liveblog

Amsterdamse hoteliers zeggen vertrouwen op in college • Trump-medewerkers besmet

  • Aantal coronapatiënten op IC's blijft met 57 onveranderd.
  • Na het protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag zijn ook demonstraties in Maastricht en Amsterdam verboden.
  • De WHO waarschuwt dat de coronapandemie aan het versnellen is.
  • Bekijk hier de laatste coronacijfers.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het liveblog van zaterdag 20 juni is gesloten.

Leden campagneteam Trump besmet met corona

Zes medewerkers van het campagneteam van president Trump zijn besmet met het coronavirus. Ze troffen voorbereidingen voor de eerste grote verkiezingsbijeenkomst van Trump sinds de coronacrisis. Die bijeenkomst wordt vandaag gehouden in Tulsa, Oklahoma.

Er is veel kritiek op de bijeenkomst, waar zo'n 20.000 mensen worden verwacht. Amerikaanse media tonen beelden van Trump-aanhangers die zonder mondkapje dicht bij elkaar staan te wachten om de arena binnen te mogen.

Het aantal coronabesmettingen is in Tulsa de afgelopen week toegenomen na twee grote evenementen. De stad heeft de afgelopen dagen de grootste toename van infecties in Oklahoma gehad, zeggen ambtenaren van de gezondheidsdienst van de staat. Het baart hun zorgen dat er met Trumps manifestatie nu weer een nieuwe grote bijeenkomst op het programma staat.

Britten die naar Spanje gaan hoeven toch niet in quarantaine

Spanje opent zijn grenzen voor Britse toeristen zonder quarantainevoorwaarden. De Spaanse regering overwoog een verplichte zelfisolatie van twee weken in te stellen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, maar ziet daarvan af.

Dat plan was een reactie op de Britse coronaregels. Daar geldt dat iedere buitenlandse reiziger verplicht twee weken in quarantaine moet om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken laat nu aan de BBC weten dat Britten op dezelfde manier zullen worden behandeld als de inwoners van de Europese Unie en de Schengenzone.

Morgen gaan de Spaanse grenzen weer open en kan het toerisme weer op gang komen. Correspondent Rop Zoutberg vat in onderstaand filmpje de drie maanden durende Spaanse lockdown in een minuut samen.

Roglic rijdt zondag om Sloveense titel: 'Coronamaatregelen? Nee hoor, niets'

Officieel wordt het wielerseizoen op 1 juli hervat, maar voor Primoz Roglic, een van de topfavorieten voor de Tour, begint het seizoen zondag al. De organisatoren van het Sloveens kampioenschap hebben namelijk bij uitzondering toestemming gekregen van de UCI om de titelstrijd te organiseren.

Dat het kampioenschap zo vroeg al verreden wordt, heeft Roglic ook verrast. "Voor mij wordt het sowieso de eerste keer dat ik een wedstrijd zal rijden dit jaar", vertelt de kopman van Jumbo-Visma via een videoverbinding vanuit zijn huis in Slovenië. "Ik ben zeker nog niet klaar om de Tour de France te rijden, maar deze koers moet lukken."

Beperkingen voor publiek

Vrijdag bracht de UCI een protocol met coronamaatregelen naar buiten, waar renners en begeleiders zich tijdens en rond wedstrijden aan moeten houden. De wielerbond wil dat renners zich om en rond de koers in 'bubbels' bewegen en zo weinig mogelijk in contact komen met buitenstaanders. Na de koers moeten alle fietsen ontsmet worden en op het podium moeten de renners een mondkapje dragen.

Bij de Sloveense titelstrijd lijken die maatregelen nog niet te zijn getroffen. "Voor ons renners is het eigenlijk hetzelfde als altijd. Volgens mij hebben ze alleen wat beperkingen voor het publiek. Voor ons verandert er niet zoveel, of ze hebben het mij nog niet verteld."

