NOS NieuwsAangepast

Ambassade Beiroet voorlopig dicht • Dodental opgelopen naar 135

  • Volgens de Libanese president is de zware explosie in Beiroet veroorzaakt door ammoniumnitraat, een stof die onder meer in bepaalde soorten kunstmest zit.
  • Er zijn zeker 135 doden en 5000 gewonden. Er worden nog veel mensen vermist.
  • De explosie heeft tienduizenden huizen verwoest. De gouverneur zegt dat meer dan de helft van de stad schade heeft.
liveblog gesloten

Geschrokken bruid: 'Godzijdank we leven nog'

De vrouw die tijdens de explosie in Beiroet bezig was met een videoshoot voor haar bruiloft, komt terug op dezelfde plek. Ze is geschrokken en vindt het verschikkelijk wat er met de stad is gebeurd.

Geschrokken bruid uit Beiroet terug op de locatie van haar videoshoot

Een rouwende stad probeert te bevatten wat er is gebeurd

Vandaag werd duidelijk hoe groot de ravage is in Beiroet. Een dag na de explosie proberen Libanezen zo goed en kwaad als het kan de draad weer op te pakken.

Een samenvatting van wat er vandaag gebeurde in Beiroet:

Een dag na de explosie: een rouwende stad probeert te bevatten wat er is gebeurd

Kaag kritisch over Libanese politiek: land moet zich openstellen voor rest van de wereld

De Libanese regering moet zich anders opstellen tegenover hulp van buitenaf, vindt minister Sigrid Kaag. In Nieuwsuur zegt ze dat het land de laatste jaren in een politiek isolement raakte. "Door binnenlandse druk kon of wilde het niet meegaan met de voorwaarden die landen stelden."

De halsstarrige houding van Libanon is volgens Kaag onder meer te verklaren doordat aanhangers van Hezbollah een grote invloed uitoefenen op de Libanese regering. Dat maakt afspraken maken moeilijk, want veel landen hebben Hezbollah als een terroristische organisatie bestempeld.

Speelbal

"Daarom moet er nu een kentering in de houding van de regering komen", vindt Kaag. Hezbollah zal niet zomaar verdwijnen, ziet ook de minister. Maar de protesten van de afgelopen tijd zijn volgens haar hoopgevend. "Zij vragen een totale verandering in het land. Of dat gaat lukken is de vraag, maar als Nederland hechten wij eraan dat het geld daar komt waar het nodig is."

"Wat nu het zwaarst weegt is het behoud van Libanon, met een rol van het land in de regio. Het is een geweldig land met kunst en cultuur, maar het is ook een speelbal. Maar daar moet het zich niet voor lenen."

Libanezen proberen de ravage op te ruimen

Correspondent Daisy Mohr ziet hoe inwoners en ondernemers proberen de ravage op te ruimen. Ze gaan ervan uit dat ze er alleen voor staan.

Terwijl het puin nog van de gevels valt, proberen Libanezen de rotzooi op te ruimen

Ambassade Beiroet voorlopig dicht, reisadvies aangepast

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Libanon vanavond geüpdatet. De situatie in Beiroet is voor reizigers veranderd. Er geldt een noodtoestand en militairen moeten de openbare orde bewaken en plunderingen voorkomen.

De Nederlandse ambassade is flink beschadigd en daarom kunnen er geen paspoorten of andere documenten aangevraagd of afgehaald worden. Tot nader bericht is de ambassade daarom gesloten.

Nederlands reddingsteam onderweg naar Beiroet

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is onderweg naar Libanon. Vanavond vertrokken twee vliegtuigen vanaf Vliegbasis Eindhoven om in Beiroet te helpen met het zoeken naar overlevenden onder het puin. Meer dan zestig reddingswerkers en acht honden willen in Libanon "zo snel mogelijk het veld in".

Het eerste vliegtuig met tonnen aan reddingsmateriaal vertrok om half negen vanavond:

C-17 met Nederlands reddingsteam onderweg naar Beiroet

Cruiseschip kon niet meer gered worden, twee doden

Het cruiseschip Orient Queen dat in de haven van Beiroet lag, is gezonken. Het schip kapseisde gisteren na de explosie en kon niet meer gered worden, zegt het cruisebedrijf Abou Merhi Cruises vandaag.

