liveblog
NOS NieuwsAangepast

Geen hoofdelijke stemming over beloning zorgpersoneel, 'coalitie loopt massaal weg'

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

Geen hoofdelijke stemming over beloning zorgpersoneel, 'coalitie loopt massaal weg'

De hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer over een structureel betere beloning voor zorgpersoneel gaat niet door. Er waren op het moment van stemming 62 Kamerleden aanwezig, te weinig voor een hoofdelijke stemming.

De oppositiepartijen zagen kort tevoren de bui al hangen. "De coalitie is massaal weggelopen, dat is een schande", zegt PVV-leider Wilders, die stelt dat in de schorsing veel coalitie-Kamerleden zich op 'afwezig' hebben laten zetten. "Collega's die weglopen zodat we geen 'quorum' hebben, dat is ronduit ondemocratisch. Onbehoorlijk", vulde Klaver aan.

Toen bleek dat er nog te weinig Kamerleden in het gebouw waren, reageerde de oppositie furieus. "De coalitie is letterlijk weggerend om niet te hoeven stemmen over een motie die gaat over de salarissen in de zorg", zei Klaver (GroenLinks). "Oncollegiaal en ondemocratisch." PVV-leider Wilders reageerde ook woest. "Fractievoorzitters en hele fracties zijn rennend de Kamer uit gegaan. Dat is het frustreren van het proces. Ze zijn de knip voor de neus niet waard."

PvdA-leider Asscher was verbijsterd. "Dat in het Kamergebouw in vredestijd, in een democratie, Kamerleden het gebouw ontvluchten om een stemming onmogelijk te maken die iets goed wil doen, namelijk meer salaris, is ongehoord en ondemocratisch." Lilian Marijnissen van de SP zei "alleen maar te denken aan het zorgpersoneel". "Wat moeten die zorgverleners wel niet denken?"

Hoofdelijke stemming over structureel betere beloning zorgpersoneel

PVV-leider Wilders heeft een hoofdelijke stemming aangevraagd voor zijn motie over een structureel betere beloning voor zorgmedewerkers, omdat de stemmen staakten toen er zojuist gewoon werd gestemd.

De hoofdelijke stemming wordt rond 22.15 uur gehouden. Dat gaat dan in groepjes Kamerleden, omdat ze vanwege de coronamaatregelen niet allemaal tegelijk de zaal in mogen.

Voor het reces is er ook al meermaals gestemd over een structureel betere beloning. Uiteindelijk werd het voorstel weggestemd.

Het debat is te volgen via onze livestream.

Met het gezin in quarantaine: 'Je moet beslissen wie de afstandsbediening mag'

De quarantaineplicht voor mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus wordt voorlopig niet ingesteld. Maar hoe is het eigenlijk om als gezin in thuisquarantaine te zitten, als de helft van de gezinsleden ziek is en de andere helft niet?

Met het gezin in quarantaine: 'Je moet beslissen wie de afstandsbediening mag'

Saba scherpt coronaregels aan

Reizigers die van Curaçao en Bonaire naar Saba willen, moeten voortaan twee weken in quarantaine. Gezaghebber Johnson noemt als reden dat Curaçao en Bonaire tot vorige week open grenzen hadden met Aruba, waar de afgelopen week veel coronabesmettingen bij zijn gekomen. Voor bezoekers uit Sint-Eustatius gelden geen restricties.

De verplichte quarantaine vanuit Curaçao en Bonaire geldt niet voor mensen die voor medische zorg terugkeren van die eilanden. Ook studenten, terugkerende bewoners van Saba en andere essentiële reizen blijven toegestaan. Mensen moeten daar wel eerst toestemming voor vragen bij de autoriteiten. Vorige week zijn er twee coronabesmettingen op Saba vastgesteld. Negentien mensen zitten in quarantaine.

Kamermeerderheid wil voorlopig geen verplichte quarantaine

Minister De Jonge zei het eerder in het debat al, maar nu vraagt de Tweede Kamer er ook expliciet om: de verplichte quarantaine voor mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen als mogelijk besmet, wordt voorlopig niet ingevoerd. Een motie van D66-fractieleider Jetten krijgt steun van een meerderheid van de Kamer.

Gisteren schreef De Jonge aan de Tweede Kamer dat de verplichting in de loop van volgende week in zou gaan, maar vanmiddag in het debat kondigde hij aan dat hij er over een paar weken op wil terugkomen. Een aantal partijen is bang dat een verplichte quarantaine mensen ontmoedigt om mee te doen aan contactonderzoek van de GGD. "Je moet mensen juist motiveren", zei Jetten.

Voor mensen die positief getest zijn, wil minister De Jonge overigens wel zo snel mogelijk een quarantaineplicht invoeren.

‘Levend’ coronavirus in de lucht aangetroffen op meters afstand van patiënt

Amerikaanse wetenschappers stellen dat ze 'levend' coronavirus hebben aangetroffen in de lucht op 2 tot 4,8 meter afstand van coronapatiënten. 'Levend' betekent dat het gaat om virusdeeltjes die bij laboratoriumonderzoek cellen kunnen infecteren. Het onderzoek is nog niet door vakgenoten beoordeeld en geeft geen uitsluitsel over de exacte rol die de in de lucht zwevende virusdeeltjes ofwel aerosolen spelen in de verspreiding van het coronavirus.

"Er is al een aantal keer genetisch materiaal van het virus in de lucht aangetoond, maar volgens mij is dit de eerste keer dat er virusdeeltjes zijn opgekweekt uit de lucht rond patiënten", reageert hoogleraar virologie Menno de Jong van het Amsterdam UMC. "Dit onderzoek bevestigt dat er infectieus virus in kleine luchtdruppeltjes kan zitten, al is de hoeveelheid erg klein."

Aan onze kennis over de verspreiding van het virus verandert het onderzoek echter weinig, meent De Jong. "Dat aerosolen in bepaalde situaties een rol spelen wisten we; daarom dragen we mondkapjes in het ziekenhuis en moeten mensen in zangkoren extra afstand houden. Hoe groot de rol van aerosolen precies is, laat ook dit onderzoek niet zien."

