liveblog

Wereldwijd meer dan half miljoen coronadoden • Oproep voor ruimhartige hulp aan Antillen

  • In Groningen demonstreerden 300 mensen; in Den Haag arresteerde de politie 37 actievoerders die het demonstratieverbod negeerden.
  • Het aantal besmettingen in een verpleeghuis in Maassluis is in een paar dagen gestegen van 6 naar 25.
  • Ondanks de corona-epidemie zijn er verkiezingen in Polen (president) en Frankrijk (burgemeesters en gemeenteraadsleden).
  • Het RIVM meldt nul nieuwe coronadoden en drie nieuwe ziekenhuisopnames. Nog dertig coronapatiënten liggen op de IC.
liveblog gesloten

Wereldwijd meer dan half miljoen coronadoden

Het aantal mensen dat over de hele wereld is gestorven als gevolg van het coronavirus is de 500.000 gepasseerd. Dat blijkt uit berekeningen van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die alle beschikbare cijfers optelt.

De Verenigde Staten tellen de meeste coronadoden. Daar overleden meer dan 125.000 mensen aan het virus, gevolgd door Brazilië met meer dan 57.000 sterfgevallen. In Europa is het Verenigd Koninkrijk met 43.500 coronadoden het zwaarst getroffen.

Het werkelijke dodental ligt veel hoger, omdat er ook mensen overlijden aan covid-19 zonder dat ze zijn getest.

Oproep voor ruimhartige hulp aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten

Een groep bekende Nederlanders heeft een brief geschreven aan premier Rutte met een oproep om zich ruimhartig op te stellen ten opzichte van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De Caribische delen van het koninkrijk hebben de afgelopen periode drie klappen te verwerken gehad waar ze niets aan konden doen, schrijven ze: "Orkanen, een volledig ingestort buurland Venezuela en daaroverheen het coronavirus."

De eilanden zijn zeer afhankelijk van toerisme, maar door de corona-epidemie komt er geen toerist meer. De Rijksministerraad beslist vrijdag over het vervolg van de coronahulp aan de eilanden.

Onder de ondertekenaars zijn Jandino Asporaat, Roger van Boxtel, Ed Nijpels en Jörgen Raymann. Ze roepen de regering op een besluit te nemen met "compassie en een warm hart enerzijds en koel verstand anderzijds".

Lage opkomst bij uitgestelde Franse verkiezingen

De opkomst bij de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk was laag. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ging iets meer dan 40 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. Het lijkt waarschijnlijk dat er minder mensen gingen stemmen anwege extra coronamaatregelen in de stembureaus. Zo was onder meer een mondkapje verplicht.

De eerste ronde werd gehouden op 15 maart, toen er ook al hygiënemaatregelen golden.

Corendon gaat met ministerie praten over vluchten naar Turkije

Corendon gaat vooralsnog gewoon door met het aanbieden van vakantievluchten naar Turkije. Het bedrijf kondigde vrijdag aan vanaf 10 juli de vluchten te hervatten, omdat zijn klanten dat willen. Turkije heeft 'code oranje', wat betekent dat de Nederlandse overheid adviseert om er alleen naartoe te reizen als dat noodzakelijk is. Rutte noemde het voornemen van Corendon daarom onverantwoord.

Corendon-topman Steven van der Heijden snapt dat niet. "Alleen als anderen ook niet mogen vliegen, zijn wij bereid om onze beslissing te heroverwegen. Gelijke monniken, gelijke kappen", zei hij vanavond in het NPO Radio1-programma Dit is de Dag. "Waarom wij de gebeten hond zijn, is me onduidelijk. Daar waar andere maatschappijen helemaal niets tegen hun klanten zeggen, ze afleveren op Schiphol en zeggen: 'Zoek het maar uit', gaan wij juist met ze aan de slag. We vinden het uitermate onrechtvaardig en onzorgvuldig dat we door Rutte zo onderuitgehaald zijn."

Corendon heeft morgen een gesprek op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Waarschijnlijk zal dat ook gaan over de gratis coronatest die Corendon zijn reizigers aanbiedt. Officieel moeten mensen die terugkeren uit Turkije twee weken in quarantaine. Van der Heijden: "Dat doet niemand. Dat brengt een zeker risico met zich mee. Laten we het dan mensen makkelijk maken door ze een test aan te bieden."

