liveblog
NOS NieuwsAangepast

Akkoord over kosten voor coronazorg • Geen 140 miljoen voor betaald voetbal

  • Corendon gaat toch nog niet naar Turkije vliegen na kritiek
  • Ziekenhuizen hebben ingestemd met een conceptakkoord over de financiering van de extra kosten die zijn gemaakt voor coronazorg
  • Minder dan 125 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadasboard van de rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Tientallen Major League-honkballers besmet

In de Major League Baseball, het hoogste professionele honkbalniveau in Noord-Amerika, zijn 38 mensen besmet met het coronavirus. Dat meldt persbureau AP.

Het gaat om 31 spelers en zeven stafmedewerkers. De coronatesten werden afgenomen omdat de MLB de trainingen wil hervatten.

Het honkbalseizoen moet op 23 juli weer opgestart worden.

Meer dan 50.000 gedetineerden in VS besmet met corona

Het aantal gevangenen in de Verenigde Staten dat is besmet of besmet is geweest met het coronavirus, is gestegen tot boven de 50.000. Dat meldt persbureau AP.

De teller stond eind juni op 52.649 besmettingen, 8 procent meer dan een week daarvoor. Ruim 35.000 mensen zijn hersteld en zeker 600 gedetineerden zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Van medewerkers in Amerikaanse gevangenissen is bekend dat 11.180 mensen besmet zijn geraakt, 43 gevangenisbewaarders zijn overleden.

Wereldwijd zijn er zorgen over de verspreiding van corona in gevangenissen. Om die reden werden in sommige landen gevangenen tijdelijk vrijgelaten.

RTV Oost meldde eerder vandaag dat de versoepeling van de coronamaatregelen onrust veroorzaakt onder gedetineerden. Gedetineerden begrijpen niet waarom zij hun partners of familieleden alleen maar mogen spreken met een scherm van plexiglas ertussen, terwijl er dagelijks tientallen medewerkers het gebouw in en uit lopen.

Air France schrapt een op de zes banen

Air France gaat de komende jaren reorganiseren vanwege de covidcrisis en schrapt daarbij 7600 van de 43.400 banen. Dat is ruim 17 procent van alle arbeidsplaatsen.

De bekendmaking is een bevestiging van berichten die deze week uitlekten. Air France zegt nu dat bijna de helft van de te schrappen banen zal verdwijnen door natuurlijk verloop, vooral doordat veel werknemers met pensioen zullen gaan.

Coronaproof zwieren en zwaaien op de kermis

Twee dagen na het versoepelen van de coronamaatregelen gingen vanavond de eerste kermissen weer open.

Ook in het Brabantse Moergestel:

Zwieren en zwaaien op de kermis, maar wel coronaproof

Justitieel onderzoek naar corona-aanpak afgetreden Franse premier

Er is een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar de corona-aanpak van de vandaag afgetreden Franse premier Édouard Philippe. Dat meldt persbureau AFP. Hij zou zich te afzijdig hebben gehouden bij de bestrijding van het coronavirus.

Een speciale Franse rechtbank heeft het onderzoek ingesteld na het beoordelen van 53 klachten, afkomstig van burgers, artsen, verenigingen en gedetineerden. Ook het handelen van de voormalige ministers van Volksgezondheid Agnès Buzyn en haar opvolger Olivier Véran wordt onderzocht.

Philippe lag de afgelopen maanden bij veel Fransen beter dan Macron. Zij prezen de premier onder meer om zijn aanpak van de coronacrisis. Ook in peilingen is hij nu populairder dan Macron.

Kabinet weigert voetbalsector gevraagde 140 miljoen: 'Per club bekijken'

Het kabinet is niet van plan de sector betaald voetbal 140 miljoen uit te keren om de door de coronacrisis ontstane financiële problemen op te lossen. Minister Van Rijn wil per club bekijken wat nodig is om te overleven.

De KNVB en de clubs hadden een maand geleden het verzoek om steun bij het kabinet ingediend.

Wereldwijd meer dan 11 miljoen coronabesmettingen

Wereldwijd zijn meer dan 11 miljoen mensen besmet met het coronavirus, meldt persbureau Reuters. In zeven maanden tijd zijn er meer dan een half miljoen mensen overleden door covid-19.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal coronabesmettingen meer dan het dubbele van andere ernstige griepvarianten die jaarlijks worden geregistreerd.

