liveblog
NOS NieuwsAangepast

Weer corona vastgesteld bij nertsenfokkerij • WHO: recordaantal besmettingen op een dag

  • WHO: recordaantal gerapporteerde besmettingen op een dag.
  • In Utrecht zijn zo'n vijftien mensen aangehouden die weigerden te vertrekken bij een betoging.
  • Plein met demonstranten in Wageningen schoongeveegd door ME. Tientallen arrestaties.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadasboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Corona vastgesteld bij nertsenbedrijf Gemert

Opnieuw is een coronabesmetting vastgesteld bij een nertsenbedrijf. Het gaat om een fokkerij in Gemert met zo'n 7000 moederdieren. Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. Ook is er een verdenking van een infectie bij een nertsenbedrijf in de buurt. De uitslag van een test wordt binnen enkele dagen verwacht.

In totaal zijn er nu negentien nertsenbedrijven besmet verklaard. Op alle achttien bedrijven waar eerder corona werd vastgesteld zijn de dieren geruimd. Het is aannemelijk dat op twee van deze bedrijven een besmetting van nerts op mens heeft plaatsgevonden.

Er geldt al een landelijk vervoersverbod van nertsen, een strikt hygiëneprotocol en stallen mogen niet worden bezocht.

WHO rapporteert recordaantal besmettingen op een dag

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag een recordaantal besmettingen gerapporteerd. In 24 uur tijd kwamen er wereldwijd 212.326 geregistreerde gevallen bij. Het vorige record stond 189.077 gevallen. Dat gebeurde op 28 juni. Het dodental schommelt rond de 5000 per dag.

Het aantal besmettingen nam vooral toe in de Verenigde Staten, Brazilië en India. In de Amerikaanse staat Florida werd een recordaantal mensen positief getest: 11.445 mensen. Van hen zijn 245 mensen opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu meer dan 190.000 besmettingen in de staat geteld.

Gisteren kwam het totale aantal besmettingen wereldwijd boven de 11 miljoen uit. Van ruim 500.000 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden.

Brexiteer Farage negeert quarantaineregel met bezoek aan kroeg

Oud-Europarlementariër en prominente brexiteer Nigel Farage heeft in Groot-Brittannië voor opschudding gezorgd. Vandaag was het voor Britten weer toegestaan om een bezoek te brengen aan een pub. Farage maakte meteen van de versoepeling gebruik en plaatste een foto van zijn cafébezoek op Twitter. Hij had alleen veertien dagen in quarantaine gemoeten vanwege zijn recente bezoek aan de VS.

Bloemenboot vaart door Amsterdam ter herdenking van coronadoden

Bootje vaart door Amsterdam om corona-slachtoffers te herdenken

Het is bedoeld als troost voor nabestaanden in Amsterdam, Diemen en Weesp. Nabestaanden die door het coronavirus geen afscheid konden nemen van een dierbare of dat onder moeilijke omstandigheden moesten doen, kunnen een bloem met persoonlijke boodschap op de boot leggen. De boot vaart een week lang van 16.00 uur tot middernacht en is verlicht met honderden lampjes.

Rust keert terug in Utrecht

In Utrecht zijn de meeste mensen die vandaag naar de stad waren gekomen om te betogen tegen de coronamaatregelen weer huiswaarts gekeerd. Een politiewoordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat de meesten in de richting van het station zijn vertrokken.

Er werd vanochtend rekening gehouden met duizend voetbalhooligans die, ondanks een demonstratieverbod, koers zouden zetten naar het Jaarbeursplein. De betoging werd verplaatst naar het nabijgelegen Park Oog in Al. Daar waren uiteindelijk enkele tientallen demonstranten. Zij liepen vervolgens door de wijk Lombok. Daar werd de actie beëindigd door de organisator. Er werden over de hele dag zo'n vijftien mensen aangehouden die de openbare orde wilden verstoren.

Ook in Wageningen werd vandaag gedemonstreerd. Daar waren meer dan 200 voetbalsupporters samengekomen voor een onaangekondigde protestactie. Tientallen zochten de confrontatie met de ME of luisterden niet naar politieagenten en werden aangehouden. Het 5 Mei Plein werd aan het eind van de middag schoongeveegd door de ME.

Lockdown in Melbourne: 3000 mensen mogen woontorens niet verlaten

In de Australische stad Melbourne zijn honderden politieagenten ingezet om ervoor te zorgen dat 3000 bewoners van negen woontorens hun woning niet verlaten, melden lokale media. Ze moeten minstens vijf dagen binnenblijven.

