liveblog
NOS NieuwsAangepast

7000 reizigers lieten zich testen op Schiphol • Einde avondklok Antwerpen

liveblog gesloten

D66 wil onderzoek naar besmettingen nertsenfokkerijen

Regeringspartij D66 wil dat Landbouw-minister Schouten laat onderzoeken waarom er op steeds meer nertsenfokkerijen coronabesmettingen worden aangetroffen, terwijl de maatregelen juist strenger worden. De partij sluit niet uit dat er opzet in het spel is, met als doel een vergoeding te krijgen.

Eurocommissaris stapt op na drukbezocht diner

De Ierse Eurocommissaris Phil Hogan stapt op vanwege het overtreden van de coronaregels. Hij lag onder vuur sinds hij vorige week op een diner geweest was aan de Ierse westkust met meer dan tachtig hooggeplaatste functionarissen. Dat gebeurde een dag na de aanscherping van de toch al strenge Ierse regels.

Een minister, een hoge rechter en de vice-voorzitter van de senaat traden al af en anderen boden hun excuses aan. Hogan dacht dat excuses genoeg zouden zijn, maar kwam steeds meer onder druk. Hij hield zich in de Europese Commissie onder meer bezig met onderhandelingen over een handelsakkoord met de Britten.

Ruim 7000 passagiers getest op Schiphol sinds opening teststraat

Sinds de opening van de teststraat op Schiphol zijn ruim 7000 passagiers getest, meldt Nieuwsuur. Dat is een fractie van de tienduizenden Nederlanders die de afgelopen weken zijn teruggekeerd uit risicogebieden. Alleen vandaag al komen er zo'n 6500 reizigers uit oranje of rode landen aan op Schiphol.

Hoeveel mensen in het buitenland het virus hebben opgelopen is niet duidelijk. De weekrapportage van het RIVM laat zien dat ruim 24 procent van de coronapatiënten in de twee weken voordat ze ziek werden in het buitenland zijn geweest. De meesten van hen waren in Spanje en Frankrijk, maar het is niet zeker dat ze daar besmet zijn geraakt.

Het ministerie van Volksgezondheid wil, in reactie op vragen van Nieuwsuur, niet zeggen hoeveel van de 7255 coronatests op de luchthaven positief waren.

Capaciteitsprobleem dreigt bij coronatesten door te veel aanvragen

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de vraag naar een coronatest de laatste weken "heel sterk" is gegroeid en dat daardoor een capaciteitsprobleem dreigt te ontstaan. De afgelopen week steeg het aantal aanvragen voor een test met zo'n veertig procent. In Amsterdam zitten morgen en vrijdag vrijwel alle testlocaties zo goed als vol.

Volgens het ministerie zijn er bij de aanvragen voor een coronatest ook steeds meer mensen die geen coronaklachten hebben. "Momenteel kan nog iedereen die zich meldt worden getest, maar we moeten voorkomen dat er nee moet worden verkocht, als deze groei van het aantal aanvragen doorzet", meldt het ministerie. "Laat je alleen testen bij klachten."

De Tweede Kamer riep eerder vandaag op tot het verruimen van de testtijden op Schiphol. Het ministerie waarschuwt dat dat nog wel even zal duren. "Het testen van reizigers van een aantal vluchten op Schiphol blijft mogelijk, maar de teststraat op Schiphol wordt beheerst opgeschaald, zodat dit niet ten koste gaat van de capaciteit die nodig is om te voldoen aan de testvraag van mensen met klachten."

De teststraat op Schiphol

Tweede Kamer weer beperkt open voor publiek

De Tweede Kamer gaat vanaf 1 september weer beperkt open voor publiek, meldt Kamervoorzitter Arib. Bezoekers waren vanwege het coronavirus sinds 11 maart niet meer welkom in het gebouw.

De Kamer is van maandag tot en met vrijdag weer open voor bezoek, maar er zijn wel beperkingen. Zo kunnen er maximaal 82 mensen tegelijkertijd naar binnen. Dagjesmensen moeten zich bovendien online aanmelden en reserveren voor een tijdblok van twee uur. Ook de publieke tribune gaat weer open, schrijft Arib. Daar mogen maximaal dertig mensen tegelijkertijd zijn.

Op dinsdagen tussen 13.15 en 14.00 uur kunnen organisaties en burgers weer fysiek petities overhandigen in het Kamergebouw.

