liveblog
NOS NieuwsAangepast

'4 miljoen besmettingen in VS' • 1000 besmettingen op een dag in Frankrijk

  • Het RIVM meldt 163 nieuwe coronabesmettingen.
  • Vier experts hebben het kabinet geadviseerd om binnen drie dagen met nieuwe maatregelen te komen.
  • Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad vindt het idee om een mondkapjes verplicht te stellen in openbare ruimtes onverstandig.
  • Koninklijke Horeca Nederland gaat met de overheid om tafel om de coronaregels te bespreken. Een kort geding daarover tegen de staat is aangehouden.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

WHO-baas haalt uit naar Pompeo

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus

Uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zijn "onwaar en onacceptabel", zegt Wereldgezondheidsorganisatie-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pompeo had volgens Britse media gezegd dat de WHO-baas omgekocht is door China.

De Amerikaanse regering beschuldigt de Wereldgezondheidsorganisatie al langer dat het zich laat beïnvloeden door China. President Trump verbrak daarom in mei de banden met de organisatie.

'Vier miljoen besmettingen in VS'

In de Verenigde Staten zijn zeker vier miljoen mensen besmet met het coronavirus. Dat meldt The New York Times op basis van een eigen telling. Experts waarschuwen in de krant dat het daadwerkelijke aantal besmettingen nog veel hoger kan liggen.

In 39 Amerikaanse staten neemt het aantal coronabesmettingen toe. Vooral in Florida, Mississippi en Louisiana zijn er veel besmettingsgevallen. In twee staten gaat het aantal nieuwe besmettingen juist omlaag.

De VS is het zwaarst getroffen land ter wereld door het coronavirus. In totaal zijn officieel 143.000 mensen in het land overleden aan het coronavirus. Ook dat aantal ligt volgens experts in werkelijkheid waarschijnlijk nog veel hoger.

Frankrijk: 1000 nieuwe besmettingen in één dag

Het aantal mensen dat in Frankrijk weer besmet raakt met corona, stijgt flink. De afgelopen week nam het aantal besmettingen met 26 procent toe. De week ervoor was de groei 18 procent en de week daarvoor 11 procent. Dat blijkt uit cijfers die de Franse overheid vanavond vrij gaf.

In één dag tijd zijn er in Frankrijk ruim 1000 nieuwe besmettingen bijgekomen. De dag daarvoor steeg het aantal patiënten ook al met 1000. Sinds de coronacrisis begon zijn ruim 30.000 Fransen overleden als gevolg van de ziekte.

Zuid-Afrika sluit scholen

Scholen in Zuid-Afrika gaan dicht vanaf maandag vier weken dicht om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Dat melden Zuid-Afrikaanse media op basis van een toespraak van president Cyril Ramaphosa.

Zuid-Afrika ging in april in een erg strenge lockdown, maar daarna gingen de scholen weer open. Nu blijken die toch weer gesloten te moeten worden.

Vier experts willen binnen drie dagen nieuwe coronamaatregelen

Vier experts willen wegens "urgente dreiging voor de volksgezondheid" dat er binnen drie dagen nieuwe maatregelen komen. Ze hebben een brandbrief geschreven aan aan premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid), die ook in handen is van Nieuwsuur.

De vier experts behoren tot een groep van negen deskundigen die door het kabinet zijn gevraagd om advies. Ze behoren niet tot het Outbreak Management Team, maar minister De Jonge gaf aan "diverse invalshoeken" en "de input van nog niet eerder bij het proces betrokken experts" belangrijk te vinden.

Lees het hele verhaal van Nieuwsuur:

Berlijnse bondagestudio's weer open

De BDSM-studio's en erotische massagesalons in Berlijn mogen weer open. De stad sloot eerder alle sekswerkplekken, maar de eigenaars van een bondagestudio spanden een rechtszaak aan, omdat het risico op besmetting volgens hen niet overal gelijk is.

De Berlijnse rechter stelde de eigenaren in het gelijk en oordeelde dat een compleet verbod op sekswerk in de Duitse hoofdstad niet legitiem is. Het risico op een besmetting in een bordeel is veel groter dan in een bondagestudio, aldus de rechter. Wel moeten de zaken alle hygiëneregels strikt opvolgen, inclusief een verplicht mondkapje.

