NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Avondklok in Antwerpen • Spaanse premier noemt Britse quarantaineregel onterecht

 • Het reisadvies voor Barcelona en omgeving is aangescherpt naar code oranje.
 • 21 coronapatiënten op de intensive care, vijf meer dan gisteren.
 • 205 nieuwe besmettingen, vijf ziekenhuisopnames, een persoon overleden.
 • België schroeft sociale contacten terug naar maximaal vijf.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Nederlandse toerist zat net in vliegtuig toen reisadvies werd aangepast

  Nina zat net in het vliegtuig van Barcelona terug naar Nederland toen het reisadvies van kleurcode geel naar oranje ging. Nu is het dringende advies aan haar om bij thuis in quarantaine te gaan. "Dat houdt nogal wat in", zegt ze in de video:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nederlandse toerist zat net in vliegtuig toen reisadvies werd aangepast
 • Avondklok en contactsporten verboden in provincie Antwerpen

  In de provincie Antwerpen zijn de regels opnieuw aangescherpt vanwege het stijgende aantal coronapatiënten. Zo geldt er een avondklok en zijn contactsporten beperkt, maakten de burgemeester en gouverneur bekend na een urenlang crisisoverleg. In de stad Antwerpen en omgeving daarvan zijn alle evenementen afgelast en moeten fitnesscentra sluiten.

  Bewoners moeten tussen 23.30 uur en 06.00 uur thuis zijn, tenzij het noodzakelijk is dat ze zich verplaatsen. Bijvoorbeeld om naar het werk of naar het ziekenhuis te gaan. De maatregel geldt nog niet vanaf vanavond. Morgen worden de details van de maatregelen uitgeschreven, daarna gaan ze pas in, meldt de Belgische krant De Morgen.

  Ook worden individuele contactsporten verboden. Teamsporten zijn alleen toegestaan voor jongeren tot 18 jaar.

  Zaterdag maakte de provincie bekend dat het dragen van mondkapjes op drukke openbare plekken wordt verplicht voor iedereen boven de 12 jaar. Ook werd samenscholing van meer dan tien personen verboden. Dat werd eerder vandaag landelijk overgenomen.

 • Feyenoord test spelers en medewerkers alleen bij klachten op corona

  De KNVB wil dat spelers en medewerkers van betaaldvoetbalclubs frequent getest worden op het coronavirus, maar Feyenoord test alleen wanneer iemand aangeeft klachten te hebben.

  De voetbalbond wil dat spelers minimaal een keer per week getest worden en ook nog 24 uur voor aanvang van een wedstrijd. "Ik geloof niet dat onze dokter het daar helemaal mee eens is", zegt trainer Dick Advocaat.

  Lees hier verder:

 • Mensen verrast door verkeerde uitslag coronatest

  Zes mensen hebben een verkeerde uitslag gekregen van hun coronatest in een teststraat bij het NAC-stadion in Breda. Twee mensen bleken besmet te zijn met corona, terwijl het resultaat van het laboratorium aangaf dat ze niet besmet waren. Twee anderen bleken juist niet besmet te zijn, terwijl ze dat wel te horen hadden gekregen, meldt Omroep Brabant.

  Naast de vier mensen uit West-Brabant kregen ook twee mensen uit Zeeland een verkeerde testuitslag in Breda. De GGD en het laboratorium Microvida zeggen de fouten te betreuren.

  Alle tests werden afgenomen op 22 juni. "Dit is heel vervelend", zegt een woordvoerder van de GGD tegen Omroep Brabant. "Tussen 22 juni en 24 juli hebben medewerkers van het laboratorium Microvida uit Breda gemerkt dat enkele testuitslagen niet klopten. Het apparaat waarmee deze fout is gemaakt, wordt niet meer gebruikt."