In de Verenigde Staten is het virus nog lang niet onder controle: gisteren werden 55.400 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal op een dag. De Verenigde Staten is goed voor een kwart van het totale dodental wereldwijd: zo'n 129.000.

Ook in Latijns-Amerika gaat het nog niet goed. Een van de uitschieters is Brazilië met 1,5 miljoen besmettingen. In Azië ontwikkelt India zich tot het epicentrum: het aantal besmettingen staat daar op 625.000.

Coronamaatregelen niet altijd duidelijk: 'O jee, er komt weer wat bij'

Ruim zes op de tien Nederlanders vinden de coronamaatregelen onlogisch of verwarrend. Desondanks probeert een meerderheid van hen de maatregelen zo goed mogelijk op te volgen, blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Deze mensen zijn ook in verwarring:

Maatregelen niet altijd duidelijk: 'soms moet ik even goed nadenken'

Akkoord ziekenhuizen en zorgverzekeraars over kosten coronazorg

De ziekenhuizen hebben ingestemd met een conceptakkoord over de financiering van de extra kosten die zijn gemaakt ten behoeve van de coronazorg. In totaal gaat het om enkele miljarden euro's.

Dat gebeurde nadat de zorgverzekeraars een harde toezegging hadden gedaan dat geen enkel ziekenhuis door de coronacrisis verlies gaat lijden. Zo'n expliciete toezegging werd naar de mening van de ziekenhuizen in het voorgelegde conceptakkoord oorspronkelijk onvoldoende gedaan.

Het conceptakkoord was gesloten door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Recordaantal elektrische fietsen verkocht 'mede door ov-mijders'

Fietsenwinkels verkochten in mei 58.000 elektrische fietsen. Niet eerder werden er in een maand zo veel e-fietsen verkocht. Het waren er 38 procent meer dan in mei vorig jaar.

Volgens brancheorganisatie Bovag leidden de coronamaatregelen in combinatie met het mooie weer tot de recordverkoop. "Veel mensen waren op zoek naar een alternatief voor het openbaar vervoer." In maart en april daalde de verkoop nog, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de hoge verkoop in mei.

Van alle verkochte fietsen in mei was bijna de helft een elektrische. De verkoop van gewone fietsen steeg ook, met 16 procent naar 64.000.

Nederland staat toch op lijst Engeland

Nederland staat toch op de lijst met landen waarvoor de quarantainemaatregelen in Engeland komen te vervallen. Vanaf morgen hoeven reizigers uit tientallen landen niet meer in quarantaine.

Het versoepelde reisbeleid geldt voor Engeland. Wales, Noord-Ierland en Schotland komen volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zelf nog met informatie voor reizigers.

"Hiermee vervalt de verplichte quarantaine van twee weken. Ook voor Nederlanders is dit goed nieuws, want het reizen van en naar Engeland wordt een stuk makkelijker", aldus correspondent Tim de Wit op NPO Radio 1.

GGD doet veel minder bron- en contactonderzoeken dan gepland

Door het lage aantal besmettingen in Nederland worden er veel minder bron- en contactonderzoeken uitgevoerd dan waar de GGD vanuit is gegaan. Slechts 4 procent van de maximale capaciteit wordt gebruikt.

Uit cijfers die koepelorganisatie GGD GHOR Nederland vandaag publiceerde blijkt dat er in de afgelopen twee weken minder dan 100 bron- en contactonderzoeken per dag zijn uitgevoerd. In de eerste weken van juni en in mei ging het nog om 300 onderzoeken per dag.

Minder dan 125 mensen met corona in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen is met vijf afgenomen tot 20.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding: "Er liggen nu minder dan 125 covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. De verdere daling is een zeer gunstig teken en geeft ruimte aan de reguliere zorg."

Op de IC's liggen verder nog 587 patiënten met niet-corona-gerelateerde klachten, een meer dan de voorgaande dag.

Corendon biedt toch geen reizen naar Turkije aan

Reisorganisatie Corendon vliegt in ieder geval tot 22 juli toch niet naar Turkije en zal geen pakketvakanties aanbieden.

Eerder kondigde de onderneming aan vanaf 10 juli weer te gaan vliegen naar de Turkse badplaatsen, ondanks het reisadvies dat nog code oranje is. Dat reisadvies betekent dat de overheid mensen aanraadt alleen naar Turkije te reizen als het noodzakelijk is. Premier Rutte noemde het vorige week "onverantwoord" dat Corendon weer vakantievluchten wilde uitvoeren.

