NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Nieuwe testvormen op komst' • Dit weekend strengere controles in Amsterdam

 • In India en de Verenigde Staten zijn opnieuw een recordaantal besmettingen op een dag geteld.
 • In verschillende verzorgingstehuizen rond Goes is de bezoekregeling aangescherpt na een stijging van de besmettingen in Zeeland.
 • Op de Nederlandse intensive cares liggen 15 coronapatiënten, het laagste aantal sinds begin maart.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Malariamedicijn werkt ook niet bij milde verschijnselen covid-19

  Het medicijn hydroxychloroquine werkt niet bij patiënten die milde klachten door het coronavirus hebben. In het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Internal Medicine zijn de resultaten van een nieuw onderzoek daarnaar gepubliceerd.

  Het was al aangetoond dat het medicijn niet helpt als een patiënt ernstig ziek is. Het middel wordt gebruikt tegen malaria, en onder meer president Trump beweerde dat het werkt om de symptomen van covid-19 te bestrijden.

  Voor het onderzoek werden 423 mensen getest, van wie er 341 met het coronavirus waren besmet. De helft van de groep kreeg hydroxychloroquine toegediend, de andere helft een placebo. De symptomen van de twee verschilden niet significant na het toedienen van het medicijn.

 • Ook op Eindhoven Airport en Rotterdam Airport vluchten geland met coronagevallen

  Op Eindhoven Airport zijn de afgelopen maand zes vluchten geland waarin in totaal zeven personen zaten met het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Brabant-Zuidoost na een berichtgeving van de Volkskrant. Op Rotterdam Airport is er voor zover bekend een geval aangetroffen.

  Op Maastricht Airport zijn geen gevallen bekend. Eerder meldde de GGD al dat er 38 vluchten op Schiphol zijn geland met mogelijk een besmette persoon aan boord. De GGD Kennemerland baseerde dat mede op steekproeven die op het vliegveld zijn gehouden tussen half juni en half juli.

 • Besmettingen op Aruba nemen dagelijks toe na openstelling grens met Amerika

  Op Aruba zijn drie nieuwe besmettingen geregistreerd. Alle gevallen komen uit de VS. De mensen om wie het gaat worden in quarantaine geplaatst. Sinds Aruba de grenzen met Amerika op 10 juli heropende is het aantal coronabesmettingen bijna dagelijks toegenomen.

  De overheid meldt dat er nu acht mensen besmet zijn op het eiland, ze zitten allemaal in quarantaine. Tussen half mei en eind juni was het eiland vrij van het virus. Op Curaçao, Bonaire en Sint-Maarten wordt de situatie op Aruba nauwlettend in de gaten gehouden. Tussen de eilanden is vliegverkeer, maar Aruba is het enige eiland dat Amerikanen toelaat.

 • 'RIVM en GGD's werken aan nieuwe testvormen'

  Er wordt gewerkt aan nieuwe vormen van testen op het coronavirus als voorbereiding op de verwachte tweede golf aan besmettingen. Daar zijn het RIVM, de GGD's en microbiologische laboratoria mee bezig, schrijft NRC. Het is de bedoeling dat het testen straks laagdrempeliger en massaler wordt om de herkomst van besmettingen beter te kunnen nagaan.

  De eerste vernieuwing is een speekseltest, zegt viroloog Chantal Reuskens. Die wordt vanaf half augustus ingevoerd en zal uitsluitend voor kinderen van zes jaar en jonger zijn, of op speciale indicatie. Het is een alternatief voor het bemonsteren met wattenstaafjes diep in de neus en keel, wat onaangenaam kan zijn.

 • Koelwagens gehuurd voor coronadoden VS

  De Amerikaanse stad San Antonio heeft koelwagens ingehuurd om de coronadoden in op te slaan. De mortuaria van ziekenhuizen en uitvaartcentra raken overvol. In de afgelopen 24 uur zijn er in de VS bijna 70.000 coronagevallen bijgekomen. Dat is een recordaantal.

  Tot nu toe zijn zeker 3,5 miljoen Amerikanen besmet geraakt met het coronavirus en ruim 138.000 mensen overleden aan de gevolgen ervan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Koelwagens ingehuurd voor opslag overledenen corona: 'Hier praten we niet graag over'
 • Strenge controles in Amsterdam, gemeente roept hulp bedrijven in

  Amsterdam gaat dit weekend streng controleren op de coronaregels. Uit angst voor een tweede golf wil de gemeente sneller boetes uitdelen aan mensen die geen afstand houden. Vanwege het mooie weer is de verwachting dat het druk wordt in de hoofdstad, ook met buitenlandse toeristen.

