liveblog
NOS WielrennenAangepast

Fuglsang wint Ronde van Lombardije, Dumoulin woedend om gevaarlijke afdaling

liveblog gesloten

Arriverderci!

Jakob Fuglsang viert zijn zege in de Ronde van Lombardije

Na drie spraakmakende weken koers op het hoogste niveau in Italië zoekt het peloton andere oorden op. De renners gaan zich nu voorbereiden op de nationale kampioenschappen, de Europese kampioenschappen in Plouay en vervolgens de Tour de France.

Uiteraard houden we je via NOS.nl op de hoogte van alle verwikkelingen. Bedankt voor het volgen en fijne avond!

Samenvatting Ronde van Lombardije

Fuglsang onttroont Mollema in Ronde van Lombardije, Evenepoel valt in ravijn

Slotrit Dauphiné zondag live bij de NOS

De slotrit van het Critérium du Dauphiné is zondag live te zien vanaf 15.10 uur op NPO1 en NOS.nl.

Samenvatting Dauphiné: de 'levensgevaarlijke' vierde etappe

Kämna wint gevaarlijke Dauphiné-etappe, Kruijswijk en Roglic vallen

Van Aert: 'In België noemen ze dat een geitenpad, schandalig'

Van Aert: 'In België noemen ze dat een geitenpad, schandalig'

Ook Wout van Aert had geen goed woord over voor de ASO, behalve organisator van de Tour ook verantwoordelijk voor de Dauphiné. "We koersen op het allerhoogste niveau. En dan worden we over een col gestuurd met een afdaling over wat we in België een geitenpad noemen. Dat ze ons al over die weg durven sturen is een, maar dat ze niet eens de moeite nemen om het even op te kuisen. Dat maakt me echt kwaad."

Dumoulin woedend op organisatie: 'Afdaling was levensgevaarlijk'

Dumoulin 'superkwaad': 'Afdaling was levensgevaarlijk, echt een schande'

Tom Dumoulin was woedend na afloop van de vierde etappe. Zijn woede richtte zich vooral op de afdaling, waarin Steven Kruijswijk en Emanuel Buchmann ten val kwamen. "Dit mag nooit gebeuren. De eerste paar kilometers van die afdaling waren levensgevaarlijk. Overal grind, overal diepe putten en gaten. En dan 15 procent naar beneden, dat sloeg echt helemaal nergens op. Dat dit nog kan gebeuren in het moderne wielrennen is echt een schande."

Voor Kruijswijk zijn de druiven zuur. "Het kost hem in ieder geval de Dauphiné. Het kost hem de ideale voorbereiding op de Tour. En misschien kost het hem zelfs de Tour", foeterde Dumoulin. "We zijn er gewoon heel kwaad over."

Ploegleider Niermann: 'Schouder van Kruijswijk pas in ziekenhuis teruggezet'

Niermann: 'Schouder van Kruijswijk pas in het ziekenhuis teruggezet'

Ook Roglic twijfelt over voortzetten Dauphiné na valpartij

Evenepoel was niet de enige pechvogel vandaag. In de Dauphiné ging Steven Kruijswijk onderuit, waarbij zijn schouder uit de kom raakte. Ook zijn kopman Primoz Roglic was betrokken bij een valpartij.

De Sloveen reed ogenschijnlijk probleemloos naar de finish, maar kwam strompelend van zijn fiets. Volgens ploegleider Grischa Niermann is Roglic toch zwaarder getroffen dan gedacht. Of hij zondag nog opstapt voor de slotrit is de vraag.

Niermann: 'Misschien start Roglic morgen niet, we nemen geen risico'

De val van Evenepoel

Het moest de dag van Remco Evenepoel worden, maar dat werd het niet. De volgende beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Zware val Evenepoel in ravijn in Ronde van Lombardije

Bennett : 'Dacht echt dat ik kon winnen'

George Bennett eindigt als tweede in de Ronde van Lombardije

"Als je me dit vooraf had gevraagd, dan had ik ervoor getekend", aldus George Bennet. Woensdag werd hij de winnaar van Gran Piemonte, nu strandde hij op de tweede plaats.

