liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ook onterechte coronavaststellingen in Lelystad • Frankrijk verder open

  • Het verbod op het protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag is door de rechter in een kort geding gehandhaafd.
  • De WHO waarschuwt dat de coronapandemie aan het versnellen is.
  • Bekijk hier de laatste coronacijfers.

Bioscopen weer open in Frankrijk, stadions gaan deels open

Bioscopen, vakantieparken en casino's in Frankrijk gaan maandag weer open. Dat heeft de Franse regering in de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt. Stadions in het land mogen vanaf 11 juli weer publiek verwelkomen, wel geldt een maximum van 5.000 toeschouwers.

"De verbetering van de gezondheidssituatie" maakt het mogelijk "bepaalde verboden op te heffen op voorwaarde dat iedereen waakzaam blijft", meldde de regering in een verklaring.

Op 11 juli komt er waarschijnlijk een einde aan de noodtoestand die al geruime tijd van kracht is in het land en zullen verdere versoepelingen van coronamaatregelen worden doorgevoerd. In september gaat het land verder van het coronaslot, als de situatie dat toestaat. Dan zijn beurzen, shows en tentoonstellingen weer mogelijk, en kunnen discotheken hun deuren heropenen.

Ook demonstratie tegen coronaregels in Maastricht verboden

De Veiligheidsregio Zuid Limburg heeft een demonstratie tegen de Covid-19-richtlijnen, die zaterdag in Maastricht zou plaatsvinden, verboden.

De veiligheidsregio classificeert het protest als een evenement en die gebeurtenissen mogen conform de geldende noodverordening tot 1 september niet gehouden worden. "Omwille van het bestrijden van het coronavirus is het vanuit volksgezondheidsoogpunt van groot belang dat de maatregelen uit de noodverordening worden nageleefd. Dit besluit zegt overigens niets over het recht van demonstreren, dat is en blijft een groot goed", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio.

De manifestatie onder de noemer "Lets Dance, Fuck de 1,5 meter" en "Leugens RIVM tegen lockdown" zou worden georganiseerd door onder meer de actiegroep Demonstratie van het Volk. Mensen moesten zich om 12.00 uur bij De Griend in Maastricht verzamelen, waarna de manifestatie om 14.00 uur zou beginnen en en tot 18.00 uur zou duren.

Eerder had de gemeente Den Haag ook al een demonstratie tegen de coronamaatregels verboden. De rechter oordeelde vrijdag in een kort geding dat de gemeente Den Haag juist heeft gehandeld door de demonstratie te verbieden.

Ook onterechte coronavaststellingen in Lelystad

Door een storing aan een van de testapparaten van een laboratorium in Lelystad is bij vijftien mensen ten onrechte het coronavirus vastgesteld. Het gaat om mensen uit onder meer Flevoland, Zaanstreek-Waterland en de omgeving Tiel meldt GGD Zaanstreek-Waterland. De betreffende mensen zijn hierover inmiddels op de hoogte gesteld. Het testapparaat wordt niet meer gebruikt tot deze door de fabrikant is hersteld, meldt het laboratorium.

Gisteren bleek dat bij dertig mensen in Zuid-Holland corona was vastgesteld, maar dat ze het ook niet bleken te hebben. Het apparaat waarmee de tests waren uitgevoerd was "te streng afgesteld", laat het Regionaal Laboratorium voor Medische Microbiologie (RLM) in Dordrecht weten. Daardoor kregen geteste mensen ten onrechte te horen dat ze besmet waren.

Brazilië meldt als tweede land meer dan miljoen coronagevallen

Brazilië heeft als tweede land in de wereld meer dan een miljoen coronabesmettingen gemeld. De autoriteiten maakten vrijdag bekend dat bij nog eens 54.771 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Het totale dodental door de uitbraak staat inmiddels op 48.954.

Het 210 miljoen inwoners tellende land stelde op 26 februari voor het eerst een besmetting vast. Sommige experts denken dat inmiddels al vele miljoenen mensen zijn besmet. "Het echte aantal is waarschijnlijk minstens 3 miljoen. Het zou zelfs zo hoog als 10 miljoen kunnen zijn", zei een deskundige van een universiteit in São Paulo.

President Bolsonaro heeft de afgelopen maanden volgehouden dat het coronavirus niet veel voorstelt. Hij noemde het virus "een griepje". Ook prees hij geneesmiddelen aan waarvan de werking niet bewezen is. Zijn houding zorgt voor spanning met gouverneurs in het land.

Bruls: KNVB heeft goed plan voor fans in stadions vanaf september

Volgens Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de 25 veiligheidsregio's, is het mogelijk om vanaf 1 september publiek toe te laten bij wedstrijden in het betaald voetbal. Wel moeten supporters dan onder meer anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Maar volgens Bruls heeft de KNVB "een goed plan" ingediend, zegt hij tegen De Gelderlander.

