liveblog
NOS NieuwsAangepast

150.000 doden in VS • Brabantse burgemeesters blij met lokale experimenten

  • Het kabinet legt geen landelijke mondkapjesplicht op, bevestigde minister Van Ark vanavond. Mogelijk komen er wel lokale experimenten om gedrag te beïnvloeden.
  • Wie de nieuwe maatregelen in Antwerpen schendt, riskeert een boete van 1600 euro.
  • Afgelopen week zijn 1329 coronabesmettingen geregistreerd, tegen 987 vorige week, meldt het RIVM.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Breda en Tilburg blij met lokale experimenten

De burgemeesters van Breda en Tilburg zijn blij met het besluit van het Veiligheidsberaad om lokaal te kunnen experimenteren met coronamaatregelen. Maar ze zullen niet gelijk een mondkapjesplicht invoeren, zeggen ze tegen Omroep Brabant.

Paul Depla, de burgemeester van Breda, pleit al langer voor de mogelijkheid tot ingrijpen op lokaal niveau. "Als gemeente Breda zitten we heel dicht tegen coronabrandhaard Antwerpen aan"", zegt hij. "We willen dan ook lokaal kunnen inspelen op de omstandigheden en maatwerk kunnen leveren."

Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, kondigde vandaag aan dat het mogelijk wordt om lokaal te experimenteren met coronamaatregelen. Hoe dat er precies uit komt te zien, wordt later duidelijk.

Welke maatregelen de Brabantse burgemeesters willen invoeren, weten ze nog niet. "Snelle antwoorden is gemakkelijk scoren. Daar hebben mensen niet zo veel aan. We gaan ons laten inspireren door deskundigen: wat is er precies aan de hand en wat helpt daartegen?"

150.000 doden in Amerika

In de Verenigde Staten is een nieuwe mijlpaal bereikt. In totaal zijn er nu 150.000 mensen overleden aan het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit in New York. In de afgelopen elf dagen stierven 10.000 mensen in de VS, de snelste stijging sinds begin juni.

Wereldwijd zijn er ruim 660.000 coronadoden. Bijna een kwart daarvan viel dus in de VS. Experts waarschuwen in de Amerikaanse media dat het werkelijke aantal nog veel hoger kan liggen dan de officiële cijfers.

De Verenigde Staten hebben in absolute aantallen de meeste doden, maar als dit getal wordt afgezet tegen het aantal inwoners dan hebben het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Peru en Chili hogere dodencijfers.

Leidse artsen: neem de griepprik

Wie in aanmerking komt voor een griepprik wordt door twee artsen opgeroepen om die ook te nemen. De twee artsen Jaap Fogteloo en Evert de Jonge van het Leids Universitair Medisch Centrum zeggen dat tegen Omroep West.

De artsen zijn bang dat mensen met griep- en verkoudheidsklachten zich dit najaar zullen mengen met mensen met coronaklachten. "Dat is lastig voor ons omdat alle patiënten wel in isolatie moeten om vast te stellen of het om corona gaat of om een verkoudheidsvirus", zegt De Jonge. "En dat drukt op de capaciteit."

Mensen boven de zestig of met bepaalde aandoeningen komen in aanmerking voor een gratis griepvaccin, maar volgens Fogteloo zijn er veel mensen die de prik wel mogen krijgen, maar niet halen. "Daar valt nog wel winst te behalen. Hoe minder mensen met griepverschijnselen er komen, hoe minder de druk op de zorg zal zijn. Dus uitgebreide en massale vaccinatie tegen griep zal ons de komende winter echt helpen."

België geeft code oranje af voor Nederland

In België is een code oranje voor Nederland afgekondigd. Maar dat betekent wat anders dan hier. Reizen naar Nederland wordt niet afgeraden, maar mensen uit Antwerpen moeten er rekening mee houden dat ze het dringende advies krijgen om veertien dagen in quarantaine te gaan zodra ze in Nederland komen.

Dat komt omdat Nederland gisteren een code oranje heeft afgekondigd voor de provincie Antwerpen, waar het aantal besmettingen flink is opgelopen. De Nederlandse code oranje betekent dat reizen naar Antwerpen wordt afgeraden en dat je het advies krijgt om bij terugkomst in quarantaine te gaan.