Hallen in Bazaar Beverwijk blijven dicht

De activiteiten in vier gesloten hallen in De Bazaar in Beverwijk mogen niet worden hervat, heeft de gemeente besloten. De hallen 30 tot en met 33 moesten dit weekend dicht, omdat de anderhalvemeterregel nauwelijks in acht werd genomen. In de vier hallen werden vooral groente, fruit en vlees verkocht.

Vanwege de sluiting werd de verkoop van deze producten dit weekend naar buiten verplaatst, maar ook daar werden volgens de gemeente de regels genegeerd en hield het winkelend publiek te weinig afstand. Beverwijk heeft daarop besloten de activiteiten uit deze hallen te verbieden tot zondag 6 september.

"De economische belangen wegen niet op tegen het belang van de overheid om handhavend op te treden tegen de geconstateerde overtredingen van de noodverordening ter bescherming van de volksgezondheid", zegt burgemeester Smit in een persbericht. Volgende week moet De Bazaar een plan presenteren waarin staat hoe de anderhalvemeterregel wordt gewaarborgd. De hallen blijven tot 6 september gesloten.

Coronasteun zzp'ers blijft, maar wel met vermogenstoets

Er komt een nieuw steunpakket van het kabinet voor bedrijven die in problemen zitten door de coronacrisis. Volgens Haagse bronnen wordt de steunregeling voor zzp'ers, de Tozo, verlengd, maar wel met een vermogenstoets naast de partnertoets.

Het nieuwe pakket wordt soberder en loopt langer dan het vorige, tot 1 juli. Minister Koolmees zegt dat het behouden van banen en het overeind houden van bedrijven het doel blijft, maar dat dat in veel gevallen niet zal lukken.

Belgen mogen niet meer naar Parijs

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kleurcode 'rood' gegeven aan Parijs in verband met het risico op een coronabesmetting in de stad. Dat betekent dat iedereen die vanuit Parijs terugkomt in België zichzelf moet laten testen en vervolgens in quarantaine moet. Vanuit België reizen naar de Franse stad is niet meer toegestaan zolang het aangescherpte reisadvies van kracht is. Voor de Franse departementen Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Sarthe, Hérault en Alpes-Martitime geldt in België nu ook 'code rood'.

Ook in Spanje heeft België nieuwe rode zones aangewezen. Daar gaat het om de regio's Cantabrië en La Rioja en de provincies Salamanca, Valladolid en Guadalajara.

Verder heeft het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangescherpt tot het hoogste niveau in een deel van Kroatië, in de provincies Sibenik-Knin en Split-Dalmatië. Ook in het noordoosten van Bulgarije geldt nu 'code rood'.

Tweede Kamer wil ruimere testtijden Schiphol

De Tweede Kamer wil dat op Schiphol meer coronatests worden afgenomen en dat de openingstijden worden verruimd. Reizigers uit risicogebieden kunnen zich op Schiphol laten testen van 06.00 tot 18.00 uur.

De teststraat kan maar 20 procent van de reizigers aan. Een Kamermeerderheid van coalitiepartijen D66, CDA en CU en oppositiepartijen SP, GL, PvdA, SGP, Denk, PvdD, 50Plus en de groep-Van Kooten-Arissen dringt bij het kabinet aan op ruimere openingstijden. De partijen willen weten waarom er niet wordt opgeschaald, zeker nu er meer 'oranje' vakantiegebieden zijn.

Avondklok en mondkapjesplicht Antwerpen niet verlengd

De maatregelen tegen het coronavirus in Antwerpen worden weer versoepeld, na een strenge aanscherping eind vorige maand. De verplichting om in de provincie een mondkapje te dragen en de avondklok worden niet verlengd, heeft gouverneur Berx aangekondigd. Vanaf middernacht gelden in Antwerpen alleen nog de maatregelen die in heel België van kracht zijn.

De Antwerpse avondklok en mondkapjesplicht werden eind juli ingevoerd, in reactie op een piek in het aantal besmettingen in de provincie. In eerste instantie was het verboden om tussen 23.30 uur en 05.30 uur op straat te zijn als dat niet noodzakelijk was. Later gold dat verbod alleen nog tussen 01.30 uur en 05.00 uur 's nachts.