"Nu ben ik toch teleurgesteld. Ik dacht echt dat ik kon winnen. Astana had een overwicht en ik wist ook dat Fuglsang sneller zou zijn in de sprint.. Ik moest aanvallen om de Astana's te lossen, maar uiteindelijk loste ik zelf."

Fuglsang: 'Hoop niet dat dit mijn laatste zege is'

Jakob Fuglsang is blij met zijn zege in de Ronde van Lombardije

Of dit zijn meesterwerk was de vraag. "Nou, ik hoop niet dat het mijn laatste is", lachte de 34-jarige Fuglsang. "Het was superbelangrijk om met twee renners in de finale te zitten. Vlasov was enorm belangrijk. Hij hield de Trek-mannen in bedwang.

Toen ze met zijn drieën op kop kwamen, wist Fuglsang dat het ging lukken. "Ik wist dat ik George Bennett waarschijnlijk zou kunnen kloppen in de sprint, maar toen hij aanging moest ik reageren. En het lukte om hem uit het wiel te rijden."

Wedstrijdverslag

Jakob Fuglsang heeft de 114de editie van de Ronde van Lombardije gewonnen. De Deen van Astana ging solo over de finish in Como in een koers die werd opgeschrikt door een zware val van Remco Evenepoel. Bauke Mollema werd vierde.

Van der Poel tiende

Ook Mathieu van der Poel kan met tevredenheid terugkijken op zijn eerste Ronde van Lombardije. Hij verwachtte dat het te zwaar zou zijn voor hem, maar hij eindigt toch keurig op de tiende plaats.

Wat is dit nu? Auto rijdt Schachmann van de weg

Maximilian Schachmann is nog bezig met zijn laatste kilometers, maar wordt pardoes van zijn fiets gereden door een zwarte auto. We horen een dame zelfs zeggen "Ik wist het niet!"

De Duits kampioen staat op en wordt toch nog zevende.

Maximilian Schachmann wordt tijdens zijn laatste kilometers in Como van de sokken gereden door een voorbijganger

FINISH - FUGLSANG WINT !

FUGLSANG WINT DE RONDE VAN LOMBARDIJE!

George Bennett wordt op 0.32 tweede. Vlasov komt op 0.50 derde en juicht voor zijn kopman. Mollema is ook binnen, als vierde.

Jakob Fuglsang wint de Ronde van Lombardije

2 km - Fuglsang gaat winnen

Fuglsang heeft al 30 seconden op Bennett en dus lijkt de zege binnen voor de 34-jarige Deen. Bennett vecht voor zijn tweede plaats. Vlasov ligt derde, Mollema vierde.

6 km - Fuglsang lost Bennett

En dan neemt Fuglsang het over! Hij lost Bennett met speels gemak en gaat op weg naar de zege in de Ronde van Lombardije. Dat wordt na Luik-Bastenaken-Luik het tweede monument op zijn erelijst.

Jakob Fuglsang laat George Bennett staan op de laatste klim in de Ronde van Lombardije

7 km - Bennett lost Vlasov

Bennett gaat op de pedalen staan en lost Vlasov! Wat een goede actie van de Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma. Nu moet hij alleen nog afrekenen met Fuglsang. Hoewel, Vlasov geeft nog niet op.

10 km - Mollema mist de bocht

Mollema mist de bocht! Hij vermijdt een valpartij, maar de aansluiting bij de drie koplopers lijkt nu wel lastig te worden. Ciccone wacht op hem.

12 km - Mollema gaat het redden...?

Mollema lijkt het gewoon te gaan redden! Samen met Ciccone rijdt hij met volle risico in de afdaling van de Civiglio naar de drie koplopers toe. Hij heeft ze in het vizier!

