NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Remkes noemt protestoproep Malieveld 'onverantwoord'

 • De actiegroep Viruswaanzin spant een kort geding aan vanwege een demonstratieverbod voor het Malieveld.
 • Premier Rutte waarschuwt voor de Corendon-vliegvakanties naar Turkije.
 • Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is de 50.000 gepasseerd.
 • Er liggen momenteel nog 39 coronapatiënten op de IC's. Dat zijn er 10 minder dan gisteren.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hiermee sluiten we het liveblog van vrijdag 26 juni. Morgen is er een nieuw blog.

 • Brussel nog verdeeld over toelaten reizigers van buiten EU

  De 27 EU-lidstaten hebben nog geen besluit genomen over het gezamenlijk heropenen van de grenzen voor reizigers van buiten Europa. De buitengrenzen blijven tot 1 juli dicht, maar over na die periode wordt nog onderhandeld. Volgens EU-bronnen is er een lijst opgesteld met ongeveer twintig landen die als 'veilig' zijn aangemerkt.

  Het gaat om landen waar de situatie rond het coronavirus nu als acceptabel wordt beschouwd. Persbureau ANP meldt dat Canada, Australië en Japan op de lijst staan, maar de Verenigde Staten en Rusland niet.

  De lidstaten mogen in principe zelf bepalen voor welke niet-EU-landen zij hun deuren openen, maar om verwarring te voorkomen is ervoor gekozen hier gezamenlijk een besluit over te nemen. De discussie hierover is in Brussel al weken gaande. Sommige zuidelijke landen willen snel de grenzen openen, in de hoop weer toeristen aan te trekken. Nederland stelt zich terughoudender op.

  Vandaag werden onderhandelingen hierover in Brussel opnieuw afgekapt. Ambassadeurs uit de EU-landen krijgen nog tot morgen 18.00 uur om met hun regering te overleggen over de samenstelling van de lijst.

 • Erasmus MC ontdekt: T-cellen belangrijk in afweer tegen corona

  Het Erasmus MC zegt een belangrijk nieuw inzicht te hebben opgedaan in de bestrijding van het coronavirus. Een onderzoeksteam ontdekte dat naast antistoffen ook zogenoemde T-cellen het virus kunnen tegengaan. T-cellen spelen een rol in het afweersysteem.

  Een onderzoeksteam van intensivisten en virologen kwam erachter dat patiënten met covid-19 virus-specifieke T-cellen in hun bloed hebben. Die cellen proberen het coronavirus aan te vallen.

  De T-cellen komen in actie als het virus ondanks de aanwezigheid van antistoffen toch een infectie veroorzaakt. Volgens onderzoekers van het Erasmus is dit een belangrijk nieuw inzicht in hoe de afweer van het lichaam tegen het coronavirus werkt. Zij publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Science Immunology.

  Viroloog Rory de Vries: "Het activeren van deze cellen lijkt minstens zo belangrijk als de aanmaak van antistoffen." Volgens De Vries is het van belang dat in de lopende vaccinonderzoeken wordt nagegaan of vaccinatie leidt tot de activering van T-cellen. Dat gebeurt nu nog niet altijd.

  In verschillende landen zijn vaccins en medicijnen tegen het coronavirus in de maak. Afgelopen week werd bekend dat de virusremmer remdesivir als eerste medicijn voor covidpatiënten goedgekeurd is door de Europese medicijnautoriteiten.

  ANP
 • Burgemeester Remkes: 'Als mensen verstandig zijn, gaan ze niet naar het Malieveld'

  De gemeente Den Haag roept mensen op zondag niet te gaan demonstreren op het Malieveld. Ook wie op persoonlijke titel komt, is in overtreding.

  Eerder vandaag werd de demonstratie in de Hofstad tegen coronamaatregelen verboden. De actiegroep Viruswaanzin spande daarop een kort geding aan. Ook zei woordvoerder Willem Engel dat mensen dan maar "op persoonlijke titel" naar het Malieveld moeten komen. Burgemeester Remkes noemt die oproep vrijdagavond "volstrekt onverantwoord". Remkes: "De demonstratie wordt verkocht onder het motto 'vrijheid', maar feitelijk leidt het tot wetteloosheid".