In Nederland is sekswerk sinds 1 juli weer toegestaan, zonder aanvullende eisen als een verplicht mondkapje of het ontraden van bepaalde handelingen. Sekswerkers moeten wel vooraf aan hun klanten vragen of ze coronaverschijnselen hebben.

Drukte bij teststraten Noord-Brabant en Zeeland

Het is erg druk bij de teststraten in Noord-Brabant en Zeeland. Op verschillende locaties is pas in het weekend weer plek. Het streven om binnen 24 uur na afspraak een test te krijgen, kan daar niet meer worden gehaald.

In West-Brabant wordt morgen de drukste dag verwacht sinds 1 juni, toen de teststraten opengingen. "We hebben hier wel eerder veel mensen gehad, maar nog nooit het maximum wat we aankunnen. Voor morgen zitten we vol", zegt een woordvoerder.

Meerderheid Kamer wil nieuw advies mondkapjes

In de Tweede Kamer wil een meerderheid van partijen dat het kabinet het Outbreak Management Team vraagt om een nieuw advies over mondkapjes. Het gaat om de coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en de linkse oppositie (SP, GroenLinks en PvdA). De PVV en Forum voor Democratie hebben nog niet gereageerd op vragen.

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, vroeg gisteren in Nieuwsuur het kabinet een mondkapjesplicht in ieder geval juridisch voor te bereiden.

Lees het hele verhaal:

Italiaanse corona-app weinig gedownload

De Italiaanse corona-app is 4,3 miljoen keer gedownload. Dat heeft de Paola Pisano, de Italiaanse minister van Innovatie, aan het parlement verteld, schrijft de krant Corriere della Sera.

Daarmee wordt het doel verre van behaald: het land heeft ruim 60 miljoen inwoners, dus is de app veel te weinig gedownload om effectief te zijn. Volgens experts moet minstens 60 procent van de bevolking de app downloaden om effect te hebben.

Belgische minister: je moet een mondkapjesplicht gewoon doen

Maggie De Block

Maggie De Block, de Belgische minister van Volksgezondheid, zegt in een gesprek bij Nieuws & Co op NPO Radio 1 dat je een mondkapjesplicht "gewoon moet doen". In België is zo'n plicht vandaag ingevoerd op veel openbare plekken.

Op de vraag of haar Nederlandse collega Hugo de Jonge ook een mondkapjesplicht moet invoeren, antwoordt De Block: "Ik denk dat hij heel goed weet wat je moet doen, maar je moet er wel draagvlak voor hebben."

"Er is bewijs dat het mondkapje een extra barrière vormt op plekken waar mensen te dicht op elkaar komen", zegt De Block. "Maar het is zeker geen excuus om het op te zetten en dan te denken dat de afstand en hygiënische maatregelen niet meer gerespecteerd hoeven te worden. Dat valse gevoel van veiligheid kan een probleem zijn."

Ook denkt De Block niet dat er veel problemen zijn met de handhaving van de regel. "We zien dat het gerespecteerd wordt", zegt de Belgische minister. "Er is draagvlak voor."

Emirates vergoedt coronabehandelingen

Vliegtuigmaatschappij Emirates vergoedt coronabehandelingen tot 150.000 euro voor klanten die op vakantie zijn en het coronavirus krijgen, schrijft het bedrijf in een persbericht. Ook worden "quarantainekosten" van 100 euro per dag vergoed.

"We weten dat mensen verlangen om weer te reizen nu de grenzen weer opengaan", zegt Ahmed bin Saeed Maktoum, topman bij de maatschappij uit Dubai. "Maar ze zoeken ook flexibiliteit en zekerheden, mocht er iets onverwachts gebeuren tijdens de reis."

De vergoeding geldt voor alle klanten van Emirates, los van de bestemming of klasse, en gaat per direct in.

15 coronapatiënten op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gedaald met twee mensen, waardoor er nu nog vijftien mensen op de IC liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

"Het aantal ziekenhuisopnames blijft stabiel", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De gerapporteerde toename van het aantal nieuwe besmettingen maakt het aannemelijk dat het aantal opnames in de komende twee weken zal stijgen. Als het lukt om de huidige trend van het aantal nieuwe besmettingen in te dammen, zal die stijging van het aantal ziekenhuis-opnames beperkt blijven."

