liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kort geding bezoek verpleeghuizen van de baan • Verbod coronaprotest Utrecht

  • De financiële schade van de coronacrisis voor de Nederlandse sportsector is tot 1 augustus waarschijnlijk zo'n half miljard euro.
  • De gemeente Utrecht geeft geen toestemming voor een demonstratie tegen de coronamaatregelen.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

GGD: maatregelen van nu zijn belangrijk voor najaar

De maatregelen die nu worden getroffen tegen het coronavirus, zijn belangrijk voor het najaar. Dat zei Sjaak de Gouw van de GGD vanavond in Het coronavirus: feiten en fabels; een extra NOS-programma dat voor de vijfde keer werd uitgezonden. Dat begint al bij de metingen in het rioolwater die nu gedaan worden. Zo weten we straks sneller en beter waar het virus zich bevindt, en hoe het zich verspreidt. Dan zullen we vermoedelijk alleen regionaal "brandjes uittrappen", denkt De Gouw.

Corona-bestrijding wordt kwestie van 'regionaal de brandjes uittrappen'

Middelbare scholieren krijgen diploma op circuit Zandvoort

Vanwege het coronavirus zien de diploma-uitreikingen er op veel plaatsen anders uit dan normaal. Een volle aula zit er dit jaar niet in en daarom zoeken scholen naar alternatieven. Zo kregen leerlingen van het Eerste Christelijke Lyceum Haarlem hun diploma vandaag op het circuit van Zandvoort uitgereikt.

Drive-through diploma-uitreiking op circuit Zandvoort

In 40 van 50 Amerikaanse staten laait corona weer op

In veertig van de vijftig Amerikaanse staten loopt het aantal bevestigde coronabesmettingen sinds twee weken weer fors op. In het hele land werd het virus gisteren bij meer dan 50.000 inwoners vastgesteld - dat aantal was nog niet eerder zo hoog. Alleen het noordoosten van Amerika lijkt de dans te ontspringen.

Arizona, Texas en Florida zijn het hardst getroffen. Vandaag werden in Florida voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen geconstateerd. Als gevolg daarvan hebben de autoriteiten in die drie staten een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen teruggedraaid. Zo moesten bars en restaurants op veel plekken weer (gedeeltelijk) dicht. In de zuidelijke staten werden de coronamaatregelen vorige maand juist als eerste losgelaten.

De forse toename van het aantal besmettingen komt doordat veel Amerikanen zijn gestopt met het dragen van mondkapjes en niet langer voldoende afstand bewaren, zeggen experts. De vrees bestaat dat door de viering van Onafhankelijkheidsdag dit weekend nog meer mensen besmet zullen raken. "Het mag duidelijk zijn dat we niet de goede kant opgaan", zei de medisch adviseur van de Amerikaanse regering, Anthony Fauci.

Studenten in Alabama besmetten elkaar expres met virus

In de Amerikaanse stad Tuscaloosa in Alabama hebben studenten op verschillende plekken coronafeestjes georganiseerd. De feestjes waren bedoeld als wedstrijd om te kijken wie als eerste besmet zou raken met het virus. Zo werden expres feestgangers uitgenodigd van wie bekend was dat zij de longziekte hadden opgelopen.

Degene die na zo'n feestje als eerste van een dokter zou horen dat hij of zij besmet was, won een geldbedrag. De autoriteiten in de stad maken zich zorgen. "We dachten eerst dat het om geruchten ging, maar ook de brandweer en huisartsen waren van de feestjes op de hoogte", zegt een woordvoerder van de stad.

Hoeveel studenten op de feestjes af zijn gekomen, is onduidelijk. Vanwege de feestjes is het in de stad inmiddels weer verplicht om in het openbaar een mondkapje te dragen. In Alabama zijn tot nu toe 39.000 besmettingen geregistreerd. Duizend inwoners van de staat zijn bezweken aan het virus, meldt nieuwszender CNN.

