NOS Nieuws Buitenland Aangepast

100.000 Braziliaanse coronadoden • Twee besmettingen bij NAC

Liveblog gesloten
 • Twee coronagevallen bij NAC

  De wedstrijd tussen FC Dordrecht en NAC Breda die gepland stond voor zondagmiddag is afgelast vanwege twee coronagevallen bij NAC. In aanloop naar de wedstrijd zijn de hele selectie en staf opnieuw getest en daaruit kwamen twee nieuwe besmettingen. Vanwege de privacy maakt NAC niet bekend wie het zijn.

  De selectie en staf van NAC ondergaan iedere week om veiligheidsredenen een coronatest. Vanwege de uitslag heeft NAC zijn trainingskamp per direct beëindigd.

 • Kruisen en ballonnen op Copacabana bij 100.000 Braziliaanse coronadoden

  Brazilië zal naar alle waarschijnlijkheid de grens van 100.000 officiële coronadoden passeren. De teller van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit stond vanavond op 99.572 gevallen. In werkelijkheid ligt het aantal coronadoden al hoger, omdat er ook mensen aan corona sterven zonder dat dit wordt geregistreerd.

  Na de VS is Brazilië het zwaarst getroffen land in aantallen slachtoffers. Kijkend naar het aantal doden per 100.000 inwoners, bezet Brazilië de vijfde plaats, na het Verenigd Koninkrijk, Peru, Chili en de VS.

  Om het passeren van de '100.000-mijlpaal' te markeren plaatste een burgerinitiatief in Rio de Janeiro houten kruisen op het strand van Copacabana en liet duizend rode ballonnen los:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Brazilië herdenkt 100.000 coronadoden: 'We staan te kijk'
 • Mondkapjesplicht op drukke plaatsen in Parijs

  Vanaf maandag 8.00 uur is het in Parijs in toeristisch gebied, drukke winkelstraten en op overdekte markten verplicht om mondkapjes te dragen. Dat geldt voor iedereen van 11 jaar en ouder. De eerste twee weken wordt door de politie vooral gewaarschuwd. Daarna worden ook boetes uitgedeeld, van 135 euro per overtreding. De gemeente Parijs en de politie hebben de plattegrond gepubliceerd met de locaties waar de maskerplicht geldt.

  Een drukke straat als de Champs-Élysées blijkt te zijn uitgezonderd. Daar zijn brede trottoirs en is afstand houden makkelijk. Maar een smalle lange straat dwars door de toeristische wijk Marais en de smalle kades langs het drukke Canal Saint-Martin vallen wel onder de nieuwe regeling. Ook op de kades langs de Seine en in de populaire winkelstraat Rue Saint-Honoré geldt de mondkapjesplicht.

  Aanleiding voor de maatregel is de heropleving van het coronavirus. "Sinds half juli wijst alles erop dat het virus weer actief circuleert", laat de politie weten. Van alle coronatesten blijkt 2,4 procent positief te zijn in Groot-Parijs, terwijl dat landelijk 1,6 is.

  De Franse hoofdstad volgt het voorbeeld van honderden andere Franse gemeenten die al een mondkapjesplicht instelden in bepaalde wijken of in de hele stad. Afgelopen vrijdag bleek dat er ruim 2.000 nieuwe besmettingen met corona waren bijgekomen in 24 uur. Dat is het hoogste cijfer in maanden.

 • 1 minuut te laat, 10 dagen in quarantaine

  De piloot van de vlucht van Nice naar Oslo had nog zo zijn best gedaan: de officiële aankomsttijd was 0.10 uur vannacht, maar als hij zijn toestel voor 0.01 uur aan de grond zou zetten, hoefden zijn passagiers niet in quarantaine.

  Na middernacht werd namelijk de coronamaatregel van kracht die voorschrijft dat reizigers uit Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië en Monaco na aankomst in quarantaine moeten. Dat wilde de piloot zijn passagiers besparen. Daarom deed hij zijn uiterste best om op tijd in Oslo aan te komen.

  Volgens de luchthaven was dat gelukt en daarom steeg na landing een applaus op voor de piloot. Flightradar24 gooide roet in het eten: volgens deze vliegverkeerswebsite landde het toestel om 0.01 uur en het ministerie van Volksgezondheid hanteert dat als de juiste landingstijd. De 158 passagiers moeten tien dagen in quarantaine.

