NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Den Haag komt met maatregelen voor zomerse dagen • Reisvouchers uit heel 2020 gedekt

 • Minister-president Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven donderdag om 19.00 uur weer een persconferentie over corona.
 • Het aantal mensen dat positief is getest op corona is de afgelopen week bijna verdubbeld, terwijl er minder mensen zijn getest. Er kwamen 2588 coronapatiënten bij, tegen 1329 een week eerder.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • 'Zeker dertien personen bij Ajax besmet geweest met virus'

  Zeker dertien spelers of stafleden van Ajax zijn besmet geweest met het coronavirus. Uit tests bleek dat zij antistoffen tegen het virus in hun bloed hadden, schrijft de Telegraaf. De club nam zo'n 90 tests af bij spelers en staf van het eerste en tweede elftal van de club.

  Het is niet duidelijk wanneer ze het virus hadden, of ze symptomen hadden en waar ze het hebben opgelopen. De bloedtesten zijn half juni afgenomen. Een woordvoerder van Ajax wil tegenover de krant enkel bevestigen dat "een aantal" spelers en stafleden het virus hebben gehad. "Maar ik wil benadrukken dat er op dit moment niemand corona heeft", zegt hij.

 • Rotterdam en Amsterdam: niet gelijk boete bij ontbreken mondkapje

  Mensen die in Rotterdam geen mondkapje dragen op straat in een gebied waar dit wel verplicht is, krijgen in eerste instantie alleen een waarschuwing. Wel worden ze gevraagd het gebied te verlaten. Dat zegt het Openbaar Ministerie tegen Rijnmond.

  Boa's zullen 'coachend' handhaven en niet meteen een boete uitdelen. Alleen in uitzonderlijke gevallen maken de handhavers een proces-verbaal op wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van ambtenaren.

  In Rotterdam moeten mensen vanaf morgen een niet-medisch mondkapje dragen op drukke locaties als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

  De gemeente Amsterdam laat persbureau ANP weten voorlopig ook geen boetes uit te schrijven. "We gaan mensen eerst aanspreken en doen er alles aan om ze te bewegen vrijwillig het mondkapje in de aangewezen gebieden op te zetten", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

  In Amsterdam gaat de mondkapjesplicht morgen in op de Wallen, de Kalverstraat, de Nieuwendijk, de Albert Cuypstraat en Plein '40-'45.

 • Kroegen in Ierland voorlopig niet open

  Bars en nachtclubs in Ierland blijven nog zeker drie weken dicht. De Ierse premier Martin kan bovendien niet met zekerheid zeggen of de uitgaansgelegenheden überhaupt nog open gaan dit jaar. De overheid bekijkt of er extra staatssteun kan komen voor de horecasector, de luchtvaart en de culturele sector.

  Het aantal besmettingen in Ierland is in een week tijd verdubbeld, al is het aantal gevallen in vergelijking met veel andere Europese landen laag. De overheid haalde vandaag nog een aantal bestemmingen van een 'groene lijst' met vakantielanden. Ierse toeristen die terugkomen uit Malta, Cyprus, Gibraltar, Monaco en San Marino moeten twee weken in quarantaine.

 • Ook vouchers voor geboekte reizen na 16 maart gedekt

  De Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) biedt nu ook garantie op reizen die na 16 maart 2020 zijn geboekt en vanwege corona moeten worden geannuleerd.

  "SGR geeft met dit besluit duidelijkheid aan reizigers en aan de reiswereld. Alle vouchers die in 2020 door SGR aangesloten reisondernemingen zijn of nog worden uitgegeven als gevolg van de coronacrisis vallen nu onder de garantie van SGR", schrijft de organisatie op de website.

  De Consumentenbond trok vanochtend aan de bel over vouchers voor pakketreizen die na 16 maart geboekt zijn en daarna zijn geannuleerd. Die vouchers waren niet gedekt: als een reisorganisatie failliet gaat, zouden mensen hun geld kwijt zijn.

 • Titelverdediger Nadal slaat US Open over

  Het is officieel: Rafael Nadal zal niet meedoen aan de US Open. Het grandslamtoernooi begint op 31 augustus in New York.

  "Dit is een beslissing die ik nooit had willen maken, maar ik volg mijn hart dit keer. Voorlopig wil ik liever niet reizen. Het lijkt er niet op dat we het coronavirus onder controle hebben."

 • Gemeente Den Haag komt met extra coronamaatregelen voor zomerse dagen

  Gemeente Den Haag zal op zomerse dagen extra coronamaatregelen treffen. Op Scheveningen worden 20 handhavers ingezet om overlast tegen te gaan; drie keer zoveel als op gewone dagen. Ook zal tijdelijk de wielklem worden ingezet. Auto's met kentekens die niet hebben betaald of waarvan de maximale parkeerduur is verstreken lopen kans om een wielklem te krijgen.

  Het dringende advies van de gemeente luidt: rijd niet met de auto tot aan de kuststrook, maar parkeer in Den Haag en neem vanaf daar de tram of bus. Om alles in goede banen te leiden worden er 50 verkeersregelaars ingezet en extra 'fietscoaches'.

  "We doen dit om grenzen te stellen", zegt loco-burgemeester Bredemeijer van Den Haag. "We zijn een gastvrije badplaats, maar dat mag geen vrijbrief zijn om moedwillig regels te overtreden."