George Bennett en Jakob Fuglsang

16 km - Mollema geeft niet op

Mollema geeft niet op en blijft met ploegmaat Ciccone hangen op zo'n 20 seconden. De achterstand van Nibali is al meer dan een minuut.

19 km - Vlasov poeft naar koplopers

Sterker: de Russisch kampioen rijdt in een ruk naar de twee koplopers toe. En nu zit Bennett dus in de tang bij de twee Astana-coureurs.

Vlasov, een zeer extraverte jongen die opgegroeid is in Italië, won vorige week de Mont Ventoux Dénivellé. Klimmen kan hij dus!

19 km - Aanval Fuglsang en Bennett

Aanval Fuglsang en Bennett gaat met hem mee. Nu moet het trio van Trek iets doen. Maar ze kunnen niet: nibali moet passen, Ciccone en Mollema zitten in de tang bij Vlasov.

20 km - Op de Civiglio

De zes koplopers beginnen aan de Civiglio, de klim waar Mollema vorig jaar zijn beslissende slag sloeg. Nibali neemt het voortouw, voor Ciccone en Mollema. Fuglsang zit rustig achterin het groepje.

De Civiglio in de Ronde van Lombardije

Evenepoel in ziekenwagen

De Belg Remco Evenepoel ligt gekwetst op de grond

Remco Evenepoel is eindelijk uit het ravijn getakeld en wordt in de ziekenauto getild.

30 km Lombardije - Mollema bij koplopers, Van der Poel in aantocht

Zonder pechvogel Evenepoel gaan de zes koplopers op weg naar de Civiglio: Fuglsang, Vlasov (Astana), Mollema, Nibali en Ciccone (Trek) en Bennett (Jumbo-Visma).

Mathieu van der Poel is in zijn eentje bezig om het gat te dichten, maar heeft nog altijd 0.25 achterstand. Majka, Schachmann, Carapaz en Ulissi zitten op 0.55.

40 km Lombardije - Valpartij Evenepoel

Wat een vreselijke val van Remco Evenepoel! De afdaling van de Sormano is levensgevaarlijk en dat weet de debutant en topfavoriet nu ook.

Hij raakt een muurtje en duikelt zo het ravijn in. Hij is wel bij bewustzijn.

40 km Lombardije - Kopgroep van zeven

In de gevaarlijke afdaling van de Sormano kunnen we de balans opmaken. Zeven renners hebben de klim vooraan overleefd, waaronder drie man van Trek-Segafredo: Mollema, Nibali en Ciccone. Ook Fuglsang heeft met de sterke Vlasov een ploeggenoot. Evenepoel en Bennett zijn de eenlingen aan het front.

50 km - Vlasov en Fuglsang sterk, Mollema kraakt niet

De favorieten zitten op de steile Muro di Sormano. Russisch kampioen Vlasov en ploeggenoot Fuglsang bepalen het tempo en dat ligt te hoog voor Schachmann, Woods, Van der Poel.

Evenepoel zit op de tweede rij met Bennett. Mollema staat op kraken, maar heeft ploeggenoot Nibali en Ciccone nog.

FINISH Dauphiné - Roglic niet in gevaar

Ook de favorieten zijn binnen op 3.03 met Pinot sprintend op kop, maar Roglic zit fluitend in zijn wiel. Zijn gele trui is ondanks zijn valpartij niet in gevaar gekomen.

FINISH Dauphiné- Kämna wint in Dauphiné

Lennard Kämna komt juichend over de streep op het vliegveld van Megève voor de mooiste zege in zijn loopbaan. De la Cruz wordt tweede, Alaphilippe derde.

Op ruim 2.00 rijdt Dumoulin weer op kop van het flink gegroeide peloton.