Geen toestemming voor demonstratie in Utrecht zaterdag

De gemeente Utrecht heeft geen toestemming gegeven voor een demonstratie die op zaterdag in de stad was gepland. De actiegroep 'Nederland in opstand' had dit weekend op het Jaarbeursplein willen demonstreren tegen de coronamaatregelen, maar de gemeente staat dit niet toe omdat zij vreest dat er relschoppers op de manifestatie af komen. Dat meldt RTV Utrecht.

Volgens de gemeente zijn er "concrete signalen" binnengekomen dat een groep mensen de demonstratie wil gebruiken om te rellen. Daardoor komt de veiligheid van demonstranten en omstanders in het geding, zegt burgemeester Peter den Oudsten. Hij noemt dat onacceptabel.

De gemeente heeft aan de actiegroep al aangeboden samen op zoek te gaan naar een nieuwe datum. Een woordvoerder van 'Nederland in opstand' laat aan de zender weten dat ondanks het verbod de demonstratie zaterdag gewoon door zal gaan.

Eind juni ging het bij een soortelijke demonstratie in Den Haag mis. Voetbalsupporters raakten bij het Malieveld slaags met de politie en er werden talloze arrestaties verricht.

Nieuw coronadashboard laat zien: vermoedelijk 2800 besmettingen in Nederland

Via het zogenoemde coronadashboard gaat de overheid voortaan wekelijks doorgeven hoeveel mensen in Nederland naar schatting besmettelijk zijn. Dat getal wordt door het RIVM berekend. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het om 2800 mensen gaat. Dit cijfer moet de overheid helpen om een eventuele nieuwe golf snel op het spoor te komen.

Ook wordt via het dashboard meer informatie gegeven over het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft op hoeveel anderen een besmet persoon het virus gemiddeld overdraagt. Dat cijfer ligt momenteel onder de 1, wat gunstig is.

Verder staat op de pagina informatie over het aantal virusdeeltjes dat in het rioolwater is gevonden en het aantal patiënten van wie huisartsen een besmetting met covid-19 vermoeden. Minister De Jonge van Volksgezondheid is van plan om het dashboard verder uit te breiden.

Sinds gisteren geeft het RIVM nog maar eens per week een update over het aantal coronadoden.

Zeeuwse recreatiesector liep in voorseizoen 2,5 miljoen overnachtingen mis

De Zeeuwse recreatiesector heeft in het voorseizoen ruim 100 miljoen euro aan schade opgelopen door de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kenniscentrum Kusttoerisme samen met Toeristisch Ondernemend Zeeland en Economische Impuls Zeeland.

Zowel de verblijfsaccommodaties als de dagattracties hebben zware klappen gekregen. Veel dagattracties zijn de afgelopen tijd dicht geweest en de verblijfsaccommodaties zijn naar schatting 2,5 miljoen toeristische overnachtingen misgelopen.

De versoepeling van de maatregelen heeft ertoe geleid dat er meer vertrouwen is dat de sector de crisis zal overleven, zegt Diana Korteweg-Maris van het kenniscentrum. Maar de huidige anderhalvemetersamenleving moet volgens haar niet te lang voortduren.

"Nu al weet een derde van de respondenten niet zeker of hun bedrijf kan overleven", stelt Korteweg-Maris tegen Omroep Zeeland. "Als de huidige maatregelen voortduren tot de zomer van 2021, twijfelt bijna de helft van de respondenten over het voortbestaan van het bedrijf."

Grote verschillen tussen gemeentes qua aantal uitgeschreven coronaboetes

Er zijn per gemeente enorme verschillen in het aantal coronaboetes dat is uitgeschreven door de boa's. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur onder alle 355 gemeenten, die door 238 gemeenten is ingevuld.

Er zijn sinds half maart duizenden boetes opgelegd vanwege overtredingen van de speciale corona-noodverordeningen. Het OM becijferde dat aantal begin mei al op 18.000. Een aantal daarvan is uitgeschreven door de politie, maar een groot deel is afkomstig van gemeentelijke boa's.