 • Campagne onder studenten: laat je testen

  Rotterdamse studenten zijn een campagne begonnen om medestudenten op te roepen zich te laten testen op corona bij klachten. Burgemeester Aboutaleb was bij de aftrap: 'We hebben onder studenten tientallen besmettingen en daar maken we ons zorgen over.'

  De slogan van de actie luidt: niet lullen, maar testen:

  Studenten tegen studenten: het moet duidelijk zijn, laat je gewoon testen
 • Duizenden ontslagen bij Booking.com

  De duizenden ontslagen die Booking.com vandaag bekendmaakte, hingen al maanden in de lucht. Met het instorten van het internationaal vliegverkeer door het coronavirus werd een belangrijk deel van het verdienmodel van het bedrijf weggeslagen.

  Booking.com komt donderdag met kwartaalcijfers. Mogelijk wordt dan meer bekend over hoeveel ontslagen er precies gaan vallen en waar.

 • Rotterdam publiceert noodverordening: mondkapje op drukke plekken verplicht

  De gemeente Rotterdam heeft de noodverordening gepubliceerd die mondkapjes op drukke plekken in de stad vanaf morgen verplicht. Dat betekent dat bezoekers winkelstraten in het centrum en overdekte winkelcentra moeten verlaten, wanneer ze geen mondkapje dragen. Ook kan er een boete volgen.

  Adriaan Wierenga, noodrechtspecialist aan de Rijksuniversiteit Groningen, stelt dat burgemeesters met de noodverordening een bevoegdheid creëren die wettelijk onmogelijk is. "Wat je in een noodverordening mag, is rampen bestrijden. Maar bij infectieziekten bepaalt de minister van Volksgezondheid", zegt hij.

  Het verplicht stellen van mondkapjes is volgens hem een maatregel die een grondrecht beperkt. "Het maakt inbreuk op de persoonlijke levenssfeer." Volgens Wierenga is de boete dan ook aan te vechten.

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van de havenstad verwijst mensen die vinden dat de mondkapjesplicht indruist tegen de grondrechten, naar de landelijke politiek. "Als die discussie aan de orde is, moeten ze in Den Haag zijn", zei hij tegen Rijnmond.

  Ook de gemeente Amsterdam moet voor middernacht met een noodverordening komen, anders kan de mondkapjesplicht op vijf drukke plekken in de stad niet ingaan.

  Bij de aankondiging van de noodverordening vorige week, uitten noodwetspecialisten al hun zorgen:

 • Gemeente Rotterdam op Twitter: 'Het is veilig in Rotterdam'

  Gemeente Rotterdam zegt dat het veilig is in de stad. De gemeente reageert hiermee op de uitspraak van het RIVM tegenover RTL Nieuws om alleen naar Rotterdam te komen als dat strikt noodzakelijk is. Hiermee was de indruk ontstaan dat het RIVM specifiek reizen naar Rotterdam afraadt, maar dat is dus niet het geval.

  In Nieuws en Co nuanceerde Susan van den Hof, epidemioloog van het RIVM haar uitspraak al: "Dat was in reactie op een expliciete vraag. Wat ik bedoelde is: vermijd drukke plekken."

  Dit zegt de gemeente op haar twitteraccount:

 • Weekcijfers corona: virus woekert door

  Het coronavirus blijft zich verspreiden in Nederland, blijkt uit de wekelijkse RIVM-cijfers. Sinds 1 juli besmet elke patiënt gemiddeld meer dan één andere patiënt, waardoor de verspreiding toeneemt.

  Regionaal zijn de verschillen groot: Rotterdam is de onbetwiste corona-koploper van Nederland, terwijl in 102 gemeenten helemaal geen coronabesmetting is vastgesteld.

 • 'Steeds meer mensen weigeren bron- en contactonderzoek'

  Het baart het RIVM zorgen dat er steeds meer mensen niet mee willen werken aan bron- en contactonderzoek. Dat dit het geval is, zou blijken uit informatie van de GGD'en.

  "Steeds meer mensen zijn niet bereid om mee te werken. En ook blijven mensen in afwachting van een testuitslag niet altijd thuis", zegt epidemioloog van het RIVM Susan van den Hof.

  RIVM: 'Steeds minder mensen werken mee aan bron- en contactonderzoek'
 • Kabinet bezorgd, maar geen nieuwe maatregelen volgens ingewijden

  Als premier Rutte en minister De Jonge aanstaande donderdag een persconferentie geven, hoeven we geen nieuwe, grote landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het virus te verwachten. Volgens ingewijden is het kabinet wel bezorgd over de stijgende besmettingen, maar is er geen reden voor paniek.

  Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp wordt de persconferentie ook gehouden vanwege kritiek op Rutte: hij zou tijdens de vakantie onzichtbaar zijn. "Nu laat hij zichzelf weer zien en heeft hij daarmee een gelegenheid om het belang van de bestaande corona-regels nog eens te benadrukken."

 • Een coronapatiënt minder op intensive care

  Op de intensive cares liggen nu 26 coronapatiënten. Dat is een persoon minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Op andere ziekenhuisafdelingen liggen 83 mensen met corona. Dat is er een meer dan gisteren.

  Ruim de helft van het aantal opgenomen coronapatiënten ligt in ziekenhuizen in de regio's Amsterdam en Rotterdam, zegt voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. In die regio's stijgt het aantal besmettingen ook het snelst.