2 km Dauphiné - Kämna solo richting zege

Lennard Kämna is op weg naar de ritzege in de Dauphiné. De Duitser van Bora reageerde op een aanval van Elissonde en De la Cruz ging erop en erover en is nu solo op weg naar de zege.

62 km Lombardije - klim én muur van Sormano

Na de Ghisallo zijn nog een man of dertig over in de groep met favorieten, waar Dries Devenyns (ploegmaat van Evenepoel) het tempo bepaalt. Zometeen beginnen de renners aan de klim naar Sormano.

Die klim bestaat uit twee delen: eerst een klim van 5,1 kilometer met gemiddeld 6,6 procent stijging. En wanneer je denkt dat je boven bent volgt de Muro de Sormano, een muur van een kilometer met pieken van 25 tot 27 procent stijging.

  • ilombardia.it
    De beklimming van de Sormano in de Ronde van Lombardije
  • ilombardia.it
    Het profiel van de Muro di Sormano

11 km Dauphiné - Gesink en Van Aert terug bij favorieten

Dumoulin heeft het tempo bewust laten zakken en nu wordt duidelijk waarom: Van Aert en Gesink zijn zowaar weer teruggekomen in de groep met favorieten. Goed nieuws voor de zes koplopers: hun voorsprong is weer gegroeid tot 2.24.

65 km Lombardije - koplopers ingerekend

Alle koplopers zijn ingerekend op de Ghisallo. Voor Fabio Aru gaat het te hard. De Italiaan moet nu al lossen.

69 km Lombardije - Madonna del Ghisallo

Met de klim naar Madonna del Ghisallo, met de beroemde wielerkapel op de top, begint traditioneel de finale van de Ronde van Lombardije. Meteen daarna volgt de steile Colma di Sormano.

Op 17 kilometer van de streep beklimmen de renners de Civiglio, de plek waar Mollema vorig jaar vertrok. En kort voor de streep in Como is er nog de venijnige San Fermo della Battaglia.

Het profiel van de Ghisallo in de Ronde van Lombardije

72 km Lombardije - Ghisallo in aantocht

In de Ronde van Lombardije zijn we stilaan toe aan de finale. De koplopers hebben inmiddels zicht op het Comomeer en dat betekent dat de Ghisallo in aantocht is. Hun voorsprong is nog iets meer dan een minuut op de groep met favorieten.

30 km Dauphiné - Dumoulin stampt door

De favorieten zijn bijna boven en dankzij het tempo van Dumoulin is de voorsprong van de koplopers nog maar 1.19. Typerend: Pierre Rolland probeerde even weg te springen, maar Dumoulin vatte hem meteen weer in de kraag.

Dauphiné nu ook op NPO 1 en nos.nl

Je kunt nu ook inschakelen op NPO 1 voor de slotfase van de vierde etappe in het Critérium du Dauphiné. Of bekijk de koers via de livestream op NOS.nl.

Dumoulin trekt lessen uit jacht op Formolo: 'In de Tour moet het anders'

Dumoulin over tactische lessen: 'In de Tour moet het anders'

34 km Dauphiné - Dumoulin gaat te hard voor de meesten

Met Dumoulin als grote motor wordt ook het peloton uiteen gereten op de Montée de Bisanne. Roglic en Kuss zitten in zijn wiel, maar verder zijn het er niet veel meer. Sivakov, Pinot, Quintana, Landa, López, Martínez en Martin zijn nog over.

FINISH - Rickaert rijdt Eekhoff uit wiel in slotmeters Dwars door het Hageland

Jonas Rickaert rijdt Nils Eekhoff uit het wiel op de klim naar de citadel van Diest en wint Dwars door het Hageland. Gianni Vermeersch vergezelt zijn ploeggenoot van Alpecin-Fenix op het podium.

37 km Dauphiné - Ook Van Baarle eraf

Drie kilometer onder de top moet ook Van Baarle eraf bij de koplopers. We hebben nog zes renners over: Kämna, Elissonde, De la Cruz, Alaphilippe, Kwiatkowski en Hirschi.