Wat dit onderzoek voor het dagelijks leven betekent is lastig te zeggen, meent medisch viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC. "Het probleem is dat niemand weet hoeveel virus er nodig is om ziek te worden. Maar omdat er kleine hoeveelheden virus zijn aangetroffen, verwacht ik dat je lang met een besmette persoon in een ruimte moet zijn om besmet te raken via aerosolen."

Ook hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van het UMCG verandert door dit onderzoek niet van inzicht. "Ik geloof best dat het virus om patiënten heen waait. Daarom trekken we ook beschermende kleding aan en dragen we mondkapjes en brillen als we dicht bij de patiënt zijn. Maar in de meeste situaties lijkt de verspreiding vooral via grote druppels te verlopen."

Reisadvies voor Noorwegen naar code oranje, quarantaine niet nodig

Het reisadvies voor Noorwegen gaat vanaf zaterdag naar code oranje, omdat vanaf die dag een strikte quarantaine voor 10 dagen geldt voor Nederlandse reizigers die het Scandinavische land in komen. Het ministerie waarschuwt dat men moet kunnen aantonen op welk Noors adres men tijdens de quarantaine verblijft, anders kan de toegang tot het land geweigerd worden.

Buitenlandse Zaken zegt dat mensen die vanuit Noorwegen terugkeren naar Nederland niet in quarantaine hoeven. "Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland."

Geen rijexamen bij terugkeer uit code oranje-gebied

Mensen die korter dan twee weken terug zijn uit een gebied of land met code oranje, zijn niet welkom bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Het CBR meldt dat een examen, cursus, toets of rijtest er dan niet in zit en dat het examen moet worden uitgesteld.

Ook moeten voertuigen voor de examens voortaan zeven minuten worden gelucht. Verder kan het zijn dat op bepaalde CBR-locaties het dragen van een mondkapje verplicht wordt.

Het CBR zegt dat alleen mensen die moeten afrijden of een ander examen moeten doen, hun examen kunnen annuleren of verplaatsen als zij coronaklachten hebben of als zij uit een gebied met code oranje komen. Eerder konden mensen het examen veel eenvoudiger uitstellen, maar het CBR zegt de laatste tijd een toename van het aantal annuleringen te zien, "zelfs voor een paar maanden vooruit".

Het belooft druk te worden op het Catshuis

Eerder in het debat zegde premier Rutte toe dat hij met ouderen gaat praten op het Catshuis, na een verzoek van 50Plus-Kamerlid Sazias, Inmiddels heeft ook minister De Jonge een afspraak gemaakt in de ambtswoning van de premier. Op verzoek van Kamerleden Van den Berg van CDA en Dik-Faber van de ChristenUnie gaat hij in gesprek met mensen met een beperking. "Het wordt druk op het Catshuis", zei De Jonge.

GGD gewezen op tekortkoming contactonderzoek, maar wilde 'uitstralen er klaar voor te zijn'

Bij het opschalen van het aantal bron- en contactonderzoeken is de GGD uitgegaan van het aantal contacten dat mensen in de lockdownfase hadden, toen mensen veel meer thuis waren en minder sociale activiteiten hadden dan in de zomermaanden. Intern en extern werd al getwijfeld of de berekeningen in het plan wel voldoende waren voor de gestelde taak, blijkt onder meer uit documenten die de NOS in handen heeft.

In april en mei zaten veel mensen binnen. De GGD gebruikt toch het gemiddeld aantal contacten dat besmette personen toen hadden (twee tot drie) voor het bepalen van de duur van het contactonderzoek. In het opschalingsplan kwam vervolgens te staan dat een onderzoek vijf uur zou duren, maar die inschatting bleek veel te laag; in de praktijk kosten de onderzoeken acht tot twaalf uur.

Lees meer in dit artikel:

Duits instituut trekt bericht over coronavaccin in herfst in

Om 17.25 uur publiceerden we in dit blog een bericht over het Duitse Robert Koch-instituut, dat denkt dat het eerste vaccin tegen het coronavirus op zijn vroegst in de herfst van dit jaar beschikbaar is. Het instituut zegt nu echter dat er per ongeluk een oud document online is gezet, dat inmiddels meerdere keren is herzien.

In tegenstelling tot de eerder gepubliceerde versie, verwacht het Robert Koch-instituut niet dat er al in het najaar een vaccin beschikbaar zal zijn. Het Duitse gezondheidsinstituut belooft dat er binnenkort een bijgewerkte versie wordt gepubliceerd, meldt het Duitse persbureau DPA.

Irritatie bij Kamerleden over De Jonge: "Het klinkt als een proefballon"

Verschillende Kamerleden zijn niet te spreken over de terugtrekkende beweging van minister De Jonge. "Ik snap niet dat dit gisteren met stoom en kokend water wordt gemeld", zegt GroenLinks-leider Klaver over de brief van De Jonge waarin staat dat verplichte quarantaine voor mensen die uit onderzoek naar voren komen als mogelijk besmet moet worden ingevoerd. "GGD'en hebben helemaal geen plan, veiligheidsregio's weten niet wat ze ermee aan moeten. Het klinkt als een proefballon."

PVV-leider Wilders noemt het stuitend. "Er is geen aanleiding voor het plan. Er is nauwelijks steun in de Tweede Kamer. Er is geen uitwerking. Wat bent u in hemelsnaam aan het doen?"

Dat De Jonge dreigt met strafbaarstelling van het schenden van de quarantaineplicht werkt volgens Wilders averechts. "De gevolgen zijn dat mensen bang worden, dat ze zich niet meer laten testen, dat ze valse namen gaan opgeven als ze gebeld worden door de GGD."

"Die quarantaine is ongelooflijk belangrijk", is het verweer van de minister. "Er is geen stok achter de deur voor de GGD'en, dus je moet daarover nadenken."

