liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Nieuwe testvormen op komst' • Dit weekend strengere controles in Amsterdam

  • In India en de Verenigde Staten zijn opnieuw een recordaantal besmettingen op een dag geteld.
  • In verschillende verzorgingstehuizen rond Goes is de bezoekregeling aangescherpt na een stijging van de besmettingen in Zeeland.
  • Op de Nederlandse intensive cares liggen 15 coronapatiënten, het laagste aantal sinds begin maart.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Malariamedicijn werkt ook niet bij milde verschijnselen covid-19

Het medicijn hydroxychloroquine werkt niet bij patiënten die milde klachten door het coronavirus hebben. In het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Internal Medicine zijn de resultaten van een nieuw onderzoek daarnaar gepubliceerd.

Het was al aangetoond dat het medicijn niet helpt als een patiënt ernstig ziek is. Het middel wordt gebruikt tegen malaria, en onder meer president Trump beweerde dat het werkt om de symptomen van covid-19 te bestrijden.

Voor het onderzoek werden 423 mensen getest, van wie er 341 met het coronavirus waren besmet. De helft van de groep kreeg hydroxychloroquine toegediend, de andere helft een placebo. De symptomen van de twee verschilden niet significant na het toedienen van het medicijn.

Ook op Eindhoven Airport en Rotterdam Airport vluchten geland met coronagevallen

Op Eindhoven Airport zijn de afgelopen maand zes vluchten geland waarin in totaal zeven personen zaten met het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Brabant-Zuidoost na een berichtgeving van de Volkskrant. Op Rotterdam Airport is er voor zover bekend een geval aangetroffen.

Op Maastricht Airport zijn geen gevallen bekend. Eerder meldde de GGD al dat er 38 vluchten op Schiphol zijn geland met mogelijk een besmette persoon aan boord. De GGD Kennemerland baseerde dat mede op steekproeven die op het vliegveld zijn gehouden tussen half juni en half juli.

Besmettingen op Aruba nemen dagelijks toe na openstelling grens met Amerika

Op Aruba zijn drie nieuwe besmettingen geregistreerd. Alle gevallen komen uit de VS. De mensen om wie het gaat worden in quarantaine geplaatst. Sinds Aruba de grenzen met Amerika op 10 juli heropende is het aantal coronabesmettingen bijna dagelijks toegenomen.

De overheid meldt dat er nu acht mensen besmet zijn op het eiland, ze zitten allemaal in quarantaine. Tussen half mei en eind juni was het eiland vrij van het virus. Op Curaçao, Bonaire en Sint-Maarten wordt de situatie op Aruba nauwlettend in de gaten gehouden. Tussen de eilanden is vliegverkeer, maar Aruba is het enige eiland dat Amerikanen toelaat.

'RIVM en GGD's werken aan nieuwe testvormen'

Er wordt gewerkt aan nieuwe vormen van testen op het coronavirus als voorbereiding op de verwachte tweede golf aan besmettingen. Daar zijn het RIVM, de GGD's en microbiologische laboratoria mee bezig, schrijft NRC. Het is de bedoeling dat het testen straks laagdrempeliger en massaler wordt om de herkomst van besmettingen beter te kunnen nagaan.

De eerste vernieuwing is een speekseltest, zegt viroloog Chantal Reuskens. Die wordt vanaf half augustus ingevoerd en zal uitsluitend voor kinderen van zes jaar en jonger zijn, of op speciale indicatie. Het is een alternatief voor het bemonsteren met wattenstaafjes diep in de neus en keel, wat onaangenaam kan zijn.

Koelwagens gehuurd voor coronadoden VS

De Amerikaanse stad San Antonio heeft koelwagens ingehuurd om de coronadoden in op te slaan. De mortuaria van ziekenhuizen en uitvaartcentra raken overvol. In de afgelopen 24 uur zijn er in de VS bijna 70.000 coronagevallen bijgekomen. Dat is een recordaantal.

Tot nu toe zijn zeker 3,5 miljoen Amerikanen besmet geraakt met het coronavirus en ruim 138.000 mensen overleden aan de gevolgen ervan.

