liveblog
NOS Nieuws

Marokkaanse steden om middernacht op slot • Verdubbeling ziekteverzuim Tilburgs ziekenhuis

  • België verbiedt publiek bij alle sporten, in Antwerpen zijn vannacht negen cafés gesloten.
  • Het aantal coronapatiënten op de IC is de afgelopen 24 uur met twee afgenomen, naar zestien.
  • RIVM meldt hoogste aantal bevestigde besmettingen sinds 7 juni: 214.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Einde liveblog

We sluiten dit liveblog. Straks zijn we terug met een nieuw liveblog, waarin je weer de hele dag al het coronanieuws kunt volgen. Goede nacht!

Grote steden in Marokko vanaf middernacht afgesloten

In Marokko worden vanaf middernacht verschillende grote steden afgegrendeld. Persbureau Reuters en Marokkaanse media melden dat het onder meer gaat om Casablanca, Marrakesh, Fez en Tanger.

Mensen mogen de steden niet meer in en niet meer uit, zegt het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid. De maatregelen schoppen de (vakantie)plannen van veel Marokkanen in de war. Ook begint vrijdag het Offerfeest: een van de belangrijkste islamitische feestdagen en een gelegenheid om familie op te zoeken.

"Heel veel mensen waren binnen Marokko op vakantie", zegt correspondent Samira Jadir. "Zij moeten dus voor middernacht bijvoorbeeld weer in Casablanca zijn, als ze de stad nog binnen willen komen."

Vandaag meldde het ministerie dat er 633 nieuwe besmettingen bijkwamen. Dat is een van de grootste stijgingen tot nu toe.

'Spanje bereidt zich voor op rampzalige zomer'

El País schrijft dat Spanje zich voorbereidt op "een rampzalige zomer". In de onderstaande grafiek is te zien dat vorige zomer verreweg de meeste toeristen uit het Verenigd Koninkrijk kwamen.

In juli en augustus 2019 vormden zij de grootste groep: 22 procent van het totale aantal toeristen. De Fransen stonden op nummer twee met zeventien procent, Nederland op de zesde plek met vijf procent.

De Britse overheid besloot gisteren om per direct reizigers die uit Spanje terugkeren te verplichten tot twee weken thuisisolatie. Touroperator TUI schrapte vandaag alle vakantievluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Spaanse vasteland en de Canarische eilanden tot en met 9 augustus.

Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken is Spanje "een veilig land". Net als andere Europese landen heeft het land te maken met oplevingen van het virus, zegt ze. "Dat is niet uitzonderlijk."

Bestuursvoorzitter ziekenhuis Tilburg: '10 procent coronapersoneel ziek'

Tien procent van het personeel dat in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg werkte tijdens de coronacrisis is ziek. Dat zegt bestuursvoorzitter Bart Berden in het radioprogramma Dit is de Dag op NPO Radio 1. "Het ziekteverzuim is normaal gesproken vier tot vijf procent en nu is dat tot het dubbele aan toe."

Naast het hogere ziekteverzuim ziet Berden ook dat zijn personeel oververmoeid is. "Ik spreek mensen die terugkomen van vakantie en nog steeds moe zijn."

Hij schrikt ervan dat er in Nederland meer besmettingen bij komen. "We houden ons niet meer aan de regels en we doen alsof de ziekenhuizen het wel aankunnen en dat is niet zo", zegt Berden. "Als het aantal besmettingen toeneemt, dan komen er vanzelf meer mensen in het ziekenhuis. Daar kun je donder op zeggen."

Eind februari werd de eerste Nederlander met het virus opgenomen in het ETZ. De regio waar het ziekenhuis in ligt, was een van de gebieden die het zwaarst door corona werden getroffen.

Uitbraak in populaire Oostenrijkse vakantieplaats

De populaire Oostenrijkse vakantiebestemming Sankt Wolfgang worstelt met een uitbraak van het coronavirus. Restaurants en clubs moeten vroeg dicht en er wordt op aangedrongen om niet meer uit te gaan.

Persbureau DPA zegt dat er sinds vrijdag honderden mensen zijn getest. 48 tests waren positief, meldt de Kurier. Volgens de Oostenrijkse nieuwssite gaat het in meer dan dertig van de gevallen om "feestende stagiaires" die deze zomer in de toeristische sector in Sankt Wolfgang werken.

Twee cafés zijn tijdelijk gesloten. De overige kroegen en restaurants moeten om 23.00 uur dicht zijn.