Waar kennen we Nils Eekhoff ook alweer van?

Nils Eekhoff, waar kennen we hem ook alweer van. Nou, de neoprof van Sunweb dacht vorig jaar tien minuten lang wereldkampioen te zijn in Yorkshire. Maar toen besloot de jury hem te diskwalificeren wegens stayeren eerder in de wedstrijd.

Stayeren kost wielrenner Eekhoff wereldtitel bij beloften

8 km Hageland - Finale met Nederlander

In Dwars door het Hageland zijn we al diep in de finale. Nils Eekhoff heeft samen met Jonas Rickaert 0.37 op een groep achtervolgers met Bram Welten, Pascal Eenkhoorn en Jan-Willem van Schip. Ze moeten nog een onverharde strook en een pittige kasseiklim overleven.

44 km Dauphiné - Kopgroep valt uiteen

Op de beklimming van de Montée de Bisanne valt de kopgroep uit elkaar. De Gendt, Sánches, Soler, Teuns, Edet en Mohoric kunnen het tempo niet meer volgen. Van Baarle houdt wel stand in de kopgroep, die nog 3.02 hebben op de favorieten.

Ook het peloton is begonnen aan de zwaarste klim van de dag en wie zien we meteen al lossen: Chris Froome.

Roglic gehavend

Primoz Roglic draagt de sporen van zijn valpartij in de Dauphiné

Mooie plaatjes in de Dauphiné

  • AFP
    Het peloton op weg in de vierde etappe van de Dauphiné
  • AFP
    Wout van Aert op kop van het peloton in de vierde etappe van de Dauphiné
  • AFP
    Vergezicht in de vierde etappe van de Dauphiné

63 km Dauphiné - Ook Roglic onderuit, schade valt mee

Ook Primoz Roglic is gevallen, meldt de koersradio van de Dauphiné. De Sloveense klassementsleider zit weer op de fiets. Grande casino, zoals hij het zelf zou noemen.

Thomas voor de start: 'Opgave Bernal uit voorzorg'

Thomas ziet opgave Bernal als voorzorg: 'Hij moet 100% zijn voor Tour'

68 km Dauphiné - Kwiatkowski heeft dagje vrij

Twee dagen geleden kreeg Michal Kwiatkowski de handen op elkaar door in een beweging drie etenszakken te grijpen en vervolgens keurig uit te delen aan zijn ploeggenoten.

Vandaag heeft de oud-wereldkampioen geen bezorgingsdienst, hij zit in de kopgroep met zijn ploeggenoot Van Baarle. Ze hebben 4.00 voorsprong, met nog twee cols te gaan.

Maar dat zijn niet de minste: de Montéé de Bisanne (buitencategorie) en de slotklim naar Megève (tweede categorie).

138 km Lombardije

Hoog tijd voor een update vanuit de Ronde van Lombardije. Ook daar rijdt Jumbo-Visma (met Deceuninck-Quickstep) in de achtervolging op een aanzienlijke kopgroep. Dat doen ze in dienst van kopman George Bennett, de verrassende winnaar van Gran Piemonte afgelopen woensdag.

Na een verschroeiend openingsuur, waarin net geen 50 kilometer werd afgewerkt in de brandende zon, ontstond een kopgroep van elf renners: Marco Frapporti (Vini Zabù), Davide Gabburo (Androni), Emmanuel Morin (Cofidis), Denis Nekrasov (Gazprom), Andrea Pasqualon (Wanty), James Piccoli (Israel Start-Up), Aleksandr Rjaboesjenko (UAE), Joey Rosskopf (CCC), Daniel Savini (Bardiani), Florian Stork (Sunweb) en Petr Vakoc (Alpecin) zijn de namen.

Met nog 138 van de 231 kilometer te gaan hebben ze 4.30 voorsprong op het peloton met daarin favorieten als Evenepoel, Bennett, Nibali en Schachmann.