  Volgens de GGD hebben de verkeerde uitslagen geen gevolgen gehad. "Dat kunnen we uitsluiten. Als dat anders zou zijn geweest, dan hadden we dat zeker opgemerkt in het contactonderzoek. Microvida heeft ons meteen op de hoogte gesteld en wij hebben de betrokken mensen ingelicht."

 • Transavia: passagiers moeten zelf verantwoordelijkheid nemen

  Hoewel het reisadvies voor Barcelona is aangescherpt, blijft Transavia vliegen op de stad. "Passagiers beslissen zelf en hebben een eigen verantwoordelijkheid of zij willen reizen of niet", zegt een woordvoerder van Transavia. "Daarnaast zijn er ook passagiers die voor een noodzakelijke reis naar Barcelona gaan."

  Passagiers die vanuit Barcelona naar Nederland terugkeren wordt geadviseerd na aankomst in thuisquarantaine te gaan. Reizigers kunnen hun reis zonder wijzigingskosten omboeken naar een later moment, tot twee uur voor vertrek. Passagiers die hun ticket hebben geboekt via een reisorganisatie moeten met die organisatie contact opnemen, zegt Transavia.

  De woordvoerder schat dat meer dan 2000 Transavia-passagiers momenteel in Barcelona verblijven.

 • Spaanse premier noemt Britse quarantaineregel onterecht

  De Spaanse premier Sánchez noemt het besluit van de Britse regering om uit Spanje teruggekeerde reizigers te verplichten tot een quarantaine van veertien dagen, "niet gerechtvaardigd". Volgens de premier is Spanje veel beter voorbereid op het bestrijden van het virus dan in maart. Hij zegt in contact te staan met de Britse autoriteiten om ze te verzoeken van het besluit terug te komen.

  Jaarlijks vieren miljoenen Britten vakantie in Spanje. Voor dat land is dat een belangrijke bron van inkomsten.

 • Reiskoepel: blij dat niet heel Spanje 'oranje' is

  "Ik ben blij dat niet heel Spanje op 'oranje' is gegaan", reageert voorzitter Frank Oostdam van de koepel voor reisorganisaties ANVR op het aanscherpen van het reisadvies voor Barcelona. "Ze hebben echt gekeken naar de brandhaard, en die is nadrukkelijk in Barcelona en omgeving. Dat kon je al even zien aankomen."

  Reizigers die naar landen vertrekken waarvoor code oranje geldt, kunnen normaal gesproken geen aanspraak maken op een reisverzekering.

  TUI gaat inventariseren hoeveel Nederlanders er op dit moment via de reisorganisatie in Barcelona en omgeving verblijven. Het is niet duidelijk of zij worden teruggehaald naar Nederland of een alternatief krijgen aangeboden.

 • Buitenlandse Zaken scherpt reisadvies aan voor Barcelona

  Het ministerie heeft het reisadvies voor Barcelona en randgemeenten aangepast van kleurcode geel naar oranje: alleen noodzakelijke reizen. "Het aantal covid-besmettingen is gestegen in de stad Barcelona en haar randgemeenten. Het is risico op besmetting in dit gebied is hierdoor toegenomen", schrijft het ministerie.

  Buitenlandse Zaken raadt toeristische reizen dringend af. "Als u nu in dit gebied bent, bedenk dan of u uw verblijf vroegtijdig wilt beëindigen."

  Ook voor het gewest Segrià - de stad Lleida en omgeving - geldt code oranje. Reizigers die naar Nederland terugkeren vanuit deze code oranje-gebieden, wordt dringend geadviseerd om na terugkomst veertien dagen in thuisquarantaine te gaan.

  Voor de rest van Spanje geldt code geel (let op: veiligheidsrisico's).

 • Britten breiden negatief reisadvies Spanje uit met eilanden

  Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het negatieve reisadvies dat al gold voor het Spaanse vasteland, uitgebreid met de Canarische Eilanden en de Balearen, de eilandengroep waartoe Ibiza en Mallorca behoren. Dat houdt in dat wordt afgeraden niet-noodzakelijke reizen naar Spanje te maken. Het besluit is genomen "op basis van de huidige beoordeling van het coronarisico in het land", aldus het ministerie.