Quarantaineplicht gaat toch niet volgende week in

De verplichte quarantaine voor mensen die uit bron- en contactonderzoek naar voren komen als mogelijk besmet wordt niet volgende week ingevoerd. Gisteren schreef minister De Jonge aan de Tweede Kamer dat de verplichting in de loop van volgende week in zou gaan, maar nu kondigde hij in het coronadebat in de Kamer aan dat hij er over een paar weken op wil terugkomen. Voor mensen die positief getest zijn, wil De Jonge wel zo snel mogelijk een quarantaineplicht invoeren.

Eerder in het debat waren veel partijen kritisch over de maatregel. De Jonge zegt dat hij de komende tijd nog wil onderzoeken in hoeverre verplichte quarantaine ontlastend is voor GGD'en en hoe het Openbaar Ministerie er mee moet omgaan.

De Jonge denkt nog even na over quarantaineverplichting

BOA Bond: boa's te druk voor handhaven quarantaineplicht

De vakbond voor buitengewoon opsporingsambtenaren ziet er weinig in om boa's in te zetten bij het handhaven van de quarantaineplicht. Het kabinet wil mensen verplichten in quarantaine te gaan als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Maar volgens de BOA Bond hebben handhavers al te veel andere dingen te doen.

"Ik zie het niet gebeuren dat een boa 14 dagen voor de deur gaat staan om de verplichting te controleren", zegt voorzitter Ruud Kuin. "De quarantaineplicht zal een combinatie moeten zijn van hoge boete en reële pakkans. En daar zie ik wel een probleem. Boa's krijgen er steeds meer taken bij en de capaciteit is niet groot genoeg om die taak erbij te doen."

Kuin wijst erop dat het nu al te druk is voor boa's. "We zitten in de vakantieperiode en bij lichte klachten moeten mensen thuisblijven. Dat geldt ook voor boa's. Het komt relatief vaak voor. Laatst hadden we in Schiedam een uitbraak, in Amsterdam zitten verschillende groepen thuis. En er zijn relatief veel klachten van burgers, waar boa's op af moeten."

Duits gezondheidsinstituut: vaccin op z'n vroegst in de herfst

Het Duitse Robert Koch-instituut denkt dat het eerste vaccin tegen het coronavirus op z'n vroegst in de herfst van dit jaar beschikbaar is. Wel waarschuwt de gezondheidsorganisatie ervoor dat het langer kan duren voor de pandemie ook daadwerkelijk onder controle is.

"De eerste voorspellingen laten zien dat een of meerdere vaccins in de herfst mogelijk zijn. Maar het is op dit moment gevaarlijk om te denken dat een vaccinatie vanaf de herfst de pandemie onder controle kan brengen." Het instituut denkt dat de werking van een vaccin kan tegenvallen door mutaties van het virus, of doordat de eerste vaccins maar voor korte tijd immuniteit opleveren.

Gisteren bracht Rusland een vaccin tegen het coronavirus op de markt. President Poetin zei dat het middel werkt, veilig is en dat een van zijn dochters al is gevaccineerd zonder bijwerkingen. Wetenschappers zijn kritisch, onder meer omdat bepaalde testen niet zijn uitgevoerd. De Russen noemen de bewering dat het vaccin onveilig zou zijn "ongegrond".

'Mondkapjesplicht Wallengebied wordt nauwelijks nageleefd'

De mondkapjesplicht is inmiddels een week geleden ingegaan in enkele drukke gebieden in Amsterdam. Maar weinig mensen in het Wallengebied lijken zich daar wat van aan te trekken. Bewoners en politici willen extra maatregelen.

'Mondkapjesplicht Wallengebied wordt nauwelijks nageleefd'

Vier marechaussees Brabant-Zuid besmet met coronavirus

Vier marechaussees van de brigade Brabant-Zuid blijken besmet met het coronavirus. De besmettingen zijn volgens de marechaussee opgelopen in een privésituatie.

25 andere marechaussees zitten nu preventief in quarantaine. Zij werden opgespoord na bron- en contactonderzoek door de GGD.

De brigade Brabant-Zuid is onder meer verantwoordelijk voor de bewaking op Eindhoven Airport. De quarantaine van het marechausseepersoneel heeft vooralsnog geen gevolgen voor de gang van zaken op de luchthaven.

Amateurvoetbalclubs in Noordoost-Friesland sluiten complexen

Meerdere voetbalclubs in de gemeente Noardeast-Fryslân hebben hun sportcomplexen gesloten, omdat spelers positief zijn getest op het coronavirus. Het gaat om zes clubs, mogelijk nemen twee andere clubs vanavond hetzelfde besluit.

Volgens Omrop Fryslân zijn bij VV Ternaard onlangs twee spelers positief getest, en ook bij VV Wardy zijn twee besmettingen geconstateerd. Vier spelers van VV Holwerd waren afgelopen week op een feestje in Ternaard, waar iemand besmet bleek te zijn. De spelers wachten nog op de uitslag.

In Dokkum, de hoofdplaats van de gemeente Noardeast-Fryslân, werden onlangs 18 coronabesmettingen vastgesteld na een uitbraak. Dat 'coronacluster' ontstond vermoedelijk vorige maand op een feestje bij iemand thuis, waar één iemand het virus bij zich droeg. Later verspreidde het virus zich verder. De GGD denkt dat dat voornamelijk via een terras in de buitenlucht is gegaan, waar de betrokken jongeren te weinig afstand van elkaar hielden.

De Jonge: contactonderzoek "zo snel mogelijk terug naar normaal"

Minister De Jonge (Volksgezondheid) gaat in het coronadebat in de Tweede Kamer in op de vraag waarom het bron- en contactonderzoek stokt in Amsterdam en Rotterdam. Volgens hem is het aantal besmettingen heel erg "steil" toegenomen in de laatste week; hij spreekt over een verdubbeling. "En het aantal contacten per geval neemt ook toe. Dat is soms 60, 70, 80, want dan is er een familiefeest geweest, of is iemand een paar avonden wezen stappen." Dan duurt een onderzoek dus veel langer en neemt de druk op de GGD toe, zegt de minister.

De afgelopen tijd konden nieuwe GGD-medewerkers niet snel genoeg worden ingewerkt op de juiste plek vanwege die snelle stijging, stelt De Jonge. "De snelheid van de flexibele schil voldoet niet aan de snelheid waarmee de vraag steeg." Met flexibele schil doelt de minister op landelijke medewerkers die in regio's worden ingezet waar het op dat moment het hardst nodig is.

