liveblog

Bayern volgt Paris Saint-Germain en RB Leipzig naar halve finales

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dat was ons het Champions League-avondje wel. Bayern München volgt Paris Saint-Germain en RB Leipzig naar de halve finales van de Champions League. Morgen is de laatste kwartfinale tussen Manchester City en Olympique Lyonnais. Dan is er natuurlijk ook weer een liveblog. Tot morgen!

KLAAR IN LISSABON

De lijdensweg van Barcelona is voorbij. Bayern München wint met 8-2 en is door naar de halve finales van de Champions League.

Lionel Messi baalt

89' GOAL BAYERN

Het wordt bijna te pijnlijk om aan te zien voor Barcelona. Op het dooie akkertje maakt Coutinho er met zijn tweede van de avond 8-2 van. We zijn vanavond getuige van een historische afstraffing van Barcelona.

FC Barcelona-Bayern München 2-8

85' GOAL BAYERN

Jawel, het is zo'n avond: 7-2 voor Bayern. Coutinho schiet binnen en juicht beheerst: de Braziliaan wordt gehuurd van Barcelona.

FC Barcelona-Bayern München 2-7

82' GOAL BAYERN

We misten nog één naam op het scoreformulier: Lewandowski. Maar de Pool is nu present, hij kopt de 6-2 binnen.

De VAR kijkt nog even of het buitenspel was, maar dat is het niet.

FC Barcelona-Bayern München 2-6

70' Kansen voor Bayern

Van gas terugnemen is geen sprake bij Bayern. Coman, in de ploeg gekomen voor Perisic, kon bij zijn eerste balcontact al scoren, maar de bal ging via een Barça-been over. Even later was het opnieuw bijna raak via Gnabry, maar Ter Stegen greep in.

Van de kant van Barcelona, bijvoorbeeld van Messi, is er weinig positiefs te melden.

FC Barcelona-Bayern München 2-5

63' GOAL BAYERN

De spanning is weer weg, Kimmich tikt de 5-2 voor Bayern binnen na schitterend voorwerk van Davies. De jonge Canadees wervelt met een paar fraaie bewegingen over de rechterflank, zet voor en Kimmich kan simpel binnenwerken, voor de neus van Frenkie de Jong.

FC Barcelona-Bayern München 2-5

Joshua Kimmich werkt de 5-2 in het Barcelona-doel

57' GOAL BARCELONA

Een mooie beweging en een mooie goal van Suárez en het is 4-2. Zou dit het begin kunnen zijn van een ommekeer misschien?

Met een mooie kapbeweging legt de Uruguayaan de Bayern-defensie in de luren en zijn schot is onhoudbaar voor Neuer. Kort daarvoor kreeg Suárez nog een gele kaart gepresenteerd na een lelijke overtreding op Thiago.

FC Barcelona-Bayern München 2-4

Luis Suárez brengt de bal snel naar de middenstip na de 4-2

53' Bayern gaat rustig verder

Van een remuntada van Barcelona is in de beginfase van de tweede helft geen sprake. Het is nog steeds Bayern dat de klok slaat. In de 49ste minuut was er een schot van Perisic, recht op Ter Stegen af. En vier minuten later scoorde Lewandowski na weer een fraaie aanval, maar er was gevlagd voor buitenspel.

FC Barcelona-Bayern München 1-4

Hoop voor Barcelona?

Er is dit Champions League-seizoen al een keer een ploeg teruggekomen van een 4-1 achterstand. Dat was - u weet het vast nog wel - Chelsea, dat in de groepsfase tegen Ajax terugkwam tot 4-4.

Een achterstand van drie doelpunten goedmaken in de knockout-fase kwam één keer eerder voor: Liverpool, in de finale van de Champions League van 2005 tegen AC Milan: 3-3.

TWEEDE HELFT

De tweede helft van Barcelona-Bayern München is begonnen. Dendert de Bayern-trein door of kan Barcelona nog voor een wonder zorgen? De Duitsers leiden met 4-1.

Eén wissel aan de kant van Barcelona: middenvelder Sergi Roberto is vervanger door aanvaller Antoine Griezmann.