De Orient Queen lag aan de kade tegenover de plek waar de explosie plaatsvond en kreeg dus de volle laag. Twee bemanningsleden kwamen om het leven en zeven anderen raakten gewond. Het schip werd in 1989 gebouwd in Spanje. Sinds 2012 werd het ingezet voor cruisereizen van het Libanese Abou Merhi Cruises.

Satellietbeeld van het gekapseisde schip

Hoe wordt ammoniumnitraat in Nederland gebruikt?

De kunstmeststof ammoniumnitraat, die wordt genoemd als de chemische verbinding die de explosie in Beiroet veroorzaakte, wordt ook in Nederland gebruikt. Vanwege het explosierisico gelden hier strikte regels voor het produceren en kopen van ammoniumnitraat.

Hier lees je meer over het gebruik en de regels in Nederland:

Wereldwijd eerbetoon aan Libanon

  • AFP
    Het stadhuis van Tel Aviv in de kleuren van Libanon
  • AFP
    De vlag van Libanon geprojecteerd op de Watertorens van Koeweit
  • Reuters
    In Rafah steken Palestijnen kaarsjes op
  • AFP
    Bloemen bij de Libanese ambassade in Moskou
  • ANP
    Bij de Libanese ambassade in Den Haag hangt de vlag halfstok

VN: schade haven kan hulp aan Syrië bemoeilijken

De humanitaire hulp aan Syrië kan in gevaar komen, nu de haven van Beiroet enorme schade heeft opgelopen, zeggen de Verenigde Naties. De Libanese haven wordt gebruikt voor de afhandeling van hulpgoederen, maar is nu zwaar beschadigd. "Dit heeft invloed op wat wij kunnen doen om Syriërs te steunen", zei een VN-woordvoerder vanmiddag.

De haven aan de Middellandse Zee is voor heel Libanon van strategisch belang voor de im- en export van goederen. Libanon grenst in het oosten en noorden aan Syrië.

'Onderdak, water en eten: dat moeten we eerst regelen'

"De belangrijkste dingen die nu moeten worden geregeld, zijn onderdak, water, eten en medische hulp", zegt Mohammad Atta Durani, coördinator voor het Nederlandse Rode Kruis in Beiroet. "Mensen lopen hier op straat, tussen de glasscherven. Ze kunnen nergens heen."

Nederlands zoek- en reddingsteam naar Beiroet

Het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR)-team gaat helpen met het zoeken naar overlevenden onder het puin. Het team vertrekt vanaf Vliegbasis Eindhoven.

Nederlandse Search and Rescue-missie maakt zich op voor vertrekt naar Beiroet

Libanontribunaal stelt uitspraak over Hariri-aanslag uit

Het Libanontribunaal doet vrijdag geen uitspraak in de zaak over de aanslag op oud-premier Hariri. De uitspraak wordt uitgesteld naar dinsdag 18 augustus.

Het tribunaal is gevestigd in Leidschendam en houdt zich bezig met de vervolging van de daders van de aanslag op de toenmalige premier Rafik Hariri in 2005. Daarbij werd niet alleen Hariri gedood, maar ook 21 anderen; er vielen 226 gewonden.

De zaak wordt met veel belangstelling gevolgd in Libanon. "Er werd uitgekeken naar de uitspraak van vrijdag", zei correspondent Daisy Mohr gisteren. "Maar dat is nu totaal overschaduwd door de explosie."

Libanezen bieden slaapplaatsen aan via sociale media

Honderden Libanezen bieden op sociale media slaapplaatsen aan voor hun landgenoten die geen dak meer boven het hoofd hebben. Volgens de gouverneur zijn er zo'n kwart miljoen mensen in Beiroet dakloos na de verwoestende explosie van gisteren.

Op Instagram en Twitter wordt de hashtag #OurHomesAreOpen in het Arabisch en Engels gebruikt zodat mensen met elkaar in contact kunnen komen. Er komen logeerbedden, ongebruikte appartementen en hotelkamers voorbij.

Ook via het platform ThawraMap zijn slaapplaatsen te vinden. Het platform werd eigenlijk opgericht door activisten om locaties van anti-overheidsprotesten te delen. "Maar ik moest iets doen", zegt de oprichter tegen persbureau Reuters. "Ik werd gek van de machteloosheid."

Dodental opgelopen naar 135

Het dodental na de explosie in de haven van Beiroet is opgelopen naar 135. Dat heeft gezondheidsminister Hamad Hassan bekendgemaakt. Er zijn zo'n vijfduizend gewonden en er worden nog veel mensen vermist.