Honderden regenboogvlaggen in Spaans stadje dankzij corona

Huizen en straten in een stadje in Zuid-Spanje zijn massaal versierd met regenboogvlaggen. Dat is een reactie op het besluit van de gemeente om een grote regenboogvlag bij het stadhuis weg te halen.

Een bewoner was daar kwaad over en toevallig zat hij met een voorraad regenboogvlaggen in zijn maag die hij had willen verkopen op de Gay Pride in Torremolinos, maar die vanwege corona was afgelast. Hij bood de vlaggen aan de inwoners aan, waardoor het stadje er nu vol mee hangt.

Trouwbranche heeft het zwaar

Door de coronacrisis zijn veel aanstaande huwelijken voorlopig van de baan. Niet alleen de verliefde stellen lijden daaronder, maar ook de trouwbranche: weddingplanners, fotografen en trouwlocaties. Uit onderzoek van trouwsite ThePerfectWedding blijkt dat een op de drie ondernemers in de branche denkt het einde van dit jaar niet te halen.

Een bruidsfotografe zegt in het AD dat ze een nieuwe hypotheek heeft afgesloten en leeft van de overwaarde: "Ik ga mijn huis opeten. Van de dertig opdrachten dit jaar heb ik er nog zes over." En een weddingplanner overweegt tijdelijk ander werk. Sinds maart leeft ze van het inkomen van haar partner en de buffer die ze had opgebouwd voor ziekte en pensioen.

Uit het onderzoek blijkt dat bruidsparen hun bruiloft vooral uitstellen omdat ze de verplichte anderhalve meter afstand niet zien zitten.

Corona nagenoeg uitgewoed in Limburg?

Sinds vrijdag is in Limburg maar één persoon besmet geraakt met corona. Verder zijn er geen nieuwe ziekenhuisopnames of sterfgevallen gemeld als gevolg van het virus, blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD's.

De laatste tijd komen er nog maar mondjesmaat besmettingen bij in Limburg, hoewel er volop getest wordt. De regionale omroep 1Limburg vraagt zich af of het coronavirus is uitgewoed in Limburg. Vooral in april kampte de provincie met relatief veel ziekte- en sterfgevallen.

Amsterdammers willen rust behouden

Veel inwoners van Amsterdam willen ook na de coronacrisis een stille stad. De rust, doordat er veel minder toeristen zijn, bevalt velen goed. Zo'n 30.000 mensen hebben een petitie ondertekend waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen het aantal overnachtingen in de stad terug te brengen van 20 miljoen naar 12 miljoen per jaar.

"Het is magisch, onecht", zegt Dionijs de Hoog, van het Amsterdamse bewonersplatform 'Stop de Gekte' tegen Nieuwsuur. En volgens Mascha ten Bruggencate, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel centrum heeft de rust de Amsterdammers de ogen geopend: "Ik zie dat de discussie versnelt."

Er zijn plannen genoeg: De Wallen verplaatsen, budgetvluchten verminderen en toeristische winkeltjes niet meer toestaan. Meer hierover vanavond in Nieuwsuur.

Met een kaartje en voor beperkte tijd naar de Tilburgse kermis

De Tilburgse kermis staat dit jaar gepland van 17 tot en met 26 juli. Om nieuwe corona-uitbraken te voorkomen krijgt de kermis drie of vier pleinen waarvoor mensen een kaartje kunnen kopen om er een bepaalde tijd door te brengen. Dat zei wethouder Dols vanmiddag tegen Omroep Brabant. "Het moet niet te leuk worden, zeg ik met pijn in het hart. Ik ben behalve kermiswethouder ook de wethouder van Gezondheid en de anderhalve meter afstand staat niet ter discussie vanuit bestuurlijke kant", zei hij. Hoe de kermis eruit gaat zien en hoeveel mensen er precies worden toegelaten, is nog onderwerp van gesprek.