De Jonge mikt erop dat het bron- en contactonderzoek in Amsterdam en Rotterdam "zo snel mogelijk weer teruggaat naar normaal". Hij zegt toe aan de Kamer dat het opschaalplan van de GGD nog eens bekeken wordt. Over twee weken moet dat gebeurd zijn.

SP-leider Marijnissen is kritisch en vraagt zich af wat er is gebeurd sinds mei, toen De Jonge al beloftes maakte over opschaling. PvdA-leider Asscher haakt daarop in. "2400 bron- en contactonderzoeken per dag is ons gezegd. Dat lukt niet, dus de conclusie is dat we ons hebben laten verrassen." Hij pleit ervoor om de GGD'en ruimer te bemensen en minder met tijdelijke contracten te werken.

De Jonge: opschaalplan van de GGD wordt nog eens bekeken

Zwitserse overheid zet streep door WK wielrennen

De wereldkampioenschappen wielrennen in Zwitserland, die van 20 tot en met 27 september zouden worden gehouden, gaan niet door. Dat meldt de organisatie.

De Zwitserse federale overheid besloot woensdag dat het verbod op evenementen met meer dan 1000 toeschouwers tot en met september verlengd wordt.

Partijen willen meer aandacht voor studentenclubs

ChristenUnie, D66, SGP en Kamerlid Van Haga dringen er bij Rutte op aan om meer mogelijk te maken voor studentenclubs tijdens de komende introductietijd. Zoals het er nu voorstaat kunnen verenigingen zich nauwelijks presenteren aan aankomende studenten, is de zorg.

De premier geeft niet veel ruimte, maar zegt wel toe in gesprek te gaan met de voorzitters van de veiligheidsregio's, die over regionale maatregelen gaan.

Zoals het er nu voorstaat mogen studierichtingen en studentensportverenigingen kennismakingsactiviteiten organiseren, maar tot uiterlijk 22.00 uur en zonder alcohol. Ontgroeningen door studentenverenigingen zijn verboden.

Bijna verdubbeling coronapatiënten in ziekenhuizen in twee weken tijd

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is in twee weken tijd bijna verdubbeld, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Ziekenhuizen behandelen nu 150 coronapatiënten. 35 van hen liggen op de intensive care (vijf meer dan gisteren), op de verpleegafdelingen worden 115 mensen met corona behandeld. Dat zijn er 18 meer dan gisteren.

"Het aantal opgenomen covid-patiënten stijgt verder door. Het aantal ligt nu bijna 90 procent hoger dan 14 dagen geleden", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Deze stijging volgt op de snelle toename van het aantal nieuwe besmettingen. Het is cruciaal om deze besmettingsgolf in te dammen, anders kan het aantal patiënten in de ziekenhuizen in de komende periode snel verder stijgen."

Uit open data van het RIVM blijkt verder dat er vandaag 654 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Gisteren waren dat er 779, eergisteren 630. In Rotterdam (127) en Amsterdam (100) zijn de meeste nieuwe besmettingen gemeld. Er zijn twee overlijdens als gevolg van covid geregistreerd.

Avondklok in Antwerpen wordt 'nachtklok'

In de Belgische provincie Antwerpen worden de coronaregels vanaf vandaag licht versoepeld nu het aantal besmettingen stabiliseert. Zo gaat de avondklok die sinds eind vorige maand van kracht is twee uur later in, en mogen mensen ook weer vroeger de straat op.

Inwoners moeten thuis zijn tussen 01.30 uur en 05.00 uur, tenzij sprake is van essentiële verplaatsingen om bijvoorbeeld naar het werk te gaan. De horeca moet om 01.00 uur dicht. Tot vandaag moest iedereen tussen 23.30 uur en 06.00 uur thuis zijn, en ging de horeca uiterlijk om 23.00 uur dicht.

Verder wordt de mondkapjesverplichting een klein beetje versoepeld. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht, maar mensen mogen het afzetten op "plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus zo goed als uitgesloten is, gelet op de kortstondigheid en toevalligheid van het kruisen of passeren van personen", meldt gouverneur Cathy Berx.

CU, PvdD geïrriteerd over vluchten uit risicogebieden

ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber en Partij voor de Dieren-collega Van Esch vragen aan premier Rutte waarom er niet strenger wordt opgetreden tegen vliegmaatschappijen die gewoon blijven doorvliegen op risicogebieden. "Waarom komen er nog duizenden mensen per dag terug uit oranje gebieden?", vraagt Dik-Faber.

Rutte deelt de zorgen, zegt hij. "Het is merkwaardig natuurlijk, maar ik kan het maatschappijen niet verbieden ergens op te vliegen." De premier wijst erop dat er ook mensen zijn die echt ergens naartoe moeten, bijvoorbeeld vanwege persoonlijke omstandigheden. "En er zijn ook gebieden die opeens veranderen, qua reisadvies: denk aan Kroatië, Antwerpen, Catalonië." Rutte stelt dat het kabinet wel onderzoekt of ook de quarantaine voor reizigers uit risicogebieden verplicht kan worden gesteld. Daarvoor is wel een wetswijziging nodig.

Premier Rutte en minister De Jonge

Wilders over quarantaineplicht: "Wat is er gebeurd?"

Aan het begin van het tweede deel van het coronadebat in de Tweede Kamer wordt premier Rutte bijna direct onderbroken door PvdA-leider Asscher en zijn PVV-collega Wilders. De twee oppositieleiders willen weten hoe het kan dat thuisquarantaine opeens verplicht wordt gesteld. "Een gigantisch besluit, terwijl donderdag op de persconferentie nog wordt gezegd dat het allemaal op orde is. Wat is er gebeurd?", zegt Wilders.

