liveblog

Strenger reisadvies voor Spanje • Ouderenbond wil mondkapjesplicht verpleeghuizen

liveblog gesloten

Burgemeester Bergen op Zoom hint op mondkapjesplicht

Als het aantal coronabesmettingen in Bergen op Zoom niet daalt, wil burgemeester Frank Petter mogelijk een mondkapjesplicht instellen. Dat zei hij tegen Hart van Nederland. "We moeten geen enkel middel schuwen", zei hij. Bergen op Zoom heeft na Rotterdam en Amsterdam relatief de meeste positieve testen. Vorige week werden er 104 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in de gemeente.

"Supermarkten gaan steeds makkelijker om met afspraken die ze onderling hebben gemaakt," zegt Petter. "Daar moeten we eerst op controleren. En dan misschien nog aanvullende maatregelen met mondkapjes of op een andere manier. Maar eerst maar eens de afspraken die we gemaakt hebben, goed naleven."

Besmettingen Atlético Madrid in aanloop naar kwartfinales CL

Twee mensen uit de selectie en staf van Atlético Madrid zijn besmet met het coronavirus. De selectie reist daarom later naar Lissabon voor de kwartfinale in de Champions League tegen RB Leipzig.

De gehele selectie en staf van Atlético worden nog een keer getest, voor ze naar Portugal gaan.

De verklaring van de Spaanse club op Twitter:

Strenger reisadvies voor Spanje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor delen van Spanje per direct gewijzigd van code geel naar code oranje. Het gaat om de provincies Barcelona en Lerida (ook in Catalonië), de provincies Huesca, Zaragoza en Teruel (in de autonome regio Aragón) en de provincie Soria (in de regio Castilië en León). In heel Spanje neemt het aantal covid-besmettingen toe, schrijft het ministerie.

Code oranje betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn dat niet.

Reizigers die terugkomen uit deze provincies wordt dringend verzocht om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Ouderenbond ANBO wil mondkapjesplicht in verpleeghuizen

Er moet een mondkapjesplicht komen voor de bezoekers van verpleeghuizen. "We hebben een verantwoordelijkheid om nieuwe besmettingen van kwetsbare ouderen te voorkomen", zei Atie Schipaanboord van ouderenbond ANBO in het radioprogramma Dit is de Dag.

We hebben mondkapjes in het vliegtuig, het openbaar vervoer, maar voor bezoek aan de kwetsbaarste mensen niet", zegt Schipaanboord. "Er zijn meer besmettingen, mensen mogen weer op bezoek in het verpleeghuis en iedereen wordt losser in het gedrag, dus de kans dat er iemand besmet een verpleeghuis inloopt, wordt alleen maar groter."

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de coronamaatregelen.

Dick Advocaat baalt van lege Kuip: ‘Strand toch ook vol’

Feyenoord is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen met een 3-0 overwinning op Sparta, maar coach Dick Advocaat kon er maar weinig van genieten. Hij mist een vollere Kuip. Vanwege de coronaregels waren er 3000 fans welkom bij de stadsderby in De Kuip.

Alle toeschouwers moesten bovendien een mondkapje dragen. "Heel gek toch?", zei Advocaat. "Als er 20.000 mensen op het strand zitten, kunnen er ook 20.000 in een stadion zitten op twee meter van elkaar. We zien graag mensen op de tribune."

Advocaat wil meer toeschouwers in Kuip: 'Wel 20.000 op strand, niet in stadion?'

Geen 'spontane feestjes' op strand Bloemendaal

De politie kan een einde maken aan feestjes op het strand van Bloemendaal. De Veiligheidsregio Kennemerland heeft de noodverordening aangepast om te kunnen optreden tegen "mensen die een geluidsinstallatie meebrengen naar een recreatiegebied".

Vrijdag- en zaterdagavond maakte de politie al een einde aan feesten op het strand van Bloemendaal, schrijft de Veiligheidsregio. Volgens de politie en handhavers zijn de feesten onwenselijk, omdat aanwezigen nauwelijks 1,5 meter afstand houden.