'Amsterdamse hoteliers zeggen vertrouwen op in college'

Amsterdamse hoteliers hebben het vertrouwen opgezegd in het college van burgemeester en wethouders, meldt De Telegraaf. Amsterdam wil het aantal toeristische overnachtingen in hotels en B&B's kunnen beperken als het te druk wordt in de stad. De stad wil dat deze maatregel wordt opgenomen in de coronaspoedwet die momenteel wordt voorbereid in Den Haag.

Pim Evers van Koninklijke Horeca Nederland noemt dat in De Telegraaf een dolksteek. "Hoteliers beginnen net pas weer met opstarten of ze krijgen alweer bizarre restricties te verduren." Volgens Evers vecht de branche momenteel voor het voortbestaan en zitten goedlopende hotels op het moment op nauwelijks 20 procent van hun capaciteit.

Op dit moment zijn er nog nauwelijks toeristen in Amsterdam en varen de rondvaartboten vrijwel leeg door de grachten:

Lege rondvaartboten in de grachten: 'Het is spooky'

"Als je nu in een overlevingsstrategie zit, heb je hulp nodig. In plaats daarvan krijgen wij nog meer beperkingen. En dat terwijl wij een sector zijn die 10 procent van de mensen uit de stad aan het werk houdt. Dit is de omgekeerde wereld."

De Amsterdamse afdeling van KHN stapt uit het overleg met de gemeente en gaat nu naar eigen zeggen zelf maatregelen nemen om te overleven.

Grip krijgen op (tweede) coronagolf: 'Stap voor stap uitproberen met z'n allen'

Peking kreeg vorig weekend te maken met een nieuwe uitbraak van het coronavirus op een markt en in Iran lijkt er sprake van een tweede golf van besmettingen. In Nederland staan de meters van het coronadashboard op groen. Toch lijkt een opleving ook hier reëel.

In dit artikel gaan deskundigen in op de mogelijkheid dat Nederland te maken krijgt met een tweede coronagolf:

Tickets klein Rock Werchter binnen kwartier uitverkocht

De 1200 tickets voor de kleinschalige zomerbarconcerten op de wei van Rock Werchter waren binnen een kwartier uitverkocht. Er konden tickets worden gekocht voor Selah Sue (3 juli), Tourist LeMC (4 juli) en Bazart (5 juli). Alle groepen geven een middag- en avondconcert. Per concert waren er 200 tickets beschikbaar.

De tickets werden per tafel verkocht. Aan één tafel kunnen vier personen plaatsnemen.

In april werd bekendgemaakt dat het Belgische muziekfestival vanwege corona was afgelast. Normaal gesproken lopen er iedere festivaldag zo'n 90.000 bezoekers op het terrein en blijven meer dan 40.000 mensen op de campings slapen.

Aantal coronapatiënten op IC blijft gelijk

Het aantal coronapatiënten op de IC's is met 57 patiënten onveranderd. Het aantal niet-coronapatiënten op de IC's is met tien patiënten toegenomen. De totale IC-bezetting komt daarmee op 659.

"Het aantal niet-covid-patiënten op de IC's, normaal ruim 900, schommelde sinds 15 mei tussen de 480 en 580 en is nu voor het eerst boven de 600. Dat is een teken dat de reguliere zorg heel geleidelijk aantrekt", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Luxemburg gaat hele bevolking testen op coronavirus

Luxemburg gaat alle inwoners testen op corona. Daarmee willen de autoriteiten een tweede golf van besmettingen voorkomen en verhinderen dat het land weer op slot moet.

Dagelijks kunnen 20.000 mensen getest worden in het land, dat 600.000 inwoners telt. Op zeventien plekken zijn testlocaties ingericht. Eerder was al zo'n 10 procent van de bevolking getest. Ook de circa 300.000 mensen die dagelijks het land binnenkomen om er te werken, krijgen een uitnodiging voor een coronatest. Van hen is ook al 10 procent getest.