Van Ark: 'Mogelijkheden voor regionaal maatwerk'

Van Ark: mogelijkheid voor regionaal maatwerk in strijd tegen corona

Bruls: 'Kijken naar maatregelen achter de voordeur'

Het Veiligheidsberaad wil maatregelen nemen om besmettingen bij mensen thuis te voorkomen, zei burgemeester Hubert Bruls. Maar dat is moeilijk, omdat de overheid weinig te zeggen heeft over wat er achter de voordeur gebeurt. Bruls wilde geen voorbeeld geven van maatregelen waarover wordt nagedacht.

"We constateren dat een groot deel van de besmettingen in de privésfeer gebeurt", zei Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, bij de persconferentie met minister Van Ark en Jaap van Dissel van het RIVM. "Maar daar kunnen we niet optreden. We kunnen niet handhaven bij iemand thuis, dat staat in de grondwet."

"Maar als daar wel veel besmettingen zijn", ging Bruls verder. "Dan moeten we met zijn allen gaan kijken of we daar op een andere manier mee kunnen omgaan. Uiteraard doen we dat met een publiekscampagne, maar misschien moeten er ook andere maatregelen mogelijk zijn."

Bruls wijst op het feit dat gezondheid en veiligheid in deze crisis botsen met fundamentele vrijheden in onze samenleving. "Dat is in zekere zin de kern van waar we al maanden mee bezig zijn."

Ingewikkelde coronaregels in Baarle-Nassau

In het grensdorp Baarle-Nassau zijn de coronaregels sinds vandaag erg ingewikkeld geworden. In het dorp, dat aan de Belgisch-Nederlandse grens ligt, moeten twee soorten regels gevolgd worden: die van Nederland en die van België. In de provincie Antwerpen is sinds vandaag een mondkapjesplicht en een avondklok ingevoerd.

Bekijk de reportage:

Belgische coronaregels in Baarle-Nassau: ‘Het is heel frustrerend’

Bruls: 'Lokale experimenten mogelijk'

Hoewel er geen landelijke mondkapjesplicht komt, kunnen er wel "lokale experimenten" komen. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, in de persconferentie van vanavond met Jaap van Dissel en minister Van Ark voor Medische Zorg. Die experimenten zijn bedoeld voor "gedragsbeïnvloeding".

Het is onduidelijk hoe die experimenten eruit gaan zien en waar ze worden ingevoerd, mogelijk in de vier regio's waar de besmettingsaantallen weer oplopen: Amsterdam, Rotterdam, Zuid-Holland en West-Brabant. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn nog in gesprek hierover, zei Bruls. In de loop van de week wordt meer duidelijk.

Bruls: 'Lokale experimenten mogelijk'

Van Dissel: 'Nog altijd geen bewijs voor mondkapjesplicht'

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt om een landelijke mondkapjesplicht in te voeren, zei Jaap van Dissel van het RIVM op een persconferentie. Volgens Van Dissel hebben mondkapjes een "buitengewoon klein effect" bij het voorkomen van besmettingen.

Het Outbreak Management Team heeft opnieuw naar de wetenschappelijke kennis gekeken over het gebruik van mondkapjes. Het OMT is door het kabinet gevraagd met een nieuw advies te komen, nadat de Tweede Kamer daarom had gevraagd.

Van Dissel zei ook dat er vooral een stijging bij jongeren te zien is. "Maar we verwachtten al een stijging in het aantal besmettingen, door het versoepelen van de maatregelen. De belangrijkste regels blijven: blijft bij ziekte thuis en houd anderhalve meter afstand."

Van Dissel: 'Geen reden tot mondkapjesplicht'

Burgemeesters bezorgd over nertsenaanpak

Het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de manier waarop coronabesmettingen bij nertsenfokkerijen worden aangepakt. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een brief van burgemeester Bruls van Nijmegen, de voorzitter van het Veiligheidsberaad waarin de verschillende veiligheidsregio's samenkomen.

Minister Schouten heeft te weinig oog voor de angst van omwonenden, zou Bruls in de brief schrijven. Ook zou ze het beleid te weinig afstemmen met het Veiligheidsberaad.

