NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Engelse stad opnieuw op slot • Nieuw spaarrecord door coronamaatregelen

 • Het RIVM meldt twee nieuwe doden en drie nieuwe ziekenhuisopnames
 • Op de IC's liggen 32 coronapatiënten, twee meer dan gisteren
 • Premier Rutte: hulp aan Cariben gaat door, maar hervormingen zijn nodig
 • Rusland meldt het laagste nieuwe aantal coronabesmettingen sinds 29 april
 • In de staat New York is gisteren het laagste aantal coronadoden sinds half maart geregistreerd
Liveblog gesloten
 • Leicester moet opnieuw in lockdown terwijl de rest van Engeland versoepelt

  De Engelse stad Leicester gaat opnieuw twee weken op slot. In de stad met zo'n 350.000 inwoners is het aantal besmettingen met het coronavirus ongeveer drie keer zo hoog als in andere steden in Engeland. De afgelopen week waren 10 procent van alle besmettingen in Groot-Brittannië in Leicester.

  Voor de rest van Groot-Brittannië zijn juist versoepelingen aangekondigd vanaf 4 juli, maar die gelden niet voor Leicester, zegt de Britse minister Hancock van Volksgezondheid. In Leicester gaan de scholen donderdag weer dicht en morgen sluiten de winkels al die niet in de eerste levensbehoeften voorzien. Reizen van en naar de stad wordt dringend afgeraden en ook verplaatsingen binnen de stad zijn ongewenst.

 • Nieuw spaarrecord in mei als gevolg van coronamaatregelen

  In mei hebben Nederlanders gezamenlijk 9,4 miljard euro bijgeschreven op hun spaarrekening. Dat is de grootste toename sinds 1998, toen De Nederlandsche Bank (DNB) de cijfers begon bij te houden. In totaal hebben mensen nu ruim 384 miljard euro gespaard.

  Traditioneel komt er in mei veel geld bij op spaarrekeningen, omdat veel werknemers hun vakantiegeld krijgen. Vorig jaar mei was het 6,2 miljard euro, in 2018 ging het om 5 miljard.

  "Maar dit jaar is de piek extra hoog doordat mensen toch minder uitgeven door corona", zegt een woordvoerder van DNB. Er is dan ook vooral flink minder geld van de spaarrekeningen afgehaald. In maart werd er nog 31,6 miljard euro opgenomen, in mei was dat nog maar 14,9 miljard.

 • Behandeling met hiv-medicijn helpt coronapatiënten niet

  De behandeling van coronapatiënten met het hiv-medicijn lopinavir/ritonavir heeft geen gunstig effect op het verloop van de ziekte. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten door onderzoekers van de universiteit van Oxford.

  De wetenschappers constateerden geen verschil in sterfte, opnameduur of risico op beademing onder de 1596 patiënten die het hiv-medicijn kregen toegediend, vergeleken met 3376 patiënten in een controlegroep.

  Deze voorlopige resultaten tonen aan dat lopinavir/ritonavir voor patiënten die zijn opgenomen met covid-19 en niet aan de beademing liggen geen effectieve behandeling zijn", zei hoofdonderzoeker Peter Horby. Of het medicijn wel werkt bij covidpatiënten die aan de beademing liggen, is niet bekend; het is complex om het middel aan deze patiënten toe te dienen.

 • Wereldgezondheidsorganisatie: 'Het ergste moet nog komen'

  Zes maanden na het begin van de uitbraak van het coronavirus is de pandemie nog allesbehalve voorbij. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, gezegd. "We willen allemaal dat het achter de rug is. We willen allemaal door met ons leven. Maar de harde realiteit is dat het nog lang niet over is. Het komt niet eens in de buurt", aldus Tedros.

  De directeur-generaal van de VN-organisatie riep de wereldleiders op om samen te werken in de strijd tegen het coronavirus. Volgende week stuurt de WHO een team naar China voor een onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Zowel president Trump als minister Pompeo van Buitenlandse Zaken hebben gezegd dat het virus mogelijk uit een Chinees laboratorium komt. China ontkent dat en ook vooraanstaande virologen geloven dat niet.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wereldgezondheidsorganisatie: 'Het ergste moet nog komen'
 • Cirque du Soleil dreigt failliet te gaan

  Cirque du Soleil dreigt failliet te gaan. Het vernieuwende circus, dat in 1984 in het Canadese Montreal werd opgericht, zit in zwaar weer door de vele geannuleerde voorstellingen vanwege de coronacrisis. Twee maanden geleden was het bedrijf al gedwongen circa 3500 medewerkers met verlof te sturen. Zij worden nu ontslagen.

  Het circus wil een doorstart maken en heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Vaak is dat een voorbode van een faillissement.

  "Cirque du Soleil is de afgelopen 36 jaar een zeer succesvolle en winstgevende organisatie geweest", zegt directeur Daniel Lamarre van Cirque du Soleil. "Met nul inkomsten sinds het schrappen van al onze voorstellingen als gevolg van corona, moet het management daadkrachtig optreden om de toekomst van het bedrijf zeker te stellen."

