liveblog
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk ziet bezetting op IC's toenemen • Amsterdams corps stopt met ontgroening

  • Er komt deze week geen coronadebat in de Tweede Kamer.
  • Op scholen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is een mondkapjesplicht ingevoerd.
  • In de Australische staat Victoria gaan bijna alle winkels op slot.
  • De Kamer reageert bezorgd op slachterij die werknemers onder druk zet.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog voor vandaag af. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

Medewerker wielerploeg Sunweb heeft corona

Een medewerker van wielerploeg Sunweb heeft positief getest op het coronavirus. Het staflid zou later deze week meegaan naar de driedaagse koers Ronde van de Ain in Frankrijk.

"We benadrukken dat hij de afgelopen maanden geen contact heeft gehad met andere teamleden", zegt Team Sunweb in een verklaring.

Op een na hoogste cijfers VK sinds juni

In Groot-Brittannië zijn 938 nieuwe coronabesmettingen gemeld door het ministerie van Volksgezondheid. Dat is het op een na hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds juni. Het vorige record sinds juni was 29 juli, toen werden 995 nieuwe besmettingen gemeld.

In het land zijn nu ruim 46.000 coronadoden gemeld. Het aantal besmettingen staat op 307.000.

Stijging IC-patiënten Frankrijk

In Frankrijk zijn in het laatste etmaal 29 nieuwe coronapatiënten op de intensive care beland. Er gingen ook weer mensen van de IC af, waardoor het aantal patiënten per saldo met 13 steeg. Dat is de grootste stijging in zeer lange tijd. Vorige week steeg de IC-bezetting voor het eerst weer met 1 patiënt, wat een keerpunt was.

De afgelopen weken was de bezetting van de IC's juist continu aan het dalen. Het aantal besmettingen met corona in het hele land blijft toenemen, nu met gemiddeld ongeveer 1100 gevallen per dag.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid roept de Fransen expliciet op om niet met vrienden of familie in groepen bijeen te komen, en al helemaal niet binnen.

Steeds meer gemeenten stellen ook het mondkapje buiten verplicht: meestal in drukke straten en wijken, en soms in de hele stad. Volgens tellingen in de Franse pers geldt zo'n plicht inmiddels in meer dan 200 steden en dorpen, van de grens met België tot aan de Middellandse Zee.

Amsterdams corps stopt met ontgroeningen vanwege corona

Het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. stopt met de ontgroeningsperiode vanwege vier coronabesmettingen bij leden en aspirant-leden. Het bestuur van de studentenvereniging roept alle leden en aspirant-leden op twee weken in quarantaine te gaan.

Volgens A.S.C./A.V.S.V. zijn de besmettingen niet gebeurd tijdens een activiteit van de vereniging. Het besluit om te stoppen met de ontgroeningen is in samenspraak met het RIVM en de GGD genomen, zegt het corps. Er zijn zo'n 2700 mensen actief lid van de vereniging.

Meer positief getesten bij Schiphol en Eindhoven Airport

Sinds 1 juni tot en met 30 juli zijn er 76 reizigers na aankomst op Schiphol positief getest op het coronavirus. Dat melden Het Parool en ANP op basis van de GGD Kennemerland. De besmette personen zaten maximaal twee dagen voor de test in het vliegtuig. Het vorige aantal dat door de GGD Kennemerland werd gemeld was 38 op 17 juli.

Na de positieve test zijn ze in quarantaine geplaatst. Ook zijn de mensen die in de buurt van hen zaten benaderd door de GGD. De besmette mensen hadden volgens een woordvoerder niet per se al het virus toen ze in het vliegtuig zaten. Ze zouden het ook vlak daarna opgelopen kunnen hebben.

Ook bij Eindhoven Airport is het aantal besmette passagiers flink gestegen volgens ANP. Sinds begin juni zijn er 26 passagiers positief getest. Twee weken geleden waren dat nog 7 besmette passagiers.

Bolsonaro's stafchef besmet

Braga Netto, de stafchef van de Braziliaanse president Bolsonaro, is besmet met het coronavirus. Daarmee is hij de zevende Braziliaanse minister die geïnfecteerd is met de ziekte. De stafchef heeft geen symptomen, zegt de Braziliaanse overheid in een verklaring. Hij zal voorlopig in isolatie blijven.