Spaanse ministerie reageert op besluit VK: 'Spanje is een veilig land'

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op het besluit van de Britse overheid om per direct reizigers die uit Spanje terugkeren te verplichten tot twee weken thuisisolatie. "Spanje is een veilig land", zegt minister Arancha González Laya. "Net als andere Europese landen heeft het land te maken met oplevingen van het virus. Dat is niet uitzonderlijk."

Spanje stelt volgens haar alles in werking om de oplevingen van het virus onder controle te krijgen. Verder zijn de drie grote brandhaarden in Barcelona, Zaragoza en Lleida volgens de minister onder controle. "De Spaanse regering werkt samen met de andere Europese regeringen om de maatregelen die we nemen uit te leggen, om iedereen gerust te stellen."

Naar aanleiding van de quarantaineplicht, annuleerde touroperator TUI eerder vandaag alle vakantievluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Spanje en de Canarische eilanden tot en met 9 augustus.

Zo'n 250 man bij protest in Leeuwarden tegen coronamaatregelen

In Leeuwarden vindt een protest plaats tegen de coronamaatregelen. Volgens Omrop Fryslân zijn er ruim 250 demonstranten op de been en komen er langzaam meer bij.

De regionale omroep meldt dat lang niet iedereen de anderhalvemeterregel in acht neemt, hoewel er al meerdere keren is opgeroepen om afstand te houden. Er zijn zo'n tien handhavers aanwezig. De politie maakt zich verder geen zorgen, zegt Omrop Fryslân.

De aankondiging voor de demonstratie werd volgens organisator Martin Mourik vaak gedeeld op sociale media. De demonstranten lopen een zogenoemde vrijheidstocht door de binnenstad. Volgens Mourik is het de eerste demonstratie in Nederland tegen vrijheidsbeperkende maatregelen waarbij ook sprekers zijn.

Twee coronapatiënten minder op IC

Het aantal coronapatiënten op de IC is de afgelopen dag met twee afgenomen naar zestien. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Op andere ziekenhuisafdelingen liggen nu 67 patiënten met corona. Dat zijn er 24 minder dan gisteren.

Als het aantal nieuwe besmettingen niet verder stijgt, blijft het aantal ziekenhuisopnames beperkt, zegt voorzitter Ernst Kuipers. "Het aantal covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is momenteel lager dan op enig moment in de afgelopen maanden."

België weert vanaf morgen publiek bij alle sportactiviteiten

Bij alle binnen- en buitensporten wordt vanaf maandag in België publiek geweerd. De extra maatregel moet het fors gestegen aantal bevestigde besmettingen terugdringen, zegt sportminister Weyts tegen Belgische media.

"Met duidelijke maatregelen bieden we houvast aan sportfederaties, sportclubs en supporters", zegt de Vlaamse minister. De nieuwe coronamaatregel geldt zowel voor professionele als amateurclubs. Ook roept Weyts de betrokkenen bij binnensporten op zoveel mogelijk activiteiten naar buiten te verplaatsen.

Van 16 tot 22 juli is het aantal besmettingen in België met 71 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande week. Vooral in Antwerpen loopt het aantal mensen dat positief test op covid-19 snel op. Professor Devroey van de Vrije Universiteit Brussel roept op tot een lockdown van de Scheldestad:

Iedereen in Antwerpen van 12 jaar of ouder moet vanaf morgen overal een mondkapje bij zich hebben. Het dragen ervan wordt vooralsnog alleen verplicht op drukke plaatsen, zegt burgemeester Bart De Wever tegen Belgische media.

"Deze regel houdt rekening met de wisselende en soms onvoorspelbare situaties op straten en pleinen", legt De Wever uit. Op de website van de gemeente staan alle voorwaarden en uitzonderingen op de regel uitgelegd.

Morgen komt de Nationale Veiligheidsraad vervroegd bijeen. Volgens Belgische media ligt er bij de autoriteiten een 'code oranje'-draaiboek klaar. Als dat wordt ingevoerd worden alle sportactiviteiten waarbij fysiek contact plaatsvindt, per direct verboden.

Raveparty met 5000 bezoekers in Berlijn beëindigd

De politie in Berlijn heeft vannacht een feest met meer dan vijfduizend bezoekers beëindigd. Volgens de Berliner Zeitung ging het om een raveparty in Volkspark Hasenheide in stadsdeel Neukölln, compleet met muziek- en lichtinstallaties.