RUST

Het is rust in Lissabon na een spectaculaire eerste helft. Bayern München leidt met 4-1 tegen Barcelona.

40' Bijna rust

De spectaculaire eerste helft zit er bijna op. Barcelona heeft af en toe wel een kansje (Suárez zojuist bijvoorbeeld, maar Neuer kon de bal oprapen), maar verder is het vooral één grote Bayern München-show.

FC Barcelona-Bayern München 1-4

31' GOAL BAYERN

De tweede goal van Müller van deze avond en het is 4-1 (!) voor Bayern. De defensie van Barcelona staat erbij en kijkt ernaar. De wedstrijd doet op deze manier een beetje denken aan de historische halve finale van het WK in 2014, toen Duitsland met 7-1 van Brazilië won.

FC Barcelona-Bayern München 1-4

Thomas Müller is tot nu toe de gevierde man met twee goals

27' GOAL BAYERN

De Bayern-machine draait op volle toeren en het is Barcelona allemaal een beetje te veel. Het is 3-1 door Gnabry na opnieuw een prachtige aanval.

Kort daarvoor was er nog een beste kans voor Lewandowski, en meteen na de aftrap is er weer eentje als Ter Stegen de bal ineens inlevert. Maar de Pool mist, geheel tegen zijn gewoonte in, vanuit kansrijke positie.

FC Barcelona-Bayern München 1-3

Knuffelende Bayern-spelers na de 2-1 voor de Duitsers

21' GOAL BAYERN

De Duitsers kunnen weer jubelen, want Perisic schiet snoeihard de 2-1 langs Ter Stegen.

Bayern kreeg de bal op een presenteerblaadje na geklungel van Semedo en Sergio Roberto, Perisic stoomt op over links en knalt de bal vervolgens via een Catalaans been binnen. Barcelona kan weer in de achtervolging.

FC Barcelona-Bayern München 1-2

15' Even bijkomen

Het eerste kwartier was er eentje om de vingers bij af te likken. Na de twee snelle goals waren aan beide kanten nog een paar prima kansen. Zo bracht Neuer oog in oog met Suárez redding en was aan de andere kant Lewandowski dicht bij een nieuwe voorsprong voor de Duitsers.

FC Barcelona-Bayern München 1-1

7' GOAL BARCELONA

Dat belooft nog wat vanavond. Drie minuten na de voorsprong van Bayern schiet Alaba de bal na een voorzet Jordi Alba ongelukkig over Neuer heen en in het eigen doel: het staat 1-1.

FC Barcelona-Bayern München 1-1

Vreugde bij Barcelona na de gelijkmaker tegen Bayern

4' GOAL BAYERN

Al heel snel is het raak voor de Duitsers: Müller scoort na een fraaie combinatie met Lewandowski.

De eerste dreiging kwam even daarvoor van Catalaanse kant, maar in zijn 113de optreden in de Champions League is het Müller die kan juichen. Na een formidabele een-twee met Lewandowski poeiert hij de bal langs zijn landgenoot Ter Stegen.

FC Barcelona-Bayern München 0-1

Thomas Müller juicht na zijn snelle goal

AFTRAP

De kwartfinale tussen FC Barcelona en Bayern München is begonnen!

We gaan beginnen!

De welbekende Champions League-hymne schalt door het akelig lege Estádio da Luz in Lissabon. We gaan bijna beginnen.

Ondertussen elders in Lissabon

Morgen neemt Olympique Lyonnais het in de laatste kwartfinale op tegen Manchester City. Memphis Depay maakte tijdens de afsluitende training een goedgeluimde indruk.

Memphis Depay danst met de bal tijdens de training van Olympique Lyonnais

Vaste klanten in de kwartfinales

Voor zowel Barcelona als Bayern München is het de achttiende keer dat ze in de kwartfinales van de Champions League staan. Dat is een record. Real Madrid volgt met zestien kwartfinales. De kwartfinales in de Champions League bestaan sinds het seizoen 1994/1995.

Zowel Barcelona als Bayern heeft vijf keer de Europa Cup I gewonnen. Het totaal aantal Europa Cup I's in de prijzenkasten van de andere kwartfinalisten is nul.

