liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ierse pubs blijven langer dicht • Ook Sanquin ziet afname antistoffen

  • Gemeenten: kosten coronacrisis lopen op tot 1,8 miljard.
  • Concertorganisatie Mojo schrapt 43 van de 130 banen.
  • Bloedbank Sanquin ziet minder antistoffen in plasma van ex-coronapatiënten.
  • België neemt nog geen besluit over eventuele versoepelingen per 1 augustus, Ierland stelt versoepelingen uit.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog nu af. Vanaf morgen houden we je weer op de hoogte van het laatste coronanieuws. Goedenacht!

Ierland stelt versoepelingen uit

Ierland stelt de geplande opening van pubs en discotheken met drie weken uit. Die zouden eigenlijk vanaf 20 juli weer opengaan, maar dat wordt 10 augustus. Volgens premier Martin hangt het uitstel samen met het toegenomen aantal coronabesmettingen onder jongeren. Hij koppelt die besmettingen onder meer aan illegale huisfeesten.

Ook andere versoepelingen worden uitgesteld. Zo mogen er bij bijeenkomsten binnen maximaal vijftig mensen aanwezig zijn, terwijl dat vanaf maandag zou worden verhoogd naar honderd. Er komen ook nieuwe maatregelen bij: de Ieren moeten mondkapjes gaan dragen in winkels.

Martin wil dat Ierland even op de "pauzeknop" drukt. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, ligt tussen de 1,2 en 1,8. Bij een r-getal onder de 1 neemt de virusuitbraak af. In Nederland is het reproductiegetal op dit moment 0,9.

Trump: 'Ik heb een uitstekende relatie met dokter Fauci'

De relatie tussen president Trump en immunoloog Anthony Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van de Amerikaanse regering, gaat niet over rozen. Trump uitte de afgelopen weken openlijk kritiek op zijn functioneren: volgens de president heeft Fauci veel fouten gemaakt in zijn aanpak van de bestrijding van het coronavirus, hoewel hij Fauci wel "een aardige man" vindt.

Afgelopen weekend lekten anonieme Witte Huismedewerkers een lijst met uitspraken van Fauci naar de Amerikaanse pers. Daarmee wilden ze laten zien dat de adviseur het regelmatig bij het verkeerde eind heeft gehad. Zo zei hij een paar maanden geleden geen heil te zien in het dragen van mondkapjes.

Ondanks zijn eerdere kritiek liet Trump zich vandaag juist weer positief uit over Fauci, met wie hij een "uitstekende relatie" zegt te hebben:

Trump: 'ik heb een uitstekende relatie met dokter Fauci'

Fauci reageerde vandaag ook zelf op de kritiek vanuit het Witte Huis. "Ik begrijp het niet helemaal", zei hij in een interview met The Atlantic. Volgens hem beseffen de medewerkers die zijn uitspraken hebben verspreid nu ook wel dat dat "een grote fout" was. "Als het personeel zoiets vrijgeeft, en de hele wetenschappelijke gemeenschap en de pers weerleggen het, dan is dat uiteindelijk slecht voor de president."

In podcast De Dag hoor je meer over Fauci en de spanningen met Trump. En over de mogelijke gevolgen van het lozen van Fauci voor de herverkiezingskansen van de president.

RIVM-richtlijnen leidden tot onveiligheid in ouderenzorg

Medewerkers en bestuurders in de ouderenzorg vinden dat zij in de coronacrisis in onveilige situaties zijn gebracht door de RIVM-richtlijnen. Die schreven voor dat het dragen van bijvoorbeeld mondmaskers in allerlei gevallen "niet nodig" was. Thuiszorg- en verpleeghuismedewerkers zeggen dat zij daardoor ouderen hebben besmet, die later zijn overleden. Ook zijn veel medewerkers zelf ziek geworden.

Lees meer in onderstaand artikel van Nieuwsuur:

Eerste (klinische) resultaten van Oxford-vaccin maandag bekend

Maandag worden de resultaten bekendgemaakt van de eerste klinische fase van het onderzoek naar het 'Oxford-coronavaccin'. Volgens een woordvoerder van het medische tijdschrift The Lancet wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het onderzoeksrapport.

Het potentiële vaccin dat aan de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, geldt als veelbelovend. Vier Europese landen, waaronder Nederland, hebben er al zo'n 300 à 400 miljoen doses van gekocht. De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft de licentie om het vaccin op de markt te brengen.