2019: Van Baarle klopt Haig in slotrit Dauphiné

Van Baarle wint slotrit Dauphiné, Kruijswijk stapt af

Dylan van Baarle en Jack Haig maken deel uit van de kopgroep van 15 renners. Ook vorig jaar waren die twee samen op avontuur in de slotrit van de Dauphiné. En dat liep goed af voor de Nederlander.

Wrang toeval: ook toen stapte Kruijswijk onderweg af.

Kruijswijk op de grond

Steven Kruijswijk na zijn val in de vierde etappe

Dumoulin over rugproblemen Bernal

Dumoulin over rugproblemen Bernal: 'Balen voor hem'

Kruijswijk voelde zich steeds sterker worden

Kruijswijk voor opgave na val in Dauphiné: 'Ik voel me heel goed'

Tourfavorieten in de lappenmand

Slecht nieuws voor Jumbo-Visma tijdens de voorlaatste etappe van het Critérium du Dauphiné: Steven Kruijswijk kwam ten val in een afdaling en moest geblesseerd opgeven. Het team laat weten dat de Nederlander een schouder uit de kom heeft.

Het nieuws komt precies twee weken voor de start van de Tour de France, waarin Kruijswijk vorig jaar nog derde werd. In de Tour zou hij starten als één van de drie kopmannen van Jumbo-Visma, samen met Primoz Roglic en Tom Dumoulin. Of de val gevolgen heeft voor zijn deelname aan de Tour, is nog niet bekend.

103 km - Kämna bestgeklasseerde

De 15 hebben 3.40 voorsprong op het peloton. Lennard Kämna (25ste op 5.21) is de bestgeklasseerde renner in het klassement. Dat is nog niet meteen een bedreiging voor het geel van Roglic dus.

Kämna, die afgelopen winter de overstap maakte van Sunweb naar Bora, viel gisteren ook al aan in de finale.

111 km Dauphiné - Klinkende namen in kopgroep

Oef, dat is even bijkomen van het nieuws over Kruijswijk. Een ontwrichte schouder hoeft niet meteen een kruis door de Tour te betekenen, maar dat dit een flinke tegenvaller is voor Jumbo-Visma is duidelijk.

Zijn ploeggenoten voeren het tempo aan in het peloton op 3.45 minuten achter vijftien koplopers.

En dat zijn niet de minsten: Lennard Kämna (Bora), Kenny Elissonde (Trek), Jack Haig (Mitchelton), Nicolas Edet (Cofidis), David de la Cruz (UAE), Julian Alaphilippe (Deceuninck), Fausto Masnada (CCC), Michal Kwiatkowski en Dylan van Baarle (Ineos), Marc Hirschi (Sunweb), Marc Soler (Movistar), Luis Léon Sánchez (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Matej Mohoric en Dylan Teuns (Bahrain-McLaren).

Dylan van Baarle (links) met Alaphilippe en De la Cruz in de kopgroep

112 km Dauphiné - Ook Buchmann naar huis

Ook Buchmann en zijn ploeggenoot Mühlberger hebben de Dauphiné verlaten na de valpartij. Dat betekent dat we de nummers een, drie en vier van de afgelopen Tour de France vandaag kwijt zijn in de Dauphiné. Bijltjesdag.

Emanuel Buchmann wordt na zijn valpartij overeind geholpen

115 km Dauphiné - Kruijswijk geeft op na val

In de afdaling van de Col de Plan Bois komen Steven Kruijswijk en Emanuel Buchmann, de nummers drie en vier van de afgelopen Tour de France, ten val.

En dat is niet zonder gevolgen. Met een ontwrichte schouder heeft Kruijswijk de koers moeten verlaten. Slecht nieuws met het oog op de Tour de France.