Grote delen van de stad liggen in puin. De autoriteiten zeiden eerder al te verwachten dat het dodental nog op zal lopen.

Regering kondigt noodtoestand af, stelt noodfonds in

De Libanese regering heeft voor de komende twee weken de noodtoestand afgekondigd voor Beiroet. Het beveiligen van de openbare orde is gedurende die periode in handen van het leger.

Ook is er een noodfonds opgezet van 100 miljard Libanese pond. Dat komt volgens de officiële koers neer op ongeveer 55,5 miljoen euro, maar in werkelijkheid is het minder omdat het pond steeds verder devalueert.

Oud-wethouder Enschede: Vooral de ramp na de ramp is zwaar

De explosie in Beiroet doet veel mensen in Enschede denken aan de vuurwerkramp in 2000. Toenmalig wethouder Jeroen Goudt ziet ook parallellen, vertelt hij bij RTV Oost. De situatie is volgens Goudt totaal anders dan in Enschede, "maar de impact op de mensen is vergelijkbaar".

Naast het verdriet over alle doden en gewonden is er ook het leed over de gevolgen van de ramp, legt hij uit. "Eigenlijk een ramp na een ramp. Mensen zijn hun huis kwijt. Al deze soorten leed moeten gecompenseerd worden en dat is heel moeilijk."

De gemeente probeerde dat leed te verzachten, maar het lukt nooit helemaal, waarschuwt Goudt. "De hulpverlening, ook achteraf, schiet toch altijd tekort. Twintig jaar later hebben mensen nog steeds last van de ramp uit 2000."

Netanyahu uit medeleven aan bevolking

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu leeft mee met de bevolking van Libanon, zegt hij op Twitter. Netanyahu bood humanitaire hulp aan "van persoon tot persoon". De landen hebben geen diplomatieke betrekkingen en er zijn grote onderlinge spanningen.

Minister Kaag over hulp die Nederland gaat bieden

Sigrid Kaag woonde in Beiroet en in een interview via Skype vertelt ze in het NOS Journaal over wat de ramp voor haar persoonlijk betekent. Ook legt de minister uit wat Nederland voor hulp gaat bieden aan Libanon.

De straat waar minister Kaag jaren woonde in Beiroet is weggevaagd

'Het is de dag van de scherven'

Wilbert van Saane woont met zijn gezin in Beiroet. Hij vertelt over de solidariteit onder de inwoners van de stad, maar ook over hun verslagenheid. "Mijn zoon van negen had het er gisteren erg moeilijk mee en mijn dochter van vijftien ging direct haar vrienden en vriendinnen van school bellen om te vragen of alles goed met ze ging."

Havenopzichters krijgen huisarrest

Iedereen die sinds 2014 verantwoordelijk is geweest voor de opslag en beveiliging van de haven in Beiroet, komt onder huisarrest te staan. Dat heeft de Libanese regering vandaag bepaald.

De opzichters blijven onder toezicht tot het duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de explosie, zegt de regering. Het leger gaat de naleving van het huisarrest controleren.

Bruid opgeschrikt door explosie tijdens fotoshoot in Beiroet

De explosie in Beiroet bezorgt deze bruid de schrik van haar leven

Moldavië trekt handen af van schip dat explosieve lading naar Beiroet bracht

Het schip dat onder Moldavische vlag een gevaarlijke lading naar de haven van Beiroet bracht, viel al jaren niet meer onder de verantwoordelijkheid van Moldavië. Dat zegt de maritieme autoriteit van Moldavië tegen persbureau Interfax.

De lading van het schip, die in de haven lag opgeslagen. veroorzaakte gisteren een enorme explosie in de Libanese hoofdstad. Volgens de president ging het om ammoniumnitraat.

Het schip was in 2013 onderweg van Georgië naar Mozambique. Het voer onder Moldavische vlag en zou van een Russische zakenman zijn geweest. Voor de kust van Libanon kreeg het schip pech en na een inspectie mocht het van de Libanese autoriteiten niet verder varen. De eigenaar gaf het schip op en de bemanning mocht vertrekken. De gevaarlijke lading werd vervolgens in een pakhuis ondergebracht.

"Het maakt niet uit onder welke vlag het voer", reageren de Moldavische autoriteiten nu. "Het is eerder van belang dat de vracht niet correct is opgeslagen. Het schip heeft daar geen schuld aan."