  De gemeente roept de hulp in van musea, straatmuzikanten en toeristische bedrijven om mensen op de regels te wijzen. "Veel buitenlandse bezoekers in de binnenstad kennen de Nederlandse coronaregels niet. Dat geeft ondernemers een extra verantwoordelijkheid", zegt burgemeester Femke Halsema tegen het Parool.

  Op de Wallen wordt het aantal bezoekers geteld met behulp van sensoren. Als het te druk wordt, moeten gastheren en -vrouwen zorgen voor een betere verdeling. Eenrichtingsverkeer moet in de avonduren voorkomen dat mensen tegen elkaar botsen. Ook de zij-ingangen van het Vondelpark worden afgesloten, die gaan maandag weer open.

 • 'Captain Tom' geridderd om inzameling coronageld

  De 100-jarige Britse oorlogsveteraan Tom Moore is geridderd, vanwege zijn inspanningen om geld in te zamelen voor de Britse gezondheidsdienst in de coronacrisis. Hij liep gesponsord honderd rondjes in zijn tuin en haalde daarmee bijna 33 miljoen pond binnen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  100-jarige 'captain Tom' voor inzamelingsactie geridderd door koningin Elizabeth
 • Nieuwsuur: RIVM en ministerie zitten te dicht tegen elkaar aan

  Het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn in de coronacrisis te veel vermengd geraakt. Volgens voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker is dat zowel voor de politiek als de wetenschap geen goede ontwikkeling.

  Het kabinet gaf het RIVM in het begin van de crisis veel autoriteit als orgaan dat los van de politiek wetenschappelijke adviezen gaf. Maar in de praktijk zitten het RIVM en het ministerie dicht tegen elkaar aan.

  Zo zei RIVM-topman Jaap van Dissel vorige maand dat de anderhalvemeterregel "ingewikkelder" te hanteren zou zijn in vliegtuigen, "om toch nog tegen redelijke prijzen te kunnen vliegen". Bussemaker noemt de vraag hoe duur iets mag zijn "een politieke afweging. Dat is niet aan de directeur van het RIVM."

 • Vier bezoekers van café Hillegom besmet

  Een café uit Hillegom sluit uit voorzorg de deuren omdat vier bezoekers besmet zijn met het coronavirus. Het is niet duidelijk of het café een rol heeft gespeeld in de verspreiding van het virus. De GGD onderzoekt dat nu, schrijft Omroep West.

  "Met pijn in ons hart moeten wij na elf weken lockdown opgelegd door de regering nu zelf besluiten wat wijsheid is na deze covid-meldingen na een bezoek aan ons café", staat op de Facebookpagina van De Kleine Beurs.

  "Omdat niemand voorlopig weet waar de besmetting is ontstaan en door wie deze verspreid wordt binnen ons café, lijkt het ons wijs om vast te laten stellen dat het virus niet door één van onze medewerkers verspreid wordt." De horecagelegenheid heeft daarom al het personeel gevraagd om zich te laten testen. "In afwachting van de resultaten blijft het café gesloten."

  De GGD vraagt iedereen die zaterdag 11 juli in de kroeg is geweest om thuis te blijven en contact op te nemen met de GGD Hollands Midden voor verder advies. De GGD schat dat er ongeveer dertig mensen binnen zijn geweest/

 • Modemerk G-Star schrapt 10 procent van alle banen wereldwijd

  Het Nederlandse kledingmerk G-Star gaat wereldwijd 10 procent van de banen schrappen vanwege de coronacrisis. In Nederland gaat het om 150 banen die gaan verdwijnen.

  De afgelopen tijd werd duidelijk dat het bedrijf financiële problemen heeft. Het Zweedse dochterbedrijf werd failliet verklaard, en de Amerikaanse en Australische tak hebben uitstel van betaling aangevraagd.

  In Nederland heeft G-Star de laatste maanden ruim 4,3 miljoen euro steun gekregen om mensen in dienst te houden. Volgens die regeling moeten ondernemingen een boete betalen, als ze voor juni mensen zouden ontslaan.

