liveblog
NOS NieuwsAangepast

PvdA wil woensdag al Kamerdebat • Vier horecazaken Rotterdam dicht

  • Het reisadvies voor Sint-Maarten is bijgesteld naar code oranje.
  • Medewerkers van een slachterij in Helmond zeggen dat ze moesten doorwerken met coronaverschijnselen.
  • In Amsterdam, Groningen en Enschede waren vandaag demonstraties tegen de coronamaatregelen.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Uitbraak op Noors cruiseschip

Zeker 40 opvarenden van een Noors cruiseschip zijn positief getest op het coronavirus. Het zijn vooral bemanningsleden van de MS Roald Amundsen. Afgelopen vrijdag werden al vier crewleden positief getest nadat het schip aanmeerde in de haven van Tromsø. Uit extra testen bleek dat nog eens 32 bemanningsleden en vier passagiers besmet zijn.

Alle 387 passagiers op twee cruises die het schip in juli uitvoerde worden nu getest. "We verwachten dat er meer besmettingen ontdekt worden die verband houden met deze uitbraak", zegt een woordvoerder van de Noorse gezondheidsdienst.

TUI: fout gemaakt met besmette man Curaçao

Reisorganisatie TUI erkent dat er een fout is gemaakt door een met corona besmette man naar Curaçao te laten vliegen.

De man had eerder een zogeheten 'gorgeltest' gedaan en testte negatief. Maar omdat Curaçao die test niet meer wilde erkennen, werd hij donderdag voor vertrek nogmaals getest. Tijdens de vlucht kreeg hij te horen dat hij besmet was met het coronavirus.

"Die man had niet aan boord moeten gaan, dat is heel duidelijk", zegt TUI-directeur Arjan Kers tegen NPO Radio 1-programma Reporter Radio. "We spreken altijd over veilig en verantwoord, in dit geval is dat gewoon niet goed gegaan."

Vier Rotterdamse horecazaken gesloten

Op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn drie Rotterdamse horecagelegenheden en een sportkantine gesloten, meldt Rijnmond. De coronamaatregelen werden er niet nageleefd, ook niet na een aantal waarschuwingen van controleurs van de gemeente.

Het gaat om restaurant Noah (Wijnhaven), karaokebar Fame (Nieuwe Binnenweg), café Lebbink (Bergse Dorpsstraat) en de sportkantine op Sportpark Vreelust. De zaken blijven de komende twee weken dicht.

Hoogleraar rechten: coronaspoedwet zo snel mogelijk behandelen

Hoogleraar rechten Jan Brouwer maant Tweede Kamerleden om eerder van reces terug te komen, om zich zo snel mogelijk over de coronaspoedwet te buigen. "Ik heb al eens eerder gezegd: Kamerleden zijn geen knip voor de neus waard als ze het belang van deze wet niet inzien", zei hij in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

Volgens Brouwer moeten er snel instrumenten komen voor de overheid om in te grijpen als het aantal besmettingen verder oploopt. "We moeten dit democratisch goed afhechten, zodat iedereen denkt: 'hier zijn de nodige mensen die we gekozen hebben overheen gegaan, dit is wat het moet zijn'. Maar het kan niet zo zijn dat een burgemeester in zijn eentje beslist 'ik doe het zus en zo', want dat staat haaks op de grondwet."

PvdA wil woensdag al Kamerdebat over toename besmettingen

De PvdA wil zo snel mogelijk een debat vanwege het toenemend aantal besmettingen. De Tweede Kamer zou er op 12 augustus over debatteren, maar de PvdA wil dat er woensdag al een plenair debat plaatsvindt. De situatie is volgens de partij "te urgent" om te wachten.

De PvdA vindt dat het kabinet met een reactie moet komen. Nu zou sprake zijn van een "gebrekkige regie" waardoor gemeenten eigen beleid bepalen "met als gevolg een onoverzichtelijke lappendeken aan regels". De partij zegt dat er onduidelijkheid is over mondkapjes, twijfel over hoe actueel het coronadashboard van de overheid is, en dat er vragen zijn over de capaciteit bij de GGD'en om te testen.

Zwitserse topadviseur pleit voor nieuwe maatregelen

Het hoofd van het team van deskundigen dat de Zwitserse regering adviseert over de bestrijding van corona pleit voor nieuwe beperkende maatregelen. Volgens Martin Ackermann moeten bijeenkomsten met meer dan honderd mensen worden verboden. Nu ligt die grens bij duizend mensen.