Volgende week, van 3 tot en met 7 juli, is in het Brabantse dorp Moergestel de eerste kermis van dit seizoen in Nederland. Lange tijd zag het ernaar uit dat er dit jaar vanwege de coronamaatregelen helemaal geen kermissen zouden zijn. Op 11 juni demonstreerden zo'n duizend kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag. Door de versoepeling die premier Rutte woensdag aankondigde, zijn kleine kermissen weer toegestaan.

Gronings protest met 300 mensen verloopt rustig

Het protest tegen de coronamaatregelen van de overheid is in Groningen rustig verlopen. Tot 17.00 uur waren er zo'n 300 demonstranten op de drafbaan in het Groningse Stadspark. Iedereen hield zich daar goed aan de regels, onder andere door afstand te houden, zegt een woordvoerder van de gemeente.

In tegenstelling tot Den Haag liet Groningen de demonstratie doorgaan, omdat er met de organisator goede afspraken gemaakt konden worden. "Een eerdere demonstratie in de stad was goed verlopen en iedereen heeft immers het recht om te demonstreren. Vanwege die afspraken durfden we de demonstratie te laten doorgaan", zegt de gemeentewoordvoerder.

Honderden mensen demonstreerden op de Groningse Drafbaan

Politie meldt 37 arrestaties op en rond het Malieveld

Vanwege de ongeregeldheden van vorige week op het Malieveld was de politie van Den Haag vandaag aanwezig met tientallen busjes, politie te paard en ME. Maar vanwege het demonstratieverbod en een gemeentelijk noodbevel bleef het veld goeddeels leeg. Toch zijn er 37 mensen opgepakt, de meesten omdat ze, na herhaald verzoek, niet wilden vertrekken, zegt de politie.

Betogers in Den Haag

Dertig coronapatiënten op IC's, één meer dan gisteren

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen is gestegen naar dertig. Dat is er één meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Gisteren en eergisteren was er nog sprake van een afname van tien patiënten. Op verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen nog 178 coronapatiënten, twee minder dan gisteren.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg maakt zich wel zorgen over de niet-coronazorg. Op de IC's liggen 571 patiënten zonder corona, 31 minder dan gisteren. "De overall-bezetting van de IC's is onveranderd laag, een teken dat de non-coronazorg achter blijft."

Honderden demonstranten in Groningen

Op de drafbaan in het Stadspark in Groningen zijn enkele honderden mensen samengekomen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Sommige actievoerders dragen T-shirts met 'stop de lockdown', er wordt vrolijke muziek gedraaid en een enkeling heeft een spandoek mee.

De demonstratie is een initiatief van een particulier uit Groningen, meldt het Dagblad van het Noorden. De gemeente Groningen waarschuwt dat op de drafbaan alleen voetgangers zijn toegestaan. Er zou ook sprake zijn geweest van trekkers die naar het Stadspark zouden willen. Dat is niet de bedoeling, twittert de gemeente.

Malieveld blijft grotendeels leeg, enkele arrestaties

Het Malieveld is inmiddels vrijwel leeg

Anders dan de vorige zondag is het grotendeels rustig gebleven op en bij het Malieveld in Den Haag. De politie was op rellen voorbereid en was aanwezig met tientallen busjes, politie te paard en ME. Het veld bleef goeddeels leeg, een nog onbekend aantal mensen is opgepakt, omdat ze niet wilden vertrekken.

Bananen geplakt op rechtbanken Rotterdam en Den Haag

Uit protest tegen het verbod op een demonstratie tegen het coronabeleid is de rechtbank in Rotterdam beplakt met bananen. Vanochtend deed de actiegroep Viruswaanzin de oproep aan mensen om bananen op rechtbankgebouwen te plakken als statement.

Ze spreken van een "bananenrepubliek", omdat demonstraties van de groep tegen de coronamaatregelen meerdere keren zijn verboden. De gele vruchten zijn met tape op onder meer de toegangsdeur van het gebouw geplakt.

Bij de rechtbank in Den Haag werden tientallen bananen neergelegd.

Bananen geplakt op rechtbanken Rotterdam en Den Haag

Enkele actievoerders bij Malieveld gearresteerd

Bij het Malieveld zijn hier en daar nog wat actievoerders te vinden. De politie heeft enkelen gearresteerd. Er geldt een noodbevel.

