liveblog
NOS NieuwsAangepast

Landelijk team voor ventilatie op scholen • De Jonge: extra maatregelen in Amsterdam

liveblog gesloten

De Jonge: extra maatregelen voor de regio Amsterdam

In het overleg met de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's is gekeken naar regionale verschillen, die volgens minister De Jonge groot zijn. Verder is concreet gekeken naar de maatregelen die nodig zijn om het stijgend aantal besmettingen in te dammen.

Om welke maatregelen het gaat, wilde De Jonge niet zeggen: dat maakt hij morgen bekend in een persconferentie met premier Rutte. Wel zei hij dat er extra maatregelen komen voor de regio Amsterdam waar het aantal besmettingen toeneemt. "Daar moeten we de teugels nog wat strakker aanhalen". Die maatregelen worden morgenavond bekendgemaakt, na de persconferentie van Rutte en De Jonge. Later deze week volgen waarschijnlijk ook extra maatregelen voor de regio Rotterdam.

Landelijk team om ventilatie op scholen in de gaten te houden

Minister Slob heeft een team opgericht dat scholen moet helpen de ventilatie zo snel mogelijk op orde te krijgen. Voorzitter van dit Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen wordt Doekle Terpstra.

De leden van het team gaan scholen helpen om te voldoen aan de bestaande wettelijke normen voor ventilatie. Volgens het RIVM zijn die voldoende om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Doel is dat alle scholen op 1 oktober hun ventilatie hebben gecheckt en dat ze contact hebben opgenomen met de GGD als de ventilatie niet goed genoeg blijkt. De GGD geeft advies over maatregelen die de school vervolgens moet nemen.

In het onderwijs bestaan grote zorgen over de ventilatie. Veel docenten denken dat coronabesmetting kan ontstaan door aerosolen (kleine ademdruppeltjes) in afgesloten ruimtes. Omdat de ventilatie op school vaak belabberd is, zou dat tot een groot besmettingsrisico leiden.

De corona-app is online, maar gaan mensen hem downloaden?

Vanaf nu kan iedereen de corona-app op zijn telefoon zetten, maar gaan mensen dat ook doen? Tegenstanders maken zich zorgen om hun privacy, terwijl anderen juist willen weten of er een coronabesmetting in hun buurt is geweest.

Corona-app online, maar gaan mensen 'm ook downloaden?

RIVM gaat meer meten bij waterzuiveringsinstallaties

Er komen meer meetpunten bij waterzuiveringsinstallaties waarmee het RIVM de opmars van het coronavirus in kaart wil brengen. Het aantal testpunten gaat van tachtig naar driehonderd.

Het rioolwater laat (door ontlasting) in een vroeg stadium zien dat ergens corona heerst, nog voordat mensen zelf symptomen hebben. "Bij iets meer dan de helft van de corona-patiënten is het virus in de ontlasting te zien, al voor het virus detecteerbaar is met een test via de neus of de keel", zegt arts-microbioloog Jean-Luc Murk in Nieuwsuur.

Scholen weer open: 'Ik maak me wel zorgen over de veiligheid'

In de regio Noord zijn de scholen weer begonnen, maar niet zoals andere jaren. Vanwege het coronavirus nemen scholen maatregelen, zoals het Roelof van Echten College in Hoogeveen.

Scholen weer open: ‘Ik maak me wel zorgen over de veiligheid’

De Jonge: extra maatregelen nodig om virus in te dammen

Er zijn extra maatregelen nodig om het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus een halt toe te roepen. Minister De Jonge zei dat voorafgaand aan een overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in Utrecht. "Het oplopende aantal besmettingen geeft reden tot zorg en we zullen een aantal stappen extra moeten te zetten om te zorgen dat we dat virus eronder krijgen."

Hij wilde niet zeggen om welke maatregelen het gaat: daarover spreekt De Jonge vanavond dus met de veiligheidsregio's en morgenochtend worden er door kabinet besluiten over genomen. Morgenavond maken premier Rutte en hij in een persconferentie bekend welke nieuwe maatregelen er komen.