In de SonntagsZeitung zegt Ackermann, die net is aangetreden, dat vroeg moet worden ingegrepen om exponentiële groei te voorkomen. De afgelopen dagen is het aantal besmettingen in het land per dag gestegen tot gemiddeld meer dan tweehonderd, waar dat in juni 35 was. "Als nu niets gedaan wordt, zijn drastischere maatregelen nodig en dat moeten we voorkomen", zegt Ackermann.

Ackermann steunt het idee om de mondkapjesplicht uit te breiden. Nu is het beleid vergelijkbaar met dat in Nederland: alleen in het openbaar vervoer en bij demonstraties moeten ze gedragen worden.

Het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid zag zich vandaag overigens genoodzaakt om zichzelf te corrigeren. De meeste besmettingen vinden plaats in clubs, had het vrijdag gemeld. In werkelijkheid vinden de meeste besmettingen plaats in familieverband (28 procent), via andere contacten (13 procent) en op het werk (9 procent). Bij privéfeestjes (3 procent) en in clubs (2 procent) is het risico veel kleiner.

'VS zit in nieuwe fase'

Het hoofd van de coronataskforce van het Witte Huis, Deborah Birx, zegt dat de Verenigde Staten in een nieuwe fase zitten in de strijd tegen het virus. Volgens de arts is corona nu grootschaliger aanwezig dan toen het land in het voorjaar voor het eerst te maken kreeg met het virus.

"Wat we nu zien is anders dan in maart en april. Het virus is bijzonder wijdverspreid. Het is net zo aanwezig in plattelandsgebieden als in steden", zei Birx zondag tegen CNN. Ze vertelde journalisten ook dat Amerikanen die op vakantie zijn geweest naar brandhaarden "ervan uit moeten gaan dat ze zelf besmet zijn".

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, uitte vandaag kritiek op Birx. Tegen nieuwszender ABC zei Pelosi geen vertrouwen in haar te hebben. "De president verspreidt foutieve informatie over het virus en zij is degene die hij heeft aangesteld." In een reactie daarop zei Birx dat ze haar veertigjarige loopbaan erom durft te verwedden "dat ze altijd data toepast om betere programma's te implementeren en levens te redden".

Medewerker slachterij: 'Ik had verhoging en moest doorwerken'

Medewerkers van slachterij Van Rooi Meat uit Helmond zeggen tegen de NOS dat ze de afgelopen twee maanden met coronaklachten hebben doorgewerkt. Ze durven niet te melden dat ze klachten hebben of ziek zijn, uit angst hun baan te verliezen. Een aantal werknemers verklaart dat ze de instructie kregen om te liegen over klachten bij het invullen van gezondheidsverklaringen. Het bedrijf, bij monde van mede-eigenaar Marc van Rooi, ontkent dat stellig.

De afgelopen weken sprak de NOS met werknemers van de slachterij, allemaal arbeidsmigranten uit verschillende landen in Europa.

CDA ging de mist in met NOW-regeling, geld teruggestort

Het CDA heeft onterecht bijna 70.000 euro aan loonkostensubsidie gekregen, meldt De Telegraaf. De partij vroeg het geld aan voor enkele facilitaire medewerkers en kantinemedewerkers op het landelijk partijkantoor in Den Haag. Dat gebeurde in het kader van de eerste NOW-regeling.

Een woordvoerder van het CDA zegt tegen de krant dat "in alle snelheid" een aanvraag is gedaan. "Maar toen de voorwaarden van de NOW-regeling duidelijker werden, bleek het niet van toepassing op ons en is het geld teruggestort op ons initiatief."

Alleen bedrijven die door de coronacrisis minimaal 20 procent minder omzet verwachten kunnen van de NOW-regeling gebruikmaken.

Agenten gewond bij protesten in Berlijn

Zeker 45 agenten zijn gisteren gewond geraakt bij verschillende demonstraties in Berlijn.

Ruim duizend politiemensen waren ingezet om een grote demonstratie tegen de Duitse coronamaatregelen in goede banen te leiden. Volgens de Duitse politie waren er zo'n 20.000 betogers aanwezig, maar de organisatie zegt dat er ongeveer een miljoen mensen op de been waren. De politie probeerde het protest 's middags te beëindigen omdat er geen afstand gehouden werd, maar pas in de loop van de avond keerden betogers naar huis.

Bij een demonstratie tegen de sluiting van een linkse buurtkroeg in de wijk Neukölln, waar 2000 mensen aan meededen, is met stenen naar de politie gegooid.

Eerder deelde de Duitse politie mee dat er zaterdag achttien agenten gewond waren geraakt bij protesten in de hoofdstad.