De reisorganisatie zegt dit te hebben besloten nadat vannacht een motie in de Kamer is aangenomen. Hierin wordt de regering opgeroepen de Kamer zo snel mogelijk te informeren over het beleid ten aanzien van vluchten naar risicovolle gebieden.

Toch nog NK atletiek in 2020

De Nederlandse Atletiekunie heeft besloten de NK atletiek dit jaar op 29 en 30 augustus te houden in Utrecht.

De NK zouden van 26 tot en met 28 juni worden gehouden in Den Haag, maar als gevolg van de coronamaatregelen kon het evenement in die periode niet doorgaan.

Engelse pubs morgen al om 06.00 uur open, politie zet zich schrap

De Engelsen hoeven íets minder lang te wachten tot ze weer naar de pub kunnen. De taps mogen morgen al om 06.00 uur open, melden Britse media. Eigenlijk zouden de pubs vanaf 12.00 uur weer gasten verwelkomen.

Eerder vandaag vroeg premier Johnson zijn landgenoten al om het wel rustig aan te doen. "Laten we dit niet verknallen", zei hij over de versoepelingen van de coronamaatregelen. De pubs in Engeland zijn al sinds 21 maart dicht.

In allerlei steden zet de politie zich schrap voor de opening van de horeca. In Londen wordt veel extra politie ingezet en in Leicester, waar vanwege een nieuwe lockdown de kroegen langer dicht blijven, is volgens de BBC meer politie op de been dan tijdens Oud en Nieuw. In Newcastle is maar 1 op de 3 pubs van plan om morgen te openen. Sommige kroegbazen vrezen "totale chaos" en blijven liever nog even dicht.

Deze pub in de Londense wijk Kensington bereidt zich voor op de opening

Remdesivir nu ook formeel toegestaan in EU

Het coronamedicijn remdesivir is nu ook formeel toegestaan in de Europese Unie. De Europese Commissie heeft groen licht gegeven; eerder deed het Europees Geneesmiddelenbureau dat al. Eurocommissaris Kyriakides van Volksgezondheid sprak van een belangrijke stap in de strijd tegen het coronavirus.

Remdevisir remt de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes. Volgens het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) blijkt uit onderzoek dat coronapatiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen, door behandeling met remdesivir gemiddeld vier dagen eerder herstellen.

Eerder deze week werd bekend dat de VS nagenoeg de hele remdesivir-productie voor de komende tijd heeft opgekocht. Het gaat om een half miljoen doses, de volledige productie voor juli en 90 procent van die voor augustus en september. In de VS werd remdesivir al in mei onder voorwaarden toegelaten als middel tegen corona.

Nederland heeft een minimale voorraad van het middel.

'Nederland niet op Engelse lijst quarantaineverlichtingen'

Nederland hoort mogelijk niet bij de meer dan vijftig landen waarvoor Engeland de quarantainemaatregelen opheft. Een journalist van The Times, die bekend is met het dossier, meldt dat Nederland, Portugal en Zweden er niet op staan. Dat betekent dat mensen die vanuit Nederland naar Engeland reizen, ook na 10 juli nog verplicht twee weken in quarantaine moeten.

Voor tientallen andere landen wordt die maatregel volgende week opgeheven. Van onder meer Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië is al duidelijk dat ze wél op de lijst staan.

Johnson: laten we horeca-opening niet verknallen

Morgen openen in Engeland de pubs en restaurants weer, na een sluiting van meer dan drie maanden. Daar wordt natuurlijk naar uitgekeken, maar onder meer bij de politie zijn er zorgen of dat wel goed zal gaan. Premier Johnson roept de Engelsen nu op om de opening niet al te uitbundig te vieren. "Laten we dit niet verknallen", zei hij in een radio-interview.

Op de vraag waarom de kroegen juist op een zaterdag weer open mogen, antwoordde hij dat zorgvuldig over de versoepelingen is nagedacht. "We wilden pubs de tijd geven om zich voor te bereiden en we wilden een datum begin juli." Hij zei verder te hopen dat iedereen zich verantwoordelijk gedraagt.

Vanwege de opening van de pubs en restaurants zet de politie in Londen morgen en zondag extra agenten in. Korpschef Dick heeft alle Londenaren opgeroepen om rustig te blijven en goed op elkaar te letten.