De drie gemeenten waar per 10.000 inwoners het hoogste aantal boetes is uitgedeeld, zijn Waterland, Schiedam en Valkenburg aan de Geul.

Sportsector lijdt half miljard euro schade door corona

De financiële schade van de coronacrisis voor de Nederlandse sportsector is tot 1 augustus waarschijnlijk zo'n half miljard euro. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Mulier Instituut, gesteund door het ministerie van VWS.

Halverwege maart werd een groot deel van de sportsector stilgelegd. Dat had grote financiële gevolgen voor tal van partijen in de sector, constateert het sportonderzoeksinstituut. Tot 1 augustus zal de schade naar schatting tussen de 400 en 600 miljoen euro belopen.

Rusland blijft nog zeker maand 'op slot'

Rusland houdt de deur nog zeker een maand dicht. Voor 1 augustus gaan er geen internationale vluchten vandaan en naartoe en buitenlanders mogen alleen bij hoge uitzondering het land in. Dat meldt het doorgaans betrouwbare online portal RBK, dat over informatie beschikt van Rosaviatsia, de Russische Rijksluchtvaartdienst.

Het land ging drie maanden geleden op slot. Vanaf 27 maart gaan er geen internationale vluchten meer van en naar Moskou en andere luchthavens. Russische luchtvaartmaatschappijen hadden erop aangedrongen om op 15 juli in ieder geval weer een deel van het internationale vliegverkeer op gang te brengen, maar dat vindt de regering kennelijk te vroeg.

Verpleeghuizen toch niet dicht na één besmetting, kort geding van de baan

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil geen algeheel bezoekverbod voor verpleeghuizen met één of meer besmettingen. Daarmee vervalt ook het kort geding dat de Stichting Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg (SOVIDZ) wilde aanspannen tegen de Staat.

In een noodverordening van minister De Jonge staat dat vanaf 1 juli "het ontvangen van bezoek verboden is indien in die instellingen zich nog één of meer covid-19-besmettingen voordoen." VWS zegt dat er verwarring is over deze aanwijzing en dat het ministerie in gesprek is met de veiligheidsregio's of dat punt moet worden herzien. "Wat ons betreft, is het aan de zorgaanbieder en afhankelijk van de locatie hoe hier invulling aan wordt gegeven", zegt een woordvoerder.

Jan-Koen Sluijs, advocaat van SOVIDZ, laat weten dat daarom het kort geding van de baan is. "Wij zijn heel blij dat deze maatregel herzien wordt, dat betekent dat er maatwerk mogelijk is." Sluijs wijst er wel op dat ze in de gaten blijven houden hoe de bezoekregeling wordt ingevuld door zorginstellingen.

Banengroei VS trekt aan na klappen coronacrisis

De banenmarkt in de Verenigde Staten trekt weer aan. Volgens nieuwe cijfers van het ministerie van Arbeid kwamen er in juni 4,8 miljoen banen bij. Ook het aantal werklozen nam vorige maand af: dit aantal daalde van ongeveer 13 procent in mei naar 11 procent in juni.

De cijfers laten dus een voorzichtig positief beeld zien, al benadrukken experts dat het gaat om een momentopname. Nu het coronavirus zich in sommige staten weer op rap tempo verspreidt, wordt gevreesd voor nieuwe ronde massa-ontslagen.

In april was sprake van een historisch baanverlies. Toen gingen 20 miljoen arbeidsplaatsen in de VS verloren. Nog altijd krijgen meer dan 31 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering.

Momenteel worden in de VS dagelijks zo'n 50.000 nieuwe besmettingen geregistreerd - dat aantal was nog niet eerder zo hoog. Met name het zuiden en westen van het land worden geplaagd door het virus. In verschillende staten zijn opnieuw maatregelen ingesteld om de verspreiding ervan in te dammen.