  • NOS
    Een betoger wordt aangehouden
  • NOS
    Een betoger wordt aangehouden
  • ANP
    Een betoger op het Malieveld wordt gearresteerd

RIVM: 0 doden, 3 opnames

Het RIVM meldt nul nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee blijft het totaalaantal vastgestelde overlijdensgevallen staan op 6105.

Verder meldt het instituut drie nieuwe ziekenhuisopname, waarmee het totaalaantal mensen dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis uitkomt op 11.871.

Ook zijn 74 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal op 50.147 komt. Deze patiënten zijn niet allemaal de afgelopen 24 uur overleden of in het ziekenhuis opgenomen. Sommige patiënten worden later gemeld bij het RIVM.

Het instituut stopt vanaf 1 juli overigens met de dagelijkse cijfers en gaat ze vanaf dan wekelijks melden, op dinsdag.

Remkes vaardigt noodbevel uit

De burgemeester van Den Haag en voorzitter van de veiligheidsregio, Johan Remkes, heeft een noodbevel uitgevaardigd om mensen die willen demonstreren op het Malieveld te sommeren dit niet te doen. Agenten arresteren mensen die zich niet aan de aanwijzingen van de politie houden.

Remkes had de demonstratie vrijdag al verboden en dat verbod hield gisteren stand bij de rechter. Desondanks zijn in een hoekje van het Malieveld toch enkele tientallen mensen aanwezig die mogelijk wilden demonstreren. Ze wilden hun onvrede uiten over de coronamaatregelen van de overheid. De politie drijft hen in de richting van het Centraal Station.

Medaille-uitreiking in coronatijd

Na een missie van vijf maanden is het marinefregat Zr. Ms. De Ruyter weer teruggekeerd uit de Perzische Golf. Het schip kwam vanochtend aan in Den Helder. In het Midden-Oosten was het schip actief als onderdeel van een Europese missie en hield het de strategisch belangrijke Straat van Hormuz in de gaten.

Bij thuiskomst kreeg de bemanning de Herinneringsmedaille Internationale Missies. Vanwege de coronamaatregelen gebruikte commandant der strijdkrachten Rob Bauer een roeiriem om de medailles uit te reiken.

Commandant der Strijdkrachten Bauer reikt de herinneringsmedaille uit aan De Ruyter-commandant Klootwijk

Roeiers Holland Acht na lastige tijd weer samen in de boot

De toproeiers van de Holland Acht hadden de afgelopen tijd moeite gemotiveerd te blijven. Vooral het uitstel van de Zomerspelen viel hun zwaar. Maarten Hurkmans (22): "Je leeft ergens naartoe en maakt veel trainingsuren. Als dat dan wegvalt en er is even helemaal niets, is dat wel even lastig."

Politie Den Haag: 'Ga naar huis!'

De politie Den Haag stelt op Twitter dat agenten een aantal mensen op het Malieveld hebben gezien "die kennelijk willen gaan demonstreren". Vrijdag verbood burgemeesters Remkes de betoging van actiegroep Viruswaanzin. "Ga naar huis!", zegt de politie, die met veel mensen aanwezig is.

NOS-verslaggevers op het Malieveld hebben een mogelijke demonstrant gezien, die werd aangesproken door twee agenten. Verder zijn er wat mensen die zich rond het grasveld ophouden. Ook zijn er groepjes aan het sporten.

  • NOS
    De politie spreekt een vermoedelijke demonstrant
  • NOS
    Sportgroepjes op het Malieveld

Aantal besmettingen verpleeghuis Maassluis stijgt naar 25

Het aantal besmettingen in het verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis is gestegen naar 25. Woensdag waren het er nog zes. Het gaat om zeventien bewoners en acht medewerkers, meldt de Argos Zorggroep, waaronder het huis valt. De besmette bewoners zijn naar een speciale corona-afdeling van Argos in Vlaardingen gebracht, zo'n 5 kilometer verderop.

Alle medewerkers, vrijwilligers en bewoners van De Tweemaster worden getest. Er loopt ook een bron- en contactonderzoek om te achterhalen bij wie de corona-uitbraak begon.

Nadat de eerste besmettingen waren vastgesteld, werd direct weer een bezoekverbod ingevoerd. Dat was juist anderhalve week eerder opgeheven.