Als de resultaten maandag positief zijn, betekent dat overigens nog niet dat het Oxford-vaccin effectief is en op de markt kan worden gebracht. Hoewel duizenden mensen over de hele wereld al meedoen aan proeven met de entstof en de eerste resultaten daarvan hoopvol lijken, moeten de onderzoekers de resultaten uit fase 1 - waarbij het vaccin wordt getest op een kleine groep gezonde vrijwilligers - nog officieel publiceren. In die fase wordt vooral gekeken of het vaccin veilig is.

Van een ander kansrijk vaccin tegen het coronavirus, dat wordt ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Moderna, werd gisteren bekend dat het bij 45 gezonde vrijwilligers veilig werkte. Ook wekte de stof een immuunreactie op. Moderna verwacht eind juli te starten met het testen van het potentiële vaccin op grotere groepen mensen.

Gemeenten: kosten coronacrisis lopen op tot 1,8 miljard

De coronacrisis kost gemeenten tussen de 1,5 en 1,8 miljard euro. Als er nog een tweede besmettingsgolf komt, kan dat bedrag oplopen tot 2,3 à 2,8 miljard. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft laten uitvoeren.

Gemeenten schatten in dat ze alleen al aan weggevallen toeristenbelasting in totaal 203 tot 249 miljoen euro mislopen. Ook lopen ze tussen de 282 en 344 miljoen euro aan inkomsten uit betaald parkeren mis. Daar staan extra uitgaven tegenover, bijvoorbeeld aan extra handhaving, steun aan de cultuursector en meer bijstandsuitkeringen.

Het kabinet liet in mei al weten dat het 566 miljoen euro uittrekt om gemeenten, provincies en waterschappen te ondersteunen in de coronacrisis. Maar volgens de VNG is dat niet genoeg. De belangenvereniging van gemeenten hoopt dat de rijksoverheid voldoende middelen vrijmaakt voor "de toegezegde reële compensatie". Op 17 augustus zit de VNG weer met het Rijk om de tafel.

Schoonmakers verwijderen Banksy's 'coronaratten' uit metro

De graffiti met ratten die straatkunstenaar Banksy gisteren op de wanden van een Londense metrotrein had gespoten, zijn alweer verdwenen. Schoonmakers hebben de 'coronaratten', die waren afgebeeld met een mondkapje, direct weggepoetst. De vervoersorganisatie die het metronetwerk beheert zegt dat de afbeeldingen van Banksy zijn verwijderd vanwege een streng antigraffitibeleid. Wel wil het bedrijf de kunstenaar de kans geven om een nieuwe versie van zijn boodschap "op een gepaste locatie" uit te dragen.

Gisteren plaatste Banksy onderstaande video op Instagram, getiteld: "De Londense metro krijgt een grondige schoonmaakbeurt". De video verscheen op de dag dat de Britse regering bekendmaakte dat het dragen van mondkapjes in winkels en supermarkten verplicht wordt.

Banksy's statement over het Britse mondkapjesbeleid

Toen hij de ratten op de metro spoot, droeg Banksy (die zijn identiteit verborgen probeert te houden) beschermende kleding en een gezichtsmasker. Hij was daarmee nauwelijks te onderscheiden van 'echte' schoonmakers, blijkt uit foto's die het Londense metrobedrijf gisteren (voordat Banksy toesloeg) op Twitter plaatste:

Viroloog Koopmans leidt groot project naar opsporing infectieziektes

Nieuwe infectieziektes in een veel vroeger stadium opsporen en er daardoor sneller op kunnen reageren: dat is het doel van een nieuw project van wetenschappelijke instituten uit twaalf Europese landen. De Nederlandse viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC coördineert het vijfjarige project, dat 15 miljoen euro subsidie krijgt van de Europese Commissie.

Plannen voor de samenwerking bestonden al langer, maar de coronacrisis heeft het belang ervan onderstreept, zegt Koopmans. "De huidige Sars-CoV-2-pandemie is een onbedoeld voorbeeld: hadden we de uitbraak van dit nieuwe virus eerder kunnen detecteren?"

Het Europese samenwerkingsverband streeft naar een interactief en virtueel opsporingssysteem voor infectieziekten. Burgers kunnen daar ook aan meewerken. Als zij bijvoorbeeld informatie doorgeven over muggensoorten die ze hebben gezien, kan onder meer de verspreiding van de tijgermug worden tegengegaan. Die kan verschillende ziektes overbrengen.

