NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

WHO: mondkapjes voor kinderen vanaf 12 • Besmettingen Italië boven 1000

Liveblog gesloten
 • Stijging besmettingen Suriname: 'Hier is geen apotheek of iemand die patiënten verzorgt'

  In Suriname zijn de afgelopen weken meer dan drieduizend mensen besmet geraakt met corona. Dat is een forse stijging, Suriname was maandenlang praktisch corona-vrij. Mogelijk is het totaal aantal besmettingen hoger, want in het binnenland is de situatie erg onoverzichtelijk.

  Zoals in het grensgebied met Frans-Guyana, in het dorp Kawem-hakan, daar werden al bijna 40 mensen ziek:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Corona in Suriname: 'Hier is geen apotheek of iemand die patiënten verzorgt'
 • Wereldgezondheidsorganisatie raadt mondmaskers aan voor kinderen vanaf 12 jaar

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef adviseren kinderen vanaf 12 jaar op specifieke plekken mondkapjes te dragen. Dan gaat het vooral om drukke plekken waar moeilijk afstand te houden is en op plekken waar het virus rondgaat. Er wordt aangeraden om hetzelfde beleid te voeren als voor volwassenen.

  Voor kinderen tussen 6 en 11 jaar oud geldt het advies om te kijken naar het risico op specifieke plekken. Het dragen van een masker voor die groep hangt af van een aantal factoren, waaronder de intensiteit van de overdracht in het gebied, het vermogen van het kind om het masker te gebruiken, toegang tot maskers en of er voldoende toezicht is van volwassenen. Jongere kinderen hoeven geen masker te dragen, vooral omdat ze de maskers niet zelfstandig op en af kunnen doen.

  Volgens de experts is nog niet helemaal bekend in hoeverre kinderen bijdragen aan de overdracht van het virus. De WHO en Unicef zeggen dat er meer data nodig zijn om dat te bepalen, maar enkele studies suggereren dat oudere kinderen een grotere rol spelen bij de overdracht dan jongere kinderen.

 • Duitse wetenschappers houden concert met publiek om coronagevaar te testen

  Met duizenden tegelijk naar een popconcert terwijl er helemaal geen afstand wordt gehouden. Dat klinkt haast als iets onmogelijks. Toch werd dat vandaag in Duitsland gedaan.

  Wetenschappers willen weten hoe corona zich verspreidt op grote evenementen. Ook onderzochten ze hoe een mensenmassa zich gedraagt en waar bezoekers van zo'n evenement het vaakst met elkaar in aanraking komen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Concert zonder afstand: Duitse wetenschappers testen coronagevaar tijdens evenement
 • Complete crew van Australisch reality-tv-programma in quarantaine

  De productie van de Australische variant van het tv-programma The Masked Singer is stilgelegd omdat meerdere medewerkers positief zijn getest. De volledige crew, inclusief de presentator, juryleden en zingende beroemdheden moeten daarom in quarantaine.

  Het programma meldde het nieuws op Twitter. "De gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en productiepartners is het belangrijkst." Onder anderen zangeres Dannii Minogue en komiek Dave Hughes zitten in de jury. "Iedereen wordt nauwlettend in de gaten gehouden en er is veelvuldig contact met artsen", staat in de tweet.

  Het televisieprogramma, een wereldwijde hit, begon in Zuid-Korea en werd verkocht aan andere Aziatische landen, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en dus Australië. Beroemdheden dragen bijzondere kostuums waarbij de gezichten niet te zien zijn. Ze zingen liedjes en hun identiteit wordt pas bekend als de jury ze wegstemt.

 • Corona achtervolgt Kosovaarse voetbalclub

  De Kosovaarse voetbalclub FC Pristina dacht met een maas in de reglementen aan de kwalificatiewedstrijd in de Europa League tegen Lincoln Red Imps uit Gibraltar te kunnen beginnen. Maar corona gooide opnieuw roet in het eten...