Ook in Frankrijk verkiezingen, drie maanden te laat

Niet alleen in Polen zijn vandaag verkiezingen, ook in Frankrijk gaan kiezers naar de stembus. In duizenden Franse dorpen en steden worden burgemeesters en gemeenteraadsleden gekozen.

Het gaat om de tweede ronde, die wordt gehouden in de plaatsen waar de eerste ronde op 15 maart niet de doorslag gaf. Twee dagen na die verkiezingen ging het land op slot vanwege de coronacrisis en werd de tweede ronde op de lange baan geschoven.

In de stembureaus gelden nu strikte hygiënevoorschriften, net als in Polen: kiezers moeten een mondkapje op, hun handen ontsmetten en ten minste 1 meter afstand houden. Ook moeten ze in Frankrijk hun eigen pen meebrengen om zich te registeren.

De verwachting is dat de opkomst opnieuw laag zal zijn, omdat veel mensen niet stemmen vanwege corona. In maart kwam net geen 45 procent van de kiezers opdagen.

Desinfecteren voor het stemhokje: Polen kiest een president

Het zijn de eerste grote Europese verkiezingen in coronatijd: de Poolse presidentsverkiezingen. President Andrzej Duda had lange tijd de beste papieren, maar nu lijkt het een nek-aan-nekrace te worden met Rafa Trzaskowski, burgemeester van Warschau.

In de stembureaus zijn de nodige coronamaatregelen genomen:

Desinfecteren voor je het stemhokje ingaat: Polen kiest een president

Quarantaine kwam Polling goed uit, ook al was het in Noord-Italië

Het waren bijzondere tijden voor judoka Kim Polling. Zo verbleef ze de afgelopen drie maanden in thuisquarantaine samen met haar Italiaanse vriend Andrea Regis, die ook een topjudoka is.

Dat is op zich niet zo heel bijzonder, maar Polling woont in Noord-Italië, de plek waar de coronapandemie voet aan de grond kreeg in Europa. NOS Sport sprak met haar:

Meer mensen buiten vleesfabriek positief

In de regio rond de Duitse vleesfabriek Tönnies, waar een grote corona-uitbraak heerst, is het aantal besmettingen van mensen buiten het bedrijf "merkbaar gestegen". Dat zeggen de lokale autoriteiten in Gütersloh, in Noordrijn-Westfalen. In een week tijd zijn 75 inwoners zonder banden met de firma positief getest op het coronavirus, meldde het district Gütersloh gisteravond. Dat zijn er 28 meer dan een dag eerder.

Een woordvoerder van het district zegt dat het toegenomen aantal positieve tests te maken kan hebben met een flinke uitbreiding van de testcapaciteit. Een goed teken is, volgens hem, dat het aantal mensen dat echt ziek is geworden door het coronavirus niet is toegenomen.

Bij de firma Tönnies, een van de grootste vleesverwerkers van het land, is het coronavirus bij 1413 medewerkers vastgesteld. In het district Gütersloh en het aangrenzende Warendorf gelden daarom weer strenge coronamaatregelen.

Doorwerkers blikken terug: 'Ik dacht soms, is dit nou leven?'

In de series In de frontlinie en Doorwerkers publiceerden we aan het begin van de corona-uitbraak dagelijks de ervaringen van zorgmedewerkers en anderen met een cruciaal beroep. Hoe blikken zij terug, nu de meeste coronamaatregelen zijn afgebouwd?

Reuters telt 10 miljoen besmettingen

Het Britse persbureau Reuters heeft becijferd dat er nu meer dan 10 miljoen mensen besmet zijn (geweest) met het coronavirus. Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Europa zijn elk goed voor ongeveer 25 procent van de gevallen, Azië en het Midden-Oosten volgen met respectievelijk 11 en 9 procent.

Vooral in India en Brazilië neemt het aantal besmettingen nog hard toe. Een derde van de besmettingen die afgelopen week werden vastgesteld, vond in die landen plaats.

De teller van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, die ook al maanden het aantal vastgestelde besmettingen en doden wereldwijd bijhoudt, staat op dit moment op 9.979.535 besmettingen.