De Jonge: we zullen een aantal stappen extra moeten zetten

Prijsvechter Ryanair gaat vluchten schrappen

Ryanair, de grootste Europese luchtvaartmaatschappij, gaat het aantal vluchten terugbrengen. De komende maanden moet dat met een vijfde worden verminderd. De bedoeling is niet om bestemmingen te schrappen, maar om minder vaak te vliegen naar landen als Spanje, Frankrijk en Zweden, waar op verschillende plekken beperkingen gelden voor reizigers.

De maatschappij noemt de ingreep "onvermijdelijk", gegeven het dalende aantal boekingen. Reizigers die al geboekt hadden krijgen een e-mail waarin ze een aantal opties krijgen voorgelegd.

Concurrent Easyjet gaat ook snoeien: die sluit drie standplaatsen in het Verenigd Koninkrijk en schrapt honderden banen. Door het sluiten van de locaties in Londen en Newcastle gaan er 670 banen verloren. De overige acht standplaatsen in Engeland blijven wel bestaan. Eind juni werd al bekend dat Easyjet 5000 banen zou schrappen en daar komen deze banen dus nog bovenop.

Toeristische reizen naar Zweden weer mogelijk

Het reisadvies voor Zweden is vanwege de afnemende besmettingsgraad aangepast naar code geel ('let op: veiligheidsrisico's'), met uitzondering van de stad Göteborg en omgeving. Daarvoor blijft code oranje van kracht, wat betekent dat mensen die daarvandaan terugkeren twee weken thuis moeten blijven.

Zweden koos voor een betrekkelijk losse aanpak om het coronavirus te bestrijden: zo bleven horeca en sportscholen open, evenals de meeste scholen. Over de vraag of deze benadering effectief was is discussie. Het sterftecijfer onder ouderen in Zweden was relatief hoog.

Hoe komt Buitenlandse Zaken tot zijn reisadviezen?

Sommige gebieden waarvoor het reisadvies code oranje geldt (alleen noodzakelijke reizen, geen vakanties) hebben per 100.000 inwoners minder coronabesmettingen dan bijvoorbeeld Rotterdam. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken kijkt niet alleen naar het aantal besmettingen.

Het ministerie laat zich adviseren door het RIVM en weliswaar kan een verhoogd aantal besmettingen aanleiding zijn om het reisadvies aan te passen, simpelweg omdat de kans dat Nederlanders het virus ter plekke oplopen en meenemen naar huis groter is. Maar een andere aanleiding kan zijn dat een land inreisbeperkingen voor Nederlanders heeft ingesteld. Mensen moeten dan ter plaatse twee weken in quarantaine en dat maakt een toeristische reis volgens het ministerie zo goed als onmogelijk.

Code oranje van kracht voor Andorra

In Andorra is de besmettingsgraad toegenomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom het reisadvies voor het dwergstaatje in de Pyreneeën aangepast, van code geel naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen).

Veel huishoudens in financiële problemen

Teruglopende inkomsten door de coronacrisis leiden bij veel huishoudens tot betalingsproblemen. Werkenden van wie het inkomen is gedaald kunnen dat vaak niet goed opvangen, constateert het Nibud, dat hierover 2000 mensen heeft bevraagd.

Vooral flexwerkers en zelfstandigen voelen de gevolgen van de crisis, doordat ze veelal minder zijn gaan werken. Ongeveer een kwart van alle respondenten zegt te weinig geld achter de hand te hebben om vier maanden zonder inkomen te kunnen opvangen. Bijna de helft van degenen die inkomsten zijn verloren zegt nog geen 7500 euro te hebben om op terug te vallen.

Deel maatregelen versoepeld in Portugese badplaatsen

De Portugese badplaatsen Estoril, Cascais en Carcavelos, ten westen van Lissabon, gaan de coronamaatregelen voor horeca gedeeltelijk versoepelen. Cafés mogen doordeweeks openblijven tot middernacht en in het weekend tot 02.00 uur. Tot nu toe moesten ze alle dagen om 20.00 uur dicht. De gemeenten mogen nu zelf de openingstijden bepalen

Bars en clubs mogen weer open, maar zij moeten nog wel sluiten om 20.00 uur. De meeste hebben daarom besloten nog dicht te blijven. Bijeenkomsten van meer dan tien mensen blijven taboe en op de stranden moeten de parasols op drie meter van elkaar worden geplaatst.

