liveblog

Marseille gaat mondkapjes uitdelen • Amsterdammers moeten grote feesten melden

liveblog gesloten

Marseille gaat mondkapjes uitdelen

De gemeente Marseille gaat vanaf volgende week gratis mondkapjes uitdelen. Eerst komen "de meest kwetsbare personen" aan de beurt, daarna de andere inwoners. Dat zei de locoburgemeester tegen de zender BFM. Het dragen van mondkapjes is in de hele stad verplicht voor mensen vanaf elf jaar.

Waarom lijkt de coronabestrijding in Spanje relatief slecht te gaan?

De coronamaatregelen in Spanje zijn streng, toch loopt het aantal besmettingen er op en hebben meerdere provincies gisteren de maatregelen weer aangescherpt. Lees in dit artikel hoe het kan dat de bestrijding van corona in het land relatief slecht lijkt te gaan.

531 besmettingen op campus Alabama, week na start semester

Op de universiteit van Alabama zijn 531 coronabesmettingen geconstateerd, een week nadat het semester was gestart. Zo'n 30.000 studenten zijn getest.

De afgelopen week was er een piek in het aantal studenten die nogmaals wilden worden getest omdat ze symptomen hadden of contact hadden gehad met iemand die het virus had opgelopen, zegt een decaan.

Studenten mogen alleen nog maar samenkomen in lokalen op de campus. Gemeenschappelijke ruimtes in studentenhuizen worden gesloten en bezoekers zijn er niet welkom. Gisteren liet de burgemeester van Tuscaloosa, waar de universiteit staat, bars voor twee weken sluiten.

19.000 banen op de tocht bij American Airlines

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines schrapt 19.000 banen als het bedrijf niet nogmaals miljarden dollars aan overheidssteun krijgt waarmee het een halfjaar aan arbeidskosten kan betalen.

Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal minder dan de helft van zijn gebruikelijke vluchten uit te voeren en een kwart van de lucratieve intercontinentale vluchten. De maatschappij zegt dat 23.500 werknemers akkoord zijn gegaan met een vertrekregeling, vroeger met pensioen zijn gegaan of langdurig verlof opnemen.

Aan het begin van het jaar werkten er 140.000 mensen voor het bedrijf. Verwacht wordt dat er daar in oktober minder dan 100.000 van over zijn.

In maart ontvingen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen 25 miljard dollar van de overheid, American kreeg daarvan 5,8 miljard.

Onderzoekers: 20.000 coronabesmettingen gelinkt aan conferentie Boston

Aan een conferentie van biotechbedrijf Biogen in Boston eind februari kunnen 20.000 coronabesmettingen worden gelinkt. Dat blijkt uit een onderzoek door een vijftigtal wetenschappers dat nog niet door vakgenoten is beoordeeld. Eerder werd er uitgegaan van 99 besmettingen.

"De omstandigheden van deze bijeenkomst - het feit dat het zo vroeg in de epidemie gebeurde en wat het publieke bewustzijn over covid was - betekende dat het een disproportioneel effect had", zegt onderzoeker Bronwyn MacInnis tegen de krant Boston Globe.

"In die tijd werd er nog weinig van corona begrepen", zegt ook Biogen. Het bedrijf "zou nooit iemand bewust in gevaar hebben gebracht".

Video bron- en contactonderzoek: "Zit u nu rustig?"

Medewerkers van de ANWB-alarmcentrale doen bron- en contactonderzoek voor de GGD.

Naast 'wat is er aan de hand?' nu ook 'met wie had u contact?' bij de ANWB

Evenementenbranche voert actie voor meer steun

Mensen die in de evenementenbranche werken hebben op het Malieveld actie gevoerd voor meer overheidssteun. In het rood gekleed vormde de groep het woord 'help'. Als 'levende dominostenen' lieten ze zich op de grond zakken. "Het zou heel fijn zijn als we een beetje steun krijgen zodat we uiteindelijk, als we weer wat mogen doen, we er ook nog zijn", zegt een deelnemer.