Minder dan twee coronapatiënten per ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is met drie afgenomen tot 25. In de ziekenhuizen worden daarnaast momenteel nog 126 mensen behandeld voor coronaklachten. Daarmee komt het totale aantal opgenomen coronapatiënten uit op 151, het laagste aantal in maanden.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding betekent dit dat ieder ziekenhuis nog gemiddeld twee coronapatiënten behandelt. Voorzitter Ernst Kuipers: "De aantallen zijn laag en blijven verder dalen. Dat is een goed teken en creëert volop ruimte voor de reguliere zorg."

Op de IC's liggen verder nog 586 patiënten met niet-corona-gerelateerde klachten, dit zijn er veertien meer dan woensdag.

Tilburg krijgt zomerse kermis in afgeslankte vorm

De Tilburgse Kermis gaat ondanks het coronavirus deze maand door, maar met veel minder attracties. Dit jaar worden verspreid over drie afgesloten pleinen vijftig attracties neergezet. Dat zijn er normaal gesproken 200.

De Tilburgse Kermis is de grootste van de Benelux. Vanwege de uitbraak van het coronavirus werd eerder gevreesd dat de festiviteiten dit jaar niet konden doorgaan. "Het wordt niet de echte Tilburgse Kermis", zegt wethouder Rolph Dols tegen het Brabants Dagblad. Desondanks worden er wel tientallen attracties neergezet, zodat bezoekers van de stad toch "het kermisgevoel kunnen ervaren".

Op het Koningsplein wordt ruimte gemaakt voor een 'nostalgische' kermis, met bijvoorbeeld een draaimolen. De invulling van de andere pleinen is nog niet duidelijk. Exploitanten worden hiervoor momenteel nog benaderd.

De pleinen worden in ieder geval zo ingericht dat de coronaregels nageleefd kunnen worden. Hoeveel bezoekers er per plein worden toegelaten, is nog niet bekendgemaakt.

Britse popsterren doen oproep aan minister: red muzieksector

De Britse overheid doet te weinig om muzikanten te helpen om de coronacrisis door te komen. Dat schrijven Britse popsterren als Eric Clapton, Paul McCartney, Liam Gallagher en Ed Sheeran in een brief aan de minister van Cultuur. Ze roepen hem op de Britse popmuziek te redden.

"Ze schrijven dat de muziek- en festivalsector hard worden geraakt door de coronacrisis", zegt correspondent Tim de Wit op NPO Radio 1. "Het helpt dat grote namen zich aan deze oproep verbinden."

De sterren benadrukken dat de sector goed is voor 210.000 banen in Groot-Brittannië en jaarlijks 5 miljard euro oplevert voor de Britse economie. "Ze vragen de overheid om een stappenplan zodat de sector zich op de toekomst kan voorbereiden. Die duidelijkheid wil de regering tot nu toe niet geven."

"De minister kon ook niet zoveel doen", zegt De Wit. "De Britten lopen wat betreft versoepelingen achter in vergelijking met EU-landen. Zo mogen aanstaande zaterdag pas de pubs, restaurants en kappers weer open. Concerten en festivals kwamen nog niet eens in de plannen voor. Dus het kan echt nog wel even duren voordat de regering al die artiesten tegemoet gaat komen."

77 meldingen van misbruik met overheidsuitkeringen onderzocht

Van alle coronagerelateerde fraudemeldingen die momenteel worden onderzocht, gaan er 77 over vermoedelijk misbruik van overheidsuitkeringen als NOW, TOGS of TOZO. Dat meldt de Financial Intelligence Unit (FIU), de financiële opsporingsafdeling binnen de Nationale Politie, na vragen van de NOS.

Eerder werd al bekend dat de dienst ruim honderd dossiers had overgedragen aan opsporingsdiensten als de politie, FIOD en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW). Van die 124 dossiers blijkt het merendeel betrekking te hebben op vermoedelijk misbruik van overheidsuitkeringen.