Om de twee weken

Luxemburg is volgens het Luxemburgse RIVM het eerste land dat op zo'n grote schaal coronatests gaat afnemen. Het is de bedoeling dat de komende maanden iedereen regelmatig wordt getest. In het begin ligt de focus vooral op personen die veel in contact komen met anderen, zoals verplegend personeel, agenten en horecamedewerkers. Zij worden om de twee weken getest.

Tot nu toe zijn in Luxemburg ongeveer 4100 personen positief getest. 110 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Ruim 1000 mensen besmet in Duits slachthuis

De corona-uitbraak in het Duitse vleesverwerkingsbedrijf Tönnies breidt zich verder uit. 1029 medewerkers blijken besmet, eerder deze week waren dat er bijna 700. Twee derde van de geïnfecteerden werkt op de snijafdeling.

Alle 7000 medewerkers van het bedrijf in Noordrijn-Westfalen zitten in quarantaine. De Duitse minister Lauterbach van Volksgezondheid heeft het bedrijf laten sluiten. Hij vindt het "niet verantwoord" om het bedrijf open te houden omdat de bron van de besmettingen nog steeds niet ontdekt is.

"Is het in de kantine gebeurd, op de weg naar binnen, tijdens het werken zelf of is het de ventilatie?", vraagt hij zich af. Zolang de bron niet bekend is kunnen er meer mensen besmet raken en daarom moet het bedrijf dicht, ook als dat betekent dat het vlees dan niet meer verwerkt kan worden. "Dat is dan maar zo."

Den Haag betaalt bijna 3 ton te veel aan coronasteun uit

De gemeente Den Haag heeft aan 192 ondernemers per ongeluk twee keer de coronasteun overgemaakt. Het gaat om een bedrag van 285.037 euro dat te veel is overgeboekt, schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De fout kwam aan het licht doordat een van de ondernemers opheldering vroeg over de dubbele uitkering.

De uitkeringen vallen onder de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO-regeling). Die is in het leven geroepen om zelfstandige ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Den Haag heeft via deze regeling tot nu toe 40 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd aan ondernemers.

Ondernemers die een dubbele uitkering hebben gekregen, wordt gevraagd het bedrag terug te storten en als dat niet lukt wordt een betalingsregeling getroffen. "Wij willen immers niet dat ondernemers gedupeerd worden door deze fout", schrijft het college.

RIVM: acht nieuwe coronadoden, twee ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt vandaag acht nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het geregistreerde dodental op 6089. Gisteren werden drie doden gemeld.

Ook zijn er bij het RIVM twee ziekenhuisopnames vanwege corona geregistreerd. Gisteren waren dat er elf. In totaal zijn er nu 11.846 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Verder zijn er 91 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Nederland komt op 49.502.

Deze patiënten zijn niet allemaal de afgelopen 24 uur overleden of in het ziekenhuis opgenomen. Sommige patiënten worden later gemeld bij het RIVM.

Paus bedankt Italiaans zorgpersoneel

De paus heeft voor het eerst sinds de versoepeling van de maatregelen in Italië weer audiëntie gehouden. Hij ontving een groep zorgmedewerkers uit Lombardije, de Italiaanse regio die het zwaarst getroffen werd door het coronavirus.

"U was een van de steunpilaren van het land", zei de paus. "Ik ben jullie en jullie collega's in heel Italië dankbaar en spreek graag mijn waardering voor jullie uit."

Ook noemde hij de zorgmedewerkers 'engelen', onder andere omdat ze hun mobiele telefoons uitleenden aan stervende patiënten, zodat ze afscheid konden nemen van hun dierbaren. Ook stond de paus stil bij de bijna 170 artsen in Italië die zijn overleden door het coronavirus.

Broederliefde geeft concert net over de grens

In Nederland mag het niet, maar een paar kilometer over de grens in Duitsland wél. In Heinsberg trad de Rotterdamse hiphopgroep Broederliefde gisteravond op voor achthonderd bezoekers.