Van der Poel: 'Als Remco gaat zal het alle hens aan dek zijn'

Van der Poel voor Lombardije: 'Normaal gesproken te zwaar voor mij'

En dan die andere debutant. De herstart van het seizoen is nog niet helemaal wat Mathieu van der Poel ervan gehoopt had. De kopman van Alpecin-Fenix reed in de finale wel met de eerste achtervolgers mee in Milaan-Sanremo en afgelopen woensdag werd hij derde in Gran Piemonte.

De Ronde van Lombardije, met al zijn klimkilometers lijkt echter te zwaar voor hem. "Als ik het parcours bekijk, is het te lastig voor mij. Maar ik kijk ernaar uit om hem eens te rijden en onze goede klimmers in stelling te brengen. Voor mij kan het de laatste stap zijn op weg naar het Nederlands en Europees kampioenschap."

Daarmee doelt Van der Poel op ploegmaten als Louis Vervaeke en Petr Vakoc. Maar ook voor Vander Poel is er maar een echte favoriet. "Als Remco (Evenepoel,red.) gaat zal het alle hens aan dek zijn.

Alle ogen gericht op: Evenepoel

Niet getreurd, want de Belgen hebben ook in Lombardije de topfavoriet: Remco Evenepoel!

De 20-jarige renner van Deceuninck won dit jaar alle rittenkoersen waar hij aan deelnam en meestal ook nog op zeer imposante wijze. Hoewel hij pas voor het eerst aan de start staat in de Ronde van Lombardije - sterker, het is zijn eerste monument - is hij de te kloppen man.

Een paar feitjes:

  • Evenepoel (20 jaar en 203 dagen) kan de jongste winnaar worden van de Ronde van Lombardije na Giovanni Gerbi in 1905 (20 jaar 161 dagen)
  • In 1966 won Eddy Merckx bij zijn debuut in een monument meteen Milaan-Sanremo. Merckx was toen 20 jaar en 275 dagen.
  • Een jaar geleden, op 3 augustus 2019 won Evenepoel bij zijn debuut in een eendaagse klassieker meteen Clásica San Sebastian.

'Wouteke, Wouteke, wat doe je nu?'

Een ding is zeker: het slotstuk van het Italiaanse WorldTour-drieluik zal niet gewonnen worden door Wout van Aert. De winnaar van de Strade Bianche en Milaan-Sanremo rijdt immers in dienst van de ploeg in de Dauphiné.

Gelukkig hebben we de beelden nog, dachten de Vlaamse leden van Supercontent. Zij maakten een ode aan Van Aert op de melodie van een echte Italiaanse klassieker: 'A far l'amore comincia tu' van Rafaella Cara uit 1977.

Waarschuwing: dit deuntje blijft nog wel een tijdje in uw hoofd zitten...

138 km Dauphiné - Alaphilippe en De Gendt

Dit kan leuk worden! Julian Alaphilippe is naar Thomas De Gendt toegesprongen. De twee rasaanvallers hebben 0.35 op het peloton.

231 km Lombardije - Renners vertrokken uit Bergamo

De start van de Ronde van Lombardije, het tweede monument in 2020, laat nog even op zich wachten. De renners vertrekken vanuit Bergamo en komen over 231 kilometer aan in Como.

Een bijzonder moment voor de inwoners van het zo zwaar getroffen Bergamo, een stad die al veel renners voortbracht.

Een van hen is Mattia Cattaneo. De klimmer van Deceuninck komt uit Alzano Lombardo, een dorpje tegen Bergamo aan. In dat dorp zouden in november al de eerste gevallen van Covid-19 zijn geconstateerd.

In heel Lombardije zijn al 16.836 mensen overleden aan het virus.

146 km Dauphiné - Het werd eens tijd...

Thomas De Gendt heeft zich nog niet laten opmerken sinds de coronabreak. Maar vandaag heeft De Gendt stoute plannen. Hij is de eerste aanvaller van de dag!

