liveblog
NOS NieuwsAangepast

Dodental wereldwijd onverminderd hoog • Duitsland en Frankrijk scherper op risicolanden

liveblog gesloten

OMT gevraagd naar advies over corona-tests voor reizigers uit risicogebieden

Het Outbreak Management Team (OMT) gaat naast een advies over een eventuele mondkapjesplicht ook kijken of het wenselijk is om reizigers uit coronabrandhaarden bij aankomst in Nederland te laten testen op het virus. Op die manier zouden ze dan minder lang in quarantaine hoeven. Nu moeten mensen die uit een risicogebied komen twee weken thuisblijven en worden reizigers alleen getest als ze klachten hebben en ze zichzelf melden.

Minister De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat hij wil nagaan of het "asymptomatisch testen van reizigers uit risicogebieden een effectieve maatregel is om de import van het coronavirus uit deze gebieden te voorkomen".

In Nieuwsuur pleitten Kamerleden voor strengere regels. Als het aan D66'er Paternotte ligt, worden reizigers op de luchthaven meteen getest. CDA-Kamerlid Van den Berg vindt het belangrijk dat ook mensen zonder klachten worden getest.

Vandaag besloten Frankrijk en Duitsland om burgers die terugkomen van een reis uit een coronabrandhaard preventief op het virus te controleren.

Pop-upcamping forteiland Pampus alweer dicht

Archieffoto vanuit de lucht van Fort Pampus

De gemeente Gooische Meren heeft de onlangs geopende camping op het eiland Pampus per direct gesloten. Volgens de gemeente kunnen hulpdiensten niet snel genoeg op het eiland komen, schrijven lokale media. Vanuit Muiden is het drie kilometer varen naar het forteiland.

De camping was deze maand geopend om tijdens de coronacrisis inkomsten te genereren en het fortmuseum open te kunnen houden. De organisatie was alvast begonnen terwijl de aanvraag voor de vergunning nog liep.

De initiatiefnemer snapt niet dat er overdag wel bezoekers naar Pampus mogen komen, maar dat het 's nachts bezwaarlijk is. Bovendien zegt de initiatiefnemer tegen Bussums Nieuws dat hij goed voorbereid is voor calamiteiten. "We hebben snelle boten om bij noodgevallen terug te varen, er zijn blusinstallaties en allerlei protocollen."

Dodental wereldwijd blijft onverminderd hoog

Terwijl in West-Europa op dit moment relatief weinig coronadoden vallen, maakt covid-19 op andere plekken in de wereld nog onverminderd veel slachtoffers.

De Wereldgezondheidsorganisatie telde het laatste etmaal 9753 doden. Dat is het hoogste dodental sinds 30 april, toen er 9797 mensen omkwamen door corona. Gemiddeld zijn er deze maand dagelijks zo'n 5000 geregistreerde coronadoden wereldwijd.

De meeste slachtoffers vielen de afgelopen 24 uur in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Zuid-Afrika. Wereldwijd zijn volgens officiële cijfers 628.903 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus.

Na strijd tegen IS nu gevecht tegen corona

Jarenlang vochten ze tegen strijders van Islamitische Staat, nu helpen Iraakse sjiieten vrijwillig mee om de lichamen van corona-slachtoffers te begraven. Dat gebeurt op een speciale begraafplaats net buiten de heilige stad Najaf. De laatste vier maanden zijn hier meer dan 3000 mensen begraven, bij andere begraafplaatsen worden de lichamen van gestorven corona-patiënten geweigerd.

In Irak leidt het virus tot stigmatisering en er is een diepgeworteld wantrouwen jegens het gezondheidssysteem, zegt een journalist van persbureau AP, die afreisde naar Najaf en een fotoreportage maakte bij de begraafplaats.