Rutte stelt dat de zorgen steeds groter zijn geworden dat niet iedereen zich houdt aan de quarantaine. "Wij zijn bezorgd, al langer." Daarom is er nu in de wet gekeken wat er mogelijk is, zegt de premier, die benadrukt dat vrijwilligheid nog wel de basis blijft. Minister De Jonge schreef gisteren aan de Kamer dat er een verplichte quarantaine komt voor mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen als mogelijk besmet met het coronavirus.

Slob tegen scholen: algemene regels ventilatie voldoen, geen extra stappen nodig

Scholen moeten zich bij de ventilatie in schoolgebouwen houden aan de nu al geldende eisen uit het Bouwbesluit en er is geen reden om daar vanwege corona nu van af te wijken. Als het systeem daaraan niet voldoet, kan de school contact opnemen met de plaatselijke GGD, die adviseert over passende maatregelen. Dat staat in een brief van minister Slob aan onderwijskoepels en de Tweede Kamer.

Volgende week gaan de eerste leerlingen weer naar school na de vakantie en in onderwijskringen is ongerustheid over de rol van ventilatie bij de verspreiding van het coronavirus. De minister zegt dat de meeste scholen zelf al zijn nagegaan hoe het met de ventilatie is gesteld. Hij roept scholen die dit nog niet hebben gedaan op om dit uit te zoeken.

Lees meer over de adviezen van Slob en de reacties van onderwijskoepels- en bonden in dit artikel:

Nederlandse reizigers moeten 10 dagen in quarantaine in Noorwegen

Nederlanders moeten vanaf zaterdag 10 dagen in quarantaine na aankomst in Noorwegen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De Noren willen met de maatregel voorkomen dat het aantal coronabesmettingen in het land verder stijgt. Verder herhaalde de overheid het advies aan Noren om buitenlandse reizen te vermijden.

Afgelopen week werden in Noorwegen 357 coronabesmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds april, maar nog steeds ver onder het aantal besmettingen van eind maart. Toen werden in een week tijd 1733 besmettingen geregistreerd.

"Iedere buitenlandse reis is verbonden met het risico op een infectie", zei premier Solberg. "We doen dit nu, zodat zodra het kan iedereen weer zo vrij mogelijk kan leven."

De verplichte quarantaine geldt ook voor reizigers uit Polen, Malta, IJsland, Cyprus, de Faeröer-eilanden en delen van Denemarken en Zweden. Eerder werden soortgelijke maatregelen al ingesteld voor onder meer Frankrijk, Spanje en Zwitserland.

Kamerdebat over corona hervat

Het debat in de Tweede Kamer over corona is weer begonnen. Premier Rutte en de ministers Van Ark en De Jonge gaan in op de vragen en kwesties die de Kamerleden eerder hebben opgeworpen (zie hieronder in het liveblog). Verschillende partijen waren kritisch op de verplichte quarantaine voor mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, wanneer dit blijkt uit het bron- en contactonderzoek. Het kabinet kwam daar gisteren mee.

Het debat is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

Jongerencamping De Appelhof op Terschelling sluit eerder dan gepland

Camping De Appelhof op Terschelling sluit aanstaande maandag, twee weken eerder dan gepland. De eigenaar heeft daartoe besloten nu blijkt dat twee campinggasten besmet zijn met het coronavirus.

"Het seizoen begint af te lopen, maar nu blijkt dat twee van onze bezoekers besmet zijn geraakt met het coronavirus gaan we eerder dicht", zegt eigenaar Van Dieren tegen Omrop Fryslân. "Gasten worden benaderd om kosteloos te annuleren."

Campinggasten die er tegelijk waren met het besmette tweetal uit Noord-Holland, worden geïnformeerd door Van Dieren. De GGD doet ook een bronnen- en contactonderzoek.

Waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld zegt tegen de omroep dat ze het erg vervelend vindt voor de getroffenen en de ondernemer. "Maar het was niet de vraag of, maar wanneer het virus op Terschelling zou opduiken. De eilanden zijn overvol met toeristen, dus het verbaast me niet." Ze roept bezoekers op om op drukke plekken een mondkapje te dragen.

Ook Hiddema wil aandacht voor aerosolen; Kamerdebat geschorst

De laatste spreker voordat het kabinet begint aan de beantwoording was Hiddema van Forum voor Democratie. Net als PVV-leider Wilders vraagt hij meer aandacht voor aerosolen, kleine druppeltjes waarmee het virus verspreid zou kunnen worden.

"Wil de minister nou eindelijk eens deugdelijk onderzoek doen naar aerosolen?", zegt Hiddema. "Het is tijd voor gezond verstand." Het zou ertoe kunnen leiden, volgens Hiddema, dat niet de 1,5 meter de belangrijkste maatregel is, maar voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Het debat is nu geschorst. Rond 14.40 uur begint het weer.

Denk vindt kabinet passief en tegenstrijdig

Azarkan van Denk, noemt vooral communicatie als pijnpunt. "Het kabinet heeft passief, onduidelijk en tegenstrijdig gecommuniceerd. Heeft het kabinet de ellende daarmee niet over zichzelf uitgeroepen?", vraagt Azarkan zich af.

Volgens de Denk-leider hanteert het kabinet steeds dezelfde werkwijze, bijvoorbeeld rond de spoedwet en de corona-app. "Eerst stoere taal, vervolgens wordt het plan weer teruggetrokken en blijven mensen in verwarring achter." Azarkan vraagt om meer voorlichting, toegespitst op doelgroepen. Hij wil ook dat de wekelijkse persconferenties weer worden ingevoerd.

ChristenUnie wil aandacht voor mensen met beperking

De ChristenUnie vraagt het kabinet om mensen tegemoet te komen als ze verplicht in quarantaine moeten en daardoor in de financiële problemen komen. In haar bijdrage refereerde Kamerlid Dik-Faber verder aan de 50-jarige Linda die haar verhaal deed bij de actie #GeenDorHout op sociale media. Ze vraagt om meer aandacht voor mensen met een beperking. "Het was geen zomer waarin ze konden genieten van meer vrijheden", stelt Dik-Faber.