Frenkie de Jong verlaat het hotel in Lissabon en stapt met de Barcelona-selectie in de spelersbus

Barcelona-verdediger Umtiti heeft covid-19

Anderhalf uur voor de aftrap van de kraker tegen Bayern München meldt FC Barcelona dat de Franse verdediger Samuel Umtiti positief is getest op het coronavirus.

Volgens Barcelona heeft Umtiti geen symptomen en voelt hij zich goed. Hij is in thuisisolatie gegaan. Donderdag werden alle spelers van Barcelona getest op covid-19.

Barça-Bayern vormt nieuwe episode in Duitse keeperstwist

FC Barcelona-Bayern München wordt door internationale media gezien als een duel tussen topscorers Lionel Messi en Robert Lewandowski, terwijl in Nederland vooral het vizier is gericht op Barça-middenvelder Frenkie de Jong.

Maar in Duitsland gaat het over slechts één ding: het duel der doelmannen. Marc-André ter Stegen (Barcelona) versus Manuel Neuer (Bayern München).

De 34-jarige Neuer geldt bij 'die Mannschaft' al jaren als de onbetwiste nummer één, waardoor de 28-jarige Ter Stegen genoegen moet nemen met de reserverol bij de nationale ploeg. De verhoudingen staan op scherp sinds Ter Stegen vorig jaar openlijk aangaf "een beetje gek te worden" van die situatie en opmerkte dat hij onderhand een kans verdient.

Manuel Neuer (l) en Marc-André ter Stegen tijdens een training van Duitsland

Barcelona wil seizoen redden in Champions League, maar lukt dat?

Lionel Messi

Voorzitter Atlético tegen boze fans: koop je eigen club dan maar

De voorzitter van Atlético Madrid heeft vrijdag zijn steun uitgesproken voor trainer Diego Simeone. Dat deed Enrique Cerezo na de uitschakeling van zijn club in de kwartfinales van de Champions League tegen RB Leipzig (2-1).

Veel fans van Atlético hadden kritiek op het spel van hun ploeg en de tactische keuzes die Simeone maakte. "Simeone is niet onaantastbaar en velen waren het gisteren niet met hem eens. Maar hij is degene die de opstelling bepaalt. Als het je niet bevalt, koop dan je eigen club, maak je eigen selectie en kies je beste basisopstelling", aldus Cerezo, die vindt dat Simeone wel wat meer krediet verdient.

Paris Saint-Germain tegen Leipzig vermoedelijk zonder doelman Keylor Navas

Paris Saint-Germain speelt in de halve finale van de Champions League tegen Leipzig vermoedelijk zonder doelman Keylor Navas. De 33-jarige keeper liep in de kwartfinale tegen Atalanta Bergamo een spierblessure op in zijn rechterbovenbeen. De kans dat de kwetsuur dinsdag is hersteld lijkt klein.

Navas, oud-doelman van Real Madrid, was tegen Atalanta uitgevallen. Hij werd vervangen door de Spanjaard Sergio Rico.

Walker: 'Manchester City moet eindelijk eens Champions League winnen'

Het wordt tijd dat Manchester City de Champions League eindelijk eens gaat winnen. Dat zei verdediger Kyle Walker van de onttroonde Engelse kampioen, aan de vooravond van de kwartfinale tegen het Franse Lyon. "Alleen op die manier kunnen we bewijzen dat we tot de absolute top behoren."

City won de laatste jaren vier keer de Engelse titel, maar kwam in de Champions League nooit verder dan de halve finale. "Toen ik een paar seizoenen geleden bij Manchester City kwam voetballen was mijn grootste droom om kampioen van Engeland te worden", vervolgt Walker.

"Dat is me nu twee keer gelukt. Daarom is mijn voornaamste doel nu het winnen van de Champions League. Ik weet eigenlijk wel zeker dat dit geldt voor alle spelers in de selectie."

Welkom!

Vanavond (21.00 uur) de derde kwartfinale in de Champions League. In Lissabon treft Barcelona een andere favoriet, Bayern München. RB Leipzig en PSG zijn al zeker van de halve finales. Morgenavond staat Olympique Lyonnais-Manchester City nog op het programma.