Meer geslaagden door wegvallen examens

Dit jaar zijn meer scholieren geslaagd voor hun examens dan vorig jaar. NOS Stories komt tot die conclusie na een rondgang langs dertien scholenkoepels, samen goed voor zo'n 30.000 eindexamenkandidaten. Die hoefden dit jaar geen centraal examen te doen vanwege de coronacrisis; alleen de resultaten van de schoolexamens telden.

Op sommige scholen ligt het slaagpercentage meer dan 10 procent hoger. Vooral op havo en vwo zijn er relatief meer geslaagden. Op vmbo is het verschil iets kleiner, maar hebben ook meer leerlingen hun diploma gehaald.

NOS Stories maakte een documentaire over 26 eindexamenleerlingen en hun bijzondere weg naar een diploma in coronatijd. Kijk de video hieronder:

Save the Children: mbo-jongeren voelen zich in coronacrisis vergeten

Praktisch opgeleide jongeren voelden zich sinds het begin van de coronacrisis achtergesteld en minder gehoord dan jongeren uit het hoger onderwijs. Tot die conclusie komt Save the Children Nederland na onderzoek onder 1500 mbo'ers in de leeftijd van 16 tot 20 jaar tussen april en juni.

85 procent van de deelnemers heeft naar eigen zeggen moeite met de coronamaatregelen. Het gaat dan vooral om de gevolgen voor stages: die kunnen vaak niet of amper doorgaan. Bijna een kwart ervaart daardoor gebrek aan structuur en verveling, zegt Save the Children. Ook de grotere eigen verantwoordelijkheid voor schoolwerk wordt lastig gevonden.

Veel praktisch opgeleide jongeren zeggen dat de communicatie vanuit scholen te wensen overlaat. Ze verwachten meer duidelijkheid over het onderwijs na de zomervakantie. "Betrek ze daarom bij de plannen, vraag ze om advies, evalueer de maatregelen en ga het gesprek aan", roept Save the Children mbo-instellingen op.

Crematorium Bolivia draait dag en nacht, omwonenden bezorgd

In de Boliviaanse stad La Paz draait het crematorium op de gemeentelijke begraafplaats overuren. Volgens persbureau Reuters staan de verbrandingsovens al maanden dag en nacht aan vanwege het hogere aantal sterfgevallen door corona. Maar het crematorium staat midden in bewoond gebied, en omwonenden maken zich zorgen. "De geur is misselijkmakend", zegt een man tegen een Reuters-journalist. "En de as waait onze huizen in."

Bewoners hebben er bij de gemeente op aangedrongen het crematorium te verplaatsen, maar volgens de burgemeester voldoet het complex aan alle milieuregels.

Reuters maakte deze beelden en sprak met omwonenden van het crematorium:

Crematorium in Bolivia draait overuren: 'De geur is misselijkmakend'

In Bolivia neemt het aantal coronagevallen de laatste tijd snel toe, net als in andere landen in Zuid-Amerika. Gisteren werden ruim 1300 nieuwe ziektegevallen gemeld, het hoogste aantal tot nu toe op een dag. Het totale aantal besmettingen staat nu op ruim 35.000; meer dan 1200 mensen zijn aan het virus overleden.

Kamer wil vakantiereizen naar coronabrandhaard kunnen stoppen

De Tweede Kamer wil dat het kabinet met beleid komt om vakantiereizen naar coronabrandhaarden te kunnen stoppen. Een motie daartoe van de Kamerleden Kröger (GroenLinks) en Paternotte (D66) is vannacht aangenomen. Aanleiding is de aankondiging van Corendon om vanaf volgende week weer pakketreizen naar Turkije aan te bieden, terwijl het overheidsadvies is om alleen noodzakelijke reizen naar Turkije te maken.

Volgens Kröger en Paternotte moet het besluit om naar een risicoland te vliegen niet alleen worden overgelaten aan een commerciële partij. "We zoeken dus iets wat sterker voorkomt dat onnodige reizen worden gemaakt naar coronahotspots", zegt Paternotte tegen persbureau ANP.

Engeland versoepelt quarantaineregels voor tientallen landen

De Britse regering versoepelt de quarantaineregels voor reizigers uit meer dan vijftig landen, heeft minister Shapps van Transport aangekondigd. Reizigers uit die landen hoeven vanaf 10 juli niet meer twee weken in quarantaine als ze naar Engeland willen reizen.

Volgens Shapps staan Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zeker op de lijst. De volledige lijst wordt later vandaag bekendgemaakt.