 • Drie dagen coronavrij dansen in Alkmaar

  Het festivalseizoen is door de corona-uitbraak volledig in het water gevallen, maar Finally Fiesta in Alkmaar is een uitzondering. Drie dagen lang kunnen bezoekers daar coronaproof dansen op muziek van dj's.

  Op ruime afstand van elkaar kunnen elke vier uur 250 bezoekers binnen hun eigen cirkel hun gang gaan.

  Een reportage van Edwin van den Berg:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronaproof festival in Alkmaar: 'Eindelijk weer even genieten'
 • 250.000 bezoekers verwacht op Amerikaans motorevenement

  De corona-epidemie houdt Amerikaanse motorliefhebbers niet weg van het de Sturgis Motorcycle Rally in de staat South Dakota. De organisatie van het tien dagen durende evenement verwacht 250.000 bezoekers uit alle delen van de VS. Dat zijn er wel minder dan vorig jaar, toen het evenement 500.000 bezoekers trok.

  In South Dakota is het dragen van mondkapjes niet verplicht en veel bezoekers zijn dat ook niet van plan. Gezondheidsdeskundigen zijn bang dat het virus zich door dit evenement nog verder zal verspreiden. "Van afstand houden zal niet veel terechtkomen. Er wordt veel alcohol gedronken", zei de gemeenteraadsvoorzitter van een stad in de buurt tegen CNN. "Ze kunnen onze inheemse bevolking besmetten en ook ons politiekorps, ons horecapersoneel en onze toeristische attracties."

  In de VS zijn sinds het begin van de pandemie al bijna 5 miljoen besmettingen geteld. Meer dan 160.000 Amerikanen zijn aan de gevolgen overleden. Alles wijst erop dat het er veel meer zullen worden.

  Duizenden motoren in de hoofdstraat van Sturgis AFP
 • Probleemloze eerste dag met verplichte test voor Duitse vakantiegangers

  In Duitsland moeten vakantiegangers die uit een land met veel corona-geïnfecteerden terugkeren, zich vanaf vandaag verplicht laten testen. De invoering van de maatregel heeft niet tot problemen geleid. De wachttijden bij testcentra op luchthavens als die in Frankfurt, Hannover en Hamburg bleven beperkt. Volgens een artsenorganisatie komt uit de eerste resultaten naar voren dat Duitsers die in risicogebieden geweest zijn vaker positief testen dan mensen die in Duitsland bleven.

  Behalve op luchthavens kunnen vakantiegangers zich ook in testcentra elders of bij huisartsen laten testen. Dat is tot drie dagen na aankomst gratis, net als op de luchthavens. Als de uitslag negatief is, wordt deze vakantiegangers aangeraden om toch even in quarantaine te gaan en zich na een paar dagen nogmaals te laten testen. Een besmetting die een paar dagen voor vertrek heeft plaatsgevonden, is bij de eerste test mogelijk niet aan het licht gekomen.

  Huisartsen hebben bezwaar tegen de regeling. Ze zijn bang dat ze de toestroom van patiënten niet aankunnen. Reizigers die zich binnen 48 uur voor de reis naar Duitsland in het land van vertrek hebben laten testen, hoeven dat in Duitsland niet opnieuw te doen.

  Een testcentrum op de luchthaven van München AFP
 • 28 covid-19-patiënten op de IC

  Het aantal covid-19-patiënten dat op de Intensive Care ligt, is nu 28. Dat is er 1 meer dan gisteren. Het aantal covid-19-opnames buiten de IC bedraagt 79. Gisteren waren dat er 78.

  "Ondanks het stijgende aantal besmettingen stijgen de ziekenhuisopnames nog niet verder", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dit past bij de RIVM-gegevens dat meer dan de helft van de nieuw geïnfecteerden jonger is dan 40 jaar. Het is belangrijk dat ook jongere mensen zich bij klachten laten testen om verdere besmetting van mensen in hun omgeving te voorkomen."

 • Gemeente maakt eind aan feest op Volendamse platbodem

  De gemeente Edam-Volendam heeft gisteravond een eind gemaakt aan een feestje op de Volendamse platbodem "Heen en Weer". Dat gebeurde nadat een aantal mensen de gemeente had gemeld dat de coronaregels werden genegeerd. Handhavers stelden vast dat het op het schip onmogelijk was om anderhalve meter afstand te houden en gaven opdracht het feest direct te beëindigen.