Op een feest eerder dit weekend was het druk op het strand:

Geen 'spontane feestjes' meer op strand Bloemendaal

Drie nieuwe coronapatiënten op IC's

Op dit moment liggen er 31 covid-patiënten op de intensive cares in Nederland, drie meer dan zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het aantal coronapatiënten dat niet op de intensive cares ligt, is toegenomen met 8 tot 87. "De stijging van het aantal opgenomen covid-patiënten past nog binnen de bandbreedte van de afgelopen dagen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Vijf miljoen coronabesmettingen in VS

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in de VS is gestegen tot boven de vijf miljoen, het hoogste aantal ter wereld, blijkt uit de cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. Deskundigen denken dat het er nog veel meer zijn, omdat lang niet iedereen met symptomen getest wordt en mensen soms ook nauwelijks symptomen hebben.

Het aantal officiële zieken in de VS neemt wel minder snel toe dan half juli. Toen kwamen er zo'n 70.000 besmettingen per dag bij, nu zijn dat er zo'n 54.000. Het aantal besmettingen neemt in ongeveer 20 staten toe, het aantal doden in bijna alle 50 staten.

Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus wordt door landen verschillend bijgehouden. Johns Hopkins laat het aantal besmettingen zien, maar houdt geen rekening met de verschillende meetmethodes. Hierdoor is het niet goed mogelijk om het verschil in aantal besmettingen tussen landen te vergelijken.

Onderzoek van rioolwater snel uitgebreid

Op 79 locaties in Nederland zijn meetpunten waar het aantal virusdeeltjes per milliliter rioolwater worden gemeten. In rioolwater kun je ziekteverwekkers zoals het coronavirus meten omdat die er met ontlasting in terechtkomen. Onderzoekers van het RIVM testen eens per week rioolwater dat over 24 uur is verzameld.

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid virusdeeltjes verder oploopt. Eind juli was de hoeveelheid ongeveer gelijk aan die van eind april/begin mei. Daaruit kunnen nog geen conclusies worden getrokken, zeggen de onderzoekers. Het aantal meetpunten wordt uitgebreid van 79 naar meer dan 300 eind deze maand. Pas als het onderzoek volledig loopt, kunnen er conclusies aan worden verbonden.

Bijna 600 nieuwe coronagevallen

Tussen gisterochtend en vanochtend hebben 577 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is meer dan de 486 nieuwe gevallen die het coronadashboard van de overheid gisteren meldde en de 519 nieuwe besmettingen van vrijdag.

De regio Rotterdam-Rijnmond is de grootste brandhaard, daar zijn de afgelopen 24 uur 153 nieuwe gevallen geregistreerd. In Amsterdam-Amstelland waren het er 89 en in Zaanstreek-Waterland 22. In Midden- en West-Brabant kwamen er in een dag 65 nieuwe coronagevallen bij, in Haaglanden waren het er 53, in Hollands Midden 35 en in Utrecht 34.

Steun voor risicogroepen op sociale media: #geendorhout

Op sociale media als Twitter gaan berichten rond om mensen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus te steunen. Onder de hashtag 'geen dor hout' krijgen ze een gezicht. De actie is gisteren begonnen door de 38-jarige Jacquie. Ze ergert zich eraan dat vooral jongeren feestjes houden en de besmettingscijfers weer opstuwen, terwijl veel kwetsbaren, ouderen, maar ook jongere mensen met een ziekte of aandoening, thuiszitten en in angst leven voor het virus.

De term 'dor hout' komt van columnist en opiniemaker Marianne Zwagerman die in april twitterde: "De emotie moet echt uit het #coronadebat. Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?"

Volgens Jacquie en veel anderen is dat onmenselijk: "Ze hebben het ook over mij en over mijn vrienden, van wie er veel tot de risicogroepen behoren. Dat zijn allemaal jonge mensen. Als mensen zeggen dat mijn vrienden wel dood mogen, dan vind ik dat moeilijk."

Lees het hele verhaal:

Einde aan illegaal feest met 200 jongeren in Noord-Holland

In een natuurgebied ten noordwesten van Amsterdam heeft de politie vannacht een illegaal feest beëindigd met meer dan 200 jongeren, meldt een wijkagent. Volgens hem hadden ze een feest met "muziek, drank en lachgas" en was het op "geen enkele wijze" coronaproof.

Duitse minister: stijging aantal besmettingen alarmerend

De Duitse minister Altmaier van Economie noemt de stijging van het aantal coronabesmettingen in Duitsland alarmerend. De laatste dagen kwamen er meer dan 1000 besmettingen per dag bij, tonen de cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI). Vandaag meldde het RKI overigens veel minder besmettingen: 555. Mogelijk komt dat doordat niet alle Duitse gezondheidsinstanties in het weekend cijfers over de coronabesmettingen melden. In de laatste 24 uur overleed een persoon aan de gevolgen van het virus.