"Er zijn dan geen volle tribunes, maar er kunnen wel duizenden mensen naar binnen. Dat scheelt financieel voor de clubs een slok op een borrel", zegt Bruls tegen de krant. Hij benadrukt dat het kabinet het eindoordeel heeft als het gaat om het KNVB-plan.

Aanstaande maandag vergadert het Outbreak Management Team over het deltaplan voor het betaald voetbal. In een paar honderd pagina's wordt hierin beschreven hoe het voetbal herstart kan worden. In dit plan wordt rekening gehouden met voetballen met publiek vanaf januari 2021. Bruls, die ook zitting neemt in de regiegroep voetbal en veiligheid (een overlegorgaan dat adviseerde bij het deltaplan) ziet nu dus mogelijkheden om eerder publiek toe te staan in stadions.

Hooggerechtshof Oklahoma: bijeenkomst Trump mag doorgaan

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft besloten dat een campagnebijeenkomst van president Trump in een evenementenhal in de stad Tulsa morgen mag doorgaan. Tegen de bijeenkomst was een zaak aangespannen door omwonenden, omdat het binnen onder meer lastig is voldoende afstand tot elkaar te houden; er mogen tienduizenden Trump-aanhangers aanwezig zijn bij het evenement.

Het risico op verspreiding van het coronavirus is daardoor groot, vindt onder anderen de Democratische senator Bernie Sanders en gezondheidsexperts vrezen een zogenoemd 'superspreading event'. Gisteren meldde Oklahoma nog een recordaantal van 450 nieuwe coronagevallen. "Trump is bereid het virus te verspreiden om wat gejuich te horen", twitterde Sanders.

De bijeenkomst in Tulsa is de eerste campagnebijeenkomst van Trump in drie maanden. Hij pauzeerde zijn herverkiezingscampagne vanwege de pandemie. Trump wenste de bezoekers voor morgen via Twitter alvast veel plezier:

Vijf tophonkballers in VS besmet

Vijf spelers van de Amerikaanse honkbalclub Philadelphia Phillies zijn tijdens een trainingskamp positief getest op het coronavirus. Ook drie stafleden bleken besmet. De club heeft na de positieve gevallen meteen de trainingsfaciliteit in Florida gesloten.

In Florida stijgt het aantal coronabesmettingen dagelijks nog altijd hard. Vandaag meldden de autoriteiten een recordaantal van 3822 nieuwe besmettingen op een dag. De Nederlandse international Didi Gregorius is sinds dit seizoen speler van de Phillies. Het is onduidelijk of hij het virus heeft opgelopen. De Phillies hebben de namen van de besmette spelers niet vrijgegeven.

Momenteel onderhandelt de Major League met de spelers over het hervatten van de profcompetitie, die eigenlijk in april had moeten beginnen. Er is nog geen akkoord over een nieuwe datum. Ondertussen zijn sommige clubs al wel begonnen aan de voorbereiding.

Frankrijk ziet vooral nieuwe besmettingen rond Parijs

In Parijs en omgeving zijn er sinds de versoepeling van de quarantainemaatregelen in Frankrijk een maand geleden 88 nieuwe besmettingshaarden ontdekt. De helft daarvan is nog steeds actief, melden regionale gezondheidsautoriteiten, wat betekent dat er nog altijd nieuwe besmettingen bij komen.

Het gaat om zogenoemde clusters. Oftewel groepen van mensen die onderling contact hebben en waarin minimaal drie besmettingen zijn geteld. De meeste nieuwe clusters doken op in appartementencomplexen waar jongeren en waar migranten dicht op elkaar wonen. Ook binnen religieuze gemeenschappen werden relatief veel nieuwe besmettingen geteld.

In heel Frankrijk zijn sinds half mei 239 nieuwe clusters ontdekt. De helft daarvan is inmiddels 'gedoofd', omdat er in twee weken geen nieuwe gevallen meer bij zijn gekomen. Volgens de Franse autoriteiten circuleert het coronavirus momenteel "op laag niveau" in het land. Frankrijk meldde vandaag veertien nieuwe coronadoden. Bij bijna 30.000 Fransen is bevestigd dat ze zijn overleden aan het virus.

WHO: uitbraak Peking heeft Europese link

De recente stijging van het aantal coronagevallen in de Chinese hoofdstad Peking heeft een Europese link. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in genetisch materiaal van virusdeeltjes aanwijzingen gevonden dat het waarschijnlijk vanuit Europa is meegenomen. Op basis van kleine verschillen in de genetische code kunnen wetenschappers zien waar het virus mogelijk vandaan is gekomen. Chef noodsituaties van de WHO, Michael Ryan, zegt dat China de genetische informatie naar de WHO heeft opgestuurd.

Er zijn vooralsnog 158 nieuwe coronabesmettingen geteld in Peking, die nagenoeg allemaal zijn gelinkt aan een versmarkt in de stad. De autoriteiten gissen naar de precieze oorzaak van de reeks besmettingen. Het virus werd onder meer aangetroffen op een snijplank waar geïmporteerde zalm werd verwerkt.