55.000 nieuwe besmettingen in India, ook minister besmet

In India zijn afgelopen etmaal 55.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is iets minder dan zaterdag, toen een recordaantal nieuwe infecties werd vastgesteld (zo'n 57.100). In het land zijn voor zover bekend 1,75 miljoen mensen besmet geraakt met het virus, op een bevolking van 1,3 miljard mensen. De maand juli alleen al was goed voor 1,1 miljoen besmettingen.

De Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Amit Shah, is ook positief getest, laat hij via Twitter weten. Hij is opgenomen in het ziekenhuis. De Indiase Bollywoodster Amitabh Bachchan moest eerder ook behandeld worden vanwege coronaklachten. Hij werd zondag uit een ziekenhuis in Mumbai ontslagen.

New Delhi en Mumbai zijn inmiddels over het hoogtepunt heen, schrijven persbureaus.

366 nieuwe besmettingen

Het afgelopen etmaal zijn er 366 geregistreerde coronabesmettingen bij gekomen. Gisteren was dat aantal nog 431.

Het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen ging afgelopen week omhoog. Afgelopen zeven dagen kwamen er gemiddeld 307 besmettingen per dag bij. De voorlaatste week waren dat er per dag gemiddeld 174.

Ook werden er sinds gisteren zes nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Afgelopen week kwamen dagelijks gemiddeld 5 nieuwe covid-19-patiënten in de ziekenhuizen terecht. De nieuwe opnames op de intensive care worden later vanmiddag pas doorgegeven.

Beperkte opkomst bij coronademonstraties in meerdere steden

In Amsterdam, Groningen en Enschede wordt vandaag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

Op het Museumplein in Amsterdam staan 100 tot 150 demonstranten. Een deel van hen heeft spandoeken bij zich met daarop teksten als: 'Overheid heeft schijt aan onze vrijheid'. De sfeer is gemoedelijk.

In Enschede zijn ongeveer 40 betogers samengekomen, meldt RTV Oost. Zij demonstreren onder meer tegen de anderhalvemeterregel en spreken hun steun uit aan de Nederlandse boeren. De organisatoren hadden 400 tot 500 mensen verwacht.

In het Groningse Stadspark kwamen ook nog zo'n 100 demonstranten bij elkaar.

  • NOS
    Demonstratie op het Museumplein in Amsterdam
  • NOS
    Demonstratie op het Museumplein in Amsterdam
  • NOS
    Demonstratie op het Museumplein in Amsterdam

Pers niet welkom bij presentatie kandidaat Republikeinen

Er mag geen pers aanwezig zijn bij het evenement eind deze maand waarbij president Trump formeel zal worden aangewezen als presidentskandidaat van de Republikeinen. De nominatie vindt op 24 augustus plaats op een partijconventie. Volgens een woordvoerder van de organisatie mogen er vanwege het coronavirus geen journalisten bij zijn.

Zeker is al dat Trump de Republikeinen bij de aanstaande verkiezingen zal vertegenwoordigen. Maar hij moet nog officieel genomineerd worden via gedelegeerden, partijleden die een kandidaat voordragen. Dat gebeurt tijdens een speciale conventie in de staat North Carolina.

Bij de ceremonie zijn traditiegetrouw altijd veel journalisten aanwezig. Maar vanwege de coronarichtlijnen van de staat is dat dit jaar niet mogelijk. In North Carolina nam het aantal besmettingen recent weer toe.

Het wordt de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat de pers afwezig is bij de nominatie van een presidentskandidaat, zeggen Amerikaanse media. Het aantal aanwezige gedelegeerden werd al fors teruggeschroefd vanwege covid-19: van 2500 naar 336.

Ook sobere Democratische conventie

De Democraten nomineren over een paar weken tijdens een versoberde conventie ook hun kandidaat, vermoedelijk Joe Biden. Dat gebeurt in Wisconsin en daarbij zullen vermoedelijk wel journalisten aanwezig zijn.

Eerder deze week had president Trump gesuggereerd dat de verkiezingen uitgesteld zouden moeten worden, omdat een veilige en eerlijke stembusgang volgens hem - gezien de omstandigheden - niet zou kunnen.

De Republikeinse conventie van 2016

Reisadvies Sint-Maarten bijgesteld naar code oranje

Het reisadvies voor Sint-Maarten is bijgesteld naar oranje. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar het Caribisch eiland worden afgeraden door Buitenlandse Zaken. Wie toch naar het eiland wil, moet vooraf een gezondheidsverklaring invullen en een negatieve covid-19-test laten zien.