In Lissabon zelf blijven de beperkingen van kracht, dus daar moeten cafés nog wel om 20.00 uur dicht. In de Portugese hoofdstad en omgeving is het besmettingsrisico het hoogst. Daar geldt code oranje: iedereen die uit de regio terugkomt wordt geadviseerd om twee weken in thuisquarantaine te gaan.

39 covid-19-patiënten op intensive care

Er liggen 39 patiënten met covid-19 op de intensive care, 3 meer dan de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De totale IC-bezetting is 604; er liggen dus 565 mensen met andere aandoeningen. Buiten de IC liggen nog 126 mensen met covid-19 in het ziekenhuis en dat is 4 meer dan gisteren. Voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemt het belangrijk dat nu de scholen in de regio Noord weer zijn begonnen, zowel ouders als leerlingen de maatregelen om het virus te bestrijden goed in acht nemen.

Morgen weer persconferentie Rutte en De Jonge

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven morgenavond weer een persconferentie over de bestrijding van het coronavirus. Haagse bronnen verwachten dat ze nogmaals zullen aandringen op het navolgen van de regels. De persconferentie is zoals gebruikelijk vanaf 19.00 uur live te volgen bij de NOS.

Twee weken geleden gaven beide bewindslieden voor het eerst in zes weken een persconferentie, waarin ze aankondigden dat bezoekers in de horeca zou worden gevraagd naar hun contactgegevens. Dat moet het bron- en contactonderzoek vergemakkelijken. Ook deed Rutte een oproep aan jongeren om zich aan de regels te houden; juist onder hen neemt het aantal besmettingen toe.

Veel animo voor studentenverenigingen

Studentenverenigingen hebben veel meer aanmeldingen gekregen dan vorig jaar. De belangstelling is zo groot dat bij veel verenigingen lang niet alle gegadigden lid kunnen worden.

Introductieweken zijn vanwege de coronacrisis geschrapt of vervangen door online activiteiten. Dat geldt ook voor de traditionele kennismaking met de studentenverenigingen: aankomend studenten die daar lid van willen worden, kunnen zich online melden. Mogelijk dat daardoor het aantal aanmeldingen zo groot is.

"Zo wordt de drempel om je als student aan te melden bij een studentenvereniging verlaagd en kan het dus met één klik op de knop vanuit huis", zegt vicevoorzitter Noëna van Schaik van de Utrechtse vereniging Veritas tegen persbureau ANP.

Veritas heeft plaats voor 450 nieuwkomers, maar kreeg 1000 aanmeldingen. Het Amsterdamse LANX heeft na loting 300 eerstejaars toegelaten, terwijl ruim 700 mensen zich hadden aangemeld. Bij Vindicat in Groningen hadden zo'n 900 studenten belangstelling, maar voor slechts de helft is plek bij het corps. Een andere Groninger vereniging, Albertus Magnus, kan 500 nieuwelingen inschrijven, terwijl daar bijna 1200 geïnteresseerden waren.

Tsjechië voert mondkapjesplicht opnieuw in

In Tsjechië wordt een gedeeltelijke mondkapjesplicht opnieuw ingevoerd. Inwoners en bezoekers van het land moeten vanaf 1 september een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen, met uitzondering van de horeca. Het Centraal-Europese land kende al eerder een kapjesplicht, maar die werd versoepeld na een daling in het aantal besmettingen. Volgens de minister van Volksgezondheid is de herinvoering nodig als preventiemaatregel voor een mogelijk "moeilijke herfst".

Aantal coronatests weer licht gestegen

Het aantal coronatests dat afgelopen week is afgenomen door GGD'en is licht gestegen. Van 10 tot en met 16 augustus werden 102.487 afgenomen, iets meer dan de 98.978 in de week ervoor, meldt koepelorganisatie GGD-GHOR Nederland. Het percentage positieve tests wordt morgen bekend bij de wekelijkse rapportage van de coronacijfers van het RIVM.

De afgelopen 24 uur zijn 482 besmettingen gemeld, iets minder dan de afgelopen dagen en het gemiddelde van de afgelopen twee weken. Er zijn vijf ziekenhuisopnames en geen doden gemeld, staat in de open data van het RIVM. Gemiddeld waren er de laatste zeven dagen 613 besmettingen per dag.