 • Aantal coronagevallen op IC gelijkgebleven

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care in Nederland is met 15 gelijk gebleven ten opzichte van gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Ook het totaal aantal patiënten op de IC's is gelijkgebleven, want het aantal patiënten dat om een andere reden op de IC's ligt, is net als gisteren hetzelfde: 578. Het aantal mensen dat buiten de intensive care is opgenomen met een coronabesmetting is met zeven gedaald naar 73.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De covid-IC-bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen laat een stabiel beeld zien op een laag niveau, ondanks een enkele lokale uitbraak van besmettingen."

 • GGD: 38 'verdachte' vluchten naar Schiphol'

  De afgelopen maand zijn er 38 vluchten op Schiphol geland met mogelijk een besmette persoon aan boord. De GGD Kennemerland baseert dat mede op steekproeven die op het vliegveld zijn uitgevoerd tussen half juni en half juli.

  Het gaat om reizigers en werknemers die klachten hadden nadat ze uit het vliegtuig kwamen, of reizigers die later klachten kregen en van wie bleek dat ze gevlogen hadden. Van die laatste groep is niet zeker of ze al tijdens de vlucht naar Nederland waren besmet.

  Nadat die besmettingen waren geconstateerd, heeft de GGD contact opgenomen met een aantal medepassagiers en ook die onderzocht.

  De GGD Kennemerland voert sinds begin juni elke dag bij dertig vluchten op Schiphol steekproeven uit. Ze controleren de gezondheidsverklaring die passagiers bij zich moeten dragen en vragen of mensen klachten hebben. Het is niet duidelijk uit welke landen de besmette personen kwamen en hoeveel mensen er daadwerkelijk zijn besmet.

 • Besmettingen Barcelona verdrievoudigd: 'Blijf thuis'

  De regionale bestuurders van Catalonië hebben inwoners van Barcelona dringend opgeroepen thuis te blijven. Culturele en sportieve evenementen worden beperkt, stranden afgesloten, reizen wordt afgeraden. Restaurants in de drie wijken waar de meeste besmettingen zijn, moeten het aantal gasten halveren. Theaters, bioscopen en discotheken in de gebieden zijn daar dicht.

  De lokale overheid wil niet terug naar een algehele lockdown, maar kondigt naar verwachting strengere maatregelen voor de hele stad aan. Afgelopen week verdriedubbelde het aantal besmettingen in de populaire toeristische stad, met bijna 30 brandhaarden verspreid over verschillende wijken.

  Sinds 21 juni mogen er weer vakantiegangers naar Spanje. Hoewel de regering het virus onder controle probeert te krijgen, wil ze tegelijkertijd de voorzieningen voor toeristen openhouden, ook al wordt het daar vaak niet te nauw genomen met coronaregels.

 • Britse zorg krijgt 3 miljard pond voor voorzorg winterdruk

  De National Health Service, de gezondheidszorg in Groot-Brittannië, krijgt 3,3 miljard euro om zich voor te bereiden op een mogelijke tweede golf van het coronavirus. Dat zegt premier Johnson.

  Wetenschappers waarschuwden deze week dat het Verenigd Koninkrijk komende winter mogelijk 120.000 nieuwe sterfgevallen krijgt bij een nieuwe infectiegolf. Het grote aantal zieken zou het zorgsysteem onder enorme druk zetten, want de artsen en ziekenhuizen hebben al te maken met een grote achterstand in de reguliere zorg en verwachten in het najaar ook de seizoensgriep.

  De Britse premier geeft vanmiddag en persconferentie en kondigt een 'roadmap' naar herstel aan. Ook zal de overheid naar verwachting de richtlijnen versoepelen, zodat meer mensen weer aan het werk kunnen. Verder wordt het aantal virustests flink opschroefd.

 • Israël: weekend-lockdown, sportscholen weer dicht

  De Israëlische regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd nadat het aantal corona-besmettingen hard stijgt, dagelijks met 2000 gevallen. Zo komt er een weekend-lockdown, van vrijdagmiddag tot zondagochtend. Winkels, kappers, bars en attracties gaan dan dicht.

  Enkele maatregelen die in mei waren ingetrokken, worden weer ingevoerd. Zo moeten sportaccommodaties tot nader order dicht. Restaurants mogen geen klanten meer ontvangen en alleen nog maar bezorgen. Alle bijeenkomsten van meer dan 10 personen worden verboden.

  Aanvankelijk wist Israël het virus goed onder controle te houden en de dagelijkse infecties terug te dringen. Dat veranderde na de versoepelingen en massale demonstratiebijeenkomsten tegen het beleid van premier Netanyahu,