Volgens WHO-chef Ryan lijkt de uitbraak in Peking wel door besmetting van mens op mens te zijn ontstaan. Er is volgens hem meer onderzoek nodig om zo inzicht te krijgen in hoe het virus zich plots zo snel kon verspreiden. "Misschien was het de omgeving zelf, zoals we hebben gezien in slachthuizen over de hele wereld. We willen weten wat het precies was, waardoor het virus in deze omgeving zo versterkt kon worden."

Rechter: Den Haag mag coronaprotest verbieden

De veiligheidsregio Haaglanden mag het coronaprotest dat voor zondag was aangekondigd op het Haagse Malieveld verbieden. De rechtbank in Den Haag oordeelde in een kort geding dat het verbod, dat de Haagse burgemeester Remkes als voorzitter van de veiligheidsregio eerder vandaag aankondigde, "ter bescherming van de gezondheid en ter voorkoming van wanordelijkheden" gerechtvaardigd is.

Er werd gerekend op 10.000 deelnemers aan het protest, waarbij ook dj's zouden optreden. Volgens de rechter krijgt de demonstratie zo "een sterke overeenkomst met een groot evenement" en brengt dit "risico's op verspreiding van het coronavirus met zich mee".

De Jonge: er zijn misverstanden over coronaspoedwet

Volksgezondheidsminister De Jonge erkende vanmiddag dat er niet goed gecommuniceerd is over zijn coronaspoedwet, waardoor er volgens hem een verkeerd idee over de wet is ontstaan. Momenteel wordt de wet aangepast. Maar volgens hem zal het doel van de wet niet veranderen. "Dat is niet de bevoegdheden van het kabinet uitbreiden, want die bevoegdheden zijn er voldoende", benadrukte de minister.

"Richting de toekomst moet het alleen wel anders, als de maatregelen voor langere tijd moeten gelden. Dan moeten de democratische en bestuurlijke verhoudingen op een goede manier worden hersteld."

De Jonge: er zijn misverstanden over coronaspoedwet

UWV hoopt flexwerkersregeling maandag klaar te hebben

Uitkeringsinstantie UWV hoopt het loket voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) maandag te kunnen openen. Uiterlijk zondagavond maakt de dienst bekend of dit gaat lukken. Om de flexwerkersregeling in te kunnen voeren, zegt het UWV dit weekend nog testen te moeten doen om zo duidelijk te krijgen of het systeem gereed is voor de naar verwachting grote toeloop.

De regeling is bedoeld voor flexwerkers die in februari meer dan 400 euro sociale verzekeringsloon hadden en in april minimaal de helft daarvan verloren. Het sociale verzekeringsloon, of sv-loon, is het loon waarover belastingen en sociale premies betaald worden. Ook mag het sv-loon in april niet meer dan 550 euro zijn geweest.

Flexwerkers die aan die eisen voldoen, hebben recht op een eenmalige bruto tegemoetkoming van 550 euro per maand voor de maanden maart, april en mei. Ze mogen in die maanden dan geen WW, bijstand of andere regeling hebben gekregen. Via de website van het UWV kunnen flexwerkers alvast kijken of zij in aanmerking komen voor de regeling.

Horeca schort gesprekken met kabinet op

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat voorlopig niet meer om de tafel met het kabinet. Volgens de branchevereniging is er binnen het kabinet "onvoldoende wil" om de sector door de crisis te helpen.

De afgelopen weken diende KHN naar eigen zeggen "verschillende constructieve voorstellen" in om de coronamaatregelen in de horeca verder te versoepelen. De versoepelingen vanaf 1 juli zijn volgens KHN namelijk een stap in de goede richting, maar bieden onvoldoende perspectief.

De gesprekken met het kabinet zijn volgens KHN alleen "eenrichtingsverkeer" en KHN-voorzitter Robèr Willemsen is van mening dat er sprake is van "tunnelvisie" bij het kabinet. "Daarom wil KHN geen legitimiteit geven aan de starre houding van het kabinet, waarin wordt vastgehouden aan het eigen gelijk en de vele restricties en waarin geen vooruitgang wordt geboekt."

WHO: pandemie is aan het versnellen

De coronapandemie is aan het versnellen, zo waarschuwt Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Gisteren kwamen er wereldwijd ruim 150.000 bevestigde coronagevallen bij. Dat is het hoogste aantal op een dag tot nu toe.

Bijna de helft van die nieuwe besmettingen werd geteld in Noord- en Zuid-Amerika. Maar ook in Zuid-Azië en het Midden-Oosten kwamen er veel nieuwe gevallen bij. "We komen in een nieuwe, gevaarlijke fase", zei Tedros, die benadrukte dat maatregelen om het virus in te dammen vooral moeten blijven gelden. "Het virus is zich nog steeds snel aan het verspreiden, het is nog steeds dodelijk en de meeste mensen zijn er nog steeds vatbaar voor."