Werkloosheid Zweden hoogst sinds '98

De werkloosheid in Zweden is met 2,6 procentpunt omhoog gegaan naar 9,8 procent. Dat is het hoogste in het land sinds 1998. Dat meldt SCB, het Zweedse bureau voor statistiek. De stijging van de werkloosheid is toe te schrijven aan de invloed van het coronavirus op de Zweedse economie.

Er zijn 150.000 werklozen bij gekomen in het Scandinavische land. Vooral voor jongeren is de werkloosheid omhoog geschoten: de jeugdwerkloosheid steeg met 8,7 procentpunt naar 32,3 procent.

Hoe ziet de Tour de France er dit jaar uit?

Zoals het er nu voorstaat, gaat de Tour de France op zaterdag 29 augustus van start in Nice. Maar het zal uiteraard een andere Tour dan normaal zijn vanwege het coronavirus. De ASO, de organisatie van de Tour, heeft strenge richtlijnen bekendgemaakt om het virus buiten de deur te houden.

Lees in dit artikel hoe die maatregelen eruitzien:

Iraakse familie op vliegveld Baghdad

Het vliegveld van Baghdad opent vandaag weer

Recordaantal doden in Zuid-Afrika, én vermoeden van onderschatting

Zuid-Afrika maakte vandaag een record aan dagelijkse coronadoden bekend: 572. In totaal zijn er bijna 6000 mensen overleden. Maar onderzoek naar het aantal mensen dat wekelijks sterft suggereert dat het werkelijke aantal Zuid-Afrikanen dat overleden is aan het virus een heel stuk hoger kan liggen.

De Medische Onderzoeksraad vergeleek sterftecijfers van dit jaar met voorgaande jaren. Van mei tot midden juli stierven 17.000 mensen meer dan gangbaar is. Midden juli telde Zuid-Afrika 4500 officiële coronadoden, waarmee 12.500 doden onverklaarbaar zijn. Volgens de onderzoekers zijn ze deels aan corona overleden, en dat Zuid-Afrikanen met andere levensbedreigende ziekten wegblijven van ziekenhuizen uit angst om het virus daar te krijgen.

Volgens officieel cijfers telt Zuid-Afrika nu bijna 395.000 besmettingen. Het land ging in april en mei in een zeer strenge lockdown, maar versoepelde de regels de afgelopen maanden. Zo zijn restaurants weer open en gaan ook veel kinderen weer naar school.

De versoepelingen kwamen terwijl de besmettingen juist toenemen. De overheid wil de economie redden. Een groot deel van de scholen heeft de overheid gevraagd of ze weer mogen sluiten. Onderwijzers zeggen dat ze niet de middelen hebben om zichzelf of de leerlingen te beschermen.

Ook op de rest van het continent neemt het aantal besmettingen rap toe. Volgens officiële cijfers zijn 770.000 mensen in Afrika besmet. Afgezien van Zuid-Afrika ligt het aantal besmettingen in veel landen onder de Sahara nog laag, maar het tempo waarmee de besmettingen toenemen is alarmerend. Onder meer in Ghana en Nigeria schieten de cijfers omhoog. De zorgen zijn groot dat de zwakke gezondheidszorg in veel Afrikaanse landen, de pandemie niet aankan.

RIVM: 163 nieuwe besmettingen vandaag

Het RIVM meldt vandaag 163 nieuwe besmettingen, blijkt uit de open data die het instituut vrijgeeft. De meeste van die besmettingen vonden in Zuid-Holland plaats: daar werden 92 positieve tests afgenomen. Ook in Noord-Holland waren relatief veel positieve tests: 32. In Zeeland waren 6 positieve tests, maar met nog geen 400.000 inwoners is dat relatief veel.

Horeca opnieuw om tafel met overheid om coronaregels, kort geding aangehouden

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat opnieuw om tafel met de overheid om de coronaregels te bespreken. Het kort geding dat de brancheorganisatie tegen de staat had aangespannen om te regels te versoepelen, wordt tot 8 augustus aangehouden.

KHN vindt dat de horeca door de staat wordt benadeeld. Zo vindt de koepel het onbegrijpelijk dat je in de auto geen afstand hoeft te houden maar in een restaurant niet samen aan een tafel mag zitten, als je niet uit één huishouden komt. KHN eist daarom dat de anderhalvemeterregel in horecagelegenheden komt te vervallen voor groepen tot en met negen personen. Ook zou de afstandsregel voor zitplaatsen op terrassen moeten worden geschrapt, omdat de besmettingskans in de buitenlucht nihil zou zijn.