Een deel van de meldingen heeft geleid tot aanhouding van verdachten en inbeslagname van vermogen. "Ook is de eerste rechtszaak een feit en is er tot vier jaar gevangenisstraf tegen twee fraudeurs geëist", meldde de FIU al eerder.

Ook meldt de FIU dat er 41 zaken zijn overgedragen waar vermoedens zijn van oplichting met medische hulpmiddelen, zoals fraude met partijen mondkapjes.

Laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

In de afgelopen week zijn er 31 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat is het laagste aantal faillissementen in een volledige week tot nu toe dit jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat tijdens de coronacrisis wekelijks het aantal faillissementen bekendmaakt. Een week eerder waren er nog 85 faillissementen.

Tot en met afgelopen week zijn er dit jaar 1903 bedrijven en instellingen failliet verklaard, 23 meer dan dezelfde periode in 2019.

Bloemenboot door Amsterdam ter herdenking van coronadoden

In Amsterdam gaat een speciale boot varen als eerbetoon aan mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Nabestaanden die door het coronavirus geen of onder moeilijke omstandigheden afscheid hebben moeten nemen van een dierbare, kunnen een bloem met persoonlijke boodschap op de boot leggen.

De boot, genaamd 'Hart van Troost', vaart een week lang van 16.00 uur tot middernacht door de stad en in buurgemeenten Diemen en Weesp en is verlicht met honderden lampjes.

Burgemeester Halsema legt zaterdag voor vertrek een bloem op de boot samen met een aantal nabestaanden. "Het is voor velen een heel nare periode geweest. Het is bijna niet voor te stellen hoe moeilijk het is om een dierbare te verliezen en geen goed afscheid te kunnen nemen. Voor alle overledenen en hun nabestaanden laten we het Hart van Troost rondvaren. We nodigen iedereen die een dierbare verloren is uit een bloem aan te vragen", zegt Halsema tegen NH Nieuws.

Nabestaanden kunnen tot en met 10 juli gratis een bloem aanvragen. Deze wordt de dag erna op de boot gelegd. De bloem kan bestemd zijn voor iemand die is overleden aan corona, maar dat hoeft niet.

Nepverpleegkundige Jeroen Bosch Ziekenhuis langer vast

De 24-jarige man die in mei werd aangehouden nadat hij zich korte tijd had voorgedaan als verpleegkundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, blijft zestig dagen langer vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Oost-Brabant bepaald.

De man zit vast op verdenking van oplichtingen, valsheid in geschrifte, diefstal en poging tot het toebrengen zwaar lichamelijk letsel met voorbedachten rade. Justitie verdenkt hem ervan dat hij patiënten controleerde en medicatie toediende, zonder dat hij beschikte over de benodigde kwalificaties. Volgens het ziekenhuis heeft hij misbruik gemaakt van de tijdelijk versoepelde eisen om in de zorg te werken vanwege het coronavirus.

Volgens het OM heeft de man grote risico's genomen met de gezondheid van patiënten. "Zij lagen op dat moment (ernstig) ziek in het ziekenhuis en verwachtten daar behandeld te worden door personeel dat daartoe gekwalificeerd en bevoegd was", zegt persofficier Janine Kramer. "Er is alle reden om deze zaak uitgebreid te onderzoeken en daar zijn wij nu mee bezig."

Er is inmiddels een groot aantal getuigen gehoord. "Denk daarbij met name aan medewerkers van het JBZ, die in meer of mindere mate met de verdachte hebben samengewerkt gedurende de weken dat hij in het ziekenhuis werkzaam was", zegt Kramer. "Wij willen natuurlijk weten wat hem heeft bewogen om in het ziekenhuis aan de slag te gaan en wat hij daar allemaal heeft gedaan. Het onderzoek naar zijn handelen is complex, onder meer omdat hij zelf tot nu toe heeft gezwegen."

