liveblog
NOS SportAangepast

Tumultueuze eerste GP van het F1-seizoen

liveblog gesloten

Einde blog

Alle teams hoeven niet ver te reizen voor de volgende race van het Formule 1-seizoen want volgende week is de Red Bull Ring weer het decor voor een race. Bedankt voor het volgen van ons blog en tot volgende week!

Uitslag en WK-stand

  • NOS
    De uitslag van de GP van Oostenrijk
  • NOS
    De WK-stand na de GP van Oostenrijk

Verstappen baalt

Max Verstappen heeft na de race gereageerd op zijn race. "Het is balen, dit is gewoon niet goed. Ik weet nog niet precies wat het probleem was, maar zo wil je het seizoen niet beginnen. Dat we uit zijn gevallen is het grootste probleem. Het zou een gemakkelijk podium zijn geworden."

Wedstrijdverslag: Verstappen valt uit bij start Formule 1-seizoen, Bottas wint eerste race

Max Verstappen verlaat na elf ronden zijn auto bij de GP van Oostenrijk

De eerste Formule 1-race van het seizoen is voor Max Verstappen op een deceptie uitgedraaid. Hij lag achter Valtteri Bottas tweede in de Grote Prijs van Oostenrijk toen zijn Red Bull-wagen er in de elfde ronde mee ophield.

Uitslag GP Oostenrijk

Uitslag GP Oostenrijk

Stand top-10

# Coureur
1. Valtteri Bottas (Mercedes)
2. Charles Leclerc (Ferrari)
3. Lando Norris (McLaren)
4. Lewis Hamilton (Mercedes)
5. Carlos Sainz (McLaren)
6. Sergio Perez (Racing Point)
7. Pierre Gasly (Alpha Tauri)
8. Esteban Ocon (Renault)
9. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)
10. Sebastian Vettel (Ferrari)

71/71: Bottas wint, podium Norris

Einde race in Oostenrijk. Valtteri Bottas is soeverein en leidt van begin tot eind. De Fin pakt zijn achtste zege in zijn carriere. Ploeggenoot Lewis Hamilton eindigt als tweede, maar wordt twee plaatsen teruggezet.

Dat betekent dat Charles Leclerc (Ferrari) als tweede zal eindigen en Lando Norris (McLaren) de eerste podiumplek in zijn carriere behaald. Het beste resultaat van de Brit waren tot nu toe twee zesde plaatsen.

71/71: Kvyat ook eraf

De Rus Daniil Kvyat houdt het ook niet vol. Z'n achterband knalt eraf en het is einde race.

69/71: Albon ook klaar

Einde race voor Albon. Of zijn uitvallen te maken heeft met de botsing met Hamilton is nog niet duidelijk, maar twee ronden voor het einde is de race klaar voor Red Bull.

67/71: Straf voor Hamilton

Hamilton gaat misschien buiten het podium vallen. De Brit krijgt een straf voor zijn aanvaring met Albon. Charles Leclerc is inmiddels voorbij aan Sergio Perez, die ook een tijdstraf krijgt voor te snel rijden in de pitsstraat.

64/71: Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Valtteri Bottas (Mercedes)
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Sergio Perez (Racing Point)
4. Charles Leclerc (Ferrari)
5. Lando Norris (McLaren)
6. Carlos Sainz (McLaren

62/71: Albon probeert het, maar faalt

Albon probeert bij de herstart meteen Lewis Hamilton te verschalken, maar hij schiet iets te ver door, maakt contact met Hamilton en schiet van de baan. Albon naar de laatste plaats.

60/71: Albon naar P3

De safetycar komt bijna weer binnen en Alexander Albon gaat naar plek 3. De ploeggenoot van Verstappen haalde Sergio Perez in vlak voordat de safetycar op de baan kwam, dacht dat hij te laat was met zijn actie, maar het bleek toch op tijd te zijn geweest.

55/71: Crash Raikkonen, weer safetycar

Bij het naar binnengaan van de safetycar verliest Kimi Raikkonen uit het niets zijn rechtervoorband en moet de Fin de strijd staken. De safetycar komt meteen weer terug op de baan.

51/71: Russell valt uit, Bottas soeverein

Grosjean schiet van de baan en moet er mee stoppen. George Russell heeft ook problemen en staat aan de kant. De safetycar komt op de baan en het veld schuift weer in elkaar.

Ondertussen heeft Valtteri Bottas nog altijd de leiding in de wedstrijd. Lewis Hamilton zit al tijden te loeren op een gaatje, maar tot nu toe heeft hij nog geen aanval kunnen plaatsen op zijn teamgenoot.