Volgens KHN staat ondernemers het water aan de lippen en dreigen er faillissement als gevolg van de coronacrisis. Goedlopende zaken die crises, oorlogen en pandemieën hebben meegemaakt zouden nu op omvallen staan. KHN-directeur Beljaars vertelde dat wanhopige ondernemers de branchevereniging opbellen en zichzelf van het leven willen beroven, omdat ze geen uitweg meer zien.

Landsadvocaat Riemer Veldhuis benadrukte in zijn verweer dat het oplopende reproductiegetal en de stijging in besmettingen geen ruimte biedt om regels te versoepelen. Ook stelde hij dat de KHN geen wetenschappelijke onderbouwing biedt die de versoepelingen rechtvaardigen. Alleen een gezondheidscheck vooraf, zoals KHN voorstelde, biedt onvoldoende bescherming, aldus Veldhuis.

De voorzieningenrechter benadrukte dat hij in een kort geding weinig ruimte heeft om tot een uitspraak te komen. Hij stelde daarom voor dat het beter zou zijn dat de partijen opnieuw om tafel gaan.

Dit jaar geen kaasmarkten in Alkmaar

De traditionele kaasmarkten, die veel toeristen naar Alkmaar trekken, gaan dit jaar waarschijnlijk niet meer door. De marktdagen zijn niet coronaproof te organiseren, zegt kaasvader Borst. Hoewel het College van de gemeente Alkmaar er nog over gaat vergaderen, is wat Borst betreft de knoop al doorgehakt, zei hij tegen NH Nieuws.

De anderhalve meter kan niet worden gehandhaafd omdat toeristen zich langs de hekken op het Waagplein verdringen om de kaasdragers aan het werk te zien, zegt het hoofd van de kaasdragers.

De eerste kaasmarkt stond eind maart gepland, maar werd vanwege de pandemie uitgesteld tot na 1 september. Borst noemt het annuleren van de kaasmarkt een domper voor het toerisme en zuur voor de vrijwilligers, maar vindt dat gezond verstand het moet winnen van de emotie.

Alle kaasmarkten Alkmaar afgelast: 'het had nu vol reuring moeten zijn'

Premier België kondigt strengere maatregelen aan

De Belgische overheid gaat de coronamaatregelen verscherpen, omdat het aantal infecties de afgelopen dagen drastisch is toegenomen met gemiddeld zo'n 200 per dag.

Op een persconferentie maakte premier Sophie Wilmès bekend dat vanaf zaterdag mondkapjes verplicht zijn op markten, in winkels, het openbaar vervoer, openbare gebouwen en in de horeca. Nachtwinkels moeten om 22.00 uur sluiten.

Horecabezoekers moeten hun mailadres en telefoonnummer achterlaten, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgespoord als een bezoeker besmet blijkt te zijn. Ook roept premier Wilmès burgers ertoe op te noteren met wie ze contact hebben en hun 'sociale bubbel' beperkt te houden tot maximaal 15 personen.

Veel besmettingen zijn duidelijk te herleiden naar evenementen als familiefeesten en huwelijken, waar de veiligheidsmaatregelen niet zijn opgevolgd. De premier waarschuwde dat er strenger gecontroleerd gaat worden op risicogedrag en sluit lokale lockdowns niet uit.

De maatregelen gelden niet alleen in België zelf. De Belgen moeten zich er ook aan houden als ze in het buitenland op vakantie gaan, zei Wilmès.

België heeft bijna 65.000 bevestigde besmettingen. Afgelopen week overleden er dagelijks gemiddeld 3 mensen aan de gevolgen van het coronavirus en waren er gemiddeld 14 ziekenhuisopnames per dag. Vooral jongeren tussen de 20 en 30 jaar raken besmet.

Reizigersvereniging Rover krijgt 500 klachten over mondkapjesplicht

De klachten die binnenkomen bij het meldpunt corona en ov van reizigersvereniging Rover gaan overwegend over de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Volgens Sanne van Galen van Rover klagen veel mensen dat ze de mondmaskers benauwend vinden, twijfelen ze aan nut en noodzaak van de plicht en sommige klagers zien het zelfs als vorm van onderdrukking.