Eerder raakte president Bolsonaro zelf ook al besmet met het virus. Inmiddels heeft hij het virus niet meer. Zijn vrouw raakte vorige week ook besmet, maar verkeerde in goede gezondheid.

Brazilië is een van de landen die het zwaarst geraakt zijn door het coronavirus. Er zijn nu officieel 2,7 miljoen besmettingen in het land en ruim 94.000 coronadoden.

Experts die brandbrief aan kabinet stuurden in gesprek met VWS

De wetenschappers die op 22 juli een brandbrief stuurden naar minister De Jonge en premier Rutte zijn in gesprek met het ministerie van VWS. Dat zegt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en een van de vier auteurs van de brief.

In de brief riepen Schellekens en zijn collega's het kabinet op om binnen drie dagen nieuwe maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het virus. Ze pleitten onder meer voor heldere communicatie vanuit het kabinet die duidelijk maakt waarom mensen zich aan de maatregelen moeten houden. Ook willen ze een mondkapjesplicht in alle situaties waarin anderhalve meter afstand houden onmogelijk is en verplichte quarantaine voor reizigers uit risicogebieden.

"De bal ligt nu bij het kabinet", zegt Schellekens. "Het kabinet moet nu in een Kamerdebat laten zien dat het de urgentie van de situatie inziet. Wij hopen ook dat er duidelijkheid komt over welke regionale en landelijke draaiboeken met maatregelen er op welk moment worden ingezet."

Tot er een Kamerdebat is geweest willen Schellekens en zijn medeauteurs niet in de media reageren op de actuele situatie rondom het coronavirus en de maatregelen die er nu worden getroffen. Eerder vandaag werd bekend dat er deze week geen coronadebat in de Tweede Kamer komt.

Meer besmettingen verjaardagsfeest Utrecht

Bij een verjaardagsfeest in de Utrechtse horecazaak Beers & Barrels zijn meer mensen besmet geraakt dan eerder gedacht. Voor het weekend bleken acht mensen besmet, nu blijken nog eens acht het virus te hebben. Dat meldt RTV Utrecht.

Het verjaardagsfeest was op 24 juli. De jarige was besmet met het virus zonder dat hij het wist. Inmiddels zijn ook mensen besmet die niet op het feest waren, zegt de GGD Utrecht tegen de regionale omroep.

Het restaurant schrijft in een reactie dat het personeel getest is op het virus maar niet is besmet. Afgelopen donderdag kreeg de zaak nog een boete aan de broek omdat er te veel mensen aanwezig waren en de afstandsregels niet werden nageleefd. Beers & Barrels zelf zegt altijd de regels gevolgd te hebben en de besmettingen te betreuren.

Binnen anderhalf uur uitslag van een test

In Groot-Brittannië is het vanaf volgende week mogelijk om binnen anderhalf uur de uitslag van een coronatest te krijgen. De overheid verdeelt een half miljoen 'snelle' testkits onder verzorgingshuizen en laboratoria.

Testen binnen 90 minuten

Aantal coronatests neemt voor eerste keer af

Het aantal coronatests dat afgelopen week door de GGD'en is afgenomen is voor de eerste keer sinds begin juli afgenomen. Tussen 27 juli en 2 augustus werden 101.905 tests afgenomen, bijna tienduizend minder dan de week ervoor. De afgelopen weken nam het aantal coronatests nog elke week toe.

"We weten niet wat deze daling veroorzaakt, maar we zien een aantal mogelijke verklaringen", zegt Sjaak de Gouw, landelijk portefeuillehouder infectieziektebestrijding bij GGD GHOR Nederland.

"Wellicht zijn mensen geschrokken door berichten in de media over oplopende wachttijden, maar het is ook mogelijk dat er door het mooie weer nu minder mensen met luchtwegklachten zijn. Of misschien zijn er nu minder mensen die zich nog snel willen laten testen voordat ze op vakantie gaan."