De verdachte wordt onder meer nog onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Werkloosheid eurozone loopt verder op, 16 procent van de jongeren zonder baan

De werkloosheid in de negentien landen van de eurozone is in mei verder gestegen. In deze maand zat 7,4 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis, in april was dat 7,3 procent, meldt statistiekbureau Eurostat. In de hele Europese Unie ging het werkloosheidscijfer van 6,6 naar 6,7 procent.

Eurostat schat dat in mei ruim 14 miljoen mensen in de EU werkloos waren. In de eurozone alleen waren dat er ruim 12 miljoen. Onder hen waren 2,2 miljoen jongeren. Dat betekent dat van alle mensen onder de 25 jaar in de eurozone 16 procent zonder werk zat.

In Nederland liep de werkloosheid op van 3,4 procent in april naar 3,6 procent mei.

Private miljoenensteun voor culturele sector

De Bankgiro Loterij en een groot aantal private fondsen hebben samen 16 miljoen euro bijeengebracht ter ondersteuning van de culturele sector. De partijen hebben het tijdelijke Kickstart Cultuurfonds opgericht voor theaters, concertzalen, musea en theaterproducenten. Ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft zich bij het initiatief aangesloten.

De bijdrage van Kickstart Cultuurfonds is bedoeld voor organisaties die geen gebruik kunnen maken van het extra steunpakket van 300 miljoen euro voor de culturele sector. Minister Van Engelshoven van OCW vindt het initiatief een "belangrijke steun in de rug voor al die talenten uit de culturele en creatieve sector".

Hoewel er sinds gisteren geen beperkingen meer gelden voor het aantal bezoekers van theaters, concertzalen en musea, blijft de anderhalvemetermaatregel van kracht. Daardoor zijn voorlopig geen volle musea en zalen mogelijk, met als gevolg dat veel producties en tentoonstellingen niet rendabel genoeg zijn en dreigen te sneuvelen. "En dat betekent een verarming van het culturele aanbod in Nederland", zegt Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds en woordvoerder van Kickstart Cultuurfonds.

Vanaf 15 juli kunnen theaters, concertzalen, musea en producten een plan indienen voor een productie, voorstelling of concert. Naar verwachting kunnen begin augustus de eerste bijdragen worden uitgekeerd.

Vliegen gaat nog niet zo voorspoedig als beloofd

De Consumentenbond krijgt dagelijks tientallen klachten binnen van reizigers die een vlucht hebben geboekt die vervolgens wordt geannuleerd. Soms gebeurt dat binnen 24 uur na het boeken. Ook zijn er klachten over vouchers die niet worden uitgekeerd en tickets die niet worden terugbetaald.

Hogeschool Rotterdam wil inspelen op vraag naar IC-verpleegkundigen

De Hogeschool van Rotterdam heeft een plan om een tekort aan IC-verpleegkundigen bij een mogelijke tweede golf van het coronavirus te voorkomen. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg sloeg deze week alarm over een mogelijk tekort.

"We hebben aangeboden om onze opleiding medische hulpverlening volledig toe te spitsen op de IC. Normaal is dit een brede opleiding", zegt bestuursvoorzitter Ron Bormans van de hogeschool tegen regionale omroep Rijnmond. Ook kunnen studenten die al bezig zijn met hun opleiding zich versneld laten omscholen naar IC-verpleegkundige.

In een noodscenario zijn bij een tweede golf meer dan 5000 nieuwe medewerkers op de IC's nodig. "Dit kan een oplossing zijn voor zowel de korte als de lange termijn." Volgens Bormans is het Erasmus MC nu aan zet om duidelijk te maken wat het met de bereidheid van de hogeschool wil doen. "Als wij met extra mensen komen om ze versneld op te leiden voor een functie, moet het ziekenhuis capaciteit vrijmaken om hen te begeleiden."