De schade in Beiroet een dag na de explosie

Veel straten van Beiroet liggen in puin. Sommige inwoners zijn begonnen met opruimen, anderen zijn nog in shock na de explosie gisteren.

  • AFP
    Een gewonde rust uit naast een verwoest restaurant in Beiroet
  • AP
    Militairen bewaken de orde op straat
  • Reuters
    In een moskee worden de glasscherven opgeruimd van de ramen die zijn gesprongen
  • EPA
    Auto's liggen onder het puin en wegen zijn geblokkeerd door ingestorte huizen
  • EPA
  • AFP
    Alleen nog het skelet van een graansilo staat overeind in de verwoeste haven
  • AP
    Helikopters zijn nog bezig met het nablussen van de branden

President Macron gaat naar Libanon

De Franse president Macron vliegt morgen naar Libanon. Hij wil met de politieke leiders praten over de situatie na de explosie in Beiroet.

Frankrijk en Libanon onderhouden nauwe banden, sinds de Fransen in 1920 de staat Libanon stichtten. In 1943 werd Libanon een onafhankelijke republiek, maar bleef het een vriendschappelijke relatie met Frankrijk onderhouden.

Macron zei eerder vandaag al dat zijn land hulpgoederen en medisch personeel naar Beiroet stuurt.

'Mensen weten niet waar ze moeten beginnen'

Correspondent Daisy Mohr was vanochtend in het centrum van Beiroet en zag daar de ravage. Cafés en restaurants zijn weggevaagd, vertelt ze.

Daisy Mohr live uit Beiroet: 'Het is een enorme ravage, mensen zijn in shock'

Gouverneur: meer dan de helft van Beiroet heeft schade

In meer dan de helft van Beiroet is schade, zegt de gouverneur tegen persbureau AFP. Tienduizenden huizen zijn onbewoonbaar. Er zijn zo'n 300.000 mensen getroffen, zegt de gouverneur. Het is onduidelijk of die mensen ook allemaal dakloos zijn geworden. In de stad wonen naar schatting ruim twee miljoen mensen.

De gouverneur schat dat de schade kan oplopen tot ruim vier miljard euro. Hij voegt eraan toe dat het onderzoek naar de omvang van de ramp nog moet worden afgerond.

De explosie heeft aan zeker honderd mensen het leven gekost. Er zijn ruim 4000 gewonden.

'Het lijkt Hiroshima of Nagasaki wel. Zulke verwoestingen heb ik nog nooit gezien'

Rode Kruis opent speciaal gironummer

Het Rode Kruis opent gironummer 5125 voor hulp aan slachtoffers van de explosie in Beiroet. De nood is volgens de hulporganisatie hoog. "Het zorgsysteem dat als gevolg van corona en de slechte economie overbelast was, kan het niet aan."

Er zijn noodopvanglocaties opgezet voor mensen die niet meer naar huis kunnen. Daar kunnen volgens het Rode Kruis duizend gezinnen drie dagen lang worden opgevangen.

Zwaargewonde Nederlandse is vrouw van ambassadeur

De Nederlandse vrouw die zwaargewond raakte bij de explosie in Beiroet, is de vrouw van de Nederlandse ambassadeur, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het slachtoffer werkt zelf ook voor het ministerie. De ambassadeur is zelf niet gewond.

Bij de explosie zijn zeker zes Nederlanders gewond geraakt. Naast de vrouw van de ambassadeur nog vijf anderen, onder wie medewerkers van de ambassade.

De Nederlandse ambassade in Beiroet heeft een crisisteam opgezet dat Nederlanders in de stad gaat helpen.

'Autoriteiten wisten al jaren van gevaarlijke opslag'

Het was al een paar jaar bekend dat in de haven van Beiroet een gevaarlijke hoeveelheid ammoniumnitraat lag opgeslagen. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera op basis van berichten van ambtenaren.

De explosieve stof kwam volgens de nieuwszender van een schip dat in 2013 onderweg was naar Mozambique en voor de kust van Libanon pech kreeg. De lading werd daarop van boord gehaald en opgeslagen in een loods in de haven.

Ambtenaren zouden er herhaaldelijk bij de verantwoordelijke autoriteiten op hebben aangedrongen om de gevaarlijke lading weg te halen, maar hun vijf waarschuwingsbrieven zouden nooit zijn beantwoord.

