NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Viruswaanzin wil opnieuw demonstratie in Den Haag • De Hond in debat met Osterhaus •

 • Een groep Twentenaren mag vanaf 1 juli de corona-app van het kabinet gaan testen.
 • 3 nieuwe doden, 5 opnames, 49 patiënten op IC.
 • Nobelprijswinnaars en andere prominenten waarschuwen voor een aantasting van de democratie door noodverordeningen.
 • De Europese medicijnautoriteiten hebben virusremmer remdesivir goedgekeurd voor gebruik bij coronapatiënten.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hiermee sluiten we het liveblog van donderdag 25 juni.

 • Viruswaanzin wil zondag opnieuw naar Malieveld

  Actiegroep Viruswaanzin, die fel tegenstander is van de coronamaatregelen, wil zondag opnieuw een grote demonstratie houden in Den Haag. Dat laat de groep weten in een video en een verklaring over het kort geding dat de groep heeft aangespannen om een einde te maken aan de anderhalvemetersamenleving. Ook wil Viruswaanzin dat er per direct een einde komt aan andere vrijheidsbeperkende maatregelen en verzet de groep zich tegen de coronaspoedwet die het kabinet voorbereidt.

  De gemeente Den Haag, waar afgelopen weekend een betoging was die eindigde in 400 arrestaties, weet nog niet of de nieuwe betoging van Viruswaanzin is aangemeld en gehouden kan worden. Daarover is naar verwachting pas morgenochtend duidelijkheid. Het was de bedoeling om ook in andere steden te betogen, maar die acties gaan niet door, meldt Viruswaanzin.

 • Details steunpakket KLM morgen bekend

  Het kabinet komt morgenochtend met details over het steunpakket voor KLM om de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis te helpen. Om 08.00 uur geven de ministers Hoekstra van Financiën en Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur een persconferentie.

  Op 24 april werd bekend dat het kabinet bereid was tot 4 miljard euro uit te trekken in de vorm van garantstellingen en leningen om KLM te ondersteunen.

 • Maurice de Hond in debat met Ab Osterhaus

  Opiniepeiler Maurice de Hond gaat maandag in debat met viroloog Ab Osterhaus over de coronamaatregelen. De Hond heeft al vanaf het begin kritiek op de maatregelen. Hij verwijt het RIVM, OMT en kabinet op zijn weblog dat ze opereren vanuit een tunnelvisie.

  Sinds februari publiceert De Hond over de coronapandemie. Op basis van wetenschappelijke literatuur en eigen data-analyses concludeert de opiniepeiler dat de anderhalvemetermaatschappij onzin is en dat mensen onnodig bang worden gemaakt.

  Hij roept virologen en andere deskundigen al een tijdje op om met hem in debat te gaan. Tot nu toe had nog niemand zich bij hem gemeld.

 • Afstand houden op strand 'is lastig maar wel te doen'

  Mensen die op en bij het strand van Zandvoort van het lekkere weer genoten, probeerden zoveel mogelijk rekening te houden met anderhalve meter afstand. "Het lukt niet altijd, eerlijk gezegd", klinkt het.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Anderhalve meter op en bij het strand: 'Lastig, maar is vol te houden'
 • Lissabon trekt teugels in 19 wijken weer aan

  In negentien wijken van de Portugese hoofdstad Lissabon moeten inwoners van 29 juni tot 12 juli binnenblijven vanwege een opleving van het coronavirus. Zij mogen straks alleen nog maar naar buiten om te gaan werken of om voedsel of medicijnen te halen. Na 12 juli bepaalt de overheid of de lockdown in de negentien buitenwijken nog nodig is.

  Ook mogen straks in die buurten niet meer dan vijf mensen samenkomen. Er zal extra politie gaan patrouilleren om de regels te handhaven.

  Afgelopen maand nam het aantal nieuwe besmettingen gestaag toe in Portugal, vooral door lokale uitbraken. Kort voor die tijd had de regering de lockdownmaatregelen versoepeld.