Een colletje minder in loodzware bergrit

Een loodzware dag in de Dauphiné vandaag met zes geclassificeerde klimmen, waaronder de slotklim naar Megève. En eigenlijk hadden dat er zelfs zeven moeten zijn, maar de Col de L'Épine is vanwege een aardverschuiving vanochtend uit het parcours gehaald.

153 km Dauphiné - Start zonder Bernal

Ook de vierde rit in de Dauphiné is op gang geschoten. Zonder Bernal.

Nieuws uit de Dauphiné: Bernal start niet

Egan Bernal met ploeggenoot Pavel Sivakov in de Dauphiné

Egan Bernal zal vandaag niet van start gaan in de vierde etappe van de Dauphiné. De Colombiaanse winnaar van de afgelopen Tour de France heeft last van zijn rug.

Bernal stond 7de op 0.31 van geletruidrager Roglic.

En dan ook nog dit...

De aandacht zal vooral op Lombardije en de Franse Alpen zijn gericht. Maar met een schuin oog kijken we ook nog naar Dwars door het Hageland, de eerste profkoers van naam in België sinds de hervatting van het seizoen.

Waarom is deze koers zo aantrekkelijk. Nou, in de 187 kilometer tussen Aarschot en Diest krijgen de renners grindpaden, bospaden en kasseien te verwerken.

En ondanks de concurrentie van de andere grote koersen, is er ook nog een heel aardig startveld. Deceuninck heeft Zdenek Stybar, Florian Sénéchal en Álvaro Hodeg aan het vertrek? Jumbo-Visma is present met onder meer Jos van Emden en Pascal Eenkhoorn.

En ook David van der Poel is present.

Deceuninck-QuickStep verkent de route van Dwars door het Hageland

Ook vandaag: Critérium du Dauphiné

Startnummer een is vandaag voor Mollema. Maar verder is weinig hetzelfde in de 114de editie van de Ronde van Lombardije. Van de eerste vijf van de editie van vorig jaar is Michael Woods (vorig jaar vijfde) de enige concurrent.

Dat komt natuurlijk omdat vrijwel alle grote namen actief zijn in het Critérium du Dauphiné, de generale repetitie van de Tour de France. Tot nu toe overheerst Jumbo-Visma de Franse rittenkoers. Met Roglic in het geel gaat het vandaag weer flink bergop van Ugine naar Megève (153,5 km).

De slotfase van de vierde etappe van de Dauphiné is vanaf 15.40 uur te zien op NPO 1 en via de stream op NOS.nl.

De renners van Jumbo-Visma heersen als geen ander in de Dauphiné

En wat zeg je dan na afloop?

Mollema na zege in Lombardije: "Gewoon een monument, bizar"

Il Lombardia 2019: Mollema soleert naar zege

Bauke Mollema vertrok vorig jaar op de voorlaatste klim (de Civiglio) en hield daarna ruim 20 kilometer stand tegen grote namen als Primoz Roglic, Egan Bernal, Alejandro Valverde en Jakob Fuglsang.

Dat willen we nog weleens terugzien!

Mollema soleert naar monumentale zege in Ronde van Lombardije

Welkom!

Van de lente naar de herfst in een zomerse week. In tijden van corona kan het allemaal. Een week geleden schreef Wout van Aert 'La Primavera' (Milaan-Sanremo) op zijn naam. Vandaag is het al tijd voor het tweede grote monument van dit wielerjaar: de Ronde van Lombardije.

Normaal markeert Il Lombardia het naderende einde van een lang en slopend wielerseizoen. Niet voor niets wordt de koers ook wel 'La Classica delle Foglie Morte' (De koers van de vallende bladeren) genoemd.

Vorig jaar boekte Bauke Mollema hier de mooiste zege in zijn loopbaan. Wie wordt zijn opvolger?

Bauke Mollema tekent de startlijst voor de Ronde van Lombardije 2019