Designer Outlet Roermond verplicht mondkapjes

Bezoekers van de Designer Outlet in Roermond moeten vanaf woensdag verplicht niet-medische mondkapjes dragen. Tot 19 augustus worden de kapjes uitgedeeld, daarna moet ervoor betaald worden. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder, ook voor het winkelpersoneel. De maatregel wordt ingesteld nadat bleek dat zes personeelsleden in drie weken besmet zijn geraakt met het virus, zo werd vorige week bekend.

De Designer Outlet is sinds mei weer open, na een eerdere sluiting eind maart. Sindsdien klagen veel bezoekers over de grote drukte in het winkelcentrum.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord bekijkt nog of er een maximumaantal bezoekers moet worden afgesproken. Dat gebeurde eerder bij de heropening in mei. Toen mochten maximaal 3000 mensen tegelijk binnen zijn, maar sinds juni is die limiet losgelaten.

VVD ontevreden over voortgang bron- en contactonderzoek

"Onbegrijpelijk en onverantwoord." Ook VVD-Kamerlid Veldman is niet gelukkig met de voortgang van het bron- en contactonderzoek. Hij oppert dat het Rode Kruis wellicht de GGD'en kan bijstaan waar die het niet kunnen bolwerken. "Het vraagt onmiddellijke actie. Ik wil de garantie hebben van de minister dat hij het regelt."

Verder hamert hij, net als coalitiegenoot CDA, op strengere handhaving van de basisregels, waaronder afstand houden. "Het naleven is niet leuk, maar wel nodig."

De VVD'er gaat ook in op de quarantaineplicht waar het kabinet gisteren mee kwam. In tegenstelling tot veel van de eerdere sprekers vindt Veldman het een prima plan. "Ik vind het verstandig om de wettelijke mogelijkheden die je hebt te benutten. Regels die je hebt, moet je ook handhaven."

SGP-partijleider Van der Staaij schaart zich ook bij de groep die kritisch is over de quarantaineplicht. "Het gaat te ver in deze fase." Hij wijst erop dat er gekeken moet worden naar andere mogelijkheden voordat mensen verplicht thuis moeten blijven.

Jetten: verplichte quarantaine is 'paniekerig'

D66-fractieleider Jetten is kritisch over de verplichte quarantaine die minister De Jonge gisteren heeft aangekondigd. "Het kabinet moet mensen verleiden in plaats van dreigen met de rechter." Hij noemt het "paniekerig". Zijn boodschap is opvallend, omdat D66 een regeringspartij is.

Jetten kritisch over verplichte quarantaine

CDA wil ook testverplichting

CDA-Kamerlid Van den Berg is niet tegen verplichte quarantaine en wil nog een stap verder gaan door ook een testverplichting in te voeren. "Als je uit een risicogebied komt, moet er verplicht kunnen worden getest." Vorige week kondigde het kabinet aan dat reizigers uit een risicogebied op Schiphol voortaan wordt gevraagd om op de luchthaven een test te ondergaan, maar verplicht is dat niet.

Van den Berg vraagt het kabinet verder om meer en duidelijkere communicatie. "Duidelijk uitleggen wat de reden is van maatregelen, maar bijvoorbeeld ook foutieve informatie ontkrachten." En ook de handhaving kan beter, vindt het CDA. "Het is niet zinvol als er regionaal nieuwe maatregelen worden bedacht, terwijl de landelijke maatregelen niet worden gehandhaafd." Ze noemt het schokkend dat er bijna geen coronaboetes meer worden uitgedeeld.

GGD komt later terug op quarantaineplicht De Jonge

De GGD zegt dat er geen pasklaar plan is voor de handhaving van het plan van minister De Jonge voor een verplichte quarantaine. "Daar komen we graag op terug, maar vermoedelijk niet deze week", zegt een woordvoerder.

Het opleggen van een quarantaine kan volgens De Jonge binnen de huidige wetgeving: de voorzitter van de Veiligheidsregio mag op advies van de GGD een beschikking tot gedwongen quarantaine uitvaardigen. Wel onderzoekt de hij of er aanvullende wetgeving nodig is om de verplichting juridisch makkelijker op te leggen.

Wilders vindt RIVM-standpunt aerosolen onverantwoord

PVV-voorman Wilders begint zijn bijdrage aan het debat met de boodschap dat besmetting via aerosolen, minuscule druppeltjes die in de lucht blijven hangen, wordt onderschat. Jaap van Dissel van het RIVM ging er gisteren op in tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer en hij zei toen dat aerosolen geen grote rol spelen. "Onverstandig en onverantwoord", noemt Wilders die visie.

Verder is de PVV-leider kritisch op de quarantaineplicht die er volgens hem toe leidt dat mensen die vaak helemaal niet ziek zijn verplicht thuis moeten zijn. "Krijgen die dan een agent of boa voor de deur? Waanzin!"

Klaver: kabinet was te stil, jongeren kregen te veel de schuld

GroenLinks-leider Klaver zit op de lijn van Asscher. Hij wil extra stappen om "koste wat kost een tweede lockdown te voorkomen". Verder vindt hij dat het kabinet te stil is geweest de afgelopen tijd en dat jongeren te veel de schuld hebben gekregen. "We moeten de samenleving niet verdelen door telkens te zeggen dat het hun schuld is", aldus Klaver.

Marijnissen van de SP maakt zich zorgen over zorgmedewerkers die volgens haar niet klaar zijn voor een tweede golf. Ze pleit, niet voor het eerst, voor een betere beloning voor zorgmedewerkers. Voor het reces haalde een voorstel daarover meerdere keren geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Asscher kritisch over bron- en contactonderzoek

PvdA-leider Asscher, die het coronadebat in recestijd heeft aangevraagd, heeft direct stevige kritiek op het kabinet. "Je kan niet donderdag zeggen: we gaan bron- en contactonderzoek opschalen en dat dan vrijdag blijkt dat de GGD'en in Rotterdam en Amsterdam het niet aankunnen." Asscher refereert daarmee aan de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van vorige week en het nieuws een dag later over de twee grote steden.