Inmiddels zijn de problemen met wachttijden volgens De Gouw overigens verholpen. "Op dit moment kan 95 procent van de mensen die bellen de volgende dag terecht voor een test." Ook benadrukt hij dat het aantal tests op dit moment nog steeds hoger ligt dan half juli.

Medewerker GGD Rotterdam met coronatests

Zuid-Afrikaanse president waarschuwt voor coronacorruptie

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft een waarschuwing afgegeven voor mensen die willen profiteren van de coronacrisis. "Corruptie tijdens een nationale noodtoestand is een afschuwelijke misdaad", schrijft hij in een verklaring. Hij heeft maatregelen aangekondigd om de corruptie te bestrijden.

De president ziet "diefstal door individuen en bedrijven zonder geweten" in het land. Hij wijst bijvoorbeeld op het kunstmatig verhogen van prijzen van mondkapjes. "Ze zijn als hyena's die rond een gewonde prooi cirkelen."

Volgens de president gaat het niet alleen om kleine bedrijven, maar ook om grote beursgenoteerde bedrijven die willen profiteren van de crisis.

WHO: er bestaat geen wondermiddel tegen crisis

De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag gewaarschuwd dat er geen wondermiddel tegen de coronacrisis is en dat dit er wellicht ook nooit zal komen.

Tedros Adhanam Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, zei dat er geen "zilveren kogel" is voor de wereldwijde crisis. Hij doelt daarmee op de zilveren kogel waarmee een weerwolf of vampier in één keer gedood kan worden, een metafoor voor een simpele oplossing voor een moeilijk probleem.

Hoewel er grote hoop is dat een vaccin de coronacrisis zal oplossen, waarschuwde de WHO-topman dat er een lange weg te gaan is naar een normale wereld. Hij benadrukte dat alle mogelijke gezondheidsmaatregelen genomen moeten worden: mondkapjes, afstand houden, handen wassen en veelvuldig testen. "De boodschap aan iedereen is duidelijk: doe alles."

Noodtoestand in Australische deelstaat Victoria

Met vele honderden nieuwe corona-besmettingen in de Australische deelstaat Victoria neemt de bezorgdheid bij de regering toe. Om die trend te keren, heeft deelstaatpremier Daniel Andrews de noodtoestand uitgeroepen.

Noodtoestand in Australische deelstaat Victoria

Aantal coronapatiënten op IC stijgt met 6

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is sinds gisteren met 6 gestegen naar 27. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

"Het aantal opgenomen covidpatiënten stijgt, maar is in totaliteit nog niet buiten de bandbreedte van de afgelopen weken", zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "We verwachten op basis van het huidig aantal positief geteste personen in de komende periode een matige verdere stijging van het aantal ziekenhuisopnames."

In de afgelopen 24 uur zijn 372 nieuwe coronabesmettingen gemeld. In de afgelopen zeven dagen was het gemiddelde 331 nieuwe besmettingen per dag.

Mondkapjesplicht op scholen Noordrijn-Westfalen

De aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kondigt aan een mondkapjesplicht op scholen in te voeren, meldt de regionale publieke omroep WDR. Op het schoolterrein, in de gangen, op weg naar en in de klas moeten leerlingen en docenten een mondkapje dragen.

De scholen in de deelstaat gaan over twee weken weer open en de maatregel geldt tot eind augustus.

Wel zijn er uitzonderingen. Zo mogen basisschoolleerlingen het kapje af zodra ze zitten en de les is begonnen. Op middelbare scholen mogen docenten en leerlingen het mondkapje verwijderen als dit nodig is voor de les. De Noordrijn-Westfalense schoolminister Yvonne Gebauer gaf het voorbeeld van een Engelse les waarbij het geluid van de 'th' gemaakt wordt.

Mondkapjesplicht in Nice

In de Zuid-Franse stad Nice is het vanaf vandaag op veel plekken op straat verplicht om een mondkapje te dragen. Vooralsnog geldt die maatregel tot 7 augustus voor iedereen die ouder is dan tien jaar.

De bekende Promenade des Anglais hoort ook bij de plekken waar een mondkapje nodig is. Mensen die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete van 35 euro krijgen. Ook in Lille is de maatregel ingevoerd op plekken als parken en tuinen.