Evenementenbranche aan de grond op het Malieveld: 'HELP'

Student op strand Valencia: 'Het is hier rustiger dan in Amsterdam'

"Iedereen draagt hier een mondkapje dus er was eigenlijk niet heel veel paniek", zegt Julie Schoemaker die met vriendinnen op vakantie is in Spanje en op een strand in Valencia ligt.

"Wij studeren allemaal, we doen alles online, dus voor ons maakt het niet zoveel uit, ook die dagen quarantaine niet."

Code oranje in Spanje: 'Het is hier rustiger dan in Amsterdam, dus we maken ons niet druk'

Amsterdammers moeten feest met meer dan 100 bezoekers melden

In de regio Amsterdam-Amstelland moeten feesten waar meer dan 100 gasten naartoe komen, worden gemeld bij de gemeente. Het gaat om feesten op locaties als zalen, boten en musea, meldt de gemeente Amsterdam.

"Uit analyses van de GGD kunnen we afleiden dat besmettingen in de regio voor een aanzienlijk deel terug te leiden zijn naar feesten en partijen. Door de meldplicht wordt het toezicht op deze bijeenkomsten makkelijker en worden organisatoren zich bewust van de verantwoordelijkheden die zij hebben."

Eigenaren, organisatoren en beheerders moeten het feest minimaal 48 uur van tevoren melden via de website van Amsterdam. Wordt er geen melding gedaan, dan kan de locatie per direct gesloten worden of een dwangsom worden gegeven.

De meldplicht geldt niet voor feesten bij mensen thuis. Daarvoor geldt het (landelijke) dringende advies om niet meer dan zes mensen te ontvangen.

Wetenschappers maken zich nog niet druk om herbesmettingen

In dit artikel lees je antwoorden op zes vragen over de eerste herbesmettingen met het coronavirus:

Onderzoek Sanquin: Mensen schatten slecht in of ze corona hebben

Bijna de helft van een groep mensen die covid-19 hebben gehad, merkt dat zelf niet of nauwelijks op. Het gaat om deelnemers aan een onderzoek van bloedbank Sanquin, dat nog niet door vakgenoten is beoordeeld. Sanquin vond antistoffen tegen het coronavirus in het bloed van mensen die denken dat ze geen covid-19 hebben gehad.

Sanquin stuurde vrijwilligers die begin mei plasma doneerden een vragenlijst toe. Van de 3767 respondenten bezaten er 239 antistoffen tegen het virus. 48 procent van hen dacht echter géén covid-19 te hebben gehad. Een aantal mensen had helemaal geen klachten ervaren, anderen hadden wel klachten, maar dachten dat ze bijvoorbeeld hooikoorts of griep hadden.

Van de mensen die dachten dat ze wél een besmetting hadden doorgemaakt, bezat slechts 20 procent antistoffen tegen het virus. Sanquin concludeert dat mensen slecht kunnen inschatten of ze besmet zijn met het coronavirus en raadt mensen aan om zich ook bij milde klachten te laten testen.

Spaanse militairen gaan besmettingen opsporen

Spanje zet het leger in om nieuwe besmettingen op te sporen. Premier Sánchez zei dat 2000 militairen die zijn getraind in contactonderzoek aan de slag kunnen. Na de eerste golf bleek de opsporing een van de zwakke punten geweest te zijn.

Ook is Sánchez van plan regionale noodbevelen toe te staan als de verspreiding van het coronavirus doorzet. Daarmee zouden regionale bestuurders vrijheden van burgers kunnen inperken. In Spanje neemt het aantal besmettingen toe. Er zijn in totaal 405.436 besmettingen geconstateerd en 28.872 mensen overleden er aan de gevolgen van het virus.

Meer reizigers uit buitenland besmet

Het aantal mensen dat positief testte na een bezoek in het buitenland is opnieuw gestegen. Afgelopen week bleken 867 mensen die in het buitenland waren geweest, besmet te zijn. Een kwart van alle besmettingen was daarmee afkomstig uit het buitenland. Vorige week ging het om 738 mensen.