Steunpakket Caribisch Nederland verlengd tot oktober

Het kabinet heeft het steunpakket voor de Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden) verlengd met vier maanden, tot half oktober. Ook komt er 1,3 miljoen euro beschikbaar voor de openbare lichamen die het lokale bestuur op de eilanden vormen.

Omdat de eilanden bijzondere gemeentes zijn van Nederland, treft het Rijk dezelfde maatregelen als voor het Europese gedeelte van het land. Er zijn relatief weinig besmettingen geteld op de eilanden. Maar door de coronacrisis zijn de inkomsten uit de belangrijke toerismesector nagenoeg opgedroogd.

Volgens staatssecretaris Knops (Koninksrijksrelaties) komen er "lastige tijden" aan voor de BES-eilanden. "Met deze verlenging beschermen we ook de komende periode banen en inkomens.". Het pakket geldt niet voor Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Die hebben de status van land binnen het koninkrijk en krijgen ondersteuning uit een ander pakket.

Voetballen naast een gigantisch noodhospitaal

In Brazilië, dat na de VS het zwaarst is getroffen door het coronavirus, mag weer worden gevoetbald. En dat gebeurde gisteren ook, met een wedstrijd tussen Flamengo en Bangu in het iconische Maracanã-stadion in Rio de Janeiro. Maar dat het virus allesbehalve weg is, was te zien aan het gigantische noodhospitaal dat nog altijd naast het stadion staat:

Ondanks duizenden doden rolt de bal weer in Brazilië

Tien coronapatiënten minder op IC's

Het aantal coronapatiënten op de IC's is afgenomen met tien, waardoor er nu nog 57 patiënten die zijn besmet met het virus op de intensive care liggen. Het aantal niet-coronapatiënten op de IC is sinds gisteren wel toegenomen. Met 24, naar 592.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is het aantal coronapatiënten op de intensive care nu "echt laag": op de helft van de Nederlandse IC's liggen geen patiënten meer met covid-19.

Nog negen 'coronaclusters' in Spanje

Spanje meldt dat het land nog negen clusters telt waarin het coronavirus rondwaart. "Al deze clusters zijn actief, maar we hebben ze wel onder controle", zei gezondheidsminister Illa. De clusters zijn ontstaan door uitbraken in onder meer slachterijen en verpleeghuizen. In totaal zijn er in het land de afgelopen anderhalve maand 34 clusters geteld.

Morgen versoepelt Spanje een flink aantal coronamaatregelen. Zo is het dan weer toegestaan vrij te reizen door het land.

Spanje meldde vandaag ook voor het eerst sinds 7 juni weer een nieuw dodental. Volgens de recentste cijfers zijn er zeker 28.000 Spanjaarden overleden aan de gevolgen van het virus. In de afgelopen anderhalve week heeft het land dubbelingen en fouten uit de telling gehaald en een nieuwe telmethode geïntroduceerd.

Virus in december al in Italiaans afvalwater

Sporen van het coronavirus waren half december al aanwezig in afvalwater in Italiaanse steden. Dat meldt het Italiaanse gezondheidsinstituut ISS op basis van een analyse van veertig afvalwaterstalen. De monsters worden sinds 2007 door Italiaanse virusonderzoekers verzameld in waterzuiveringsinstallaties, waardoor het materiaal dus beschikbaar was.

Het virus werd voor het eerst gezien in monsters van 18 december 2019, afkomstig uit Milaan en Turijn. Dat is iets meer dan twee weken na het allereerste bevestigde geval in de Chinese stad Wuhan. In Bologna dook het virus voor het eerst op 29 januari op in de stalen. Het virus werd niet aangetroffen in monsters uit oktober en november.

"Dit onderzoek kan meer inzicht bieden in hoe het virus in Italië is begonnen te circuleren", zeggen de onderzoekers. De resultaten komen daarnaast overeen met soortgelijke onderzoeken in Frankrijk en Spanje, waar het virus ook al ruim voor het eerste officiële bevestigde coronageval aanwezig bleek in afvalwater. Op 31 januari testten in Rome twee Chinese toeristen als eersten in Italië positief op het virus. Op 6 februari werd bij de eerste Italiaan officieel het virus vastgesteld. Later die maand greep het virus snel om zich heen in met name Noord-Italië.

RIVM: drie nieuwe coronadoden, elf ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt vandaag drie nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het geregistreerde dodental op 6081. Gisteren werden vier doden gemeld.

Ook zijn er bij het RIVM elf ziekenhuisopnames vanwege corona geregistreerd. Gisteren waren dat er drie. In totaal zijn er nu 11.846 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Verder zijn er 116 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Nederland komt op 49.426.

Deze patiënten zijn niet allemaal de afgelopen 24 uur overleden of in het ziekenhuis opgenomen. Sommige patiënten worden later gemeld, meldt het RIVM.