 • Corendon biedt geen coronatest meer aan na terugkeer uit Turkije

  Corendon stopt met het aanbieden van een coronatest na vakanties in Turkije. De reisorganisatie bood reizigers de mogelijkheid om voor de terugreis of in Nederland een coronatest te doen. Als het virus dan niet werd aangetroffen was het volgens Corendon niet nodig om na de terugkomst twee weken in thuisquarantaine te gaan, zoals geadviseerd wordt bij terugkeer uit 'oranje vakantielanden'.

  Premier Rutte noemde het initiatief van Corendon vrijdag "onverantwoord". Ook minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gaf vandaag in een gesprek met Corendon aan dat het bedrijf zich niet aan de richtlijnen hield en "dat voor alle luchtvaartmaatschappijen de regels van het kabinet leidend zijn".

  Inmiddels is de tekst op de website van Corendon aangepast. "De overheid beschouwt een pcr-test niet als vervanging of aanvulling van de aanbevolen thuisquarantaine en daarom bieden we de test niet meer aan", staat er nu.

 • Theaters Broadway blijven rest van het jaar dicht

  De theaters op Broadway blijven door de coronacrisis zeker tot en met 3 januari 2021 gesloten. De producenten hebben besloten om alle gekochte kaartjes te restitueren. De 41 podia in het culturele hart van New York zijn sinds 12 maart gesloten.

  De Broadway League, de koepel van theaters in New York, besloot alle voorstellingen voor de rest van het jaar af te gelasten om de onzekerheid voor zowel de bezoekers als de acteurs weg te nemen. Een aantal shows, waaronder de Disney-musical Frozen, heeft al aangekondigd helemaal te zullen stoppen met de voorstelling.

  Of er in januari al iets te zien is in de theaters is nog onzeker. Veel producenten plannen pas weer nieuwe shows in vanaf maart 2021.

 • Geen lopend onderzoek naar besmettingsgevaar in vliegtuigen

  Er is geen lopend Europees onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in vliegtuigen. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. De minister zal zich daarom "inspannen om een dergelijk onderzoek in Europees verband te laten doen". De Kamer drong al eerder aan op onderzoek naar het effect van filter-en ventilatiesystemen op het besmettingsrisico in toestellen.

  Sommige Kamerleden vragen zich af hoe het kan dat mensen gewoon in vliegtuigen mogen zitten, maar dat in het openbaar vervoer veel strengere regels gelden. Het kabinet wees daarbij eerder op de unieke systemen in vliegtuigen waar iedere drie minuten lucht wordt ververst. "Vliegen is verantwoord, de HEPA-filters vangen het virus voldoende af", zei Van Nieuwenhuizen half juni.

  Maar om daar meer zekerheid over te hebben vraagt de Kamer om een onderzoek. Van Nieuwenhuizen zei eerst te willen uitzoeken of zo'n onderzoek al in Europees verband loopt maar dat is dus niet het geval. De bewindsvrouw overlegt met het RIVM en het NLR (Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum) over een Nederlands onderzoek, waarbij later internationale afstemming gezocht kan worden.

 • 'Duizenden ouders krijgen geen of te weinig geld terug voor kinderopvang'

  Minstens 10.000 ouders hebben geen of te weinig geld teruggekregen voor niet ontvangen kinderopvang in coronatijd. Dat zegt de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang, BOinK. Dit ondanks de belofte die staatssecretaris Tamara van Ark aan het begin van de coronacrisis deed.

  Zij zei toe dat alle ouders hun geld terug zouden krijgen en vroeg daarom aan vaders en moeders om de rekeningen te blijven betalen, ook al gingen kinderdagverblijven en bso's dicht. "Anders lopen we het risico dat opvanglocaties moeten sluiten. Dat willen we met compensatie voor alle ouders voorkomen."

  Ouders zouden hun betaalde kinderopvangbijdrage terugkrijgen. Maar de ouders van 3300 kinderen die geen gebruik maken van kinderopvangtoeslag, hebben niets gecompenseerd gekregen en voor hen is nog steeds geen regeling. Daarnaast trekken veel ouders aan de bel omdat zij minder geld terugkrijgen dan ze betaald hebben, zegt BOinK.

  'Niet in beeld'

  Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn de ouders die geen gebruik maken van de kinderopvangtoeslag niet in beeld bij de overheid. "Voor deze groep zijn we nog aan het kijken naar een oplossing." 570.000 ouders krijgen wel toeslag en zij krijgen uiterlijk volgende week een brief met de vergoeding die ze krijgen.

  Volgens het ministerie hanteert de belastingdienst 6 april als peildatum voor het aantal uren kinderopvang. Als een kind voor na die datum was aangemeld, telt dat nog niet mee voor het aantal uren kinderopvang. Dat wordt later geregeld.

  De Sociale Verzekeringsbank, die de regeling uitvoert, meldt dat er juist minder telefoontjes zijn binnengekomen dan was verwacht. Uit die telefoontjes blijkt dat mensen vaak denken dat ze de hele factuur terugkrijgen, maar daarbij vergeten ze dat ze ook al toeslag krijgen van de belastingdienst. Die moet er wel van afgetrokken worden.