Casa de Papel-demonstratie in Madrid

Voor de deur van het Spaanse parlement in Madrid demonstreren honderden Nissan-medewerkers tegen het voornemen van de autofabrikant om de fabriek in Barcelona te sluiten. Daar werken 3000 mensen, maar volgens een Spaanse vakbond staan er indirect 25.000 banen op het spel.

Veel demonstranten zijn verkleed als personages uit de Spaanse Netflixserie La Casa de Papel (Engelse titel: Money Heist), met rode overalls en maskers van de kunstenaar Salvador Dalí. Sommige betogers zingen het Italiaanse protestlied Bella Ciao, dat ook in de serie voorkomt.

Nissan kondigde eind mei aan een vijfde van de wereldwijde productie te schrappen, om kosten te besparen. De autofabrikant wordt dit jaar door de coronacrisis geconfronteerd met een verlies van 6 miljard dollar. Het is het eerste verlies in elf jaar tijd voor het bedrijf.

Mojo schrapt 43 van de 130 banen

Concertorganisator Mojo moet vanwege de coronacrisis een derde van het personeel ontslaan, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door 3voor12 en het AD. Het gaat om 43 van de 130 medewerkers, de meeste met een vast contract. Per 1 oktober gaat het concertbedrijf in afgeslankte vorm verder. Op die datum loopt de NOW-steunregeling af, waar Mojo gebruik van maakt.

De coronacrisis heeft de concertorganisator hard geraakt. Het bedrijf, dat vorig jaar nog zijn 50-jarige bestaan vierde, is verantwoordelijk voor concerten en grote festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Pinkpop. Die zijn vanwege het coronavirus allemaal geschrapt. "Ook het vooruitzicht is nog niet goed", zegt de woordvoerder van Mojo. "Dus moesten we met pijn in het hart dit besluit nemen."

Vorige week maakten ook Ziggo Dome en Afas Live bekend dat ze een derde van hun personeel moeten ontslaan vanwege de coronacrisis. Die concertzalen vallen onder dezelfde moedermaatschappij als Mojo.

Friese hbo's en mbo's maken lesrooster met ov-bedrijf

In Friesland hebben hbo- en mbo-opleidingen samen met vervoersmaatschappij Arriva de lesroosters voor komend studiejaar vastgesteld. Het gaat om NHL Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein, Nordwin College, ROC Friese Poort en het Friesland College, meldt de Leeuwarder Courant.

Volgens Arriva, dat het bus- en treinvervoer in Friesland regelt, zorgt het nieuwe rooster ervoor dat de studenten zo veel mogelijk over de dag worden verspreid. De studenten hoeven niet allemaal op dezelfde tijd met de les te beginnen. Ook de eindtijden van de lessen zijn verschillend.

Ook minder antistoffen bij Nederlandse ex-patiënten

Bij bloedbank Sanquin zien ze een daling van de hoeveelheid antistoffen in het plasma van ex-coronapatiënten. De afgelopen weken werden bij 4 procent van de donoren antistoffen gemeten, in mei was dat nog bij 5,4 procent. Omdat per meting duizenden donoren meedoen, zeggen de percentages volgens Sanquin iets over het antistoffenniveau van ex-patiënten in het algemeen.

Mensen die zijn genezen van covid-19 kunnen zich bij de bloedbank aanmelden als ze plasma willen afstaan. Sanquin gebruikt het gedoneerde materiaal om een geneesmiddel te maken. Volgens Hans Zaaijer, hoogleraar en arts-microbioloog bij Sanquin, betekent de daling van de hoeveelheid antistoffen dat er meer haast zit achter het inzamelen van plasma.

Maar het hoeft niet te betekenen dat ex-coronapatiënten weer vatbaar zijn voor het virus, zegt hij. "Het lichaam bouwt tijdens en na zo'n infectie ook immuungeheugen op. Dat betekent dat bij een nieuwe infectie het lichaam razendsnel weer antistoffen op kan bouwen. Een virus kan zo alsnog snel opgeruimd worden." Bovendien blijft het antistoffenniveau bij een flink deel van de donoren gewoon op peil, zegt Sanquin.

Eerder stelden meerdere buitenlandse onderzoekers al dat voormalige covid-19-patiënten aangemaakte antistoffen snel weer kwijtraken. Maandag brachten Britse onderzoekers die conclusie nog naar buiten. Hoe erg dat is, is moeilijk te zeggen omdat naast antistoffen ook andere onderdelen van het menselijk afweersysteem een rol spelen bij het bestrijden van het coronavirus.