Britten verlagen alarmstatus van vier naar drie

De Britse autoriteiten verlagen het dreigingsniveau van vier naar drie. Dat betekent dat het virus nog steeds in de samenleving is, maar dat de restricties kunnen worden versoepeld. Het hoogste dreigingsniveau is vijf.

Het dreigingsniveau wordt bepaald op basis van het zogenoemde reproductiegetal en het aantal bevestigde coronabesmettingen. Vorige week stond het Britse reproductiegetal tussen de 0,7 en 0,9. Dat betekent dat iemand die besmet is met het virus, gemiddeld minder dan één ander persoon besmet.

In sommige delen van het land ligt het reproductiegetal wel wat hoger, zoals in Zuidwest-Engeland.

Afstand houden op Schiphol lukt niet, maar geen maatregelen

Schiphol neemt geen extra maatregelen om wachtende reizigers meer ruimte te bieden. Op Twitter ontstond eerder vandaag ophef na een foto die Op1-presentator Sander Schimmelpenninck had getwitterd. Daarop was te zien dat reizigers dicht bij elkaar staan.

Volgens een woordvoerder van Schiphol is er op sommige plekken op de luchthaven geen ruimte voor anderhalve meter afstand. Het is volgens hem voor de veiligheidscontrole onmogelijk om meer rijen tussen de rijen te maken. "Dan krijg je rijen van een paar honderd meter lang, tot aan de check-in of nog verder."

In beeld: een leeg festivalterrein van Pinkpop

Vandaag zou de 51ste editie van muziekfestival Pinkpop in Landgraaf beginnen. Door de coronacrisis gaat het festival dit jaar niet door. Een fotograaf van het ANP ging langs en fotografeerde het lege festivalterrein.

  • ANP
    Een lege camping op het terrein van Pinkpop
  • ANP
    De verlaten hoofdingang
  • ANP
    Een paar fans hebben zich toch voor het terrein verzameld
  • ANP
    En ook hier is het terrein leeg

'Ministerie geregeld gewaarschuwd over situatie in verpleeghuizen'

Het ministerie van Volksgezondheid is vanaf het begin van de coronacrisis meerdere keren gewaarschuwd voor de situatie in verpleeghuizen, meldt NRC Handelsblad. Zorgbestuurders sloegen meerdere keren alarm over de tekorten aan beschermingsmiddelen, maar die tekorten bleven lange tijd bestaan.

In de verpleeghuizen vielen tot nu toe ruim 2700 geregistreerde coronadoden, op een totaal aantal van 6078 geregistreerde doden. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat veel overledenen niet op het virus zijn getest. De verpleeghuizen gingen op 20 maart dicht voor bezoekers, sommige zelfs nog iets eerder, in de hoop het virus buiten de deur te houden. Inmiddels is de bezoekregeling verruimd.

Raad van State: huiswerk voor coronawet moet over

De Raad van State is zeer kritisch over de coronawet van het kabinet. Volgens Haagse bronnen heeft de Raad het kabinet geadviseerd het wetsvoorstel aan te passen voordat het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het kabinet zal zich er in elk geval nog eens over moeten buigen.

Het advies is nog niet openbaar, maar de belangrijkste adviseur van het kabinet zet vraagtekens bij de manier waarop de Kamer allerlei maatregelen kan controleren. Ook is de Raad er ongerust over dat het kabinet de wet makkelijk kan verlengen.

Op het concept van de wet kwam de afgelopen weken ook al stevige kritiek, onder meer van de Orde van Advocaten en hoogleraren. Minister De Jonge meldde vanochtend aan de Tweede Kamer dat de wet in ieder geval niet op 1 juli ingaat, zoals eerder de bedoeling was.

Aantal coronabesmettingen in Peking blijft toenemen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Peking is verder gestegen. Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er in de Chinese hoofdstad vandaag nog eens 25 besmettingen geconstateerd, waarmee het totaal aantal nieuwe gevallen komt op 183. De nieuwe uitbraak werd vorige week donderdag ontdekt. De Chinese autoriteiten hebben verschillende wijken in het zuiden van Peking in quarantaine geplaatst en scholen gesloten.

Volgens de gezondheidsautoriteiten lijkt de stam van de nieuwe uitbraak erg op 'de Europese variant' van het coronavirus, maar betekent dat niet per se dat dit virus ook vanuit Europa is overgebracht.

Inmiddels 148.746 mensen getest door GGD

Tot en met gisteren zijn 148.476 mensen getest op het coronavirus door de GGD's. Dat heeft de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland aan de NOS laten weten. Dat betekent dat er de afgelopen vier dagen gemiddeld 10.500 tests per dag zijn uitgevoerd, een lichte stijging ten opzichte van de doordeweekse dagen vorige week. Toen lag het gemiddelde op 9700.

