NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Trump valt topadviseur Fauci af • België verscherpt reisadviezen

 • In Den Haag en Berlijn is gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.
 • Controles op naleving coronaregels Overijssel worden aangescherpt.
 • RIVM: 431 nieuwe besmettingen in Nederland, hoogste dagcijfer sinds 7 mei.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • GGD ontvangt minder telefoontjes naar afsprakenlijn

  Het aantal telefoontjes naar de afsprakenlijn van de GGD is de afgelopen week aan het afnemen. Volgens een woordvoerder van de koepelorganisatie GGD GHOR ligt het aantal op het niveau van 10 juli, voor de recente toename van het aantal coronabesmettingen. Gisteren ontvingen de GGD'en 14.874 telefoontjes, ruim tienduizend minder dan de week ervoor.

  Het gaat om alle telefoongesprekken die worden gevoerd, variërend van het maken van een afspraak tot een algemene informerende vraag. Uit de cijfers valt dus niet op te maken of het aantal coronatests is afgenomen, maar het vormt wel een indicatie van de testbehoefte. Komende maandag komt de GGD-koepel met nieuwe testcijfers.

 • Trump corrigeert topadviseur: 'Fout!'

  President Trump zei het al eerder: de Verenigde Staten hebben zo veel besmettingen omdat er in vergelijking met andere landen veel meer wordt getest. Zojuist diende hij op Twitter infectieziektedeskundige Anthony Fauci, zijn topadviseur, van repliek. Die had daarvoor in een briefing gezegd dat er in de VS relatief veel besmettingen zijn omdat het land economisch veel minder hard op slot ging dan bepaalde landen in Europa.

  De Verenigde Staten hebben in absolute aantallen de meeste tests ter wereld uitgevoerd. Maar experts wijzen erop dat je daarbij moet kijken naar zowel de bevolkingsgrootte als de grootte van de uitbraak. Een aanwijzing dat landen voldoende testen is als het aantal positieve uitslagen beperkt is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO moet 5 procent of minder van de tests positief zijn voordat sprake kan zijn van versoepelende maatregelen.

 • Politie beëindigt feest in Apeldoorn

  De politie heeft een einde gemaakt aan een evenement op het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Er zou te weinig onderlinge afstand worden gehouden. Op het zogeheten Terrasfestival kwamen naar schatting enkele honderden mensen af, schrijft Omroep Gelderland. Zij zijn naar huis gestuurd. Tegen De Stentor zegt de organisator van het evenement dat één persoon stond te dansen, waarna de politie in actie kwam. "Op deze manier kun je eigenlijk niets doen", zegt hij gefrustreerd.

 • Verzorgingstehuis Beverwijk in quarantaine

  De bewoners van verzorgingstehuis Huis ter Wijck in Beverwijk moeten in quarantaine omdat bij een medewerker het coronavirus is vastgesteld. Zorggroep ViVa! zegt tegen het Noordhollands Dagblad dat het om een besmette uitzendkracht gaat, die op meerdere verdiepingen heeft gewerkt. Dit weekend worden alle bewoners en medewerkers getest, in de hoop dat de deuren van tehuis snel weer open kunnen.

 • België verscherpt reisadviezen voor delen van Europa

  Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reisadviezen voor grote delen van Europa aangescherpt. Voor verschillende regio's in Bulgarije, Frankrijk, Roemenië, Spanje en Zwitserland geldt code rood. Dat houdt in dat reizigers bij terugkomst verplicht in quarantaine moeten en een coronatest moeten ondergaan.

  Voor de Nederlandse provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland geldt vanaf vandaag oranje. Bij die kleurcode geldt 'verhoogde waakzaamheid' en wordt quarantaine en een test alleen aangeraden. Het ministerie raadt nadrukkelijk Belgen uit de provincie Antwerpen af naar Nederland te reizen. Ook regio's in Kroatië, Malta, Polen en Slovenië hebben vandaag code oranje gekregen.

  De volledige lijst met oranje en rode regio's vind je op deze website.