Koelwagens ingehuurd voor opslag overledenen corona: 'Hier praten we niet graag over'

Strenge controles in Amsterdam, gemeente roept hulp bedrijven in

Amsterdam gaat dit weekend streng controleren op de coronaregels. Uit angst voor een tweede golf wil de gemeente sneller boetes uitdelen aan mensen die geen afstand houden. Vanwege het mooie weer is de verwachting dat het druk wordt in de hoofdstad, ook met buitenlandse toeristen.

De gemeente roept de hulp in van musea, straatmuzikanten en toeristische bedrijven om mensen op de regels te wijzen. "Veel buitenlandse bezoekers in de binnenstad kennen de Nederlandse coronaregels niet. Dat geeft ondernemers een extra verantwoordelijkheid", zegt burgemeester Femke Halsema tegen het Parool.

Op de Wallen wordt het aantal bezoekers geteld met behulp van sensoren. Als het te druk wordt, moeten gastheren en -vrouwen zorgen voor een betere verdeling. Eenrichtingsverkeer moet in de avonduren voorkomen dat mensen tegen elkaar botsen. Ook de zij-ingangen van het Vondelpark worden afgesloten, die gaan maandag weer open.

'Captain Tom' geridderd om inzameling coronageld

De 100-jarige Britse oorlogsveteraan Tom Moore is geridderd, vanwege zijn inspanningen om geld in te zamelen voor de Britse gezondheidsdienst in de coronacrisis. Hij liep gesponsord honderd rondjes in zijn tuin en haalde daarmee bijna 33 miljoen pond binnen.

100-jarige 'captain Tom' voor inzamelingsactie geridderd door koningin Elizabeth

Nieuwsuur: RIVM en ministerie zitten te dicht tegen elkaar aan

Het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn in de coronacrisis te veel vermengd geraakt. Volgens voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker is dat zowel voor de politiek als de wetenschap geen goede ontwikkeling.

Het kabinet gaf het RIVM in het begin van de crisis veel autoriteit als orgaan dat los van de politiek wetenschappelijke adviezen gaf. Maar in de praktijk zitten het RIVM en het ministerie dicht tegen elkaar aan.

Zo zei RIVM-topman Jaap van Dissel vorige maand dat de anderhalvemeterregel "ingewikkelder" te hanteren zou zijn in vliegtuigen, "om toch nog tegen redelijke prijzen te kunnen vliegen". Bussemaker noemt de vraag hoe duur iets mag zijn "een politieke afweging. Dat is niet aan de directeur van het RIVM."

Vier bezoekers van café Hillegom besmet

Een café uit Hillegom sluit uit voorzorg de deuren omdat vier bezoekers besmet zijn met het coronavirus. Het is niet duidelijk of het café een rol heeft gespeeld in de verspreiding van het virus. De GGD onderzoekt dat nu, schrijft Omroep West.

"Met pijn in ons hart moeten wij na elf weken lockdown opgelegd door de regering nu zelf besluiten wat wijsheid is na deze covid-meldingen na een bezoek aan ons café", staat op de Facebookpagina van De Kleine Beurs.

"Omdat niemand voorlopig weet waar de besmetting is ontstaan en door wie deze verspreid wordt binnen ons café, lijkt het ons wijs om vast te laten stellen dat het virus niet door één van onze medewerkers verspreid wordt." De horecagelegenheid heeft daarom al het personeel gevraagd om zich te laten testen. "In afwachting van de resultaten blijft het café gesloten."

De GGD vraagt iedereen die zaterdag 11 juli in de kroeg is geweest om thuis te blijven en contact op te nemen met de GGD Hollands Midden voor verder advies. De GGD schat dat er ongeveer dertig mensen binnen zijn geweest/

Modemerk G-Star schrapt 10 procent van alle banen wereldwijd

Het Nederlandse kledingmerk G-Star gaat wereldwijd 10 procent van de banen schrappen vanwege de coronacrisis. In Nederland gaat het om 150 banen die gaan verdwijnen.

De afgelopen tijd werd duidelijk dat het bedrijf financiële problemen heeft. Het Zweedse dochterbedrijf werd failliet verklaard, en de Amerikaanse en Australische tak hebben uitstel van betaling aangevraagd.

