liveblog
NOS VoetbalAangepast

United klopt Kopenhagen pas na verlenging, Inter laat Leverkusen kansloos

liveblog gesloten

Tot morgen!

Uiteraard volgen we de kwartfinales in de Champions League vanaf woensdag in ons liveblog. Maar eerst krijgen we nog de laatste kwartfinales in de Europa League.

Kan Ricky van Wolfswinkel met FC Basel stunten tegen Sjachtar Donetsk? En boekt de Portugese enclave bij Wolverhampton Wanderers een ticket voor de halve eindstrijd tegen het Manchester United van landgenoot Bruno Fernandes?

Je hoeft niets te missen via ons liveblog. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Ricky van Wolfswinkel bij FC Basel

Voorbereiding Atlético in de war door coronabesmettingen

Niet alleen Feyenoord heeft te maken met coronabesmettingen. Ook bij Atlético Madrid, dat donderdag in Lissabon met RB Leipzig strijdt om een plek in de halve finales van de Champions League, heeft het virus toegeslagen.

De coronabesmettingen bij Atlético Madrid betreffen twee spelers: de Argentijnse aanvaller Ángel Correa en de Kroatische verdediger Sime Vrsaljko. Atlético zou eigenlijk maandag al naar Lissabon vertrekken voor de hervatting van de Champions League, maar die reis is nu naar dinsdag uitgesteld. De selectie zal maandag nog wel een laatste training afwerken.

Ook vandaag: FC Twente boekt oefenzege op Fortuna

Over ruim een maand treffen FC Twente en Fortuna Sittard elkaar 'om het echie' bij de start van de eredivisie, maar maandagavond oefenden ze alvast tegen elkaar. Twente won het voorproefje met 2-1, maar al te veel conclusies kunnen er niet verbonden worden aan die uitslag.

Lees verder of bekijk de samenvatting.

Twente klopt Fortuna in oefenduel

Wedstrijdverslagen

Het wedstrijdverloop en de statistieken van beide kwartfinales nog even teruglezen? Dat kan natuurlijk!

Mogelijke opponent in halve finales

Internazionale speelt op 16 augustus tegen de winnaar van Sjachtar Donetsk-FC Basel.

Manchester United neemt het een dag later (17 augustus) op tegen de winnaar van Wolverhampton Wanderers-Sevilla.

Morgenavond weten zij wie hun tegenstander wordt.

AFGELOPEN

Ook Manchester United schaart zich bij de laatste vier van de Europa League. Tegen FC Kopenhagen ging het heel, heel moeizaam. Een benutte strafschop van Bruno Fernandes in de verlengingen maakt het verschil.

AFGELOPEN: Manchester United-FC Kopenhagen 1-0 (na verlengingen)

115' Toch nog een kans

Manchester United doet niet veel meer in de tweede verlenging en lijkt het duel rustig uit te spelen. Maar dan is daar toch ineens de kans voor Kopenhagen, via invaller Mikkel Kaufmann. De spits krijgt de voorzet net niet in het doel.

Maar het is een waarschuwing!

Manchester United-FC Kopenhagen 1-0 (VERLENGING)

Oud-NEC'er keept zich in de kijker

En dan te bedenken dat deze Karl-Johann Johnsson in 2013 en 2014 nog 36 keer het doel verdedigde van NEC! Deze oud-eredivisionist hadden we even over het hoofd gezien.

Karl-Johann Johnsson is blij met de 2-2 tegen Ajax waardoor NEC in 2014 degradatie ontloopt

105' United kan het beslissen

Het verzet lijkt gebroken bij FC Kopenhagen na de benutte strafschop van Fernandes. De Mancunians, die zoveel moeite hadden om kansen te creëren, krijgen opeens grote mogelijkheden via Rashford en Mata.

De Zweedse doelman Johnsson staat echter geweldig te keepen bij Kopenhagen. Zoals zojuist nog bij een heerlijk schot van Fernandes en een schot van Mata.

Manchester United-FC Kopenhagen 1-0 (VERLENGING)

95' GOAL MAN UNITED

Bruno Fernandes maakt geen fout. De Portugees schiet de bal snoeihard in de hoek, Johnsson is kansloos. De ban is gebroken.

