liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zeker 70 doden, meer dan 3000 gewonden • Trump: explosie leek op soort bom

  • De Libanese hoofdstad Beiroet is opgeschrikt door een zware explosie.
  • Volgens de Libanese president Aoun is oorzaak van de explosie 2750 ton aan ammoniumnitraat, dat lag opgeslagen in de haven.
  • Er zijn zeker 70 doden en meer dan 3000 gewonden gevallen, maakte de minister van Volksgezondheid bekend.
  • Onder de gewonden zijn vijf Nederlanders die betrokken zijn bij de Nederlandse ambassade in Beiroet.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het liveblog over de explosie in Beiroet is gesloten.

Instagram-account voor vermisten

Een account op Instagram dat is opgericht om mensen te helpen bij het opsporen van naasten die vermist zijn geraakt na de explosie heeft in een paar uur meer dan 40.000 volgers gekregen. Op het account zijn al bijna honderd foto's en namen van vermisten geplaatst.

Twee weken lang noodtoestand in Libanon

De Libanese president Aoun heeft voor twee weken de noodtoestand afgekondigd in zijn land vanwege de explosie in Beiroet. Verder bieden steeds meer landen Libanon humanitaire hulp aan. Onder meer Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Iran en Israël hebben hun hulp aangeboden. Door de explosie is een grote hoeveelheid graan dat was opgeslagen in de haven niet meer bruikbaar.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag heeft Libanon laten weten dat Nederland kan helpen bij zoek- en reddingsoperaties.

Trump: explosie leek op soort bom

De Amerikaanse president Trump heeft in een persconferentie gezegd dat de ontploffing in Beiroet mogelijk is veroorzaakt door een aanval met een bom. Dat hebben hoge Amerikaanse militairen hem medegedeeld, zei Trump voor journalisten in het Witte Huis.

"Ik heb met een paar van onze geweldige generaals gesproken en zij hadden het gevoel dat dit een aanval was. Het leek op een soort bom", zei Trump. De Libanese president Aoun twitterde dat de explosie was veroorzaakt door naar schatting 2750 ton ammoniumnitraat, dat al zes jaar lag opgeslagen in de haven.

Trump zei in de persconferentie verder dat de VS bereid is Libanon bij te staan.

Dodental opgelopen tot boven de 70

De Libanese gezondheidsminister Hamad meldt dat het aantal doden door de explosie is opgelopen tot zeker 70. Het aantal gewonden staat op ruim 3000. Zij worden inmiddels ook behandeld in ziekenhuizen buiten de stad, omdat de ziekenhuizen in Beiroet overvol zijn.

'Van het ene op het andere moment vloog van alles door de tent heen'

De 29-jarige Herman van Uum was een drankje aan het doen met een vriend die recent was teruggekeerd in Libanon, toen de ontploffing plaatsvond. "Van het ene op het andere moment vloog van alles door de tent heen", zegt Van Uum. "Vervolgens werd ik door iemand omhoog getrokken en die zei dat m'n gezicht open lag. Ze hebben me op een scooter gegooid en naar een ziekenhuis gereden. Ik dacht dat de explosie recht voor de deur gebeurde, want we vlogen echt door de tent heen. Later bleek dat ik er zo'n 500 meter vandaan was."

Van Uum had door de explosie een glasscherf in zijn nek gekregen. Maar eenmaal in het ziekenhuis kwam hij in een enorme drukte terecht, waarna hij de scherf er uiteindelijk zelf met een pincet uit heeft gehaald. "Het was heel heftig."

Ook medewerkers Duitse ambassade gewond

Medewerkers van de Duitse ambassade in Beiroet zijn gewond geraakt door de ontploffing, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. Het laat zich niet uit over het aantal medewerkers dat gewond is geraakt.

Libanese president noemt opslag gevaarlijke stoffen onacceptabel

De Libanese president Michel Aoun heeft opgeroepen tot een spoedzitting van het kabinet. Hij noemt het op Twitter onacceptabel dat er "2750 ton aan ammoniumnitraat" was opgeslagen in het pakhuis en dat het daar zes jaar lang lag "zonder veiligheidsmaatregelen". De verantwoordelijken kunnen rekenen op zware straffen, kondigt Aoun aan.

