NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Landelijk team voor ventilatie op scholen • De Jonge: extra maatregelen in Amsterdam

Liveblog gesloten
 • De Jonge: extra maatregelen voor de regio Amsterdam

  In het overleg met de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's is gekeken naar regionale verschillen, die volgens minister De Jonge groot zijn. Verder is concreet gekeken naar de maatregelen die nodig zijn om het stijgend aantal besmettingen in te dammen.

  Om welke maatregelen het gaat, wilde De Jonge niet zeggen: dat maakt hij morgen bekend in een persconferentie met premier Rutte. Wel zei hij dat er extra maatregelen komen voor de regio Amsterdam waar het aantal besmettingen toeneemt. "Daar moeten we de teugels nog wat strakker aanhalen". Die maatregelen worden morgenavond bekendgemaakt, na de persconferentie van Rutte en De Jonge. Later deze week volgen waarschijnlijk ook extra maatregelen voor de regio Rotterdam.

 • Landelijk team om ventilatie op scholen in de gaten te houden

  Minister Slob heeft een team opgericht dat scholen moet helpen de ventilatie zo snel mogelijk op orde te krijgen. Voorzitter van dit Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen wordt Doekle Terpstra.

  De leden van het team gaan scholen helpen om te voldoen aan de bestaande wettelijke normen voor ventilatie. Volgens het RIVM zijn die voldoende om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Doel is dat alle scholen op 1 oktober hun ventilatie hebben gecheckt en dat ze contact hebben opgenomen met de GGD als de ventilatie niet goed genoeg blijkt. De GGD geeft advies over maatregelen die de school vervolgens moet nemen.

  In het onderwijs bestaan grote zorgen over de ventilatie. Veel docenten denken dat coronabesmetting kan ontstaan door aerosolen (kleine ademdruppeltjes) in afgesloten ruimtes. Omdat de ventilatie op school vaak belabberd is, zou dat tot een groot besmettingsrisico leiden.

 • De corona-app is online, maar gaan mensen hem downloaden?

  Vanaf nu kan iedereen de corona-app op zijn telefoon zetten, maar gaan mensen dat ook doen? Tegenstanders maken zich zorgen om hun privacy, terwijl anderen juist willen weten of er een coronabesmetting in hun buurt is geweest.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Corona-app online, maar gaan mensen 'm ook downloaden?
 • RIVM gaat meer meten bij waterzuiveringsinstallaties

  Er komen meer meetpunten bij waterzuiveringsinstallaties waarmee het RIVM de opmars van het coronavirus in kaart wil brengen. Het aantal testpunten gaat van tachtig naar driehonderd.

  Het rioolwater laat (door ontlasting) in een vroeg stadium zien dat ergens corona heerst, nog voordat mensen zelf symptomen hebben. "Bij iets meer dan de helft van de corona-patiënten is het virus in de ontlasting te zien, al voor het virus detecteerbaar is met een test via de neus of de keel", zegt arts-microbioloog Jean-Luc Murk in Nieuwsuur.

 • Scholen weer open: 'Ik maak me wel zorgen over de veiligheid'

  In de regio Noord zijn de scholen weer begonnen, maar niet zoals andere jaren. Vanwege het coronavirus nemen scholen maatregelen, zoals het Roelof van Echten College in Hoogeveen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Scholen weer open: ‘Ik maak me wel zorgen over de veiligheid’
 • De Jonge: extra maatregelen nodig om virus in te dammen

  Er zijn extra maatregelen nodig om het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus een halt toe te roepen. Minister De Jonge zei dat voorafgaand aan een overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in Utrecht. "Het oplopende aantal besmettingen geeft reden tot zorg en we zullen een aantal stappen extra moeten te zetten om te zorgen dat we dat virus eronder krijgen."

  Hij wilde niet zeggen om welke maatregelen het gaat: daarover spreekt De Jonge vanavond dus met de veiligheidsregio's en morgenochtend worden er door kabinet besluiten over genomen. Morgenavond maken premier Rutte en hij in een persconferentie bekend welke nieuwe maatregelen er komen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: we zullen een aantal stappen extra moeten zetten
 • Prijsvechter Ryanair gaat vluchten schrappen

  Ryanair, de grootste Europese luchtvaartmaatschappij, gaat het aantal vluchten terugbrengen. De komende maanden moet dat met een vijfde worden verminderd. De bedoeling is niet om bestemmingen te schrappen, maar om minder vaak te vliegen naar landen als Spanje, Frankrijk en Zweden, waar op verschillende plekken beperkingen gelden voor reizigers.

  De maatschappij noemt de ingreep "onvermijdelijk", gegeven het dalende aantal boekingen. Reizigers die al geboekt hadden krijgen een e-mail waarin ze een aantal opties krijgen voorgelegd.

  Concurrent Easyjet gaat ook snoeien: die sluit drie standplaatsen in het Verenigd Koninkrijk en schrapt honderden banen. Door het sluiten van de locaties in Londen en Newcastle gaan er 670 banen verloren. De overige acht standplaatsen in Engeland blijven wel bestaan. Eind juni werd al bekend dat Easyjet 5000 banen zou schrappen en daar komen deze banen dus nog bovenop.

 • Toeristische reizen naar Zweden weer mogelijk

  Het reisadvies voor Zweden is vanwege de afnemende besmettingsgraad aangepast naar code geel ('let op: veiligheidsrisico's'), met uitzondering van de stad Göteborg en omgeving. Daarvoor blijft code oranje van kracht, wat betekent dat mensen die daarvandaan terugkeren twee weken thuis moeten blijven.

  Zweden koos voor een betrekkelijk losse aanpak om het coronavirus te bestrijden: zo bleven horeca en sportscholen open, evenals de meeste scholen. Over de vraag of deze benadering effectief was is discussie. Het sterftecijfer onder ouderen in Zweden was relatief hoog.