Vooral reizigers uit Spanje (278) en Frankrijk (161) testten positief. Voor Spanje en delen van Frankrijk geldt inmiddels code oranje. Reizigers daarvandaan worden geacht om in thuisquarantaine te gaan en reizen naar oranje gebieden wordt afgeraden als het niet noodzakelijk is.

Aura Timen: Hygiënerichtlijnen blijven volgen

"Het gaat iets beter, maar nog niet helemaal goed. Het aantal besmettingen is iets gedaald, maar we zijn er nog niet", zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, over de nieuwe weekcijfers.

Ze hoopt dat mensen de hygiënerichtlijnen blijven volgen. "Dit gedrag moeten we doorzetten willen we met elkaar een significante afname bereiken. Want we hebben het nog steeds over meer dan 3500 gevallen erbij." Ook wat betreft de R, het reproductiegetal dat 1,01 is, zegt Timen dat "we er nog niet zijn". " We willen graag dat de R onder de 1 komt, zodat het aantal besmette mensen drastisch naar beneden gaat."

Overigens is het reproductiecijfer van de afgelopen week nog niet bekend. De R van 1,01 slaat op de eerste week van augustus, toen het aantal besmettingen hoger was dan nu.

De nieuwe besmettingen vonden vooral plaats op familiebijeenkomsten en feestjes en daarnaast op het werk. "Er is niet een bepaalde branche of plek. Daarom blijft het advies: als het kan, werk dan thuis."

RIVM: afname is goed nieuws, maar we zijn er nog lang niet

Reisadvies Cyprus vanaf 28 augustus op oranje, geen quarantaine

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verandert het reisadvies voor Cyprus op 28 augustus van code geel naar code oranje. Dat besluit is genomen omdat Nederlanders die na die datum naar het eiland reizen een negatieve test moeten overleggen en daar twee weken in quarantaine moeten.

Er is geen verhoogd risico op besmettingen op het eiland. Daarom hoeven reizigers bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine te gaan.

Protestactie evenementenbranche op Malieveld

Medewerkers van evenementenorganisaties protesteren op het Malieveld. Zij willen aandacht omdat de sector bang is om om te vallen zonder hulp van de overheid.

Met een menselijke kettingreactie willen de demonstranten symbolisch laten zien wat er gebeurt als ze geen steun krijgen. Verkleed als rode dominostenen laten de medewerkers zich achter elkaar vallen zodat het woord 'help' te zien is.

Het is onduidelijk hoeveel mensen er op de actie af zijn gekomen. Het protest duurt tot eind van de middag.

Meeste nieuwe besmettingen nog steeds in Amsterdam

De meeste nieuwe besmettingen waren afgelopen week in Amsterdam (615), Rotterdam (383) en Den Haag (278). Ook in de drie grote steden nam het aantal besmettingen af, want daar waren de week ervoor respectievelijk 744, 549 en 299 besmettingen.

Per tienduizend inwoners waren de afgelopen zeven dagen de meeste besmettingen in Gennep (9,5), gevolgd door de Amsterdam (7) en Rotterdam (5,9). In Gennep zijn 16 mensen positief getest, maar wonen maar 17.000 mensen.

Het R-getal, het getal dat zegt hoeveel mensen door één persoon besmet worden, ligt nog altijd rond de 1. Wanneer het boven de 1 komt wordt het gezien als een signaal dat het virus zich steeds sneller verspreidt. Onder de 1 dooft het virus in de samenleving langzaam uit. NOSop3 legde eerder uit waarom het R-getal zo belangrijk is.

Aantal nieuwe besmettingen afgelopen week gedaald

Er zijn 3588 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld de afgelopen week. Een week eerder waren dat er 4013.

De daling is opvallend omdat er veel meer mensen zijn getest. Van alle mensen die zich lieten testen was dus een kleiner percentage positief. De afgelopen week was dat 2,5 procent. Een week eerder was dat 3,5 procent.