Over het explosieve materiaal zei een Libanese veiligheidschef eerder dat het afkomstig was van een schip en lang geleden in beslag was genomen. Premier Diab beloofde dat de feiten over het depot snel boven tafel zullen komen. Op beelden van na de explosie was te zien dat er gekleurde rook vrijkwam.

Correspondent Daisy Mohr zegt dat er nog veel vragen over zijn. "De gewone Libanees weet in elk geval niet dat dat daar lag."

'Wat er is gebeurd, is allemaal nog heel erg onduidelijk'

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag biedt Libanon hulp

Nederland is bereid Libanon te helpen bij de zoek- en reddingsoperatie na de zware explosie, meldt minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking. Ook het Libanese Rode Kruis kan rekenen op steun uit Nederland.

Kaag spreekt van "schokkende beelden" uit Beiroet, "een stad die mij dierbaar is". Voordat zij minister werd was Kaag speciaal coördinator van de Verenigde Naties in Libanon. "Mijn gedachten gaan uit naar collega's en hun families en naar allen die zijn getroffen."

Buitenlandse Zaken: vooralsnog niet meer dan vijf Nederlandse gewonden gemeld

Even voor elf uur meldt Buitenlandse Zaken dat er op dit moment geen meldingen zijn over andere Nederlandse gewonden, naast de vijf gewonden van de Nederlandse ambassade in Beiroet.

Buitenlandse Zaken kan niet zeggen hoeveel van de vijf in het ziekenhuis liggen of hoe het met ze gaat.

De Nederlandse ambassade ligt hemelsbreed zo'n 800 meter van de plek van de explosie:

Beelden van net na de explosie: chaos en ravage op straat in Beiroet

Op beelden die kort na de explosie zijn gemaakt is te zien dat de klap een ravage heeft aangericht.

Ook worden slachtoffers afgevoerd en rennen mensen door de straten.

Kort na de explosie: chaos en ravage op straat in Beiroet

Dodental loopt verder op tot 60, meer dan 3000 gewonden

Het dodenaantal als gevolg van de explosie in Beiroet loopt verder op. Er zijn zeker 60 doden en meer dan 3000 gewonden gevallen, zegt de minister van Volksgezondheid.

Rutte betuigt medeleven

Premier Mark Rutte heeft op Twitter zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en nabestaanden na de "afschuwelijke ramp" in de haven van Beiroet.

Overvol ziekenhuis, gewonden worden buiten behandeld

Ziekenhuizen in Beiroet werken keihard aan het verzorgen van gewonden door de explosie.

Ook buiten op straat worden mensen behandeld.

Overvol ziekenhuis, gewonden worden buiten behandeld

Oorzaak explosie nog onbekend

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Het gebeurde op een plaats waar zwaar explosieve materialen lagen opgeslagen. Er zijn berichten dat het gaat om een grote hoeveelheid in beslag genomen ammoniumnitraat, een combinatie van salpeterzuur en ammoniak.

Premier Hassan Diab zegt dat het materiaal er sinds 2014 lag opgeslagen en dat de verantwoordelijken zullen boeten voor wat er gebeurd is. Details over de opslagplaats zullen later bekend worden gemaakt, zegt hij.

Ook Israël biedt humanitaire hulp aan

Israël heeft de regering van Libanon medische goederen en andere humanitaire hulp aangeboden na de explosie in de haven van Beiroet.

Israël liet weten dat de hulp via diplomaten van andere landen, in opdracht van de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken, is aangeboden aan Libanon.

Ravage na explosie in flat: 'O mijn god, er is niets van over'

Joelle Bassoul filmt hoe ze na de explosie aankomt bij haar flat in Beiroet. Op straat ligt overal glas.

