NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Evenementen per 1 juli weer toegestaan, corona-app bijna klaar

 • Liveblog gesloten

  Hiermee sluiten we het liveblog van woensdag 24 juni.

 • Fiets mag onder voorwaarden weer mee in de trein

  De NS staat vanaf 1 juli weer toe dat reizigers een fiets meenemen in de trein. Voorwaarde is wel dat de fiets van tevoren is aangemeld via de NS-app of -website. Sinds de invoering van de coronadienstregeling in maart mochten reizigers geen fiets meer meenemen, ook als het stalen ros onderdeel van een noodzakelijke reis was.

  De spoorvervoerder zegt met man en macht te werken aan de ontwikkeling van de fietsaanmeldservice. De NS verwacht daarom ook na 1 juli nog enige tijd nodig te hebben om het systeem te verfijnen.

  In de zomermaanden juli en augustus mag de fiets ook in de spits worden meegenomen, daarna alleen tijdens de daluren. Wel geldt het advies om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.

 • Twee verpleeghuizen opnieuw dicht

  Zeker twee verpleeghuizen hebben opnieuw de deuren moeten sluiten voor bezoek. Ze waren net een paar weken open voor familieleden en vrienden, maar moeten weer in lockdown door nieuwe coronabesmettingen onder bewoners.

  Volgens brancheorganisatie Actiz zijn er ook "minder dan tien" verpleeghuizen die door nieuwe besmettingen alleen enkele afdelingen hebben gesloten. Actiz stelt dat het er mogelijk meer zijn, maar dit aantal is tot dusver bekend.

 • Kermisbond: 'Pas begin augustus weer kermissen'

  De Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK is opgelucht dat vanaf 1 juli weer kermissen mogelijk zijn, maar verwacht dat mensen pas begin augustus weer echt naar de kermis kunnen. Dat heeft te maken met de aanvraag van vergunningen en het keuren van attracties die stil hebben gestaan. Ook zijn veel verzekeringen stilgezet.

  Voorzitter Atze Lubach-Koers reageert desondanks "euforisch". Hij hoopt dat dit jaar zo'n 600 van de 1400 kermissen doorgang kunnen vinden. "Wij moeten het hebben van de periode van half juli tot eind september, als er per weekend soms wel 70 kermissen plaatsvinden."

 • Toeschouwers weer welkom bij voetbalwedstrijden

  In alle afdelingen van het betaald voetbal kunnen vanaf september weer wedstrijden worden gespeeld met publiek. Supporters moeten zowel binnen als buiten het voetbalstadion anderhalve meter afstand houden.

  Er is nog een restrictie: spreekkoren en gezang zijn vanwege het risico op de verspreiding van het coronavirus taboe in de stadions. "Als dat toch gebeurt, gaat het weer dicht", zegt premier Rutte daarover. "Neem een grote toeter mee of fluister 'hoera', dat is het."

  De KNVB is van plan op 12 september te starten met de eredivisie. Voor die datum zal Oranje nog twee wedstrijden in de Nations League spelen, tegen Polen op 4 september en tegen Italië op 7 september.

 • Afgelopen maanden waren "als een achtbaan" voor premier Rutte

  De coronapersconferentie van vanavond was de voorlopige laatste in een lange reeks. Premier Rutte vergeleek de afgelopen maanden met een achtbaan, waarvan "de ergste en scherpste bochten voor nu achter de rug zijn".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'De afgelopen maanden waren als een achtbaan'
 • 22 kunstrijders en 6 coaches in quarantaine na positief coronageval

  22 kunstrijders en zes coaches van de KNSB-selectie zijn in quarantaine gegaan omdat een van de rijdsters besmet is met het coronavirus. De Nederlandse selectie stond afgelopen weekeinde op het ijs in België.

  Een van hen kreeg tijdens het weekeinde keelklachten. Na thuiskomst in Nederland liet ze zich op corona testen. Die test bleek positief. Om privacyredenen maakt de schaatsbond de naam van de rijdster niet bekend. Ze maakt het goed, schrijft de KNSB.