De premier van de staat Victoria, waar Melbourne de hoofdstad van is, zegt dat de ingrijpende maatregel noodzakelijk is omdat in korte tijd tientallen besmettingen met het coronavirus in de stad zijn vastgesteld.

Aangehouden demonstranten Wageningen afgevoerd in bus

ME treedt kort op in Utrecht

De mobiele eenheid is kort in actie gekomen in de Utrechtse wijk Lombok. "De Kanaalstraat is schoongeveegd. Mensen worden tegengehouden", zegt verslaggever Marc Hamer. "Er is geen klap gevallen."

Tientallen arrestaties in Wageningen

In Wageningen zijn tientallen arrestaties verricht, meldt de politie. Er waren meer dan 200 mensen bijeengekomen voor een onaangekondigd protest op het 5 Mei Plein.

Volgens de politie zijn de mensen die weigerden te vertrekken aangehouden.

Demonstratie in Wageningen, confrontaties met ME

Organisator: demonstratie afgelopen

De demonstratie in Utrecht tegen de coronamaatregelen is beëindigd, zegt de organisator van de betoging. Verslaggever Marc Hamer: "De organisator heeft de megafoon gepakt en gezegd: 'De demonstratie is hierbij beëindigd. Verspreid je, ga lekker wandelen.'"

Betogers verlaten Park Oog in Al

Tientallen demonstranten die zich hadden verzameld in Park Oog in Al hebben het park weer verlaten. Betogers lopen onder begeleiding van de politie op straat door de wijk Lombok.

Tot nu toe 15 aanhoudingen in Utrecht

Er zijn tot nu toe vijftien aanhoudingen verricht in Utrecht, meldt de politie. Het gaat om mensen die weigerden te luisteren naar het verzoek van agenten om weg te gaan.

Noodbevel afgekondigd in Utrecht, vijftien aanhoudingen

Rustig in Utrecht, plein Wageningen schoongeveegd

In Utrecht verplaatsen betogers zich naar Park Oog in Al, een park in een woonwijk achter het Jaarbeursplein. In het park wordt het langzaam iets drukker. Er is veel politie op de been. "Het is vrij rustig", zegt verslaggever Marc Hamer. "Je ziet geen grote groepen die proberen die kant op te gaan. De situatie is onder controle."

In Wageningen is het 5 Mei Plein schoongeveegd door de mobiele eenheid. Enkele tientallen voetbalsupporters met spandoeken met daarop teksten als 'Vrijheidsstrijders' demonstreerden daar onaangekondigd tegen de coronamaatregelen. Sommige actievoerders zochten de confrontatie met de ME, meldt Omroep Gelderland. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht.

Ook demonstratie in Wageningen, confrontaties met ME

Ook in Wageningen wordt door voetbalsupporters van verschillende clubs gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. De mobiele eenheid veegt op dit moment het 5 Mei Plein schoon, waar tientallen betogers zich hebben verzameld. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht, meldt Omroep Gelderland.

De gemeente Wageningen zegt dat de demonstratie niet was aangekondigd.

Man aangehouden in Utrecht

Inmiddels heeft de politie een man aangehouden bij station Utrecht Centraal. "Er is zojuist iemand gearresteerd en in een busje afgevoerd", zegt verslaggever Marc Hamer. "Hij had een pak aan. Het zou zomaar iemand van de organisatie kunnen zijn geweest."

Controleposten langs grens tussen Mexico en VS

Dit weekend worden er op verschillende plekken langs de grens tussen de VS en Mexico medische controleposten ingericht. Vanwege de viering van 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, vrezen Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten dat de toename van grensverkeer kan leiden tot de verspreiding van het coronavirus.

Sinds maart geldt een verbod op niet-noodzakelijk grensverkeer tussen de landen. Toch gaan dagelijks nog altijd honderdduizenden mensen de grens over.

Duizend voetbalhooligans verwacht bij verboden protest Utrecht

Bij een verboden protest tegen de coronamaatregelen worden in Utrecht vanmiddag zo'n duizend voetbalhooligans verwacht, bevestigen bronnen aan de NOS. Waarnemend burgemeester Den Oudsten heeft een noodbevel afgekondigd. Dat betekent dat de binnenstad niet toegankelijk is voor "al degenen die zich door kleding, uitrusting, meegevoerde voorwerpen, uitingen of gedragingen manifesteren als personen die deel willen nemen aan de verboden demonstratie op het Jaarbeursplein of op enige andere wijze de openbare orde verstoren of dreigen te verstoren."