''Waar de coronacrisis begon als een gezondheidscrisis, is deze steeds meer een bron van maatschappelijke onrust en onbehagen geworden. Deze onrust heerst specifiek in delen van Nederland die eerder geconfronteerd zijn met gezondheidscrises in relatie tot veehouderij en de afhandeling daarvan. Deze zorgen worden door het Veiligheidsberaad gedeeld'', schrijft Bruls volgens RTL Nieuws. Hij doelt dan onder meer op de Q-koorts-epidemie tussen 2007 en 2011, waar nog steeds mensen gevolgen van ondervinden.

Persconferentie minister Van Ark verlaat

De persconferentie van minister Van Ark is nog niet begonnen. Het tijdstip is verschillende keren opgeschoven. Onduidelijk is wanneer de persconferentie begint.

Je kunt de livestream volgen op de website van de NOS via deze link. Ook is de persconferentie op Facebook en Youtube te zien.

WHO waarschuwt voor stijging bij jongeren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een stijging van besmettingen onder jongeren. Jongeren zouden zelfs de oorzaak kunnen zijn van de recente stijgingen in het aantal besmettingen, zegt Hans Kluge van de WHO tegen de BBC.

"Steeds meer landen zien lokale uitbraken en een opleving in besmettingen", zei Kluge. "Dit komt door veranderingen in gedrag. En we horen van verschillende landen dat er hogere percentages besmettingen zijn bij jongeren. Dus voor mij is het duidelijk: we moeten beter bedenken hoe we jongeren betrekken bij de maatregelen."

Kluge zegt dat hij als vader van twee dochters begrijpt dat jonge mensen de zomer niet willen missen. "Maar ze hebben ook een verantwoordelijkheid naar henzelf, hun ouders en grootouders."

Persconferentie minister Van Ark straks te volgen

Rond 19.00 uur geeft minister Van Ark een persconferentie. Zij zal een toelichting geven op de beslissing om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren. Ook wordt verwacht dat ze iets zal zeggen over lokale maatregelen. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's kwamen vandaag bijeen over de actuele corona-ontwikkelingen en het gebruik van mondkapjes.

Je kunt de livestream volgen op de website van de NOS via deze link. Ook is de persconferentie via Facebook en Youtube te volgen.

Antwerpse gouverneur: 'Maatregelen strikt noodzakelijk'

Gouverneur Berx van de provincie Antwerpen heeft in een persconferentie de aanvullende coronamaatregelen toegelicht. In de stad is het aantal besmettingen in korte tijd snel toegenomen, waardoor nieuwe maatregelen genomen zijn. De Nederlandse overheid raadt reizen naar de Belgische stad af.

In Antwerpen geldt vanaf vanavond een avondklok tussen 23.30 en 06.00 uur. Mondkapjes zijn verplicht in de publieke ruimtes. Sporten in groepsverband wordt verboden, net als individuele contactsporten. Thuiswerk wordt verplicht, tenzij dat niet mogelijk is. Wie de maatregelen schendt, riskeert een boete van 1600 euro.

"Dit zijn maatregelen die een grote impact hebben op de vrijheid van mensen, dus mag dat nooit meer dan strikt noodzakelijk is", zei Berx. Ze wees daarbij op de toename in besmettingen, waarin een stijging van 120 procent per week te zien is. Gisteren werden 37 mensen opgenomen in de Antwerpse ziekenhuizen, vandaag staat dat aantal al op 75, aldus de gouverneur.

Over de maatregelen ontstond gisteren verwarring in België. Zo zou de avondklok gisteren al worden ingevoerd, maar ging dat om juridische redenen niet door. Ook was er onduidelijkheid over of voetbal nou mag of niet en of een mondkapje verplicht is bij intensief sporten. Berx probeerde die verwarring in de persconferentie weg te nemen: voetbal mag niet en een mondkapje is bij sporters niet verplicht als "het risico op overdracht bijna nihil is".

Verder benadrukte Berx dat je ook thuis moet blijven met lichte klachten, zoals een hoestje of verlies in smaak- en reukvermogen. Ze herhaalde de uitspraak van minister De Block van Volksgezondheid: "Blijf in uw kot als u zich niet goed voelt."