Reanimatie Raad: beademen kan weer vanaf maandag

De Nederlandse Reanimatie Raad zegt dat vanaf 22 juni weer mond-op-mondbeademing worden toegepast bij reanimaties. "Nu de verspreiding van het coronavirus is afgenomen, is het verantwoord de reanimatiezorg weer zoveel mogelijk terug te brengen naar de eerder bestaande praktijk", meldt de raad.

De afgelopen maanden was het advies juist om niet te beademen, vanwege het coronavirus. Vanaf maandag kan het dus weer, "tenzij de centralist van de meldkamer ambulancezorg anders aangeeft", zegt de raad.

Bij mensen die positief getest zijn op het coronavirus is het advies overigens om niet te beademen.

Meer onjuiste corona-testuitslagen in laboratorium Dordrecht

Het aantal mensen bij wie onterecht het coronavirus is vastgesteld in een laboratorium in Dordrecht, blijkt hoger te liggen dan vanochtend bekend werd. Het gaat niet om vijftien mensen, maar om dertig, meldt het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

Volgens het ziekenhuis is een storing aan een testapparaat de oorzaak van de valse positieve testuitslagen. Het apparaat stond volgens het ziekenhuis "te streng" afgesteld, waardoor geteste personen per ongeluk een positieve corona-uitslag kregen.

Het laboratorium ontdekte de fout op 3 juni, nadat er meer positieve testuitslagen bekend waren geworden dan "op basis van de trend mocht worden verwacht". Het laboratorium en het ziekenhuis zeggen het te betreuren en hebben excuses aangeboden. Twee mensen hebben een klacht ingediend.

BMW wil 6000 banen schrappen

BMW wil vanwege de coronacrisis 6000 banen schrappen. De Duitse autobouwer heeft daarover een akkoord gesloten met de ondernemingsraad van het bedrijf. Als onderdeel van dat akkoord wordt niemand gedwongen ontslagen.

Om iedereen aan het werk te houden, zegt BMW wel andere maatregelen te nemen. Zo kunnen mensen eerder met pensioen, gaan de fulltime-contracten bij het bedrijf van 40 naar 38 uur en worden bepaalde vacatures niet meer ingevuld. Het bedrijf belooft wel te blijven investeren in opleidingen en elk jaar 1200 stagiairs aan te nemen.

Bij BMW werken nu zo'n 126.000 mensen. Normaal gesproken verlaten jaarlijks ongeveer 5000 mensen het bedrijf. De helft van hen gaat met pensioen. Dit kwartaal verwacht BMW verlies te draaien, door de malaise op de automarkt.

Dit is wat corona met het festivalseizoen doet

Voor veel ondernemers in de festivalwereld zou 2020 het drukste jaar ooit worden, met ruim 1200 festivals en miljoenen bezoekers. Maar het liep uit op een slagveld, met een fors verlies aan omzet en banen.

NOS op 3 laat zien hoe het er nu achter de schermen bij de festivals aan toe gaat:

Initiatiefnemer van protest Den Haag naar de rechter

De organisatie achter het protest tegen de coronabeperkingen spant een kort geding aan om het protest toch door te laten gaan. Burgemeester Remkes (Den Haag) heeft de betoging verboden, omdat de bijeenkomst in de huidige vorm volgens hem een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

De initiatiefnemers zijn het daar niet mee eens en stappen naar de rechter. "De democratie is buiten werking gesteld. Daar nemen we geen genoegen mee", zegt woordvoerder Willem Engel. Hij hoopt dat de betoging na de uitspraak in kort geding toch nog kan doorgaan.

De Jonge: corona-spoedwet niet op 1 juli in werking

De 'coronawet' die in plaats van de huidige noodverordeningen rond de bestrijding van het coronavirus moet komen, treedt niet op 1 juli in werking. Dat schrijft minister De Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem vergt een "zorgvuldige behandeling in de Tweede en Eerste Kamer tijd en aandacht", en is daarom de inwerkingtreding van de wet op 1 juli niet haalbaar.

De Jonge noemt in zijn brief aan de Kamer geen datum waarop de wet dan wel in werking treedt.

Op de nieuwe wet is stevige kritiek, onder meer omdat die inbreuk zou maken op grondrechten. In de wet wil het kabinet de tijdelijke noodverordeningen vastleggen die de afgelopen maanden in haast zijn afgekondigd. Lees daar in dit stuk meer over.

Den Haag verbiedt demonstratie tegen coronabeperkingen

Burgemeester Remkes van Den Haag verbiedt komende zondag het houden van alle demonstraties. Dat betekent dat een protest op het Malieveld van de beweging 'Virus Waanzin' niet mag doorgaan. Die beweging eist de opheffing van de coronamaatregelen en wilde in de vorm van een festival met dj's betogen. De organisatie verwachtte zeker 10.000 bezoekers.

"Het recht op demonstratie is een groot goed, maar is niet ongelimiteerd", zegt Remkes. "Het Malieveld is niet van elastiek. In de gemeente Den Haag bestaat geen openbare ruimte die de hoeveelheid mensen die de organisatie heeft opgetrommeld veilig kan herbergen en daarom verbied ik de bijeenkomst."