  • AP
    Leden van de sjiitische Imam Ali-brigade halen lichamen van een truck bij de speciale corona-begraafplaats
  • AP
    Een van de vrijwilligers wordt bespoten met een desinfecterende spray om besmetting te voorkomen
  • AP
    Een sjiitische geestelijke bidt bij het lichaam van een corona-slachtoffer

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers: mondkapje kan signaalfunctie hebben

Ook bij EenVandaag ging het over de discussie rond het wel of niet verplichten van mondkapjes in de openbare ruimte. Hoogleraar Andrea Evers zegt dat vanuit de gedragswetenschap is aangetoond dat de mondkapjes een psychologisch effect hebben. "Het heeft een soort signaalfunctie. Het mondkapje herinnert ons aan het coronavirus, waar we natuurlijk ook wat moe van zijn. Die signaalfunctie is heel belangrijk om ons eraan te herinneren dat we bijvoorbeeld afstand moeten houden."

Lokale maatregelen in woonzorgcentrum Goes na corona-haard

Medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen in Goes dragen extra bescherming na een lokale uitbraak van corona. "Ik denk dat je het lokaal moet bekijken en moet beslissen wat nodig is voor het woonzorgcentrum" zegt Wilko Clarijs, crisiscoördinator van de Zeeuwse zorggroep Ter Weel op NPO Radio 1.

Defect gen gevonden dat corona verergert

Hoe kan het dat twee jonge broers ernstig ziek werden door corona, terwijl normaal gesproken jonge mensen alleen milde klachten krijgen? Op die vraag probeerden onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen een antwoord te vinden, en ze kwamen uit op een defect op het gen TLR7 op het X-chromosoom.

Dat gen helpt bij het herkennen van ziekteverwekkers en het activeren van het afweersysteem; het speelt bij het coronavirus kennelijk een essentiële rol. Lees hier verder:

Duitsland en Frankrijk screenen mensen uit risicolanden

De Duitse en Franse autoriteiten verscherpen de maatregelen voor mensen die terugkeren uit risicolanden. In Duitsland moeten zij zich op de luchthaven verplicht laten testen. Ze mogen er ook voor kiezen om twee weken in quarantaine te gaan. De minister van Volksgezondheid van Berlijn zegt dat iedereen die geen negatief testresultaat kan laten zien, hoe dan ook twee weken binnen moet blijven.

Op de website van het Duitse Robert Koch-instituut staat een lijst met risicolanden. Nederland staat er niet op. Mensen uit landen die niet op de lijst staan, krijgen de mogelijkheid om zich binnen drie dagen gratis te laten testen.

In Frankrijk worden de maatregelen ook aangescherpt. Daar moeten Fransen of mensen die een huis in Frankrijk hebben en terugkeren uit zestien 'rode landen' verplicht een coronatest ondergaan op het vliegveld, heeft premier Castex bekendgemaakt. Het gaat om onder meer Algerije, Brazilië, India, Israël, Turkije, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Soortgelijke maatregelen worden ook genomen bij zeehavens. Als mensen mensen al voor vertrek getest zijn, is een test in Frankrijk niet meer nodig. Eerder werd ook Marokko gemeld, maar dat blijkt niet het geval.

Frankrijk raadt zijn inwoners bovendien aan niet naar de Spaanse regio Catalonië af te reizen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zei de premier.

Tweede Kamer half augustus terug van reces voor debat coronavirus

De Tweede Kamer komt half augustus terug van reces voor een debat over het coronavirus. SP, PvdA en GroenLinks wilden komende week al een spoeddebat met minister De Jonge, maar daar is geen meerderheid voor.

Het debat staat nu gepland op 12 augustus. Deze week meldde het RIVM een flinke stijging van het aantal besmettingen.

Een Kamermeerderheid vroeg het kabinet gisteren om een nieuw OMT-advies over mondkapjes, nu de meningen van wetenschappers zo uiteenlopen en burgemeesters ook niet op één lijn zitten over te nemen maatregelen.

Het kabinet benadrukt dat wetenschappelijk niet is aangetoond dat mondkapjes beter werken en dat ze niet in de plaats van andere maatregelen kunnen komen, maar Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet eerder vandaag weten dat het kabinet het OMT wel om nieuw advies zal vragen. Grapperhaus en voorzitter Bruls van de veiligheidsregio's hadden vanmorgen een gesprek over de ontwikkelingen van het coronavirus. Kijk hier terug wat ze na afloop erover zeiden:

Mondkapjes niet landelijk verplicht, wel een onderzoek

Bijna alle dierentuinen wankelen, verzoek om steunpakket

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen heeft het ministerie van Landbouw gevraagd om een noodpakket van 110 miljoen euro. Door de coronacrisis en alle benodigde maatregelen hebben 27 van de ruim 30 Nederlandse dierenparken het financieel erg zwaar, meldt EenVandaag. Naar schatting lijden ze een gezamenlijk verlies van 150 miljoen euro. "Zonder overheidshulp gaan we het gewoon niet redden", zegt de vereniging.

