NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Dodental wereldwijd onverminderd hoog • Duitsland en Frankrijk scherper op risicolanden

Liveblog gesloten
 • OMT gevraagd naar advies over corona-tests voor reizigers uit risicogebieden

  Het Outbreak Management Team (OMT) gaat naast een advies over een eventuele mondkapjesplicht ook kijken of het wenselijk is om reizigers uit coronabrandhaarden bij aankomst in Nederland te laten testen op het virus. Op die manier zouden ze dan minder lang in quarantaine hoeven. Nu moeten mensen die uit een risicogebied komen twee weken thuisblijven en worden reizigers alleen getest als ze klachten hebben en ze zichzelf melden.

  Minister De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat hij wil nagaan of het "asymptomatisch testen van reizigers uit risicogebieden een effectieve maatregel is om de import van het coronavirus uit deze gebieden te voorkomen".

  In Nieuwsuur pleitten Kamerleden voor strengere regels. Als het aan D66'er Paternotte ligt, worden reizigers op de luchthaven meteen getest. CDA-Kamerlid Van den Berg vindt het belangrijk dat ook mensen zonder klachten worden getest.

  Vandaag besloten Frankrijk en Duitsland om burgers die terugkomen van een reis uit een coronabrandhaard preventief op het virus te controleren.

 • Pop-upcamping forteiland Pampus alweer dicht

  Archieffoto vanuit de lucht van Fort Pampus Pmblom / Wikimedia Commons

  De gemeente Gooische Meren heeft de onlangs geopende camping op het eiland Pampus per direct gesloten. Volgens de gemeente kunnen hulpdiensten niet snel genoeg op het eiland komen, schrijven lokale media. Vanuit Muiden is het drie kilometer varen naar het forteiland.

  De camping was deze maand geopend om tijdens de coronacrisis inkomsten te genereren en het fortmuseum open te kunnen houden. De organisatie was alvast begonnen terwijl de aanvraag voor de vergunning nog liep.

  De initiatiefnemer snapt niet dat er overdag wel bezoekers naar Pampus mogen komen, maar dat het 's nachts bezwaarlijk is. Bovendien zegt de initiatiefnemer tegen Bussums Nieuws dat hij goed voorbereid is voor calamiteiten. "We hebben snelle boten om bij noodgevallen terug te varen, er zijn blusinstallaties en allerlei protocollen."

 • Dodental wereldwijd blijft onverminderd hoog

  Terwijl in West-Europa op dit moment relatief weinig coronadoden vallen, maakt covid-19 op andere plekken in de wereld nog onverminderd veel slachtoffers.

  De Wereldgezondheidsorganisatie telde het laatste etmaal 9753 doden. Dat is het hoogste dodental sinds 30 april, toen er 9797 mensen omkwamen door corona. Gemiddeld zijn er deze maand dagelijks zo'n 5000 geregistreerde coronadoden wereldwijd.

  De meeste slachtoffers vielen de afgelopen 24 uur in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Zuid-Afrika. Wereldwijd zijn volgens officiële cijfers 628.903 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus.

 • Na strijd tegen IS nu gevecht tegen corona

  Jarenlang vochten ze tegen strijders van Islamitische Staat, nu helpen Iraakse sjiieten vrijwillig mee om de lichamen van corona-slachtoffers te begraven. Dat gebeurt op een speciale begraafplaats net buiten de heilige stad Najaf. De laatste vier maanden zijn hier meer dan 3000 mensen begraven, bij andere begraafplaatsen worden de lichamen van gestorven corona-patiënten geweigerd.

  In Irak leidt het virus tot stigmatisering en er is een diepgeworteld wantrouwen jegens het gezondheidssysteem, zegt een journalist van persbureau AP, die afreisde naar Najaf en een fotoreportage maakte bij de begraafplaats.

  1/3 Leden van de sjiitische Imam Ali-brigade halen lichamen van een truck bij de speciale corona-begraafplaats AP
  2/3 Een van de vrijwilligers wordt bespoten met een desinfecterende spray om besmetting te voorkomen AP
  3/3 Een sjiitische geestelijke bidt bij het lichaam van een corona-slachtoffer AP
 • Gezondheidspsycholoog Andrea Evers: mondkapje kan signaalfunctie hebben

  Ook bij EenVandaag ging het over de discussie rond het wel of niet verplichten van mondkapjes in de openbare ruimte. Hoogleraar Andrea Evers zegt dat vanuit de gedragswetenschap is aangetoond dat de mondkapjes een psychologisch effect hebben. "Het heeft een soort signaalfunctie. Het mondkapje herinnert ons aan het coronavirus, waar we natuurlijk ook wat moe van zijn. Die signaalfunctie is heel belangrijk om ons eraan te herinneren dat we bijvoorbeeld afstand moeten houden."