Geen debat deze week over corona

Er komt deze week geen plenair debat in de Tweede Kamer over de recente ontwikkelingen rond het coronavirus. Er is geen meerderheid voor het houden van zo'n debat. De PvdA drong er gisteren op aan. Fractievoorzitter Lodewijk Asscher zei zeer bezorgd te zijn over het stijgende aantal besmettingen, en stelde voor om aanstaande woensdag daarover te debatteren.

Maar de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voelen daar niets voor, laten ze vandaag weten. Ze wijzen erop dat er voor volgende week woensdag al een commissievergadering gepland staat over de pandemie. Daar willen ze ook het stijgend aantal besmettingen bespreken.

Duizenden studenten willen compensatie voor collegegeld

Studenten willen een deel van hun collegegeld terug van hun universiteit of hogeschool, omdat de online colleges tijdens de coronacrisis chaotisch zouden zijn verlopen. Een petitie met die strekking is al door duizenden studenten ondertekend.

Lees hier verder:

Rode kaart voor hoesten in gezicht

Spelers in de Premier League kunnen komend seizoen een rode kaart krijgen als ze een tegenstander of scheidsrechter opzettelijk in het gezicht hoesten. Volgens Engelse media heeft de Engelse voetbalbond FA dat vastgelegd in een protocol voor de arbitrage, gebaseerd op de overheidsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

"Er moet actie ondernomen worden als de scheidsrechter er zeker van is dat iemand bewust en van dichtbij een tegenstander of scheidsrechter in het gezicht heeft gehoest", valt te lezen in het protocol.

Lees hier meer over de nieuwe regel:

Dramatische cijfers Portugese toerismesector

De toerismesector in Portugal heeft flinke klappen te verduren gekregen, wijzen de nieuwste cijfers uit. Het aantal buitenlandse toeristen dat in juni kwam overnachten, daalde ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar met 96 procent naar 201.000 mensen.

Inclusief Portugezen zelf maakten iets meer dan 500.000 mensen in juni gebruik van toeristische accommodaties. Vooral reizigers uit Groot-Brittannië bleven weg uit het land: slechts 2 procent van het aantal Britten dat vorig jaar juni naar Portugal kwam, reisde nu ook die kant op.

Vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken geldt voor de omgeving van Lissabon code oranje, wat inhoudt dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Ook andere landen waarschuwen voor de verspreiding van het coronavirus in Lissabon.

Belgische epidemioloog: Aanvaard nog enkele moeilijke maanden

Niet alleen in Antwerpen, maar in heel België blijft het aantal besmettingen met het coronavirus stijgen. Gemiddeld kregen de afgelopen week 491 mensen per dag een positieve testuitslag en werden dagelijks 24 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Sinds begin juli is het aantal patiënten op de intensive care verdubbeld.

"We kunnen ondertussen wel stellen dat het virus opnieuw intens circuleert op ons grondgebied", zegt epidemioloog Steven Van Gucht op een persconferentie van het Crisiscentrum. "En voorlopig blijven deze cijfers nog stijgen. Houd vol en heb moed. Aanvaard nog enkele moeilijke maanden. Ik heb goede hoop om volgend jaar terug te keren naar een normale samenleving. Dit zal voorbijgaan."

Noorse rederij houdt alle expeditiecruiseschepen aan de kade

De Noorse rederij Hurtigruten houdt drie expeditiecruiseschepen aan de kade, nadat zeker 40 mensen besmet waren geraakt op het eerste cruiseschip dat sinds de coronacrisis was uitgevaren. Het gaat vooral om bemanningsleden van de MS Roald Amundsen die positief zijn getest. Het schip ligt sinds vrijdag in de haven van Tromsø. Alle 387 passagiers op de twee cruises die het schip in juli uitvoerde worden nu getest. De Roald Amundsen vaart voorlopig niet uit, net als de MS Fridtjof Nansen en MS Spitsbergen.