Onder de dierentuinen die het moeilijk hebben zijn Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, de Apenheul in Apeldoorn, Wildlands in Emmen en Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

De dierentuinvereniging waarschuwt voor de gevolgen voor de dieren, als dierentuinen moeten sluiten. "In totaal hebben we het over zo'n 1000 diersoorten en 100.000 dieren in Nederlandse dierentuinen", zegt directeur Liesette de Ruigh tegen EenVandaag. "Het gaat nog jaren duren om hiervan te herstellen." De dierentuinen waren na de uitbraak van het coronavirus enkele weken dicht. Sinds ze weer open zijn, kunnen de parken een beperkt aantal gasten verwelkomen.

RIVM: 191 nieuwe besmettingen vastgesteld

Nog eens 191 mensen zijn positief getest op covid-19, blijkt uit de meest recente gegevens van het RIVM. Het is de hoogste dagelijkse aantal besmettingen sinds 12 juni. Het aantal besmette personen per 100.000 inwoners is 1,1. Het verschil met de afgelopen dagen is overigens niet heel groot. Maandag waren het er 185, dinsdag 163, woensdag 161 en gisteren weer 163.

In Rotterdam was de dagelijkse toename van alle gemeentes het grootst, daar zijn de afgelopen 24 uur 49 nieuwe besmettingen gemeld.

Vorige week lagen er 88 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 15 op de intensive care. Nu zijn er 91 covidpatiënten opgenomen, zeventien daarvan liggen op de IC. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de crisis lagen er meer dan 4500 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan ruim 1400 op de intensive care.

Extra teststraat in Arnhem vanwege drukte Gelderse GGD's

In de teststraten van de Gelderse GGD's is het druk. "We zijn deze week drukker met testen dan we ooit eerder zijn geweest tijdens de coronaperiode", zegt een woordvoerder van de GGD tegen Omroep Gelderland. "In Arnhem hebben we zelfs een extra straat geopend. Daardoor kunnen we de drukte nog aan."

De aanmelding voor een coronatest loopt via het landelijk aanmeldpunt. Er zijn daardoor geen exacte cijfers per regio, maar duidelijk is wel dat op de meeste locaties het aantal testen per dag met meerdere tientallen is toegenomen.

"Het aantal testen dat we aankunnen, hangt een beetje af van wie er op een dag allemaal een afspraak hebben", zegt Marcel Hoff, crisiscoördinator bij de GGD Gelderland-Zuid. "Een test bij kinderen of mensen die meer informatie nodig hebben duurt langer. We kunnen er in theorie maximaal 160 per dag, per locatie doen. In de praktijk zitten we eerder op zo'n 130 à 140 testen."

Jong AZ-speler besmet met coronavirus

Ruim een maand voor de start van de Keuken Kampioen Divisie is een speler van Jong AZ positief getest op het coronavirus. De speler, van wie de naam niet bekend is gemaakt, vertoonde geen symptomen en had geen klachten, maar bleek het virus wel bij zich te dragen. Hij is per direct in thuisquarantaine geplaatst.

Felle kritiek op sluiting openbare scholen Zuid-Afrika

Vanaf maandag gaan alle openbare scholen in Zuid-Afrika voor zeker vier weken dicht. Dat besluit van president Ramaphosa leidt tot felle kritiek, legt NOS-correspondent Elles van Gelder uit. "Het gaat alleen om de openbare scholen, de privéscholen mogen het zelf beslissen. En veel Zuid-Afrikanen vinden dat oneerlijk."