 • Ruim 1000 nieuwe besmettingen in Italië

  In de afgelopen 24 uur hebben de Italiaanse gezondheidsdiensten 1071 nieuwe besmettingen geregistreerd. Voor het eerst sinds 12 mei is de grens van duizend gevallen gepasseerd. De afgelopen dagen steeg het aantal besmettingen. Woensdag waren er 642, donderdag 845 en gisteren 946.

  Met name in Rome, Lombardije en rond Venetië zijn de meeste besmettingen. Volgens Alessio D'Amato van de Gezondheidsdienst Lazio is 61 procent van de nieuwe gevallen vakantiegerelateerd. Bijna de helft van de positief geteste personen heeft het virus zeer waarschijnlijk opgelopen op Sardinië, dat tijdens de eerste coronagolf gespaard bleef.

 • Vijftig asielzoekers Delfzijl in quarantaine

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) plaatst een groep van ongeveer vijftig asielzoekers uit het azc in Delfzijl in quarantaine. Zij worden overgeplaatst naar een nog te openen asielzoekerscentrum in Musselkanaal.

  Daar moeten ze de komende tien dagen binnen blijven. Er worden hekken om het azc in Musselkanaal geplaatst.

 • Carnavalsverenigingen breken zich het hoofd over wat te doen

  Met nog een half jaar te gaan tot carnaval heeft C.V. De Pottebroakers in Geertruidenberg als eerste aangekondigd de voorbereidingen af te blazen. Veel andere verenigingen twijfelen nog. Vroeg afblazen, doorschuiven of een alternatieve viering verzinnen?

  In september verwacht de Brabantse Carnavals Federatie meer duidelijkheid te hebben. Aan het begin van die maand wordt een update van de coronamaatregelen verwacht en gaat de federatie om de tafel met het RIVM en de veiligheidsregio's. Daarna wordt besloten of carnaval landelijk of regionaal doorgaat en zo ja, in welke vorm.

 • Vanaf morgen 95 euro boete als je geen mondkapje draagt in Rotterdam

  Wie vanaf morgen in delen van Rotterdam geen mondkapje draagt, ook niet na een waarschuwing, krijgt een boete van 95 euro, schrijft de regionale omroep Rijnmond. De gemeente gaat net als in Amsterdam de mondkapjesplicht handhaven.

  Het dragen van een gezichtsmasker is verplicht in delen van het centrum, zoals de Meent en de Lijnbaan, op de markten van de Binnenrotte, Grote Visserijstraat en Afrikaandermarkt en in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium.

  Volgens burgemeester Aboutaleb ergeren mensen die wel een mondkapje dragen zich aan anderen die dat niet doen. "Circa 75 procent van de Nederlanders houdt zich aan de maatregelen van het kabinet", zegt hij tegen persbureau ANP. "Zij vinden het vervelend dat een ander deel van Nederland zich niet aan de maatregelen houdt en verwachten van de overheid dat die optreedt. Het aanscherpen van de handhaving en het zichtbaar aanwezig zijn van handhavers draagt bij aan het opvolgen van de maatregelen."

  De mondkapjesplicht in Rotterdam is een proef die eind volgende week afloopt. Of het experiment wordt verlengd, moet in de loop van de komende dagen bekend worden.

 • Hele selectie en begeleiding PSV-vrouwen in quarantaine

  De voltallige selectie en begeleiding van de PSV-vrouwen zijn in quarantaine geplaatst. In een persbericht van de club staat dat er meerdere positieve testen zijn geweest onder speelsters en staf.

  Hoeveel positieve gevallen er zijn, is niet bekendgemaakt. De oefenwedstrijd tegen Heerenveen gaat niet door.