 • Rutte boos op Wilders' 1,5-meter-kritiek: 'U schaadt het draagvlak'

  Premier Rutte en PVV-leider Wilders hadden in de Kamer een stevige aanvaring over het nut van de anderhalvemeterregel. Veel coronamaatregelen worden versoepeld, maar iedereen moet binnen en buiten afstand houden, is de nadrukkelijke boodschap van het kabinet.

  Wilders vindt deze regel "disproportioneel". Uit onderzoek zou blijken dat er maar 0,01 procent kans is om in de buitenlucht besmet te raken, benadrukte hij. "Hou op met die dictatuur. Geef onze vrijheid terug."

  Rutte raakte geïrriteerd over de opstelling van Wilders en deed een beroep op zijn verantwoordelijkheid als leider van de tweede partij van Nederland. Hij verwijt Wilders "retoriek" en dat vindt hij onverstandig. Alle wetenschappers in de hele wereld adviseren social distancing, aldus Rutte. "Door twijfel te zaaien, schaadt u het draagvlak."

  Wilders vindt Ruttes verzoek om zijn woorden in te trekken ongepast. "Schuif mij niet in de schoenen dat ik iets onverantwoords aan het doen ben, want dat ben ik niet."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte ergert zich 'kapot' aan Wilders 1,5-meterkritiek
 • Tussen 1000 en 2000 Twentenaren mogen corona-app testen

  Tussen de 1000 en 2000 Twentenaren mogen de corona-app van de overheid testen. Vanavond werd op de campus van Universiteit Twente uitleg gegeven over de test, schrijft RTV Oost.

  De app wordt vanaf 1 juli getest. Dat gebeurt in twee fasen. In de eerste fase proberen scholieren en ouderen de app uit op de campus van de universiteit. Voor de tweede fase mogen Twentenaren uit de hele regio zich aanmelden, zij gaan de app testen in het dagelijks leven. Rond 15 juli moet de proefperiode zijn afgerond en wordt besloten of de app voldoet.

 • Rutte: schreeuwen in het voetbalstadion is echt een probleem

  Wanneer supporters weer in voetbalstadions worden toegelaten, moeten zij zich beperken tot fluisteren. Als dat niet lukt is er volgens premier Rutte "echt een probleem". "Dan gaat het dus niet", zei Rutte tijdens het coronadebat tegen SP-Kamerlid Lilian Marijnissen. Zij kan zich als Feyenoord-fan niet voorstellen dat er in de Kuip na een doelpunt wordt gefluisterd.

  Rutte zei vertrouwen te hebben in de creativiteit van de KNVB en de voetbalclubs. "Geef iedereen van die lawaaimakende toeters. Maar feit is dat - en daar zijn strakke adviezen over - zingen en schreeuwen echt grote risico's met zich meebrengen. Met schreeuwen is 1,5 meter afstand echt te weinig, dan verspreidt het virus zich sneller." Daarvan zijn volgens hem al vele voorbeelden bekend.

 • Lufthansa op het nippertje gered van faillissement

  Het Duitse Lufthansa, de grootste vliegmaatschappij van Europa, kan voorlopig blijven vliegen. De aandeelhouders hebben in grote meerderheid ingestemd met het reddingsplan in verband met de coronacrisis. De Duitse overheid wordt in ruil voor een financiële injectie van negen miljard, voor 20 procent aandeelhouder en mag twee leden benoemen in de raad van commissarissen.

  Zonder steun had Lufthansa naar eigen zeggen binnen enkele dagen faillissement moeten aanvragen. Wereldwijd werken er 135.000 medewerkers. Het personeel is gevraagd om vrijwillig in deeltijd te gaan werken of onbetaald verlof op te nemen om kosten te besparen.

  Even dreigde miljardair Heinz Hermann Thiele nog roet in het eten te gooien. Als hoofdaandeelhouder van Lufthansa (Thiele bezit 15 procent van de aandelen) was hij het niet eens met de voorwaarden voor de redding. Volgens Thiele koopt de Duitse overheid zich te goedkoop in en vreest hij tegenwerking bij eventuele reorganisaties. Toch stemde Thiele vandaag alsnog in.

  Het aandeel steeg direct ruim 7 procent op de Duitse beurs.