Toch uitspraak in kort geding Koninklijke Horeca tegen Staat

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zet het kort geding tegen de staat vanwege de anderhalvemeterregel in cafés en restaurants door. Dat laat de brancheorganisatie weten na berichtgeving van Nu.nl. De zaak diende vorige maand, maar de uitspraak werd aangehouden, omdat de brancheorganisatie en de overheid opnieuw om tafel zouden gaan. Die gesprekken hebben niets opgeleverd, aldus KHN-directeur Dirk Beljaarts.

KHN stelt dat de horeca door de overheid wordt benadeeld. Zo vindt de koepel het onbegrijpelijk dat je in de auto geen afstand hoeft te houden, maar in een restaurant niet samen aan een tafel mag zitten als je niet uit hetzelfde huishouden komt. KHN eist daarom dat de anderhalvemeterregel in horecagelegenheden komt te vervallen voor groepen tot en met negen personen. Ook zou de afstandsregel voor zitplaatsen op terrassen moeten worden geschrapt, omdat de besmettingskans in de buitenlucht nihil zou zijn.

Het is nog niet bekend wanneer het kort geding dient.

Lessen geschrapt op school Amstelveen na ventilatie-onderzoek

Het Hermann Wesselink College in Amstelveen schrapt tot nader order alle lessen. De school liet onderzoek doen naar de luchttoevoer in de lokalen en de uitkomst daarvan is "niet bevredigend" genoeg om de lessen op dit moment te hervatten, zegt rector Bert Kozijn tegen NH Nieuws.

Uit het onderzoek bleek dat het risico op overdracht van het virus kan worden beperkt als de ramen en deuren regelmatig worden geopend, maar in het oude gedeelte van de school kunnen de ramen niet open.

Morgen worden alle activiteiten in de school opgeschort. Woensdag kunnen de lessen mogelijk hervat worden, afhankelijk van de uitkomsten van het overleg met de GGD.

Camping Appelhof op Terschelling officieel dicht

Jongerencamping Appelhof op Terschelling is vanaf maandag dicht. De 800 jongeren die er een week geleden nog kampeerden, hebben het terrein allemaal verlaten, meldt Omrop Fryslan. De eigenaar ging over tot sluiting na de ontdekking van twee besmettingen onder zijn campinggasten.

750 jongeren zijn inmiddels getest, van wie er 14 positief waren. Er volgen nog enkele tientallen uitslagen.

Merkel: 'Toename besmettingen zorgwekkend, maar beheersbaar'

Er komen voorlopig geen verdere versoepelingen van de coronamaatregelen in Duitsland. Dat zei bondskanselier Merkel in de eerste CDU-partijvergadering na het zomerreces, meldt persbureau DPA. Ze noemt de lichte toename in coronabesmettingen zorgwekkend, maar beheersbaar. Merkel zal komende week met de leiders van de Duitse deelstaten om tafel gaan.

Libanese minister wil lockdown van twee weken

Libanon moet mogelijk twee weken in lockdown om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarvoor pleit Hamad Hassan, minister van Volksgezondheid. Gisteren werden 439 nieuwe besmettingen gemeld, een record in het land. Hassan noemt de recente cijfers "schokkend".

Volgens de minister liggen de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen vol. De gezondheidszorg in Libanon staat onder druk als gevolg van de reusachtige explosie in de haven van Beiroet. Zeker 178 mensen kwamen om het leven, duizenden mensen raakten gewond en veel ziekenhuizen liepen zware schade op. Daarnaast kampt het land met een economische en politieke crisis.

Storing GGD opgelost

De storing bij de GGD is opgelost. Een afspraak maken kan weer via 0800-1202 of coronatest.nl.

Storing bij GGD: afspraak maken niet mogelijk

Vanwege een technische storing is het op dit moment niet mogelijk om een afspraak te maken voor een coronatest, meldt de landelijke GGD-koepel. De storing treft het afspraaksysteem, voor zowel de website coronatest.nl als het telefoonnummer 0800-1202. Het is niet bekend wanneer de storing verholpen zal zijn.

