieve ingevingen van Stengs een zeer matige voorbereiding kende. De aanvaller liep vorige maand tijdens de training een spierblessure op.

AZ kent vooralsnog een zeer matige voorbereiding op seizoen 2020/2021

Blind maakt het naar omstandigheden goed

Daley Blind maakt het naar omstandigheden goed. Daags nadat de verdediger van Ajax tijdens een oefenduel met Hertha BSC zonder tegenstander in de buurt naar de grond was gegaan, meldt de club dat Blind (voorlopig) niet traint en dat hij nader onderzocht zal worden.

Voordat duidelijk is waarom de defibrillator van Blind is afgegaan, zal de speler niet aan de trainingen van de Amsterdammers deelnemen.

Lang geleden

Het is 170 dagen geleden dat er voor het laatst een Nederlandse club een officiële wedstrijd speelde. Dat was de eredivisiewedstrijd tussen PSV en FC Groningen. Sindsdien is er heel veel gebeurd en veranderd...

Opstellingen AZ en Viktoria Plzen

De opstellingen van beide teams zijn bekend. Bij AZ staan Calvin Stengs en Ron Vlaar, beiden net weer fit, in de basis.

Viktoria Plzen draait op volle toeren

Over een ding zijn alle betrokkenen het roerend eens. Als AZ tegen Viktoria Plzen niet zijn beste vorm aan de dag legt, kunnen de Alkmaarders zich zomaar stukbijten op de nummer twee van Tsjechië in de voorronde van de Champions League.

"Een heel stug team, dat vecht voor elke meter", omschrijft Mick van Buren de ploeg die recent al drie keer in de groepsfase van de Champions League actief was. De aanvaller speelde de afgelopen vier jaar met Slavia Praag al geregeld tegen Viktoria Plzen.

Tscheu La Ling kent trainer Adrián Gula heel goed; hij trainde voorheen de AS Trencin, de club van Ling. "Gula heeft hier voor een goede basis gezorgd. Hij speelde aanvallend, dominant voetbal in thuiswedstrijden. En in uitduels wat compacter. Maar absoluut geen angstvoetbal."

Het hoe en wat van Viktoria Plzen

De Champions League is nog ver

Hoe zat het ook alweer met die voorrondes? AZ speelt vandaag in de tweede voorronde van de Champions League. Bij een zege op de Tsjechen volgt nog een derde voorronde. Wordt die ook gewonnen, dan treedt AZ aan in de play-offs om een plek in de groepsfase van de Champions League.

Verliest AZ, dan rest de derde voorronde van de Europa League. Wint AZ, dan zijn de Alkmaarders al verzekerd van de groepsfase van de Europa League.

Welkom in Alkmaar!

Welkom bij het liveblog van de wedstrijd tussen AZ en Viktoria Plzen in de tweede voorronde van de Champions League. De aftrap is om 16.30 uur in Alkmaar. Het duel is vroeger dan de andere voorrondewedstrijden van vandaag omdat er vanwege de herstelwerkzaamheden in het stadion, na het instorten van het dak, nog geen lichtmasten zijn.

Flitsen van de wedstrijd zijn te horen op NPO Radio 1, een samenvatting is om 18.45 uur te zien in het Sportjournaal op NPO 1.