Remkes noemt het houden van het protest in deze vorm onverantwoord. "Door het programma in te vullen als festival, zonder de daarvoor geldende termijnen aan te houden en te voldoen aan de eisen die daarbij horen zoals inzet van beveiliging, toegangscontroles op verboden middelen en een gedegen veiligheidsplan, en door hiermee de facto een evenement op te zetten dat op grond van de Noodverordening is verboden, ontstaat een onwettige en gevaarlijke situatie. Dat is onverantwoord."

Honderden seizoenswerkers Frankrijk besmet

In Frankrijk verschijnen steeds meer berichten dat seizoensplukkers op boerenbedrijven besmet zijn met het coronavirus. In twee departementen bij Marseille en Avignon zijn 5400 arbeiders getest en van hen bleken er 300 positief. In de omgeving van Montpellier werden vorige week al ruim 800 seizoenswerkers getest en van hen bleken er 78 besmet.

Volgens lokale vakbonden hebben de besmettingen te maken met de werkwijze en leefomstandigheden. De meeste arbeiders worden door tussenpersonen uit landen als Ecuador en Marokko gehaald, maar ook uit Spanje, waar veel besmettingen zijn. Opeengepakt in busjes en zonder getest te zijn op corona, rijden ze de grens naar Frankrijk over.

In Zuid-Frankrijk worden ze soms onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest. "Sommigen liggen naast elkaar op matrassen op de grond, met zes of acht mensen in één kamer", zei één van de vakbonden. Een van de vrouwen die op het land werkte, vertelde in de lokale pers: "Het was er vochtig, er waren overal vliegen en er waren geen toiletten."

De besmette seizoenwerkers worden opgevangen en op aparte adressen ondergebracht waar ze twee weken in isolatie moeten blijven.

770 nieuwe coronagevallen in Duitsland

Voor de tweede dag op rij is het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Duitsland fors gestegen. Het Robert Koch-instituut meldt 770 nieuwe besmettingen. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen in Duitsland op 188.543. Gisteren waren er 580 nieuwe besmettingsgevallen, een dag ervoor 345.

Het aantal geregistreerde doden is gestegen met 16. Daarmee komt het officiële dodental in Duitsland op 8872.

Strandtenthouders slaan alarm, willen in winter blijven staan

De zorgen van Nederlandse strandtenthouders over hun voortbestaan blijven groot. Ze hebben daarom een gezamenlijk 'noodsignaal' uitgezonden: SOS, Stop Ondergang Strandtenten. Volgens de strandtenthouders is er meer compensatie nodig voor het voortbestaan van hun zaak.

"Op dit moment draaien strandtenten nog geen 15 procent van hun normale omzet", zegt André Trip van de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen. Volgens hem zijn de huidige regels van de overheid voor compensatie onduidelijk en worden veel strandtenthouders niet voldoende gecompenseerd.

De strandtenthouders willen ook dat de strandpaviljoens in de winter mogen blijven staan. "Na maandenlang te hebben moeten overleven met geen of een fractie van de normale omzet, is het simpelweg onmogelijk om vervolgens de financiële lasten van de af- en opbouw te dragen", zegt Triep. "Deze kunnen immers oplopen tot 150.000 euro. Er moet nu iets gebeuren, anders zal de Nederlandse kust in de zomer van 2021 bijna geen strandpaviljoens meer tellen."

Paardensportbond wil zo snel mogelijk weer aan de slag

Paardensportfederatie KNHS is teleurgesteld en boos, omdat de paardensport in Nederland nog altijd stilligt vanwege het coronavirus. In Duitsland is er dit weekend weer een evenement en volgende week komen de eerste springpaarden weer aan de start in het Franse Saint-Tropez, maar wedstrijden in Nederland zijn tot 1 september nog verboden.

"We volgen alle protocollen die er zijn en social distancing is absoluut geen probleem voor ons", zegt bestuurslid Emile Hendrix van de KNHS. "Zelfs als we drie meter afstand van elkaar zouden moeten houden, is dat nog geen probleem. Daarnaast zijn we in de buitenlucht en is het geen contactsport. We zijn een sport met nul risico op besmetting en hebben daarom alle reden om zo snel mogelijk los te gaan."

Hendrix vreest dat de strop voor de paardensector kan oplopen tot een miljoen euro. "De sport brengt veel bedrijvigheid, prijzengeld, maar ook veel handel met zich mee. Voor de hele breedte van de paardensector is het van belang dat alles weer op gang komt."

Paardensportbond boos: 'We zijn een sport met nul risico op besmetting'

Supermarkten stunten weer, maar dit jaar minder aanbiedingen

Dit jaar was tot nu toe 21 procent van de producten in de supermarkt in de aanbieding, zegt marktonderzoeker In Prijs Verhoogd (IPV). Dat was beduidend minder dan in de afgelopen twee jaar. Volgens IRI heeft dat duidelijk met de coronacrisis te maken.