Het aantal doden en ziekenhuisopnames is wel gestegen. De GGD's hebben afgelopen week 84 nieuwe ziekenhuisopnames en 32 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om 50 nieuwe ziekenhuisopnames en 16 doden.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en overlijdens vonden dan ook niet afgelopen week plaats, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

‘Oxford-vaccin mogelijk dit jaar nog beoordeeld’

Het coronavaccin dat aan de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, kan mogelijk nog dit jaar worden voorgelegd aan de keuringsdiensten. Voorwaarde is wel dat er genoeg data beschikbaar zijn over de werkzaamheid van het vaccin, zei een onderzoeksleider vanmorgen tegen de BBC.

Vorige maand bleek uit de eerste testresultaten dat het vaccin het afweersysteem van de proefpersonen in werking zette. Deze zogenoemde immuunrespons was veelbelovend en ook dat de proefpersonen nauwelijks bijwerkingen hadden werd positief ontvangen.

Op dit moment lopen er veel grotere onderzoeken met het vaccin waaraan in totaal zo'n 50.000 mensen meedoen in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. De vraag die de onderzoekers hopen te beantwoorden is of ingeënte mensen beter beschermd zijn tegen het virus dan ongevaccineerden.

Hoe meer het virus rondgaat, hoe sneller dat duidelijk wordt, legde de onderzoeksleider uit. "In dat geval kunnen we de data mogelijk al voor het eind van het jaar voorleggen aan de toezichthouders", zei hij. Bij goedkeuring kan het vaccin vervolgens op de markt komen. Hoelang dat gaat duren, is echter onduidelijk.

Contacten van coronapatiënten toch weer drie keer gebeld door de GGD

Donderdag besloot het RIVM nog om het extra controle-telefoontje te schrappen omdat de quarantaineperiode is teruggebracht van veertien naar tien dagen. Het belletje zou "geen toegevoegde waarde" hebben en als irritant worden ervaren. Maar contacten van coronapatiënten moeten nu toch weer drie keer door de GGD worden gebeld over hun gezondheidssituatie en quarantaine-status.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het RIVM vrijdagavond gevraagd om de wijziging in het protocol voor bron- en contactonderzoek terug te draaien. Dat is daarna direct gebeurd.

'Het leek in Marseille alsof mensen het niet erg vonden dat er corona was'

Sinds middernacht geldt voor heel Spanje, Monaco en enkele nieuwe delen van Frankrijk code oranje. Reizigers die terugkeren wordt gevraagd tien dagen in quarantaine te gaan.

We spraken er een aantal op Schiphol:

'Het leek in Marseille alsof mensen het niet erg vonden dat er corona was'

Openingstijden van teststraat Schiphol niet verruimd

De coronateststraat op Schiphol blijft open van 06.00 uur tot 18.00 uur. De openingstijden worden in elk geval de komende dagen niet verruimd, zegt Veiligheidsregio Kennemerland. "Het budget is het probleem niet en we hebben ook voldoende materiaal. Maar je kunt niet, bam, extra mensen neerzetten. We zijn aan het opstarten en groeien." Wel laat de veiligheidsregio weten dat er gekeken wordt naar mogelijkheden tot verruiming.

De overheid heeft gisteren code oranje ingesteld voor heel Spanje, Monaco en enkele regio's in Frankrijk. Dat kan een toename betekenen in het aantal mensen dat zich bij terugkomst wil laten testen. Daar is ruimte voor, maar waar de grens ligt kan de veiligheidsregio nog niet aangeven. De meeste vluchten uit zulke risicogebieden komen volgens de Veiligheidsregio overdag aan, wanneer de teststraat open is. Wie niet op Schiphol kan worden getest, kan zich ook thuis laten onderzoeken, aldus de veiligheidsregio.

Wie terugkeert uit het buitenland wordt door de overheid gevraagd om het reisadvies te controleren voor vertrek. Daar staat of er wordt gevraagd om tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Mag een ouder een mondkapjesplicht weigeren?

Ongeveer een op de vijf scholen in het voortgezet onderwijs verplicht of adviseert leerlingen om mondkapjes te gebruiken, blijkt uit een rondgang van de NOS. Maar mag een ouder dit weigeren?