Kort na 23.00 uur vroegen politieagenten aan de feestvierders om de muziek uit te zetten. Dat deden ze niet, waarna er meer agenten werden ingeschakeld. Rond 02.30 uur riep de politie via luidsprekers de aanwezigen op om weg te gaan. Volgens een verslaggever van de krant verhuisde het gezelschap daarop naar andere delen van het park. Pas twee uur later was het park nagenoeg leeg. op een hoop bierflesjes en ander vuilnis na.

Feyenoord wil trainen met publiek

Feyenoord wil op 5 augustus een training houden in De Kuip met publiek erbij. Dat melden de Rotterdammers een dag voor de besloten eerste training van het seizoen.

Details over de openbare training volgen nog en wellicht moet er zelfs nog langer gewacht worden met het toelaten van belangstellenden, meldt Feyenoord op zijn site.

RIVM: hoogste aantal besmettingen sinds 7 juni

Het RIVM heeft vandaag het hoogste aantal besmettingen gemeld sinds 7 juni. Het zijn er 214, tegenover 137 positieve tests gisteren. Deze week lieten de cijfers schommelingen zien: van 185 op maandag naar 161 op woensdag en 191 op vrijdag. Er zijn twee ziekenhuisopnames bij gekomen.

Er kan een vertekend beeld ontstaan door de dagelijkse cijfers. Het RIVM registreert hoeveel positieve meldingen er op een dag binnenkomen, maar daar kunnen ook oudere gevallen tussen zitten die pas later worden gemeld.

In Rotterdam zijn absoluut gezien de meeste besmettingen bij gekomen: 49. Daarna volgt Amsterdam met 28.

TUI schrapt tot 9 augustus vluchten vanuit Verenigd Koninkrijk naar Spanje

In reactie op de Britse quarantaineplicht voor mensen die uit Spanje komen, heeft touroperator TUI tot en met 9 augustus alle vakantievluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Spanje en de Canarische eilanden geannuleerd.

Een woordvoerder van TUI in Duitsland zegt tegen de NOS dat de beslissing vooralsnog geen gevolgen heeft voor vluchten vanuit Duitsland, Nederland en België. "Het gaat alleen om vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Spanje en de Canarische eilanden."

Britten die op vakantie zijn in Spanje, zijn volgens persbureau Reuters gefrustreerd. "Iedereen is in paniek, omdat de beslissing zo plotseling is genomen", zegt Emily Harrison, een van de reizigers. Harrison reist terug van Madrid naar Londen en moet nu twee weken in zelfquarantaine.

Volgens correspondent Rop Zoutberg komen steeds meer landen met maatregelen. Hij raadt toeristen in Spanje aan om de lokale kranten nauwgezet in de gaten te houden, net als de Spaanse publieke omroep. EasyJet en British Airways lieten zaterdag weten dat ze niet van plan zijn om de komende dagen vluchten naar Spanje te annuleren.

Arrestaties bij nieuwe protesten tegen Netanyahu

Bij protesten in Jeruzalem tegen premier Netanyahu zijn zeker twaalf mensen gearresteerd. De politie zette waterkanonnen in om de mensenmassa uit elkaar te drijven. Ook in andere delen van Israël werden arrestaties verricht.

Er is de afgelopen weken al veel geprotesteerd in het land. De betogers zijn ontevreden over de manier waarop Netanyahu de coronacrisis heeft aangepakt.

Politie stopt illegaal feest onder snelweg A1 bij Deventer

De politie in Deventer heeft vannacht een einde gemaakt aan een illegaal feest onder de A1-brug over de IJssel bij Deventer. Dat meldt De Stentor.

Bij het feest in de buitenlucht waren meer dan 150 personen aanwezig. De politiewoordvoerder zegt tegen de regionale krant dat het feest "rustig is beëindigd". Alle bezoekers zouden zonder problemen van het terrein zijn vertrokken.

Tegen de organisator van het illegale feest is proces-verbaal opgemaakt.

Groep uit kroeg gezet in Renesse, man slaat beveiliger

Een beveiliger van een café in Renesse is geslagen nadat hij enkele bezoekers uit de zaak had gezet, omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden. De politie meldt op Twitter dat het de 21-jarige man vervolgens heeft aangehouden voor mishandeling.

De verdachte was even daarvoor met een aantal anderen uit het café gezet, omdat ze niet aan hun tafel bleven zitten, rondliepen en aan het zingen en dansen waren. De groep werd door de beveiliging gevraagd zich aan de regels te houden. Toen ze niet wilden luisteren, werd ze gevraagd de kroeg te verlaten.