Wie via de site probeert een afspraak te maken, krijgt na het inloggen met DigiD en het invullen van de vragenlijst de melding: "We hebben geen testplaats gevonden waar u zich kan laten testen".

'Succesverhaal' Zuid-Korea ziet besmettingen stijgen

In Zuid-Korea neemt het aantal besmettingen de afgelopen dagen plotseling toe. Vandaag werden 197 nieuwe gevallen gemeld, van wie 167 in de regio Seoul. De meeste besmettingen worden gelinkt aan een kerk in de hoofdstad. Zuid-Koreanen wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven en het aantal reizen te beperken.

Zuid-Korea geldt als een van de weinige landen die het coronavirus succesvol de kop wisten in te drukken. Na een piek in begin maart, die aan een andere kerk werd gelinkt, lag het aantal besmettingen maandenlang laag, op enkele tientallen per dag. Er zijn 305 coronadoden gemeld op een bevolking van bijna 52 miljoen. De gezondheidsautoriteiten vrezen dat de huidige opleving tot een grootschalige uitbraak kan leiden.

Studentenvakbond: 'Zorgen om kwetsbare eerstejaars'

Het is onvermijdelijk dat komend studiejaar meer eerstejaarsstudenten uitvallen dan normaal. Dat zegt Freya Chiappino van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in aanvulling op het bericht dat studentenorganisaties aan de bel trekken in verband met de coronacrisis. Ze is vooral bezorgd om kwetsbare groepen, zoals studenten met een niet-westerse achtergrond of studenten wier ouders niet hebben gestudeerd. Ook onder mannen in het algemeen is het uitvalrisico groter.

"Er zijn nauwelijks introductiedagen en colleges zijn verplaatst naar online, waardoor studenten elkaar niet leren kennen", zegt Chiappino in het NOS Radio 1 Journaal.

De LSVb roept hogescholen en universiteiten op goed te letten op hoe studenten zich voelen, om het uitvalrisico te beperken. "Normaal gesproken is het uitvalspercentage op universiteiten 7 procent en op hogescholen 30 procent", zegt Chiappino. Tegelijkertijd begrijpt ze dat het lastig is voor docenten om voor een "zachte landing" te zorgen. "Doordat al jaren op het hoger onderwijs wordt bezuinigd, is de werkdruk hoog."

Studentenverenigingen in trek

RTV Noord meldt vanochtend dat er veel meer animo bestaat voor studentenverenigingen in Groningen. Bij Albertus Magnus meldden zich 1183 eerstejaarsstudenten aan, ten opzichte van 684 vorig jaar. Er is maar plaats voor 500 nieuwe studenten. Ook bij Vindicat is de belangstelling groot en kwamen er 900 aanmeldingen binnen, tegen 485 vorig jaar, terwijl er plek is voor 450 nieuwkomers. Dizkartes ontving 800 aanmeldingen voor 300 beschikbare plaatsen.

Aantal besmettingen in België neemt weer af

Het dagelijks aantal nieuwe coronabesmettingen in België daalt licht. Tussen 7 en 13 augustus zijn per dag gemiddeld 574 besmettingen gemeld, vijf procent minder dan een week eerder. "Het is de eerste daling sinds de tweede golf", schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen neemt nog wel toe. Dat is niet vreemd, analyseert De Standaard. Veel patiënten worden immers niet meteen bij het vaststellen van de besmetting in het ziekenhuis opgenomen.

In totaal zijn 78.323 besmettingen geregistreerd in België, zo'n 15.000 meer dan in Nederland.

'Eind van het jaar groeit economie weer, maar coronaklap dreunt na'

De economie krimpt dit jaar met 5 procent maar groeit in 2021 met 3 procent. De werkloosheid loopt op naar 7 procent. Dat staat in de ramingen en het concept-MEV (macro-economische verkenningen) van het Centraal Planbureau (CPB).

"De klap is ongekend hard en moet zich grotendeels nog laten voelen", zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. "De coronacrisis heeft verder grote gevolgen voor zaken die raken aan de kwaliteit van het bestaan: we missen het vieren van een bruiloft of jubileum, de theater- en concertpodia zijn leeg en er zijn grote zorgen over eenzaamheid in verpleeghuizen."