Cathy Berx, gouverneur van provincie Antwerpen

Rusland ontkent het verspreiden van desinformatie

Russische ambtenaren ontkennen dat Moskou desinformatie over het coronavirus verspreidt. Gisteren beschuldigden twee anonieme Amerikaanse functionarissen Rusland daarvan tegenover persbureau AP. Volgens Rusland gaat het om een "complottheorie".

Volgens de VS verspreiden Russische inlichtingendiensten foute informatie in Amerika en het Westen via drie Engelstalige websites. Zo zou Rusland de crisis waarin de VS door corona verkeert optimaal willen benutten. Op de websites wordt onder meer beweerd dat het coronavirus een biologisch wapen is.

In mei zei minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dat Rusland ook in ons land nepnieuws over corona probeert te verspreiden, om onrust te zaaien. Westerse overheden en inlichtingendiensten waarschuwen daar al langer voor, ook bij andere onderwerpen dan corona.

Dat klopt niet en is een "blijvende fobie" van het Westen, zegt een woordvoerder van het Kremlin. "Het klopt wel dat Rusland het beter doet dan andere landen en dat alle media naar de grote problemen in de Verenigde Staten kijken."

Rustige hadj in tijden van corona

Het is veel rustiger dan normaal bij de jaarlijkse hadj, de pelgrimstocht die moslims maken naar Mekka, in Saoedi-Arabië. Het maximaal aantal deelnemers voor dit jaar is vastgesteld op duizend. Om te zorgen dat bedevaartgangers afstand houden van elkaar zijn maatregelen genomen.

Bekijk de beelden:

Corona dwingt bedevaartgangers in Mekka tot afstand

EU koopt voor 63 miljoen aan virusremmer remdesivir

De Europese Unie gaat genoeg van het medicijn remdesivir inkopen voor de behandeling van 30.000 coronapatiënten. De EU betaalt 63 miljoen euro voor de doses, die vanaf augustus worden geleverd en dan worden verdeeld onder de EU-lidstaten. Later hoopt de EU nog meer te kunnen aanschaffen bij het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Gilead.

Het antivirale medicijn is het enige door de EU goedgekeurde middel voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Bijna alle beschikbare voorraden zijn opgekocht door de Verenigde Staten, maar volgens de Europese Commissie is dit de juiste hoeveelheid om de "directe nood te lenigen" en wordt er gewerkt aan het verzekeren van nieuwe voorraden voor Europa vanaf oktober.

Remdesivir wordt toegediend aan mensen met een longontsteking die extra zuurstof nodig hebben. Het medicijn kan het herstel van coronapatiënten met een paar dagen versnellen. Nederland heeft een eigen voorraad remdesivir, waarvan het ministerie van Volksgezondheid eerder heeft gezegd dat die voldoende is.

Grootste werkgevers: veel thuiswerken is de nieuwe realiteit

Er wordt bij grote werkgevers nog altijd veel thuisgewerkt en het ziet ernaar uit dat dat nog even zo blijft. Organisaties houden er rekening mee dat ze niet teruggaan naar de kantoorsituatie van voor de crisis, blijkt uit een rondgang van de NOS onder de 25 grootste Nederlandse werkgevers.

Wel is het de bedoeling dat werknemers elkaar weer vaker ontmoeten. Sociaal contact wordt nu vaak gemist. Bij de Rabobank kunnen medewerkers daarom bij wijze van proef weer even naar kantoor om directe collega's te zien:

'Ik wil nog wel naar kantoor kunnen, voor het sociale contact'

Artsen zonder Grenzen: prijs coronatest onacceptabel

Artsen zonder Grenzen vindt de prijs van een nieuwe coronatest die een Amerikaans bedrijf heeft ontwikkeld onacceptabel. Het bedrijf Cepheid vraagt in ontwikkelingslanden 20 dollar per test. Daar zijn landen bij waar mensen van minder dan 2 dollar per dag leven, benadrukt de hulporganisatie.

AzG heeft zelf berekend dat de test voor 5 dollar op de markt gebracht kan worden.

"Terwijl landen worstelen met de coronacrisis, is het essentieel om tests te hebben waarmee snelle diagnoses gesteld kunnen worden", zegt een woordvoerder. "Zo veel levens zouden gered kunnen worden als bedrijven als Cepheid hun tests snel en betaalbaar beschikbaar stellen in alle landen."