 • 'Gemoedelijke' demonstratie Viruswaanzin ten einde

  De demonstratie tegen de coronamaatregelen door actiegroep Viruswaanzin op het Malieveld in Den Haag is voorbij. Op het hoogtepunt waren zo'n 1500 mensen aanwezig, schat een verslaggever van de NOS. De gemeente blikt terug op een rustig verlopen dag. "De sfeer was gemoedelijk", aldus een woordvoerder. Er waren toespraken en er werd gedanst op muziek.

  Wel zijn er twee aanhoudingen verricht: een demonstrant werd opgepakt vanwege het beledigen van een agent en een ander omdat hij zich niet kon identificeren. Diverse groepjes stonden te dicht bij elkaar, waarna de politie de organisatie vroeg op te roepen meer afstand te houden. Viruswaanzin-voorman Willem Engel riep tijdens zijn toespraak mensen herhaaldelijk op elkaar de ruimte te geven.

 • Rio de Janeiro versoepelt maatregelen, stranden weer open

  Vanaf vandaag zijn de beroemde stranden van Rio de Janeiro weer toegankelijk. Het stadsbestuur heeft de coronaregels versoepeld. Tot vandaag mochten de stranden alleen gebruikt worden om te sporten, maar vanaf vandaag mag er weer worden gewandeld en gezwommen. Zonnebaden is niet toegestaan. Ondanks de verboden was het op zonnige dagen druk met strandgangers, schrijft de Braziliaanse nieuwssite G1.

  Ook de openingstijden voor horeca worden verruimd en particuliere scholen mogen weer open.

  Brazilië kent na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronabesmettingen en -doden. Uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit blijkt dat er 92.475 Brazilianen zijn overleden als gevolg van het coronavirus. Ruim 8000 daarvan stierven in de stad Rio de Janeiro.

  Het strand van Rio de Janeiro, afgelopen dinsdag Reuters
 • Hoogste aantal nieuwe besmettingen in bijna drie maanden

  De afgelopen 24 uur zijn 431 nieuwe besmettingen van het coronavirus in Nederland gemeld. Dat is het hoogste dagelijkse getal sinds 7 mei, toen 455 besmettingen werden gerapporteerd. Dat blijkt uit de open data van het RIVM. Daarbij moet opgemerkt worden dat op dit moment de testcapaciteit fors hoger is dan aan het begin van de coronacrisis.

  Bijna de helft van de besmettingen wordt gerapporteerd in Zuid-Holland (202). Rotterdam is de grootste brandhaard, met 95 nieuwe infecties. Ook Amsterdam (61) en Den Haag (39) nemen relatief veel nieuwe besmettingen voor hun rekening. Het noorden en oosten kennen nauwelijks nieuwe besmettingen: Friesland en Drenthe beide slechts één, Groningen drie. Bijna de helft van de besmetting is aangetoond bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud.

  Er zijn drie nieuwe ziekenhuisopnames en een nieuwe overledene gemeld. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bedraagt 22, drie meer dan gisteren.

 • Aboutaleb in brief aan studenten: 'Neem je verantwoordelijkheid'

  Houd je aan de regels, neem je verantwoordelijkheid en houd vol. Met die boodschap komen de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, de Erasmus Universiteit en de Rotterdamse hogescholen. Alle Rotterdamse studenten ontvangen een brief waarin Aboutaleb hen met klem oproept de coronamaatregelen op te volgen.

  Rotterdam kent op dit moment het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Volgens de gemeente en GGD zijn vooral studenten een zorgenkindje. Dat zou komen doordat zij zich niet snel laten testen en moeite hebben met het bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook is het voor studenten, die vaak in kleine studentenkamers wonen, lastig om in quarantaine te gaan.

  "Het blijkt dat een deel van jullie het niet zo nauw neemt met de regels rondom covid-19", spreekt Aboutaleb de studenten in de brief toe. "Dat maakt het werk van de GGD moeilijker en zorgt ervoor dat het virus zich nog makkelijker kan verspreiden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn."

  Afgelopen week heeft Aboutaleb met de voorzitters van de studentenverenigingen in Rotterdam gesproken over de omgang met het coronavirus. Daar werd afgesproken een bewustwordingscampagne te lanceren. Komende dinsdag start de actie, die volgens de gemeente "ludiek" zal zijn.