HEMA behaalt kwart minder omzet

HEMA heeft de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van vorig jaar met een kwart zien dalen door de coronacrisis. De netto-omzet daalde tot 225 miljoen euro.

De daling is mede het gevolg van de tijdelijke sluiting van alle HEMA-filialen buiten Nederland vanwege de coronamaatregelen. In mei en juni zijn de verkopen sterk hersteld. Daarom maakt het bedrijf geen gebruik van het tweede steunpakket van de Nederlandse overheid.

Hongarije legt EU-verzoek naast zich neer

Hongarije gaat niet in op het verzoek van de Europese Unie om ook niet-EU-landen toe te voegen aan de lijst met 'veilige landen' , laat de Hongaarse premier Viktor Orbán weten. Alleen buurland Servië wordt door de Hongaren aan die lijst toegevoegd. Daar woont een grote Hongaarse minderheid.

Een meerderheid van de 27 EU-landen werd het dinsdag eens over een lijst van veertien niet-lidstaten waarvan de bewoners weer naar de EU mogen reizen. Het ging onder meer om Australië, Canada, Marokko en Zuid-Korea. Amerikanen worden nog niet toegelaten.

Hongarije is een van de lidstaten die versoepelingen voor niet-EU-landen niet zien zitten. Ook Italië liet weten quarantainemaatregelen te handhaven voor landen buiten de Schengenzone.

"We kunnen voorlopig niet voldoen aan het verzoek van de EU, omdat dit tegen het gezondheidsbelang van het Hongaarse volk ingaat", zegt Orbán.

'Britten schrappen quarantaineregel voor 75 landen'

Het Verenigd Koninkrijk gaat de quarantainemaatregel voor 75 landen schrappen, meldt The Daily Telegraph. Zo wil de regering ervoor zorgen dat Britten weer met vakantie kunnen gaan naar die landen.

Nu is het nog zo dat Britten die naar die landen gaan bij terugkomst veertien dagen in thuisquarantaine moeten. Dat hoeft vanaf maandag niet meer.

Volgens The Daily Telegraph zal de regering de lijst met landen vandaag of morgen bekendmaken. Het zou onder meer gaan om bijna alle EU-landen, Turkije, Thailand, Australië en Nieuw-Zeeland. Sommige landen op de lijst zullen naar verwachting de rest van het jaar nog strenge quarantaineregels handhaven.

Live-interview BBC met corona-expert onderbroken door dochter

De BBC wilde Clare Wenham, docent gezondheidsbeleid aan de London School of Economics, in een live-interview bevragen over de aanpak van de coronacrisis. De presentator en de thuiswerkende Wenham hadden alleen geen rekening gehouden haar dochter.

Dochter valt binnen tijdens BBC-interview: 'Mama, hoe heet die meneer?'

Vastgestelde besmettingen in India boven 600.000

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in India is de 600.000 gepasseerd. De afgelopen 24 uur kwamen er ruim 19.000 gevallen bij. 100.000 besmettingen werden in de afgelopen vier dagen geregistreerd.

Volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid zijn in het land 17.834 mensen overleden van wie bekend was dat ze corona hadden.

Ondanks de toename van het aantal besmettingen zijn veel winkels en bedrijven weer geopend. Scholen blijven dicht.

Export van bloemen en planten herstelt weer

De coronacrisis was een keiharde klap voor de Nederlandse sierteeltsector, maar in mei ging het alweer een stuk beter, meldt ABN Amro.

In maart daalde de export van bloemen en planten nog met 32 procent en in april met 38 procent. Een maand later was de export nog maar 8 procent lager dan vorig jaar mei. De plantenexport was zelfs alweer hoger dan vorig jaar, die van bloemen nog altijd lager.

Volgens ABN Amro heeft de grote stijging van de online verkoop in binnen- en buitenland erger voorkomen tijdens de lockdown. In Nederland steeg de online verkoop van bloemen in maart met 160 procent. Ook in april en mei werd er veel meer online besteld.