Gejuich bij redding slachtoffer uit het puin

In Beiroet hebben omstanders de redding gefilmd van een slachtoffer dat onder het puin lag. De man was bij kennis en werd op een brancard weggedragen.

Willem-Alexander en Máxima leven mee met slachtoffers

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun steun betuigd aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet.

"Beiroet is in shock na een ongekende ramp. Nu het Libanese volk zo zwaar is getroffen, denken wij aan allen die rouwen en in angst zitten", schrijven de koning en koningin. "Wij leven intens mee met de nabestaanden van de slachtoffers. De vele gewonden wensen wij kracht toe en een zo spoedig mogelijk herstel. De internationale gemeenschap staat om u heen."

Jordanië stuurt veldhospitaal, koning condoleert president

Militairen uit Jordanië zetten in Beiroet een veldhospitaal op om slachtoffers van de explosie in de haven te verzorgen. De Jordaanse koning Abdullah heeft beloofd de inwoners van Beiroet te helpen waar hij kan.

Abdullah heeft de Libanese president Michel Auon zijn condoleances overgebracht. Als eerbetoon aan de overleden slachtoffers hangt de Jordaanse vlag aan het hof drie dagen halfstok.

Extra lang NOS Journaal om 13.00 uur

Om 13.00 uur is er een extra lang NOS Journaal in verband met de explosie in Beiroet.

De uitzending is van 13.00 tot 13.30 uur op NPO 1.

Premier Libanon: 'Kom ons helpen!'

De Libanese premier, Hassan Diab, heeft alle landen en 'vrienden van Libanon' gevraagd om zijn land te komen helpen na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet. "We hebben te maken met een catastrofe", zei hij in een toespraak.

Diab herhaalde nog eens de woorden van president Aoun. Die zei gisteravond dat de verantwoordelijken voor dit drama hard worden aangepakt.

Vanavond Nederlandse hulpverleners naar Beiroet

Vanavond vertrekken 63 Nederlandse hulpverleners naar Libanon met acht speurhonden. Het zijn vooral reddingswerkers, maar er gaat ook medisch personeel mee.

"Nederland heeft bijzondere expertise om in de puinhopen te zoeken naar overlevenden en stoffelijke resten. Dat is zó belangrijk nu, de klok tikt", zei minister Kaag in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Kaag gaat Nederland onder meer het Rode Kruis in Libanon bijstaan. "Want de coronacrisis speelt ook nog."

Minister Kaag heeft zelf in Beiroet gewoond, toen ze nog voor de Verenigde Naties werkte. "Vrienden van mij zijn gewond geraakt, ik heb contact met ze gehad", zei Kaag. "Ze zeiden me dat mijn huis er niet meer staat. Het is verwoest, heel bevreemdend."

Ziekenhuizen Beiroet overvol, operatiekamers continu in gebruik

De ziekenhuizen in Beiroet kunnen het aantal slachtoffers niet aan. De gebouwen liggen vol met gewonden, de operatiekamers zijn continu in gebruik. Vier grote ziekenhuizen in de stad kunnen helemaal geen patiënten opvangen, omdat ze door de explosie in de haven zware schade hebben opgelopen.

"Slachtoffers zijn verdeeld over andere ziekenhuizen en die zijn overvol. Mensen met lichte verwondingen worden opgeroepen om niet te komen, omdat de ziekenhuizen het niet aankunnen", zegt correspondent Daisy Mohr. "Mensen worden opgeroepen bloed te doneren, dat is hard nodig."

Ziekenhuizen buiten Beiroet vangen nu ook patiënten uit de hoofdstad op.

Ziekenhuizen Beiroet overvol: 'Iedereen is aan het opereren'

Zorgen over economische schade als gevolg van explosie

De explosie in de haven van Beiroet gaat grote economische gevolgen hebben voor Libanon. Doordat de belangrijkste haven van het land is verwoest, wordt het moeilijk om levensmiddelen aan te voeren.

En doordat veel huizen zijn vernield, is een groot aantal inwoners van Beiroet dakloos geworden. Door de financiële crisis in Libanon was het voor de meeste mensen sowieso al moeilijk om rond te komen. Er is sprake van hyperinflatie.

Libanon was net weer in een lockdown, zegt correspondent Daisy Mohr, omdat het aantal coronabesmettingen in het land flink was opgelopen.