In Nederland heeft G-Star de laatste maanden ruim 4,3 miljoen euro steun gekregen om mensen in dienst te houden. Volgens die regeling moeten ondernemingen een boete betalen, als ze voor juni mensen zouden ontslaan.

Aantal coronagevallen op IC gelijkgebleven

Het aantal coronapatiënten op de intensive care in Nederland is met 15 gelijk gebleven ten opzichte van gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ook het totaal aantal patiënten op de IC's is gelijkgebleven, want het aantal patiënten dat om een andere reden op de IC's ligt, is net als gisteren hetzelfde: 578. Het aantal mensen dat buiten de intensive care is opgenomen met een coronabesmetting is met zeven gedaald naar 73.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De covid-IC-bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen laat een stabiel beeld zien op een laag niveau, ondanks een enkele lokale uitbraak van besmettingen."

GGD: 38 'verdachte' vluchten naar Schiphol'

De afgelopen maand zijn er 38 vluchten op Schiphol geland met mogelijk een besmette persoon aan boord. De GGD Kennemerland baseert dat mede op steekproeven die op het vliegveld zijn uitgevoerd tussen half juni en half juli.

Het gaat om reizigers en werknemers die klachten hadden nadat ze uit het vliegtuig kwamen, of reizigers die later klachten kregen en van wie bleek dat ze gevlogen hadden. Van die laatste groep is niet zeker of ze al tijdens de vlucht naar Nederland waren besmet.

Nadat die besmettingen waren geconstateerd, heeft de GGD contact opgenomen met een aantal medepassagiers en ook die onderzocht.

De GGD Kennemerland voert sinds begin juni elke dag bij dertig vluchten op Schiphol steekproeven uit. Ze controleren de gezondheidsverklaring die passagiers bij zich moeten dragen en vragen of mensen klachten hebben. Het is niet duidelijk uit welke landen de besmette personen kwamen en hoeveel mensen er daadwerkelijk zijn besmet.

Besmettingen Barcelona verdrievoudigd: 'Blijf thuis'

De regionale bestuurders van Catalonië hebben inwoners van Barcelona dringend opgeroepen thuis te blijven. Culturele en sportieve evenementen worden beperkt, stranden afgesloten, reizen wordt afgeraden. Restaurants in de drie wijken waar de meeste besmettingen zijn, moeten het aantal gasten halveren. Theaters, bioscopen en discotheken in de gebieden zijn daar dicht.

De lokale overheid wil niet terug naar een algehele lockdown, maar kondigt naar verwachting strengere maatregelen voor de hele stad aan. Afgelopen week verdriedubbelde het aantal besmettingen in de populaire toeristische stad, met bijna 30 brandhaarden verspreid over verschillende wijken.

Sinds 21 juni mogen er weer vakantiegangers naar Spanje. Hoewel de regering het virus onder controle probeert te krijgen, wil ze tegelijkertijd de voorzieningen voor toeristen openhouden, ook al wordt het daar vaak niet te nauw genomen met coronaregels.

Britse zorg krijgt 3 miljard pond voor voorzorg winterdruk

De National Health Service, de gezondheidszorg in Groot-Brittannië, krijgt 3,3 miljard euro om zich voor te bereiden op een mogelijke tweede golf van het coronavirus. Dat zegt premier Johnson.

Wetenschappers waarschuwden deze week dat het Verenigd Koninkrijk komende winter mogelijk 120.000 nieuwe sterfgevallen krijgt bij een nieuwe infectiegolf. Het grote aantal zieken zou het zorgsysteem onder enorme druk zetten, want de artsen en ziekenhuizen hebben al te maken met een grote achterstand in de reguliere zorg en verwachten in het najaar ook de seizoensgriep.

De Britse premier geeft vanmiddag en persconferentie en kondigt een 'roadmap' naar herstel aan. Ook zal de overheid naar verwachting de richtlijnen versoepelen, zodat meer mensen weer aan het werk kunnen. Verder wordt het aantal virustests flink opschroefd.

Israël: weekend-lockdown, sportscholen weer dicht

De Israëlische regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd nadat het aantal corona-besmettingen hard stijgt, dagelijks met 2000 gevallen. Zo komt er een weekend-lockdown, van vrijdagmiddag tot zondagochtend. Winkels, kappers, bars en attracties gaan dan dicht.

