NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Akkoord over kosten voor coronazorg • Geen 140 miljoen voor betaald voetbal

 • Corendon gaat toch nog niet naar Turkije vliegen na kritiek
 • Ziekenhuizen hebben ingestemd met een conceptakkoord over de financiering van de extra kosten die zijn gemaakt voor coronazorg
 • Minder dan 125 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadasboard van de rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Tientallen Major League-honkballers besmet

  In de Major League Baseball, het hoogste professionele honkbalniveau in Noord-Amerika, zijn 38 mensen besmet met het coronavirus. Dat meldt persbureau AP.

  Het gaat om 31 spelers en zeven stafmedewerkers. De coronatesten werden afgenomen omdat de MLB de trainingen wil hervatten.

  Het honkbalseizoen moet op 23 juli weer opgestart worden.

 • Meer dan 50.000 gedetineerden in VS besmet met corona

  Het aantal gevangenen in de Verenigde Staten dat is besmet of besmet is geweest met het coronavirus, is gestegen tot boven de 50.000. Dat meldt persbureau AP.

  De teller stond eind juni op 52.649 besmettingen, 8 procent meer dan een week daarvoor. Ruim 35.000 mensen zijn hersteld en zeker 600 gedetineerden zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Van medewerkers in Amerikaanse gevangenissen is bekend dat 11.180 mensen besmet zijn geraakt, 43 gevangenisbewaarders zijn overleden.

  Wereldwijd zijn er zorgen over de verspreiding van corona in gevangenissen. Om die reden werden in sommige landen gevangenen tijdelijk vrijgelaten.

  RTV Oost meldde eerder vandaag dat de versoepeling van de coronamaatregelen onrust veroorzaakt onder gedetineerden. Gedetineerden begrijpen niet waarom zij hun partners of familieleden alleen maar mogen spreken met een scherm van plexiglas ertussen, terwijl er dagelijks tientallen medewerkers het gebouw in en uit lopen.

 • Air France schrapt een op de zes banen

  Air France gaat de komende jaren reorganiseren vanwege de covidcrisis en schrapt daarbij 7600 van de 43.400 banen. Dat is ruim 17 procent van alle arbeidsplaatsen.

  De bekendmaking is een bevestiging van berichten die deze week uitlekten. Air France zegt nu dat bijna de helft van de te schrappen banen zal verdwijnen door natuurlijk verloop, vooral doordat veel werknemers met pensioen zullen gaan.

 • Coronaproof zwieren en zwaaien op de kermis

  Twee dagen na het versoepelen van de coronamaatregelen gingen vanavond de eerste kermissen weer open.

  Ook in het Brabantse Moergestel:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zwieren en zwaaien op de kermis, maar wel coronaproof
 • Justitieel onderzoek naar corona-aanpak afgetreden Franse premier

  Er is een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar de corona-aanpak van de vandaag afgetreden Franse premier Édouard Philippe. Dat meldt persbureau AFP. Hij zou zich te afzijdig hebben gehouden bij de bestrijding van het coronavirus.

  Een speciale Franse rechtbank heeft het onderzoek ingesteld na het beoordelen van 53 klachten, afkomstig van burgers, artsen, verenigingen en gedetineerden. Ook het handelen van de voormalige ministers van Volksgezondheid Agnès Buzyn en haar opvolger Olivier Véran wordt onderzocht.

  Philippe lag de afgelopen maanden bij veel Fransen beter dan Macron. Zij prezen de premier onder meer om zijn aanpak van de coronacrisis. Ook in peilingen is hij nu populairder dan Macron.

 • Kabinet weigert voetbalsector gevraagde 140 miljoen: 'Per club bekijken'

  Het kabinet is niet van plan de sector betaald voetbal 140 miljoen uit te keren om de door de coronacrisis ontstane financiële problemen op te lossen. Minister Van Rijn wil per club bekijken wat nodig is om te overleven.

  De KNVB en de clubs hadden een maand geleden het verzoek om steun bij het kabinet ingediend.

 • Wereldwijd meer dan 11 miljoen coronabesmettingen

  Wereldwijd zijn meer dan 11 miljoen mensen besmet met het coronavirus, meldt persbureau Reuters. In zeven maanden tijd zijn er meer dan een half miljoen mensen overleden door covid-19.

  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal coronabesmettingen meer dan het dubbele van andere ernstige griepvarianten die jaarlijks worden geregistreerd.

  In de Verenigde Staten is het virus nog lang niet onder controle: gisteren werden 55.400 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal op een dag. De Verenigde Staten is goed voor een kwart van het totale dodental wereldwijd: zo'n 129.000.

  Ook in Latijns-Amerika gaat het nog niet goed. Een van de uitschieters is Brazilië met 1,5 miljoen besmettingen. In Azië ontwikkelt India zich tot het epicentrum: het aantal besmettingen staat daar op 625.000.