Kritiek op Madonna vanwege verspreiden complottheorie

Een post van Madonna is aangemerkt als 'verkeerde informatie' en de video erbij is geblurd door Instagram. In het bericht op het door 15 miljoen mensen gevolgde account zei de popster dat een vaccin tegen corona er al is, maar wordt achtergehouden zodat "de rijken rijker kunnen worden".

In de geblurde video stelt een arts uit Houston dat ze 350 patiënten succesvol heeft behandeld met hydroxychloroquine, het middel dat ook door president Trump is aanbevolen. De meeste medici zijn het erover eens dat er geen bewijs is dat het middel werkt. Ook zou het gebruik ervan kunnen leiden tot hartproblemen.

De post van Madonna is inmiddels verwijderd, maar niet voordat een aantal volgers felle kritiek had gegeven. Onder hen zangeres Annie Lennox die zei te hopen dat Madonna slachtoffer was van een hack: "Dit is waanzin!!! Ik kan niet geloven dat je deze gevaarlijke kwakzalvers steunt. Hopelijk is je site gehackt en wilde je dat net gaan uitleggen."

Madonna kwam al eerder in het nieuws met controversiële uitspraken over corona. In maart noemde ze het virus in een post 'the great equalizer', de 'grote gelijkmaker'. Twee maanden later zei ze positief te zijn getest op antistoffen waardoor ze immuun zou zijn voor het virus.

Madonna bij een award-uitreiking vorig jaar

Migranten besmet op Malta

Van een groep van 94 migranten die op de Middellandse Zee zijn gered door de kustwacht van Malta, blijken er zeker 65 besmet te zijn met corona. Van negen personen is de testuitslag nog niet bekend. De migranten uit Eritrea, Marokko en Sudan waren zo'n 30 uur op zee in een kleine boot voordat ze na een noodoproep werden opgepikt door de kustwacht.

De migranten verblijven de komende weken in een opvangcentrum in quarantaine.

De migranten werden maandag naar Malta gebracht

Met de nieuwe gevallen stijgt het aantal mensen op Malta dat nu verschijnselen heeft van het virus naar 99, op een bevolking van 450.000. In totaal hebben 701 mensen covid-19 opgelopen sinds het begin van de uitbraak. Negen mensen zijn aan de gevolgen overleden.

Het eiland is voor een groot deel afhankelijk van toerisme. Terwijl op Ibiza en Mallorca - de bekendste hotspots voor feestgangers - de meeste clubs dicht zijn, worden op Malta juist vier muziekfestivals georganiseerd met een line-up van bekende Britse artiesten. Op sociale media maken sommige artiesten zich daar zorgen over.

Cijfers België blijven stijgen

De coronacijfers in België blijven stijgen. Tussen 19 en 25 juli nam het aantal besmettingen toe met gemiddeld 328 per dag. In de week daarvoor waren er nog gemiddeld 193 nieuwe besmettingen per dag. Dat komt neer op een toename met 70 procent.

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Tussen 22 en 28 juli werden dagelijks gemiddeld 23 patiënten opgenomen, de week daarvoor waren dat er gemiddeld 12. Gisteren werden 25 ziekenhuisopnames geteld.

Verreweg de meeste nieuwe gevallen doen zich voor in de provincie Antwerpen. De stad Antwerpen heeft strenge maatregelen afgekondigd om de verspreiding tegen te gaan, waaronder een avondklok van 23.30 tot 06.00 uur.

'Onwaarschijnlijk dat vaccin beschikbaar is voor medio 2021'

De Duitse minister van Onderwijs en Wetenschap Anja Karliczek noemt het niet waarschijnlijk dat een vaccin tegen corona snel breed beschikbaar zal zijn. "We moeten ervan uitgaan dat vaccins voor de bevolking pas op zijn vroegst vanaf midden volgend jaar beschikbaar zullen zijn", zei ze vandaag tijdens een persconferentie.

Er zijn vele tientallen vaccins in ontwikkeling over de hele wereld, waarvan enkele in een vergevorderd teststadium. De Duitse regering gaat drie Duitse ondernemingen financieel steunen bij de ontwikkeling van een vaccin met geld uit een speciaal onderzoeksbudget van 750 miljoen euro, maakte Karliczek bekend.