Enkele maatregelen die in mei waren ingetrokken, worden weer ingevoerd. Zo moeten sportaccommodaties tot nader order dicht. Restaurants mogen geen klanten meer ontvangen en alleen nog maar bezorgen. Alle bijeenkomsten van meer dan 10 personen worden verboden.

Aanvankelijk wist Israël het virus goed onder controle te houden en de dagelijkse infecties terug te dringen. Dat veranderde na de versoepelingen en massale demonstratiebijeenkomsten tegen het beleid van premier Netanyahu,

Verpleeghuizen Zeeland scherpen bezoekregeling aan

Twee grote zorgorganisaties in Goes in Zeeland hebben de bezoekregeling in enkele verpleeg- en verzorgingshuizen weer aangescherpt, nu het aantal coronabesmettingen in de gemeente stijgt.

De instellingen die maatregelen hebben genomen, SVRZ en Ter Weel, doen dit om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt Omroep Zeeland. Het is een voorzorgsmaatregel. Voor zover bekend zijn er op de betreffende locaties momenteel geen mensen besmet. Afgelopen voorjaar, tijdens de eerste coronauitbraak, werden meerdere cliënten ziek.

De komende tijd mag niet meer iedereen zomaar langskomen. Cliënten mogen twee vaste bezoekers ontvangen. De maatregel geldt in ieder geval twee weken.

"We vinden het heel naar om het aantal bezoekers in Goes te moeten beperken. Dit is een teleurstelling voor ons allemaal. Maarde veiligheid voor cliënten en medewerkers staat voorop", meldt SVRZ. In totaal hebben vier of vijf locaties de bezoekersregeling aangepast.

Filmfonds verdeelt 4.6 miljoen euro onder noodlijdende filmtheaters

Het Filmfonds steunt 26 theaters die financiële steun voor de coronaperiode hadden gevraagd. In totaal wordt er 4,6 miljoen euro verdeeld om de filmtheaters te compenseren voor de drie maanden dat ze moesten sluiten door de coronacrisis. Dat geld komt van het Filmfonds en het ministerie van OCW. Ook de gemeenten waar de theaters staan dragen bij.

Sinds 1 juli mogen de filmhuizen weer open, maar met een beperkt aantal bezoekers. Veel filmtheaters zijn in financiële problemen geraakt en vrezen het einde van het jaar niet te halen, blijkt uit rondvraag van de Filmkrant.

India: over de 1 miljoen besmettingen

Het aantal besmettingen in India is de miljoen gepasseerd. Ruim 25.000 mensen zijn tot nu toe overleden. In een dag werden er bijna 35.000 besmettingen geregistreerd en overleden er 687 mensen.

Sinds India half mei de lockdownmaatregelen versoepelde, stijgt het aantal besmettingen snel. Deskundigen vrezen dat ziekenhuizen de grote toestroom van ernstig zieke patiënten niet aankunnen. Veel ziekenhuizen in arme gebieden hebben niet de voorzieningen om patiënten de juiste zorg geven.

Na de VS en Brazilië heeft India nu wereldwijd de meeste besmettingen.

British Airways neemt afscheid van de Boeing 747

British Airways haalt per direct de jumbojet uit de vloot. Het afscheid was gepland in 2024, maar vanwege de coronacrisis laat de luchtvaartmaatschappij de 31 toestellen niet langer vliegen. De 747's vertegenwoordigen zo'n 10 procent van de totale BA-vloot.

De maatschappij is hard getroffen door de reisbeperkingen vanwege de coronacrisis. Duizenden werknemers zijn op straat gezet.

De Boeing 747

België: 'Tweede golf begonnen', mogelijk verstrenging maatregelen

België telde vorige week gemiddeld 115 besmettingen per dag. Dat is ruim 32 procent meer dan de week daarvoor. Op maandag waren het er zelfs 216, maar dat hoge cijfer is te verklaren doordat veel mensen zich na het weekend laten testen.

Viroloog Marc van Ranst noemde de cijfers "absoluut niet goed". "Als je deze cijfers ziet, kan je zeggen dat de tweede golf begonnen is", zei hij op de Belgische radio. Van een versoepeling van de coronamaatregelen kan geen sprake zijn, zei hij. Mogelijk worden die juist weer strenger.