Gouverneur Cathy Berx zegt dat ze tevreden is over de naleving van de strenge regels, die ze "draconisch en heel ingrijpend" noemt. 879 mensen zijn beboet voor het niet of verkeerd dragen van een mondkapje. Dat gebeurde 82 keer voor het niet naleven van het samenscholingsverbod en 113 keer voor het schenden van de avondklok.

De r-waarde, dus het aantal mensen met het virus dat een ander aansteekt, staat volgens Berx in Antwerpen op 0,83. Dat betekent dat 100 mensen met het virus 83 anderen besmetten. "Ik dank alle Antwerpenaren. Ik hoop van harte dat we nooit nog zo'n maand moeten beleven", besloot Berx.

Amsterdamse coronabanners blijken niet stormbestendig

In Amsterdam zijn de Kalverstraat en de Nieuwendijk tijdelijk afgesloten voor winkelend publiek, meldt stadszender AT5. De coronabanners in de straten, met daarop instructies over afstand houden en looprichtingen, zouden een gevaarlijke situatie veroorzaken door de harde wind. In de doeken zitten stalen buizen die los kunnen raken en eruit kunnen vallen.

Een woordvoerder van de brandweer zegt tegen de zender dat de gemeente de buizen met hoogwerkers gaat verwijderen. Een winkelier zegt tegen AT5 dat er zo'n dertig banners in de Kalverstraat hangen. "Dus we hopen dat de buizen er snel uitgehaald kunnen worden. Er is blijkbaar niet goed over nagedacht dat de coronabanners ook stormproof moeten zijn."

Relatief veel besmettingen in Baarle-Nassau en Haaren

Tot 10.00 uur vanmorgen zijn er 571 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een dag eerder waren dat er nog 415. Vorige week werden er gemiddeld 510 besmettingen per dag gemeld.

De meeste besmettingen zijn in Amsterdam (83), Rotterdam (65) en Den Haag (53). Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Baarle-Nassau (4,4 op 10.000 inwoners), Haaren (4,2) en Ouder-Amstel (3,6).

Doden en ziekenhuisopnames

De GGD'en hebben gisteren 19 nieuwe ziekenhuisopnames en 8 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 12 nieuwe ziekenhuisopnames en 5 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet gisteren, maar zijn pas toen gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

Er lagen gisteren 158 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 38 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

Situatie veilig genoeg, paus ontvangt weer gelovigen

Paus Franciscus ontvangt op woensdag 2 september voor het eerste in maanden weer gelovigen op Algemene Audiëntie. Onder normale omstandigheden vinden die elke week plaats op het plein voor de Sint-Pieter of in een aula die plaats biedt aan honderden bezoekers. In verband met de coronauitbraak werden de bijeenkomsten geschrapt.

Inmiddels is de epidemie in Italië onder controle gebracht en wordt het risico op besmettingen beperkt geacht. De ontvangst vindt plaats in de tuin van het pauselijk paleis in Vaticaanstad. De toegang is gratis. Belangstellenden kunnen zich vanaf 7.30 uur melden bij de poort aan de rechterkant van het Sint-Pietersplein.

De afgelopen maanden was de audiëntie alleen op internet te volgen. Tijdens de audiënties spreekt de paus over geloofszaken. Voor de veelal gelovige katholieke bezoekers vormen ze een unieke gelegenheid om de paus zelf te zien en te horen spreken.

Paus Franciscus bij een processie in Vaticaanstad in maart

Daling van coronabesmettingen in België gaat door, maar niet in Brussel

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in België opnieuw gedaald. Vorige week werden gemiddeld 490 nieuwe besmettingen per dag geteld, 8 procent minder dan in de week daarvoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen namen af.

Onder meer uit de provincie Antwerpen komen lagere cijfers. In juli werden nog een avondklok en een mondkapjesplicht ingevoerd vanwege het stijgende aantal besmettingen. Vorige week kwamen er daar per dag gemiddeld 105 nieuwe gevallen bij. Dat is een daling van 24 procent ten opzichte van de week daarvoor.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde in juli voor Antwerpen code oranje af. Die is nog steeds van kracht, net als voor Brussel. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het aantal nieuwe besmettingen licht gestegen, met 7 procent (gemiddeld 128 per dag).

Opname contant geld bijna helft minder dan vorig jaar

De opname van geld uit de pinautomaten is in het tweede kwartaal vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met de helft gedaald, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. In april, mei en juni werd 34,3 miljoen keer contant geld gepind, vorig jaar was dat nog 66,6 miljoen keer.