Duitsland heeft samen met Nederland en twee andere landen ook een overeenkomst met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca voor 300 tot 400 miljoen doses van een "kansrijk" coronavaccin. Dat Oxford-vaccin wordt momenteel op duizenden mensen getest. De eerste testresultaten zijn veelbelovend.

Vertraging bij doorgeven testuitslagen

Een deel van de mensen die de afgelopen dagen zijn getest op corona heeft langer dan 48 uur moeten wachten op de uitslag. Het ging om mensen die volgens het testresultaat het virus niet bij zich droegen. Mensen die positief werden getest, kregen de uitslag wel binnen 48 uur.

De GGD's streven ernaar de uitslag binnen 48 uur door te geven. Dat dat nu niet lukte, was te wijten aan een technische storing. Het ging mis bij de informatie-uitwisseling tussen het systeem waarin de uitslagen worden vastgelegd en het systeem van het landelijke coronatest-afsprakennummer, schrijft de GGD GHOR Nederland op haar website. Daardoor kon dat systeem een deel van de mensen die hadden moeten worden gebeld, niet zien.

De oorzaak wordt nog onderzocht. Intussen is er een tijdelijke oplossing gevonden om te voorkomen dat het probleem zich opnieuw voordoet.

De organisatie zegt te betreuren dat deze mensen langer in onzekerheid hebben gezeten dan gewenst.

Moskeeën verplaatsen Offerfeestgebed naar buitenlucht

De Sayidina Ibrahim-moskee in de Utrechtse wijk Kanaleneiland verplaatst het Offerfeestgebed dit jaar naar buiten, meldt RTV Utrecht. De moskee heeft toestemming gekregen om de religieuze bijeenkomst vrijdag op het nabijgelegen grasveld te organiseren.

Op het gras is plek voor 700 tot 900 personen. De moskee roept de gelovigen op om de RIVM-maatregelen in acht te nemen.

De Sayidina Ibrahim-moskee in Utrecht

De Utrechtse Sayidina Ibrahim-moskee is niet de enige die voor een gebed in de buitenlucht heeft gekozen. Onder meer in Haarlem, Tiel en Venray hebben voetbalclubs velden beschikbaar gesteld voor islamitische gebedsdiensten.

Omdat veel mensen het Offerfeest normaal met familie in Turkije of Marokko vieren maar dit jaar noodgedwongen in Nederland blijven, zijn veel moskeeën bang dat het drukker wordt dan andere jaren. In Haarlem is bij wijze van proef twee weken geleden op een trainingsveld al een gebedsdienst gehouden, waar zo'n 150 gelovigen op afkwamen.

Heathrow wil passagiers laten testen

De Londense luchthaven Heathrow heeft de Britse regering verzocht om snel een coronatest voor arriverende passagiers in te voeren. Volgens topman John Holland-Kaye riskeert het Verenigd Koninkrijk het te verliezen van andere Europese luchthavens. "Onze Europese concurrenten zijn ons vooruitgesneld met het testen van passagiers", stelt Holland-Kaye. "Het VK moet passagiers gaan testen, en snel ook."

Heathrow zag het aantal passagiers in het tweede kwartaal teruglopen met 96 procent. Het goederentransport viel terug met 30 procent.

Minister Oliver Dowden zegt de frustratie van de topman van Heathrow te begrijpen, maar hij wijst erop dat de incubatietijd van het virus lang kan zijn. "Mensen meteen testen aan de grens is geen wondermiddel."

Op Schiphol worden binnenkomende vluchten ook niet getest op corona. Vanuit de Kamer wordt erop aangedrongen om de test in te voeren voor mensen die arriveren vanuit een risicoland.

ANVR pleit voor één gezamenlijk Europees reisadvies

Er is te veel onduidelijkheid over coronaregels voor mensen die in het buitenland op vakantie gaan, zowel over de regels in het vakantieland zelf als over wat je moet doen als je weer thuiskomt, vindt Frank Oostdam van de branchevereniging voor reisondernemingen ANVR. Hij pleit voor een transparante Europese richtlijn.

