NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Binnenstad Den Haag afgesloten in afwachting van mogelijk boerenprotest

 • De politie houdt rekening met nieuwe boerenacties in Den Haag.
 • Boeren zouden op het Malieveld willen demonstreren tegen de verplichting om veevoer met minder eiwitten te gebruiken. Volgens hen is dat slecht voor de dieren.
 • Minister Schouten hield vannacht in de Tweede Kamer vast aan die verplichting. Volgens haar is die nodig om de uitstoot van stikstof te verminderen.
 • De Tweede Kamer riep haar vannacht op het plan en een alternatief plan van de boeren te laten doorrekenen.
 • Gisteravond demonstreerden boeren met tractoren bij het Binnenhof. Rond middernacht gingen ze weg. Ook onder meer in Groningen en Breda waren er acties met tractoren.
Liveblog gesloten
 • Ochtendspits rustig verlopen

  De ochtendspits is rustig verlopen. Op de snelwegen waren geen tractoren te zien. Hiermee sluiten we het liveblog.

 • Boeren willen vandaag kleine acties houden

  Boerenprotestorganisatie Agractie wil vandaag op verschillende plaatsen in het land kleine protestacties houden. Er zal om 11.00 uur "in klein verband" gedemonstreerd worden in Den Haag en op andere plekken, zegt Agractie.

 • Twee boerenzonen op het Malieveld

  Twee boerenzonen vertrokken vannacht om vier uur van huis om op het Malieveld te demonstreren. De jongen links wil het melkveebedrijf van zijn ouders overnemen, maar ziet dat met alle regels niet zitten, zegt hij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boerenzonen protesteren: 'Het is een keer klaar'
 • Boeren mogen zonder tractoren demonstreren op Malieveld

  Boeren hebben volgens de politie toestemming om op het Malieveld te demonstreren. Voorwaarde is dat ze anderhalve meter afstand houden en niet met voertuigen het Malieveld op gaan. Tractoren kunnen om het Malieveld heen worden geparkeerd.

  Er arriveerden vanochtend twee boeren uit Wijk bij Duurstede met tractoren bij het Malieveld. Zij hebben de tractoren op aanwijzing van de politie neergezet op een parkeerplaats naast het Malieveld.

 • Defensie blokkeert binnenstad Den Haag, winkels kunnen bevoorraad worden

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Binnenstad Den Haag afgesloten
 • Veel politie in Den Haag, geen boeren te zien

  De politie is in de Haagse binnenstad met veel mensen aanwezig in afwachting van mogelijke boerenprotesten. Met grote vrachtwagens zijn de wegen naar het Binnenhof versperd. Boeren zijn er nog niet te zien, en het is de vraag of die er komen. Een woordvoerder van burgemeester Van Zanen zegt dat er geen demonstratie is aangemeld. "We gaan zien of ze komen en handelen naar de situatie."

  De groep Agractie kondigde gisteren een actie op het Malieveld aan, die aan het eind van de ochtend zou beginnen. Een woordvoerder van de politie zegt dat de politie contact heeft met de organisatoren. "We hebben nu het centrum afgesloten, want we willen niet dat er met zware voertuigen wordt gedemonstreerd in het winkelgebied. Geen maatregelen nemen om dat te voorkomen, zou dom zijn."

  Defensie stuurde gisteravond op verzoek van de gemeente Den Haag al 25 vrachtwagens met zo'n zestig militairen om de binnenstad af te zetten.

 • Binnenstad Den Haag afgesloten

  Boeren willen vandaag actievoeren op het Malieveld, maar sinds gisteravond heeft Defensie de binnenstad afgesloten.

  1/4 NOS
  2/4 NOS
  3/4 NOS
  4/4 NOS
 • Nu geen boerenprotesten, rustig op de wegen

  Op de snelwegen is het rustig vanochtend. Gisteravond protesteerden boeren op verschillende plaatsen met tractoren, en later vandaag willen boeren actievoeren op het Malieveld, maar daar is nu nog niets van te merken.

 • Schouten: veevoerplan echt nodig, geen tijd voor aanpassingen

  Schouten houdt vast aan de plannen om de uitstoot van stikstof uit mest te verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer. Wel wil de Kamer dat het Planbureau voor de Leefomgeving opnieuw het plan van boeren laat doorberekenen.

  De minister zei eerder op de avond dat het van groot belang is dat de uitstoot van stikstof uit mest verlaagd wordt door minder eiwit toe te staan in veevoer. "En dat plan moet ook zo snel mogelijk ingaan om onder meer de bouw weer vlot te trekken. Een plan van CDA en VVD om nieuwe berekeningen te maken levert vertraging op, terwijl die tijd er eigenlijk niet is."

 • Politie: geruchten over noodbevel in Den Haag zijn vals

  De politie in Den Haag heeft via Twitter ontkend dat er een noodbevel van kracht is in de stad. "Op sociale media circuleren berichten dat er op dit moment in Den Haag sprake is van een noodbevel. Dat is onjuist", twittert de politie.

 • Binnenstad Den Haag hermetisch afgesloten voor voertuigen

  Het centrum van Den Haag is hermetisch afgesloten voor voertuigen. Er kunnen geen voertuigen rond het Binnenhof komen. Defensie blokkeert met vrachtwagens de wegen rondom het plein. Volgens de politie is dat gedaan om de veiligheid te waarborgen. Het centrum blijft in ieder geval de hele nacht dicht.

  Volgens een politiewoordvoerder is het rustig in Den Haag. Gisteravond verzamelden tientallen boeren rond het Binnenhof. Om middernacht vertrok het grootste deel van de betogers.

  De hoofdingang van de Tweede Kamer aan de Lange Poten NOS
 • Tractoren op de startbaan van Groningen Airport Eelde

  Een aantal boeren op Groningen Airport Eelde wist met tractoren de start- en landingsbaan te bereiken. Op een filmpje op sociale media is te zien hoe zeker vier voertuigen over de baan rijden. Inmiddels zijn ze daar weer weg.

 • Stemming uitgesteld

  De stemming in de Tweede Kamer over het kabinetsplan om eiwitrijk veevoer te verbieden is een aantal uren uitgesteld. De stemming stond gepland voor rond 01.30 uur vannacht. De verwachting is nu dat er rond 03.30 uur wordt gestemd.

 • Boeren Agractie: morgen om 12.00 uur op Malieveld

  De boerenorganisatie Agractie roept op om morgenochtend op het Malieveld in Den Haag te verzamelen voor een nieuwe protestactie. Hoewel de uitkomst van het Kamerdebat nog niet duidelijk is, heeft de groepering er geen vertrouwen in dat het "een werkbaar resultaat" zal opleveren voor de boeren.

  "We roepen jullie op om massaal met trekker, trein en auto naar het Malieveld te komen om te laten zien dat wij niet laten sollen met de gezondheid van onze dieren", staat in een verklaring. "Het podium is geregeld, evenals geluid en een aantal sprekers." De actie is gepland tussen 12.00 uur en 13.00 uur.

 • Kermisexploitanten ook in Den Haag

  Verslaggevers in Den Haag zeggen dat er ongeveer tien voertuigen van kermisexploitanten ook richting het centrum rijden. Ze zouden nu in de buurt van het Malieveld zijn. Defensievoertuigen blokkeren wegen rond het centrum.