Hurtigruten schrijft in een verklaring dat er intern dingen fout zijn gegaan, waardoor het virus zich heeft kunnen verspreiden. Topman Daniel Skjeldam zegt dat hij de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt. "Dit is een ernstige situatie. We zijn niet goed genoeg geweest en we hebben fouten gemaakt. Ik wil namens iedereen die voor Hurtigruten werkt mijn excuses aanbieden."

Het bedrijf neemt vanaf vandaag contact op met klanten die getroffen zijn door de annuleringen.

Druktemonitor voor provincie Utrecht

Mensen die op pad willen in de provincie Utrecht kunnen voortaan kijken of het op bepaalde plaatsen druk is. De provincie heeft daarvoor de website druktemonitorutrecht.nl gelanceerd, waarmee bezoekers de drukte in recreatiegebieden, stadscentra en horeca kunnen controleren.

Betrokken ondernemers, beheerders van natuur- en recreatiegebieden, de stadscentra en ook handhavers geven een paar keer per dag door hoe druk het in hun omgeving is, zodat de informatie op de kaart actueel blijft.

De provincie wil met de druktemonitor bijdragen aan de spreiding van de drukte en hoopt dat toezichthouders voortaan minder vaak hoeven in te grijpen.

Britten krijgen coronatests met snelle uitslagen

Op sommige plekken in Groot-Brittannië wordt het vanaf volgende week mogelijk om binnen anderhalf uur een uitslag van een coronatest te krijgen. Op dit moment duurt het vaak nog 24 uur of langer om de uitslag te krijgen. Een half miljoen 'snelle' testkits worden verdeeld onder verzorgingstehuizen en laboratoria. Later dit jaar moeten er nog miljoen bij komen, belooft de Britse overheid.

Minister Hancock van Volksgezondheid zegt dat de nieuwe methode levens kan redden. "Dat deze tests zowel griep als covid-19 kunnen opsporen, zal deze winter zeker van pas komen."

In Nederland streeft de GGD ernaar om mensen binnen 48 uur een uitslag te geven. Of de snelle tests ook op termijn naar Nederland komen, is niet duidelijk.

Omzet PostNL omhoog dankzij onlineaankopen in coronatijd

Tijdens de eerste drie volledige maanden dat Nederland in lockdown was, heeft PostNL flink meer pakketten bezorgd. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal pakjes met 25 procent.

Door de coronacrisis zijn meer mensen online gaan shoppen, wat de omzet van PostNL goed heeft gedaan: die is gestegen van 681 miljoen naar 789 miljoen euro.

Lees hier meer over het lockdownkwartaal van de postbezorger:

Zorgen over welzijn van jongeren na schrappen controles consultatiebureaus

Jeugdartsen maken zich zorgen over het welzijn van jongeren tussen de 14 en 16 jaar. Normaal gesproken hebben consultatiebureaus via bezoeken aan scholen contact met deze groep, maar dat is door de coronacrisis weggevallen, schrijft het AD. Ze schrappen al maanden afspraken omdat ze niet genoeg mensen hebben voor controles en minder afspraken kunnen inplannen door de anderhalvemetermaatregel.

"Ik maak me vooral zorgen om wat we missen bij de tieners", zegt voorzitter Astrid Nielen van AJN Jeugdartsen Nederland. "We zien nu niet of ze depressief zijn, niet lekker in hun vel zitten. Terwijl deze hele coronatijd zijn weerslag op deze groep heeft."

Medewerkers van de consultatiebureaus zeggen dat het momenteel niet anders kan, omdat ze door drukte bij de GGD ook ander werk moeten doen. Zo kost het vaccineren van 14-jarigen meer tijd, omdat de prik niet meer in sporthallen kan worden gegeven, maar tieners één voor één op afspraak moeten komen.

Licht herstel voor Heineken, maar nog steeds 'onzekere' periode

Heineken ziet licht herstel sinds het dieptepunt van de coronacrisis in april. Wel noemt de brouwer de biermarkt vanwege de pandemie nog steeds "beweeglijk en onzeker".

Vanochtend bevestigde Heineken de cijfers over het eerste half jaar. Vorige maand werd bij een winstwaarschuwing al duidelijk dat de zaken slecht gingen. Het nettoverlies bedroeg 297 miljoen euro. De omzet daalde met 16,4 procent tot 9,2 miljard euro.