  De burgemeester erkent dat demonstreren een grondrecht is, maar zegt dat hij op grond van de volksgezondheid mag besluiten in te grijpen. Dat geldt ook als een demonstratie uit de hand dreigt te lopen. Volgens Remkes verwacht de politie zondag 50.000 demonstranten. Ook zijn er volgens hem duidelijke aanwijzingen dat de demonstratie gekaapt zal worden door groepen die uit zijn op chaos. De gemeente vreest daarom opnieuw voor hevige ongeregeldheden. Iedereen die zondag aankomt in de stad, wordt door de politie verzocht direct om te keren, laat de gemeente weten. Remkes: "Als mensen verstandig zijn, gaan ze zondag niet naar het Malieveld".

  Vorig weekend raakten in Den Haag voetbalsupporters slaags met de politie. Zij waren ook op een demonstratie van Viruswaanzin afgekomen. Volgens Remkes doken er achteraf beelden op van de manifestatie die "een bewust verkeerde beeldvorming" presenteerden van het politieoptreden. Hij zei zich daar enorm aan te hebben gestoord.

  ANP
 • Nieuw voorlichtingsspotje: blijf thuis en laat je testen

  Het ministerie van Volksgezondheid en de koepelorganisatie GGD GHOR komen morgen met een nieuw televisiespotje. Daarin roepen zij Nederlanders met corona-achtige klachten op om thuis te blijven. Ook wordt geadviseerd bij milde klachten een coronatest te doen. Het filmpje is tot eind juli te zien.

  GGD-directeur Sjaak de Gouwe zei gisteren nog dat het belangrijk is dat Nederlanders zich laten testen, ook als zij geen ernstige klachten hebben. Sinds 1 juni zijn er ruim 185.000 tests uitgevoerd. Het gemiddelde aantal mensen dat zich laat testen op doordeweekse dagen is 10.000. In de weekenden is dat zo'n 6000.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nieuw voorlichtingsspotje Rijksoverheid: 'Blijf thuis'
 • 'Duizend Nederlandse feestgangers straks naar dancefestival in Servië'

  Het Exit Festival in Servië lijkt deze zomer in trek bij Nederlandse festivalliefhebbers. Dat zegt de Amsterdamse ticketverkoper Ostfest tegen dagblad Het Parool. Het dancefestival is een van de weinige in Europa dat dit jaar ondanks het coronavirus mag doorgaan. Grote Nederlandse festivals zoals Lowlands en Awakenings gaan niet door.

  Verkoper Ostfest houdt er daarom rekening mee dat ruim duizend Nederlandse festivalgangers in augustus naar Servië afreizen. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt vanwege het coronavirus alle niet-noodzakelijke reizen naar het land af.

  Ostfest treedt als bemiddelaar voor de ticketverkoop in Nederland op. Het bedrijf zegt momenteel "tientallen tickets per dag" te verkopen. Het Exit Festival biedt plek aan bijna 30.000 bezoekers per dag.

 • Cafés in Texas toch weer dicht om toename besmettingen

  Cafés en bars in Texas moeten toch weer dicht omdat in de Amerikaanse staat het aantal coronabesmettingen fors is toegenomen. Gouverneur Greg Abbott heeft de teugels aangehaald. Restaurants mogen nog maar voor de helft bezet zijn. Ook zijn groepen van meer dan honderd mensen voorlopig alleen toegestaan als de lokale autoriteiten daar toestemming voor geven.

  "Het is duidelijk dat het toegenomen aantal besmettingen het gevolg is van bepaald gedrag, zoals naar bars gaan", aldus de gouverneur. De afgelopen drie dagen werden in de staat 17.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Donderdag testte een recordaantal inwoners positief op het coronavirus, bijna 6000. Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk nog hoger, omdat niet iedereen zich laat testen.