"We komen uit Amsterdam, de mooiste stad waar altijd iets te doen is. Maar de laatste maanden is er niks, geen clubs, geen optredens, niks", zegt een van de bezoekers bij 1Limburg. Hij heeft meer dan twee uur in de auto gezeten op weg naar het Duitse Heinsberg. Maar hij is allang blij dat hij weer eens naar een concert toe kan.

Uit heel Nederland kwamen de fans van Broederliefde naar het concert in Heinsberg

Het optreden van Broederliefde was in een drive-in bioscoop, waar de bezoekers het ook konden volgen op het grote filmscherm. Het geluid konden ze ontvangen op hun autoradio. "Dit is een eenmalig optreden", aldus organisator Kenny Mordang. "Maar het is vreemd dat dit dus hier wel kan maar in Nederland niet. In Duitsland mogen tien mensen nu bij elkaar komen zonder afstand te hoeven houden. Ze mogen niet allemaal richting het podium lopen. Maar dat houden we wel in de gaten."

Het concert verliep zonder gedoe. al werd het geluid van de band soms even overstemd door het getoeter van auto's. Maar dat namen de bezoekers op de koop toe.

Supporters vanaf 11 juli weer welkom in Franse voetbalstadions

Voetbalfans kunnen vanaf 11 juli weer terecht in de Franse voetbalstadions. In eerste instantie mogen er maximaal 5000 mensen plaatsnemen op de tribunes. Dat aantal kan in de loop van de zomer worden verhoogd, meldt de Franse overheid.

Dat betekent dat er supporters bij de finales van de twee bekertoernooien aanwezig kunnen zijn. Ook zijn er nog oefenwedstrijden in aanloop naar het nieuwe seizoen. Het is de bedoeling dat het voetbaljaar 2020-2021 op 22 augustus begint.

De voetbalcompetities werden eind april stilgelegd en uiteindelijk werd Paris Saint-Germain uitgeroepen tot kampioen. In de vier andere grote competities in Europa (Duitsland, Spanje, Engeland en Italië) is het seizoen inmiddels weer hervat.

KLM start netwerk geleidelijk weer op

Luchtvaartmaatschappij KLM breidt het aantal vluchten de komende maanden steeds verder uit. In juli zijn er 5000 vluchten in Europa, de verwachting is dat dat er in augustus 11.000 zullen zijn. Intercontinentaal doet KLM het rustiger aan: 1900 vluchten in juli, 2100 in augustus, is de planning. Nu wordt bij de helft van de intercontinentale vluchten alleen nog vracht vervoerd. KLM hoopt de komende maanden op steeds meer vluchten weer passagiers te kunnen meenemen.

In april werd er door KLM vanwege de coronabeperkingen vrijwel helemaal niet meer gevlogen. Ook al wordt de komende zomer een voorzichtige stap richting herstel gezet, het niveau van 2019 is nog lang niet bereikt, zegt KLM. In de zomermaanden juli en augustus werden er vorig jaar in totaal 22.000 vluchten uitgevoerd.

De komende maanden wil KLM eerst weer zoveel mogelijk bestemmingen aanbieden, en daarna de frequentie van de vluchten en het aantal passagiers opvoeren.

Grote Kerk Breda opent gedenkhoek voor coronadoden

In de Grote Kerk in Breda is een speciale gedenkhoek ingericht voor mensen die zijn overleden door corona. "Door de crisis hebben de mensen een heel sobere uitvaart gekregen, waarbij de aanwezigen elkaar niet mochten aanraken om te troosten. Dus ik denk dat deze plek erg belangrijk is voor de verwerking", zegt directeur Marieke Wiegel van de Grote Kerk bij Omroep Brabant.

Langzaam begint de hoek zich te vullen met kaarsjes, foto's en kindertekeningen. Luuk en Angela Peters hebben al een plekje ingericht in de gedenkhoek, voor hun vader, Jan Peters uit Breda. Hij overleed begin april op 53-jarige leeftijd aan het coronavirus.