Winkels dicht in Australische staat Victoria

In de Australische staat Victoria gaan bijna alle winkels op slot, wordt een deel van de bouwprojecten stilgelegd en wordt de productie in fabrieken beperkt. Deze extra maatregelen worden genomen om de verspreiding van het coronavirus in en rond de stad Melbourne tegen te gaan, zegt deelstaatpremier Andrews.

Gisteren ging in Melbourne een avondklok in. Van 20.00 uur tot 05.00 uur mogen mensen niet de straat op. Die maatregel blijft de komende zes weken van kracht. Victoria meldt al wekenlang dagelijks honderden nieuwe infecties. Zorgelijk is dat er 760 gevallen zijn waarvan de bron van de infectie niet te achterhalen is.

'Kleine zelfstandige' pakt weer wat marktaandeel terug van grote supermarkten

Veel groenteboeren, bakkers en slagers hebben de afgelopen maanden hun omzetten fors zien stijgen. Vooral groentewinkels en slagers zagen de verkopen toenemen met 30 à 40 procent.

Volgens cijfers van marktonderzoeker GfK gaat het om zo'n 55 miljoen euro extra omzet voor de speciaalzaken. Het bureau onderzocht in de 'coronamaanden' april, mei en juni het koopgedrag van een panel van 10.000 huishoudens.

GfK-onderzoeker Joop Holla heeft het in dertig jaar nog niet meegemaakt dat de 'kleine zelfstandige' op de hoek weer wat marktaandeel terugpakt van grote supermarkten als Albert Heijn, Jumbo, Plus en Lidl. "Het gaat tegen de trend in dat de afgelopen jaren zelfs honderden groenteboeren, slagerijen en bakkers hun deuren moesten sluiten", zegt hij.

Lees hier meer over de goede maanden die groenteboeren, bakkers en slagers hebben gedraaid:

'Iran heeft veel meer doden dan gemeld'

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Iran is bijna drie keer hoger dan de overheid doet voorkomen, heeft de BBC onderzocht. De Iraanse redactie van de Britse omroep heeft de officiële cijfers kunnen inzien en meldt dat er tot 20 juli bijna 42.000 mensen zijn overleden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft naar buiten toe gecommuniceerd dat er 14.405 sterfgevallen zijn.

Ook het aantal geïnfecteerden zou hoger liggen: ruim 451.000 tegenover de bijna 279.000 die nu gemeld worden. Verder is volgens de BBC de eerste persoon overleden aan covid-19 op 22 januari, een maand voordat het eerste officiële geval werd gemeld.

De BBC kwam aan de gegevens door een anonieme bron. Die zegt de data te hebben gedeeld om "de waarheid boven tafel te krijgen" en om de "politieke spelletjes die de overheid speelt" te stoppen. De omroep zegt niet te kunnen nagaan of de bron werkt voor de Iraanse overheid, maar meldt dat sommige details in de gegevens overeenkomen met data die al eerder bekend waren. Ook zijn de gegevens die de BBC heeft gekregen heel uitgebreid: zo waren onder meer de namen, leeftijden, symptomen en duur van de ziekenhuisopnames in te zien.

Corona-uitbraak gevangenis Suriname

Onder gevangenen in de Suriname is corona uitgebroken. 41 gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan in Paramaribo zijn positief getest op het virus, meldt de Surinaamse nieuwssite Waterkant.net.

De besmette gevangenen worden afgezonderd van de overigen. Volgens de Surinaamse media wordt er in de gevangenissen gewerkt volgens de coronarichtlijnen en is de situatie onder controle.

In Suriname liggen zo'n 100 coronapatiënten in het ziekenhuis. Er zijn 27 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.

Zorgen Kamer over gesjoemel met gezondheidsverklaringen in slachthuis

De Kamer heeft bezorgd gereageerd op het nieuws over een slachterij in Helmond die werknemers onder druk zou hebben gezet om valse gezondheidsverklaringen af te leggen. Medewerkers werkten naar eigen zeggen door, terwijl ze klachten hadden die duiden op een coronabesmetting.

Liveblog geopend

Welkom in een nieuw liveblog over het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.