Veel mensen met coronaklachten laten zich niet testen

De bereidheid van mensen met corona-achtige klachten om zich te laten testen is niet heel groot. Uit onderzoek van het RIVM en de GGD's blijkt dat 12 procent van de groep met klachten zich heeft gemeld voor een test.

Vier op de tien ondervraagden gaan ervan uit dat hun klachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld astma, hooikoorts of een verkoudheid. Daarom laten ze zich niet testen. Het RIVM waarschuwt dat coronaklachten vaak moeilijk te onderscheiden zijn van een gewone verkoudheid.

Bijna de helft van de mensen die aan het onderzoek meededen zegt het moeilijk vinden om zich te houden aan het advies om thuis te blijven. Ruim 80 procent gaat met klachten naar de supermarkt. Het RIVM vindt dat zorgelijk, omdat het aantal besmettingen langzaam lijkt te stijgen.

‘Adoptie corona-app in Australië het hoogst, op Filipijnen het laagst’

In Australië heeft een op de vijf inwoners de corona-app van de overheid, die moet helpen bij het bron- en contactonderzoek gedownload. Daarmee is de adoptie in dat land het hoogst, concludeert onderzoeksbureau Sensor Tower. Onderaan de lijst staan de Filipijnen met 0,2 procent.

Duitsland is in Europa het land waar de corona-app het meest is gedownload: 14 procent. Italië blijft steken op 7 procent en Frankrijk op 3 procent. Het aantal downloads zegt niks over het gebruik ervan. Het kan zijn dat minder mensen de app daadwerkelijk in gebruik hebben, ook kunnen ze de app inmiddels weer hebben verwijderd.

De app in Australië maakt geen gebruik van de technologie die Apple en Google samen hebben ontwikkeld. Andere landen, waaronder Nederland, doen dat wel. Dat heeft ertoe geleid dat de Australische app op iPhones maar in 25 tot 50 procent van de gevallen werkt, schreef The Sydney Morning Herald eind juni. De overheid is niet van plan alsnog over te stappen. De krant meldde toen ook dat er nog geen besmetting is gevonden via de app.

Morgen maakt minister De Jonge van Volksgezondheid bekend hoe het verder gaat met de Nederlandse corona-app. Sinds vorige week wordt deze getest in de regio Twente.

Eerste bezoekers in heropend Disneyland Parijs

Disneyland Parijs feestelijk heropend

Proef met transparant mondmasker in twee ziekenhuizen

Het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Rotterdamse Erasmus MC gaan op kleine schaal een proef doen met een transparant mondmasker. Dat moet ervoor zorgen dat de patiënt de zorgmedewerker herkent en zij beter met elkaar kunnen communiceren.

Verpleegkundig onderzoeker Annemarie de Vos kwam met het idee. "Ik kwam via sociale media in contact met een dove vrouw. Zij maakt katoenen maskers met transparante kunststof vensters. Die gaan we op kleine schaal testen in de ziekenhuizen."

IC-verpleegkundigen gaan de maskers uitproberen op een testlocatie, niet tijdens het werken met patiënten. De proefpersonen moeten kijken of de maskers goed zitten en niet beslaan en of de gezichtsuitdrukking goed af te lezen is.

België durft versoepeling nog niet aan

België neemt nog geen besluit over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen per 1 augustus. De afgelopen week kwamen er weer meer besmettingen bij. "Het reproductiegetal is boven 1, waardoor het virus aan kracht wint", zei premier Sophie Wilmès na afloop van het overleg in de Nationale Veiligheidsraad. "Dat is niet goed. De situatie mag zeker niet erger worden."

Volgende week komen de experts en politieke leiders weer bij elkaar om te praten over eventuele versoepelingen. Vooral de evenementen- en cultuursector hadden gehoopt op goed nieuws over bijvoorbeeld hogere bezoekersaantallen. Ook het eventueel toestaan van massa-evenementen en de heropening van het nachtleven vanaf 1 september blijven onzeker.

Toeristen weer welkom in Noorwegen en Malta

Voor zowel Noorwegen als Malta is het reisadvies aangepast naar code geel. Dat betekent dat je op vakantie kunt naar die landen, maar wel waakzaam moet blijven. De reisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan wel zo zijn dat er aan de grens een controle op ziekteverschijnselen plaatsvindt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat bij een nieuwe uitbraak de situatie lokaal plotseling kan veranderen.