Buiten op het terras ging de 21-jarige man in discussie met de beveiliger, waarop de man de beveiliger zou hebben geslagen. Hij bleek na een ademtest onder invloed van alcohol.

Aantal coronabesmettingen in België loopt op, Antwerpen sluit negen cafés

Van 16 juli tot 22 juli is het aantal besmettingen in België met 71 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande week. Gemiddeld komt het cijfer uit op 255,3 besmettingen per dag, blijkt uit het coronadashboard van het Belgische instituut Sciensano.

In Antwerpen steeg het aantal geregistreerde coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen met 805. Vijf keer meer dan het aantal besmettingen in de week daarvoor. De politie in Antwerpen sloot afgelopen nacht negen cafés waar de coronamaatregelen niet goed werden nageleefd, meldt burgemeester Bart De Wever op Twitter.

Op Twitter roept de Vlaamse viroloog Marc van Ranst op om even geen bezoek te brengen aan de stad Antwerpen:

Recordaantal coronadoden in Australië

In Australië zijn de afgelopen 24 uur tien mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het is de dodelijkste dag voor het land sinds de uitbraak van het virus. Ook het aantal besmettingen neemt toe, ondanks een verregaande lockdown.

Het totale aantal coronadoden is gestegen tot 155. In de zuidoostelijke staat Victoria, waar ook de stad Melbourne ligt, zijn het afgelopen etmaal ruim 450 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Deelstaatpremier Daniel Andrews van Victoria zei tegen persbureau AFP dat een man van 40 is bezweken aan het virus. Dat is het jongste slachtoffer in Australië tot nu toe. In Victoria zijn op zaterdag ruim 40.000 testen uitgevoerd. "Verreweg het hoogste aantal testen op een dag", aldus Andrews.

In totaal zijn 14.000 Australiërs besmet geraakt. Het land werd aanvankelijk niet hard getroffen, maar een tweede golf lijkt nu harder toe te slaan. Mondkapjes zijn verplicht in de stad en Victoria is praktisch geheel afgesloten van de rest van het land. Ongeveer vijf miljoen mensen in het gebied rondom Melbourne zitten sinds twee weken in lockdown.

Ruim 170 werknemers op Duits bedrijf besmet met coronavirus

Zeker 174 seizoensarbeiders die helpen met de oogst op een landbouwbedrijf in Mamming in Duitse deelstaat Beieren zijn besmet met het coronavirus. Dat meldt het radiostation Antenne Bayern zondagochtend na een bericht van de autoriteiten in het district Dingolfing-Landau.

De hele boerderij is onder quarantaine geplaatst en wordt bewaakt door een beveiligingsbedrijf.

Curaçao: negatief reisadvies voor Sint-Maarten

Curaçao heeft een negatief reisadvies afgegeven voor Curaçaoënaars die naar Sint-Maarten willen reizen. Iedereen die van Curaçao naar Sint-Maarten vliegt, doet dat vanaf nu op eigen risico.

Het aantal coronabesmettingen op Sint-Maarten is in een paar dagen tijd fors gestegen: tussen dinsdag en vrijdag kwamen er achttien gevallen bij.

In totaal zijn er op Sint Maarten voor zover bekend 95 mensen besmet geraakt met het coronavirus. 15 personen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Suriname draait versoepeling coronamaatregelen deels terug

In Suriname loopt het aantal besmettingen weer op. Daarom heeft president Chan Santokhi besloten de versoepeling van de maatregelen deels terug te draaien.

In een televisietoespraak zei de president dat het uitgaansverbod wordt verlengd met een uur en dat maximaal vijf personen mogen samenkomen. Ook worden het dragen van een mondkapje, het houden van anderhalve meter afstand en het regelmatig wassen van handen verplicht gesteld.

Suriname is voorzichtig, omdat het land maar weinig IC-plekken telt. Momenteel liggen er zeven patiënten op de intensive care. Het aanscherpen van de maatregelen is nu vooral belangrijk omdat er een tekort aan isolatie- en quarantainecapaciteit dreigt.

Het aantal positief geteste mensen in Suriname staat op 1381. 853 mensen zijn genezen en 23 personen zijn overleden.

Welkom in het liveblog

Welkom in het liveblog van zondag 26 juli. Het liveblog van gisteren vind je hier.