Volgens hoogleraar Onderwijsrecht aan de VU, Renée van Schoonhoven, mag een school dit vragen van ouders. "Het is net zo als bij een sportclub: scholen zijn eigen entiteiten en voeren hierop dus eigen beleid", zegt Van Schoonhoven in het NOS Radio 1 Journaal.

Scholen mogen de mondkapjesplicht invoeren via huisregels of een intern corona-protocol. "Als het goed is heeft een schoolbestuur dit wel overlegd met de medezeggenschapsraad", zegt Van Schoonhoven.

Een ouder kan wel een gewetensbezwaar hebben, zegt Schoonhoven: "In dat geval kan een ouder een gesprek aanvragen met de school."

Onderzoekers: afgestudeerden gaan coronacrisis nog jaren voelen

Wie nu werkloos raakt of de komende jaren afstudeert, zal op de arbeidsmarkt naar verwachting nog jaren last ondervinden van de coronacrisis. Er is minder kans op een baan en als het wel lukt om een baan te vinden, zal het salaris lager zijn dan voor de crisis, zeggen onderzoekers van het Centraal Planbureau.

De kans is volgens onderzoekers groot dat de Nederlandse economie over vijf jaar nog niet helemaal is hersteld van de coronacrisis, ondanks de verwachte groei de komende jaren.

'Ouderen beschermen zich beter tegen corona'

Ouderen lijken zichzelf goed te beschermen tegen corona door weinig mensen in de buurt te laten komen, meldt het AD op basis van onderzoek van het LUMC in Leiden. Vooral zeventigers en tachtigers houden afstand, zien ze in Leiden.

De onderzoekers baseren zich op de gegevens in de Covid Radar-app. Daar vullen enkele tienduizenden mensen wekelijks een lijst in met vragen over gedrag en gezondheid. Er wordt ook gevraagd naar hoe vaak er geen anderhalve meter afstand is gehouden.

Bij jongeren was na versoepelingen van de coronamaatregelen een toename te zien van het aantal contacten.

KFC vindt eigen slogan niet handig in corona-tijd

Kentucky Fried Chicken stopt tijdelijk met de slogan It's finger lickin' good. Het bedrijf wil het likken van vingers na het eten niet aanraden nu het virus nog rondgaat. "Het voelt niet helemaal goed", zegt het bedrijf.

De keuze is onderdeel van een marketingcampagne.

In een reclame van het kiprestaurant op Youtube wordt de oude slogan weggepoetst

Een op de vijf middelbare scholen kiest voor mondkapjes

Ongeveer een op de vijf scholen in het voortgezet onderwijs verplicht of adviseert leerlingen om mondkapjes te gebruiken, blijkt uit een rondgang van de NOS. Nog een aantal scholen overweegt mondkapjes in te voeren, ondanks het geldende RIVM-advies dat ze niet nodig zijn.

Scholen die kiezen voor mondkapjes zeggen vaak dat ze dit willen omdat de anderhalve meter tussen docent en leerling moeilijk te handhaven is. Bijvoorbeeld bij praktijkvakken als techniek. Sommige scholen raden het dragen van mondkapjes vooral aan bij het wisselen van klaslokaal.

Ongeveer de helft van de scholen die reageerden, treft extra maatregelen om het ventilatiesysteem in orde te maken. Daar waren de afgelopen weken veel zorgen over. Minister Slob riep eerder op om te controleren of de systemen voldoen aan het bouwbesluit.

Onderzoek: hydroxychloroquine bestrijdt corona niet in Nederland

Het veelbesproken medicijn hydroxychloroquine, dat regelmatig is aanbevolen door Trump en Bolsonaro, heeft in de Nederlandse ziekenhuizen niets opgeleverd bij de behandeling van het coronavirus, meldt de Volkskrant.