Trump wil coronagegevens nu in database regering

Amerikaanse ziekenhuizen moeten voortaan de gegevens over coronapatiënten in een database van de regering zetten in plaats van in die van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM. Daartoe heeft president Trump besloten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is het huidige systeem van de CDC niet snel genoeg. "De CDC heeft nog steeds een vertraging van een week in het rapporteren van ziekenhuisgegevens en Amerika heeft realtime gegevens nodig."

NEMO Science Museum halveert aantal banen

Het NEMO Science Museum in Amsterdam gaat reorganiseren omdat het veel minder bezoekers krijgt door de coronacrisis. Mensen met een tijdelijk contract kregen eerder al te horen dat dat niet verlengd wordt. En straks is er ook voor een deel van de mensen met een vast contract geen plek meer. Daardoor gaat het aantal voltijdbanen terug van 140 naar 74.

Sinds 1 juni is het wetenschaps- en technologiemuseum weer open. "We zijn blij dat bezoekers het museum weer weten te vinden, maar in vergelijking met eerdere jaren is het meer dan een halvering van het aantal. Die halvering geldt ook voor de inkomsten, waardoor we hard worden geraakt en forse bezuinigingen moeten doorvoeren", zegt directeur Michiel Buchel.

Het museum is nu in overleg met de ondernemingsraad en vakbonden over hoe de reorganisatie er precies uit komt te zien. Vorig jaar was NEMO het op drie na best bezochte museum van Nederland, met zo'n 670.000 bezoekers.

Coronacrisis raakt ASML niet, omzet laatste kwartaal hoger dan jaar eerder

Chipmaker ASML heeft weinig last van de coronacrisis. Het bedrijf is een van de sterkst groeiende bedrijven van de Nederlandse economie. Afgelopen kwartaal kwam de omzet uit op 3,3 miljard euro, een kwart meer dan een jaar eerder.

Het bedrijf heeft wereldwijd een leidende positie op het maken van machines die chips produceren. Het Veldhovense concern levert aan grote chipmakers over de hele wereld, zoals Samsung en Intel.

Doordat meer mensen thuiswerken, clouddiensten groeien en de ontwikkeling van zelfrijdende auto's in volle gang is, zijn de perspectieven voor de komende jaren zonnig. Aanvankelijk waren er problemen met het leveren van machines en het bestellen van onderdelen, maar die zijn grotendeels voorbij.

Belgische minister draagt opvallend mondkapje

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block droeg gisteren een nogal opvallend mondkapje. Op het masker staat een afbeelding van haar eigen neus en mond. "Een masker is verplicht. Ik heb dit gekregen en vind het origineel, dus gebruik ik het", was haar uitleg aan Belgische media.

Op Twitter was ze het mikpunt van spot. "Even lachwekkend als het 'werk' dat de afgelopen maanden is geleverd." De bewindsvrouw krijgt kritiek voor haar aanpak van het coronavirus. The Economist noemde de Belgische aanpak enkele weken geleden "de slechtste ter wereld". Alleen al voor volksgezondheid zijn in het land negen ministers bevoegd, verdeeld over de federale overheid, gewesten en gemeenschappen.

Grenzen Marokko gedeeltelijk open

Mensen met een Marokkaans identiteitsbewijs en mensen die in Marokko werken met een verblijfsvergunning mogen weer naar het Noord-Afrikaanse land reizen. Sinds middernacht mogen twee Marokkaanse vliegmaatschappijen weer mensen vervoeren en ook gaan er weer boten. De 22.000 Marokkanen die nu nog in het buitenland zitten, kunnen daardoor terug naar huis.

Iedereen die naar het land reist moet overigens twee negatieve tests laten zien: een coronatest en een antistoffentest. De tests mogen niet ouder zijn dan 48 uur en het is niet duidelijk waar die tests uitgevoerd moeten worden.

Nederland raadt Marokkaanse Nederlanders nog steeds af om op vakantie te gaan naar Marokko. Voor het land geldt nog steeds code oranje.

Deel werknemers vindt werkgever steeds lakser omgaan met coronaregels

Ongeveer een op de vijf werknemers zegt dat zijn werkgever steeds lakser omgaat met de coronaregels. Dat blijkt uit een onderzoek dat Maurice de Hond hield onder 2500 werkenden in opdracht van vakbond CNV. Vooral werknemers in de industrie (29 procent), ict (24 procent) en in de zorg (24 procent) zien dat hun werkgevers de regels niet al te nauw meer nemen.