De branchevereniging van privéscholen zei vanmorgen dat hun scholen openblijven. Op de duurdere privéscholen zitten vooral witte kinderen en het openbare onderwijs wordt voornamelijk gevolgd door zwarte leerlingen. Critici zeggen dat de ongelijkheid door dit besluit alleen maar groeit. "Want de rijke kinderen kunnen doorleren en de armere kinderen moeten thuisblijven", vat Van Gelder de kritiek samen.

Daar staat tegenover dat veel leraren in het openbare onderwijs juist blij zijn met de sluiting. Van Gelder: "Zij voelen zich niet veilig en veel onderwijzers zijn ook besmet geraakt."

Het aantal bevestigde besmettingen in Zuid-Afrika is opgelopen tot boven de 400.000. Ruim 6000 inwoners zijn overleden aan het virus, de werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk een stuk hoger.

Twee wetenschappers die het Zuid-Afrikaanse kabinet adviseren, hebben openlijk kritiek geuit op het beleid van de president. Die zegt dat hij met zijn maatregelen de economie zo veel mogelijk draaiende wil houden. "Maar de wetenschappers schrijven: waarom sluit je de scholen terwijl je met 100 procent van de ov-capaciteit draait? Ze vinden dat de president te veel luistert naar lobbygroepen."

'Slachthuismedewerker besmette anderen op 8 meter afstand'

Een medewerker van het slachthuis in Rheda-Wiedenbrück, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft het coronavirus over een afstand van zeker acht meter overgedragen. Dat was mogelijk door de bijzondere omstandigheden in het slachthuis.

Zo concluderen onderzoekers in een nieuwe studie naar de uitbraak in de vestiging van vleesverwerker Tönnies in juni. Het onderzoeksresultaat staat in een gezamenlijke studie van het Helmholtz Centrum voor Infectieonderzoek, de Universitaire Kliniek Hamburg-Eppendorf en het Leibniz Instituut voor Experimentele Virologie.

Lees verder:

Voorlopig geen extra coronamaatregelen

Er komen nog geen extra maatregelen om een opleving van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, gezegd na een overleg met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Het duo roept alle Nederlanders op zich aan de bestaande regels te houden. Zoals anderhalve meter afstand houden, regelmatig handen wassen en thuisblijven bij klachten.

Premier Johnson wil griepprik voor alle Britten

De Britse premier Johnson roept iedereen op zich komende winter te laten vaccineren tegen de griep. Op die manier wil hij voorkomen dat het nationale zorgstelsel overbelast raakt, voor het geval dat rond dezelfde tijd ook weer het aantal coronabesmettingen toeneemt.

De premier zegt al het mogelijke te doen om voorbereid te zijn op een nieuwe besmettingsgolf. Een griepprik kan volgens hem daarbij een grote bijdrage leveren. Over mensen die tegen vaccineren zijn, zogenoemde antivaxers, zei hij: "Die zijn gek."

Kabinet wil OMT-advies over mondkapjes

Het kabinet gaat het Outbreak Management Team (OMT) een advies vragen over het gebruik van mondkapjes. Dat zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na overleg met de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls.

Een Kamermeerderheid vroeg het kabinet om een nieuw OMT-advies over mondkapjes, nu de meningen van wetenschappers zo uiteenlopen en burgemeesters ook niet op een lijn zitten over te nemen maatregelen.

Experts in verschillende disciplines van de zorg adviseren het kabinet ook dat mondkapjes in contactberoepen binnen moeten worden ingevoerd.

Gedragsonderzoek: we houden veel minder afstand, testbereidheid blijft laag

Nederlanders vinden het steeds lastiger om voldoende afstand te houden. Een grootschalig coronagedragsonderzoek van het RIVM onder ruim 50.000 mensen laat zien dat mensen vaker dicht bij elkaar komen. Slechts 28 procent van de deelnemers zegt zelden tot nooit te dicht bij vrienden of familie te komen. Na de eerste meting, eind april, lag dat percentage nog op 63 procent.

Honderdduizenden treinreizigers pauzeerden NS-abonnement

Van maart tot en met juli hebben 375.000 treinreizigers hun NS-abonnement aangepast of tijdelijk stopgezet. De NS verwacht dat het reisgedrag van veel mensen blijvend is veranderd door de coronacrisis en past daarop de bestaande abonnementen aan.

Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat twee op de drie forenzen verwachten voortaan meer thuis te werken. Een kwart van de reizigers verwacht vaker buiten de spits te reizen, schrijft NS. De spoorwegmaatschappij werkt aan nieuwe abonnementen die hier beter op aansluiten.

GL, SP en PvdA willen spoeddebat

GroenLinks, SP en PvdA willen dat minister De Jonge terugkomt van reces voor een debat over het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus. Het verzoek komt van GroenLinks-Kamerlid Ellemeet. Onduidelijk is nog of er genoeg steun is in de Tweede Kamer.

"Verstandig, SP steunt verzoek voor snel coronadebat in de Tweede Kamer", zegt SP-Kamerlid Hijink op twitter. Volgens PvdA-Kamerlid Kerstens is er "meer dan voldoende aanleiding" om de minister van reces terug te roepen.

VRT: coronapatiënt van 3 jaar oud overleden

In België is een meisje van 3 jaar oud overleden aan het coronavirus. De VRT schrijft dat het kind ernstige onderliggende aandoeningen had.

Het meisje is volgens de Vlaamse omroep het jongste Belgische coronaslachtoffer. "Het is misschien uitzonderlijk dat jonge mensen overlijden aan covid-19, maar laat het duidelijk zijn: niemand is immuun", zegt Boudewijn Catry van het Crisiscentrum in België.

Rechter zet streep door eis Viruswaanzin

De staat hoeft de huidige coronamaatregelen niet in te trekken. De rechtbank in Den Haag heeft actiegroep Viruswaanzin, die het kort geding had aangespannen, niet in het gelijk gesteld.

Rusland telt ruim 800.000 besmettingen

In Rusland is het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus de 800.000 gepasseerd. De afgelopen 24 uur kwamen er 5811 nieuwe infecties aan het licht.

Het overgrote deel van het totale aantal besmette personen staat als hersteld geregistreerd: ruim 588.000. Maar in diverse landen is gebleken dat veel ex-patiënten last houden van klachten.

Het officiële dodental in Rusland steeg de afgelopen dag met 154 tot 13.046.

Onderzoek: een op de vijf buspassagiers checkt niet in

Het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer is de afgelopen weken fors toegenomen. Uit steekproeven van branchevereniging OV-NL komt naar voren dat een op de vijf busreizigers niet incheckt. Normaal gesproken is het percentage zwartrijders lager dan 5 procent.

Volgens voorzitter Pedro Peters is het hoge percentage zwartrijders het gevolg van de coronamaatregelen. Hij spreekt van een zorgelijke ontwikkeling.

Lees verder:

Horeca Nederland: als mondkapje nodig is, dan is het nodig

Als er een goede onderbouwing komt dan heeft de Koninklijke Horeca Nederland geen grote bezwaren tegen de invoering van een mondkapjesplicht. "Als het nodig blijkt te zijn en het ervoor zorgt dat we nog steeds gasten kunnen ontvangen", zegt voorzitter Rober Willemsen in het NOS Radio 1 Journaal. "Als het nodig is, dan is het nodig. Want een paar weken dichtgaan is financieel niet haalbaar."

Hij reageert op het advies van experts aan minister De Jonge om uiterlijk binnen drie dagen nieuwe coronamaatregelen in te voeren. Het verplicht dragen van een mondkapje voor gasten en medewerkers in restaurants en bars is er een van.

Volgens Willemsen is het belangrijk dat het kabinet kritisch kijkt naar de aanbevelingen. Hij hoopt ook dat, als de maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd, er een voorbeeld wordt genomen aan Duitsland. "Waar er meer mensen in de horeca binnen mogen zijn, maar wel met een mondkapjesplicht."

China zet streep door alle tennistoernooien

Alle tennistoernooien die dit jaar stonden gepland in China zijn geannuleerd. Het land heeft een verbod op alle internationale sportevenementen uitgevaardigd vanwege het coronavirus.

Alleen proefevenementen voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking mogen nog wel doorgaan. Tennisbonden ATP en WTA hadden gehoopt op vrijstelling voor hun toernooien, maar die hoop is vergeefs gebleken.