Correspondent Daisy Mohr: 'Klap op klap voor Libanon'

Rode Kruis: dodental Beiroet naar zeker honderd

De explosie in Beiroet heeft aan zeker honderd mensen het leven gekost. Dat heeft het hoofd van het Rode Kruis in Libanon gezegd tegen journalisten.

Verwacht wordt dat het dodental nog verder oploopt; er wordt nog een groot aantal mensen vermist en er zijn zeker vierduizend gewonden.

Beiroet wordt wakker in ravage

De haven van Beiroet ligt voor een groot deel in puin. In de wijde omtrek staat bijna niets meer overeind, is te zien op beelden die vanochtend in het gebied zijn gemaakt.

Beiroet vanochtend: ravage en rook in de haven

Landen bieden Libanon hulp aan, ook Nederland wil helpen

Steeds meer landen bieden Libanon hulp aan na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet. Nederland maakte gisteravond al bekend dat het hulpverleners en speurhonden wil sturen die kunnen helpen bij het vinden en verzorgen van slachtoffers.

Ook Israël, een voormalig aartsvijand van Libanon, heeft hulp toegezegd. Het land heeft de hulp aangeboden via VN-kanalen.

Verder sturen Tsjechië, Groot-Brittannië, Iran, Cyprus en de Verenigde Staten hulp naar Libanon. "We kunnen ook gewonden uit Beiroet in onze ziekenhuizen opvangen", zei de Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken.

Ammoniumnitraat in verleden vaak gebruikt als explosief

Ammoniumnitraat, een belangrijke grondstof voor kunstmest, is in het verleden vaak gebruikt door terroristen om aanslagen mee te plegen. Dat zei explosievenexpert Ad van Riel in het NOS Radio 1 Journaal.

"De IRA heeft het vaak gebruikt. Maar ook de terroristen Anders Breivik en Timothy McVeigh gebruikten ammoniumnitraat. McVeigh had het spul verstopt in een vrachtwagen die hij in 1995 liet ontploffen en daarmee blies hij de hele gevel van een Amerikaans overheidsgebouw in Oklahoma City weg."

Volgens Van Riel moet de stof droog en goed opgesloten worden bewaard, zodat er geen vuur bij kan komen.

Account op Instagram om vermisten te vinden

Op Instagram is een account opgezet om mensen te vinden die bij de explosie van gisteren vermist zijn geraakt. Rond 06.00 uur vanochtend had het account Locate Victims Beirut al 50.000 volgers; er waren toen 94 foto's en verhalen geplaatst van vermisten.

Aan de pagina is een inzamelingsactie gekoppeld. De organisatie Impact Lebanon, die humanitaire hulp verleent, wil 5 miljoen pond inzamelen voor noodhulp. Vanochtend vroeg stond de teller op zo'n anderhalf miljoen.

President: ammoniumnitraat heeft de explosie veroorzaakt

Zo'n 2750 ton ammoniumnitraat veroorzaakte de enorme explosie in Beiroet. De stof lag al zes jaar opgeslagen in de haven van de Libanese hoofdstad, twitterde de Libanese president Aoun gisteravond, een paar uur na de ontploffing waarbij zeker 78 mensen om het leven kwamen en meer dan 4000 gewonden vielen.

Aoun zei "niet te rusten" tot de verantwoordelijken voor de ramp zijn gestraft. Ammoniumnitraat zit onder meer in bepaalde soorten kunstmest en kan onder bepaalde omstandigheden ontploffen. De chemische stof wordt ook vaak gebruikt voor het maken van explosieven.

Het gebied van de explosie vanochtend

Op de plaats van de explosie is vanochtend een ravage te zien

Kort na zonsopkomst is te zien dat het in de directe omgeving van de explosie nog nasmeult.

Nederlandse in Beiroet dacht meteen aan bom of raket

Ook Nederlanders in Beiroet voelden de explosie. "Ik dacht meteen aan oorlog, aan een bom of een raket", zegt Noor Lekkerkerker uit Den Haag. Zij werkt al zes jaar in Beiroet en zat tijdens de ontploffing in haar huis, buiten het centrum van de stad. Buiten schreeuwden en tierden mensen. Maar niemand die haar kon vertellen wat er aan de hand was. Iedereen liep volgens Lekkerkerker verdwaasd rond.

Haar huisgenoot raakte lichtgewond toen een grote glasplaat op haar bureau viel. "Ze had geluk dat ze net was opgestaan", zegt Lekkerkerker.