 • Demonstratie in Den Haag en Berlijn tegen coronamaatregelen

  Actiegroep Viruswaanzin demonstreert op het Malieveld in Den Haag. Er zijn op dit moment zo'n 1500 mensen aanwezig, schat een verslaggever van de NOS. Willem Engel, een van de aanvoerders van Viruswaanzin, opende de demonstratie met een toespraak. De demonstratie verloopt redelijk rustig, zegt zowel de politie als de gemeente.

  Er wordt gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Viruswaanzin wilde in juni al twee keer op het Malieveld demonstreren tegen de coronamaatregelen. Beide keren werden de demonstraties verboden. De gemeente en de groep maakten afspraken over het protest en op basis daarvan werd besloten dat dit protest door mocht gaan.

  NOS

  Bij een zelfde soort demonstratie in Berlijn zijn volgens de Duitse politie rond de 15.000 mensen. De meeste demonstranten houden geen afstand en hebben geen mondkapje op.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duizenden demonstreren in Berlijn tegen coronamaatregelen: 'Het is niet proportioneel'
 • Afstand houden in pretparken niet altijd mogelijk

  Omroep Gelderland ging op bezoek bij vier pretparken in de regio: Burgers' Zoo, het Nederlands Openluchtmuseum, de Apenheul en kinderpretpark Julianatoren. Uit beelden met verborgen camera's blijkt dat niet alle parken zich aan de hygiënemaatregelen houden. Ook is het niet altijd mogelijk om anderhalve meter afstand te houden.

  Kinderpretpark Julianatoren en dierenpark de Apenheul moeten extra maatregelen nemen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat vindt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland na het zien van de beelden van de regionale omroep.

 • Italië vreest nieuwe coronabesmetting door komst migranten

  In Italië zijn de laatste weken weer meer migranten met bootjes aangekomen. In de maand juli kwamen ruim 6400 migranten het land binnen. Vorig jaar waren dat er in juli bijna 1100. Behalve de zorgen over overvolle kampen en opvanglocaties, is er ook angst voor nieuwe besmettingen met het coronavirus.

  "Er zijn al meerdere keren bootjes aangekomen met besmette mensen aan boord. Ze zijn hier bang dat vanwege de komst van de migranten allerlei nieuwe brandhaarden ontstaan. Vooral omdat het nu dus redelijk goed gaat met het virus in Italië", zegt correspondent Mustafa Marghadi.

 • De gezondheidszorg NHS is bijkans heilig in het VK, maar het piept en kraakt

  Vandaag zouden in het door corona zwaargetroffen Verenigd Koninkrijk nieuwe versoepelingen ingaan. In plaats daarvan worden lokaal coronamaatregelen aangescherpt, worden mondkapjes op steeds meer plekken verplicht en moeten onder meer casino's langer dichtblijven.

  "We moeten nu op de rem staan", zei premier Johnson gisteren op een ingelaste persconferentie. Het aantal nieuwe besmettingen gaat in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst sinds mei omhoog.

 • Stadion Galgenwaard klaar voor oefenduel

  Een van de drie oefenduels vandaag in de aanloop naar het nieuwe eredivisieseizoen is FC Utrecht tegen AZ. Een goed moment om te kijken of de stadions aan alle coronaregels voldoen.

  Veiligheidscoördinator Stef van der Weide van FC Utrecht geeft een rondleiding door het Utrechtse stadion. Hij laat zien welke maatregelen de club heeft genomen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rondleiding door 'coronaproof' Stadion Galgenwaard
 • Tokio meldt besmettingsrecord: 472 nieuwe gevallen

  In Tokio zijn er in de afgelopen 24 uur zeker 472 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is een record, meldt de Japanse publieke omroep NHK. Gisteren telde de hoofdstad ook al meer dan 400 nieuwe besmettingen.

  Het dagelijkse aantal nieuwe gevallen in Japan is hoger dan in de vorige coronapiek, in maart en april. Gisteren meldde Japan een dagrecord van ruim 1500 besmettingen in het hele land. Vooralsnog zijn de Japanse autoriteiten niet van plan de noodtoestand af te kondigen, zoals het land deed in de eerste piek.