Den Oudsten had de betoging donderdag al verboden, omdat de politie concrete informatie had dat een "grote groep relschoppers de demonstratie wil aangrijpen om wanordelijkheden te plegen", schreef hij aan de gemeenteraad. De organisator van het protest, de actiegroep 'Nederland in Opstand', had al aangekondigd bij een eventueel verbod alsnog te demonstreren, schreef Den Oudsten. Gisteren werd daartoe opgeroepen op de Facebookpagina van de actiegroep.

'Economische naschokken komen nog'

We mogen weer op pad. Naar de bioscoop, uit eten, borrelen op het terras. Zolang we ons maar aan de regels houden. En dat betekent nogal wat voor de economie. Zo hadden we een paar maanden geleden nog een historisch dieptepunt in pintransacties.

Op dit moment zitten we, gekeken naar de omzet, weer nagenoeg op het niveau van voor de coronacrisis. Lees meer in dit artikel:

Brit in heropende pub: 'Goed om een lekkere pint te drinken'

Deze bezoekers van een Londense pub hebben vooral het samenkomen met anderen gemist.

Britten mogen weer naar de pub: 'Goed om een lekkere pint te drinken'

'Alle ruim 4000 tests Formule 1 negatief'

Bij betrokkenen bij het nieuwe Formule 1-seizoen zijn tussen 26 juni en 2 juli geen coronabesmettingen geconstateerd. Autosportfederatie FIA en de organisatie achter de Formule 1 lieten 4032 rijders, teamleden en ander personeel testen. Niemand het coronavirus bleek te hebben.

De betrokken personen worden gedurende het hele seizoen, dat zondag op het circuit van Spielberg in Oostenrijk begint, iedere vijf dagen getest. Mocht er iemand besmet raken, dan mag deze persoon het circuit niet meer op.

Sagrada Familia in Barcelona weer open

Na 114 dagen heeft de basiliek haar dagen de deuren weer geopend. Toeristen zijn nog niet welkom, de eerste dagen zijn bedoeld voor zorgpersoneel, agenten en anderen die Barcelona tijdens de lockdown draaiende hebben gehouden.

Ook de Sagrada Familia is weer open

Lockdown in deel Catalonië

In een deel van Catalonië is een lockdown afgekondigd na nieuwe uitbraken van het coronavirus. Om 16.00 uur gaat de regio Segrià op slot. Wie er daarna nog in of uit gaat, riskeert een boete.

In Segrià wonen zo'n 200.000 mensen. In 24 uur tijd waren er vrijdag 60 nieuwe gevallen bij gekomen. De besmettingen begonnen onder plukkers op tuinderijen

Het is de eerste beperking sinds Spanje op 21 juni de noodtoestand ophief.

Hekken bij Jaarbeurspein vanwege verboden demonstratie

Rond het Jaarbeursplein bij station Utrecht Centraal zijn hekken geplaatst. Volgens de gemeente is het een voorzorgsmaatregel vanwege een aangekondigde demonstratie van de groep Nederland in Opstand tegen de coronamaatregelen. Eerder deze week verbood burgemeester Den Oudsten de demonstratie.

De hekken staan bij de uitgang van het station en bij de toegangswegen naar het plein. De hogere hekken zijn voorzien van witte folie, waardoor er niet doorheen kan worden gekeken. Ook staan er onderaan de trappen en roltrappen lagere hekken.

Activisten bij Duitse slachterij

In het westen van Duitsland protesteren dierenactivisten bij een slachterij van de omstreden Clemens Tönnies. Op foto's is een banner te zien met de tekst 'shut down'.

Half juni werd bekend dat meer dan 1000 medewerkers van het bedrijf in Rheda-Wiedenbrück in de deelstaat Noordrijn-Westfalen besmet waren met het coronavirus. Daarop moest de slachterij voorlopig sluiten. De activisten willen dat de vleesindustrie helemaal stopt.

Eerder meldden de autoriteiten dat Tönnies de coronaregels heeft overtreden en daardoor de hele regio in gevaar heeft gebracht. Zo'n 7000 mensen zijn in quarantaine geplaatst. Het systeem dat de lucht koelt heeft mogelijk een rol gespeeld bij de verspreiding van het virus.

Uitlegvideo coronahulp Curaçao

De coronacrisis slaat hard toe in het Caribische deel van het koninkrijk, met name op Curaçao. Met het nagenoeg opdrogen van het toerisme verdwijnt ook de belangrijkste inkomstenbron van de eilanden.