 • Reisorganisatie TUI haalt Belgische toeristen weg uit delen Spanje

  De Belgische tak van reisorganisatie TUI gaat volgende week Belgische toeristen uit delen van Spanje ophalen. Het gaat om delen van de regio Andalusië en de eilanden Ibiza en Mallorca. Er worden komende week 28 lege vliegtuigen naar die vakantiegebieden gestuurd om de toeristen mee terug te nemen.

  Buitenlandse Zaken in België heeft de populaire vakantiegebieden sinds gisteren code rood gegeven. Dat betekent dat Belgische toeristen er niet meer naartoe gaan. Een deel van de ruim 3500 Belgen die er met TUI op reis zijn, kunnen met hun reguliere terugvlucht naar huis vliegen. Ook voor degenen die na 29 augustus zouden terugkeren, is plaats op de retourvlucht vrij gehouden.

  Nederlandse toeristen van TUI zijn vorige week al terug gehaald uit dezelfde gebieden. "Wij hebben ongeveer 1400 mensen teruggehaald, nadat Buitenlandse Zaken vorig weekend die vakantiegebieden code oranje gaf", laat een woordvoerder desgevraagd weten.

 • Kroatië vreest voor toeristische sector na toename besmettingen

  Het toenemende aantal besmettingen in Kroatië zorgt voor problemen voor de toeristische sector in het land. Veel toeristen verlaten het land of annuleren hun reserveringen, meldt de Kroatische publieke omroep HRT.

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft code oranje afgegeven voor het land: alleen noodzakelijke reizen. Ook Oostenrijk, Italië en Slovenië hebben reiswaarschuwingen afgegeven voor het land. Het Duitse ministerie waarschuwt voor reizen naar twee toeristische regio's. De meeste toeristen in Kroatië komen uit de laatstgenoemde vier landen.

 • Aantal nieuwe besmettingen blijft rond de 500

  Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 508 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een dag eerder waren dat er 535. Vorige week werden er gemiddeld 613 besmettingen per dag gemeld, blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

  De meeste besmettingen zijn in Rotterdam (60) en Den Haag (58). Het aantal besmettingen in Amsterdam is relatief laag: 49. De afgelopen week lag het aantal gevallen in de hoofdstad op gemiddeld 93 per dag.

  Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Landsmeer (4,4 per 10.000 inwoners), Gennep (4,1) en Rotterdam (2,8).

  Doden en ziekenhuisopnames

  De GGD'en hebben vandaag 11 nieuwe ziekenhuisopnames en 5 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

  Er liggen 173 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 42 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

 • Duitsland: vooral besmettingen thuis, amper op werkvloer en scholen

  In Duitsland raken de meeste coronapatiënten besmet in hun privé-omgeving. Scholen en kantoren spelen bij de verspreiding van het virus nauwelijks een rol, blijkt uit onderzoek van het Robert Koch Instituut waarover Duitse media berichten.

  Lees verder:

 • Oliebollenverkoop begint vroeg dit jaar

  ANP

  De oliebollenverkoop in de drie grote steden begint extra vroeg dit jaar. Na Amsterdam en Rotterdam heeft nu ook Den Haag besloten dat de oliebollenkramen op 1 oktober open mogen. Dat is een maand eerder dan gebruikelijk.

  "Oliebollenverkopers mogen in de maand oktober de locatie en ruimte gebruiken die zij op grond van hun vergunning mogen innemen", laat de Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer weten aan Omroep West. Hij hoopt dat ze zo iets kunnen goedmaken in een jaar dat ze nauwelijks tot geen inkomsten hebben genoten. Oliebollenkramen staan 's zomers vaak op kermissen. Maar door de coronacrisis lagen veel kermissen dit jaar stil.

  Kermisexploitanten reageren enthousiast. "Dank gemeente Den Haag, dat wij kermisexploitanten dit jaar een maand eerder mogen beginnen met exploitatie van onze oliebollenkramen. Dit in verband met de vele afgelastingen van kermissen in het land, waardoor we vele inkomsten misliepen", zegt kermisexploitant Jan Vermolen op Twitter.