  Een restaurant in Miami Beach, Florida AFP

  Volgens Abbott is er sprake van "een gigantische uitbraak". De gouverneur drong er vrijdag bij inwoners op aan vooral thuis te blijven. Twee maanden geleden ging de staat als een van de eerste in de VS juist weer van het slot. Dat gold ook voor Arizona en Florida, waar het aantal besmettingen inmiddels ook weer sterk toeneemt.

  In Florida werd vandaag bepaald dat bars tijdelijk geen alcohol mogen serveren. Volgens de autoriteiten daar heeft het virus zich weer kunnen verspreiden doordat met name jonge mensen zich bij het uitgaan niet aan de regels hebben houden. In Florida zijn sinds zaterdag meer dan 24.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.

 • Rutte: vakantiereizen naar Turkije moet je niet doen

  Premier Rutte raadt Nederlanders af om voorlopig op vakantie naar Turkije te gaan. Hij noemde het vrijdag "onverstandig en onverantwoord" dat reisbureau Corendon toch vluchten naar het land aanbiedt. Niet-noodzakelijke reizen naar Turkije worden namelijk door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden vanwege het coronavirus. Het kabinet heeft Corendon hierop aangesproken. "Vakantiereizen naar Turkije moet je gewoon niet doen", zei Rutte.

 • Nog 39 coronapatiënten op IC's

  Er liggen momenteel nog 39 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen. Dat zijn er tien minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Daarnaast liggen er 584 patiënten met niet-corona-gerelateerde klachten op de IC's. Dit zijn er vijf meer dan donderdag. De totale bezetting op de IC's komt uit op 623 bedden.

  Het aantal coronapatiënten op de IC's is erg laag, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Kuipers: "Er worden nu al 2 weken dagelijks niet meer dan maximaal 2 patiënten opgenomen. Het overall aantal covidpatiënten daalt nog altijd geleidelijk. De totale IC-bezetting in de ziekenhuizen blijft onveranderd erg laag."

  Op de reguliere ziekenhuisafdelingen liggen nog 190 mensen met coronaklachten.

 • Actievoerders demonstreren bij slachterij Boxtel

  Bij de slachterij van Vion in Boxtel hebben vanmiddag zo'n vijftig actievoerders gedemonstreerd. Zij wilden dat het slachthuis tijdelijk zijn deuren sluit omdat het bedrijf volgens hen een "coronahaard" is. Dat meldt Omroep Brabant.

  De demonstranten hadden spandoeken bij zich met daarop teksten als 'Gezondheid boven winst'. De actiegroep achter het protest, 'Sluit Vion', overhandigde een brief aan de kwaliteitsmanager van het bedrijf met daarin de bezwaren. Die brief is ook naar de gemeente gestuurd. "Wij willen van de Veiligheidsregio horen waarom dit bedrijf per se open moet blijven", zei initiatiefneemster Mirjam Bemelmans. De manifestatie verliep rustig.

  Bij meerdere slachthuizen werden afgelopen maanden coronabesmettingen onder het personeel vastgesteld. Ook de fabriek in Boxtel was een van die slachterijen. Begin juni nam Vion extra maatregelen. Zo werd een controle aan de poort ingesteld voor werknemers. Medewerkers met klachten worden naar de GGD doorverwezen voor een coronatest. Bij een steekproef bleek eerder deze maand dat een op de drie medewerkers besmet was met het coronavirus.

  ANP
 • Voor het eerst sinds april weer coronapersconferentie Witte Huis

  Het Witte Huis houdt vandaag voor het eerst sinds 27 april weer een coronapersconferentie. Aanleiding voor het persmoment is de forse toename in het aantal coronabesmettingen, meldt CNN.

  Gisteren kwamen er volgens de Johns Hopkins Universiteit 37.077 geregistreerde besmettingen bij, het hoogste aantal op één dag sinds de uitbraak van het virus in de VS. De staten Californië, Oklahoma en Texas registreren de hoogste pieken.