 • Lokale maatregelen in woonzorgcentrum Goes na corona-haard

  Medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen in Goes dragen extra bescherming na een lokale uitbraak van corona. "Ik denk dat je het lokaal moet bekijken en moet beslissen wat nodig is voor het woonzorgcentrum" zegt Wilko Clarijs, crisiscoördinator van de Zeeuwse zorggroep Ter Weel op NPO Radio 1.

 • Defect gen gevonden dat corona verergert

  Hoe kan het dat twee jonge broers ernstig ziek werden door corona, terwijl normaal gesproken jonge mensen alleen milde klachten krijgen? Op die vraag probeerden onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen een antwoord te vinden, en ze kwamen uit op een defect op het gen TLR7 op het X-chromosoom.

  Dat gen helpt bij het herkennen van ziekteverwekkers en het activeren van het afweersysteem; het speelt bij het coronavirus kennelijk een essentiële rol. Lees hier verder:

 • Duitsland en Frankrijk screenen mensen uit risicolanden

  De Duitse en Franse autoriteiten verscherpen de maatregelen voor mensen die terugkeren uit risicolanden. In Duitsland moeten zij zich op de luchthaven verplicht laten testen. Ze mogen er ook voor kiezen om twee weken in quarantaine te gaan. De minister van Volksgezondheid van Berlijn zegt dat iedereen die geen negatief testresultaat kan laten zien, hoe dan ook twee weken binnen moet blijven.

  Op de website van het Duitse Robert Koch-instituut staat een lijst met risicolanden. Nederland staat er niet op. Mensen uit landen die niet op de lijst staan, krijgen de mogelijkheid om zich binnen drie dagen gratis te laten testen.

  In Frankrijk worden de maatregelen ook aangescherpt. Daar moeten Fransen of mensen die een huis in Frankrijk hebben en terugkeren uit zestien 'rode landen' verplicht een coronatest ondergaan op het vliegveld, heeft premier Castex bekendgemaakt. Het gaat om onder meer Algerije, Brazilië, India, Israël, Turkije, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Soortgelijke maatregelen worden ook genomen bij zeehavens. Als mensen mensen al voor vertrek getest zijn, is een test in Frankrijk niet meer nodig. Eerder werd ook Marokko gemeld, maar dat blijkt niet het geval.

  Frankrijk raadt zijn inwoners bovendien aan niet naar de Spaanse regio Catalonië af te reizen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zei de premier.

 • Tweede Kamer half augustus terug van reces voor debat coronavirus

  De Tweede Kamer komt half augustus terug van reces voor een debat over het coronavirus. SP, PvdA en GroenLinks wilden komende week al een spoeddebat met minister De Jonge, maar daar is geen meerderheid voor.

  Het debat staat nu gepland op 12 augustus. Deze week meldde het RIVM een flinke stijging van het aantal besmettingen.

  Een Kamermeerderheid vroeg het kabinet gisteren om een nieuw OMT-advies over mondkapjes, nu de meningen van wetenschappers zo uiteenlopen en burgemeesters ook niet op één lijn zitten over te nemen maatregelen.

  Het kabinet benadrukt dat wetenschappelijk niet is aangetoond dat mondkapjes beter werken en dat ze niet in de plaats van andere maatregelen kunnen komen, maar Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet eerder vandaag weten dat het kabinet het OMT wel om nieuw advies zal vragen. Grapperhaus en voorzitter Bruls van de veiligheidsregio's hadden vanmorgen een gesprek over de ontwikkelingen van het coronavirus. Kijk hier terug wat ze na afloop erover zeiden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mondkapjes niet landelijk verplicht, wel een onderzoek
 • Bijna alle dierentuinen wankelen, verzoek om steunpakket

  De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen heeft het ministerie van Landbouw gevraagd om een noodpakket van 110 miljoen euro. Door de coronacrisis en alle benodigde maatregelen hebben 27 van de ruim 30 Nederlandse dierenparken het financieel erg zwaar, meldt EenVandaag. Naar schatting lijden ze een gezamenlijk verlies van 150 miljoen euro. "Zonder overheidshulp gaan we het gewoon niet redden", zegt de vereniging.

  Onder de dierentuinen die het moeilijk hebben zijn Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, de Apenheul in Apeldoorn, Wildlands in Emmen en Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

  De dierentuinvereniging waarschuwt voor de gevolgen voor de dieren, als dierentuinen moeten sluiten. "In totaal hebben we het over zo'n 1000 diersoorten en 100.000 dieren in Nederlandse dierentuinen", zegt directeur Liesette de Ruigh tegen EenVandaag. "Het gaat nog jaren duren om hiervan te herstellen." De dierentuinen waren na de uitbraak van het coronavirus enkele weken dicht. Sinds ze weer open zijn, kunnen de parken een beperkt aantal gasten verwelkomen.