Manchester United-FC Kopenhagen 1-0 (VERLENGING)

Bruno Fernandes schiet raak vanaf de stip in de verlenging van het duel met FC Kopenhagen

94' STRAFSCHOP MAN UNITED

Martial stuit eerst nog op doelman Johnsson, maar voelt daarna de hand van Bjelland op zijn schouder. Scheidsrechter Turpin ziet er een strafschop in, maar dit was wel heel licht.

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0 (VERLENGING)

VERLENGING

Bij Manchester United-FC Kopenhagen blijft het 0-0. En dus gaan we verlengen. Met Juan Mata, want die komt aan het begin van de verlenging in het veld voor Mason Greenwood.

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0 (VERLENGING)

AFGELOPEN

Internazionale bereikt de halve finales van de Europa League. De Italiaanse ploeg is veel sterker dan Bayer Leverkusen en zit bij de laatste vier van de Europa League: 2-1.

AFGELOPEN: Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

Stefan de Vrij en Diego Godín vieren de zege op Bayer Leverkusen

90'+6 GOAL AFGEKEURD

Het zit Lukaku ook niet mee. Hij schudt verdediger Tapsoba voor de zoveelste keer op kracht van zich af en scoort. Maar de arbitrage ziet er een overtreding in.

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

90' VAR HERROEPT PENALTY

Voor de tweede keer staat Lukaku klaar voor een strafschop, dit keer na een lichte overtreding op Eriksen. Maar ook deze wordt door de VAR geannuleerd omdat de bal even daarvoor de arm van Barella beroerde. Het blijft 2-1.

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

84' Wat een redding!

Een schitterende redding van Kopenhagen-doelman Johnsson op een knappe krul van Martial. De verlenging in Keulen komt steeds dichterbij.

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0

85' Bosz zet alles op de aanval

Antonio Conte brengt nu de Slowaak Milan Skriniar als verse kracht in de defensie. Skriniar, doorgaans basisspeler vervangt collega Bastoni.

Bosz gooit zijn laatste troeven op tafel: verdediger Bender en spits Volland gaan eruit. Lucas Alario en Karim Bellarabi komen erin. Alles op de aanval nu!

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

78' Oefff...

Dat scheelde niet veel of Leverkusen had zowaar de 2-2 gemaakt. Bailey geeft de bal voor, maar Havertz en Volland kunnen de punt van hun schoen net niet tegen de bal krijgen.

Bosz heeft trouwens Sinkgraven naar de kant gehaald. Zijn vervanger is de Braziliaan Wendell.

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

66' Wat een kans voor Kopenhagen!

FC Kopenhagen geeft niet op hoor! Sterker, de Denen kregen net de grootste kans van de wedstrijd. Na een prachtige uitbraak, met een heerlijk hakje van Falk, kreeg de Costaricaan Bryan Oviedo een vrije schietkans. Oviedo weet echter toch het lichaam van Wan-Bissaka te raken.

Aan de andere kant pegelt Fernandes nog maar weer eens op het Deense doel, maar doelman Johnsson staat pal.

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0

63' PAAL

Bruno Fernandes heeft een heerlijke, achteloze knal in huis en raakt de paal. Manchester United begint nu toch echt op de Deense deur te bonken.

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0

65' Inter vergeet het duel te beslissen

Je zult ook nog Alexis Sánchez op de bank hebben zitten. De Chileen vervangt Lautaro Martínez en moet bij zijn eerste actie, na een prachtige pass van Eriksen, eigenlijk 3-1 maken. Hij stuit echter op Hradecky.

Leverkusen leeft nog steeds. Maar vraag niet hoe.

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

57' AFGEKEURD

Ook Marcus Rashford heeft inmiddels het net gevonden voor Manchester United, maar de aanvaller stond buitenspel. En dus gaat ook deze tweed treffer niet door: 0-0.

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0

De VAR functioneert prima bij Manchester United-FC Kopenhagen

60' Daar is Eriksen!

Inter-coach Antonio Conte gunt Christian Eriksen dan toch speeltijd. Hij komt er samen met Victor Moses na een uur in bij Internazionale. Gagliardini en D'Ambrosio gaan naar de kant. Ook Peter Bosz heeft gewisseld: aanvaller Leon Bailey vervangt Exequiel Palacios.

Eriksen heeft ook meteen een gevaarlijk schot in huis, maar dat geldt ook voor Demirbay aan de overzijde.

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

52' INTER GAAT DOOR

Leverkusen staat achter, maar het is Inter dat doorgaat met kansen missen. Lukaku (2x) en Gagliardini waren al dichtbij de 3-1. De Italiaanse treffer lijkt een kwestie van tijd.

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

TWEEDE HELFT

Ook in Keulen is afgetrapt voor de tweede helft. Houdt FC Kopenhagen het vol tegen Manchester United, dat voor rust het initiatief overnam? Het staat nog 0-0.

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0

TWEEDE HELFT

In Düsseldorf rolt de bal weer bij Inter-Bayer Leverkusen. Kan Leverkusen de wedstrijd omdraaien? Dan moeten ze wel uit een ander vaatje tappen. Het staat 2-1 voor Inter.

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

RUST

Ook in Keulen is het rust. FC Kopenhagen kreeg tegen Manchester United de kansen in het begin van de eerste helft, maar zal niet ontevreden zijn om met 0-0 de kleedkamer op te zoeken. Echt hoogstaand is het (nog) niet.

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0

RUST

Het is rust in Düsseldorf. Inter leidt met 2-1 tegen Bayer Leverkusen. De Duitsers zijn duidelijk de mindere, maar mogen toch nog hopen op de halve eindstrijd.

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

45' VAR HERROEPT GOAL MAN UNITED

Mason Greenwood denkt Manchester United op 1-0 gezet te hebben tegen FC Kopenhagen. Hij stond echter buitenspel.

Het heeft geduurd tot de 45ste minuut, maar dan slaat Mason Greenwood genadeloos toe op een lange bal van Maguire. Maar stond de jongeling niet buitenspel? Jawel! Op aandringen van de VAR wordt de 1-0 afgekeurd.

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0

43' GEEL SINKGRAVEN

Daley Sinkgraven krijgt terecht geel voor een gemene charge op doelpuntenmaker Nicolò Barella. Daarna geeft arbiter Carlos Del Cerro Grande ook trainer Peter Bosz een reprimande.

Overigens zijn alle kaarten kwijtgescholden voor de kwartfinales, dus voor een schorsing hoeft Sinkgraven voorlopig niet te vrezen.

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-1

Laconieke Advocaat met neus op de feiten gedrukt

In de loop van de coronacrisis toonde juist Feyenoord-trainer Dick Advocaat zich laconiek over de dreiging van besmetting. Dit zei hij bijvoorbeeld na het oefenduel met Sparta Rotterdam.

Advocaat wil meer toeschouwers in Kuip: 'Wel 20.000 op strand, niet in stadion?'

Tweede coronageval bij Feyenoord

Bij Feyenoord blijkt een tweede speler besmet te zijn geraakt met het coronavirus. Dat heeft een maandagochtend afgenomen test uitgewezen. Ook nu is er uit privacy-overwegingen niet bekendgemaakt gemaakt om wie het gaat.

De voetballer in kwestie testte afgelopen vrijdag nog negatief en heeft zondag ook meegespeeld in de oefenwedstrijd tegen Sparta. Tijdens dat duel was hij nog niet besmettelijk, aldus clubarts Casper van Eijk na een analyse van de testresultaten. Sparta is desalniettemin wel geïnformeerd.

30' NOG GEEN GOALS IN KEULEN

Het spektakel is voorlopig bij Inter-Leverkusen, maar natuurlijk houden wij ook de andere kwartfinale in de gaten.

FC Kopenhagen zette Manchester United brutaal onder druk en had via Mohammed Daramy ook op voorsprong moeten komen. Daar kan de Deense club weleens spijt van krijgen, want de laatste minuten lijkt United weer bij de les.