Wiegel benadrukt dat de gedenkhoek er niet alleen is voor nabestaanden van coronaslachtoffers. Ook nabestaanden van andere mensen die zijn overleden de afgelopen maanden zijn welkom. Ook hun afscheid was immers noodgedwongen soberder. "We willen als huiskamer van Breda die families en vrienden een plek geven om hun dierbaren te gedenken", aldus Wiegel. "Mensen hebben de vrijheid om hier te komen. Om even te zitten, een kaarsje te branden of om een bloem neer te leggen als deel van het rouwproces."

Luuk en Angela Peters bij de gedenkhoek in de Grote Kerk in Breda

Ook Amsterdam verbiedt demonstratie tegen coronamaatregelen

Na Den Haag en Maastricht heeft ook Amsterdam een demonstratie tegen de coronamaatregelen verboden. De actiegroep 'Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanzin' wilde zondag demonstreren op het Museumplein. Volgens de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is het met zo'n 5000 aangekondigde demonstranten en "zeer reële spontane aanwas" voor de organisatie niet mogelijk om de verplichte 1,5 meter afstand te waarborgen.

Merkel roept op om corona-app te gebruiken

Bondskanselier Merkel heeft alle Duitsers opgeroepen om de corona-app van de regering te gaan gebruiken. Dat is een belangrijk hulpmiddel bij het opsporen van besmettingen met het coronavirus en het voorkomen van verdere verspreiding, zei ze in haar wekelijkse videoboodschap.

Merkel benadrukte dat de privacy niet in het geding is bij het gebruik van de app. Zo worden er geen locatiegegevens verzameld en opgeslagen.

Duitsers kunnen sinds dinsdag gebruik maken van de app, die inmiddels meer dan negen miljoen keer is gedownload.

Reproductiegetal in Normandië gestegen naar 1,6

In de Franse regio Normandië zijn nieuwe clusters van besmettingen ontdekt. Daarmee is het reproductiegetal, de zogenoemde R-waarde, gestegen tot 1,6. De R-waarde moet in principe onder de 1 blijven, wat wil zeggen dat elke coronapatiënt minder dan 1 ander persoon besmet.

In Normandië is nu voor het reproductiegetal 'code rood' afgegeven: de zwaarste waarschuwing.

"We moeten veel voorzichtiger worden", laten de plaatselijke autoriteiten weten. In de hele regio worden de controles opgevoerd op plaatsen waar publiek samenkomt. Extra maatregelen komen er vooralsnog niet.

"Er zijn geen tekenen dat de epidemie weer oplaait", wordt van officiële zijde gemeld. Maar voorzichtigheid blijft het devies. In Groot-Parijs worden er 1.000 nieuwe besmettingen per week geregistreerd.

Tien weken met je dementerende moeder in huis, uit angst voor corona

Volgens een schatting van brancheorganisatie Actiz hebben tientallen mensen hun dementerende vader of moeder in huis genomen tijdens de coronapandemie.

Voor Inge Rathje voelde het alsof ze geen andere keuze had. Ze was bang dat haar 85-jarige moeder Ria zich eenzaam zou voelen door de strenge bezoekregeling van het verpleeghuis. En ze vreesde dat haar moeder er besmet zou raken met het coronavirus.

Nieuwsuur maakte een reportage over Inge en haar moeder:

Huurstrijd in de rechtszaal: wie betaalt de lasten van de horecasluiting?

Er woedt een huurstrijd in de rechtszaal. Centraal staat de vraag: wie gaat de kosten van de maandenlange horecasluiting betalen? Aan de ene kant pleiten de advocaten van restauranthouders en caféuitbaters voor kortingen vanwege de coronacrisis. Aan de andere kant houden de advocaten van hun huurbazen voet bij stuk en de huren op peil.

Afgelopen maand zijn door heel het land spoedprocedures gevoerd, maar tot een duidelijke lijn zijn de voorzieningsrechters nog niet gekomen. Wie er aan het langste eind gaat trekken, lijkt dan ook nog allerminst duidelijk.