Andersom klagen ook steeds meer mensen over medereizigers die geen mondkapje dragen, zei Van Galen op NPO Radio 1. "Het gaat dan om mensen die mantelzorg doen, of met het ov naar oma reizen".

Rover vraagt reizigers vooral hun onvrede te blijven uiten. "We doen een beroep op reizigers zich aan de regels te houden, ook al ben je het er niet mee eens. En als dat niet voldoende gebeurt, zullen we pleiten voor een vorm van handhaving", zegt Van Galen. Rover roept vervoerders op reizigers beter voor te lichten over het hoe en waarom van de maatregelen.

GGD-lijn voor coronatesten overbelast

Mensen die via het landelijke telefoonnummer 0800-1202 een afspraak willen maken voor een coronatest, krijgen in veel gevallen geen gehoor. Vanwege het grote aantal telefoontjes is de lijn overbelast. Dat is voor het eerst sinds in juni de lijn van de GGD werd geopend.

Er wordt opgeschaald, zegt een woordvoerder van de GGD tegen Nu.nl, maar het kan nog wel enige dagen duren voor het probleem is opgelost. Nederlanders die symptomen van covid-19 hebben en een afspraak voor een test willen maken, kunnen beter 's middags bellen als het rustiger is op de telefoonlijn, zegt de GGD.

Ook recordaantallen besmettingen in Israël, India, en Zuid-Afrika

In Israël is het aantal dagelijkse besmettingen voor het eerst boven de 2000 uitgekomen. Desondanks wordt de duur dat patiënten in quarantaine moeten verkort, meldt het ministerie van Gezondheid.

India telde afgelopen etmaal bijna 46.000 besmettingen, waarmee het totaal op ruim 1.2 miljoen besmette burgers komt.

In Zuid-Afrika overleden de afgelopen dag 572 mensen aan corona, waarmee het totale aantal doden de 6000 nadert. Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen in juni, stijgt het aantal besmettingen in het land weer snel. Daarom heeft de overheid weer een nachtklok ingesteld en een verbod op de verkoop van alcohol, tot grote onvrede van café- en restauranthouders.

Wielerploeg Vos trekt zich op laatste moment terug uit Spaanse wielerkoers

CCC-Liv, de ploeg van wielrenster Marianne Vos, trekt zich toch terug uit de Spaanse wielerkoers. De eerste van drie koersen in het Baskenland gaat vanmiddag van start. "De gezondheidsrisico's in de regio Navarra zijn te groot", zegt teammanager Eric van den Boom.

De afgelopen dagen is het aantal besmettingen in de Noord-Spaanse regio behoorlijk gestegen. Daarnaast heeft de wielerploeg bedenkingen bij de corona-protocollen van de andere ploegen in de wielerkoers. Het team heeft zich ook afgemeld voor de tweede koers vrijdag.

Wel hoopt het team zondag aan de start te verschijnen van een andere wedstrijd in Durango, 150 kilometer verderop.

Overslag in Rotterdamse haven gedaald

De overslag in de Rotterdamse haven is in het afgelopen half jaar met ruim 9 procent gedaald. Doordat veel mensen thuiswerkten, was er minder vraag naar brandstof. Vooral kolen, ertsen en olie-producten kwamen minder de haven binnen.

President-directeur Castelein van de Rotterdamse haven vreesde in het begin van de coronacrisis nog een krimp van 20 procent op jaarbasis. Hij verwacht herstel in de haven, maar denkt dat de oude overslagcijfers van voor de pandemie voorlopig niet terugkomen.

Minder vals geld in omloop door lockdown

Het aantal valse eurobiljetten in Nederland is in de eerste helft van het jaar sterk gedaald. Volgens De Nederlandse Bank (DNB) rekenden vanwege het coronavirus veel minder mensen contant af, waardoor er minder nepbiljetten in omloop waren.

Er werden afgelopen half jaar 15.700 valse briefjes uit de roulatie gehaald, dat is bijna een kwart minder dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Tijdens het hoogtepunt van de lockdown in Nederland werden er bijna de helft minder vervalste biljetten aangetroffen. De afname houdt gelijke tred met de daling van het aantal contante betalingen. Briefjes van 50 euro worden het vaakst nagemaakt.