"Het zou helpen als je één Europees reisadvies hebt", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Dan voorkom je een situatie dat bijvoorbeeld van iedereen die in Bulgarije aan het zwembad ligt, de Nederlanders weg moeten en de Britten en Duitsers om zich heen kijken en denken: wat gebeurt hier? Het zou veel beter zijn om dat Europees te regelen."

Oostdam begrijpt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen beleid maakt voor de eigen bevolking."Dat zeggen al die andere landen ook. Maar ik zou zeggen: maak nou een uitzondering voor het reisadvies. Dat geeft veel meer duidelijkheid."

Europese landen trekken wel gezamenlijk op als het gaat om de lijst van landen buiten de EU van waaruit reizigers welkom zijn. "Hartstikke goed. Zet dat nou door en maak er één advies van, ook als het gaat om het reisadvies binnen Europa."

Meer toeristen naar Aruba dan verwacht

In juli bezoeken in totaal zo'n 14.000 toeristen Aruba, verwacht de plaatselijke toeristenorganisatie ATA. Dat zijn er twee keer zoveel als waarop was gerekend.

Het eiland ging op 1 juli open voor toeristen uit Nederland en een aantal andere Europese landen. Op 10 juli werden de grenzen ook voor Amerikaanse toeristen geopend. Aruba is voor een groot deel van toerisme afhankelijk.

In augustus worden tussen de 19.000 en 25.000 toeristen verwacht, nog lang niet het gemiddelde bezoekersaantal voor die maand. In 2018 kwamen er meer dan een miljoen toeristen naar het eiland en daarnaast nog eens ruim 800.000 cruisepassagiers.

Tot nu toe zijn er niet veel coronabesmettingen vastgesteld op Aruba. Er zijn veertien gevallen geregistreerd. In negen gevallen betrof het toeristen.

Hadj begint, duizend pelgrims toegestaan

In Saudi-Arabië begint vandaag de hadj, de bedevaart naar Mekka die iedere gelovige moslim zeker één keer in zijn leven zou moeten maken. Normaal gesproken doen daar tussen de twee en drie miljoen mensen aan mee, maar vanwege corona is het maximaal aantal deelnemers voor dit jaar vastgesteld op duizend.

De pelgrims komen uit verschillende landen, maar wonen wel allemaal in Saudi-Arabië, zegt correspondent Daisy Mohr in het NOS Radio 1 Journaal. Via een soort loterij is bepaald wie er mee mag doen. Driehonderd plekken zijn gereserveerd voor Saudiërs die in de gezondheidszorg werken en beveiligers die corona hebben gehad en genezen zijn.

Alle deelnemers zijn vooraf op corona getest en ze moesten voor de hadj in quarantaine, eerst thuis en daarna in een hotel. "Ze zijn verdeeld in kleine groepjes en krijgen een gezondheidsadviseur. Ze hebben armbandjes gekregen om ze te kunnen tracken en hun temperatuur wordt gemeten met thermoscanners die op allerlei plekken zijn neergezet. Ook zag ik beelden van hoe er enorm is schoongemaakt van tevoren. Er zijn kosten noch moeite gespaard om het veilig te houden."

Schoonmaakwerkzaamheden de afgelopen dagen rond de Kaäba in de Grote Moskee in Mekka

Crisismanagers bereiden zich voor op 'coronadreun' bij bedrijven

Crisismanagers en interimbestuurders verwachten dat ze het druk gaan krijgen in het najaar. Als steunmaatregelen en betaalpauzes van banken aflopen, komen steeds meer bedrijven in de problemen, voorspellen crisismanagers in het Financieele Dagblad. Het economisch bureau van ING verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar toeneemt tot 4500. Als er een tweede lockdown komt, kan dat verder oplopen.

Op dit moment is het nog niet zo druk bij de interim-managers, maar het is de stilte voor de storm, zeggen managementbureaus. "De bedrijven liggen nog massaal aan het infuus", legt Jos Zandhuis van Boer&Croon uit in het FD. "En ze betalen geen belasting, want dat hoeft voorlopig niet. En ja, dan kun je ook nog wel een keer op vakantie. Dat is wat er nu volop gebeurt."

CBS: tot twee keer meer coronadoden dan geregistreerd

Het statistiekbureau heeft een nieuwe methode gebruikt om de oversterfte door corona vast te stellen. Het CBS keek naar de periode van begin maart tot eind mei en concludeert, met een kleine slag om de arm, dat er tussen de 8593 en 10.164 mensen overleden aan covid-19.