Corona-app online, maar nog in testfase

Vanaf nu kan iedereen de applicatie Coronamelder downloaden voor Android en iOS. Toch werkt hij nog niet overal optimaal. De corona-app wordt in eerste instantie getest in Drenthe en Overijssel, maar omdat de app niet alleen in die regio's kan worden uitgebracht, kan iedereen in heel het land hem al gebruiken.

De app werkt via bluetooth en registreert op die manier bij welke andere gebruikers van de app je in de buurt bent. Ben je ziek, dan deel je, na toestemming van de GGD, al je contacten mee dat je besmet bent. Dat werkt vooralsnog alleen in Drenthe, Overijssel en delen van Gelderland, waar de GGD's al testen met de app.

Dodental India passeert 50.000, 'relatief laag sterftecijfer'

Het dodental als gevolg van het coronavirus in India is de 50.000 gepasseerd. Na de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico kent India met 50.921 gerapporteerde sterfgevallen de meeste coronadoden ter wereld. Opgemerkt moet worden dat het Zuid-Aziatische land ruim 1,3 miljard inwoners heeft.

Het ministerie van Volksgezondheid in India benadrukt dat het sterftecijfer in het dichtbevolkte land relatief laag is. "In Amerika duurde het 23 dagen tot er 50.000 doden waren gemeld, in Brazilië 95 dagen en in Mexico 141 dagen, maar India had 156 nodig om dit cijfer te halen", stelt het ministerie vast. Desondanks zijn er zorgen over het gebrek aan coronatests in de afgelegen provincies van het land. Ook wordt betwijfeld of de cijfers wel accuraat zijn.

Scholen in regio noord weer open: 'Geen garantie dat alles goed gaat'

Voor scholieren in het noorden van het land zit de zomervakantie er weer op. Aan de start van het nieuwe schooljaar zijn wel flink wat regels verbonden. Leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden, volwassenen zoals leraren wel.

Het is volgens minister Slob van Onderwijs cruciaal dat iedereen zich aan de regels houdt. "We hebben het advies gekregen dat de scholen open kunnen, maar we hebben nooit honderd procent garantie dat alles goed gaat", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is belangrijk dat kinderen die in gebieden zijn geweest met een oranje of zelfs rood reisadvies in thuisisolatie gaan."

Vrees voor uitval eerstejaarsstudenten

Dit jaar zullen meer eerstejaars stoppen met hun studie, verwachten studentenorganisaties. Zij maken zich zorgen over de gevolgen van de noodgedwongen invoering van online onderwijs en het ontbreken van volwaardige introducties, schrijft het AD.

Universiteiten en hbo's kampen al jaren met hoge aantallen studenten die na het eerste jaar hun studie niet vervolgen. Bij universiteiten gaat het gemiddeld om 7 procent van de eerstejaars. Op hbo's stopt ongeveer 30 procent van de studenten na het eerste studiejaar. Die percentages zullen volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) dit jaar oplopen.

"Het is ontzettend belangrijk dat een eerstejaarsstudent met medestudenten in contact komt. Wij maken ons grote zorgen dat eerstejaarsstudenten áls ze al een studentenkamer hebben gevonden, geïsoleerd raken in hun nieuwe stad", zegt vicevoorzitter Freya Chiappino van het LSVb tegen het AD. "Zonder fysieke introductieactiviteiten en colleges is het heel lastig om je nieuwe stad, onderwijsinstelling en medestudenten te leren kennen. Online is de drempel om elkaar op te zoeken veel groter.''

Vier nieuwe coronadoden in Palestijnse vluchtelingenkampen

Volgens de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN zijn in vluchtelingenkampen in Libanon nog eens vier mensen overleden aan de gevolgen van corona. Dit brengt het totaal aantal op acht. Volgens de VN verblijven er meer dan 200.000 Palestijnen in Libanon, van wie de meerderheid leeft in armoede.

De VN verzorgt onderwijs en gezondheidszorg aan Palestijnen in de regio. Het agentschap roept op tot waakzaamheid. Coronamaatregelen moeten goed nageleefd worden om het virus in de dichtbevolkte kampen tegen te gaan.