Amsterdam neemt nieuwe maatregelen om drukte te mijden

De gemeente Amsterdam breidt de maatregelen in de binnenstad uit om de drukte daar te beheersen. Er komen meer handhavers op de Wallen en ook op het Rembrandtplein en Leidseplein wordt strenger gecontroleerd op naleving van de coronaregels.

Burgemeester Halsema roept toeristen en dagjesmensen op drukte te mijden en niet zomaar naar de binnenstad te gaan, waar het in de nauwe straten moeilijk is om anderhalve meter afstand te houden. Via sociale media roept de gemeente mensen op om hun trip te naar de hoofdstad niet in het weekend te plannen, maar doordeweeks.

Vanaf vanmiddag 16.00 uur geldt in het Wallengebied een verbod op de verkoop van alcohol in winkels. In drukbezochte straten, zoals de Kalverstraat, is eenrichtingsverkeer ingesteld voor het winkelende publiek.

Koninklijke Horeca Nederland naar rechter om coronamaatregelen

In de rechtbank in Den Haag begint rond deze tijd het kort geding van de KHN tegen de Nederlandse overheid. De branche wil dat de coronamaatregelen in de horeca worden versoepeld. Zo zou de afstandsnorm niet moeten gelden voor zitplaatsen op terrassen en voor groepen tot tien personen.

Bruls: invoeren mondkapjesplicht onverstandig idee

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vindt het een onverstandig idee om op korte termijn een mondkapjesplicht in openbare ruimtes in te voeren. "De kern van ons beleid is afstand houden. Dat voorkomt besmettingen. Met een mondkapje op, loop je het risico dat de anderhalve meter afstand niet meer wordt nageleefd", zei Bruls in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen, reageert op het verzoek van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn Amsterdamse collega Femke Halsema aan het kabinet om op meer plekken een mondkapjesplicht te overwegen.

Bruls waarschuwt voor het te snel veranderen van de corona-aanpak. Het zal in dat geval "boetes regenen". "Als je nu een mondkapjesplicht invoert, zal dat tot chaos leiden. Ik kan niet garanderen dat mijn mensen dat goed kunnen handhaven", aldus Bruls. "Laten we reëel wezen: gaan mensen in de kroeg of thuis bij een feestje een mondkapje dragen?"

Daarnaast wijst hij erop dat er geen eenduidig wetenschappelijk bewijs bestaat dat mondkapjes daadwerkelijk veiligheid bieden. "In landen waar het is ingevoerd, gaat het immers niet echt goed met de besmettingen."

Toch kan de burgemeester een enkel voordeel van het dragen van een mondmasker bedenken. "Die dingen zijn zo irritant, dat het het bewustzijn over het coronavirus verhoogt."

Japan telt meeste besmettingen op een dag

In Tokio zijn het afgelopen etmaal meer dan 300 mensen besmet. Al ruim twee weken ligt het dagelijkse aantal boven de 100. De gouverneur van Tokio riep de bewoners van de Japanse hoofdstad op om thuis te blijven, hoewel de vakantie vandaag begint. Vooral kwetsbare ouderen en mensen met gezondheidsproblemen moeten voorzichtig zijn, zei ze. Een derde van de Japanse bevolking is ouder dan 65 jaar.

Tot vorige maand had Japan relatief weinig corona-gevallen, maar de laatste weken stijgt het aantal besmettingen sterk. Ook landelijk worden er steeds meer infecties geteld, vooral in de grote steden. De meeste besmettingen zijn onder jonge mensen, aldus de overheid. Zij hebben geen of milde klachten, maar verspreiden het virus wel.

Australië: grootste begrotingstekort sinds WOII

Australië stevent af op het grootste begrotingsrecord sinds de Tweede Wereldoorlog. Op dit moment is het tekort 53 miljard euro en vermoedelijk loopt het nog verder op.

De krimp van de Australische economie in het tweede kwartaal van dit jaar zal zo'n 7 procent zijn, verwacht minister van Financiën Frydenberg. De werkloosheid stijgt verder, volgens prognoses tot ruim 9 procent aan het einde van dit jaar.

De corona-epidemie duwt het land in de eerste economische recessie in drie decennia. Het aantal besmettingen blijft stijgen. Gisteren werden 501 besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de crisis, De miljoenenstad Melbourne is in lockdown. Vanaf vandaag moeten mensen daar verplicht een mondkapje dragen als ze naar buiten gaan.