Nederland schiet te hulp, maar stelt daar ook strenge eisen aan, omdat de overheidsfinanciën al jaren niet op orde zijn. Vanuit Curaçao klinkt de wens dat Nederland zich minder streng opstelt, omdat acute hulp nodig is.

Wat is precies de relatie tussen Nederland en de eilanden en hoe verhoudt die band zich tot coronahulp? In deze video duikt NOS op 3 in de geschiedenis van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Hoogste aantal besmettingen in India

In India is het hoogste aantal besmettingen geregistreerd sinds het begin van de coronacrisis. Er zijn ruim 22.000 nieuwe gevallen en 442 nieuwe doden.

De westelijke deelstaat Maharashtra, waarin de financiële hoofdstad Mumbai ligt, werd het hardst getroffen. De afgelopen weken zijn de strenge maatregelen versoepeld.

India heeft de meeste bevestigde besmettingsgevallen na de VS, Brazilië en Rusland.

Zomervakantie begonnen, velen blijven in Nederland

Vandaag is in de regio Noord de zomervakantie begonnen. Een zomervakantie die er door de wereldwijde coronapandemie anders uitziet dan anders. Reizen naar vakantielanden als Frankrijk, Italië en Spanje zijn toegestaan, maar landen als Groot-Brittannië, Zweden of Turkije zitten nog 'op slot'.

Minder Nederlanders lijken dit jaar op vakantie te gaan, zegt toerismebureau NBTC. Van de mensen die gaan blijven naar verwachting 2 op de 5 in eigen land. Sinds de coronapersconferentie over de vakanties zien veel reisorganisaties het aantal boekingen wel behoorlijk aantrekken. Lees meer in dit artikel:

Utrecht voorbereid op 'ernstige wanordelijkheden'

De Utrechtse autoriteiten zijn voorbereid op mogelijke wanordelijkheden, vanwege een voor vandaag geplande demonstratie van 'Nederland in Opstand' die deze week werd verboden.

De politie had al informatie dat "grote groepen relschoppers van diverse pluimage de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen (met de politie) te komen".

"Dit zal leiden tot ernstige wanordelijkheden en doordat de anderhalve meter niet kan worden nageleefd, tevens tot gezondheidsrisico's", schreef waarnemend burgemeester Peter den Oudsten donderdag aan de gemeenteraad.

'Nederland in Opstand' roept via Facebook uitdrukkelijk mannen op vanmiddag naar de Utrechtse binnenstad te komen. Last-minute zal op sociale media een locatie worden aangekondigd waar ze alsnog willen gaan demonstreren.

"Wij hopen dat iedereen thuisblijft", aldus een politiewoordvoerder tegen RTV Utrecht, die zegt dat de politie de situatie in de stad scherp in de gaten zal houden.

Trump speecht voor duizenden aanhangers zonder mondkapjes

President Trump heeft een toespraak gehouden bij Mount Rushmore, de berg in South Dakota waar de portretten van vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehakt.

Er waren zo'n 7500 aanhangers, van wie de meesten geen mondkapje droegen. Ook werd er nauwelijks afstand gehouden. Het samenkomen in grote groepen is tegen de Amerikaanse voorschriften om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Trump hield de speech op de avond voor Independence Day en haalde uit naar anti-racismedemonstranten die pleiten voor het weghalen van standbeelden van mensen die hebben geprofiteerd van de slavernij.

Engelse kroegen weer geopend

In Engeland zijn vanochtend vroeg de kroegen weer geopend. De pubs gingen eind maart dicht om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vrijdag spoorde premier Johnson zijn landgenoten aan om het rustig aan te doen. "Laten we dit niet verknallen" zei hij over de versoepelingen van de coronamaatregelen.

Andere versoepelingen gingen vlak na middernacht in, maar voor de kroegen werd dat 06.00 uur lokale tijd om te voorkomen dat er de hele nacht gefeest zou worden.

Pubs in Noord-Ierland gingen wel vrijdag al open.

Twee vroege gasten in een pub in Londen

Fondsenwerver Trump-campagne besmet

Een fondsenwerver en adviseur voor de verkiezingscampagne van president Trump is positief getest op het coronavirus. Kimberly Guilfoyle is ook de vriendin van de oudste zoon van president Trump, Donald Trump junior.

Hij is negatief getest, maar ze zijn samen in zelfquarantaine gegaan.

Nieuw liveblog

Welkom in ons nieuwe blog. Dat van vrijdag kun je hier teruglezen.