  De briefing wordt dit keer niet gedaan door president Trump maar door vicepresident Mike Pence, voorzitter van de corona-taskforce. Trump beweerde de afgelopen dagen, ondanks het stijgende aantal besmettingen, dat de pandemie zo goed als voorbij was. Hij wil dat zijn regering zich concentreert op het stimuleren van de economie.

  In totaal zijn er tot nu toe 47 van dit soort bijpraatsessies geweest, de meeste onder leiding van Trump. De persconferentie begint om 18.30 uur Nederlandse tijd.

 • Ook coach Djokovic positief getest op corona

  Ook de coach van tennisser Novak Djokovic, voormalig Wimbledonkampioen Goran Ivanisevic, is besmet met het coronavirus. Dat schrijft Ivanisevic op Instagram, nadat hij eerst twee keer negatief testte op het virus. "Ik voel me goed en heb geen symptomen", benadrukt hij.

  Djokovic zelf, net als andere tennissers die meededen aan de zogenoemde Adria-tour, is ook besmet met het virus. Zo testten ook Grigor Dimitrov, Borna Coric en Victor Troicki positief.

  De serie demonstratietoernooien in Belgrado (Servië) en Zadar (Kroatië) die waren georganiseerd door Djokovic zelf kwamen de nummer één op de wereld op flinke kritiek te staan. Er was publiek aanwezig bij de wedstrijd, de spelers hielden geen afstand, omhelsden elkaar veel en organiseerden zelfs een stapavond.

 • Viruswaanzin gaat toch demonstreren, 'op persoonlijke titel'

  De rechter besloot eerder vandaag net als vorige week een demonstratie van actiegroep Viruswaanzin op het Malieveld te verbieden. Daarbij benadrukte de gemeente Den Haag dat iedereen die aan de inmiddels verboden demonstratie deelneemt strafbaar is. Maar Willem Engel, woordvoerder van de actiegroep, laat weten dat hij ondanks de uitspraak zondag naar het Malieveld zal trekken. "Op persoonlijke titel", benadrukt hij in een video op Twitter.

  Hij twijfelt er naar eigen zeggen niet aan dat het besluit het protest te verbieden "een politieke zaak" is. "Daarom zijn wij, op persoonlijke titel, zondag op het Malieveld. Ik nodig iedereen uit te komen", zegt Engel. "Het is ons recht om te demonstreren. Dit mogen wij doen en wij hebben heel veel organisaties achter ons. Het is niet tegen te houden."

  Engel zegt dat er ook een spoedprocedure is gestart om het verbod op het protest aan te vechten. "Maar daar hebben wij niet heel veel vertrouwen in en we gaan er ook niet op wachten."

 • WHO: VS heeft samenwerking nog niet formeel opgezegd

  Ondanks de aankondiging van de Amerikaanse president Trump eind vorige maand om uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te stappen, heeft de VS nog geen formele brief gestuurd naar de WHO om het vertrek definitief te maken. Dat zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus vandaag in een videoconferentie met de Raad van Europa.

  Wel zei Tedros het voorgenomen besluit van Trump te betreuren. Hij had liever gezien dat de VS zou wachten tot er onafhankelijk onderzoek was gedaan naar het handelen van de WHO in de coronacrisis. Veel lidstaten zijn voorstander van zo'n onderzoek, maar vinden dat daarmee begonnen moet worden als de pandemie onder controle is.

  In april schortte Trump de betalingen aan de WHO al op. Hij verweet de WHO foute informatie te hebben verspreid over het coronavirus, de crisis te hebben onderschat en China onvoldoende kritisch te hebben benaderd.

 • RIVM: drie nieuwe doden, aantal besmettingen boven 50.000

  Het RIVM meldt vandaag drie nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het geregistreerde dodental op 6103.

  Ook zijn er bij het RIVM zes ziekenhuisopnames vanwege corona geregistreerd. In totaal zijn er nu 11.868 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Verder zijn er 96 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Nederland nu staat op 50.005.

  Deze patiënten zijn niet allemaal de afgelopen 24 uur overleden of in het ziekenhuis opgenomen. Sommige patiënten worden later gemeld bij het RIVM.