 • RIVM: 191 nieuwe besmettingen vastgesteld

  Nog eens 191 mensen zijn positief getest op covid-19, blijkt uit de meest recente gegevens van het RIVM. Het is de hoogste dagelijkse aantal besmettingen sinds 12 juni. Het aantal besmette personen per 100.000 inwoners is 1,1. Het verschil met de afgelopen dagen is overigens niet heel groot. Maandag waren het er 185, dinsdag 163, woensdag 161 en gisteren weer 163.

  In Rotterdam was de dagelijkse toename van alle gemeentes het grootst, daar zijn de afgelopen 24 uur 49 nieuwe besmettingen gemeld.

  Vorige week lagen er 88 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 15 op de intensive care. Nu zijn er 91 covidpatiënten opgenomen, zeventien daarvan liggen op de IC. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de crisis lagen er meer dan 4500 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan ruim 1400 op de intensive care.

 • Extra teststraat in Arnhem vanwege drukte Gelderse GGD's

  In de teststraten van de Gelderse GGD's is het druk. "We zijn deze week drukker met testen dan we ooit eerder zijn geweest tijdens de coronaperiode", zegt een woordvoerder van de GGD tegen Omroep Gelderland. "In Arnhem hebben we zelfs een extra straat geopend. Daardoor kunnen we de drukte nog aan."

  De aanmelding voor een coronatest loopt via het landelijk aanmeldpunt. Er zijn daardoor geen exacte cijfers per regio, maar duidelijk is wel dat op de meeste locaties het aantal testen per dag met meerdere tientallen is toegenomen.

  "Het aantal testen dat we aankunnen, hangt een beetje af van wie er op een dag allemaal een afspraak hebben", zegt Marcel Hoff, crisiscoördinator bij de GGD Gelderland-Zuid. "Een test bij kinderen of mensen die meer informatie nodig hebben duurt langer. We kunnen er in theorie maximaal 160 per dag, per locatie doen. In de praktijk zitten we eerder op zo'n 130 à 140 testen."

 • Jong AZ-speler besmet met coronavirus

  Ruim een maand voor de start van de Keuken Kampioen Divisie is een speler van Jong AZ positief getest op het coronavirus. De speler, van wie de naam niet bekend is gemaakt, vertoonde geen symptomen en had geen klachten, maar bleek het virus wel bij zich te dragen. Hij is per direct in thuisquarantaine geplaatst.

 • Felle kritiek op sluiting openbare scholen Zuid-Afrika

  Vanaf maandag gaan alle openbare scholen in Zuid-Afrika voor zeker vier weken dicht. Dat besluit van president Ramaphosa leidt tot felle kritiek, legt NOS-correspondent Elles van Gelder uit. "Het gaat alleen om de openbare scholen, de privéscholen mogen het zelf beslissen. En veel Zuid-Afrikanen vinden dat oneerlijk."

  De branchevereniging van privéscholen zei vanmorgen dat hun scholen openblijven. Op de duurdere privéscholen zitten vooral witte kinderen en het openbare onderwijs wordt voornamelijk gevolgd door zwarte leerlingen. Critici zeggen dat de ongelijkheid door dit besluit alleen maar groeit. "Want de rijke kinderen kunnen doorleren en de armere kinderen moeten thuisblijven", vat Van Gelder de kritiek samen.

  Daar staat tegenover dat veel leraren in het openbare onderwijs juist blij zijn met de sluiting. Van Gelder: "Zij voelen zich niet veilig en veel onderwijzers zijn ook besmet geraakt."

  Het aantal bevestigde besmettingen in Zuid-Afrika is opgelopen tot boven de 400.000. Ruim 6000 inwoners zijn overleden aan het virus, de werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk een stuk hoger.

  Twee wetenschappers die het Zuid-Afrikaanse kabinet adviseren, hebben openlijk kritiek geuit op het beleid van de president. Die zegt dat hij met zijn maatregelen de economie zo veel mogelijk draaiende wil houden. "Maar de wetenschappers schrijven: waarom sluit je de scholen terwijl je met 100 procent van de ov-capaciteit draait? Ze vinden dat de president te veel luistert naar lobbygroepen."

 • 'Slachthuismedewerker besmette anderen op 8 meter afstand'

  Een medewerker van het slachthuis in Rheda-Wiedenbrück, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft het coronavirus over een afstand van zeker acht meter overgedragen. Dat was mogelijk door de bijzondere omstandigheden in het slachthuis.

  Zo concluderen onderzoekers in een nieuwe studie naar de uitbraak in de vestiging van vleesverwerker Tönnies in juni. Het onderzoeksresultaat staat in een gezamenlijke studie van het Helmholtz Centrum voor Infectieonderzoek, de Universitaire Kliniek Hamburg-Eppendorf en het Leibniz Instituut voor Experimentele Virologie.

  Lees verder: