NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Gezondheidsschade kinderen door late behandeling • VS over een jaar weg uit WHO

 • Het wrakingsverzoek van actiegroep Viruswaanzin in de zaak tegen de coronamaatregelen is afgewezen.
 • Het RIVM meldt op basis van eigen onderzoek dat blootstelling aan het virus via aerosolen mogelijk is.
 • De Braziliaanse president Bolsonaro heeft covid-19.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen gaan we weer verder met een nieuw blog met coronanieuws. Fijne avond!

 • 'Nederland is klaar voor een eventuele nieuwe coronapiek'

  Er zijn in Nederland nagenoeg geen plannen voor lokale of regionale lockdowns, maar Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, is er gerust op dat Nederland klaar is voor een nieuwe coronapiek. "We hebben veel kennis en ervaring opgedaan de laatste vier maanden. We zijn nu beter voorbereid", zei hij vanavond in Nieuwsuur.

 • Boetes voor Nederlandse jongeren om veroorzaken overlast in Albufeira

  Meer dan twintig Nederlandse jongeren hebben in de badplaats Albufeira aan de Algarve een boete gekregen omdat ze op straat aan het drinken waren. Ook overtraden ze de coronaregels.

  Enkele jongeren beklaagden zich tegen de Portugese tv over het strenge optreden van de politie:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dichte clubs, strenge politie: domper voor Nederlandse jongeren op reis
 • Vliegreis van Curaçao naar Nederland mogelijk bijna 150 euro duurder

  Vliegen van Curaçao naar Nederland gaat mogelijk veel duurder worden. Luchthavenbedrijf Curaçao Airport Partners (CAP) overweegt de vertrekbelasting voor internationale reizigers te verhogen van 42 dollar naar 210 dollar per persoon.

  Dat blijkt uit een brief van de luchthaven aan verschillende betrokkenen, schrijft de nieuwswebsite Curaçao.nu. CAP schrijft dat het bedrijf het wegvallen van de inkomsten door de coronacrisis moet compenseren. Het mag op basis van afspraken met de overheid de weggevallen inkomsten doorberekenen aan reizigers, zegt het luchthavenbedrijf.

  De stap is opmerkelijk, omdat wereldwijd juist gewerkt wordt om de luchtvaart en het toerisme weer op gang te krijgen. Elke passagier zou door de maatregel 168 dollar (omgerekend 148,70 euro) duurder uit zijn voor een reis van Curaçao.

 • Kabinet past corona-spoedwet aan na kritiek

  Het kabinet past de aangekondigde corona-spoedwet verregaand aan om tegemoet te komen aan de luide kritiek. Bronnen bevestigen een bericht daarover in het AD. De omstreden corona-app, die gebruikt kan worden voor het opsporen van besmettingen, is helemaal uit de wet gehaald. Ook de mogelijkheid voor de politie om in te grijpen bij mensen thuis staat niet meer in het wetsvoorstel.

 • Amerikaanse senator: VS officieel weg uit WHO

  Het Amerikaanse parlement heeft een bericht gekregen van het Witte Huis dat de Verenigde Staten zich officieel hebben teruggetrokken uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Democratische senator Menendez, die het nieuws op Twitter wereldkundig maakte, heeft daar geen goed woord voor over.

  Amerikaanse media berichten dat het Witte Huis ook aan de Verenigde Naties het vertrek in een formeel schrijven heeft meegedeeld. Het hele proces duurt nog een jaar.

  Trump zei eind mei al dat de VS definitief uit de WHO zou stappen omdat de organisatie niet genoeg verbeteringen had doorgevoerd naar aanleiding van de coronapandemie. Op een persconferentie zei hij toen dat de WHO "onder totale controle van China staat".

  Senator Menendez is uiterst kritisch over Trumps besluit. "Dit zal Amerikaanse levens of belangen niet beschermen - het houdt Amerikanen ziek en Amerika staat alleen."

 • Curaçao niet van plan in te stemmen met Nederlandse voorwaarden steunpakket

  De regering van Curaçao stemt niet in met de voorwaarden die Nederland stelt aan nieuwe coronaleningen. Vrijdag moeten Curaçao, en ook Aruba en Sint-Maarten, in de Rijksministerraad laten weten of ze instemmen. Premier Rhuggenaath van Curaçao maakte op een persconferentie bekend dat hij dat niet zal doen.