Hij had ook kritiek op de verplichte quarantaine, waar De Jonge gisteren mee kwam. Asscher stelt dat mensen die verplicht in quarantaine moeten, tegemoetgekomen moeten worden, bijvoorbeeld door gederfde inkomsten te vergoeden of met een boodschappendienst. "Laksheid, afwachten en chaos kunnen we ons niet meer permitteren, het kabinet moet aan de slag."

Asscher:coronabeleid is chaos

Kamerdebat live te volgen

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland. Dat is hier live te volgen. Om 11.15 uur kwam de Kamer bijeen voor een herdenking van de ramp in Beiroet. Daarna wordt bij de regeling van werkzaamheden beslist hoe laat het coronadebat begint.

Zorgexperts tegen Kamerleden: communicatie moet beter

Er moet meer regie komen bij de communicatie over het coronavirus. Er zijn nu te veel tegenstrijdige boodschappen. En er is te veel gekibbel over hoe het bron- en contactonderzoek vorm moet krijgen. Deze en andere punten brachten zorgexperts naar voren in een gesprek met Tweede Kamerleden. De zorgexperts stuurden enkele weken geleden een verontruste brief aan het kabinet waarin ze aandringen op meer maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Voorafgaand aan het Kamerdebat over de coronacrisis, later vandaag, hadden PvdA, SP en GroenLinks een ontmoeting met de experts geregeld. Het was geen officiële hoorzitting, maar er deden ook Kamerleden van andere partijen aan mee.

Epidemioloog Bosman zei onder meer dat het bron- en contactonderzoek nu een te technocratisch proces is. Hij benadrukte dat mensen die in quarantaine gaan vaker gebeld moeten worden. "Het is een sociaal proces, help de mensen er doorheen."

Online afspraak maken voor coronatest

Het is sinds 10.00 uur vanochtend mogelijk om online een afspraak te maken voor een coronatest. Via de website www.rijksoverheid.nl/coronatest kan dat 24 uur per dag. Na de test zal ook de uitslag online in te zien zijn. Je krijgt een email of sms als die beschikbaar is.

Om de afspraak te maken, moet worden ingelogd met een DigiD. Vervolgens moet een postcode worden opgegeven. Je krijgt daarna maximaal drie opties te zien met tijden bij testlocaties in de buurt. De mogelijkheid om telefonisch een afspraak te maken, blijft ook gewoon mogelijk. Naar het telefoonnummer 0800-1202 kan tussen 8.00 uur en 20.00 uur worden gebeld.

Volgens een woordvoerder van GGD GHOR Nederland wordt het aantal medewerkers van de telefooncentrale niet afgebouwd nu de website is geopend. "Het online afspraak maken is echt een aanvulling voor mensen die liever niet willen bellen."

Reisadvies Malta aangescherpt: alleen noodzakelijke reizen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Malta aangepast. In verband met een toename van het aantal coronabesmettingen in het land is het reisadvies aangepast van 'geel' (let op: veiligheidsrisico's) naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Toeristische reizen worden dus afgeraden.

Nederlanders die Malta hebben bezocht, krijgen het dringende advies om na terugkomst twee weken in thuisquarantaine te gaan.

Live: debat over de coronacrisis in Tweede Kamer

Vanaf 11.15 uur debatteert de Tweede Kamer over de coronacrisis met premier Rutte, minister De Jonge van Volksgezondheid en minister Van Ark voor Medische Zorg. De uitzending begint met een korte herdenking van de ramp in Beiroet, daarna volgt het debat.

Het debat is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

Tijdelijke testlocatie op Terschelling na besmette campinggasten

De GGD Fryslân opent morgen een tijdelijke coronatestlocatie op Terschelling. Aanleiding zijn positieve testen bij twee Noord-Hollandse jongeren die afgelopen week op camping De Appelhof op het waddeneiland verbleven, meldt Omrop Fryslân.

De twee campinggasten testten bij thuiskomst in Noord-Holland positief. De GGD houdt er rekening mee dat ze op de camping besmet zijn geraakt en dat ze daar anderen hebben besmet.

Jongeren die afgelopen week op De Appelhof op Terschelling waren, worden opgeroepen om zich bij klachten te laten testen. Na bronnen- en contactonderzoek lijkt het er volgens de GGD niet op dat de jongeren op het eiland contact hebben gehad met oudere of kwetsbare mensen, of met mensen buiten de camping.

Mondkapje verplicht in Brussel

In het Brussels hoofdstedelijk gewest geldt nu een mondkapjesplicht voor iedereen van 12 jaar of ouder. Dat is bekendgemaakt door Brussels minister-president Rudi Vervoort. De maatregel geldt op alle openbare plaatsen. Verder komen er extra politiecontroles om te kijken of de coronamaatregelen worden nageleefd.

Aanleiding voor de extra maatregelen is een stijging van het aantal coronagevallen in Brussel. Vervoort zegt dat er een "alarmdrempel" is overschreden nu er in de eerste week van augustus gemiddeld 50 besmettingen per 100.000 inwoners zijn geregistreerd.

In Brussel zijn de mondkapjes niet verplicht tijdens het sporten en bij het verrichten van intensieve lichamelijke arbeid op de openbare weg. Ook mensen met een handicap die hen verhindert een mondmasker te dragen, zijn uitgezonderd van de kapjesplicht.

Eerder werd een mondkapjesplicht ingevoerd in de provincie Antwerpen, waar tot voor kort de snelste stijging was van het aantal besmettingen. Inmiddels is daar een lichte daling te zien. De toename is nu het grootst in het Brussels hoofdstedelijk gewest en in de regio Luik.

Just Eat Takeaway niet afgeremd door coronacrisis

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft geen last van de coronacrisis. In de eerste helft van dit jaar behaalde de bezorgdienst een omzet van meer dan een miljard euro. Een jaar eerder was het 715 miljoen. Topman Jitse Groen schrijft in een toelichting dat het bedrijf in "de gelukkige positie zit om te kunnen profiteren van aanhoudende gunstige marktomstandigheden".

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl profiteerde van overnames, onder meer die van het Britse Just Eat. Door de overnames stegen ook de kosten. Die waren afgelopen halfjaar 158 miljoen euro tegen 27 miljoen in 2019.