Trump verdedigt breed afgeraden middel tegen covid-19

De Amerikaanse president Trump heeft het gebruik van malariamedicijnen tegen covid-19 opnieuw verdedigd. Hydroxychloroquine werd in maart voor het eerst geopperd door Trump als mogelijk middel tegen corona. Sindsdien is in de medische wereld het inzicht gekomen dat er geen bewijs is dat het middel werkt tegen covid-19 en wordt gewaarschuwd dat het kan leiden tot hartproblemen.

Maar er zijn ook artsen die er nog wel heil in zien. Afgelopen maandag promootte een aantal artsen het gebruik van het middel in een video. Die werd door Trump onder de aandacht gebracht. "Ik denk dat dit gerespecteerde artsen zijn."

De video werd door socialemediabedrijven Facebook, YouTube en Twitter verwijderd, ook van een account van een van Trumps zonen. Een van de artsen die betrokken was bij de video uitte daarop kritiek op de "censuur": "Behandelmethoden tegen covid-19 zouden moeten worden bediscussieerd, er moet over gesproken worden tussen mensen in de medische wereld. Er mag nooit sprake van zijn dat ze worden gecensureerd, en erover wordt gezwegen."

Trump beklaagde zich er ook over dat zijn adviseurs, onder wie infectieziektendeskundige Anthony Fauci, populairder zijn dan hijzelf. "Zij worden hoog aangeslagen, maar niemand kan mij waarderen. Het moet te maken hebben met mijn persoonlijkheid."

Gezondheidseconoom: maatregelen mogen wat kosten

Bij talkshow Op1 kwam gezondheidseconoom Xander Koolman terug op de oproep die hij recent met andere deskundigen deed aan het kabinet om snel extra maatregelen te nemen. "Ons idee was om met adviezen te komen om een tweede golf te voorkomen." Het idee was om na de zomer met adviezen te komen, maar Koolman en zijn collega's konden niet langer wachten: "De snelheid van verspreiding gaat zo snel dat het weinig zin heeft om te wachten."

Met de andere experts pleitte Koolman er onder meer voor om meer te investeren in het bron- en contactonderzoek. Koolman zei daar nu over dat dat onderzoek te langzaam gaat. Bij de GGD is volgens hem hard gewerkt, "maar wij denken niet dat er voldoende urgentiebesef is en dat er genoeg middelen worden vrijgemaakt".

De gezondheidseconoom stelde dat de geschiedenis heeft geleerd dat maatregelen die je eerder neemt effectiever zijn, beter voor de gezondheid, en beter voor de economie. De maatregelen tegen corona redden ook de economie, aldus Koolman. "Het mag dus wat kosten."

'Verstandig dat kabinet afziet van mondkapjesplicht'

In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1 was Anne Wensing te gast, arts-viroloog van het UMC in Utrecht. Zij vindt het verstandig dat het kabinet afziet van een algehele plicht om in de openbare ruimte een mondkapje te dragen. Ze benadrukte dat er onvoldoende bewijs is dat het werkt en waarschuwde voor schijnveiligheid.

Daarnaast zei Wensing dat het "echt geen lolletje is" om de hele dag een mondkapje te dragen. Ook een avondklok, zoals in Antwerpen ingesteld wordt, vindt ze geen goed idee. Ze noemt het Antwerpse besluit zorgwekkend: "Een avondklok roept ook hele andere associaties op (...) Het roept een idee op van sterke inperking van vrijheden."

Wensing ging ook in op het feit dat relatief veel jongeren nu positief testen op het coronavirus. Tegen hen zou ze willen zeggen: "Ik begrijp dat het lastig is, maar je draagt wel bij aan de verspreiding, dat anderen ziek worden of misschien wel overlijden." Ook wees ze erop dat meer besmettingen nieuwe maatregelen betekenen die de economie schaden: "Het kan dan gaan om de baan van je vader of je moeder."

Nieuw liveblog

Welkom in dit liveblog. Je kunt hier de hele dag al het coronanieuws volgen. De laatste ontwikkelingen van gisteren kun je hier teruglezen.