Ook buiten de Palestijnse kampen gaat Libanon gebukt onder het coronavirus. Een geplande terugkeer naar lockdown werd opgegeven door de nasleep van de grote explosie in de haven van Beiroet, op 4 augustus. Grote delen van de stad zijn beschadigd of liggen in puin. Duizenden mensen gingen voor medische hulp naar ziekenhuizen die al overbezet waren.

Japanse economie krimpt opnieuw

De Japanse economie is in het tweede kwartaal met 7,8 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het betekent voor Japan het derde opeenvolgende kwartaal van krimp.

De economische neergang van Japan is iets groter dan verwacht, maar nog altijd minder fors dan in veel andere landen. Dat komt doordat de coronamaatregelen relatief beperkt waren.

Testen op Terschelling gaat door

Op Terschelling is ook vandaag de extra testlocatie open waar inwoners en toeristen zich kunnen laten testen op het coronavirus. Deze locatie werd ingericht in het dorp Midsland nadat acht jongeren die op camping Appelhof waren geweest bij thuiskomst het coronavirus bleken te hebben. De testlocatie is niet ver van de jongerencamping. Vandaag wordt bekeken of de locatie open blijft.

De afgelopen dagen lieten honderden mensen, veelal jongeren die op de camping staan, zich testen op het virus. Voor zover nu bekend zijn in totaal veertien personen die de Appelhof zijn geweest, positief getest op het coronavirus. De camping moet maandag om 12.00 uur de deuren sluiten.

Verkiezingen Nieuw-Zeeland uitgesteld vanwege nieuwe corona-uitbraak

Premier Jacinda Ardern heeft de komende verkiezingen in Nieuw-Zeeland met vier weken uitgesteld. Ze heeft het besluit genomen vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus.

De parlementsverkiezingen stonden gepland op 19 september en zijn verschoven naar 17 oktober. Met het besluit wil Ardern de politieke partijen en andere betrokken de gelegenheid geven om maatregelen te nemen, zodat de stembusgang kan plaatsvinden, ondanks het coronavirus.

Kijk hier naar aankondiging van premier Ardern:

Premier Nieuw-Zeeland stelt de verkiezingen met een maand uit

'Volgend jaar vaccin in Mexico'

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft in een video op Twitter gezegd dat hij begin volgend jaar een vaccin verwacht. Als dat middel er straks is wordt een gratis vaccinatieprogramma gestart voor alle inwoners van Mexico.

Het land heeft een partnerschap met Argentinië en het farmaceutische bedrijf AstraZeneca om een vaccin op de markt te brengen voor heel Latijns-Amerika.

Eerste cruiseschip sinds de coronacrisis vaart uit

Op het hoogtepunt van de coronacrisis dobberden tientallen cruiseschepen op zee die nergens mochten aanleggen vanwege besmettingen aan boord. Duizenden mensen zaten soms weken vast. Zondag vertrok er voor het eerst in maanden weer een cruiseschip. Dat was in Genua.

Aan boord zijn er maatregelen genomen. Voorheen was er plek voor meer dan 6000 passagiers. Nu mogen er niet meer dan 4000 mensen mee. Rederij MSC heeft niet bekendgemaakt hoeveel mensen er mee gaan:

Eerste cruiseschip sinds de coronacrisis vaart uit voor een cruise

Bij passagiers werd voorafgaand de temperatuur opgenomen. Wie verhoging of andere symptomen van het coronavirus had werd geweigerd. Gasten moeten mondkapjes dragen in liften en op andere plaatsen waar het niet mogelijk is voldoende afstand te bewaren. De bemanning heeft vooraf in quarantaine gezeten.

Scholen in regio Noord gaan weer open

Voor scholieren in de regio Noord zit de zomervakantie er op. Zij gaan weer naar school, en dat is vooral voor leerlingen in het voortgezet onderwijs even wennen: voor het eerst in vijf maanden zitten zij weer met hun hele klas bij elkaar.

In dit artikel lees je wat de regels op school zijn:

Nieuw liveblog

Welkom bij het coronablog van maandag 17 augustus. Teruglezen wat er gisteren gebeurde? Dat kan hier.