Het aantal coronadoden in België staat op 9795. De meeste besmettingen zijn in de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen.

De ziekenhuisopnamen zijn stabiel; zo'n 10 per dag. Maar voor het eerst in drie maanden neemt dat aantal niet meer af.

25ste nertsenbedrijf besmet met coronavirus

In Noord-Brabant is opnieuw het coronavirus vastgesteld bij een nertsenbedrijf. Het gaat om een fokkerij in Westerbeek met 1100 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen nadat pups zijn getest voor vervoer naar een andere locatie, schrijft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu op 25 nertsenfokkerijen dieren besmet geraakt; ruim een miljoen dieren zijn gedood.

Vorig jaar waren er 128 bedrijven voor edelpelsdieren, wat in de praktijk voornamelijk neerkomt op nertsenhouderijen. Het fokken van deze dieren wordt vanaf 2024 verboden.

Bolsonaro: economische gevolgen zijn dodelijker dan corona

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft in een videoboodschap aan het volk benadrukt dat hij de economie weer wil openen, ondanks het coronavirus. "We kunnen de economie niet blijven verstikken", zei hij.

Bolsonaro is zelf besmet met het virus en wordt fors bekritiseerd omdat hij de gezondheidscrisis niet serieus genoeg zou nemen. Brazilië is een van de landen waar het aantal besmettingen de afgelopen tijd hard is gestegen.

Bolsonaro: economische gevolgen zijn dodelijker dan corona

Opnieuw recordaantal besmettingen in Verenigde Staten

In de VS is weer een recordaantal bevestigde coronabesmettingen op een dag geteld. De Johns Hopkins Universiteit meldt dat er in 24 uur ruim 68.000 coronagevallen bij zijn gekomen. Ook persbureau Reuters meldt op basis van een eigen telling een nieuw record van minstens 77.000 nieuwe besmettingen.

Het aantal coronabestemmingen in het land blijft snel toenemen. Deze maand meldden dertig van de vijftig staten records.

Tot nu toe zijn zeker 3,5 miljoen Amerikanen besmet geraakt met het coronavirus en ruim 138.000 mensen overleden aan de gevolgen ervan. Het land is wereldwijd het zwaarst getroffen door de pandemie.

'Na coronacrisis keren oude opvattingen over samenleving weer terug'

Nederlanders gaan na de coronacrisis waarschijnlijk niet blijvend anders denken over zaken als politieke onderwerpen, instituties of de samenleving. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van literatuuronderzoek over eerdere crises.

Het bureau keek onder meer naar hoe wetenschappers schreven over de effecten van eerdere virusuitbraken, zoals de Mexicaanse Griep en de SARS-epidemie, op het denken van mensen. Ook keken de onderzoekers naar hoe terreuraanslagen zoals die op 11 september 2001 of een nationale ramp als MH17 de samenleving hebben veranderd.

Op basis van het literatuuronderzoek schat het SCP dat het in de coronacrisis "flink toegenomen" vertrouwen in de politiek en instituties zoals het parlement van tijdelijke aard is. "Onder meer de naderende economische recessie kan zorgen voor een snelle afname in het vertrouwen in politiek en instituties", stelt het planbureau.

Franse regering bezorgd over corona

In Frankrijk zijn de eerste "voorzichtige tekenen" te zien dat het coronavirus weer oplaait. De zogeheten R-waarde ligt boven de 1, wat wil zeggen dat elke patiënt nu meer dan één andere persoon besmet. Dat is voor het eerst sinds de quarantaine half mei werd versoepeld. In de afgelopen 24 uur zijn 534 nieuwe coronapatiënten en 18 nieuwe doden geteld.

De regering heeft besloten per volgende week het dragen van maskers verplicht te stellen in openbare gebouwen. Dat zou aanvankelijk per 1 augustus verplicht worden, maar is nu versneld. In zes steden in het departement Mayenne, in de Loire-streek, is het vanaf nu al verplicht om maskers in gebouwen te dragen. Maar ook in andere regio's, zoals Marseille, Bretagne en Parijs, zijn er zorgen.

Liveblog geopend

Welkom in het corona-liveblog van vrijdag 16 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.