Ook parlementsvoorzitter Brunswijk in Suriname besmet met coronavirus

In Suriname blijkt de maandag benoemde parlementsvoorzitter Ronnie Brunswijk ook besmet te zijn met het coronavirus. Eerder was al bekend dat Paul Somohardjo, voorzitter van de partij Pertjajah Luhur, en de ondervoorzitter van de NPS, Jerrel Pawiroredjo, positief waren getest. Somohardjo is opgenomen in het ziekenhuis.

NPS-voorzitter Gregory Rusland zit in thuisisolatie en heeft nog geen symptomen, meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Ook zijn vrouw is positief getest. De beoogde nieuwe president van Suriname, Chan Santokhi, blijkt niet besmet te zijn, aldus een verklaring die de VHP maandag uitbracht. Uit voorzorg zit ook hij in thuisisolatie.

Het parlementsgebouw wordt grondig ontsmet en het advies luidt om alle bijeenkomsten van het parlement vandaag niet door te laten gaan. Ook wordt uitgezocht met wie de politieke leiders de afgelopen tijd contact hebben gehad.

Meer dan 48.000 besmettingen in de VS

Bij meer dan 48.000 mensen is de afgelopen dag in de VS het coronavirus vastgesteld, meldt persbureau Reuters. Het is het hoogste aantal op één dag sinds de uitbraak van het virus in de VS.

Een van de zwaarst getroffen staten is nu Californië. Zeker drie weken lang blijven restaurants, cafés en bioscopen in een groot deel van de staat gesloten.

Ook andere Amerikaanse staten als Florida en Texas zien de afgelopen tijd een sterke toename van het aantal besmettingen. Ook daar zijn beperkingen opgelegd om de verspreiding tegen te gaan.

Hoewel slechts vier procent van de wereldbevolking in Amerika woont is het land verantwoordelijk voor zo'n 25 procent van alle gerapporteerde besmettingen en overlijdens door het coronavirus.

Gezondheidsminister Nieuw-Zeeland stapt op vanwege coronamisser

David Clark, minister van Volksgezondheid in Nieuw-Zeeland, heeft zijn ontslag ingediend na recente misstappen van zijn departement en persoonlijke fouten in de aanpak van de coronacrisis.

Het aantal coronabesmettingen stond al ruim drie weken op nul toen half juni twee zussen die in Engeland waren geweest toestemming kregen eerder uit quarantaine te komen om een begrafenis te bezoeken. Later bleek dat ze het coronavirus onder de leden hadden en andere mensen daarmee besmet hadden.

De autoriteiten hebben inmiddels 320 mensen in kaart gebracht waarmee de vrouwen contact hebben gehad. Premier Ardern omschreef de fout als onacceptabel. "Het is me duidelijk geworden dat mijn aanblijven van negatieve invloed is op de aanpak van de regering van covid-19 en de wereldwijde pandemie," zei Clark over zijn aftreden. Premier Ardern heeft volgens Clark zijn ontslag geaccepteerd.

Deense bekerfinale stilgelegd vanwege overtreden coronaregels

In Denemarken is de bekerfinale tussen Aalborg BK en SønderjyskE in de eerste helft door de scheidsrechter even stilgelegd omdat niet alle bezoekers zich aan het coronaprotocol hielden. Vooral de anderhalvemeterregel werd overtreden door de supporters van AaB.

Nadat de stadionspeaker de supporters verschillende keren tevergeefs hierop had gewezen, besloot de scheidsrechter de wedstrijd stil te leggen. Beide ploegen werden terug naar de catacomben gestuurd.

Na een kwartier werd de wedstrijd hervat. Een aantal hardleerse supporters is door de politie het stadion uitgezet. Ook werden een paar arrestaties verricht. SønderjyskE ging er met de beker vandoor na een overwinning met 2-0.

Liveblog geopend

Welkom in het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het corona-liveblog van gisteren is hier terug te lezen.