Nicolai Boilesen is na een ruim kwartier trouwens uitgevallen. De oud-ajacied gaf een harde voorzet in het gelaat van Aaron Wan-Bissaka, maar moest dat zelf bekopen met een spierblessure.

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0

27' VAR HERROEPT STRAFSCHOP

Romelu Lukaku mag van elf meter aanleggen na vermeend hands van Daley Sinkgraven. De VAR heeft echter gezien dat het de schouder was en dat telt niet meer als hands. Geen penalty. De spanning blijft!

Internazionale-Bayer Leverkusen: 2-1

25' GOAL LEVERKUSEN

De ploeg van Peter Bosz komt er niet aan te pas tegen Inter, maar komt zowaar terug in de wedstrijd. Wie anders dan Kai Havertz is de maker. Hij combineert met Kevin Volland en schiet simpel de 2-1 binnen.

Een zeer welkome treffer, want kort daarvoor had Lukaku de 3-0 op zijn schoen.

Internazionale-Bayer Leverkusen: 2-1

20' GOAL INTERNAZIONALE

Romelu Lukaku is te sterk voor Edmond Tapsoba en frommelt de bal in de val langs doelman Hradecky. Inter lijkt nu al op weg naar de halve finales van de Europa League.

Internazionale-Bayer Leverkusen 2-0

15' GOAL INTERNAZIONALE

Nicolò Barella krijgt de bal toevallig op de rand van de zestien meter en hij duwt 'm fraai met buitenkantje rechts in de verre hoek. Inter leidt met 1-0 tegen Bayer Leverkusen.

Eerst was het Romelu Lukaku, die zijn inzet geblokt zag door Edmond Tapsoba. Dat was uiteindelijk vergeefs

Internazionale-Bayer Leverkusen 1-0

Nicolò Barella is de gevierde man bij Internazionale tegen Bayer Leverkusen

10' Aftasten

Er is tien minuten gespeeld inmiddels en het is nog wat aftasten op beide velden. Inter is iets sterker dan Leverkusen. Bij Manchester United-Kopenhagen zijn het de Denen die zich brutaal laten gelden. Goals levert het nog niet op.

Internazionale-Bayer Leverkusen 0-0

Manchester United-FC Kopenhagen 0-0

Eerder vandaag: AZ treft Viktoria Plzen in voorronde CL

AZ-trainer Arne Slot tijdens het oefenduel met OSC Lille

AZ neemt het in de tweede voorronde van de Champions League op tegen het Tsjechische Viktoria Plzen. Dat heeft de loting in Nyon uitgewezen.

De wedstrijd wordt gespeeld in Alkmaar. Alle ontmoetingen in de tweede voorronde gaan, vanwege het coronavirus, over één wedstrijd en zijn zonder publiek. De speeldata zijn dinsdag 25 en woensdag 26 augustus.

Meteen na de loting maakte AZ bekend dat het afziet van verdere procedures tegen de verdeling van de Europese tickets. Lees verder.

AFTRAP

Er is afgetrapt in de kwartfinales van de Europa League bij Internazionale-Bayer Leverkusen en Manchester United-FC Kopenhagen.

Bij Bayer Leverkusen is er op het laatste moment nog een wijziging: Jonathan Tah vervangt Sven Bender in het centrum van de defensie.

De hymne klinkt

We gaan zo beginnen in Düsseldorf en Keulen!

Opvallend: Liverpool haalt oud-Willem II'er Tsimikas

Kostas Tsimikas in het shirt van Willem II

Oud-Willem II'er Kostas Tsimikas heeft een droomtransfer te pakken. De 24-jarige linksback, die in het seizoen 2017/2018 in Tilburg speelde, stapt over van Olympiakos Piraeus naar Liverpool.

Opstellingen

Tahith Chong en Timothy Fosu-Mensah beginnen op de bank bij Manchester United, Sergio Romero (ex-AZ) staat onder de lat.

Bij FC Kopenhagen zien we twee oud-eredivisiespelers: Nicolai Boilesen (ex-Ajax) en Andreas Bjelland (ex-FC Twente). Nummer zes is geen foutje. Deens jeugdinternational Jens Stage speelt op het middenveld bij Kopenhagen.