 • Coronamaatregelen niet altijd duidelijk: 'O jee, er komt weer wat bij'

  Ruim zes op de tien Nederlanders vinden de coronamaatregelen onlogisch of verwarrend. Desondanks probeert een meerderheid van hen de maatregelen zo goed mogelijk op te volgen, blijkt uit onderzoek van het RIVM.

  Deze mensen zijn ook in verwarring:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Maatregelen niet altijd duidelijk: 'soms moet ik even goed nadenken'
 • Akkoord ziekenhuizen en zorgverzekeraars over kosten coronazorg

  De ziekenhuizen hebben ingestemd met een conceptakkoord over de financiering van de extra kosten die zijn gemaakt ten behoeve van de coronazorg. In totaal gaat het om enkele miljarden euro's.

  Dat gebeurde nadat de zorgverzekeraars een harde toezegging hadden gedaan dat geen enkel ziekenhuis door de coronacrisis verlies gaat lijden. Zo'n expliciete toezegging werd naar de mening van de ziekenhuizen in het voorgelegde conceptakkoord oorspronkelijk onvoldoende gedaan.

  Het conceptakkoord was gesloten door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

 • Recordaantal elektrische fietsen verkocht 'mede door ov-mijders'

  Fietsenwinkels verkochten in mei 58.000 elektrische fietsen. Niet eerder werden er in een maand zo veel e-fietsen verkocht. Het waren er 38 procent meer dan in mei vorig jaar.

  Volgens brancheorganisatie Bovag leidden de coronamaatregelen in combinatie met het mooie weer tot de recordverkoop. "Veel mensen waren op zoek naar een alternatief voor het openbaar vervoer." In maart en april daalde de verkoop nog, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de hoge verkoop in mei.

  Van alle verkochte fietsen in mei was bijna de helft een elektrische. De verkoop van gewone fietsen steeg ook, met 16 procent naar 64.000.

 • Nederland staat toch op lijst Engeland

  Nederland staat toch op de lijst met landen waarvoor de quarantainemaatregelen in Engeland komen te vervallen. Vanaf morgen hoeven reizigers uit tientallen landen niet meer in quarantaine.

  Het versoepelde reisbeleid geldt voor Engeland. Wales, Noord-Ierland en Schotland komen volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zelf nog met informatie voor reizigers.

  "Hiermee vervalt de verplichte quarantaine van twee weken. Ook voor Nederlanders is dit goed nieuws, want het reizen van en naar Engeland wordt een stuk makkelijker", aldus correspondent Tim de Wit op NPO Radio 1.

 • GGD doet veel minder bron- en contactonderzoeken dan gepland

  Door het lage aantal besmettingen in Nederland worden er veel minder bron- en contactonderzoeken uitgevoerd dan waar de GGD vanuit is gegaan. Slechts 4 procent van de maximale capaciteit wordt gebruikt.

  Uit cijfers die koepelorganisatie GGD GHOR Nederland vandaag publiceerde blijkt dat er in de afgelopen twee weken minder dan 100 bron- en contactonderzoeken per dag zijn uitgevoerd. In de eerste weken van juni en in mei ging het nog om 300 onderzoeken per dag.

 • Minder dan 125 mensen met corona in Nederlandse ziekenhuizen

  Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen is met vijf afgenomen tot 20.

  Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding: "Er liggen nu minder dan 125 covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. De verdere daling is een zeer gunstig teken en geeft ruimte aan de reguliere zorg."

  Op de IC's liggen verder nog 587 patiënten met niet-corona-gerelateerde klachten, een meer dan de voorgaande dag.

 • Corendon biedt toch geen reizen naar Turkije aan

  Reisorganisatie Corendon vliegt in ieder geval tot 22 juli toch niet naar Turkije en zal geen pakketvakanties aanbieden.

  Eerder kondigde de onderneming aan vanaf 10 juli weer te gaan vliegen naar de Turkse badplaatsen, ondanks het reisadvies dat nog code oranje is. Dat reisadvies betekent dat de overheid mensen aanraadt alleen naar Turkije te reizen als het noodzakelijk is. Premier Rutte noemde het vorige week "onverantwoord" dat Corendon weer vakantievluchten wilde uitvoeren.

  De reisorganisatie zegt dit te hebben besloten nadat vannacht een motie in de Kamer is aangenomen. Hierin wordt de regering opgeroepen de Kamer zo snel mogelijk te informeren over het beleid ten aanzien van vluchten naar risicovolle gebieden.

 • Toch nog NK atletiek in 2020

  De Nederlandse Atletiekunie heeft besloten de NK atletiek dit jaar op 29 en 30 augustus te houden in Utrecht.

  De NK zouden van 26 tot en met 28 juni worden gehouden in Den Haag, maar als gevolg van de coronamaatregelen kon het evenement in die periode niet doorgaan.