40/71: Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Valtteri Bottas (Mercedes)
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Alexander Albon (Red Bull)
4. Sergio Perez (Racing Point)
5. Lando Norris (McLaren)
6. Charles Leclerc (Ferrari)

31/71: Vettel spint

Carlos Sainz maakt na de herstart van de race jacht op de zesde plek van Charles Leclerc, zijn ploeggenoot volgend seizoen bij Ferrari. Sainz komt er niet langs en ziet in zijn spiegel Sebastian Vettel opdoemen.

De Duitser wordt echter de pas afgesneden en komt achterstevoren op de baan terecht. Hij valt terug naar plek 16.

26/71: Magnussen van de baan

Na een inhaalactie van Esteban Ocon schiet Kevin Magnussen van de baan. De safetycar komt op de baan en veel coureurs grijpen dat aan om naar binnen te komen. Met uitzondering van Sergio Perez rijden alle coureurs nu op de harde band.

20/71: Er gebeurt genoeg

Ricciardo, oud-ploeggenoot van Verstappen, moet ook stoppen met zijn race wegens technische problemen. Even later schiet Grosjean van de baan, maar kan hij verder en moet Stroll ook definitief de strijd staken.

18/71: Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Valtteri Bottas (Mercedes)
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Alexander Albon (Red Bull)
4. Lando Norris (McLaren)
5. Sergio Perez (Racing Point)
6. Charles Leclerc (Ferrari)

13/71: Verstappen valt uit

De Nederlander komt naar binnen, maar zijn auto is niet meer aan de praat te krijgen. Hij is noodgedwongen de eerste uitvaller van de dag.

11/71: Motorproblemen Verstappen

De Nederlander kan de instellingen van zijn motor niet aanpassen en valt terug tot de laatste plaats.

9/71: Hamilton verschalkt Albon

Albon moet zijn derde plek afstaan aan Hamilton, die nu op jacht gaat naar Verstappen.

7/71: Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Valtteri Bottas (Mercedes)
2. MAX VERSTAPPEN (Red Bull)
3. Alexander Albon (Red Bull)
4. Lewis Hamilton (Mercedes)
5. Lando Norris (McLaren)
6. Sergio Perez (Racing Point)

5/71: Norris valt terug, Albon en Hamilton profiteren

De banden van Verstappen zijn warm en zijn rondetijden profiteren daarvan. Achter hem schieten Alexander Albon en Lewis Hamilton de McLaren van Lando Norris voorbij.

1/71: We zijn los!

De lichten zijn uit op de Red Bull Ring in Spielberg. Verstappen heeft een redelijke start en rijdt na de eerste bochten nog altijd tweede, maar hij voelt de hete adem van Lando Norris in zijn nek.

Het racismeprotest voor aanvang van de race

Formule 1-coureurs maken een statement tegen racisme

Races Silverstone gaan definitief door

De Britse regering heeft de quarantaineregels rond grote sportevenementen versoepeld. Daardoor kunnen onder meer de autoraces op Silverstone en het Champions League-avontuur van Manchester City volgende maand gewoon doorgang vinden.

Van Kalmthout maakt indruk

Rinus VeeKay rijdt op het circuit van Indianapolis naar de vijfde plaats

Coureur Rinus van Kalmthout is bij zijn tweede race in de Amerikaanse IndyCar-series na een lange inhaalrace op de vijfde plaats geëindigd.

De nieuwe startopstelling

Startopstelling GP Oostenrijk

Banden gaan wellicht doorslag geven

Verstappen spaarde gisteren tijdens de kwalificatie een setje banden uit en start daarom met een andere strategie dan de rest van de toptien. "Het wordt ook warmer, dus hopelijk gaat dat in ons voordeel zijn. Mercedes zat vandaag helaas op een ander niveau, maar we gaan zien hoe we het morgen kunnen doen", vertelde hij op zijn site.

Protest Red Bull geaccepteerd, Hamilton naar P5

Lewis Hamilton krijgt een gridstraf van drie plekken en zal starten vanaf de vijfde positie. Het protest dat Red Bull had aangetekend is gehonoreerd. Na het bestuderen van nieuwe beelden en data is de organisatie tot de conclusie gekomen dat Hamilton inderdaad niet van zijn gas af ging bij het tonen van de gele vlag.

Door de beslissing staat Max Verstappen bij de start straks naast Valtteri Bottas op de tweede plek.