"We moeten uit alle macht een tweede lockdown voorkomen", zei Altmaier tegen de Westdeutsche Allgemeine Zeitung. "We moeten deze trend afvlakken en omkeren, want het gaat om de gezondheid van iedereen, de terugkeer van scholen en het herstel van de economie."

Altmaier (CDU) krijgt steun van het bedrijfsleven en vakbonden, die ook niets zien in een nieuwe lockdown. Volgens de minister zijn in plaats van algehele maatregelen, gerichte maatregelen tegen het coronavirus nodig.

'Helft Britten wil vaccin, een op de zes zeker niet'

De helft van de Britten wil zich zeker of vrijwel zeker laten inenten tegen het coronavirus, een op de zes Britten zegt er juist zeker of bijna zeker van te zijn geen vaccinatie te willen. Dat blijkt uit een peiling van het King's College in Londen en peilingbureau Ipsos. Een op de vijf heeft nog geen besluit genomen, maar denkt wel een vaccinatie te gaan halen.

De peilers vroegen vorige maand 2237 Britten naar hun mening. Vooral jongeren twijfelen, schrijven de peilers. 22 procent van de ondervraagden in de groep van 16 tot 34 jaar zegt zeker of vrijwel zeker geen vaccin te willen, bij de groep van 55 tot 75 jaar is dat 11 procent. Uit het onderzoek blijkt volgens Britse media ook dat mensen die geen vaccinatie willen, minder vertrouwen hebben in de wetenschap en minder zorgen hebben over de gevolgen van de coronapandemie. Ook zeggen de onderzoekers dat de mensen die zich niet willen laten inenten hun informatie vaker via sociale media en WhatsApp krijgen, en minder bereid zijn om een mondkapje te dragen.

Vorige maand deed EenVandaag onderzoek naar de situatie in Nederland. Zes van de tien ondervraagden gaf aan zich te willen laten vaccineren als er een goed vaccin beschikbaar is. Een op de zes wil dat niet, een kwart weet het nog niet.

Franse toerisme-industrie loopt tientallen miljarden mis

De Franse toerisme-industrie is door de coronacrisis zeker 30 tot 40 miljard euro misgelopen, zegt de minister van Toerisme in de krant Le Journal du Dimanche. Van de 180 miljard euro die het toerisme in Frankrijk jaarlijks oplevert, komt 60 miljard in normale tijden van buitenlandse toeristen.

Volgens minister Lemoyne wordt het verlies deels gecompenseerd door Fransen die dit jaar in eigen land op vakantie gaan. Hij verwacht dat vanaf september ook weer meer toeristen uit landen als België, Duitsland, Italië en Spanje naar Frankrijk komen. "Maar het virus gaat nog altijd rond, dus we moeten waakzaam blijven en de maatregelen opvolgen", zegt hij. "Het herstel is kwetsbaar."

Toeristen op het Franse eiland Corsica

Opnieuw nertsenbedrijven besmet met coronavirus

Opnieuw is het coronavirus vastgesteld op nertsenbedrijven, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om een bedrijf in de Oost-Brabantse plaats Elsendorp met 12.000 moederdieren en om een nertsenhouderij in het nabijgelegen Vredepeel, in de provincie Limburg, met 6000 moederdieren. De bedrijven worden zo snel mogelijk geruimd, zegt het ministerie.

In totaal is nu op 29 nertsenbedrijven in Nederland het coronavirus vastgesteld. Op de 27 bedrijven die eerder besmet zijn verklaard, zijn alle dieren direct geruimd.

Vorige maand adviseerde het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) om nertsenbedrijven preventief te ruimen, als er na half augustus nog nieuwe besmettingen worden vastgesteld, en het kabinet nam dat advies over. Het ministerie verwachtte destijds niet dat overal preventief ruimen nodig zal zijn, omdat er verschillende hygiënemaatregelen zijn genomen om nieuwe uitbraken te voorkomen.