 • Hoe komt Buitenlandse Zaken tot zijn reisadviezen?

  Sommige gebieden waarvoor het reisadvies code oranje geldt (alleen noodzakelijke reizen, geen vakanties) hebben per 100.000 inwoners minder coronabesmettingen dan bijvoorbeeld Rotterdam. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken kijkt niet alleen naar het aantal besmettingen.

  Het ministerie laat zich adviseren door het RIVM en weliswaar kan een verhoogd aantal besmettingen aanleiding zijn om het reisadvies aan te passen, simpelweg omdat de kans dat Nederlanders het virus ter plekke oplopen en meenemen naar huis groter is. Maar een andere aanleiding kan zijn dat een land inreisbeperkingen voor Nederlanders heeft ingesteld. Mensen moeten dan ter plaatse twee weken in quarantaine en dat maakt een toeristische reis volgens het ministerie zo goed als onmogelijk.

 • Code oranje van kracht voor Andorra

  In Andorra is de besmettingsgraad toegenomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom het reisadvies voor het dwergstaatje in de Pyreneeën aangepast, van code geel naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen).

 • Veel huishoudens in financiële problemen

  Teruglopende inkomsten door de coronacrisis leiden bij veel huishoudens tot betalingsproblemen. Werkenden van wie het inkomen is gedaald kunnen dat vaak niet goed opvangen, constateert het Nibud, dat hierover 2000 mensen heeft bevraagd.

  Vooral flexwerkers en zelfstandigen voelen de gevolgen van de crisis, doordat ze veelal minder zijn gaan werken. Ongeveer een kwart van alle respondenten zegt te weinig geld achter de hand te hebben om vier maanden zonder inkomen te kunnen opvangen. Bijna de helft van degenen die inkomsten zijn verloren zegt nog geen 7500 euro te hebben om op terug te vallen.

 • Deel maatregelen versoepeld in Portugese badplaatsen

  De Portugese badplaatsen Estoril, Cascais en Carcavelos, ten westen van Lissabon, gaan de coronamaatregelen voor horeca gedeeltelijk versoepelen. Cafés mogen doordeweeks openblijven tot middernacht en in het weekend tot 02.00 uur. Tot nu toe moesten ze alle dagen om 20.00 uur dicht. De gemeenten mogen nu zelf de openingstijden bepalen

  Bars en clubs mogen weer open, maar zij moeten nog wel sluiten om 20.00 uur. De meeste hebben daarom besloten nog dicht te blijven. Bijeenkomsten van meer dan tien mensen blijven taboe en op de stranden moeten de parasols op drie meter van elkaar worden geplaatst.

  In Lissabon zelf blijven de beperkingen van kracht, dus daar moeten cafés nog wel om 20.00 uur dicht. In de Portugese hoofdstad en omgeving is het besmettingsrisico het hoogst. Daar geldt code oranje: iedereen die uit de regio terugkomt wordt geadviseerd om twee weken in thuisquarantaine te gaan.

 • 39 covid-19-patiënten op intensive care

  Er liggen 39 patiënten met covid-19 op de intensive care, 3 meer dan de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De totale IC-bezetting is 604; er liggen dus 565 mensen met andere aandoeningen. Buiten de IC liggen nog 126 mensen met covid-19 in het ziekenhuis en dat is 4 meer dan gisteren. Voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemt het belangrijk dat nu de scholen in de regio Noord weer zijn begonnen, zowel ouders als leerlingen de maatregelen om het virus te bestrijden goed in acht nemen.

 • Morgen weer persconferentie Rutte en De Jonge

  Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven morgenavond weer een persconferentie over de bestrijding van het coronavirus. Haagse bronnen verwachten dat ze nogmaals zullen aandringen op het navolgen van de regels. De persconferentie is zoals gebruikelijk vanaf 19.00 uur live te volgen bij de NOS.

  Twee weken geleden gaven beide bewindslieden voor het eerst in zes weken een persconferentie, waarin ze aankondigden dat bezoekers in de horeca zou worden gevraagd naar hun contactgegevens. Dat moet het bron- en contactonderzoek vergemakkelijken. Ook deed Rutte een oproep aan jongeren om zich aan de regels te houden; juist onder hen neemt het aantal besmettingen toe.

 • Veel animo voor studentenverenigingen

  Studentenverenigingen hebben veel meer aanmeldingen gekregen dan vorig jaar. De belangstelling is zo groot dat bij veel verenigingen lang niet alle gegadigden lid kunnen worden.

  Introductieweken zijn vanwege de coronacrisis geschrapt of vervangen door online activiteiten. Dat geldt ook voor de traditionele kennismaking met de studentenverenigingen: aankomend studenten die daar lid van willen worden, kunnen zich online melden. Mogelijk dat daardoor het aantal aanmeldingen zo groot is.

  "Zo wordt de drempel om je als student aan te melden bij een studentenvereniging verlaagd en kan het dus met één klik op de knop vanuit huis", zegt vicevoorzitter Noëna van Schaik van de Utrechtse vereniging Veritas tegen persbureau ANP.

  Veritas heeft plaats voor 450 nieuwkomers, maar kreeg 1000 aanmeldingen. Het Amsterdamse LANX heeft na loting 300 eerstejaars toegelaten, terwijl ruim 700 mensen zich hadden aangemeld. Bij Vindicat in Groningen hadden zo'n 900 studenten belangstelling, maar voor slechts de helft is plek bij het corps. Een andere Groninger vereniging, Albertus Magnus, kan 500 nieuwelingen inschrijven, terwijl daar bijna 1200 geïnteresseerden waren.