Vooruitblik: Verstappen op titelkoers? 'Eerst racen, daarna weten we meer'

Max Verstappen in Australië, voordat het F1-seizoen werd afgebroken

Hij vulde door de coronacrisis noodgedwongen honderden uren met virtuele races in zijn simulatiestoel in Monaco. Max Verstappen leek zich achter die schermen prima te vermaken, maar dat viel best tegen. "Ik heb het echte racen enorm gemist. Simmen is leuk, maar wordt uiteindelijk ook saai", vertelde hij donderdag in het Oostenrijkse Spielberg.

Vooruitblik: Burgemeester Spielberg mist oranje zee: 'Nederlandse racefans altijd gezellig'

Formule 1-fans op de tribunes in Oostenrijk in 2019

Als de burgemeester van Spielberg, Manfred Lenger, dit weekend om zich heen kijkt, ontbreekt de kleur oranje. Het Formule 1-circus mag dit weekend dan wel neerstrijken op het circuit bij Spielberg, de gigantische stoet fans - rijkelijk uitgedost in het oranje - moet thuisblijven. En daar baalt hij van.

Verschoor op podium in Formule 3

Formule 3-coureur Richard Verschoor heeft vanmorgen in de tweede race van het seizoen het podium gehaald. De 19-jarige coureur van MP Motorsport kwam zondagochtend op de Red Bull Ring als tweede over de finish, achter de Nieuw-Zeelander Liam Lawson.

Richard Verschoor

Red Bull tekent protest aan

Er zou zomaar nog een kleine verschuiving op de startopstellingen kunnen ontstaan. Red Bull, de renstal van Verstappen, heeft protest aangetekend tegen het besluit van de organisatie om Lewis Hamilton gisteren niet te straffen. De Brit verminderde tijdens de kwalificatie zijn snelheid niet toen de gele vlag gezwaaid werd wegens een schuiver van zijn ploeggenoot Valtteri Bottas.

Verstappen werd zelf vorig seizoen drie plekken teruggezet voor het negeren van de gele vlaggen nadat hij poleposition pakte in de Grand Prix van Mexico.

Vooruitblik: Racen in Spielberg: 'We zijn getest en coronavrij. Het is een beetje overdreven'

Larry ten Voorde

Bij de herstart van het Formule 1-seizoen in Oostenrijk, vanmiddag, is Max Verstappen niet de enige Nederlander op het circuit. Ook in de Formule 2, Formule 3 en de Porsche Cup gaan landgenoten voor het eerst dit jaar de baan op. Ze zijn opgelucht dat ze weer kunnen racen.

Vooruitblik: Terwijl Verstappen goede kaarten heeft, begint gros Formule 1 aan tussenjaar

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

De titelstrijd in een notendop: twee veteranen versus de jonge garde. Zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton wil in zijn Mercedes de zeven titels van Michael Schumacher evenaren, Sebastian Vettel droomt van een eerste titel in dienst van Ferrari.

De startopstelling: Bottas op pole, Verstappen derde

Startopstelling GP Oostenrijk

Coureurs knielen tegen racisme, Verstappen en Leclerc doen niet mee

Alle coureurs zullen vandaag voor aanvang van de race een t-shirt dragen met daarop de tekst 'End racism'. Daarnaast wordt er geknield ter ondersteuning van Black Lives Matter.

Max Verstappen en Charles Leclerc hebben aangegeven niet te knielen. "Ik ben erg betrokken bij de strijd voor gelijkheid en het gevecht tegen racisme. Maar ik denk dat iedereen zich mag uiten hoe en wanneer hij dat wil", aldus Verstappen. "Ik zal niet knielen, maar respecteer en ondersteun de keuzes die andere coureurs maken."

De Mercedessen in het zwart

Wereldkampioen Lewis Hamilton en zijn Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas rijden dit weekend niet in een zilverkleurige, maar in een zwarte auto.

De renstal van de coureurs besloot de kleurstelling van de bolides voor dit seizoen aan te passen als protest tegen racisme en discriminatie. Op de auto staat ook de tekst End Racism.

Hamilton mengde zich de afgelopen weken nadrukkelijk in het debat over racisme, discriminatie en diversiteit. De zesvoudig wereldkampioen riep zijn collega's op zich ook uit te spreken. "Ik spreek vanuit mijn hart als ik pleit voor verandering", aldus de 35-jarige Brit.

Welkom!

Dik drie maanden geleden ging er een streep door de openingsrace in Australië en sindsdien was het wachten tot er weer gereden kon worden in de Formule 1. Vandaag gaat het nieuwe seizoen dan eindelijk van start en plaats van handeling is de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg. Om 15.10 uur gaan de lichten uit.