In winkels werd juist meer gepind: 945 miljoen keer, een stijging van 30 procent op jaarbasis. Het aantal iDeal-betalingen steeg met 35 procent.

Het gebruik van de creditcard nam bij betalingen aan de toonbank met ruim 20 procent af.

Berlijn verbiedt grote demonstratie tegen coronabeleid

Berlijn heeft een voor zaterdag geplande demonstratie tegen coronamaatregelen verboden. Volgens het stadsbestuur hebben de organisatoren bij een eerdere demonstratie laten zien dat deelnemers zich niet aan afstands- en hygiëneregels houden.

Er waren voor zaterdag zo'n 20.000 demonstranten aangemeld. Ook veel recht-extremisten waren van plan te komen. "Ik accepteer niet dat Berlijn voor een tweede keer een podium wordt voor corona-ontkenners en rechts-extremisten", zegt wethouder Andreas Geisel.

De organisatoren hebben nog niet op het verbod gereageerd, maar de invloedrijke youtuber Ken Jebsen roept mensen op om toch te komen en vreedzaam verzet te leveren tegen de politie. Hij verwijst daarbij naar een vreedzame demonstratie in 1989 tegen het communistische regime in de toenmalige DDR.

Beelden van de demonstratie van 1 augustus in Berlijn:

Duizenden demonstreren in Berlijn tegen coronamaatregelen: 'Het is niet proportioneel'

KNVB en clubs roepen publiek op coronaregels te volgen

De KNVB en de clubs in het betaald voetbal roepen stadionbezoekers op om de coronaregels te volgen. "Soms is het lastig om je aan al deze nieuwe regels te houden", schrijven ze in een advertentie in het AD. "Met elkaar hebben we de verantwoordelijkheid om de kans op besmetting minimaal te houden. Binnen en buiten het stadion."

De eerste divisie gaat het komend weekend weer van start, de eredivisie twee weken daarna. Een beperkt aantal toeschouwers mag de wedstrijden in het stadion bijwonen. De opstellers van de advertentie waarschuwen dat het niet opvolgen van de coronamaatregelen tot een verdere inperking van het aantal toeschouwers kan leiden.

"Nadelig voor ons allemaal", zeggen ze. "Want voetbal speel je natuurlijk het liefst voor zoveel mogelijk supporters."

Supporters van Willem II bij het oefenduel tegen PSV van vorige week vrijdag

Cafés en restaurants in Marseille moeten om 23.00 uur dicht

Marseille gaat als eerste stad in Frankrijk de openingstijden van de horeca weer beperken. Cafés en restaurants moeten vanaf vanavond allemaal om 23.00 uur hun deuren sluiten. In de hele stad wordt op straat een mondkapje verplicht. Wie er geen draagt, kan een boete van 135 euro krijgen.

Tot de maatregelen is besloten omdat het aantal coronabesmettingen flink oploopt en boven het landelijk gemiddelde ligt. De stad aan de Middellandse Zee telt nu 177 positieve gevallen per 100.000 inwoners. Landelijk is dat 33 op de 100.000.

Nederland heeft op 15 augustus het reisadvies voor Marseille en Parijs al aangescherpt tot code oranje. Maandag kwamen daar de Zuid-Franse regio's Hérault en Alpes Maritimes bij en ook de regio Sarthe rond Le Mans.

Nederlanders die gisteren uit Marseille terugkeerden, zeiden dat de mensen zich daar slecht aan de coronaregels houden:

'Het leek in Marseille alsof mensen het niet erg vonden dat er corona was'

Artsen in Zuid-Korea moeten staking onderbreken vanwege nieuwe besmettingen

Stakende artsen in Zuid-Korea moeten van de gezondheidsautoriteiten verplicht weer aan het werk, omdat het aantal coronabesmettingen oploopt. Al twee weken lang komen er elke dag honderden nieuwe besmettingen bij. Artsen die blijven staken, kunnen hun registratie verliezen of zelfs voor drie jaar achter de tralies verdwijnen.

In de hoofdstad Seoul en omgeving ging woensdag een driedaagse staking van start tegen het besluit van de regering om meer studenten tot arts op te leiden. Ziekenhuizen zien zich genoodzaakt om operaties en andere behandelingen uit te stellen. Meer dan 2000 gezondheidsinstellingen zeggen dat ze misschien helemaal dicht moeten.