Amsterdamse wetenschappers vergeleken de cijfers van ziekenhuizen die het middel in de beginmaanden van de crisis in de behandelrichtlijnen hadden staan, met ziekenhuizen die het middel niet voorschreven. Het sterftecijfer aan corona was in beide groepen ruwweg hetzelfde. "Dat laat duidelijk zien dat voorschrijven van het medicijn geen positief effect had", zegt hoofdonderzoeker Jonne Sikkens in de krant. "Onze conclusie zou zijn: gebruik het niet meer bij de behandeling van covid-19."

Eerdere onderzoeken toonden ook aan dat het reuma- en malariamedicijn niet werkt tegen het coronavirus

Belgische wielerbond stuurt bondscoach na uitstapje weg van EK

De Belgische bondscoach Rik Verbrugghe is door de wielerbond naar huis gestuurd omdat hij contact heeft gehad met mensen buiten de eigen wielerploeg.

De Belgen willen met het oog op verspreiding van het coronavirus geen enkel risico nemen.

Voormalig topatleet Usain Bolt test positief op corona

Achtvoudig olympisch kampioen Usain Bolt heeft corona opgelopen. Dat gebeurde vermoedelijk vorige week toen de voormalige atleet zijn 34e verjaardag vierde in zijn huis in Jamaica. De gasten droegen geen mondmasker en dansten op de hit Lockdown van reggae-zanger Koffee. Bolt besloot een dag later om zich te laten testen.

Het Jamaicaanse ministerie van Volksgezondheid maakte de uitslag bekend nadat Bolt een video had verspreid. Daarin zei hij dat hij op de uitslag van een coronatest zat te wachten. "Voor alle zekerheid ben ik in quarantaine gegaan en doe ik het rustig aan", zei hij.

Bolt won goud op de 100 en 200 meter sprint bij de Olympisch Spelen van 2008, 2012 en 2016. Op sociale media wensen fans hem beterschap.

Ook in België en Nederland herbesmettingen

Gisteravond werd bekend dat een man van 33 in Hongkong voor de tweede keer besmet was geraakt met het coronavirus. Daarna werd duidelijk dat een Belgische patiënt hetzelfde was overkomen. En daar blijft het niet bij: ook in Nederland is zo'n geval bekend, zegt viroloog Marion Koopmans in onderstaand stuk.

Half procent bewoners corporatiewoningen vraagt regeling huurbetaling

Huurders van corporatiewoningen konden de afgelopen maanden een betalingsregeling aanvragen als zij vanwege de coronacrisis moeite hadden hun huur te betalen. Uit een enquête van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, komt naar voren dat een half procent van de huurders van 150 ondervraagde corporaties gebruikmaakt van een dergelijke regeling.

De huurachterstanden van particulieren bij woningcorporaties zijn tot nu toe nauwelijks toegenomen, meldt Aedes. Onder huurders van bedrijfspanden komen betalingsproblemen relatief het vaakst voor.

Als huurders moeite hadden met het betalen van de huur, konden ze terugvallen op een betalingsregeling of een tijdelijke huurverlaging. In de meeste gevallen is het verzoek gehonoreerd. Volgens Aedes was de financiële situatie van veel huurders na de lockdown snel weer verbeterd, bijvoorbeeld dankzij inkomensondersteuning door de regering.

Bovendien heeft 80 procent van de corporatiehuurders een huurprijs onder de aftoppingsgrens en/of een uitkering, waardoor ze in aanmerking komen voor huurtoeslag. Deze huurders hebben daardoor volgens Aedes minder snel betalingsproblemen.

Vooral de groep die boven de aftoppingsgrens huurt en niet afhankelijk is van een uitkering, loopt volgens de branchevereniging het meeste gevaar op een huurachterstand. Naar schatting gaat dat om 10 procent van de huurders van corporatiewoningen.

Woninguitzettingen vanwege huurschuld zijn tijdens de coronamaanden uitgesteld. Inmiddels starten corporaties weer met het aankondigen van uitzettingen. Volgens Aedes leidt zo'n aankondiging in drie op de vier gevallen tot een betaling van de huurschuld zonder dat ontruiming hoeft plaats te vinden.