De opstellingen bij Manchester United-FC Kopenhagen

De weg naar de kwartfinales

-

Manchester United FC Kopenhagen
EL Winnaar groep L (voor AZ) Tweede groep B (achter Malmö FF)
1/32 Club Brugge (1-1, 5-0) Celtic (1-1, 1-3)
1/16 LASK (0-5, 2-1) Basaksehir (1-0, 3-0)

Leerling Solskjaer tegen meester Solbakken

In de andere kwartfinale neemt Manchester United het in Keulen op tegen FC Kopenhagen. Opvallend: bij beide clubs zit een Noor als manager op de bank. Sterker, Ole-Gunnar Solskjaer (United) en Stale Solbakken (Kopenhagen) zijn goede vrienden.

De twee speelden samen in het Noorse elftal en toen hij zijn eerste schreden zette in zijn trainersloopbaan ging Solskjaer in de leer bij Solbakken.

Opstellingen

Uiteraard staat Stefan de Vrij in de basis bij Internazionale, Christian Eriksen begint op de bank. Trainer Peter Bosz heeft een basisplek ingeruimd voor Daley Sinkgraven.

De opstellingen van Internazionale en Bayer Leverkusen

Kai Havertz, het volgende Duitse toptalent

Kai Havertz in actie tegen Rangers

De grote ster bij Bayer Leverkusen is ongetwijfeld Kai Havertz. De 1,89 lange spelmaker, geboren op de Nederlandse grens, kan deze zomer kiezen uit zo'n beetje alle topclubs van Europa.

Zelf zou hij akkoord zijn met Chelsea, maar die moet dan wel een transfersom rond 100 miljoen euro op tafel leggen.

Lees hier een portret van de 21-jarige Duitser.

Status De Vrij wordt steeds groter

Stefan de Vrij is uitgeroepen tot beste verdediger van de Serie A

Bij Internazionale speelt Stefan de Vrij al een heel seizoen een hoofdrol in de defensie. De oud-Feyenoorder, die bij Oranje Virgil van Dijke en Matthijs de Ligt voor zich weet, werd vorige week zelfs uitgeroepen tot beste verdediger van de Serie A.

De Vrij troefde onder meer Kalidou Koulibaly (Napoli) en de Juventus-verdedigers Matthijs de Ligt en Leonardo Bonucci af.

De weg naar de kwartfinales

-

Internazionale Bayer Leverkusen
CL Derde achter Barcelona en Borussia Dortmund Derde achter Juventus en Atlético Madrid
1/32 Ludogorets Razgrad (0-2, 2-1) FC Porto (2-1, 1-3)
1/16 Getafe (2-0, één duel) Rangers FC (1-3, 1-0)

Bosz is niet bang voor Inter

We beginnen vanavond met twee finalisten van 2017. Peter Bosz en Daley Sinkgraven verloren destijds met Ajax in Solna met 2-0 van een onverzettelijk Manchester United. Met zijn huidige club Bayer Leverkusen doen beide Nederlanders weer een gooi naar de titel.

Maar dan moet Leverkusen wel voorbij het favoriete Internazionale. En dat wordt een hele kluif.

Leverkusen-trainer Bosz kijkt uit naar duel met Inter: 'Wordt interessant'

De weg naar de finale

Vanaf de kwartfinales, die op 10 en 11 augustus zijn, wordt er vanwege het coronavirus op neutraal terrein in Duitsland gespeeld. De finale zal op 21 augustus in Keulen worden afgewerkt.

Woensdag zijn de andere twee kwartfinales: Sjachtar Donetsk-FC Basel en Wolverhampton Wanderers-Sevilla.

Herzlich Wilkommen!

Vanavond worden de eerste twee halvefinalisten in de Europa League bekend. Internazionale en Bayer Leverkusen spelen om 21.00 uur in Düsseldorf in een duel om een plek bij de laatste vier. Ook om 21.00 uur nemen Manchester United en FC Kopenhagen het in Keulen tegen elkaar op.

Welkom bij dit liveblog!

Peter Bosz