  Zaterdag maakte het Britse ministerie bekend dat reizigers die vanuit Spanje naar het Verenigd Koninkrijk terugkeren verplicht veertien dagen in quarantaine moeten.

 • Vlaamse premier: grens met Nederland sluiten niet aan de orde

 • Chaos in Marokko na lockdown grote steden

  Chaos afgelopen nacht in Marokko. De regering besloot plotseling om acht grote steden in het land te sluiten. Niemand mag erin of eruit en dat leidde tot enorme opstoppingen op de wegen, want iedereen wilde naar huis of naar familie.

  Lees verder:

 • Medisch personeel wil president Bolsonaro voor Internationaal Strafhof

  Braziliaans medisch personeel wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag president Bolsonaro vervolgt voor misdaden tegen de menselijkheid, meldt persbureau AFP. Ze willen dat de Braziliaanse president wordt vervolgd vanwege de manier waarop hij de coronacrisis heeft aangepakt.

  Een groep vakbonden heeft een dossier met bewijsstukken aan het tribunaal overhandigd. Ze zeggen meer dan een miljoen zorgmedewerkers te vertegenwoordigen in het land, dat na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land is wat betreft het dodental. Brazilië telt 2,4 miljoen besmettingen en 87.000 doden.

  Volgens de bonden is Bolsonaro "crimineel nalatig geweest in zijn coronabeleid, waarmee hij de levens van zorgmedewerkers en burgers op het spel heeft gezet". Bolsonaro ligt al maanden overhoop met wetenschappers en andere bestuurders in Brazilië. Hij wordt ervan beschuldigd de ernst van de coronapandemie te bagatelliseren. Hij kreeg zelf ook corona. Daarvan is hij naar eigen zeggen hersteld.

  Het ICC is niet verplicht het verzoek in behandeling te nemen.

 • Duitsland verplicht test voor reizigers die terugkeren uit risicogebieden

  Duitsland gaat coronatests verplicht stellen voor reizigers die uit risicogebieden terugkeren, heeft minister Spahn (Volksgezondheid) bekendgemaakt. De Duitse regering wil zo een nieuwe golf besmettingen voorkomen.

  Teruggekeerde reizigers konden zich al op vrijwillige basis laten testen. Die test wordt nu dus verplicht. Bij een negatief resultaat hoeven de reizigers niet veertien dagen verplicht in afzondering. Het land beschouwt onder meer de Verenigde Staten, Turkije en Israël als risicovolle landen.

  In Duitsland zijn in totaal meer dan 205.000 mensen besmet geraakt. Er zijn 9000 patiënten aan het virus overleden. Afgelopen vrijdag steeg het aantal besmettingen met het hoogste aantal in twee maanden tijd.

 • Selectie Spaanse voetbalclub vast in hotel vanwege corona

  De selectie van voetbalclub CF Fuenlabrada zit met 28 coronagevallen vast in een hotel en loopt daardoor de kans op promotie mis. De burgemeester van La Coruña en voorzitter Javier Tebas van La Liga reageren:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Spaanse voetbalclub Fuenlabrada zit in corona-achtbaan
 • OMT morgen bijeen voor advies over mondkapjes

  Morgenochtend vergadert het Outbreak Management Team (OMT) over het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte, bevestigt een woordvoerder van het RIVM. Wat er naast de mondkapjes nog meer op de agenda staat, is volgens de woordvoerder vertrouwelijk.

  Wanneer het advies openbaar wordt, is nog onduidelijk. "Het advies gaat eerst naar het kabinet en de ministeries. Als het kabinet heeft besloten welke consequenties het aan het advies verbindt, dan wordt het advies openbaar. Het is echter onduidelijk of dat deze week nog gebeurt", zegt de woordvoerder.