Duitsland sceptisch over Russisch vaccin

De Duitse minister van Volksgezondheid is sceptisch over het Russische vaccin tegen het coronavirus. Volgens minister Spahn zou het de prioriteit moeten hebben om een veilig en getest vaccin te maken, en niet om de eerste te zijn die een middel op de markt brengt. "Het gaat er niet om op wat voor manier dan ook de eerste te zijn, het gaat erom een effectief, getest en dus veilig vaccin te hebben", zei hij tegen het publieke radiostation Deutschlandfunk.

Rusland maakte gisteren bekend dat het een vaccin tegen het virus heeft goedgekeurd. Het vaccin, dat Spoetnik V wordt genoemd, heeft volgens president Poetin alle belangrijkste tests doorstaan. Wetenschappers zijn kritisch en zeggen dat het maanden duurt voordat een vaccin op genoeg mensen is getest en als veilig kan worden aangemerkt.

Spahn deelt de twijfels van die wetenschappers. "Om een vaccin te kunnen vertrouwen, is het heel erg belangrijk - ook tijdens een pandemie - om gedegen onderzoek en relevante tests te doen. En het is ook noodzakelijk om die openbaar te maken. Het probleem is dat we nu heel weinig weten, omdat de Russische autoriteiten niet erg transparant zijn."

Zanger Trini Lopez overleden aan corona

Zanger en gitarist Trini López (83) is overleden, melden Amerikaanse media. Volgens zijn zakenpartner is de Amerikaanse zanger van Mexicaanse afkomst overleden aan covid-19.

Lopez werd ontdekt door Frank Sinatra en had in 1963 een grote hit met het nummer If I Had a Hammer. Daarna had hij nog hits met onder meer Lemon Tree en La Bamba. Ook speelde hij in verschillende films, zoals The Dirty Dozen uit 1967 waarin hij te zien was naast Lee Marvin en Charles Bronson.

Hij trad tot op hoge leeftijd op. Zo was hij in 2013 nog te gast in de zomerconcerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht.

RIVM koopt half miljoen extra griepprikken in

Het RIVM heeft zo'n half miljoen extra doses van de 'normale' griepprik ingekocht, meldt het AD. De verwachting is dat dit najaar honderdduizenden mensen extra een griepprik willen halen bij de huisarts om te voorkomen dat ze zowel griep als corona oplopen. En ziekenhuizen roepen al hun personeel op om zich ook te laten inenten. Ze willen daarmee voorkomen dat er een dubbele epidemie ontstaat: één met corona en één met influenza (griep).

Online coronatest aanvragen en inzien

Vandaag wordt een website gelanceerd waar mensen met hun DigiD kunnen inloggen om een afspraak te maken voor een coronatest. De uitslag van de test is later ook via deze site te bekijken.

Het portal moet helpen om de drempel voor een test te verlagen en om de tijd tussen besmetting en bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Dat kan helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Tweede Kamer onderbreekt zomerreces voor debat

De leden van de Tweede Kamer onderbreken het zomerreces om bijeen te komen voor een debat over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Een verzoek daartoe vanuit de oppositie moet nog formeel worden behandeld, maar de coalitiepartijen hebben hun steun al toegezegd.

Aanleiding is het snel oplopende aantal besmettingen, met name onder jongeren. De aanvullende maatregelen van premier Rutte en minister De Jonge om de "gevaarlijke opmars" van het virus te stuiten zijn volgens de oppositie niet voldoende. Er zijn vooral zorgen over de situatie in coronabrandhaarden als Amsterdam en Rotterdam.

600 coronabesmettingen op Aruba

Op Aruba zijn inmiddels 600 coronabesmettingen geregistreerd. Het gaat vooral om lokale patiënten en in 16 gevallen zijn het toeristen. Op het eiland wonen ruim 100.000 mensen. Bijna 13.000 mensen werden getest op corona.

De afgelopen acht dagen is het het aantal besmettingen explosief gestegen, van ruim honderd gevallen naar 600 gevallen nu. De regering beslist deze week of de scholen volgende week weer kunnen opengaan. Op Sint-Maarten is onlangs besloten om de scholen langer gesloten te houden om verdere besmetting te voorkomen.

Verkiezingen Nieuw-Zeeland mogelijk uitgesteld

De verkiezingen in Nieuw-Zeeland worden mogelijk uitgesteld vanwege de nieuwe corona-uitbraak in het land. De ontbinding van het parlement, die normaal gesproken vooraf gaat aan nieuwe verkiezingen, gaat nu niet door.

Volgens premier Jacinda Ardern is het nog te vroeg om te zeggen of de parlementsverkiezingen van 19 september kunnen doorgaan. Er kan ook worden uitgeweken naar een andere datum. De verkiezingen moeten uiterlijk 20 november gehouden worden.

Maandag werd bekend dat in Nieuw-Zeeland voor het eerst in 102 dagen weer mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Het gaat om vier besmettingsgevallen in een huishouden in Auckland. Daarop werd direct een lockdown ingesteld voor Auckland, de grootste stad van het land.

Ook gaan in het hele land alle verzorgingshuizen uit voorzorg dicht voor bezoek.

VS sluit akkoord met farmaceut Moderna over vaccin

De Verenigde Staten hebben een akkoord gesloten met het farmaceutische bedrijf Moderna voor de aankoop van 100 miljoen doses van een potentieel coronavaccin. Dat heeft president Trump bekendgemaakt.

De VS hebben al met verschillende partijen afspraken gemaakt over mogelijke vaccins, nog voordat die zijn goedgekeurd door de gezondheidsinstanties. Zo maakte de Amerikaanse regering vorige week ook afspraken met farmaceut Johnson & Johnson over 100 miljoen doses van een vaccin dat ontwikkeld wordt bij een dochteronderneming in Leiden.

Het ministerie van Volksgezondheid hoopt Amerikanen eind dit jaar een werkend vaccin te kunnen aanbieden.

Nieuw liveblog

Hartelijk welkom in het nieuwe corona-liveblog van woensdag 12 augustus. Wil je het nieuws van gisteren teruglezen? Dat kan hier.