De versoepelingen gelden alleen voor Engeland: de regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland maken eigen afwegingen. Volgens de BBC blijven de regels in Noord-Ierland voorlopig van kracht; Wales en Schotland hebben nog geen besluit genomen.

Maatregelen in Israël weer aangescherpt na piek

Israël heeft gisteren het hoogste aantal nieuwe besmettingen geconstateerd sinds het begin van de corona-uitbraak. Er kwamen 1107 nieuwe gevallen bij, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Jeruzalem. De dag daarvoor waren het er 967. Het vorige record was van 3 april, toen 819 nieuwe ziektegevallen werden geteld.

Sinds 08.00 uur vanochtend gelden daarom weer strengere regels. Zo mogen op evenementenlocaties, in de horeca en in gebedshuizen maximaal vijftig mensen bijeenkomen. Voor andere gelegenheden binnen, ook thuis, geldt een maximumaantal van twintig mensen.

Premier Netanyahu zei gisteravond dat Israël nu actie moet ondernemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "We moeten terug naar de realiteit van beperkingen, om de curve weer vlakker te krijgen", zei hij.

Op de Westelijke Jordaanoever gaat vandaag een lockdown van vijf dagen in. Die had de Palestijnse Autoriteit woensdag aangekondigd, ook met oog op het toenemende aantal besmettingen. Alle winkels zijn voorlopig dicht, op supermarkten en apotheken na.

Een agent op straat in Ashdod, een stad waar ook meer besmettingen zijn gemeld

Opnieuw besmetting op nertsenfokkerij

Op een nertsenfokkerij in Landhorst in Noord-Brabant is het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een bedrijf van 4300 moederdieren; die worden geruimd. Het de achttiende nertsenfokkerij waar corona wordt geconstateerd. Meer over de besmettingen in de sector lees je via de link hieronder:

RIVM: 6 op de 10 vinden gedragsregels inconsistent

Het RIVM heeft voor de vierde keer onderzocht hoe mensen omgaan met de coronaregels van de overheid. Een paar conclusies:

  • 61 procent van de deelnemers vindt de gedragsmaatregelen inconsistent, blijkt uit de meting. Meer dan de helft legt dat naar eigen zeggen naast zich neer en volgt de regels op, maar 31 tot 43 procent raakt in de war of is minder gemotiveerd om zich aan de regels te houden.
  • Het aantal deelnemers dat zich houdt aan de anderhalve meter afstand is gedaald, van 71 procent bij de eerste meetronde in april naar 61 procent nu. Andere hygiëneregels, zoals niezen in de elleboog en vaak je handen wassen, worden relatief goed opgevolgd: daar zijn nauwelijks schommelingen te zien.
  • Ruim 90 procent van de deelnemers geeft aan kritische meningen van anderen te horen over hoe goed de maatregelen helpen of over voors en tegens over de gedragsregels. Ook is het sentiment over de Nederlandse corona-aanpak in gesprekken een stuk negatiever. In april vond nog ruim 65 procent die gesprekken (zeer) positief, nu is dat nog 38,9 procent.
  • Meer dan 80 procent denkt dat het kabinet zich goed laat informeren voordat het besluiten neemt. Over het algemeen is de steun voor de maatregelen nog wel hoog, zegt gedragsdeskundige Marijn de Bruin van het RIVM.

Je kunt alle uitkomsten zelf terugzien op de website van het RIVM.

Minder drukte bij scheidingsadvocaten

Meer dan de helft van de scheidingsadvocaten heeft sinds de corona-uitbraak minder aanvragen binnengekregen, blijkt uit een enquête van de vereniging Familie- en erfrechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Volgens advocaten stellen mensen een beslissing over een scheiding uit, uit angst voor financiële problemen door de coronapandemie.

Twee derde van de advocaten uit de enquête denkt wel dat het drukker gaat worden. Hun websites worden al vaker geraadpleegd; voor de advocaten een aanwijzing dat meer mensen nadenken over een scheiding. Vooral thuiswerken en het vermijden van contact met anderen zou flinke druk leggen op relaties.

Verder blijkt uit de enquête dat mensen die al gescheiden zijn, veel vragen stelden over de omgangsregeling met de kinderen ten tijde van de intelligente lockdown. Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak, die het AD heeft opgevraagd, blijkt dat er in de maand mei 124 kort gedingen over omgangsregelingen waren: een record sinds 2017.