 • 'Kleinere horecazaken niet geholpen met versoepeling'

  Het loslaten van een bovengrens aan het aantal gasten in de horeca is voor grote hotels, restaurants en conferentieoorden een verbetering, maar biedt voor kleine zaken weinig soelaas. Dat stelt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Doordat bezoekers binnen de locatie anderhalve meter afstand moeten houden, kunnen kleinere horecazaken nu al vaak weinig gasten ontvangen.

  "We hadden op iets beters gehoopt", zegt Dirk Beljaarts van de horecakoepel. Volgens hem zijn veel zaken momenteel niet rendabel. Hij vreest dat daar de komende tijd weinig verandering in komt, omdat het reces in politiek Den Haag voor de deur staat. "We gaan de komende dagen maar eens kijken wat wijsheid is", aldus Beljaarts.

 • Ouderenbond ANBO blij met einde bezoekregeling

  Het einde aan de strenge bezoekregeling voor verpleeghuizen is "goed nieuws", zegt ouderenbond ANBO. Op dit moment mogen ouderen in tehuizen al bezoek ontvangen, maar alleen op afspraak en niet in grote gezelschappen. De bond is blij dat vanaf 1 juli "een heel gezin weer op bezoek kan bij hun vader of moeder en samen een wandeling buiten maken". Een kus of knuffel zit er nog niet in, want er moet anderhalve meter afstand worden gehouden.

  ANBO ziet ook risico's: de kans op nieuwe besmettingen ligt op de loer. Daarom roept de ouderenbond alle bezoekers van verpleeghuizen op zorgvuldig om te gaan met het bewaren van voldoende afstand.

  Nieuwsuur maakte deze reportage over Inge, die haar moeder Ria vanwege het coronavirus uit het verpleeghuis haalde. Inmiddels heeft ze Ria weer terug naar het verpleeghuis gebracht:

 • Ov-bedrijven: 'reizigers zoveel mogelijk spreiden'

  Openbaarvervoerbedrijven zijn blij dat bus, trein, tram en metro per 1 juli niet langer alleen voor noodzakelijke reizen bedoeld zijn.

  "Wel roep ik gelijk op: laten we samen ook van deze versoepeling een succes maken. U bent welkom, maar mijd zoveel mogelijk de spits en drukte. Spreiding van het aantal reizigers over de dag geeft heel veel ruimte. Dus een dringend beroep: reis verstandig en houd zoveel mogelijk afstand", zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL, de vereniging van ov-bedrijven.

  Spreidingsmodel

  Peters zegt dat er de afgelopen weken achter de schermen gewerkt is aan een spreidingsmodel. Zo stemmen de openbaarvervoerbedrijven samen met onderwijsinstellingen de roosters af op het ov-aanbod, zodat studenten meer verspreid over dag reizen. Peters: "Studenten zijn voor ons belangrijke reizigers, en door de unieke samenwerking met het onderwijs kunnen zij straks veel meer op locatie onderwijs krijgen zonder dat we daarmee de ochtend- en avondspits te veel belasten."

  De NS is blij dat er weer meer mensen met de trein kunnen. "We zagen de afgelopen tijd dat reizigers zich goed aan de coronamaatregelen houden en er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Veilig en verantwoord reizen blijft voorop staan. Daarvoor is het essentieel dat reizigers gespreid over de dag reizen en zo de drukte mijden", aldus een woordvoerder.

 • Evenementenbranche en theaters blij, maar niet gerustgesteld

  De evenementenbranche is tevreden over de versoepeling van de coronamaatregelen, maar blijft bezorgd over de financiële gevolgen van de anderhalvemeterregel. EventPlatform Nederland zegt in een reactie dat het schrappen van een bovengrens aan bezoekers "perspectief biedt", maar dat evenementen "nog lang niet" rendabel kunnen worden georganiseerd.

  Ook de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is nog niet gerustgesteld. Volgens de koepel zorgt de afstandsregel ervoor dat vier van de vijf theaterstoelen ongebruikt blijft. Stage Entertainment laat in een reactie weten de mogelijkheid te onderzoeken om uitgestelde voorstellingen van musicals eerder weer te agenderen.

  De verschillende brancheverenigingen in de cultuursector willen dat er extra geld wordt gestort in het Gemeentefonds, dat sinds 1 maart culturele instellingen ondersteunt in de kosten voor de huisvesting.