"Doordat mensen massaal gingen hamsteren, ontstonden er veel problemen met de bevoorrading van winkels", zegt Sjanny van Beekveld van de marktonderzoeker. "Die wilden supermarkten niet verergeren door nog eens veel artikelen in de aanbieding te doen."

Inmiddels neemt het aantal aanbiedingen in de supermarkt weer toe en wordt er weer gestunt. Onder meer met 1+2 gratis, een actie die sinds mei volgens IPV vaker voorkomt. Van Beekveld ziet dat vooral als noodgreep van fabrikanten om voorraden weg te werken en omzetdalingen te herstellen.

EU-leiders praten over corona-miljarden, verwachtingen zijn laag

De 27 EU-leiders praten vandaag over de miljarden die zij de komende zeven jaar in de EU en het economisch herstel willen steken. De Europese Commissie wil een herstelfonds van 750 miljard euro en daarbovenop de begroting voor 2021-2027 verhogen tot 1100 miljard euro. De meerjarenbegroting 2014-2020 was 960 miljard euro.

De lidstaten zijn eens over dat er een herstelfonds moet komen om de Europese economie uit het slop te trekken, maar over hoe dat moet gebeuren, verschillen de meningen. De verwachtingen over de top zijn dan ook niet groot. De ene lidstaat noemt het een oriënterend debat, de ander een opstapje naar een volgende top, waar echte zaken worden gedaan.

Lees hier meer over de verwachtingen voor vandaag:

Aanzienlijk deel positieve tests in Dordrecht blijkt niet te kloppen

Door haperende apparatuur in een laboratorium blijkt een aanzienlijk deel van de positieve uitslagen van de onlangs in Dordrecht afgenomen Covid-19-testen niet te kloppen. Dat melden meerdere bronnen aan De Telegraaf en is door directeur Karel van Hengel van de GGD Zuid-Holland-Zuid bevestigd.

"Het gaat om ongeveer vijftien mensen die inmiddels door ons per brief op de hoogte zijn gesteld", aldus Van Hengel in de krant.

Sinds iedereen met klachten zich op corona kan laten testen, is Dordrecht een van de vier steden in Zuid-Holland met opvallend veel positief geteste personen. Artsen trokken onlangs aan de bel omdat zij ernstige twijfels hadden over de juistheid van de vele positieve testuitslagen afkomstig van een niet-getraceerde bron. "Na enkele dagen is ontdekt waar het misging. Er was geen sprake van een menselijke fout", benadrukt Van Hengel.

Een nieuwe analyse van de eerder afgenomen monsters met een positieve uitslag leidde in alle gevallen tot een negatieve uitkomst. De mensen die onterecht positief waren getest en hun als innig aangeduide contacten kregen een dag later te horen dat zij hun opgelegde quarantaine van veertien dagen mochten beëindigen.

VN heeft financiering nodig voor vervoer hulpmiddelen

Het voedselagentschap van de Verenigde Naties waarschuwt dat het wereldwijde transport van medische hulpmiddelen als mondmaskers, handschoenen en apparatuur stil dreigt te vallen. Het geld om de middelen te verzenden dreigt in de derde week van juli op te raken.

Om aan de vraag vanuit onder andere Afrika, Azië en het Midden-Oosten te voldoen is er volgens de organisatie dit jaar 965 miljoen dollar nodig. Tot nu toe staat er 132 miljoen dollar klaar, slechts 14 procent van het totaalbedrag.

"Onze diensten breiden uit en de vraag neemt toe, maar de financiering blijft achter", zegt Amer Daoudi, directeur van het Wereldvoedselprogramma.

Gouverneur New York overweegt quarantaine voor reizigers uit Florida

Gouverneur Cuomo van New York overweegt een veertiendaagse quarantaine voor reizigers uit Florida. In die staat woedt het coronavirus nog altijd hevig, terwijl de brandhaard in New York sterk is afgenomen. Eind maart was de staat nog het epicentrum van de corona-uitbraak in de Verenigde Staten. Toen eiste gouverneur DeSantis van Florida dat reizigers uit New York in zelfisolatie gingen bij aankomst in de staat.

In Florida werden afgelopen woensdag 2600 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Een dag eerder kwamen er 2763 gevallen bij. In totaal staat de teller nu op meer dan 82.000 besmettingen. "Dat is een grote zorg", zegt Cuomo.

Brazilië nadert 50.000 doden

Het Braziliaanse Ministerie van Volksgezondheid meldt dat er nu 978.142 bevestigde coronabesmettingen zijn in het land. Ook zijn 47.748 sterfgevallen. Woensdag overleden er volgens de autoriteiten 1238 mensen in het land aan de gevolgen van corona.

Welkom in het nieuwe liveblog

Welkom in het corona-liveblog van 19 juni. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.