 • Gezondheidsschade bij tientallen kinderen door te late behandeling

  Tientallen kinderen hebben gezondheidsschade opgelopen omdat ze niet op tijd werden behandeld in het ziekenhuis. Bij een meldpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zijn daarover de afgelopen maanden zeker vijftig meldingen binnengekomen. Dat bevestigt NVK-voorzitter Károly Illy na berichtgeving van RTL Nieuws.

  Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die op de intensive care belandden omdat de diagnose diabetes te laat werd gesteld. Volgens Illy kan die late behandeling komen doordat ouders vanwege corona niet naar een arts stappen of doordat een huisarts alleen telefonische consulten doet.

  Maar hij waarschuwt ook zijn collega's. "Dit vindt nog steeds plaats, die terughoudendheid is er nog, ook bij ons. Daarom heb ik aan de bel getrokken."

  Illy vindt dat kinderartsen moeten uitkijken dat ze niet alles via de telefoon of via beeldbellen doen. "Mijn boodschap is: was het voor corona nodig om een kind te zien, dan is het dat nu ook. Het is superbelangrijk voor het welzijn van kinderen dat we echt teruggaan naar de situatie van voor corona."

 • Tientallen ziekenhuizen Florida hebben geen plek meer op IC

  Van de meer dan 300 ziekenhuizen in de Amerikaanse staat Florida hebben er 54 geen bedden meer vrij op de intensive care, blijkt uit data van een gezondheidsdienst van de staat.

  In de hele staat zijn nog maar zo'n 1000 van de 6000 IC-bedden beschikbaar. Drie dagen geleden waren dat er nog 200 meer.

  In de afgelopen week is het meerdere dagen voorgekomen dat er meer dan 10.000 coronabesmettingen in een etmaal werden vastgesteld. Meer dan 3800 mensen in de staat zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting met het virus.

 • Lokale lockdown lijkt in Nederland niet erg waarschijnlijk

  Er zijn in Nederland nagenoeg geen plannen voor lokale of regionale lockdowns. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs verschillende veiligheidsregio's en GGD'en.

 • Terugkijken: Bolsonaro heeft corona

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Braziliaanse president heeft corona
 • Vier verpleegkundigen Zuid-Holland expres blootgesteld aan corona

  De Alrijne Zorggroep heeft aangifte gedaan tegen een coronapatiënt vanwege het doelbewust blootstellen van zorgpersoneel aan het virus. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving op NU.nl. Vier verpleegkundigen hebben het virus opgelopen.

  Het gaat om een incident met een besmet familielid van een patiënt die het niet eens was met diens ziekenhuisbehandeling. In een gesprek daarover deed hij of zij de persoonlijke beschermingsmiddelen af, zoals een mondkapje en een schort.

 • President Bolsonaro van Brazilië heeft corona

  De Braziliaanse president Bolsonaro is positief getest op het coronavirus, zo maakte hij zelf bekend op een persconferentie in Brasilia. Daar verklaarde hij zich verder prima te voelen. "Ik zou hier graag een rondje wandelen, maar dat mag niet op doktersadvies."

  Vannacht bleek dat Bolsonaro coronaverschijnselen had en getest zou worden. Hij had onder meer 38 graden koorts.

 • Eén coronapatiënt op IC erbij

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care in Nederland is gestegen met 1 naar 24. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  "De cijfers geven een stabiel beeld", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De overall IC-bezetting blijft laag en zal naar verwachting in de komende periode door vakanties niet aantrekken."

  Uit de cijfers van het RIVM bleek vandaag dat er de afgelopen week negen mensen met het virus in het ziekenhuis zijn opgenomen. Negentien coronapatiënten zijn overleden.

 • RIVM-site Infectieradar pas na zomer weer operationeel

  De site Infectieradar, waarmee het RIVM nieuwe uitbraken van het coronavirus in kaart wilde brengen, blijft voorlopig uit de lucht. Vorige maand bleek dat de site een beveiligingslek bevatte. De website wordt nu van de grond af aan opnieuw opgebouwd.