 • Rutte baalt van anderhalve meter, maar 'is cruciaal'

  Volgens premier Rutte is de anderhalvemeterregel een van de belangrijkste redenen dat de verspreiding van het coronavirus is geremd. Hij vindt dat alle Nederlanders het "verdomd goed hebben gedaan" om zich hieraan te houden. "Uit alle onderzoeken blijkt: dit is cruciaal."

  Rutte zegt dat het afstand houden hem ook niet altijd gemakkelijk valt. Gisteren was de Franse president op bezoek in Den Haag. "Ik baal enorm. Normaal als ik Macron zie, liggen we meteen te knuffelen. Nu moesten we elkaar van grote afstand toeknikken."

 • Meer testen, corona-app bijna klaar

  Mogelijk wordt iedereen die in contact is geweest met een besmet persoon en in contactonderzoek van de GGD naar voren komt, straks getest. Dat is nu nog niet zo, alleen mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon én klachten hebben worden getest.

  De corona-app die de GGD moet helpen bij het bron- en contactonderzoek is bijna klaar, meldt vicepremier Hugo de Jonge. Half juli wordt besloten of de app in gebruik wordt genomen.

  De minister verwacht dat een landelijke lockdown niet nodig zal zijn, mits iedereen zich aan de anderhalve meter houdt. "De meeste maatregelen die we nog zullen moeten nemen, zullen regionaal zijn."

  Verpleeghuizen

  De Jonge benadrukt dat het bezoek aan verpleeghuizen niet meer hoeft te worden beperkt als op de locatie geen gevallen van het coronavirus bekend zijn. Bewoners mogen ook weer naar buiten. Dat moet wel in overleg met de verpleeghuizen gebeuren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Maatregelen voor bewoners én bezoekers van verpleeghuizen versoepeld
 • Sekswerkers mogen aan de slag, ook contactsporten toegestaan

  Sekswerkers mogen vanaf 1 juli weer aan de slag. Er komen geen aanvullende eisen voor de sekswerkers, zoals het dragen van een mondkapje of het ontraden van bepaalde seksuele handelingen. Sekswerkers moeten, net als andere contactberoepen als kappers en nagelspecialisten, vooraf aan hun klanten vragen of ze coronaverschijnselen hebben.

  De anderhalvemeterregel wordt in meerdere gevallen losgelaten. Alle sporten, dus ook contactsporten, zijn per 1 juli weer toegestaan, zowel als recreatieve activiteit als in wedstrijdverband. Ook acteurs en dansers hoeven geen afstand te houden.

 • Rutte: evenementen per 1 juli weer toegestaan, anderhalve meter blijft de norm

  Zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, geldt vanaf 1 juli geen maximumaantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Voorwaarde is wel dat deelnemers van tevoren wordt gevraagd of ze coronaklachten hebben. Daarmee zijn evenementen als kermissen en braderieën per 1 juli weer mogelijk. Grote evenementen waarvoor een vergunning zo'n zes weken vergt, zullen in de praktijk vanaf half augustus pas weer plaatsvinden. Daarbij geldt de basisregel dat iedereen anderhalve meter afstand houdt, zowel binnen als buiten.

  Ook de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen per 1 juli gaan door, zei premier Rutte in de persconferentie na het coronacrisisberaad.

  Veel van de aangekondigde versoepelen werden eerder al bekend. Zo mogen vanaf 1 juli alle plekken in het openbaar vervoer weer worden gebruikt, maar moet drukte worden vermeden. Dat geldt ook voor taxi's en touringcars. Horecabedrijven mogen 'kuchschermen' gaan plaatsen op terrassen als afstand houden niet mogelijk is. Na de zomer kan het onderwijs weer volledig open. Onder de 18 jaar hoeft geen afstand tot elkaar worden gehouden.

  Discotheken en nachtclubs blijven gesloten. In september wordt daar opnieuw naar gekeken. Coffeeshops mogen weer volledig open. Zangkoren mogen weer gaan repeteren en optreden, is nu definitief vastgesteld.

  De anderhalvemeternorm zal blijven bestaan zolang er geen vaccin is, zei Rutte.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Door afstand te houden geven we ruimte aan elkaar'