Politie Parijs grijpt in bij 'project-X-feest'

In Parijs is het vannacht tot geweld gekomen tussen de politie en honderden jongeren. Dat gebeurde toen agenten ingrepen bij een geïmproviseerd feest in het parkgebied Esplanade des Invalides. Jongeren hadden op sociale media opgeroepen om naar het park te komen onder verwijzing naar Project X, een film uit 2012 over een soortgelijk initiatief.

Ook in andere steden organiseren jongeren dit soort feesten steeds vaker als verzet tegen de coronamaatregelen. Zo raakte de politie in Londen deze week meermaals slaags met bezoekers van een illegaal straatfeest.

Medewerkers Disneyland Californië protesteren

Personeel van Disneyland Resort in de Californische stad Anaheim heeft betoogd tegen de geplande heropening van het pretpark. Zo'n 200 auto's reden mee in een protestmars bij het park.

Volgens de betogers heeft hun werkgever Disney niet genoeg maatregelen getroffen om hen te beschermen tegen het coronavirus. Bezoekers en personeel moeten in de plannen weliswaar mondkapjes dragen en afstand houden, maar dat vinden de demonstranten niet genoeg.

Nog onduidelijk is wanneer het park in Anaheim precies weer opengaat. De geplande heropening op 17 juli werd onlangs met onbepaalde termijn uitgesteld. Andere Disneyparken, zoals Walt Disney World in Florida en Disneyland Parijs, gaan medio juli weer open.

Boze werknemers reden mee in een protestmars

Pence schrapt campagnebijeenkomsten in Florida en Arizona

De Amerikaanse vicepresident Pence heeft een aantal campagnebijeenkomsten in Florida en Arizona de komende week afgelast. Aanleiding is de nieuwe golf aan coronabesmettingen in deze en andere staten.

Pence zal de betreffende staten wel bezoeken, maar volgens het Witte Huis niet voor campagnedoeleinden. In plaats daarvan zal hij zich laten informeren over de lokale gezondheidssituatie en de aanpak van de coronacrisis.

Florida en Arizona, maar ook bijvoorbeeld Texas, Kansas en Oklahoma hebben te maken met een scherpe toename van het aantal coronabesmettingen. In een aantal staten is besloten om de maatregelen weer aan te scherpen, na eerdere versoepelingen.

Persbureau Reuters meldde gisteren dat het aantal vastgestelde besmettingen in de hele VS is opgelopen tot meer dan 2,5 miljoen. De toename in de laatste 24 uur was 45.000 besmettingen, het hoogste aantal tot nu toe.

Ruim 6 miljard euro opgehaald op donorconferentie

Een internationale donorconferentie ter bestrijding van het coronavirus heeft 6,15 miljard euro aan toezeggingen opgeleverd. Het grootste deel, bijna 5 miljard euro, komt van de Europese Commissie, die de conferentie samen met het burgerplatform Global Citizen had georganiseerd.

Het geld zal volgens de initiatiefnemers worden gebruikt voor covid-19-tests, behandelingen en het onderzoek naar vaccins. Extra aandacht gaat daarbij uit naar 's werelds armste landen.

Aan de online conferentie deden onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en oud-topvoetballer David Beckham mee. Ook was er een benefietconcert dat de afgelopen avond online werd uitgezonden op YouTube en door verschillende tv-zenders. Meerdere wereldsterren, zoals Miley Cyrus en Shakira, traden op.

Miley Cyrus zong de Beatles-klassieker Help vanuit een leeg Rose Bowl-footballstadion in Pasadena:

300 Zwitserse nachtclubbers in quarantaine

In Zwitserland zijn 300 mensen in quarantaine geplaatst na besmettingen in de nachtclub waar zij geweest waren. Een man die op 21 juni in de Flamingo Club in Zürich was, werd op 25 juni positief op het coronavirus getest. Daarna zijn nog vijf anderen die in de club waren positief getest.

Zwitserse nachtclubs mogen sinds enige tijd de deuren openen, maar moeten wel van iedereen de gegevens noteren. "Als er meer van dit soort momenten met veel besmettingen zijn, moeten we overwegen om de clubs weer te sluiten", zegt het Zwitserse RIVM.

Welkom in het liveblog

Welkom in het liveblog van zondag 28 juni. Het liveblog van gisteren vind je hier.