 • Gedoe rond uitbetaling bonus zorgpersoneel

  Een coronabonus van 1000 euro netto: minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde dat extraatje voor zorgmedewerkers vorige week aan. Maar over de uitbetaling van de bonus is nog veel discussie. De Jonge wil dat werkgevers bepalen wie het geld krijgt, maar die willen daar niet over beslissen. "Dat is aan het ministerie", klinkt het. Iedereen in de zorg heeft op een of andere manier stress gehad door corona, zeggen de zorgondernemers. "Daarom is er geen goed criterium voor wie er wel en niet een bonus krijgt."

 • China stopt import varkensvlees van vier Nederlandse bedrijven

  China is tijdelijk gestopt met het importeren van varkensvlees van vier Nederlandse vleesbedrijven waar coronabesmettingen zijn geweest. China zet de rem op de import uit meerdere landen na de recente opleving van het coronavirus in de hoofdstad Peking. Volgens het ministerie van Landbouw en de vleessector ziet China mogelijk de import van vis en van vlees dat uit slachterijen komt waar medewerkers besmet zijn (geweest) met het coronavirus als bron van besmetting.

  Het ministerie probeert China op andere gedachten te brengen. "Nederland en andere Europese landen benadrukken in de contacten met China dat, op basis van wetenschappelijk bewijs en risicoanalyse, voedsel en verpakkingsmateriaal geen rol spelen bij de verspreiding van het virus. Nederland wijst op het belang van de wetenschappelijke benadering in dit geval", laat een woordvoerder van minister Schouten weten.

  De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil niet zeggen om welke Nederlandse bedrijven het gaat. Ook kan woordvoerder De Leede niet aangeven over welke hoeveelheid vlees het gaat en wat de gevolgen hiervan zijn voor getroffen bedrijven. "Dat hangt van de slachterij af. Of zij hun productie op peil kunnen houden hangt af van van hoe afhankelijk ze zijn van de export naar China."

  De COV heeft er vertrouwen in dat de zaak snel opgehelderd kan worden. "Gezien de maatregelen die door de Nederlandse bedrijven genomen zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn we vol vertrouwen dat de exportbeperking snel opgeheven kan worden."

 • Eerste beachvolleybaltoernooi heeft een bijzondere aanpak

  Van 9 tot en met 12 september vindt het eerste grote sportevenement in Nederland plaats. Het King of the Court-toernooi voor beachvolleyballers wordt gehouden op het Utrechtse Jaarbeursplein, maar wel met aanpassingen.

  "We zijn echt coronaproof. We bouwen een stadion waarin iedereen zijn eigen skybox heeft", vertelt Wilco Nijland, bedenker en organisator van het beachvolleybaltoernooi. "Daarin kun je met familie en vrienden, de mensen met wie je binnen anderhalve meter mag leven, kijken naar het beachvolleybal."

  Bezoekers vinden bij aankomst hun drankje in de skybox, als je een shirt of petje wilt kopen wordt het naar je toegebracht en bestellingen tijdens de duels doe je via een app. "Niemand hoeft te lopen", zegt Nijland. "Alleen wie naar de wc moet, maar ook daarvoor is maar één looproute."

  Een (pre-corona) impressie van het stadion van King of the Courts op het Jaarbeursplein in Utrecht Nevobo
 • Minder dan 200 covidpatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

  Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen is gestegen naar 32. Dat zijn er twee meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen daarnaast 527 niet-covid-patiënten op de IC, 14 minder dan de voorgaande dag. Daarmee komt de totale IC-bezetting op 559 patiënten, twaalf minder dan gisteren.

  "Inmiddels is het totale aantal covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gedaald tot ruim onder de 200", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het laagste aantal tot nu toe. Ook de overall bezetting op de IC's is met minder dan 600 patiënten zeer laag, de reguliere zorg is nog niet op het oude peil."

 • Forse bezuinigingen bij NS vanwege coronavirus

  Bij de NS staan de komende jaren 2300 arbeidsplaatsen op de tocht. Dat staat in toekomstplannen die vanmiddag met het personeel zijn gedeeld. Door het coronavirus en het daardoor teruggelopen aantal reizigers staat de grootste spoorvervoerder van Nederland voor een bezuiniging van 1,4 miljard euro.

  Volgens de NS gaat het om arbeidsplaatsen in alle takken van het bedrijf: op het hoofdkantoor, in werkplaatsen, de stations en in de treinen. De vervoerder hoopt vooral door natuurlijk verloop in te krimpen. Zo gaan in dezelfde periode (tot 2025) ongeveer 2500 medewerkers met pensioen. Alle NS-medewerkers met een vast contract mogen blijven, maar sommigen worden wellicht omgeschoold. Daarnaast levert de top van het bedrijf 10 procent van het salaris in.

 • Het mag weer: shoppen in Schotland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In Schotland mag weer geshopt worden: uren in de regen wachten voor de deur opengaat