"Het aantal coronabesmettingen stijgt wereldwijd sneller dan ooit. Sinds 1 juli kwamen er 2,5 miljoen nieuwe coronagevallen bij. In Spanje gingen twee regio's opnieuw in lockdown. Het gevaar is dus nog lang niet geweken", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "In dit licht is het vreemd dat nu zoveel werkgevers lakser omgaan met coronaregels. We roepen hen op om zich te blijven houden aan de richtlijnen."

Bijna een op de vijf werknemers zegt zich vanwege corona niet veilig te voelen op het werk. Van degenen die bij landelijke overheid werken, voelt 29 procent zich onveilig. In de gezondheidszorg is dit 35 procent en in het onderwijs 21 procent.

Disneyland Parijs vandaag weer open

Attractiepark Disneyland Parijs opent vandaag voor het eerst weer de deuren. Dat gebeurt eerst voor een beperkt aantal bezoekers. Er moeten vooraf kaartjes worden gekocht, groepjes bezoekers moeten afstand van elkaar houden en iedereen ouder dan 11 jaar moet een mondmasker dragen.

Het park zegt alles in het werk te stellen om lange wachtrijen voor attracties te voorkomen. Ook zijn er ruim 2000 flesjes ontsmettingsgel verspreid over het hele terrein.

Disneyland was sinds 14 maart gesloten vanwege de strenge lockdownregels in Frankrijk. In dertig jaar tijd is het park nooit zo lang dicht geweest.

FNV: inkomen flexwerkers fors gedaald

Zo'n 80 procent van de oproepkrachten in Nederland heeft geen werk meer of is flink in uren teruggevallen, blijkt uit een enquête van FNV. Bijna een derde van de uitzendkrachten is tijdens de coronacrisis zijn baan kwijtgeraakt.

FNV pleit voor meer vaste banen. Volgens de vakbond moet flexwerk alleen worden ingezet als er tijdelijk personeelstekort is, zoals in drukke periodes of door ziekte-uitval.

"Na de laatste crisis van 2009 zagen we dat werkgevers massaal hun toevlucht zochten tot flexwerk. Nu zien we de gevolgen", zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV. "Werkgevers lozen massaal deze harde werkers, terwijl de noodregelingen van de overheid gericht zijn op behoud van werk en inkomen."

Criminaliteitscijfers weer op oude niveau

Er is weer net zoveel criminaliteit als voor de coronacrisis. In de eerste vier maanden na de uitbraak daalden de misdaadcijfers fors. Nu de maatregelen zijn versoepeld, is het aantal misdrijven weer gestegen, zegt de politie. Vooral woninginbraken, winkeldiefstal en straatroof zijn weer op het oude niveau.

"We zagen wekenlang geen zakkenrollerij, winkeldiefstallen of straatroven. Verkeersincidenten waren er nauwelijks", zegt Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie.

Tussen maart en juni werden wel veel meldingen van WhatsApp-fraude gedaan. Ook burenruzies, geluidshinder en overlast door jongeren werden toen veel gemeld.

Nieuwe besmetting op een nertsenfokkerij

Weer is het coronavirus op een nertsenfokkerij geconstateerd. Ditmaal op een fokkerij in Ledeacker in Noord-Brabant. Het gaat om een bedrijf met 4500 moederdieren. De dieren worden zo snel mogelijk geruimd. De hygiëneprotocollen op het bedrijf worden aangescherpt.

De besmetting werd bekend omdat ziekteverschijnselen bij de nertsen werden gemeld. Er is een meldplicht.

In totaal zijn nu 24 nertsenbedrijven besmet verklaard. Afgelopen maandag werd het virus nog vastgesteld op een nertsenbedrijf in Aarle-Rixtel. Daar zaten 2000 moederdieren. Op de 23 bedrijven waar het virus eerder was vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Storing in database bron- en contactonderzoek met cijfers van afgelopen week

Het RIVM had korte tijd geen toegang tot gegevens van het bron- en contactonderzoek van de afgelopen periode, bevestigt het instituut na een bericht van het AD. Oorzaak was een storing in een database, waardoor niet alle gegevens in een keer konden worden opgevraagd. Bijvoorbeeld over hoeveel zorgverleners en leraren besmet zijn geraakt.

"We weten wél hoeveel patiënten er zijn, maar we weten deze week niet hoeveel kinderen, zorgverleners, mantelzorgers en medewerkers van de kinderopvang getest zijn en welk percentage positief was getest", zegt het RIVM in de krant.

De problemen werden gisteravond opgelost. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zegt dat de bestrijding van het virus niet in gevaar is geweest.

Welkom in het liveblog

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van woensdag 15 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.