 • Koning op corona-werkbezoek in regio Eindhoven

  Koning Willem-Alexander heeft vandaag de regio Eindhoven bezocht. Het bezoek stond in het teken van de impact van de coronacrisis op de maakindustrie, en in het bijzonder de bedrijvigheid rondom de autoproductie.

  1/5 ANP
  2/5 ANP
  3/5 ANP
  4/5 ANP
  5/5 ANP
 • Eiffeltoren na drie maanden weer open

  Bezoekers mogen weer naar boven in de Parijse attractie. Tot opluchting van Nederlandse manager Bob Franke: "We hebben 27 miljoen euro verloren."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nederlander Bob is een van de bazen van de Eiffeltoren: 'Geweldig dat we weer open zijn'
 • Tilburgse Kermis gaat toch door, maar niet in volle omvang

  De kermis van Tilburg gaat dit jaar toch door. Dat zegt wethouder Dols van de gemeente Tilburg tegen Omroep Brabant. "Er worden een aantal scenario's uitgewerkt. Daarna neem ik de beslissing. Ik kan een ding wel zeggen: de kermis in volle omvang, met alle nevenactiviteiten, dat gaat hem niet worden."

  Dols benadrukt dat "dé Tilburgse Kermis niet doorgaat, maar dat er wel kermis in Tilburg zal zijn". "Ik wil aan de ene kant de verwachtingen temperen en aan de andere kant het maximale aan kermis eruit halen", zegt de wethouder op zijn Facebookpagina.

  Kermissen mogen vanaf 1 juli weer worden gehouden, maar er moet wel aan de anderhalvemeterregel worden voldaan. De Tilburgse Kermis is de grootste van de Benelux. Dit jaar zou die op 17 juli van start gaan. Of die datum gehaald wordt, is nog niet duidelijk.

 • Na coronabonus blijft Kamer twisten over salaris zorgpersoneel, oppositie eist meer

  Kamerleden reageren tevreden op de bonus van 1000 euro netto voor het zorgpersoneel voor hun inzet tijdens de coronacrisis. "Een prachtig bedrag", zei GroenLinks-leider Klaver tijdens het debat over de versoepelde coronaregels. Maar die eenmalige bonus is absoluut niet genoeg, zeggen PVV, GroenLinks, SP en PvdA. Het kabinet moet volgens hen zo snel mogelijk een structurele salarisverhoging voor deze groep zorgpersoneel realiseren.

  En daar wringt de schoen. De regeringspartijen VVD, CDA en D66 erkennen dat er zeker wat moet gebeuren. Maar de coalitiepartijen zeggen dat niet het kabinet, maar de werkgevers moeten zorgen dat de werkdruk daalt, dat de administratieve rompslomp afneemt en dat het salaris wordt verhoogd. "Ik gun iedereen een hoger salaris, maar dat is aan de werkgever en niet aan ons", aldus VVD-Kamerlid Veldman. Hij vindt dat oppositiepartijen de zaak "simplificeren". "Wij gaan er niet over."

  Pas als de werkgevers en werknemers er samen niet uitkomen, kan het kabinet misschien te hulp schieten, stelt de coalitie. "Als blijkt dat er onoverbrugbare knelpunten zijn, gaan we met elkaar in gesprek", zegt Veldman. D66 wil dat de minister kijkt of hij kan helpen bij problemen tussen werkgevers en werknemers over een hoger salaris en minder werkdruk. Het standpunt zorgde voor hoon bij de oppositie. "Het blijft bij applaus", schamperde PvdA-leider Asscher tegen Jetten van D66.

 • Noorwegen heft reisbeperkingen voor bepaalde Europese landen op

  Noorwegen gaat per 15 juli onder voorwaarden reisbeperkingen voor Europese landen opheffen. Dat maakte premier Erna Solberg vandaag bekend.

  Het reisverbod wordt opgeheven voor de landen die in de afgelopen twee weken minder dan 20 nieuwe infecties per 100.000 inwoners hebben vastgesteld, zei Solberg. De regering stelde in maart lockdownmaatregelen in vanwege de virusuitbraak, maar sinds april zijn geleidelijk versoepelingen doorgevoerd.