Nieuw-Zeeland honderd dagen zonder nieuwe lokale coronabesmettingen

In Nieuw-Zeeland zijn honderd dagen voorbijgegaan zonder nieuwe binnenlandse coronabesmettingen. Volgens de autoriteiten zijn er in het land op dit moment nog 23 actieve gevallen van het coronavirus bekend, die bij de grens werden ontdekt. De besmette patiënten zitten allemaal in isolatie.

Het hoofd van de gezondheidsautoriteit, Ashley Bloomfield, noemt de honderd dagen een mijlpaal, maar hij waarschuwt wel dat Nieuw-Zeeland nu niet overmoedig moet worden. "We zien in andere landen hoe snel het virus weer op kan duiken op plaatsen waar het eerder nog onder controle was."

Volgens premier Jacinda Ardern is het belangrijk dat de grenzen goed in de gaten gehouden worden. "Zolang wij leven in een wereld waar een pandemie aan de gang is, blijft het risico groot." Vandaag is de vierde dag op rij zonder nieuwe geïmporteerde besmettingen.

Besmettingen Suriname nemen snel toe

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Suriname is de afgelopen dagen snel gestegen. Voor het weekend werd een recordaantal van 107 nieuwe gevallen gemeld. Eergisteren kwamen er nog eens 104 bij en gisteren 103. Voor zover bekend zijn sinds de uitbraak 2306 Surinamers besmet geraakt met het virus, 29 mensen zijn eraan overleden.

Eind vorige maand besloot president Santokhi de versoepeling van enkele coronamaatregelen terug te draaien. De belangrijkste aanscherping was het verlengen van het uitgaansverbod met een uur. Naar verwachting zal de president binnenkort met nieuwe beperkingen komen, meldt Starnieuws.

Aantal besmettingsgevallen Mexico nadert de 500.000

In Mexico zijn de afgelopen dag 6495 nieuwe besmettingen van het coronavirus vastgesteld. Daarmee stijgt het aantal gevallen naar 475.902. De afgelopen dag zijn ook 695 coronadoden gemeld. In totaal zijn in Mexico 52.006 mensen overleden aan het virus. Het land is na de VS en Brazilië het zwaarst getroffen door de coronacrisis.

Dagjesmensen niet meer welkom in Knokke-Heist en Blankenberge

De Belgische kuststeden Blankenberge en Knokke-Heist gaan dagbezoekers weren. De burgemeesters van beide plaatsen hebben dat besloten na verschillende incidenten op de stranden. Door de grote drukte van de afgelopen dagen is het voor bezoekers moeilijk om de coronamaatregelen te kunnen naleven. Ook zijn er vechtpartijen geweest. "Om de publieke veiligheid te garanderen, kunnen dagtoeristen voorlopig niet langer Knokke-Heist bezoeken", zegt de burgemeester van de kustplaats.

In Blankenberge worden politiecontroleposten opgezet en de burgemeester heeft spoorbedrijf NMBS gevraagd om tussen 09.00 uur 's ochtends en 16.00 uur 's middags geen treinen te laten rijden naar de stad. Mensen die het strand willen bezoeken moeten kunnen aantonen dat ze in de plaats wonen, een overnachting geboekt hebben of er moeten zijn voor werk. Knokke-Heist vraagt hetzelfde van dagjesmensen.

Toeristen in Knokke-Heist, België

Strand Bloemendaal afgesloten wegens drukte

Het strand bij Bloemendaal is vanwege drukte gisteravond afgesloten. Volgens de politie hielden te veel strandgangers zich niet aan de coronamaatregelen. Bezoekers werden na 22.00 uur verzocht het strand te verlaten. Dat verliep rustig en zonder incidenten, meldt de politie.

Het strand werd afgezet door de politie

Twee coronagevallen bij NAC

De wedstrijd tussen FC Dordrecht en NAC Breda die gepland stond voor zondagmiddag is afgelast vanwege twee coronagevallen bij NAC. In aanloop naar de wedstrijd zijn de hele selectie en staf opnieuw getest en daaruit kwamen twee nieuwe besmettingen. Vanwege de privacy maakt NAC niet bekend wie het zijn.

De selectie en staf van NAC ondergaan iedere week om veiligheidsredenen een coronatest. Vanwege de uitslag heeft NAC zijn trainingskamp per direct beëindigd.

Goedemorgen!

Hartelijk welkom in het nieuwe corona-liveblog van zondag 9 augustus. Wil je het nieuws van gisteren teruglezen? Dat kan hier.