Het besluit om 4000 extra studenten tot arts op te leiden is een gevolg van de coronacrisis. Zuid-Korea hoopt in de toekomst beter voorbereid te zijn op epidemieën als deze.

'Horecaondernemers slordig met contactgegevens klanten'

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de afgelopen weken tientallen klachten ontvangen van mensen die een horecagelegenheid hebben bezocht. De lijsten waarop ze hun namen en telefoonnummers moeten achterlaten gingen van tafel naar tafel, zodat iedereen ze kon overnemen, schrijft de Volkskrant.

Sommige klanten werden ongevraagd abonnee van een nieuwsbrief. Een journalist kreeg kort na het verlaten van het café een appje van de barman met de vraag of ze binnenkort iets met hem wilde drinken. Haar nummer had hij van de verplichte registratielijst voor contactonderzoek overgenomen.

Koninklijke Horeca Nederland heeft voorbeelden gepubliceerd hoe ondernemers contactgegevens kunnen verzamelen zonder de privacywet (AVG) te overtreden.

Kabinet dicht bij akkoord over nieuw steunpakket, bestemd voor minder bedrijven

Het kabinet stopt miljarden in een nieuw steunpakket voor bedrijven die vanwege de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Volgens Haagse bronnen worden de steunmaatregelen afgezwakt ten opzichte van de eerdere pakketten. Het huidige (tweede) steunpakket loopt af op 1 oktober en voor de periode daarna komt er een derde, met een langere looptijd.

Naar verluidt is de coalitie dicht bij een akkoord, maar zijn er tijdens de onderhandelingen al verschillende dingen veranderd ten opzichte van eerdere plannen. Mogelijk wordt het nieuwe steunpakket vrijdag bekendgemaakt.

Volgens het AD wil het kabinet in het nieuwe pakket alleen nog de zwaarst getroffen sectoren helpen, zoals de evenementenbranche, de horeca en de culturele sector. Op dit moment betaalt de overheid op grond van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) 90 procent van de salarissen bij ondernemingen die minstens 20 procent omzetverlies lijden. Vanaf 1 oktober komen alleen nog bedrijven met 30 procent omzetverlies in aanmerking voor de NOW, zegt de krant.

Verder wordt volgens het AD het deel van loonsom die de overheid voor zijn rekening neemt afgebouwd, van 90 naar achtereenvolgens 80, 70 en 60 procent. Bedrijven krijgen meer ruimte om overtollig personeel te ontslaan.

Nederlanders veel minder naar de tandarts

Nederlanders zijn in april, mei en juni vanwege corona veel minder vaak dan gebruikelijk naar de tandarts gegaan. Het aantal mensen dat een bezoek bracht aan de tandarts halveerde bijna, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook gingen er minder mensen naar de huisarts, maar die daling was minder sterk.

In het tweede kwartaal ging 11 procent van de mensen die het CBS ondervroeg naar de tandarts, tegen 20 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Bij de huisarts daalde het percentage van 28 naar 23 procent.

"De mondzorg kwam bijna tot stilstand in de eerste weken van het tweede kwartaal, huisartsen leverden tijdens de piek van de coronapandemie minder zorg, en in ziekenhuizen werden veel afspraken en operaties uitgesteld of geannuleerd", lichten de onderzoekers toe.

Een-na-hoogste dodental in Australische staat Victoria

In de Australische staat Victoria is de afgelopen 24 uur het op een na hoogste dodental vastgesteld tot nu toe. Er werden 24 doden geregistreerd, vorige week werden op een dag 25 nieuwe doden vastgesteld.

Het aantal vastgestelde besmettingen bleef ongeveer gelijk: 149 gevallen tegen 148 een dag eerder. Op het hoogtepunt van de crisis werden in de staat meer dan 700 gevallen vastgesteld op een dag, zoals op 5 augustus.

Victoria is de zwaarst getroffen Australische staat. Drie weken geleden werd een strenge lockdown afgekondigd, die nog eens drie weken zal duren. De deelstaatregering wil de noodtoestand verlengen met een jaar om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Gedurende die periode krijgt het dan de bevoegdheid om opnieuw lockdowns in te stellen als dat nodig is.

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de coronacrisis. Lees hier het blog van gisteren terug.