Lees hier meer:

Maatregelen in deel Australië weer verscherpt

In de Australische staat Victoria worden opnieuw beperkingen ingevoerd omdat er weer meer coronabesmettingen zijn. Volgens Daniel Andrews, premier van Victoria, houden de mensen zich niet aan de huidige afstandsregels en zijn ze elkaar weer gaan omarmen en kussen bij het begroeten. De afgelopen 24 uur kwamen er 25 nieuwe besmettingen bij in het gebied.

Net als in de rest van Australië waren ook in de op één na dichtstbevolkte staat Victoria de beperkingen aanzienlijk versoepeld. Zo waren bijeenkomsten buiten met maximaal twintig mensen weer toegestaan.

Voorlopig mogen gezinnen nog maximaal vijf personen op bezoek hebben en mogen er buiten niet meer dan tien mensen bijeenkomen. De premier zegt dat hij als het moet van deur tot deur zal gaan om er voor te zorgen dat mensen zich aan de maatregelen houden.

Muzikanten in Braziliaanse favela bieden steun in coronatijd: 'Emotionele ontsnapping'

Met hun vrolijke deuntjes proberen ze wekelijks de buurtbewoners op te vrolijken. Het optreden vanaf het dakterras wordt live gestreamd, zodat de hele buurt kan meegenieten.

Muzikanten in Braziliaanse favela bieden steun in coronatijd: 'Emotionele ontsnapping'

Ook Italië hervat de nationale voetbalcompetitie

Vanavond wordt in navolging van Duitsland, Spanje en Engeland ook in Italië de nationale voetbalcompetitie hervat, na een onderbreking van ruim drie maanden. De clubs gaan proberen om de Serie A in zes weken uit te spelen.

Matthijs de Ligt is met Juventus niet de enige Nederlander die verwikkeld is in de spannende Italiaanse titelstrijd. Namens Lazio spreekt landgenoot Bobby Adekanye een woordje mee. "Ik geef ons grote kans om kampioen te worden," zegt de 21-jarige Adekanye tegen de NOS.

Lees hier meer:

Grote uittocht rond Barcelona

Morgen gaan de Spaanse grenzen weer open na 99 dagen lockdown. Ook binnen het land mag er dan weer gereisd worden. Drie maanden lang waren de grenzen van de deelstaten gesloten.

Sommige deelstaten willen daar niet op wachten en hebben vandaag de grenzen al geopend, vertelt NOS correspondent Rop Zoutberg. Zoals Catalonië. "Dat leidt rond Barcelona al tot een enorme uittocht", vertelt hij. "Er zijn een half miljoen auto's de weg op. Mensen rijden naar stranden, bergen of tweede huizen."

Ook zijn daar vanavond, in het kader van de langste dag, grote vreugdevuren gepland op het strand. De autoriteiten hebben opgeroepen niet met meer dan 20 mensen bij elkaar te komen.

Tijdens de coronapandemie zijn bijna 30.000 Spanjaarden omgekomen. Er zijn nog negen kleine besmettingshaarden in het land, bijvoorbeeld in een kazerne, een ziekenhuis en verzorgingshuizen.

Dit weekend alleen scholieren op straat in Turkije

Nu het aantal coronabesmettingen in Turkije weer toeneemt, neemt het land opnieuw strenge maatregelen. Zo geldt er vandaag een straatverbod voor iedereen, behalve voor eindexamen-kandidaten.

In Turkije doen scholieren in het weekend eindexamen en dat is vaak een familie-uitje, vertelt NOS-correspondent Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal. Terwijl de scholier examen doet zit de rest van de familie in het park of de schooltuin te picknicken. "Daarom is de weekendlockdown weer ingevoerd", zegt Nazar, "Alleen de eindexamenkandidaten mogen over straat, verder moet iedereen thuisblijven."

Nadat het aantal besmettingen in mei zich wat leek te hebben gestabiliseerd, gingen op 1 juni alle voorzieningen weer open in het land. Ruim twee weken later is het aantal besmettingen weer opgelopen van 1000 tot 1500 per dag. "Op 83 miljoen inwoners valt dat nog wel mee, maar toch is het best een schok voor de Turken, zo kort na het heropenen van het land."