Het eiland ging op 1 juni 'open' voor toeristen uit Europa, sinds gisteren zijn ook Amerikanen weer welkom. Volgens de statistiekwebsite Worldometer zijn er nu 128 besmettingen op het eiland, op een bevolking van ongeveer 42.000 inwoners.

Voor het nabijgelegen Saba en Sint-Eustatius stond het advies al op oranje. Voor Aruba, Bonaire en Curaçao, ook in het Caribisch gebied, geldt nog wel een geel reisadvies.

Half miljoen besmettingen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn meer dan 500.000 coronabesmettingen geregistreerd. Daarmee is het land de zwaarst getroffen regio van heel Afrika. De minister van Volksgezondheid maakte bekend dat er afgelopen etmaal 10.000 gevallen bij zijn gekomen. Ruim 8000 inwoners zijn bezweken aan het virus.

In april en mei golden in het land strenge lockdownmaatregelen, maar die werden in juni versoepeld. Recentelijk laaide het virus weer op, vooral rond de hoofdstad Pretoria. Met name in de steden is het voor inwoners erg moeilijk om voldoende afstand van elkaar te houden.

Zuid-Afrika staat momenteel op plaats vijf wat betreft het hoogste aantal besmettingen ter wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat de situatie in het land een voorbode zou kunnen zijn voor de rest van het continent.

Creatief in coronatijd: een glazen container om je nieuwe baby te tonen

In Mexico kunnen nieuwbakken ouders, met dank aan een rijdende glazen container, ook tijdens de coronacrisis veilig hun pasgeboren baby laten zien. Vrienden en familie kunnen langs de container rijden om de jongeling van achter glas te bewonderen.

Creatief in coronatijd: een glazen container om je nieuwe baby te tonen

'Nauwelijks incidenten na bekerwinst Antwerp'

Geheel tegen de verwachting in wist de Belgische voetbalclub Antwerp gisteren de nationale bekerfinale tegen landskampioen Club Brugge te winnen. In de eerste voetbalwedstrijd in België sinds maart werd het 1-0 voor de underdog. In het Koning Boudewijnstadion in Brussel zaten geen toeschouwers.

Er werd gevreesd dat de overwinning van Antwerp zou leiden tot het schenden van de strenge coronamaatregelen die van kracht zijn in Antwerpen. Volgens de politie is het meegevallen. "We begrijpen dat supporters een feestje willen bouwen, maar dat kan nu eenmaal niet. Fijn om te zien dat velen dus de maatregelen respecteren", zegt een politiewoordvoerder tegen Het Nieuwsblad.

"Hier en daar zaten ook mensen op pleintjes. Ook hen is gevraagd om de geldende maatregelen op te volgen. Alles verliep rustig en begripvol. Al kwamen ze, onbegrijpelijk, wel telkens weer samen als de politie vertrok." Na afloop van het duel werd op sommige plaatsen in de stad vuurwerk afgestoken.

Avondklok in Melbourne

In de Australische stad Melbourne geldt vanaf vanavond een avondklok, heeft premier Andrews van deelstaat Victoria bekendgemaakt. Van 20.00 uur tot 05.00 uur mogen mensen hun huis niet uit. Zo moet de verspreiding van het coronavirus worden gestopt. Inwoners mogen alleen hun huis verlaten om medische redenen of om te werken. Vanaf woensdag geldt de regel ook voor gebieden buiten Melbourne.

Daarnaast mogen inwoners van Melbourne niet verder dan 5 kilometer van hun huis verwijderd zijn. Ook mag in ieder huishouden slechts één persoon maximaal eenmaal per dag boodschappen doen. Morgen worden restricties voor bedrijven bekendgemaakt.

De noodtoestand, die al van kracht was in het gebied, gaat nu over in een rampenplan. De maatregelen gelden voor ten minste zes weken.

In Victoria zijn de afgelopen 24 uur 671 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. De dag ervoor waren dat er nog 397.

Dodental Latijns-Amerika boven de 200.000

In Latijns-Amerika zijn in totaal nu meer dan 200.000 mensen aan het coronavirus bezweken, heeft persbureau Reuters becijferd. In Peru zijn de afgelopen 24 uur nog eens 191 doden geregistreerd.

Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld. Van alle doden wereldwijd kwam 70 procent uit de VS, Brazilië of Mexico, de nummer drie op de lijst. Gisteren kwamen er 1088 doden bij in Brazilië, in Mexico waren dat er 784.

Liveblog geopend

Welkom in een nieuw liveblog over het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.