Ook binnen is duidelijk wat de klap heeft aangericht:

Vrouw komt thuis na explosie: 'O mijn god, er is niets van over'

Buitenlandse Zaken bevestigt: vijf Nederlanders gewond

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat onder de gewonden vijf Nederlanders zijn die betrokken zijn bij de ambassade in Beiroet. Het gaat om twee ambassademedewerkers en drie partners, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van hen is zwaargewond.

Het ministerie adviseert Nederlanders die in Beiroet zijn contact op te nemen met familie of vrienden. Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt.

Beelden op Twitter van de explosie

Op Twitter worden beelden van het moment van de explosie gedeeld.

De beelden zijn gemaakt vanuit een rijdende auto en laten de impact van de knal zien.

Stef Blok biedt hulp aan Nederlanders in nood in Beiroet

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, bevestigt op Twitter dat medewerkers van de Nederlandse ambassade gewond zijn geraakt bij de explosie.

Ook roept hij Nederlanders in nood op om zich te melden.

Dodental loopt op tot 50

Het dodenaantal als gevolg van de explosie in Beiroet loopt op. Er zijn zeker 50 doden en meer dan 2700 gewonden gevallen, zegt de minister van Volksgezondheid.

Libanese Rode Kruis doet oproep om bloed te doneren

Het Rode Kruis in Libanon heeft een dringende oproep gedaan om bloed te doneren. "Er is een dringende behoefte aan alle bloedgroepen", staat in een tweet.

De hulporganisatie zegt duizenden telefoontjes binnen te krijgen via het noodnummer. "We vragen mensen alleen het noodnummer te bellen in kritieke en ernstige gevallen zodat we de mensen die het het meest nodig hebben het eerst kunnen helpen."

Een medewerker van Human Rights Watch zegt op Twitter dat ziekenhuizen de aantallen slachtoffers nauwelijks aan kunnen. Sommige ziekenhuizen behandelen patiënten op parkeerplaatsen.

Libanese premier vraagt internationale hulp

De Libanese premier Diab zegt in een verklaring dat het land getroffen is door een catastrofe. Hij zegt dat het land in diepe rouw is en roept andere landen op te hulp te schieten. Ook zegde hij toe dat de onderste steen boven komt in het onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

Correspondent Daisy Mohr: 'Ik kijk uit op enorme rookwolken'

"Ik kijk uit op enorme rookwolken over de haven van Beiroet, het is een enorme klap geweest", zei correspondent Daisy Mohr in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Het gebeurde in een opslagplaats in de centrale haven van de stad."

Volgens Mohr stond de opslagplaats al even in brand, toen een grote explosie volgde. "Die knal was tot ver buiten de stad te horen. De ontploffing was zo hevig dat ramen en deuren naar binnen vlogen, ook in wijken die ver van de plaats van de explosie verwijderd liggen. De haven ligt vrij centraal, dus iedereen in de wijde omtrek heeft schade."

Ooggetuigen: 'Mijn auto is omver geblazen'

De schade van de explosie is groot.

Gewonden beschrijven hoe ze omver werden geblazen door de klap:

Beelden van enorme explosie Beiroet, gewonden vertellen wat er gebeurde

Ministerie van Buitenlandse Zaken: vijf mensen van ambassade gewond

Onder de gewonden van de explosie in Beiroet zijn vijf mensen die betrokken zijn bij de Nederlandse ambassade in Beiroet, onder wie zeker vier Nederlanders.

De slachtoffers zijn werkzaam bij de ambassade of een partner van een ambassademedewerker, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van hen is zwaargewond.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die in Beiroet zijn contact op te nemen met familie of vrienden.

Beelden van de explosie

De ontploffing is vanaf verschillende plekken gefilmd. Het is nog onduidelijk wat er is ontploft.

Het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst spreekt tegen dat de explosie het gevolg is van grote hoeveelheden opgeslagen vuurwerk, zoals lokale media meldden.

Enorme explosie Beiroet vanaf verschillende plekken gefilmd

Liveblog geopend

We openen een liveblog over een explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet.

De stad is opgeschrikt door een zware explosie, waarbij vele slachtoffers zijn gevallen.