Naast de lockdown dit en komend weekend moeten mensen in de meeste grote steden vanaf nu ook verplicht een mondmasker dragen.

Amerikaanse sporters testen positief op corona

In de Verenigde Staten wordt gevreesd dat er voorlopig maatregelen nodig blijven in de professionele sportcompetities. In allerlei sporten zijn de afgelopen 24 uur nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

Zo moest golfer Nick Watney zich terugtrekken van het toernooi op de PGA Tour nadat hij positief werd getest. Ook in het American football, ijshockey, honkbal en voetbal zijn de afgelopen 24 uur besmettingen vastgesteld.

De sporters worden veelvuldig getest in de hoop dat de competities weer volledig opgestart kunnen worden. Maar de Amerikaanse viroloog Anthony Fauci heeft al gezegd dat hij in ieder geval niet verwacht dat de spelers uit de NFL dit seizoen weer het veld op kunnen.

Bloedbank zamelt plasma herstelde coronapatiënten in

Bloedbank Sanquin gaat op grote schaal plasma van herstelde coronapatiënten inzamelen. Dit plasma bevat neutraliserende antistoffen die eventueel gebruikt kunnen worden voor de behandeling van het coronavirus of bij het voorkomen dat mensen besmet raken.

De bloedbank wil antistoffen afnemen bij 16.000 mensen. Mochten de studieresultaten positief uitpakken dan kunnen die antistoffen snel worden ingezet om coronapatiënten te behandelen.

De eerste onderzoeksresultaten worden in het najaar verwacht. Mocht het niet lukken om het plasma in te zetten als geneesmiddel, dan zal het opgeslagen plasma niet verloren gaan. Het kan dan worden gebruikt voor de productie van andere geneesmiddelen.

Bioscopen weer open in Frankrijk, stadions gaan deels open

Bioscopen, vakantieparken en casino's in Frankrijk gaan maandag weer open. Dat heeft de Franse regering in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt. Stadions in het land mogen vanaf 11 juli weer publiek verwelkomen, wel geldt een maximum van 5000 toeschouwers.

De verbetering van de gezondheidssituatie maakt het mogelijk "bepaalde verboden op te heffen op voorwaarde dat iedereen waakzaam blijft", meldde de regering in een verklaring.

Op 11 juli komt er waarschijnlijk een einde aan de noodtoestand die al geruime tijd van kracht is in het land en zullen verdere versoepelingen van coronamaatregelen worden doorgevoerd. In september gaat het land verder van het coronaslot, als de situatie dat toestaat. Dan zijn beurzen, shows en tentoonstellingen weer mogelijk, en kunnen discotheken hun deuren heropenen.

Ook demonstratie tegen coronaregels in Maastricht verboden

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft een demonstratie tegen de covid-19-richtlijnen, die zaterdag in Maastricht zou plaatsvinden, verboden.

De veiligheidsregio classificeert het protest als een evenement en die gebeurtenissen mogen conform de geldende noodverordening tot 1 september niet gehouden worden. "Omwille van het bestrijden van het coronavirus is het vanuit volksgezondheidsoogpunt van groot belang dat de maatregelen uit de noodverordening worden nageleefd. Dit besluit zegt overigens niets over het recht van demonstreren, dat is en blijft een groot goed", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio.

De manifestatie onder de noemer "Lets Dance, Fuck de 1,5 meter" en "Leugens RIVM tegen lockdown" zou worden georganiseerd door onder meer de actiegroep Demonstratie van het Volk. De manifestatie zou om 14.00 uur beginnen en tot 18.00 uur duren.

Eerder had de gemeente Den Haag ook al een demonstratie tegen de coronamaatregels verboden. De rechter oordeelde gisteren in een kort geding dat de gemeente Den Haag juist heeft gehandeld door de demonstratie te verbieden.

Liveblog geopend

Welkom op het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 20 juni. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.