  De exploitant van de boot kreeg een boete van 4350 euro en een aantekening op zijn of haar strafblad, meldt NH Nieuws. De gemeente kijkt nog of er aanvullende stappen nodig zijn, zoals een dwangsom voor eventuele toekomstige overtredingen.

  Burgemeester Severs van Edam-Volendam liet gisteren weten dat de regels voor kroegen worden aangescherpt en dat partyboten worden geweerd. "We willen voorkomen dat we straks naar elkaar zitten te kijken en dat we toch weer een uitbraak hebben."

 • Feestje in Dokkum: één persoon besmet veertien anderen

  Bij een huisfeestje vorige maand in Dokkum heeft één gast veertien andere personen besmet. Vrijdag had GGD Fryslân al negen besmette personen in beeld, daar zijn er de afgelopen dagen vijf bijgekomen.

  Volgens de GGD was het een feestje met jongeren dat zich voornamelijk op een terras in de buitenlucht afspeelde.

  De besmette personen zijn in quarantaine gegaan, schrijft Omrop Fryslân. De burgemeester heeft jongeren opgeroepen om bij klachten als verkoudheid, koorts en plotseling verlies van smaak thuis te blijven en zich te laten testen.

 • Amsterdams zalencentrum twee weken dicht vanwege uitbraak

  Een zalencentrum in Amsterdam is op last van de veiligheidsregio gesloten vanwege een corona-uitbraak. Uit contactonderzoek van de GGD blijkt dat er zeker drie besmettingen herleid kunnen worden tot zalencentrum De Koning, waar onder meer trouwfeesten worden gehouden.

  Gebleken is dat tijdens de feesten de coronaregels zijn overtreden. "Gezien de risico's voor de volksgezondheid wordt de locatie per direct voor de duur van twee weken gesloten", schrijft de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in een persbericht.

  Mensen die het zalencentrum hebben bezocht, wordt gevraagd om extra alert te zijn en bij klachten thuis te blijven.

 • RIVM: 486 nieuwe besmettingen gemeld

  In de afgelopen 24 uur zijn 486 mensen positief getest op het coronavirus. Gisteren waren dat er 519, eergisteren 601. Er zijn twee nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, gisteren lag dat aantal op vier, eergisteren op een. Het aantal doden dat vandaag is gemeld ligt op drie. Gisteren werd er een dode gemeld en eergisteren nul. Dat blijkt uit open data van het RIVM.

  Dinsdag werd duidelijk dat het aantal positieve tests verhoudingsgewijs toeneemt. Van alle uitgebrachte tests bleek toen 2,3 procent positief. Op het dieptepunt, begin juli, lag dat op 0,6 procent. Het percentage van vandaag is niet bekend, omdat het RIVM het maar een keer per week publiceert.

 • Spelers Feyenoord en Willem II hebben corona

  Een speler van de selectie van Feyenoord is positief getest op het coronavirus. De Rotterdamse club meldt om privacyredenen niet om wie het gaat. De speler maakt tijdelijk geen onderdeel uit van de wedstrijdselectie en doet niet mee aan de groepstrainingen. Hij is in quarantaine geplaatst.

  Feyenoord speelt morgen een oefenwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De gehele selectie werd daarom getest. De overige spelers bleken niet besmet te zijn.

  Ook een speler van Willem II is positief getest. De oefenwedstrijd tussen Willem II en IJsselmeervogels gaat vandaag daarom niet door.

 • Twee weken quarantaine na terugkomst uit Aruba

  Niet-noodzakelijke reizen naar Aruba worden afgeraden. Buitenlandse Zaken komt met de nieuwe maatregel omdat het aantal coronabesmettingen op het eiland snel stijgt.

  Wie terugkomt uit Aruba moet 14 dagen thuisblijven. "Door dit advies op te volgen draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland", staat op de site van het ministerie.

  Eerder werden al niet-noodzakelijke reizen naar Sint Maarten afgeraden.

 • Code oranje voor Estland om quarantaineplicht

  Vanaf maandag moeten mensen vanuit Nederland bij aankomst in Estland verplicht 14 dagen in quarantaine. Om die reden heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Estland aangescherpt van geel naar oranje, alleen essentiële reizen. Vakantiereizen naar het land worden afgeraden.

  De Estse autoriteiten stellen de quarantaine verplicht omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen boven de door Estland vastgesteld bovengrens, licht het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag toe.