RIVM: campagne om jongeren gedrag te laten aanpassen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werkt aan een speciale voorlichtingscampagne om jongeren te bewegen hun gedrag aan te passen. Dat bevestigt het RIVM na een bericht in het AD.

Sinds begin mei vormen twintigers de grootste leeftijdcategorie coronapatiënten met ruim 17 procent. Veel nieuwe besmettingen zijn herleid naar jongerenfeesten. "Ze willen samenkomen, even vieren dat ze vrij zijn, geslaagd voor hun examen, of gewoon weer naar buiten mogen. Zij worden misschien milder ziek, maar thuis kunnen ze hun ouders of grootouders toch aansteken. Dat wil je niet", zegt Aura Timen van het RIVM, zij is ook hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding.

Volgens haar slaat de algemene boodschap minder aan bij jongeren en is het nodig een invalshoek te kiezen die ze wel aanspreekt.

'Zware klappen in vrijetijds- en vakantiewereld'

Nederlandse consumenten gaven in de periode maart tot mei ruim 70 procent minder uit aan reizen- en vakanties, schrijven economen van ABN Amro in een rapport. Overnachtingen in logies en hotels daalden, bioscopen, theaters en restaurants kregen geen bezoekers. Nog steeds worstelen campings, vakantieparken en de horeca met de anderhalvemetersamenleving en het wegblijven van toeristen en zakenreizigers.

Dankzij versoepelingen en het openen van de grenzen is er wel herstel ingezet, maar bij lange na niet genoeg om de zware klappen op te vangen, aldus de economen.

Californië noteert dagrecord, nu zwaarst getroffen staat van VS

In Californië zijn de afgelopen 24 uur 12.112 nieuwe besmettingen van het coronavirus gemeld. Dat is de grootste stijging tot nu toe gemeten in de westelijke staat. Met ruim 421.000 besmettingen heeft Californië New York ingehaald als zwaarst getroffen staat van het land.

Het sterftecijfer in de staat steeg met 159 naar 8050. Het totaal aantal gemelde doden als gevolg van het coronavirus in de Verenigde Staten staat op 143.184.

Kwart van musea dreigt om te vallen

Een op de vier musea wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Door de maandenlange gedwongen sluiting en lagere bezoekersaantallen dan gebruikelijk, hebben zij grote moeite om hun hoofd boven water te houden, concludeert de Museumvereniging na een enquête onder haar leden.

Vooral particuliere musea en gemeentemusea hebben het zwaar. Die komen niet of nauwelijks in aanmerking voor het steunpakket van 300 miljoen euro, dat het kabinet dit voorjaar beschikbaar stelde voor de culturele sector. De Museumvereniging wil dat alle musea een tegemoetkoming krijgen voor de doorlopende kosten die zij maakten tijdens de verplichte sluiting en voor de beperkte bezoekerscapaciteit die ze nu hebben door de coronamaatregelen.

Burgemeester Aboutaleb: kabinet moet extra maatregelen voorbereiden

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vindt dat er voorbereidingen moeten worden getroffen voor een mondkapjesplicht in de publieke ruimte en een verplichte quarantaine voor contacten van coronapatiënten. Die maatregelen kunnen dan worden ingevoerd zodra daar aanleiding toe is, zei hij in Nieuwsuur.

Aboutaleb sprak mede namens de Amsterdamse burgemeester Halsema "en nog enkele collega's". Hij stelt vast dat contacten van positief geteste mensen het advies vaak niet naleven om in quarantaine te gaan. "En de maatregel waar we het meest van verwachten, de anderhalve meter, die redt het niet", zei hij, doelend op de vele overtredingen.

De Rotterdamse burgemeester vindt verdergaande maatregelen nu nog niet nodig, maar wil wel dat er alvast wordt nagedacht over een juridische basis daarvoor. Nu kan een quarantaine bijvoorbeeld niet worden afgedwongen, omdat niet kan worden bewezen dat iemand een gevaar vormt voor de gezondheid van anderen, zei hij.

Goedemorgen

Welkom in het liveblog van donderdag 23 juli. Hier lees je alle ontwikkelingen rond het coronavirus van vandaag. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.