Ook Sint-Maarten telt meer coronapatiënten

Op Sint-Maarten zijn tien nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Minister van Volksgezondheid Richard Panneflek maakte dat donderdagnacht (lokale tijd) bekend. In drie dagen tijd zijn er vijftien infecties vastgesteld, een forse toename op een bevolking van 40.000 mensen.

Het gaat volgens Panneflek vooral om lokale besmettingen, maar in drie gevallen heeft de patiënt buiten het eiland covid-19 opgelopen. In totaal zijn er nu zestien actieve coronabesmettingen.

Op Sint-Maarten zijn sinds het begin van de pandemie 94 besmettingen geregistreerd, 63 mensen zijn hersteld gemeld. In totaal zijn er vijftien coronapatiënten overleden.

Op 1 juli opende het eiland de grenzen voor bezoekers uit Europa, Canada en een groot deel van het Caribisch gebied. Per 1 augustus zouden de grenzen opengaan voor Amerikaanse toeristen, maar dat besluit wordt nu opnieuw bekeken.

Curaçaoënaar hoort in vliegtuig dat hij besmet is

Een vliegtuigpassagier heeft tijdens de vlucht van Nederland naar Curaçao te horen gekregen dat hij besmet is. Het ANP schrijft dat op basis van een Curaçaose epidemioloog.

De betreffende passagier werd op Schiphol getest op covid-19. In de lucht kreeg hij het bericht dat de uitslag positief was. De Curaçaoënaar is na aankomst in isolatie geplaatst, het cabinepersoneel en de passagiers die twee rijen voor, achter en naast hem zaten, worden gemonitord. Ze moeten de komende dagen een mondkapje dragen. Een aantal reizigers moet twee weken in quarantaine op het eiland.

Forse toename van coronapatiënten in België

Het aantal Belgen waarbij het coronavirus is vastgesteld, is tussen 14 en 20 juli gestegen tot gemiddeld 221 per dag. Dat is een stijging van 89 procent ten opzichte van de week ervoor. Zo blijkt uit het online dashboard van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano, schrijft de VRT.

Onduidelijk is of er ook meer getest wordt, zoals in Nederland. Donderdag heeft de regering bekendgemaakt dat de coronamaatregelen in België worden aangescherpt. In België zijn tot nu toe ruim 64.847 besmettingen vastgesteld. Er zijn ruim 9800 coronapatiënten overleden.

Aantal besmettingen na bezoek aan Hillegoms café verder opgelopen

Het aantal mensen dat na een bezoek aan een Hillegoms café besmet is geraakt met het coronavirus, is opgelopen tot 31. De cafébezoekers hebben voor zover bekend acht andere mensen besmet, meldt GGD Hollands Midden.

De acht besmettingen die via de cafébezoekers zijn gegaan, worden secundaire besmettingen genoemd. De GGD zet het bron- en contactonderzoek de komende tijd voort, dit kan nog nieuwe besmettingen aan het licht brengen, schrijft Omroep West.

Geen sluitend bewijs dat mondkapjes werken, advies wordt nog niet aangepast

Het is misschien wel het meest besproken onderwerp van de afgelopen dagen: het mondkapje. Helpt dat in de strijd tegen het coronavirus of niet? Er zijn aanwijzingen dat de kapjes virusdeeltjes kunnen tegenhouden, maar hard bewijs dat gebruik in de openbare ruimte besmettingen voorkomt is er nog altijd niet. Het RIVM zegt dat er daarom nog altijd geen reden is om ze ook buiten het ov verplicht te stellen.

Burgemeesters vragen om een mondkapjesplicht te overwegen, winkeliers nemen de vlucht naar voren en een meerderheid van Tweede Kamer wil een nieuw advies van het Outbreak Management Team over mondkapjes. Ook vier experts die door minister De Jonge (Volksgezondheid) gevraagd zijn om het coronabeleid in ons land te evalueren vroegen om een mondkapjesplicht in horeca en bij contactberoepen.

Het grote probleem is dat de deskundigen het onderling volstrekt oneens zijn over nut en nadeel van het gebruik van mondkapjes, blijkt ook bij een inventarisatie door de NOS.

Lees verder: